فهرست مطالب

پژوهش در آموزش علوم پزشکی - سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1401)

مجله پژوهش در آموزش علوم پزشکی
سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود ایوبی، عبدالحمید آکوچکیان، علی غلامی دهقی، سید حمیدرضا طالقانی، سید روح الله موسوی زاده، مریم آویژگان*، قدرت الله مومنی صفحات 1-8
    مقدمه

    ارایه دروس معارف اسلامی با رویکرد سلامت محور برای دانشجویان علوم پزشکی، می تواند منشا پویایی و کارآمدی این دروس گردد. هدف این مطالعه بررسی امکان پذیری ارایه دروس معارف اسلامی با رویکرد سلامت محور و تدوین سرفصل های جدید این دروس بود.

    روش ها

    این پژوهش با روش توسعه ای و رویکرد ترکیبی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال تحصیلی 99-98 بر روی کلیه مدرسان گروه معارف اسلامی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اعم از هیات علمی و مدعو (60 نفر) انجام شد. در مرحله اول، نمونه گیری به صورت تمام شماری، در قالب 6 کمیته تخصصی، با بحث و تبادل نظر و استفاده از پرسشنامه باز پاسخ به روش پنل خبرگان انجام و داده ها به روش کیفی (تحلیل محتوا) و بر اساس درصد محاسبه شد. در مرحله دوم، کمیته کارشناسی گروه شامل مسوولین 6 کمیته تخصصی، نتایج مرحله اول با بحث گروهی متمرکز مورد بررسی و اجماع قرار گرفت. در مرحله سوم نتایج دو مرحله قبل با نمونه گیری هدفمند در اختیار 11 نفر از هیات علمی حوزه سلامت آشنا با مباحث معارف مورد بررسی و بعد از لحاظ نمودن نظرات، سرفصل ها نهایی و تصویب گردید.

    یافته‎ ها

    کلیه مدرسان، امکان ارایه دروس معارف اسلامی را با رویکرد سلامت محور؛ از جهت اهداف این دروس و ارایه بر حسب ابعاد سلامت (جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی) امکان پذیر دانستند. این رویکرد از نظر 97/6 درصد برای دانشجویان علوم پزشکی مفید و ضروری به دست آمد. از نظر 71/8 درصد، امکان ارایه، به حسب سرفصل های مصوب وجود داشت. در نهایت سرفصل های بازنگری شده در قالب برنامه درسی با رویکرد سلامت محور با اجماع هیات علمی گروه پیشنهاد شد.

    نتیجه گیری

    از نظر مشارکت کنندگان رویکرد سلامت محور در کلیه گرایش های دروس معارف اسلامی از جهت اهداف، سرفصل ها، پیشینه و ابعاد سلامت، امری ممکن؛ و ارایه آن برای دانشجویان علوم پزشکی مفید و ضروری است.

    کلیدواژگان: ‌Feasibility Study، Review، Islamic Education، Health-Based Approach
  • محمد رزاقی*، حسن قلاوندی، محمد حسنی صفحات 9-20
    مقدمه

    با توجه به اهمیت استفاده از یادگیری الکترونیکی در نظام آموزشی پزشکی، این پژوهش با هدف بررسی نقش ویژگی های دانشجویان، کیفیت محتوا و مدیریت دانش در استفاده ااز سیستم یادگیری الکترونیکی با میانجی گری پذیرش یادگیری الکترونیکی در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شده است.

    روش ها

    این پژوهش از نظر هدف و ماهیت، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به تعداد 4064 نفر تشکیل دادند که از طریق جدول مورگان، تعداد 351 نفر به عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شدند.  ابزار جمع آوری اطلاعات در متغیرهای ویژگی های دانشجویان، کیفیت محتوا، استفاده واقعی از سیستم و پذیرش یادگیری، پرسشنامه 21 گویه ای محقق ساخته و در متغیر مدیریت دانش، پرسشنامه 24 گویه ای استاندارد بود. روایی پرسشنامه ها، با روش های روایی منطقی (صوری و محتوایی) و سازه (تحلیل عاملی تاییدی) و پایایی آن ها با روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. داده ها در دو سطح توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (معادلات ساختاری) با استفاده از نرم افزار های SPSS  و Lisrel  تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج بیانگر آن بود که بین متغیرهای ویژگی های دانشجویان با پذیرش یادگیری الکترونیکی (0/65 =β)، کیفیت محتوا با پذیرش یادگیری الکترونیکی (0/42 =β)، مدیریت دانش با پذیرش یادگیری الکترونیکی (0/51 =β) و پذیرش یادگیری الکترونیکی با استفاده واقعی از سیستم (0/13 =β) رابطه علی مثبت و معنی داری وجود دارد. ویژگی های دانشجویان، کیفیت محتوا و مدیریت دانش با میانجی گری پذیرش یادگیری الکترونیکی اثر غیرمستقیم بر استفاده واقعی از سیستم یادگیری الکترونیکی دارد. بنابراین اثر میانجی پذیرش یادگیری الکترونیکی در این پژوهش مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این مطالعه، می توان دریافت، افزایش در نمرات ویژگی های دانشجویان، کیفیت محتوا، مدیریت دانش و پذیرش یادگیری الکترونیکی با افزایش در استفاده از یادگیری الکترونیکی دانشجویان همراه خواهد بود. با توجه به یافته های پژوهش، به سیاست گذاران و مدیران دانشگاهی پیشنهاد می شود با برگزاری کارگاه ها و دوره های آموزشی ضمن توجه به متغیرهای پژوهش حاضر، زمینه را برای استفاده واقعی و پذیرش یادگیری الکترونیکی در فرآیند یادگیری دانشگاه علوم پزشکی مهیا کنند.

    کلیدواژگان: ویژگی های دانشجویان، کیفیت محتوا، مدیریت دانش، رفتار استفاده، پذیرش، یادگیری الکترونیکی، دانشجویان علوم پزشکی
  • فاطمه قاسمی روشناوند، سید حسین ابطحی ایوری، علیرضا عطاردی، علیرضا محمدزاده، محمد کشتکار، سید حسین ناظمی، کوکب بصیری مقدم* صفحات 21-28
    مقدمه

    وضعیت تحصیلی دانشجویان در طول تحصیل در دانشگاه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با شناخت به موقع و آگاهی از نواقص و عوامل مرتبط با وضعیت تحصیلی می توان به ارایه راهکارها جهت پیشگیری از افت تحصیلی دانشجویان پرداخت. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین وضعیت تحصیلی و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی گناباد انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی طی سال های 1395- 1398 انجام شد. جامعه ی پژوهش شامل دانشجویان دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی گناباد که حداقل یک ترم تحصیلی را در دانشگاه گذرانده بودند به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر دو بخش: اطلاعات دموگرافیک و سنجش وضعیت تحصیلی (فام و تیلور) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و از آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن براون،  t  مستقل و آنالیر واریانس یک طرفه و از طریق نرم افزار آماری SPSS  انجام شد. 

    یافته ها

    از 330 نفر دانشجویان مورد مطالعه (43/6 درصد) مرد و (56/4 درصد) زن بودند. یافته های مطالعه نشان داد که 45/8 درصد از دانشجویان وضعیت تحصیلی مطلوب و 53/6 درصد متوسط و 0/6 درصد نامطلوب دارند. همچنین بین متغیر پیشرفت تحصیلی با تاهل (0/006= p) و رشته تحصیلی (0/001>p) ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد. نتایج نشان داد که بین شغل پدر و پیشرفت تحصیلی ارتباط معنی داری وجود دارد (0/008=p). همچنین نتایج بیانگر آن بود بین معدل کل و وضعیت اقتصادی دانشجویان ارتباط آماری معنی داری وجود دارد(0/026=p). به عبارت دیگر، نمره پیشرفت تحصیلی دانشجویانی که وضعیت اقتصادی متوسط دارند و نمره معدل کل طبقه ای که وضعیت اقتصادی نامطلوب داشتند، پایین تر بود.  

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های مطالعه حاضر اکثریت دانشجویان وضعیت تحصیلی متوسط داشتند و عوامل مرتبط با آن شامل وضعیت تاهل، رشته تحصیلی و شغل والدین بود. جهت ارتقاء پیشرفت تحصیلی و جلوگیری از افت دانشجویان می توان از برنامه هایی نظیر مشاوره های دانشجویی، شناسایی دانشجویان در معرض خطر و کمک به آن ها، توانمندسازی اساتید در جهت نحوه مساعدت به دانشجویان و ارتقای انگیزه تحصیلی آنان، ارایه کارگاه های آموزشی، برنامه ریزی درسی توصیه نمود.

    کلیدواژگان: وضعیت تحصیلی، افت تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، دانشجویان
  • عالیا صابری، علی اشرف، سجاد سعادت*، تینا نباتچی احمدی، حمیدرضا حاتمیان صفحات 29-37
    مقدمه

    فرسودگی تحصیلی یکی از چالش های مهم در طول دوران تحصیلی است که تحت تاثیر عوامل مختلفی می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط اضطراب کووید- 19 و فرسودگی تحصیلی با نقش تعدیلی تعهد تحصیلی در دانشجویان رشته پزشکی انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع تحلیلی- مقطعی و جامعه پژوهش را دانشجویان پزشکی کارآموز و کارورز مشغول به تحصیل دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سال تحصیلی 1400- 1399 تشکیل دادند. 230 نفر (115 کارورز و 115 کارآموز) برای انجام پژوهش به عنوان نمونه به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس اضطراب بیماری کرونا، پرسشنامه ی فرسودگی تحصیلی مسلش و مقیاس تعهد تحصیلی گردآوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (همبستگی پیرسون و رگرسیون تعدیلی) استفاده شد.

    یافته ها

    از مجموع 230 پرسشنامه توزیع شده، 190 مورد قابلیت تحلیل را داشتند (نرخ مشارکت = 82/60 درصد). نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که فرسودگی تحصیلی با اضطراب کووید- 19 ارتباط مستقیم و معنی دار (r=0/332، p=0/001) و با تعهد تحصیلی ارتباط معکوس و معنی دار (r=0/304، p=0/001) دارد. همچنین نتایج نشان داد که بین اضطراب و تعهد تحصیلی (r=0/265، p=0/001)  ارتباط معکوس و معنی دار وجود دارد.  نتایج تحلیل رگرسیون تعدیلی نشان داد که متغیرهای پیش بینی (ß) اضطراب (0/26)، تعهد تحصیلی (0/29-) و نقش تعدیلی (0/21) در مجموع 0/20 از واریانس متغیر فرسودگی تحصیلی را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    با افزایش تعهد تحصیلی در دانشجویان تاثیر اضطراب کووید- 19 بر فرسودگی تحصیلی کم تر می شود. توصیه می گردد برنامه ریزان آموزش پزشکی به برنامه های آموزشی در این زمینه توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: کووید- 19، اضطراب، فرسودگی، دانشجویان پزشکی
  • زینب سادات جوادی*، کرامت الله نوری حسن آبادی صفحات 38-47
    مقدمه

    ویروس کرونا آموزش پزشکی در جهان را مختل کرده است. اکثر دانشکده های پزشکی تلاش می کنند برای حفظ یادگیری استاندارد دانشجویان پزشکی در بیمارستان های آموزشی از آموزش مجازی استفاده کنند. هدف از این مطالعه شناسایی و تبیین عوامل موثر بر آموزش بالینی دانشجویان پزشکی در آموزش از راه دور در شرایط کرونا است.

    روش ها

    مطالعه کیفی حاضر با روش تحلیل محتوا انجام شد. نمونه تحقیق، مقالات با موضوع آموزش مجازی، آموزش پزشکی و آموزش بالینی در پاندومی کرونا بود. 23 مقاله برای بررسی نهایی انتخاب شدند. کدگذاری باز مقالات با استفاده از نرم افزار 10 MAXQDA انجام گرفت. در مرحله بعد، کدها براساس تشابه مفهومی و معنایی گروه بندی و هر طبقه با عناوینی که مبین ویژگی های آن بود، نام گذاری شد. جهت بررسی اعتبار و روایی پژوهش متن مقالات در اختیار دو نفر متخصص آموزش پزشکی قرار گرفت تا کدگذاری انجام شود.

    یافته ها

    نتایح تحلیل داده ها در فرآیند به شناسایی 73 کد باز منجر شد که در نهایت با دسته بندی و تحلیل کدها، 3 مقوله اصلی و 7 مقوله محوری شامل افزایش صلاحیت بالینی دانشجویان پزشکی در پاندومی کرونا (کاهش آسیب به بیماران با استفاده از آموزش مجازی، ارتقای کیفیت و کمیت یادگیری با استفاده از آموزش الکترونیک، افزایش مهارت ارتباطی دانشجویان در آموزش بالینی مجازی)، ارتقای کیفیت آموزش بالینی با استفاده از رویکرد آموزش مجازی (ایجاد و حفظ یادگیری استاندارد، ایجاد بستر مناسب جهت آموزش مجازی بالینی)، توسعه آموزش بالینی با استفاده از یادگیری الکترونیک (کاهش محدودیت زمانی و مکانی در آموزش بالینی با استفاده از فضای مجازی، ایجاد محیط شبیه سازی جهت آموزش بالینی) شکل گرفت.

    نتیجه گیری

    کاهش کیفیت و کمیت آموزش پزشکی در دانشگاه های علوم پزشکی به مرور زمان برنحوه درمان بیماران و در سلامت افراد تاثیر منفی خواهد داشت. با توجه به پاندومی کرونا و کاهش آموزش پزشکی در بیمارستان های آموزشی استفاده از یادگیری الکترونیک به عنوان رویکردی نوین در یادگیری می تواند در راستای ارتقای کیفیت آموزش بالینی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کرونا، آموزش مجازی، آموزش بالینی
  • عادل زاهد بابلان*، شهرام مهرآور گیگلو، سلیم کاظمی صفحات 48-57
    مقدمه

    توسعه فعالیت های بین المللی در راستای درآمدزایی، برندسازی، افزایش کیفیت و کسب اعتبار به دغدغه اصلی دانشگاه های تراز اول دنیا تبدیل شده است. لذا پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل توسعه همکاری های علمی بین المللی در نظام آموزش عالی کشور با رویکرد نظریه داده بنیاد انجام شده است.

    روش ها

    پژوهش حاضر با بهره گیری از روش تحقیق کیفی از نوع نظریه داده بنیاد و مصاحبه با نمونه منتخب هدفمند مدیران بخش بین الملل دانشگاه های دولتی کشور(10 نفر) و صاحب نظران (5 نفر) این حوزه انجام شد. مصاحبه ها با استفاده از روش های کدگذاری اشتروس و کوربین (باز، انتخابی و محوری) تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده شش بعد متشکل از شرایط علی (منابع انسانی، زیرساخت های فیزیکی، عوامل اقتصادی، عوامل فرهنگی، عوامل فناوری)، پدید محوری (همکاری های آموزشی و پژوهشی، اعضای هیات علمی، سیاست گذاری)، راهبرد (داشتن برنامه استراتژیک برای همکاری های علمی بین المللی، سازمانی، حمایتی)، شرایط زمینه ای (ظرفیت های دانشگاه، جو سازمانی بین المللی، نگرش بین المللی)، شرایط مداخله گر (دولت، شرایط سیاسی کشور، جهانی شدن) و پیامدها (توسعه دیپلماسی، افزایش کیفیت، حل مسایل و مشکلات جامعه، معرفی تمدن ایرانی به دنیا، درآمدزایی) است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر دانشگاه ها برای کسب اعتبار، برندسازی، افزایش کیفیت و درآمدزایی نیاز دارند که در زمینه توسعه فعالیت های علمی بین المللی گام بردارند، الگوی ارایه شده در این پژوهش می تواند در این زمینه راه گشا باشد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، همکاری علمی، همکاری بین المللی، نظریه داده بنیاد
  • فاطمه رضایی، اکرم ثناگو، فرشته عراقیان مجرد، لیلا جویباری* صفحات 58-66
    مقدمه

    رشته پرستاری مراقبت های ویژه از طریق بهینه سازی مراقبت های پرستاری از بیماران بدحال و نیازمند به مراقبت های ویژه، کاهش مرگ و میر و عوارض بیماری در بخش های ویژه را فراهم می سازد. این مطالعه با هدف مقایسه برنامه ی درسی مقطع کارشناسی ارشد پرستاری مراقبت ویژه ایران و اسکاتلند انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه تطبیقی با استفاده از مدل بردی (Bereday) در چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه و الگوهای آموزشی بر مبنای برنامه آموزشی دوره کارشناسی ارشد پرستاری مراقبت ویژه ایران و اسکاتلند انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در ایران برنامه های درسی به طور اختصاصی و با تمرکز روی پرستاری در بخش مراقبت ویژه تدوین شده است. در مقابل هدف برنامه ی درسی اسکاتلند گسترش پرستاری بر پایه تصمیم گیری بر اساس شواهد بالینی است.

     نتیجه گیری

    اگرچه دوره تحصیلیکارشناسی ارشد پرستاری مراقبت ویژه در ایران رایگان است اما به اندازه برنامه درسی اسکاتلند به دوره های بالینی توجه نمی شود. وجود دوره های پاره وقت، برنامه ریزی برای دروسی با هدف تربیت هیات علمی و کلاس های آنلاین می تواند به قوت برنامه درسی این دوره در ایران بیفزاید.

    کلیدواژگان: پرستاری مراقبت ویژه، سیستم آموزشی، مدل بردی، برنامه ی درسی
  • کیمیا پزشکی، سمیه بابایی*، احسان مومنی، محسن شمسی صفحات 59-69
    مقدمه

    با توجه به استفاده گسترده از آموزش های مبتنی بر تکنولوژی در طی کووید 19 و کاربرد آن در آموزش، این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی آموزش های مبتنی بر تکنولوژی در یادگیری دانشجویان دندانپزشکی در طی پاندمی کووید 19 در دانشگاه علوم پزشکی اراک در سال 1400 صورت پذیرفت.

    روش ها

    این مطالعه از نوع تحلیلی - مقطعی بوده که به شیوه نمونه گیری طبقه ای تصادفی بر روی 170 نفر از دانشجویان دندانپزشکی انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه استاندارد مشتمل بر مشخصات دموگرافیک دانشجویان، مهارت های رایانه ای آنان و ارزیابی آموزش های مبتنی بر تکنولوژی در شش حیطه یادگیری (محتوی، یاددهی-یادگیری، مواد آموزشی، طراحی صفحات، کمک رسانی و حجم مطالب) جمع آوری و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های t-test، ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سنی دانشجویان 2/7±23/36 سال، میانگین ارزیابی دانشجویان از آموزش های مبتنی بر تکنولوژی 15/29±42/79 (از 100) که کم ترین ارزیابی در حیطه کمک رسانی 21/34±36/32 و بیشترین در حیطه مواد آموزشی 18/74±46/26 بود. بین حیطه محتوای یادگیری با معدل دانشجویان (0/20=r)، میزان مهارت رایانه ای (0/28=r)، فعالیت یاددهی -یادگیری (0/20=r) و طراحی صفحات (0/16=r) همبستگی مستقیم و معنی دار مشاهده شد (0/05>p). هم چنین نتایج نشان داد که بین ارزیابی دانشجویان با جنسیت، مقطع تحصیلی، معدل و وضعیت بومی و غیربومی بودن دانشجویان تفاوت معنی داری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    کم ترین ارزیابی در حیطه کمک رسانی و به عبارتی ضعف در ارتباط بین استاد و دانشجو گزارش شده است. جهت اثربخشی بیشتر آموزش های مبتنی بر تکنولوژی بدون توجه به جنسیت، مقطع تحصیلی، معدل و بومی و غیربومی بودن دانشجویان لازم است بر ایجاد فرصت برای تعامل دانشجو و استاد، تقویت مهارت رایانه ای دانشجویان، ارایه تکالیف و ارایه مثال ها در فعالیت های یاددهی- یادگیری و طراحی مناسب پلتفرم های آموزشی تاکید شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، یادگیری، آموزش، دندانپزشکی
|
  • M Ayubi, AH Akouchekian, A Gholami Dahaghi, HR Taleghani, SHR Mousavizade, M Avizhgan*, Gh Momeni Pages 1-8
    Introduction

    Providing Islamic education courses with a health-oriented approach for medical students can be a source of dynamism and efficiency of these courses. The purpose of this study was to investigate the feasibility of presenting Islamic education courses with a health-oriented approach and to compile new topics for these courses.

    Methods

    This research was conducted with a development method and a combined approach in Isfahan University of Medical Sciences in 2019-2020 in three stages. The first stage, numerical sampling, in the form of six specialized committees, with discussion and exchange of views and the use of a response questionnaire by the panel of experts and the data were calculated qualitatively (content analysis) and based on percentage. In the second stage, in the expert committee of the group, including the officials of six specialized committees, the results of the first stage were reviewed and consensus through a focused group discussion. In the third stage, the results of the previous two stages were studied by purposeful sampling of 11 faculty members in the field of health familiar with the topics of education and after note commenting, the topics were finalized and approved.

    Results

    All participants believed that presenting Islamic education courses with a health-oriented approach; Due to the objectives of these courses and presentation in terms of health dimensions (physical, mental, social and spiritual) considered possible. This approach was found to be useful and necessary for medical students based on view᾽s of 97/6%. 71/8% believed that presenting this subject based on approved syllabus is possible.  Finally,The revised topics in the form of the curriculum with a health-oriented approach were proposed with the consensus of the faculty of the group.

    Conclusion

    From the participants' point of view, a health-oriented approach is possible in all trends of Islamic education courses in terms of goals, topics, background and dimensions of health; and its presentation is useful and necessary for medical students.

    Keywords: Feasibility Study, Review, Islamic Education, Health-Based Approach
  • M Razzaghi*, H Ghalavandi, M Hasani Pages 9-20
    Introduction

    Considering the importance of using e- learning in the medical education system, this study aims to investigate the role of students' characteristics, content quality and knowledge management in using  e- learning system through the mediation of e-learning acceptance among students of Shiraz University of Medical Sciences.

    Methods

    In terms of purpose and nature, this research is applied and in terms of data collection, it is a descriptive correlation based on structural equation modeling. The statistical population of the study consisted of 4064 students of all undergraduate students of Shiraz University of Medical Sciences. 351 people were selected as a sample through Morgan table by  proportional stratified random sampling method. Data collection tools in the variables of student characteristics, content quality, actual use of the system and learning acceptance was a 21-item researcher-made questionnaire and in the knowledge management variable was a standard 24-item questionnaire. The validity of the questionnaires was confirmed by logical (formal and content) and construct validity (confirmatory factor analysis) and the reliability of the questionnaires was confirmed by Cronbach's alpha method. Data were analyzed at two levels of descriptive (frequency, mean, standard deviation) and inferential (structural equations) using SPSS  and Lisrel software.

    Results

    The results indicate that among the variables of students' characteristics with acceptance of e-learning (β= 0.65), content quality with acceptance of e-learning (β= 0.42), knowledge management with acceptance of e- learning (Β =0.51) and acceptance of e- learning with real use of the system (β= 0.13) There is a positive and significant causal relationship. Student characteristics, content quality and knowledge management mediate e- learning acceptance indirectly affect the actual use of the e- learning system. Therefore, the mediating effect of e- learning acceptance in this study was confirmed.

    Conclusion

    Based on findings of this study, it can be seen that an increase in the scores of student characteristics, content quality, knowledge management and acceptance of e- learning will be associated with an increase of using e- learning among the students. According to the research findings, it is suggested to policy makers and university administrators by holding workshops and training courses, considering the variables of the present research, to prepare the ground for real use and acceptance of e- learning in the learning process of the University of Medical Sciences.

    Keywords: Characteristics of Students, Content Quality, Knowledge Management, Usage Behavior, Acceptance, E-learning, Medical Students
  • F Ghasemi Roshanavand, SH Abtahi Ayuri, A Atarodi, A Mohammadzadeh, M Keshtkar Dastni, SH Nazemi, K Basiri Moghadam* Pages 21-28
    Introduction

    The educational status of students during their studies in universities is very important. Being aware of the shortcomings and factors related to the educational status and recognizing in a timely manner, it is possible to provide solutions to prevent students᾽ academic failure. Therefore, this research was conducted to study the relationship between educational status and related factors in paramedical students of Gonabad University of Medical Sciences.

    Method

    This descriptive -analytical study has been done between 2018 and 2020. The study population included students of the paramedical faculty of Gonabad University of Medical Sciences who had spent at least one semester at Gonabad University of Medical Sciences and were selected by census method. Data collection tool was a questionnaire consisting of two parts: demographic information and Pham and Taylor questionnaires that were used to assess the educational status. Data were analyzed through descriptive statistics (Frequency , mean and standard deviation), Pearson and Spearman- Brown correlation coefficient test, independent t- test and one- way analysis of variance by SPSS.

    Results

    Of the 330 students who were participated in this research, (43.6%) were male and (56.4%) were female. The results showed that (45.8%) had favorable educational status, (53.6%) had average and (0.6%) had unfavorable educational status. There was a statistically significant relationship between academic achievement with marriage (p = 0.006) and field of study (p <0.001). there was a significant relationship between the father’s job and academic achievement (p = 0.008). The results showed that the academic achievement scores of students with average economic status were lower and the grade point average of the whole class who had unfavorable economic status was also lower. In other words, there was a significant relationship between grade point average and economic status (p = 0.026).

    Conclusion

    According to the findings of the present study, the majority of the students had moderate academic status and some factors related to it were marital status, field of study and parent occupation. In order to promoting academic achievement and preventing students’ academic failure, programs such as student counseling, identifying and helping students at risk, empowering professors to help students and improving their academic motivation can be done.also Providing training workshops and using lesson planning is suggested.

    Keywords: Academic Achievement, Academic Failure, Academic Status, Students
  • A Saberi, A Ashraf, S Saadat*, T Nabatchi Ahmadi, H Hatamian Pages 29-37
    Introduction

    Academic burnout is one of the major challenges during the academic year that is affected by various factors. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between COVID- 19 anxiety and academic burnout with the moderating role of academic commitment in medical students.

    Methods

    This is an analytical cross- sectional study. the research population consisted of stager and intern medical students at Guilan University of Medical Sciences in the academic year 2020- 2021. 230 people (115 stagers and 115 interns) were selected as the sample by stratified random sampling. Data were collected using Corona Disease Anxiety Scale, Maslach Burnout Inventory- Student Survey, and the Academic Commitment Scale. Data were analyzed using descriptive and analytical statistics (Pearson correlation and adjustment regression) through SPSS.

    Results

    Out of 230 distributed questionnaires, 190 could be analyzed (participation rate=82.60%). Pearson correlation coefficient shows that academic burnout is positively related with COVID- 19 anxiety (r= 0.332,P=0.001) and has a negative and significant relationship with academic commitment (r=-0.304, P=0.001). There is also a negative relationship between COVID- 19 anxiety and academic commitment (r=-0.265, P= 0.0001). Also, the results of adjustment regression analysis showed that the predictor variables (ß) COVID- 19 anxiety (0.26), academic commitment (-0.29) and adjustment role (0.21) in total, predict 0.20 of the variance of the variable of academic burnout.

    Conclusions

    With an increase in academic commitment in students, the effect of COVID- 19 anxiety on academic burnout decreases. It is recommended that medical education planners pay attention to training programs in this area.

    Keywords: COVID- 19, Anxiety, Burnout, Medical Students
  • ZS Javadi*, K Nouri Hasan Pages 38-47
    Introduction

    Corona virus has disrupted medical education in the world. Most medical schools try to use e- learning to maintain the standard learning of medical students in teaching hospitals. The aim of this study was to identify and explain the factors affecting the clinical education of medical students in distance education in coronary conditions.

    Method

    This qualitative study was performed by content analysis method. Sample research was articles on virtual education, medical education and clinical education in Corona pandemics. 23 articles were selected for the final review. Open coding of articles was performed using MAXQDA10 software. In the next step, the codes were grouped based on conceptual and semantic similarity, and each category was named with the titles that indicated its characteristics. In order to check the validity of the research, the text of the articles was given to two medical education specialists to be coded.

    Results

    The results of data analysis in the process led to the identification of 73 open codes, which finally by categorizing and analyzing the codes, 3 main categories and 7 central categories, including increasing the clinical competence of medical students in corona pandemic (reducing harm to patients using virtual education Improving the quality and quantity of learning using e- learning, increasing students' communication skills in virtual clinical education), Improving the quality of clinical education using the virtual education approach (creating and maintaining standard learning, creating a suitable platform for virtual clinical education), developing clinical education using e-learning (reducing time and space constraints in clinical education using cyberspace, creating a simulation environment for clinical education) was formed.

    Conclusion

    Decreasing the quality and quantity of medical education in medical universities over time has a negative effect on the treatment of patients and their health. Due to the corona pandemic and the reduction of medical education in teaching hospitals, e- learning as a new approach in learning can be used to improve the quality of clinical education.

    Keywords: Coronavirus, Virtual Teaching, Clinical Education
  • A Zahed Babelan*, Sh Mehravar, S Kazami Pages 48-57
    Introduction

    The development of international activities in order to generate revenue, branding, increase quality and gain credibility has become the main concern of world-class universities. The purpose of this study is to develop a model for the development of international scientific cooperation in the higher education system of the country with a Grounded Theory Approach.

    Methods

    This  study by using qualitative research method based on data foundation theory and interviews with a purposefully selected sample of managers of the international department of public universities (10 people) and experts (5 people) in this field has been done. Interviews were analyzed using Strauss and Corbin coding methods (open, selective and axial).

    Results

    The results show six dimensions consisting of causal conditions (human resources, physical infrastructure, economic factors, cultural factors, technological factors), phenomenon-oriented (educational and research collaborations, faculty members, policy-making), strategy (having a plan Strategic for international, organizational, supportive scientific cooperation), contextual conditions (university capacities, international organizational climate, international attitude), interventionist conditions (government, political situation, globalization) and consequences (development of diplomacy, Increasing quality, solving society᾽s problems, introducing Iranian civilization to the world, generating income).

    Conclusion

    According to the results of the present study, universities need to take steps to develop international scientific activities in order to gain credibility, branding, increasing quality and revenue generation, the model presented in this study can be helpful in this regard.

    Keywords: Higher Education, Scientific Cooperation, International Cooperation, Grounded Theory
  • F Rezaie, A Sanagoo, F Araghian Mojarad, L Jouybari* Pages 58-66
    Introduction

    The field of critical care nursing provides the reduction of mortality and morbidity in intensive care units through the optimization of nursing care for critical patients who need special care. The aim of this study was to compare the Iranian and Scottish Intensive Care Nursing Master's Degree Program (University of Edinburgh).

    Methods

    This comparative study was conducted using the Bereday model in four stages of description, interpretation, comparison, and educational models based on the educational program of the critical care nursing master's course in Iran and Scotland.

    Result

    The results showed that in Iran, curricula have been specially developed with a focus on nursing in the critical care units. In contrast, the goal of the Scottish curriculum is to develop nursing based on clinical evidence-based decision-making.

    Conclusion

    Although the master's degree in intensive care nursing is free in Iran, clinical courses are not given as much attention as the curriculum in Scotland. The existence of part-time courses, planning courses aimed at training academic staff and online classes can increase the strength of the curriculum of this course in Iran.

    Keywords: Critical Care Nursing, Educational System, Bereday’s Model, Curriculum
  • K Pezeshki, S Babaei*, E Momeni, M Shamsi Pages 59-69
    Introduction

    Due to the widespread use of technology-based training in the Covid 19 era and  application  of  it  in education,  the present study was conducted to determine the effectiveness of  technology-based education on the learning of dental students during the Covid 19 pandemic in Arak University of Medical Sciences in 2021.

    Methods

    This analytical cross-sectional study was carried out on 170 dental students who were selected by stratified random sampling in 2021. Data was collected by standard questionnaire including students' demographic characteristics, their computer skills and evaluation of technology-based education in six areas of learning (content, leatning-teaching, page design, material education, helper to learning and volum content). Data were analyzed by T-Test, ANOVA and Pearson and Spearman correlation test through SPSS.

    Results

    The mean and standard deviation of the age of students was 23.36 ± 2.7 years, the average evaluation of technology-based education was 42.79 ±15.29 (out of 100) which was the lowest evaluation in the field of helper 36.32± 21.34 and highest in the field of educational materials was 46.26± 18.74. Direct correlation between learning content area and students' grade point average (r = 0.20), computer skills (r = 0.28), learning-teaching activity (r = 0.20) and page design (r = 0.16) significant was observed (p<0.05). There was no significant difference between students' evaluation with gender, educational level, grade point average and indigenous status of students.

    Conclusion

    The lowest evaluation has been reported in the field of help, in other words, the weak communication between the teacher and the student. In order for technology-based education to be more effective, regardless of gender, degree, grade point average and native and non-native students, it is necessary to create opportunities for student-teacher interaction, strengthen students' computer skills, provide homework and provide examples in teaching-learning activities and emphasize the proper design of educational platforms.

    Keywords: Covid-19, Learning, Education, Dentistry