فهرست مطالب

سیاست نامه علم و فناوری - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1401)

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیرا لقمان استرکی*، فاطمه مجیبیان صفحات 5-24
    اهمیت صادرات غیر نفتی و نقش آن در رشد و توسعه اقتصادی کشورها همواره به عنوان یکی از موضوعات مهم اقتصادی مورد توجه محققان قرار گرفته است. توجه به توسعه صادرات فرش دستباف ایران به عنوان مهم ترین کالای صادراتی غیر نفتی می تواند کشور را در راه رسیدن به یک اقتصاد صادراتی منطقی کمک نماید. در این پژوهش با استفاده از مدل سازی دینامیکی در قالب روش تحلیل پویایی های سیستم، مسیله صادرات فرش دستباف ایران در ابعاد گوناگون مدل شده و با استفاده از شبیه سازی رفتاری در محیط نرم افزار Vensim، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. مدل پیشنهادی پژوهش پدیده صادرات فرش دستباف را توصیف نموده و با استفاده از شبیه سازی، رفتار آن را در افق زمانی 10 سال آینده پیش بینی کرده است. در ادامه پس از تایید اعتبار ساختاری و رفتاری مدل، با آزمون راهکارهای مختلف در محیط شبیه سازی، سیاست ها و راهکارهایی برای بهبود و توسعه صادرات فرش دستباف ایران ارایه گردیده است که این سیاست ها شامل توسعه فرآیند بازاریابی الکترونیکی موثر، ایجاد شبکه های متمرکز نظارتی بر روی فعالیت های تعاونی ها و کارگاه های بافندگی، اعطای تسهیلات و توسعه ی برنامه های آموزشی به منظور ارتقای سطح مهارت طراحان، بافندگان و تجار می باشند.
    کلیدواژگان: تحلیل پویایی های سیستم، صادرات فرش دستباف، سیاست گذاری، مدل سازی دینامیکی، شبیه سازی کامپیوتری
  • هومن شبابی* صفحات 25-42
    هدف پژوهش حاضر این است که عوامل موثر بر تامین مالی خارجی نوآوری در شرکتهای کوچک و متوسط را با مطالعه عمیق پیشینه پژوهش شناسایی و الگویی را برای آن ارایه نماید. با بررسی عمیق 257 مقاله، کتاب و پایان نامه از منابع معتبر داخلی و خارجی، از روش فراترکیب و نرم افزار تحلیل کیفی MAXQDA 10.0 استفاده شد و نتایج حاکی از آن بود که عوامل برون سازمانی و درون سازمانی بر تامین مالی خارجی نوآوری شرکتهای کوچک و متوسط تاثیر می گذارند. در دسته عوامل درون سازمانی، عوامل فنی و ساختاری، انسانی و سیاستی و در دسته عوامل برون سازمانی، عوامل قانونی، سیاستی و زیرساختی بر تامین مالی خارجی نوآوری شرکتهای کوچک و متوسط اثر گذار هستند. نهایتا، الگویی از عوامل موثر بر تامین مالی خارجی نوآوری ارایه گردید. نتایج حاضر می تواند چراغ راه شرکتهای کوچک و متوسط در تامین مالی خارجی نوآوری باشد.
    کلیدواژگان: تامین مالی خارجی، نوآوری، فراترکیب، سرمایه گذاری خطر پذیر، شرکتهای کوچک و متوسط
  • میلاد بخشم، حسین کریمی، مهدی حسین پور* صفحات 44-63
    امروزه شرکت های کوچک و متوسط به عنوان یکی از حوزه هایی که توانایی بالایی در توسعه ملی و منطقه ای دارد شناخته می شوند و به بهبود فناوری محلی و توسعه کارآفرینان بومی کمک می کنند. نوآوری باز به طور گسترده ای به عنوان موضوعی کلیدی در عرصه کسب وکار و محیط دانشگاهی تبدیل شده است. ضرورت به کارگیری نوآوری باز برای افزایش توان رقابتی شرکت ها در بازارهای داخلی و خارجی احساس می شود. شرکت های کوچک و متوسط نیز به عنوان یکی از بخش های مذکور، بایستی توانایی پاسخ نسبت به این تغییرات روز افزون را در خود ایجاد کنند. هدف این پژوهش شناسایی چالش های نوآوری باز در شرکت های کوچک و متوسط می باشد. این پژوهش از نظر نوع به صورت کیفی(مطالعه موردی چندگانه)، ازنظر هدف، کاربردی و از نظر روش شناسی به صورت توصیفی- تحلیلی می باشد. از این رو، با 21 نفر از نیروی انسانی 7 شرکت کوچک و متوسط مصاحبه های نیمه ساختار یافته ای انجام شده است. نتایج نشان داد که عدم برنامه ریزی در مورد شرکای پروژه، راهبرد نوآوری نامناسب، شرکای ناشناخته، ناسازگاری اهداف، نبود اعتماد اجتماعی، فشار زمانی، نبود منابع مالی، سیستم های اطلاعاتی و کنترلی نامناسب، تعریف مجدد اهداف، نادیده گیری تلاش شرکا، بروکراسی و بارهای اداری، نبود سیاست های نامناسب در راستای پذیرش نوآوری پیشرفته و عدم موفقیت در دستیابی به اهداف مدنظر، به عنوان چالش های کلیدی شرکت های کوچک و متوسط در پذیرش نوآوری باز می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه ملی، شرکت های کوچک و متوسط، نوآوری باز، چالش ها
  • بهزاد دوستی سبزی*، عباس سعیدی، بیژن رحمانی صفحات 64-83
    از مهم ترین و تاثیرگذارترین بسترهای پیشبرد اهداف توسعه در نواحی روستایی، شناخت وضعیت معیشت خانوارها، میزان دسترسی آن ها به سرمایه های مختلف معیشتی و عوامل جغرافیایی موثر بر معیشت است ؛ با این نگاه و در جهت ارزیابی نقش سرمایه های مختلف معیشتی در پایداری یک ناحیه روستایی، پژوهش حاضر به بررسی نقش سرمایه های معیشتی در سکونتگاه های روستایی ناحیه تکاب پرداخته است. روش شناسی انجام تحقیق بر اساس روش تحقیق آمیخته و از نوع طرح تحقیق آمیخته اکتشافی صورت پذیرفته است. بر اساس مطالعه انجام شده، سرمایه ها در قالب 3 بخش اصلی سرمایه های محیطی (معادن، ظرفیت های گردشگری، محصولات زراعی و باغی، فرآورده های دامی (لبنی)، مراتع، محصولات زنبورداری)، سرمایه های انسانی (سطح تحصیلات، تمایل خانواده ها به تحصیل فرزندان و قالی بافی) و سرمایه های اجتماعی (مشارکت و همدلی مردم، امنیت اجتماعی، تنوع قومیتی و زندگی مسالمت آمیز) دسته بندی شدند. نتایج پژوهش گویای آن است که ناحیه مورد مطالعه از نظر سرمایه های محیطی، انسانی و اجتماعی شرایط مطلوبی دارد و مسیله اساسی در این بین به نحوه استفاده از این سرمایه ها برمی گردد. معادن به عنوان یک سرمایه محیطی نه تنها به معیشت روستاییان کمک چندانی نکرده بلکه باعث تخریب محیط زیست پیرامونی، تغییر کاربری ها و تخریب زیرساخت ها (راه های ارتباطی) شده است. بر اساس یافته ها علت چنین پیامدهایی بیشتر به مشارکت ندادن مردم در بهره گیری از توان های محیطی بر می گردد. سرمایه های فیزیکی و مالی شرایط مناسبی را در ناحیه مورد مطالعه نداشته اند که علت اصلی آن دوری تکاب از شهرهای بزرگ و میانی منطقه و نیز شرایط خاص جغرافیایی و کوهستانی بودن منطقه برمی گردد. کلمات کلیدی: معیشت پایدار، سرمایه معیشتی، سکونتگاه های روستایی، شهرستان تکاب.
    کلیدواژگان: معیشت پایدار، سرمایه معیشتی، سکونتگاه های روستایی، شهرستان تکاب
  • رسول نورمحمدی نجف آبادی*، اوژن کریمی، علی جمشیدی صفحات 84-106

    اکوسیستم کارآفرینی در قالب مجموعه ای از بازیگران و عوامل وابسته، کارآفرینی مولد را در یک قلمرو خاص ایجاد می کند. در میان این بازیگران، دانشگاه ها می توانند نقش مهمی در اقتصاد مبتنی بر دانش بازی کنند و در نتیجه عامل پویایی اقتصاد منطقه ای باشند. این پژوهش به دنبال کشف عوامل موثر دانشگاهی در ایجاد اکوسیستم کارآفرینی منطقه ای بوده و از منظر هدف، کاربردی و برحسب روش گردآوری داده ها، پژوهشی از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل 306 نفراز اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی استان اصفهان است. ابزار گردآوری داده ها مبتنی بر پرسش نامه خود ساخته بوده است. روایی ظاهری آن با نظر استاد راهنما و دو نفر از صاحب نظران تایید و روایی سازه نیز با استفاده از روش تحلیل عاملی بررسی شد. پایایی آن نیز با استفاده از معیار آلفای کرونباخ 812/. به دست آمد. به منظور بررسی سوالات پژوهش، تحلیل داده ها در محیط نرم افزاری لیزرل با اعمال آزمون های مدل معادلات ساختاری و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و آزمون تی تک نمونه ای مورد بررسی قرار گرفت. یافته های تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که عوامل و مولفه های اصلی شناسایی شده عبارتند از؛ عوامل فرهنگی شامل: ترویج فرهنگ کارآفرینی، آموزش کارآفرینی، مهارت آموزی؛ عوامل زمینه ای شامل: سرمایه انسانی، تولید دانش، انتقال دانش، تجاری سازی دانش؛ و عوامل ساختاری شامل: شبکه سازی، مراکز رشد و دفاتر انتقال فناوری و شرکت های زایشی که به عنوان متغیرهای موثر در ایجاد اکوسیستم کارآفرینی منطقه ای در نظر گرفته شده است. با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای دیدگاه های افراد پیرامون تاثیر عوامل در ایجاد اکوسیستم کارآفرینی منطقه ای مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع عوامل موثر دانشگاهی در ایجاد اکوسیستم کارآفرینی منطقه ای تاثیر معناداری دارد. در پایان پیشنهادهای علمی و پژوهشی بر مبنای نتایج این پژوهش برای انجام تحقیقات آتی به محققین ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تجاری سازی دانش، شرکت های زایشی، فرهنگ کارآفرینی، مهارت آموزی
  • سامره جدیدالاسلامی*، مجتبی عزیزی صفحات 107-136
    در این مرحله از تاریخ که جهان به دلیل جهانی شدن هر روز کوچک تر می شود، مهم است که در هر زمینه ای بتوان به درجه ای قابل-قبول از اعتماد و اطمینان دست یافت؛ و بلاک چین ممکن است همان رابطی باشد که دنیا را در این مسیر قرار می دهد. از آن جا که هیچ مرجع مرکزی حاکم بر سازوکار بلاک چین وجود ندارد؛ ماهیت غیرمتمرکز بلاک چین، می تواند آن را به بستری مناسب برای مدیریت پروژه تبدیل کند. اجرای بلاک چین هرگونه بوروکراتیک مدیریت پروژه را منتفی می داند و اجازه می دهد تا یک منبع واحد واقعی تغییرناپذیر، قابل کنترل و رمزنگاری شده به طور مشترک در طول چرخه عمر پروژه قابل دسترسی و توسعه باشد. همین رویکرد، کلید دستیابی به یک سیستم اطلاعاتی یکپارچه و یکی از دلایل مهم مبنی بر قابلیت کاربرد بلاک چین، به عنوان بستری ایده آل برای مدیریت پروژه و ساخت می باشد. این که فناوری بلاک چین جهت کاربرد در مدیریت پروژه دارای چه ظرفیت هایی است، هنوز مورد مطالعه جدی قرار نگرفته و تغییر دادن مدیریت پروژه های ساخت بواسطه بلاک چین اکنون تنها در حد فرضیه می باشد. در این پژوهش هدف آن است که با استفاده از مرور دامنه ای و سیستماتیک ادبیات، و ارایه یک تحلیل الگویی، به شناسایی ظرفیت و بسترهای توسعه فناوری بلاک چین در مدیریت پروژه و ساخت پرداخته و پیشنهادات مرتبط با زمینه های توسعه و بهبود این فناوری در این حوزه ارایه گردد. نتایج مرور نشان داد که در تمام حوزه های مدیریت پروژه و ساخت، کاربردهایی مرتبط با فناوری بلاک-چین وجود دارد که این موضوع موید درک تدریجی اهمیت و تاثیر مثبت این فناوری بر ارتقاء عملکرد مدیریت پروژه و ساخت می-باشد. بر اساس نتایج حاصل سهم عمده مطالعات بلاک چین در حوزه "مدیریت پروژه و طرح" متمرکز بود، و دو حوزه منابع انسانی و حوزه های رفتاری و پژوهش در مدیریت پروژه و مکاتب فکری با سهم کمتر از 2% مطالعات موجود، مغفول واقع شده بودند.
    کلیدواژگان: بلاکچین، مدیریت پروژه، قرار داد هوشمند، دفتر کل توزیع شده (DLT)
|
  • Samira Loghman Estarki *, Fatemeh Mojibian Pages 5-24
    The importance of non-oil exports and its role in country’s economic growth has been considered as one of the most important economic issues by researchers. Considering the development of Iran’s handmade carpet export as the biggest non-oil export, can help the country to achieve a reasonable export economy. In this research, Iran's carpet export has been analyzed, in different levels, using dynamic modeling in Vensim Software at the form of system dynamics analysis. The proposed model described the phenomenon of handmade carpet export and using simulation process, its behavior has been predicted in next 10 years. Then, after structural and behavioral validation of model, using different strategies in simulated environment, policies and strategies to develop Iran's carpet exports has been provided, that these solutions include the development of effective e-commerce process, creating a centralized network monitoring on cooperative companies and carpet workshops, Facility assignment and the development of training programs to enhance the skills of designers, weavers and traders.
    Keywords: System Dynamics Analysis, Handmade Carpet Export, Policy Making, Dynamic Modeling, Simulation
  • Hooman Shababi * Pages 25-42
    The purpose of this study is to identify the factors affecting external financing of innovation in small and medium enterprises by in-depth study of the research background and provide a model for it. An in-depth study of 257 articles, books and dissertations from reputable internal and external sources, meta-synthesis method and MAXQDA 10.0 qualitative analysis software were used, and the results showed that external and internal factors affect the external financing of innovation of small and medium enterprises. In the category of intra-organizational factors, technical and structural factors, human and political, and in the category of extra-organizational factors, legal, political and infrastructural factors affect the external financing of innovation of small and medium enterprises. Finally, a model of the factors affecting the external financing of innovation was presented. The current results could be a beacon for small and medium sized companies in external financing of innovation.
    Keywords: External Financing, innovation, Meta-Synthesis, venture capital, Small, Medium Enterprises (SMEs)
  • Milad Bakhsham, Hossein Karimi, Mahdi Hosseinpour * Pages 44-63
    Today, small and medium enterprises are recognized as one of the areas that have a high potential for national and regional development and Help improve local technology and develop local entrepreneurs. Open innovation has become widely regarded as a key issue in business and academia. There is a need to use open innovation to increase the competitiveness of companies indoestic and foreign markets. Traditional small and medium sized enterprises, as one of these sector, must also be able to respond to these increasing changes . The purpose of this study is to identify the challenges of open innovation in traditional small and medium-sized businesses. This research is qualitative in terms of type (multiple case study), fundamental in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of methodology. Therefore, semi-structured interviews have been conducted with 21 members of the staff of 7 traditional small and medium companies that have a history of participating in pre-competition partnerships with industry and academia. The results showed that lack of planning for project partners, inappropriate innovation strategy, unknown partners, inconsistency of goals, lack of social trust, time pressure, lack of financial resources, Inadequate information and control systems, redefining goals, ignoring partners' efforts, bureaucracy and administrative work, lack of inappropriate policies in order to accept advanced innovation and failure to achieve the desired goals were identified as key challenges of this study.
    Keywords: National Development, SMEs, open innovation, challenges
  • Behzad Doosti Sabzi *, Abbas Saidi, Bijan Rahmani Pages 64-83
    One of the most important and effective contexts for advancing development goals in rural areas is recognizing the living conditions of households, their access to various livelihoods, and geographical factors affecting livelihoods; With this view and to evaluate the role of various livelihood assets in the sustainability of a rural area, the present study has investigated the role of livelihood capital in rural settlements in Takab area. This research is based on the mixed research method of exploratory mixed research design. According to the study, capital in the form of 3 main sections of environmental capital (mines, tourism capacity, crops, and horticultural products, livestock products (dairy), pastures, beekeeping products), human capital (level of education, desire of families to study Children and carpet weaving) and social capital (public participation and empathy, social security, ethnic diversity, and peaceful living) were categorized. The results of the research show that the study area has favorable conditions in terms of environmental, human, and social capital, and the main issue in this regard is how to use these resources. Mines as an environmental asset have not only not contributed much to the livelihood of the villagers, but have also destroyed the surrounding environment, changed land use, and destroyed infrastructure (roads). According to the findings, the reason for such consequences is mostly due to the non-participation of people in the use of environmental potential. Physical and financial capital did not have suitable conditions in the study area, the main reason for which is the distance of Takab from large and medium cities in the region, as well as the special geographical and mountainous conditions of the region.Keywords: Sustainable Livelihood, livelihood capital, rural settlements, Takab County.
    Keywords: Rural livelihood, livelihood capital, rural settlements, Takab County
  • Rasoul Noormohammadi Najafabadi *, Ozhan Karimi, Ali Jamshedi Pages 84-106

    The entrepreneurial ecosystem, including actors and related factors, creates productive entrepreneurship in a specific territory. Among these actors, universities can play an important role in the knowledge-based economy; therefore, they could be a factor in the dynamism of the regional economy. The purpose of this descriptive survey was to investigate the effective academic factors in making a regional entrepreneurial ecosystem. To this end, 306 faculty members were randomly selected from Islamic Azad Universities in Isfahan province. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. Its face validity was confirmed by the research supervisor, and two experts. Applying Cronbach's alpha, the reliability was found to be 0.812. In order to test the research hypotheses, data analysis in LISREL software environment was performed by applying structural equation model tests, exploratory and confirmatory factor analysis, and one-sample t-test. The findings of confirmatory factor analysis showed that the identified main factors and components were cultural factors including promoting entrepreneurial culture, entrepreneurship education, skill training; underlying factors including human capital, knowledge production, knowledge transfer, knowledge commercialization; and structural factors including networking, growth centers and technology transfer offices, and spin-offs, which were considered as effective variables in creating a regional entrepreneurial ecosystem. Using One Sample T-Test, the individuals' views on the impact of factors in making a regional entrepreneurial ecosystem were examined. In total, effective academic factors had a significant effect on creating a regional entrepreneurial ecosystem. Finally, based on the results of this study suggestions and recommendations for further research have been proposed.

    Keywords: knowledge commercialization, spin-offs, entrepreneurial culture, skill training
  • Samereh Jadidoleslami *, Mojtaba Azizi Pages 107-136
    At this stage in history when the world is getting smaller every day due to globalization, it is important to achieve an acceptable degree of trust and confidence in every field; And blockchain may be the link that puts the world on this path. Since there is no central authority governing the blockchain mechanism; The decentralized nature of the blockchain can make it a viable platform for project management. Blockchain implementation eliminates any bureaucratic project management and allows a single, unalterable, controllable, and encrypted single source to be jointly accessible and extensible throughout the project life cycle. This approach is the key to achieving an integrated information system and one of the important reasons why blockchain can be used as an ideal platform for project management and construction. What capabilities blockchain technology has for use in project management has not yet been seriously studied, and changing the management of construction projects through blockchain is now only a hypothesis. In this research, its aim to identify the capacity and contexts of blockchain technology development in project management and construction by using a Scoping review and systematic literature review, and providing a Pattern coding, and make suggestions related to the areas of development and improvement. This technology should be presented in this field.The results showed that in all areas of project management and construction, there are applications related to blockchain technology, which confirms the gradual understanding of the importance and positive effect of this technology on improving the performance of project management and construction. According to the results of the main contributions of blockchain studies were focused on "project and programm management", and two fields of human resources and behavioral and research areas in project management and schools of thought with a share of less than 2% of existing studies were neglected.
    Keywords: Blockchain, project management, Smart contract, Distributed Ledger Technology (DLT)