فهرست مطالب

روان شناسی فرهنگی زن - پیاپی 52 (تابستان 1401)

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 52 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کریم سواری*، فاطمه فرزادی صفحات 1-15

    هدف پژوهش حاضر، آزمون مدل رابطه حمایت استادان از خودمختاری و کنترل روان شناختی والدینی با تفکر انتقادی از طریق استرس تحصیلی دانشجویان دختر بود. جامعه آماری کلیه دانشجویان دختر رشته های روان شناسی، علوم تربیتی و مشاوره دانشگاه پیام نور استان خوزستان بودند. نمونه پژوهش 480 نفر بود که به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. طرح پژوهش همبستگی است. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های حمایت استادان از خودمختاری بلمونت، اسکینر، ولبورن و کونل (1988)، کنترل روان شناختی والدینی باربر (1996)، استرس تحصیلی سواری (1399) و تفکر انتقادی وانگ و همکاران (2019) استفاده گردید. پس از اصلاح مدل پیشنهادی، یافته های مربوط به روابط مستقیم نشان داد بین حمایت استادان از خودمختاری و استرس تحصیلی رابطه منفی، بین کنترل روان شناختی والدینی و استرس تحصیلی رابطه مثبت، بین کنترل روان شناختی والدینی و تفکر انتقادی رابطه منفی و بین حمایت استادان از خودمختاری و تفکر انتقادی رابطه مثبت معنی داری به دست آمد اما رابطه استرس تحصیلی با تفکر انتقادی معنادار نشد. نتایج مربوط به فرضیه های غیرمستقیم نشان داد رابطه حمایت استادان از خودمختاری دانشجویان با تفکر انتقادی از طریق استرس تحصیلی و رابطه کنترل روان شناختی والدینی با تفکر انتقادی از طریق استرس تحصیلی معنی دار شد.

    کلیدواژگان: حمایت استادان از خودمختاری، کنترل روان شناختی والدینی، تفکر انتقادی، استرس تحصیلی
  • عاطفه بطیاری* صفحات 17-30

    هدف پژوهش حاضر بررسی چالش جرم شناختی تغییر مفهوم زنانگی می باشد. جامعه پژوهش شامل کلیه آثار مفاهیم یا متون مرتبط با زنانگی است. نمونه مورد پژوهش تغییرات مفهوم زنانگی در حوزه جرم شناختی بود. طرح پژوهش توصیفی- تحلیلی است. گردآوری اطلاعات با استفاده از روش اسنادی و کتابخانه ای انجام گرفت. داده ها از طریق تحلیل و ترکیب جمع بندی شدند. نتایج پژوهش نشان داد، مفهوم زنانگی بر اساس ساختا ر اجتماعی جامعه شکل می گیرد. این مفهوم چالش بر انگیز است و از قاعده تغییر درگذر زمان مستثنی نیست. مفهوم زنانگی به معنای تفسیر اصول و چارچوب هویت زن، تحت تاثیر پیشرفت تکنولوژی و تبادل افکار بوده است و در دوره های تاریخی شکل دیگری به خود گرفته است. هم چنین یافته ها نشان داد که دید گاه زنان پس از دور شدن از نقش های سنتی و ارتباط بیشتر با جامعه واقعی و مجازی، نسبت به هویت خود تغییر کرده است و زنانی که هویت های زنانه متفاوتی را انتخاب می کنند با تجربیات متفاوتی مواجه می شوند. شکل گیری دیدگاه زن ایده آل، گاهی با سبک زندگی غیرمعمول همراه می شود که با تقویت سه عامل اهداف در دسترس، فقدان حفاظت و مجاورت مجرم، بسترهای بزه دیدگی را فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: چالش، جرم شناختی، مفهوم زنانگی
  • محیا حکاکان، نفیسه فیاض بخش*، عصمت سوادی، محمدرضا شاهرودی صفحات 31-41

    هدف پژوهش حاضر تبیین تاثیر حیای زن بر استحکام خانواده و آثار آن بر حیات طیبه بود. جامعه پژوهش، منابع اسلامی مرتبط با موضوع حیا است. نمونه پژوهش مفهوم حیای زن بود. طرح پژوهش توصیفی-تحلیلی بود. شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای اسنادی و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات بر اساس رویکرد تفسیری بود. به این صورت که ارتباط مفهوم «حیای زن» با حیات طیبه با واکاوی متون دینی (آیات و روایات مرتبط)، اثرات حیا بر روی فرد، خانواده و جامعه تبیین شد. نتایج نشان داد، کانون مقدس خانواده در صورتی می تواند زمینه پرورش حیا را فراهم کند که زن به عنوان اصلی ترین عنصر آن، الگوی عینی حیامداری باشد. در این صورت خانواده استحکام می یابد و از فروپاشی و آسیب های متعدد در امان می ماند. حیای زن با استحکام خانواده به عنوان سلول تشکیل دهنده جامعه منجر به رسیدن جامعه به حیات طیبه می شود. هم چنین. حیای زن نقش اثرگذار در جایگاه همسری و مادری، راه رسیدن افراد، خانواده ها و جامعه را به حیات طیبه، هموار کرده و طعم زندگی متعالی و طیبه را به کام جامعه چشانده است. در واقع با مزین شدن زن و به تبع آن خانواده به زیور حیا، جامعه در مسیر سعادتمندی و حیات طیبه حرکت می کند. یکی از اصلی ترین ثمرات تقویت استحیا، رسیدن فرد و جامعه به حیات طیبه به عنوان بهترین نوع زندگی است.

    کلیدواژگان: حیای زن، استحکام خانواده، حیات طیبه
  • فاطمه جعفریان، شروین خمسه*، سهیلا سیمی ترشیزی صفحات 43-57

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی داستان های نویسندگان مهاجر زن بر اساس نظریه ی کارناوالیسم میخاییل باختین بود. جامعه ی پژوهش، شامل کلیه داستان های نویسندگان مهاجر زن بود. نمونه پژوهش، داستان های مهاجرت از گلی ترقی(12 داستان) و فیروزه جزایری دوما (خنده ی لهجه ندار)، که براساس نظریه ی کارناوالیسم میخاییل باختین از کتاب بوطیقای داستایفسکی بررسی شد. طرح پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است. گردآوری اطلاعات بر مبنای جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای، اسناد و فیش برداری ، بر اساس ویژگی هایی چون کنش های کارناوالی، کرونوتوپ (بررسی زمان_مکان)، آرشیتکتونیک (سازماندهی روابط سوژه ها) و هتروگلاسیا (معنادهی در موقعیت) و بررسی موقعیت های کارناوالیزه ی مهاجرت در چند داستان از این نویسندگان انجام گرفت. داده ها با توجه به نظریه ی کارناوالیسم باختین تحلیل شدند. نتایج نشان داد که، مهاجران برای رسیدن به هماهنگی در شرایط زمان و مکان و موقعیت جدید در محیطی کارناوالیزه، رفتار و منش خود را تغییر می دهند تا خود را با سرزمین جدید هماهنگ کنند. هم چنین در دیدگاه کارناوالی، بیگانه در هر زمان و مکانی، دیگری به حساب می آید وهویت مردم سرزمین جدید را نمی تواند به تمامی بپذیرد. در آثارگلی ترقی و فیروزه جزایری دوما نیز کنار آمدن با فرهنگ و زبان و موقعیت آدم های سرزمین های دیگر چالش برانگیز بود. هر دو نویسنده دو نوع زندگی را در دو موقعیت وطن و سرزمین مهاجرت شده تجربه کرده اند. داستان های این دو نویسنده بازتابی بی واسطه و واقع گرایانه از جهان زیسته ی آن ها بود.

    کلیدواژگان: نویسندگان مهاجر، نظریه کارناوالیسم، میخاییل باختین
  • طهماسب علیپوریانی، مینا نظری*، سید سامر پور دانش صفحات 59-69

    هدف پژوهش حاضربررسی پیامدهای فرهنگی و فکری تهاجم تمدن غربی باتاکید بر زنان ایرانی بود. جامعه آماری شامل کلیه آثار پیامدهای فرهنگی و فکری تهاجم تمدن غربی می باشد. نمونه پژوهش موضوع های مرتبط با تاثیر فرهنگی تهاجم تمدن غربی بر زنان ایرانی بود. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. در این پژوهش گردآوری اطلاعات از طریق متون کتابخانه ای وبه صورت فیش برداری صورت گرفت. سپس ارتباط متقابل تمدن غربی با فرهنگ، تفکر و پیامدهای تهاجم تمدن غربی بر فرهنگ و جهان بینی زنان، مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دادکه: بین تفکر، فرهنگ و تمدن غربی ارتباط وجود دارد و نوع رابطه ای که تفکر، فرهنگ و تمدن با یک دیگر دارند، لزوما یک رابطه خطی و طولی نیست. در پاره ای از موارد انتقال تمدن یک الگو به تمدن الگوی دیگر، تفکر نهفته در آن تمدن را هم منتقل می کند. زنان ایرانی با افزایش ورود تمدن غربی درگام نخست با دگرگونی هایی در زمینه ی فرهنگ، با کمرنگ شدن عفت، حجاب و هویت اسلامی ایرانی و... روبرو شدند. درگام دیگر تغییراتی در زمینه ی جهان بینی آنان مشاهده شد. هم چنین تاثیر رواج تمدن غربی تنها بر فرهنگ ایرانی و کمرنگ شدن ارزش ها و سنت-های اسلامی و ایرانی متوقف نشده، و در گامی فراتر جهان بینی ایرانیان را نیز هدف حمله ی خود قرار داده است.

    کلیدواژگان: پیامدهای فرهنگی، تهاجم تمدن غربی، زنان
  • بهزاد تقی پور*، مریم طوسی، فریبا عبدی صفحات 71-84

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی واقعیت درمانی بر نگرانی و نشخوارفکری در مادران دارای کودک کم توان ذهنی بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران دارای کودک کم توان ذهنی مراجعه کننده به مرکز توانبخشی سلامت سیدحاتمی اردبیل در سال 1400 می-باشد. از جامعه مذکور 30 نفر، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه برابر آزمایش و کنترل جایگزین شدند. این پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری بود. گروه آزمایش طی 8 هفته و هرجلسه 90 دقیقه مداخله واقعیت درمانی را دریافت کرد. و پس از خاتمه جلسات مرحله پیگیری دو ماه بعد انجام شد. و در این مدت گروه کنترل، مداخله ی را دریافت نکرد. برای سنجش آزمودنی ها از ابزار اندازه گیری پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا (PSWQ) مایر،میلر،میتزگر و بورکویز(1990) و مقیاس پاسخ های نشخواری(RRS) نولن هوکسیما و مورو(1991) استفاده شد. داده با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغییره و تک متغییره تحلیل شدند. نتایج نشان داد که، واقعیت درمانی بر نگرانی و نشخوار فکری اثر بخش بود. بدین ترتیب می توان گفت واقعیت درمانی موجب کاهش نگرانی و نشخوارفکری در مادران کودکان کم توان ذهنی شد. واین نتیجه تا مرحله پیگیری دوام داشت.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، نگرانی، نشخوارفکری
  • فاطمه حاجی اکبری*، سید مهدی رحمتی صفحات 85-94

    هدف این پژوهش فراتحلیل کیفی پژوهش های انجام شده در مورد آیه 34 سوره نساء بود. جامعه پژوهش، مقالات علمی پژوهشی چاپ شده در حوزه آیه ذکر شده از سال 1380 تا 1397بود. نمونه مورد بررسی، سی و سه مقاله پژوهشی از مجلات مختلف انتخاب شدند. طرح پژوهش فراتحلیل کیفی به صورت توصیفی - تحلیلی است. برای گردآوری اطلاعات، ابتدا مقالات علمی پژوهشی در حیطه ی موضوعی کلید واژه های مرتبط با آیه 34 نساء، مانند ضرب زنان و قوامیت در پایگاه های نورمگز، علم نت، جامع علوم انسانی جست و جو و انتخاب شد. پس از آن اطلاعات موجود در آن ها استخراج شد. نتایج این پژوهش نشان داد بیشتر مقالات منتخب، بر روی معنای قوامیت مردان متمرکز شده اند. مهم ترین مولفه های مطالعات در حوزه ی آیه 34 سوره نساء از جهت اصول کلی ناظر بر معنای ضرب، شرایط و نحوه اجرا و وجوب یا جواز آن، معنای نشوز و گستره ی آن، شرایط فرهنگی- اجتماعی مفسران در برداشت آیه ویا بسترهای تاریخی اجتماعی عصر نزول در آیه بود. هم چنین پراکندگی مطالعات نشان داد که در سال های 94 13و 97 13هر کدام به صورت جداگانه پنج مقاله در موضوع بررسی آیه 34 نساء به چاپ رسیده است که بیشترین فراوانی را در مقایسه با سال های دیگر در جامعه ی آماری پژوهش بود.

    کلیدواژگان: فراتحلیل کیفی، آیه 34، سوره نساء
  • مرضیه ملکیها*، فرشید اصلانی، رضوان باقری صفحات 95-106

    هدف پژوهش حاضر، واکاوی تجربه زیسته زنان متاهل در تزلزل بنیاد خانواده و طلاق بود. جامعه آماری کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به دادگاه خانواده شهرستان اصفهان در بهار1400 بودند. نمونه پژوهش 18 زن بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. طرح پژوهش حاضر کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناسی بود. داده های کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد. نتایج نشان داد که تزلزل بنیاد خانواده تحت تاثیر عوامل موثر بر طلاق، که شامل خشونت فیزیکی، خشونت روان شناختی، خشونت مالی، ارتباط ناکارآمد، پیمان شکنی عاطفی در روابط زناشویی، اعتیاد به مواد مخدر و مصرف الکل، مسایل و مشکلات روانی، مسایل و مشکلات عاطفی بود. همچنین عوامل تزلزل وآسیب به بنیاد خانواده شامل عدم صداقت، عوامل فرا زوجی موثر بر طلاق و تنگناهای اقتصادی بود. عوامل تهدید بنیاد خانواده شامل وضعیت شغلی زوجین، اختلاف فرهنگی و موقعیت اجتماعی زوجین و شکل گیری ازدواج نامطلوب بود.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، تزلزل بنیادخانواده، طلاق
|
  • Karim Sevari *, Fatemeh Farzadi Pages 1-15

    The purpose of this research was to test the model of relationship between professors' autonomy support and parental psychological control with critical thinking through the mediation of academic stress of female students. The statistical population was all female students of psychology, educational sciences and counseling at University of Khuzestan province Payam Noor. The research sample subsumed 480 subjects who were selected voluntarily. The research design was correlational. to collect data Belmont, Skinner, Welborn, and Connell's (1988) Teachers' Autonomy Support; Barber's (1996) Parental Psychological Control; Sevari Academic Stress (2019) and Critical Thinking by Wang et al. (2019) questionnaires were implemented. After modifying the proposed model, the findings related to direct relationships showed a negative relationship between professors' support for autonomy and academic stress; positive relationship between parental psychological control and academic stress; There was a negative relationship between parental psychological control and critical thinking, and a significant positive relationship between professors' support for autonomy and critical thinking, but the relationship between academic stress and critical thinking was not significant. The results related to indirect hypotheses showed that the relationship between professors' support of students' autonomy and critical thinking through academic stress and the relationship between parental psychological control and critical thinking through academic stress was significant.

    Keywords: Professors' support for autonomy, parental psychological control, critical thinking, Academic stress
  • Atefeh Batyari * Pages 17-30

    The purpose‌ of this study was to examine the criminological challenge of the concept changing of womanhood. The research statistical universe included the whole concepts and texts related to womanhood. The sample consisted of the concept changing of womanhood in the criminology domain. The research design was descriptive-analytical. Data were collected using documentary and library method. The data were then analyzed, synthesized and summarized. The results showed that the concept of womanhood, was formed based on the social structure of the society. It is a challenging concept and it was not an exception in the transformation rule concerning the time. The concept of womanhood, which was considered as the interpretation of the principles and framework for the woman's identity, had been influenced by the advancement of technology and the exchange of ideas, and in the historical periods, womanhood had taken a different form. The results also indicated that the women's attitudes toward their identities had been changed by moving away from traditional roles and more communication with real and virtual communities. Women who chose different lifestyles as a result of changing perspectives on the concept of womanhood confronted different experiences. The formation of the ideal woman's perspective was sometimes accompanied by an unusual lifestyle that by reinforcing the three variables of available goals, the lack of protection and proximity of the offender provided the context of the victimization.

    Keywords: challenge, Criminological, Womanhood concept
  • Mahya Hakakan, Nafiseh Fayazbakhsh *, Esmat Savadi, Mohammad Reza Shahroudi Pages 31-41

    The purpose of the present study was to explain the effect of women's modesty on the cohesion of the family and its impacts on the pure life. The research universe was Islamic references related to modesty. The research sample was the concept of female modesty. The design of the research was descriptive-analytical. The data collecting was through library-documentary and the information analyzing method was based on the interpretation approach. In such a way that the connection between the concept of "female modesty" and the pure life via reviewing of the religious texts (verses and related narrations), the effects of modesty on the individual, family and the society were explained.  The results showed that the sacred center of the family could provide the ground for the cultivation of modesty if the woman as its main element was an objective model of modesty. In this case, the family would be strengthened and protected from collapse and other numerous damages. The modesty of a woman by strengthening   the family as the cell of the society led the society reaching to pure life. also. Women's modesty plays an effective role in the position of wife and mother, paving the way for individuals, families and society to reach a virtuous life and tasting the taste of a transcendental and pure life to the society. In fact, by adorning the woman and the family with the ornament of modesty, the society moves on the path of happiness and pure life. One of the main consequences of establishing the modesty is that the individual and the society reach a pure life as the best kind of life.

    Keywords: Female modesty, Family cohesion, Pure Life
  • Fatemeh Jafaryan, Shervin Khamseh *, Soheyla Ghasimi Tarshizi Pages 43-57

    The purpose of this research was to examine the stories of female immigrant writers based on Mikhail Bakhtin's Carnivalesque theory. The research universe included all the stories of female immigrant writers. The sample of the research subsumed the stories of migration from Goli Targhi (12 stories) and Firouze Jazayeri Duma (Laughter Without an Accent), which was analyzed based on Mikhail Bakhtin's theory of Carnivalesque from Dostoyevsky's book Boutique. The research design was descriptive-analytical. Data gathering was processed based on the collecting of library information, documents, and note taking on index cards, on the basis of characteristics such as carnival actions, chronotope (examination of time-space), architectonics (organization of subject relationships) and heteroglossia (meaning in the situation) and investigation of situations carnivalization of migration in several stories of the mentioned authors. The data were analyzed according to Bakhtin's theory Carnivalesque. The results showed that, in order to achieve harmony in the conditions of time and place and new situation in a carnivalized environment, the immigrants change their behavior and character to harmonize themselves with the new land. Also, in carnival's view, a foreigner was considered another at any time and place, and she/he could not fully accept the identity of the people of the new land. It was also challenging to cope with the culture, language and situation of people from other lands in the works of Goli Targhi and Firuzeh Jazayeri. Both authors had experienced two types of life in the two situations of homeland and immigrated land. The stories of these two writers were a direct and realistic reflection of their lived world.

    Keywords: Migrant writers, Carnivalesque theory, Mikhail Bakhtin
  • Tahmasb Alipouriani, Mina Nazari *, Seyed Samer Poordanesh Pages 59-69

    The recent research purpose was to investigate the cultural and intellectual consequences of the western civilization invasion with emphasis on Iranian women. The statistical universe of the study included all cultural and intellectual consequences of the western civilization invasion. The sample embraced the subjects associated to the impacts of the western civilization invasion on Iranian women. A descriptive-analytical method was applied in the research. The data was collected via the library texts and note taking on the index cards. Then the mutual relationship of the western civilization with culture and thought and western civilization invasion consequences on culture and worldview of Iranian women was analyzed. The results revealed that the thought, culture and western civilization were correlated. And it was not necessarily a liner and longitudinal. On some cases the civilization transition of a pattern to another civilization pattern, would also transfer the latent thought of one to the other one. By western civilization accumulative transition, on the primary step, the Iranian women encountered changes on cultural context through virtue, hijab and Islamic identity and…fadedness. On the next step changes on worldview domain was observed. The impacts of western civilization spread were not merely included Iranian culture and caused the values and Islamic and Iranian traditions to be faded but in the further steps the Iranian worldview was also targeted.

    Keywords: Cultural consequences, Western civilization invasion, Women
  • Behzad Taghipuor *, Maryam Toosi, Fariba Abdi Pages 71-84

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of reality therapy on worry and rumination in the mothers of children with intellectual disability. The statistical population was whole client mothers of the children with intellectual disability in Ardabil Seyed Hatami comprehensive health clinic in the year 2021. 30 mothers were selected through the purposive sampling method and randomly assigned into two equal experimental and control. Experimental group received 8 weeks of reality therapy 90 minutes each session, and two months later, the follow-up phase was done. During this period, the control group did not receive any intervention. Pennsylvania Worry Questionnaire (PSWQ) of Meyer, Miller, Metzqer and Borkovec (1990) and Rumination Response Scale(RRS) of Nolen-Houseman and Moro (1991) were used in pre-test, post-test and follow up to assess the subjects. Data were analyzed by Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA) and Analysis of Covariance (ANCOVA). The result showed that reality therapy was effective on worry and rumination. Therefore, it could be said that the reality therapy reduced worry and rumination scores in mothers of children with intellectual disability and the result were consistent in follow-up.

    Keywords: reality therapy, worry, rumination
  • Fatemeh Hajiakbari *, Sayed Mahdi Rahmati Pages 85-94

    The purpose of this research was the qualitative meta-analysis of the conducted researches on the verse 34 of Surah Nisa (chapter of women in the Holy Qur'an). The research universe included the scientific research articles published in the mentioned verse from 2001 to 2018. The under investigation sample subsumed thirty-three selected research papers from different journals. The research was designed as descriptive- analytical qualitative meta-analysis. To collect data, first, the scientific research articles in the keywords related subject concerning the verse 34 of Surah Nisa , such as striking the women and the men ascendancy were searched and selected in Normagz, Alamnet, and Jama'i Enssani websites. Then the data were extracted. The results showed that most of the selected articles focused on the meaning of the male ascendancy. The most important components of the studies in the scope of verse 34 of Surah Nisa were in terms of the general principles regarding the meaning of striking, the conditions and way of doing it and its necessity or permissibility, the meaning and scope of the “neshuz”, the cultural and social conditions of the commentators in the perception of the verse and or the social historical contexts of the coming down from high on the Holy Qur'an mentioned verse era. The dispersion of the studies also showed that in the years 2015 and 2018 five articles were published apartly concerning the verse 34 of Nisa Sureh; which was the most frequent compared to other years in the statistical universe of the research.

    Keywords: Qualitative Meta-analysis, Verse 34, Surah of Nisa
  • Marzieh Malekiha *, Farshid Aslani, Rezvan Bagheri Pages 95-106

    The aim of the current research was to analyze the lived experience of married women in the weakening of the family foundation and divorce. The statistical population was all married women who referred to the family court of Isfahan in the spring of 2021. The research sample was 18 women who were selected by purposive sampling. The design of the current research was qualitative and using the phenomenological method. Qualitative data were collected via semi-structured interviews Thematic analysis method was applied to analyze the data. Results indicated that weakening of the family foundation was under the influence of factors affecting divorce, which included physical violence, psychological violence, financial violence, ineffective communication, breaking the emotional contract in marital relationships, drug addiction and alcohol consumption, psychological issues and problems, emotional issues and problems. Also, the factors of weakening and harming the family foundation embraced dishonesty, extramarital factors affecting divorce and economic hardships. The factors that threaten the family foundation included the employment status of the couple, cultural differences and social status of the couple, and the formation of an undesirable marriage.

    Keywords: Lived experience, Weakening of the family foundation, divorce