فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت بازرگانی
سال بیست و یکم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی حسین پور*، یوسف محمدی فر، عطیه خدایی صفحات 13-36
    هدف
    پژوهش حاضر از طریق ترکیب تحقیقات پیشین با هدف ارایه ی تصویری جامع از ابعاد نقش افراد تاثیرگذار در بازاریابی انجام گرفت.
    روش
    روش شناسی پژوهش، کیفی با رویکرد فراترکیب است. بر این اساس، پس از جستجو در پایگاه های اطلاعاتی، در محدوده ی زمانی 1385 تا 1400 برای پژوهش های داخلی و 2000 تا 2021 برای پژوهش های خارجی، تعداد 134 مطالعه مرتبط ارزیابی و در نهایت، پس از بررسی 58 مقاله انتخاب گردید. با استفاده از الگوی هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو، یافته های 58 پژوهش پیشین مرتبط با اهداف پژوهش، بررسی، تجمیع، ترکیب و تفسیر شد.
    یافته ها
    با استفاده از روش کدگذاری تعداد 28 کد، 6 مضمون و 2 بعد شناسایی و اعتبار هریک، از طریق آزمون کاپای کوهن تایید گردید و الگوی نقش افراد تاثیرگذار در بازاریابی ارایه و ترسیم شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد علی رغم مزایای بسیار زیادی که استفاده از از افراد تاثیرگذار در بازاریابی به همراه دارد، اگر با شناخت و دانش درستی صورت نگیرد، منجر به پیامدهای منفی برای کسب و کار و برند خواهد شد. در پایان، هم راستا با نتایج پژوهش، پیشنهادهایی برای استفاده ی درست و مناسب از افراد تاثیرگذار در بازاریابی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: افراد تاثیرگذار، بازاریابی از طریق افراد تاثیرگذار، بازاریابی دیجیتال، رسانه های اجتماعی، رویکرد فراترکیب
  • اسدالله کردنائیج*، اصغر مشبکی، فاطمه اصغری گودرزی صفحات 37-70
    هدف

    پلتفرم های اقتصاد اشتراکی، مدل های کسب وکار جدیدی ایجاد کرده اند که باعث تغییراتی در نحوه احساس و بیان تجربیات مشتریان به وجود آورده اشت. شرکت هایی که در بستر اقتصاد اشتراکی فعالیت می کنند از جنس استارت آپ ها (کسب وکارهای نوپا) می باشند و بازیگران اصلی در اقتصاد اشتراکی، مصرف کنندگانی هستند که به طور مداوم با شرکت ها و سایر مصرف کنندگان خلق ارزش می کنند. هم آفرینی ارزش فرآیند همکاری بین مشتری و تامین کننده در فعالیت های ایده-پردازی مشترک، طراحی مشترک و توسعه مشترک محصولات جدید می باشد. از این رو، پژوهش حاضر به دنبال شناسایی پیشایندهای هم آفرینی ارزش در استارت آپ ها در بستر اقتصاد اشتراکی است.

    روش شناسی

    در این پژوهش به تحلیل کیفی مصاحبه 10 نفر از خبرگان و صاحبنظران حوزه استارت آپ های اقتصاد اشتراکی در ایران پرداخته شد. این افراد به صورت هدفمند انتخاب شدند و از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته داده ها گردآوری شدند. پس از تحلیل داده ها تعداد 131 مضمون پایه استخراج شدند و از میان این مضامین 32 مضمون سازمان دهنده و 8 مضمون فراگیر به دست آمدند.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش بیانگر این است که پیشایندهای هم آفرینی ارزش در استارت آپ های اقتصاد اشتراکی شامل 8 مضمون فراگیر شامل «ادراکات اخلاقی مصرف کنندگان»، «قدرت برند»، «بازاریابی رابطه مند»، «ارزش مورد انتظار»، «تجربه مشتری»، «پایداری»، «کمک به رشد و توسعه کسب وکارها» و «زیرساخت ها» می باشند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش مشخص شد که استارت آپ های فعال در حوزه اقتصاد اشتراکی قبل از هر چیزی و هر نوع اقدامی باید بدانند که برای مشتریان چه چیزی اهمیت دارد الزامات شکل گیری هم آفرینی ارزش کدام اند.

    کلیدواژگان: هم آفرینی، هم آفرینی ارزش، استارت آپ، اقتصاد اشتراکی، تحلیل مضمون
  • زهره دهدشتی شاهرخ*، وحید ناصحی فر، محمدصالح ترکستانی، ملیحه اسلامی پناه صفحات 71-94
    هدف

    توجه به برند و ابعاد متفاوت آن از گذشته تا امروز مورد توجه پژوهشگران قرار داشته است. در بازارهای رقابتی امروز برندهایی توانستند ماندگار شوند که با ارتباط سازنده با مشتریان از نظرات آنها بهره بردند. هدف این پژوهش طراحی مدل رفتار هم آفرینی برند با مشتری است.

    روش

    این پژوهش از حیث هدف توسعه ای کاربردی و رویکرد مطالعاتی آن کیفی و از نظر ماهیت اکتشافی است. در این پژوهش از روش فراترکیب برای طراحی مدل استفاده شده است.

    یافته ها

    با بررسی پژوهش های پیشین در هفت مرحله فرآیند فراترکیب و دسته بندی و تجزیه و تحلیل پژوهش ها در قالب 3 مقوله، 10 مفهوم و 37 کد، مدل رفتار هم آفرینی برند شامل پیش آیندها، عوامل رفتار هم آفرینی و پس آیندها ارایه گردید.

    نتایج

    نتایج نشان داد امروزه مشتریان می توانند ایده هایی را خلق کنند که از جذابیت تجاری بالایی برخوردار باشد و به نوعی شریک تجاری بنگاه شوند و به این شکل نیازهای گسترده مشتریان برآورده میشود.

    کلیدواژگان: هم آفرینی برند، رفتار هم آفرینی، مطالعه کیفی، فراترکیب، سازمان
  • فروغ پورواحدی، سید ابوالفضل ابوالفضلی*، مهران رضوانی، نیلوفر میرسپاسی صفحات 95-123

    از آن جا که مصرف کنندگان نقطه عطف فعالیت های بازاریابی هستند لذا شناخت رفتار شهروندی (داوطلبانه) آنان از اهمیت برخوردار است. با جهانی شدن بازارها و ورود کالاهای خارجی به کشورچگونگی نگرش مصرف کنندگان به محصولات خارجی می تواند بر این رفتار اثر بگذارد. لذا هدف بررسی عوامل موثر بر رفتار شهروندی مشتری و پیامدهای این رفتار در مشتریان محصولات خارجی (با تمرکز بر لوازم خانگی) و طراحی مدل آن با رویکرد آمیخته است. در بخش کیفی، از نظریه داده بنیاد و در بخش کمی، از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه مورد مطالعه بخش کیفی خبرگان صنعت لوازم خانگی و استادان دانشگاه و در بخش کمی، مصرف کنندگان لوازم خانگی بودند. نمونه گیری بخش کیفی، هدفمند و در بخش کمی به صورت نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس بود.پس از تجزیه وتحلیل کیفی داده های مصاحبه ها، مدل رفتار شهروندی مشتری ارایه شد. یافته های آزمون کمی مدل پژوهش را تایید کرد و نشان داد که نوع نگرش مشتریان بر ایجاد رفتار شهروندی مشتری تاثیر معناداری دارد. بین رفتار شهروندی مشتری و پیامدها (خرید، خرید مجدد، سودآوری، قصد خرید و مزیت رقابتی) رابطه معناداری وجود دارد. بین عوامل زمینه ای (عوامل اقتصادی عوامل سیاسی مسایل اجتماعی مسایل فرهنگی و ویژگی های فردی مشتریان) و عوامل مداخله گر (رفتار تولیدکننده و رفتار فروشنده) با رفتار شهروندی مشتری، رابطه معناداری وجود داردیافته ها رابطه معنادار بین راهبردها (نقش حکومت و نقش شرکت ها) را با رفتار شهروندی مشتری تایید کردند.

    نتایج

    ریشه رفتار شهروندی مشتریان محصولات خارجی، در نگرش آنان است که با تاثیر از راهبردها و عوامل مداخله گر،در بستر عوامل زمینه ای شکل می گیرد و منجر به پیامدهای مثبتی می شود.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی مشتری، محصولات خارجی، صنعت لوازم خانگی، رویکرد آمیخته
  • احسان عمادی، حسن قربانی دینانی*، سعید لندران صفحات 124-142
    هدف

    بررسی ها نشان می دهد که تبلیغات ارایه شده در شبکه های اجتماعی می تواند بر نگرش مشتریان به برند و به تبلیغ اثر گذاشته و در پی آن قصد خرید مشتریان نیز متاثر شود. یکی از این عوامل لذت های پنهانی (لذت گناه) است که در تبلیغات نوین بازارایابی مورد توجه قرار گرفته است از همین روی پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل اثرگذاری لذت های پنهانی در تبلیغات رسانه های اجتماعی انجام شده است.

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ رویکرد پیمایشی- اکتشافی و از لحاظ نوع کیفی می باشد. جامعه آماری این تحقیق گروهی از خبرگان بودند که مورد مصاحبه و با رویکرد تحلیل تم مورد تجریه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    دو دسته ویژگی شامل ویژگی های شخصیتی و جایگاه اجتماعی مخاطب بر میزان ناهمسویی ادراک شده در محتوای تبلیغ از جانب او اثرگذار بوده و این ناهمسویی منجر به شکل گیری لذت پنهانی در مخاطب شده و در نهایت به پیامدهای درونی و بیرونی(رفتاری) می انجامد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش منجر به ارایه یک مدل فرایندی در زمینه اثرگذاری لذت های پنهانی در تبلیغات رسانه های اجتماعی گردید.

    کلیدواژگان: لذت گناه، لذت پنهانی، تبلیغات رسانه های اجتماعی، تحلیل تم
  • محمداحسان زندی، فاطمه ثقفی* صفحات 143-168
    هدف

    پژوهش حاضر باهدف یافتن علل تغییر رفتار مصرف کنندگان پلتفرم های دیجیتال حمل ونقل مبتنی بر درخواست برخط در کشور ایران انجام شده است.

    روش شناسی

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی بوده و از رویکرد کیفی بهره برده است. در پژوهش حاضر تجزیه وتحلیل داده ها با روش تحلیل لایه ای علت ها انجام گرفت. پژوهش ارایه شده با استفاده از مطالعه کتابخانه ای و تکنیک دلفی متشکل از 18 خبره دانشگاهی و کسب وکار سعی در مطالعه پدیده موردنظر داشته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش علل متعددی برای تغییر رفتار مصرف کنندگان در زیست بوم نوآوری پلتفرم های دیجیتال حمل ونقل مبتنی بر درخواست برخط در چهار سطح نشانه ها، سطح سیستمی، سطح جهان بینی و سطح استعاره ها و اسطوره ها نشان داده است. مهم ترین یافته ها در سطح سیستمی و استعاره ها و اسطوره هابودند. یافته های سطح سیستمی شامل ستفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات، کلان روندهای جدید (کلان روند توجه بیشتر به محیط زیست و کلان روند افزایش کارایی)، اقتصاد اشتراکی و افزایش بهره وری است. یافته های سطح استعاره ها و اسطوره ها نیز شامل تمایل ذاتی بشر به سهولت حداکثری، تمایلی ذاتی بشر به کمترین عدم اطمینان، نیاز به شفافیت، تمایل به بیشترین صرفه جویی در منابع و زمان است.

    نتیجه گیری

    انتظار مصرف کنندگان برای بهبود پیوسته، احتمالا موجب شکل گیری نوآوری های بیشتر در این زیست بوم خواهد شد. در این زیست بوم همچنین ظهور بازیگران جدید برای دستیابی به سهولت بیشتر، شفافیت بیشتر، کاهش عدم اطمینان و صرفه جویی بیشتر در منابع و زمان دور از انتظار نیست.

    کلیدواژگان: نوآوری، زیست بوم نوآوری، رفتار مصرف کننده، اقتصاد اشتراکی، تحلیل لایه ای علت ها
  • مجید فانی*، سیده معصومه غمخواری، محمدامین ترابی صفحات 169-201
    هدف

    تبلیغات مبتنی بر داستان به جای برقراری ارتباط از طریق روش سخنرانی، مخاطب را از طریق القای معنایی در زندگی او، تحت تاثیر شناختی و عاطفی قرار داده و او از طریق داستان به دنیای همه جانبه مفاهیم و انتزاع، انتقال پیدا می کند. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر داستان سرایی برند بر اعتماد به برند با نقش میانجی اصالت برند است.

    روش

    روش این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه مشتریان فروشگاه اینترنتی دیجی کالا در شهر تهران بوده است نمونه آماری به تعداد 384 نفر انتخاب گردید. شیوه نمونه گیری نیز به صورت تصادفی ساده است. برای روایی سازه ها، از آزمون روایی محتوا، همگرا و واگرا و جهت سنجش پایایی از آزمون آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی و بارهای عاملی استفاده گردید. نرم افزار مورد استفاده برای انجام تجزیه وتحلیل داده ها نیز، نرم افزار Smart PLS نسخه سوم است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که آزمون های روایی و پایایی مورد تایید نهایی قرار گرفت، همچنین نتایج پژوهش نشان داد که کلیه فرضیات تحقیق مورد تایید نهایی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    مشخص شد که ابعاد داستان سرایی برند شامل انسان نگاری، جذابیت و نمادگرایی در شبکه های اجتماعی و آگاهی در مورد آنان، موجب افزایش اعتماد به برند در بین مشتریان می گردد. همچنین به میزان اینکه برندی، اصالت و پیشینه مشخصی داشته باشد، روابط بین داستان سرایی در رابطه با برند و اعتماد پیدا کردن به برند، افزایش پیدا خواهد کرد.

    کلیدواژگان: داستان سرایی برند، اعتماد به برند، اصالت برند
|
  • Mahdi Hosseinpour *, Yousef Mohammadifar, Atieh Khodaei Pages 13-36
    Objective
    The present study was conducted by combining previous research with the aim of providing a comprehensive picture of the components of the role of influencers on marketing.
    Methodology
    The research methodology is qualitative with a meta- synthesis approach. Accordingly, after searching the databases, in the period of 1385 to 1400 for domestic researches and 2000 to 2021 for foreign researches, 134 related studies were evaluated and finally, after multiple screenings, 58 articles were selected. Using seven-step model of Sandelowski and Barroso, the findings of 58 previous studies related to the objectives of the study were reviewed, aggregated, combined and interpreted.
    Findings
    With the help of coding method, 28 codes, 6 concepts and 2 components were identified and validated through Kappa Cohen coefficient. Then, the role model of influencers on marketing was presented and drawn.
    Conclusion
    The results of this study showed that despite the many benefits of using influencers in marketing, if not done with the right knowledge, it will lead to negative consequences for business and brand. Finally, in line with the research results, suggestions for the correct and appropriate use of influencers in marketing are presented.
    Keywords: Influencers, Influencer Marketing, Digital Marketing, social media, Meta-Synthesis Method
  • Asadollah Kordnaeij *, Asghar Moshabaki, Fatemeh Asghari Goudarzi Pages 37-70
    Objective

    Shared economics platforms have created new business models that have changed the way customers feel and express their experiences. Companies operating in the context of corporate economics are startups and the main players in the corporate economy are consumers who constantly create value with companies and other consumers. Value co-creation is the process of cooperation between the customer and the supplier in co-ideation activities, co-design, and co-development of new products. Therefore, the present study seeks to identify the antecedents of value co-creation in startups in the context of the sharing economy.

    Methodology

    In this study, semi-structured interviews were conducted with 10 experts in the field of start-up economics in Iran. These individuals were selected by the purposive sampling method. The collected data were analyzed by a thematic analysis approach. By analyzing the data, 131 basic themes were extracted and from these themes, 32 organizing themes and 8 global themes were obtained.

    Findings

    The antecedents of value creation in startups in a shared economy environment include "Consumer Ethical Perceptions", "brand strength", "relationship marketing", "expected values", "customer experience", "sustainability", "Helping business growth and development", and "infrastructures". The reliability of the qualitative data analysis was calculated through the Cohen’s Kappa coefficient, which was in good condition.

    Conclusion

    Based on the results of the research, it was found that startups in the field of the sharing economy must, first of all, know what is important for customers and what is needed to form value creation.

    Keywords: co-creation, Value Co-Creation, Startups, Shared Economics, Thematic Analysis
  • Zohreh Dehdashti Shahrokh *, Vahid Nasehifar, Mohammadsaleh Torkestani, Maliheh Eslamipanah Pages 71-94
    Objective

    focusing on the brand and its different aspects have been considered by researchers from the past to the present. In today's competitive markets, the brands have been able to survive that benefit from customers’ opinions through constructive communication. This study aims to design a model of brand co-creation behavior with the customers.

    Method

    This research is applied development in terms of purpose, and its study approach is qualitative and exploratory in nature. The meta-synthesis method has been used to design the model in this research.

    Findings

    By reviewing previous researches in seven stages of the meta-synthesis process and categorizing and analyzing researches in the form of 3 categories, 10 concepts, and 37 codes, a model of brand co-creation behavior including antecedents, co-creation behavior factors, and consequences Presented.

    Results

    The results showed that today, customers can create highly commercially attractive ideas and become a kind of business partner, thus meeting the broad needs of customers.

    Keywords: brand co-creation, co-creation behavior, Qualitative Study, Meta-synthesis, Organization
  • Frough Pourvahedi, Abolfazl Abolfazli *, Mehran Rezvani, Niloofar Mirsepasi Pages 95-123

    Since consumers are the turning point of all activities; recognizing their citizenship (voluntarily) behavior is important. Due to the globalization of markets and the arrival of foreign goods into the country, consumers’s attitude of foreign products can effect on this behavior. The purpose of this study is to investigate the factors of customer citizenship behavior and the consequences of this behavior, focused on customers of foreign products (using home appliances), and to design its model. In the qualitative part, data theory was used and in the quantitative part, structural equation modeling was used. The study population consisted of quality part, home appliance industry experts and university professors, and in the quantitative sector, home appliance consumers.The sampling method of qualitative part was purposive and in the quantitative part, non-probabilistic sampling was available. After qualitative analysis of the interview data, the model of customer citizenship behavior was presented. Quantitative test findings confirmed the research model and showed that the type of customer attitude has a significant effect on customer citizenship behavior. There is a significant relationship between customer citizenship behavior and consequences (purchase, repurchase, profitability, purchase intention and competitive advantage), there is a significant relationship between contextual factors (economic factors, political factors, social issues, cultural issues and individual characteristics of customers) and customer citizenship behavior and between intervening factors (producer behavior and seller behavior) and customer citizenship behavior. The findings also confirmed a significant relationship between strategies (the role of the government and the role of companies) with customer citizenship behavior.

    Keywords: Customer Citizenship Behavior, Foreign Products, Home appliance industry. Mixed Approach
  • Ehsan Emadi, Hassan Ghorbani Dinani *, Saeed Landaran Pages 124-142
    Purpose

    Studies show that advertising on social networks can affect customers' attitudes toward the brand and advertisement; this, in turn, affects the intention of customers to buy. The hidden pleasure is one of the factors that has been considered in modern marketing advertisements. Therefore, this study was conducted to present a model that investigates the effect of hidden pleasures in social media advertisements.

    Method

    This study is an applied study in terms of purpose, survey-exploratory in terms of approach, and qualitative in terms of research type. The statistical population of this study was a group of experts who were interviewed and analyzed with the theme analysis approach.

    Findings

    Two categories of characteristics affect the degree of heterogeneity perceived in the content by an audience: personality traits and the social status of the audience. This heterogeneity forms the hidden pleasure in the audience and finally leads to internal and external (behavioral) consequences.

    Results

    The results of the study led to the presentation of a process model in the field of the effect of hidden pleasures in social media advertising.

    Keywords: pleasure of guilt :Hidden pleasure, Social media advertisement, Thematic analysis
  • Mohammad Ehsan Zandi, Fatemeh Saghafi * Pages 143-168
    Objective

    The present study aimed to find the reasons for consumers behavior change in ride-hailing innovation ecosystem in Iran.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and used a qualitative approach. The present study has used causal layered analysis. This research has tried to study the phenomenon by using a library research and Delphi technique consisting of 18 academic and business experts.

    Findings

    There are several reasons for consumers behavior change in ride-hailing innovation ecosystem at four levels of litany, system, worldview and metaphor and myth. The most important findings were at the systemic level and metaphors and myths. System-level findings include the use of information technology tools, new mega trends, sharing economy and increasing productivity. Findings at the level of metaphors and myths also include the innate human tendency for maximum ease, the innate human tendency for the least uncertainty, the need for transparency, the tendency to save the most resources and time.

    Conclusion

    Consumers' expectation of continuous improvement is likely to lead to more innovations in this ecosystem., the emergence of new actors to achieve greater ease, greater transparency, reduce uncertainty and save more resources and time is expected.

    Keywords: Innovation, Innovation Ecosystem, Consumer Behavior, Sharing Economy, Causal Layered Analysis
  • Majid Fani *, Seyedeh Maasoumeh Ghamkhari, Mohammad Amin Torabi Pages 169-201
    Objective

    Instead of communicating through storytelling, story-based advertising impresses the audience cognitively and emotionally through the induction of meaning in their life, and they are transferred to the all-encompassing world of concepts and abstraction through storytelling. The purpose of this study is to investigate the effect of brand storytelling on brand trust with the mediating role of brand originality.

    Method

    The method of this research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature. The statistical population of this study was all customers of Digi Kala online store in Tehran. A statistical sample of 384 people was selected. The sampling method is also simple random. For construct validity, content validity test, convergent and divergent, and for reliability, Cronbach's alpha test, combined reliability and factor loads were used. The software used to perform data analysis is Smart PLS software version three.

    Results

    The findings showed that the validity and reliability tests were finally confirmed, also the results showed that all research hypotheses were finally confirmed.

    Conclusion

    It was found that the dimensions of brand storytelling, including anthropology, attractiveness and symbolism in social networks and awareness about them, increase brand trust among customers. Also, as long as the brand has a certain originality and background, the relationship between storytelling about the brand and trusting the brand will increase.

    Keywords: Brand Storytelling, Brand Trust, Brand Authenticity