فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 77 (خرداد و تیر 1401)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 77 (خرداد و تیر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن شریفی، امین نیکومنظری* صفحات 1-5
    مقدمه

    در زمانی که قصور کادر درمان منتهی به فوت بیمار گردد، فرد خاطی علاوه بر پرداخت دیه به اولیا دم متوفی، ممکن است به حبس نیز محکوم شود. این در حالی است که برای کادر درمان، محکومیت به حبس با توجه به جایگاه اجتماعی بالا و والایی که در کشور دارند، ممکن است علاوه بر ورود لطمه به حیثیت جامعه درمانی کشور، برای شخص نیز تبعات منفی فرآوانی به بار آورد که در آینده شغلی آنها تاثیر به سزایی داشته باشد. لذا لازم است به مجازات های جایگزین در این حوزه توجه ویژه ای شود.

    هدف

    مقاله حاضر با بررسی موردی یک پرونده خاص که در اثر قصور کادر درمانی (پزشک و پرستار)، بیمار فوت می کند، به امکان سنجی جایگزینی برای مجازات حبس میپردازد و به طور کلی نگاه قانون گذار ایران را در ارتباط با مجازات های جایگزین حبس در ارتباط با قصور پزشکی و پرستاری مورد ارزیابی قرار میدهد.

    بحث

     ارایه تعریف از مجازات جایگزین حبس و ارایه مصادیق آنها و تطبیق قصور پرستاری یا پزشکی با یکی از مجازات های جایگزین حبس مستلزم طی شدن فرآیندی قانونی است که از اختیارات مقام قضایی می باشد. به این صورت که  قاضی با توجه به میزان صدمات وارده و درصد تقصیر و برخی از خصوصیات متهم از این مکانیسم بهره می برد.

    نتیجه گیری

    بررسی قوانین و مقررات موجود حکایت از آن دارد که صدور مجازات جایگزین حبس از اختیارات مقام قضایی بوده و به هیچ روی امتیازی برای کادر درمان محسوب نمی شود.

    کلیدواژگان: حبس، مجازات جایگزین، قصور، فرآیند رسیدگی
  • الهام نوعی، شکوه ورعی، شیما حقانی، محمد صالح پور، شهزاد پاشایی پور* صفحات 6-17
    مقدمه

    رفتارهای پرخطر از چالش های دوره نوجوانی است و می تواند به عادات مادام العمر تبدیل شود.استراتژیهای آموزشی موجود در پیشگیری از رفتارهای پرخطر مورد چالش بوده است.لذا این پژوهش باهدف تعیین تاثیر آموزش ازطریق همتایان بر پیشگیری از رفتارهای پرخطر در دختران نوجوان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضریک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده می باشد.در این مطالعه 120نفر از دختران جنوب شهر تهران انتخاب و سپس به صورت تصادفی ساده به دو گروه کنترل و مداخله تخصیص یافتند.ابزار مورداستفاده در این مطالعه، پرسشنامه دموگرافیک و رفتارهای پرخطر نوجوان 18-15 سال بود که پیش از شروع مداخله وهمچنین 6هفته پس از مداخله توسط دانش آموزان تکمیل گردید.گروه آزمون مداخله آموزشی پیشگیری ازرفتارهای پرخطرتوسط همتایان را دوبار در هفته و طی چهارجلسه دریافت کردند.داده ها بااستفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی توسط نرم افزار SPSS ویرایش 16مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد قبل از مداخله بین نمرات رفتارهای پرخطر در دو گروه آزمون وکنترل تفاوت معنی داری وجود نداشته است (95/0=P)؛ در حالیکه بعد از مداخله، تغییرات میانگین در گروه آزمون 47/2 ±22/5- و در گروه کنترل 23/1± 40/0- بود.آزمون تی مستقل نشان داد؛ تغییرات رفتارهای پرخطر بین گروه آزمون و کنترل تفاوت معنی داری داشته است (001/0<P).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش، آموزش از طریق همتایان بر پیشگیری از رفتارهای پرخطر در دختران نوجوان موثر بوده است. بنابراین به سیاستگذاران و برنامه ریزان سلامت پیشنهاد میشود که از این روش جهت اجرای برنامه ی آموزشی اثربخش در راستای ارتقای رفتارهای مرتبط با سلامتی نوجوانان بهره گیرند.

    کلیدواژگان: همتایان، دختران نوجوان، رفتارهای پرخطر
  • محبوبه روضه، مصطفی انصاری، زهرا اباذری* صفحات 18-26
    مقدمه

    امروزه علاوه بر ابعاد جسمانی و روانی سلامت، به بعد اجتماعی آن نیز توجه روزافزون می شود. سلامت اجتماعی بخشی از سلامت فرد است که در عرصه اجتماع به ظهور می رسد. در این میان استفاده از ارتباطات رایانه ای در حال گسترش است و به منزله ظهور یک عصر جدید در ارتباطات اجتماعی است. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین استفاده از شبکه های اجتماعی با سلامت اجتماعی دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشد.

    روش پژوهش

     این مطالعه از نوع همبستگی و مقطعی است که بر روی 265 نفر از دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفته است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه سه قسمتی شامل اطلاعات فردی، سنجش سطح سلامت اجتماعی و میزان استفاده از شبکه های اجتماعی بوده است. پس از استخراج داده ها، جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی نظیر فراوانی مطلق و نسبی و آزمون های آماری نظیر ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که زنان 142 نفر (6/53%) دارای بیشترین فراوانی و مردان با  123 نفر (4/46%) کمترین فراوانی را داشتند. در رابطه با سن بیشترین فراوانی مربوط به رده سنی بین 21-18 (4/43%) بود. میانگین و انحراف معیار امتیازات سلامت اجتماعی واحدهای مورد مطالعه 3/16±90 و میانگین و انحراف معیار امتیازات شبکه های اجتماعی واحدهای پژوهش 2/20± 7/127 (نمره کل 196) که نشان می دهد میانگین استفاده از شبکه های اجتماعی بالاتر از حد متوسط بود و سلامت اجتماعی واحدهای مورد مطالعه در حد متوسطی قرار داشت. هم چنین یافته های پژوهش نشان داد که سلامت اجتماعی با استفاده از شبکه های اجتماعی ارتباط معنی دار مستقیم و مثبتی دارد (05/0 < P).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، می توان با توجه به سطح وسیع استفاده از شبکه های اجتماعی از این فرصت استفاده کرد و در جهت ارتقاء سلامت اجتماعی دانشجویان گام های موثری را برداشت.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، شبکه های اجتماعی، دانشجویان پرستاری و مامایی
  • مریم متقی*، فاطمه مهرابی فر، عباس فردوسی، نعیمه پوررمضانی، حمید مرتضوی صفحات 27-36
    مقدمه

    برای بهبود اشتیاق شغلی در محیط کاری پرستاران لازم است تا عوامل متعدد مرتبط با آن شناسایی شود و در صورت لزوم تقویت  واصلاح شوند.تا باعث بهره وری بیشتر آنان در کار شود.از جمله این عوامل میتوان به معنویت موجود در رابطه با کار آنان وایجاد انگیزه واشتیاق شغلی در آنان اشاره نمود.پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط معنویت با اشتیاق شغلی پرستاران شاغل انجام گرفته است.

    روش کار

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی پرستاران بیمارستان امام رضا (ع) سیرجان به تعداد 240 نفر می باشد برای نمونه گیری از روش سرشماری استفاده شده است. به منظور گردآوری داده ها از دو پرسشنامه معنویت Shahidi& Farajnia و پرسشنامه اشتیاق شغلی Schaufeli & Bakker استفاده شد برای تعیین روایی، از روایی محتوا و برای آزمون پایایی از آلفای کرونباخ برای کلیه مولفه ها استفاده شد که اعتبار سنجی در همه آن ها بالاتر از مقدار 8/0 بود.  برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون الگویابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار23 Amos استفاده شد.                                                                                                                 

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد بین نگرش معنوی و اشتیاق شغلی  با ضریب همبستگی برابر 581/0و سطح معنی داری برابر 000/0 در سطح معنی داری 05/0=α رابطه مثبت و معنی‏دار وجود دارد. بین توانایی معنوی و اشتیاق شغلی با ضریب همبستگی برابر 646/0و سطح معنی داری برابر 000/0 رابطه مثبت و معنی‏دار وجود دارد. نگرش معنوی و توانایی معنوی به صورت مثبت اشتیاق شغلی را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بین مولفه‏های معنویت با اشتیاق شغلی پرستاران رابطه معنی‏داری وجود دارد. پرستارانی که به کارشان اشتیاق بیشتری دارند در مقایسه با پرستارانی که مشتاق کارشان نیستند از کارشان رضایت بیشتری دارند، احساس تعهد بیشتری به سازمان دارند، تمایل کمتری برای ترک کار و سازمان و گشتن به دنبال کار در جای دیگر دارند. بالا رفتن اشتیاق شغلی باعث افزایش سطح انرژی و هویت قوی در فرد می شود به همین دلیل تلاش فراوانی در راه تحقق اهداف سازمانی از خود نشان می دهد و کمتر شغل خود را ترک می کنند.

    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، توانایی معنوی، پرستار، نگرش معنوی، معنویت
  • نرگس سیفی، فریده باستانی*، حمید حقانی صفحات 37-47
    مقدمه

    با توجه به پیچیدگی های  خودمراقبتی در سالمندان با بیماری نارسایی مزمن کلیه ، با داشتن اطلاعات مبتنی بر شواهد علمی و برنامه ریزی های بهداشتی متناسب، سالمندان مبتلا با دارا بودن خودمراقبتی و خود مدیریتی بیماری،  از زندگی سالم تر وکیفیت زندگی مطلوب تر برخوردار خواهند بود. لذا هدف این مطالعه تعیین خودمراقبتی در سالمندان مبتلا به نارسایی مزمن کلیه مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران  در سال 1399 بوده است.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه مقطعی (توصیفی) بود. جامعه پژوهش سالمندان مبتلا به نارسایی مزمن کلیه مراجعه کننده به مراکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران بود. 292 نفر در ابتدا به روش نمونه گیری طبقه ایی با تخصیص متناسب و  سپس در مراکز به  روش مستمر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها فرم کوتاه آزمون شناختی (AMT) ، فرم مشخصات جمعیت شناختی، پرسشنامه خودمراقبتی در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه (CKDSC) بود. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه20 در دو بخش آمار توصیفی و آماراستنباطی صورت گرفت و سطح معناداری آزمون 05/0≥p در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که میانگین سنی سالمندان شرکت کننده در این مطالعه7/7  ±3/69 سال بود. میانگین خودمراقبتی در سالمندان مورد پژوهش برابر با 06/6± 20/66 که بالاترین امتیاز نشان دهنده خودمراقبتی بهتر بود. لازم به توضیح است پرسشنامه رده بندی ضعیف، متوسط و خوب را نداشت . 3/61 درصد از سالمندان خودمراقبتی بیشتر از میانگین و7/38  کمتر از میانگین را کسب نمودن و با توجه به امتیاز بیشینه  72 در مطالعه حاضر سالمندان از خودمراقبتی خوبی  برخوردار بودند از بین ویژگی های دموگرافیک، سطح خود مراقبتی  با متغیر های وضعیت اشتغال (001/0≥p) مدت زمان ابتلا به بیماری (p=01/0) و جنسیت (002/0) رابطه معنا داری داشت و متغیر وضعیت اشتغال دارای نقش موثرتری برای خودمراقبتی بود. 

    نتیجه گیری

    مطابق نتایج می توان اذعان نمود که وضعیت اشتغال، مدت زمان ابتلا به بیماری، تحصیلات و تعداد بیماری زمینه ای  متغیرهای موثر در خودمراقبتی در سالمندان مورد پژوهش بودند. بنابراین لازم است در برنامه ریزی های آموزشی و مشاوره ای متغیرهای جمعیت شناختی مورد توجه قرار گیرند تا بدین صورت بتوان خودمراقبتی سالمندان مبتلا به نارسایی مزمن کلیه را افزایش داد و به سلامت و کیفیت زندگی آن ها کمک نمود.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، نارسایی مزمن کلیه، سالمند
  • لیلا کریمی، مسعود سیرتی نیر، ربابه خلیلی* صفحات 48-57
    مقدمه

    یکی از گروه های درگیر در کووید-19 کارکنان مراقبت های بهداشت و درمان و به ویژه پرستاران هستند که علاوه بر به خطر افتادن سلامت جسمی ، در معرض آسیب های روانشناختی  می باشند. هدف  این مطالعه مقایسه استرس، اضطراب و افسردگی کارکنان پرستار و غیر پرستار در مواجهه با کوید 19 می باشد. 

    روش کار

     پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که 294 نفر کادربهداشتی درمانی مواجهه یافته با بیماری کوید- 19 واجد معیارهای ورود با روش نمونه گیری در دسترس توسط پرسشنامه ای مشتمل بر  دو بخش اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه عمومی 21 DASS (استرس و اضطراب و افسردگی) مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها  به کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری برابر با پنج صدم در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     براساس نتایج آماری، میانگین و انحراف معیار میزان استرس، اضطراب و افسردگی در پرستاران به ترتیب 47/8±69/6 و 49/7±36/5، 86/9±64/9 و در غیرپرستاران موارد ذکر شده به ترتیب 81/5±22/3 ،40/6±73/2 و 46/8± 18/6 بود. آزمون آماری t  مستقل، تفاوت معنی داری را به لحاظ آماری در میزان استرس (P<0/004)  و افسردگی (P<0/007) در پرستاران نسبت به غیر پرستاران نشان داد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، پرستاران نسبت به غیر پرستاران در مواجهه با کوید 19 میزان استرس و اضطراب و افسردگی بالاتری داشتند. شناسایی اختلالات روانشناختی به ویژه استرس و اضطراب و افسردگی پرستاران،  امری ضروری بوده تا بر اساس آن بتوان توسط راهکارها و تکنیکهای مناسب روانشناختی در جهت ایجاد، حفظ و بهبود سلامت روان شان گام برداشت.

    کلیدواژگان: کارکنان پرستاری بیمارستان، اختلال استرس حاد، اضطراب، افسردگی، همه گیری، کرونا ویروس
  • نسرین ولی عینی، حسین پورچراغی، شهزاد پاشایی پور* صفحات 58-73
    مقدمه

    واکسیناسیون بیماری کووید-19  به عنوان یک رویکرد حیاتی در پیشگیری از این بیماری تلقی می شود. در راستای کنترل این بیماری، علاوه بر اثر بخشی و ایمنی واکسن، پذیرش واکسن بین عموم مردم و مراقبان سلامت نیز نقش مهمی ایفا می کند. هدف این مطالعه شناسایی تمایل به دریافت واکسن کووید-19 و عوامل مرتبط با آن می باشد.

    روش

      با بررسی بانک های اطلاعاتیSID ، IranDoc ، Google scholar ، PubMed ، Medline ،Scopus ، Cochrane Library، Science Direct، Web of science و  کلید واژه های "واکسیناسیون/واکسن"، " کووید-19"، "کرونا/بیماری کرونا"، "تردید در واکسیناسیون" و "پذیرش واکسیناسیون" ؛ تمامی مقالات هم راستا با هدف مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند جستجوی الکترونیکی درمحدوده زمانی 2019- 2021 انجام گردید. از 64 مطالعه ای که مورد بررسی و غربالگری قرار گرفت، تعداد 19 مطالعه بر اساس معیارهای ورود و خروج جهت استخراج داده ها ارزیابی و تحلیل شد.

    یافته ها

    در بین 19 مقاله مورد بررسی مشخص گردید؛ سطح تمایل برای دریافت واکسن کووید-19 ناکافی بوده و فاکتور های مختلفی در این زمینه موثرند. عوامل مرتبط با پذیرش واکسیناسیون در جامعه شامل عوامل فردی (سن، جنس، تاهل، نژاد، بیمه، تحصیلات، شغل، درآمد، داشتن فرزند، سابقه واکسیناسیون)، عوامل مرتبط با بیماری (اضطراب، تمایل به محافظت از دیگران با واکسینه شدن خود، تماس با بیماران مبتلا به کووید-19، سابقه ی تست کووید-19، باور کلی درمورد واکسیناسیون، باور نسبت به کرونا و واکسن آن، تصور افراد از جدی بودن بیماری، به روز بودن درمورد واکسن ها)، عوامل اجتماعی (ایدیولوژی سیاسی و اعتماد به ساختارهای سیستم درمانی) و عوامل مرتبط با نظام سلامت (آگاهی ناکافی در رابطه با واکسیناسیون) می باشد.

    نتیجه گیری

    در راستای ارتقای سطح پذیرش واکسیناسیون، عوامل بسیار متنوعی وجود داشته که با برنامه ریزی و بهره گیری از نتایج این مطالعه میتوان این زمینه را فراهم نمود. از جمله این موارد؛ استفاده از پتانسیل رسانه های اجتماعی، در اختیار گذاشتن اطلاعات شفاف، تسهیل دسترسی به واکسیناسیون، تلاش برای رفع نگرانی و پاسخگویی به سوالات و ابهامات در این زمینه توسط کارکنان بهداشتی و سیاست گذاران نظام سلامت را، می توان از راهکارهایی برشمرد که زمینه ترغیب عموم مردم را به واکسیناسیون کووید-19 فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: واکسیناسیون، کووید-19، پذیرش واکسیناسیون
  • مریم اسماعیلی، محمدعلی چراغی*، شیرین شهبازی صیقلده، خاطره سیلانی صفحات 74-84
    مقدمه

    مراقبت بیمار محور در ایران مفهوم جدیدی است و یکی از راه های دستیابی به کیفیت در مراقبت محسوب می شود اما ابزاری مناسب بر اساس نقطه نظرات و تجارب پرستاران و بیماران به منظور اندازه گیری این مفهوم موجود نمی باشد. هدف از این مطالعه طراحی و روانسنجی ابزار مراقبت بیمار محور در بخش های مراقبت ویژه قلبی بود.

    روش کار

    این مطالعه یک مطالعه روش شناختی از نوع ابزار سازی است که در 2 مرحله انجام شد. مرحله اول فاز کیفی به صورت مطالعه نظریه بستر زاد و مرور متون جهت توسعه ابزار و مرحله دوم فاز ارزیابی روانسنجی ابزار مراقبت بیمار محور در بخش مراقبت ویژه قلبی (PCC-CCU). در این مقاله یافته های بخش دوم مطالعه گزارش می شود. تحلیل محتوای ابزار توسط پرستاران ماهر در حوزه مراقبت بیمار محور انجام شد. پایایی ابزار با استفاده از آلفا کرونباخ و ثبات ابزار با  بررسی پایایی ثبات درونی ارزیابی شد. از تحلیل عامل اکتشافی جهت تعیین روایی سازه استفاده شد.

    یافته ها

    ابزار مراقبت بیمار محور در بخش مراقبت ویژه قلبی از نظر روایی و پایایی بررسی شد. تحلیل عامل اکتشافی جهت ارزیابی روایی سازه به کار رفت و منجر به توسعه ابزاری با 28 آیتم و چهار بعد توانمند سازی بیمار و خانواده، درک بیمار، مهرت و خبرگی و احترام به بیمار ساخته شد که این 4 عامل 380/35% واریانس را شامل شدند. آلفا کرونباخ ابزار 68/0  بود. آزمون -بازآزمون ثبات ابزار را حمایت کرد.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه مراقبت بیمار محور در بخش های مراقبت ویژه قلبی پرسشنامه استاندارد و مورد قبول جهت بررسی میزان مراقبت بیمار محور از نقطه نظر بیماران می باشد که  محققان و پرستاران بالینی می توانند از این ابزار جهت بررسی کیفیت مراقبت ها و میزان دستیابی به مراقبت بیمار محور استفاده کنند.

    کلیدواژگان: مراقبت بیمار محور، پرستاری، مراقبت قلبی
|
  • Mohsen Sharifi, Amin Nikoomanzari* Pages 1-5
    Introduction

    In case of negligence of the medical staff leading to the death of the patient, the offender may be sentenced to imprisonment in addition to paying wergild to the parents of the deceased. However, for the medical staff, being sentenced to imprisonment due to their high social status in the country, in addition to entering and damaging the community's therapeutic community, may have many negative consequences for a person that in the future career They have a great impact. Therefore, it is necessary to pay special attention to alternative punishments in the field.

    Aims

    The present article examines the possibility of an alternative to imprisonment with a case study of a specific case in which the patient dies due to the negligence of the medical staff, and generally evaluates the view of the Iranian legislature regarding alternative punishments to imprisonment in connection with medical malpractice.

    Discussion

    Providing a definition of alternatives to imprisonment and their examples, and matching nursing or medical malpractice with one of alternatives to imprisonment, requires a legal process that is within the jurisdiction of the judicial authority. In this way, the judge uses this mechanism according to the amount of injuries and the percentage of faults and some of the characteristics of the accused.

    Conclusion

    Examination of existing laws and regulations indicates that the issuance of an alternative punishment to imprisonment is within the authority of the judicial authority and is in no way a privilege for the medical staff.

    Keywords: Imprisonment, alternative punishment, judge, trial process
  • Elham Noei, Shokooh Varaei, Shima Haghani, Mohamad Salehpoor, Shahzad Pashaeypoor* Pages 6-17
    Background

    High-risk behaviors are one of the challenges of adolescence and can become lifelong habits. Existing educational strategies in the prevention of high-risk behaviors have been challenged. Therefore, this study aims to determine the effect of peer education on the prevention of high-risk behaviors in adolescent girls. Done.

    Method

    The present study is a randomized clinical trial. In this study, 120 girls from the south of Tehran were selected and then randomly assigned to the control and intervention groups. The tools used in this study were demographic questionnaire and high-risk adolescent behaviors 18 It was 15 years before the intervention and also 6 weeks after the intervention was completed by students. The test group received educational intervention for the prevention of high-risk behaviors by their peers twice a week for four sessions. SPSS version 16 were analyzed.

    Results

    The results showed that before the intervention, there was no significant difference between the scores of high-risk behaviors in the experimental and control groups (P = 0.95); While after the intervention, the mean changes were -5.22 47 2.47 in the experimental group and -0.40 1 1.23 in the control group. The independent t-test showed; There were significant differences in high-risk behaviors between the experimental and control groups (P <0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, peer education has been effective in preventing high-risk behaviors in adolescent girls. Therefore, health policy makers and planners are advised to use this method to implement an effective educational program to promote adolescent health-related behaviors.

    Keywords: Peer education, High-risk behaviors, Adolescent girls
  • Mahboubeh Roazeh, Mostafa Ansari, Zahra Abazari* Pages 18-26
    Introduction

    Today, in addition to the physical and mental dimensions of health, its social dimension is also receiving increasing attention. Social health is the part of an individual's health that emerges in the community. Meanwhile, the use of computer communication is expanding and marks the emergence of a new era in social communication. The aim of this study was to investigate the relationship between the use of social networks and social health of nursing and midwifery students of Tehran University of Medical Sciences.

    Method

    This correlational and cross-sectional study was performed on 265 nursing and midwifery students of Tehran University of Medical Sciences. Data collection tools were a three-part questionnaire including personal information, measuring the level of social health and the use of social networks. After data extraction, descriptive statistics such as absolute and relative frequency and statistical tests such as Pearson correlation coefficient in SPSS software version 25 were used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that women with 142 people (53.6%) had the highest frequency and men with 123 people (46.4%) had the lowest frequency. Regarding age, the highest frequency was related to the age group between 18-21 (43.4%). Mean and standard deviation of social health scores of the studied units were 90 16 16.3 and mean and standard deviation of social network scores of the research units were 127.7 20 20.2 (total score 196) which shows that the average use of social networks is higher than It was moderate and the social health of the studied units was moderate. The findings also showed that social health has a direct and positive relationship with the use of social networks (P <0.05).

    Conclusion

    According to the research findings, given the wide level of use of social networks, this opportunity can be used and effective steps can be taken to promote students' social health.

    Keywords: Social Health, Social Networks, Nursing, Midwifery Students
  • Maryam Mottaghi*, Fatemeh Mehrabifar, Abbas Ferdosi, Naimeh Pourramazani, Hamid Mortazavi Pages 27-36
    Introduction

    In order to increase nurses’ job passion, it is needed for various affecting factors to be identified, strengthened and modified if necessary to improve their efficiency. One such factor is spirituality in relation to their job and improve their motivation and passion to do their job. The purpose of the present research is to investigate the relationship between spirituality and job passion in working nurses.

    Methods

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-surveying in terms of data collection. The statistical society includes all the 240 nurses working in Emam Reza Hospital, Sirjan, Iran. The samples were obtained via census. Two questionnaires were used for data collection: Shahidi& Farajnia spirituality questionnaire and Schaufeli & Bakker job passion questionnaire. Content validity was used to determine validity and Cronbach’s Alfa was used to test the reliability for all of the components for all of which the validation was above 0.8. Structural equation modelling was used for data analysis applying Amos 23 software.

    Results

    research findings show that spiritual view and job passion with efficiency correlation of 0.581 and significance level of 0.00 in the significance level of α=0.05, have positive significant relationship. Spiritual view and spiritual ability positively predict job passion.

    Conclusions

    The results show there is meaningful relationship between components of spirituality and job passion. Nurses with more job passion enjoy more job satisfaction in comparison to those with less job passion. They are also more committed to their job and the organization, and are less inclined to resign and look for jobs elsewhere. Higher job passion increases the energy level and strengthens the individual identity. Consequently, the individual makes more attempt to achieve organizational goals and is less willing to leave their job.

    Keywords: job passion, spiritual ability, nurse, spiritual attitude, spirituality
  • Narges Seyfi, Farideh Bastani*, Hamid Haghani Pages 37-47
    Background

     Due to the complexities of self-care in the elderly with chronic kidney failure, with information based on scientific evidence and appropriate health planning, the elderly with self-care and self-management of the disease from others will lead to a healthier life and a better quality of life. Therefore, this study aimed to determine self-care in the elderly with chronic renal failure referred to selected educational and medical centers of Iran University of Medical Sciences in 1399.Procedure: This study was a cross-sectional (descriptive) study. The study population was the elderly with chronic renal failure referred to selected educational and medical centers of Iran University of Medical Sciences. Two hundred ninety-two people initially stratified sampling with proportional allocation, and Then the continuous method was used in the centers. Data were collected using the short cognitive test form (AMT), demographic form, and Chronic Kidney Disease Self-Care Scale (CKDSC). Data analysis was performed using SPSS software version 20 in two sections, descriptive statistics, and inferential statistics, and the significance level of the test was considered p≥0.05.

    Results

     The results showed that the mean age of the elderly participating in this study was 69.3 ± 7.7 years. The mean of self-care in the elderly was 66.20 ± 6.06, and the highest score was for better self-care. It should be noted that the questionnaire did not have a poor, average, or good rating. 61.3% of the elderly received more than average self-care and 38.7 less than average. According to the maximum score of 72 in the present study, the elderly had good self-care. Among the demographic characteristics, the level of self-care had a significant relationship with the variables of employment status (0.001 ≥p), Duration of illness (p = 0.01), and gender (0.002). Among the demographic characteristics, the level of self-care had a significant relationship with the variables of employment status (0.001 ≥p), Duration of illness (p = 0.01), and gender (0.002), and the variables of employment status were one of the most effective roles for self-care 

    Conclusion

     According to the results, it can be acknowledged that employment status, Duration of education disease, and the number of conditions are the underlying variables affecting self-care in the elderly were studied. Therefore, it is necessary to consider demographic variables in educational and counseling planning that can be intervened to increase the self-care of the elderly with chronic renal failure. It contributed to their health and quality of life.

    Keywords: Self-Care, Chronic Renal Failure, The Elderly
  • Leila Karimi, Masoud Sirati Nir, Robabe Khalili* Pages 48-57
    Background

    One of the groups involved in Covid-19 is health care workers, especially nurses, who, in addition to endangering their physical health, are exposed to psychological damage. The aim of this study was to compare the stress, anxiety and depression of nurse staffs against non-nurse  in the face of Covid-19.

    Methods

    The present study is a descriptive cross-sectional study in which 294 Health care worker exposed with Covid-19 with inclusion criteria were selected by conveniance sampling method. A questionnaire consisting of two sections of demographic information and a general questionnaire 21 DASS (stress and anxiety and depression) was used. The data were analyzed using SPSS software version 22. A significance level of (0.05) was considered.

    Results

    Based on the statistical results, the mean and standard deviation of stress, anxiety and depression in the group of nursing staff were 6.69 47 8.47 and 5.36 49 7.49, 9.64 9 9.86, respectively, and in the non-nursing group, the items mentioned were 3.22 ± 5.81, 2.73 40 6.40 and 6.18 46 8.46, respectively. Independent t-test showed a statistically significant difference in the rate of stress (P<0/004 and depression (P<0/007) nurses against non-nurses.

    Conclusion

      According to the results of this study, nurses had higher levels of stress, anxiety and depression than non-nurses in the exposed of COVID 19. Identification of psychological disorders, especially stress and anxiety and depression of nurses, is essential to be able to take steps based on appropriate psychological strategies and techniques to make, maintain and improve their mental health.

    Keywords: Acute stress disorder, Anxiety, Depression, Hospital nursing staff, Pandemic, Coronavirus
  • Nasrin Valieiny, Hossein Poorcheraghi, Shahzad Pashaeypoor* Pages 58-73
    Introduction

    Covid-19 disease vaccination is considered as a vital approach in the prevention of this disease. In order to control this disease, in addition to the effectiveness and safety of the vaccine, the acceptance of the vaccine between the general public and health care providers also plays an important role. The aim of this study was to identify the desire to receive Covid-19 vaccine and its associated factors.

    Method

    By searching the databases: SID, IranDoc, Google scholar, PubMed, Medline, Scopus, Cochrane Library, Science direct, Web of science and using the keywords "Vaccination/Vaccine", "Covid-19", "Corona/Corona disease", "Vaccination hesitancy"and "Vaccination acceptance" ; all articles in line with the title of this study, which examined the willingness of individuals to receive Covid-19 vaccine and related factors, were reviewed. Electronic search was performed in the period 2019-2020. Out of 64 studies that were reviewed and screened, 19 studies were evaluated and analyzed based on inclusion and exclusion criteria for data extraction.

    Results

    Among the 18 reviewed articles it was identified; the desire to receive the Covid-19 vaccine is insufficient and various factors are influential in this regard. Factors related to the acceptance of vaccination in the community include individual factors (age, sex, marriage, race, insurance, job, education, income, having a child and history of vaccination), factors related to the disease (anxiety, willingness to protect others by being vaccinated, Contact with patients with Covid-19, Covid-19 test history, general belief about vaccination, belief in Covid-19 and its vaccine, people's perception of the seriousness of the disease, being up-to-date about vaccines), social factors (political ideology and trust in health system structures) and factors related to the health system (insufficient knowledge about vaccination).

    Conclusion

    To improve vaccination level, there are a variety of factors that can be provided by planning and using the results of this study. These include; utilizing the potential of social media, providing transparent information, facilitating access to vaccination, trying to address concerns and answering questions and ambiguities in this area by healthcare workers and health system policymakers, can be considered as ways to encourage the public to Covid-19 vaccination.

    Keywords: Vaccination, Covid-19, Corona disease, Vaccination acceptance
  • Maryam Esmaeili, Mohammadali Cheraghi*, Shirin Shahbazi, Khatereh Seylani Pages 74-84
    Background

    Patient-centered care (PCC) is a valuable and logical concept in the nursing discipline. The aim of this study was to development and psychometrically evaluate a patient-centered care questionnaire in CICUs (PCC-CICUs).

    Materials and Methods

    This methodological study was performed in two phases. The first phase is the qualitative stage by grounded theory study in which, a literature review was carried out for tool development. The second phase includes a psychometric evaluation of the PCC-CICUs. The tool’s content validity was performed by skilled nurses in the field of patient-centered care. The reliability of the tool was assessed by Cronbach's alpha and its stability was measured by internal consistency and reliability. Exploratory factor analysis was used to determine the construct validity.

    Results

    The PCC-CICUs was evaluated for validity and reliability. Exploratory factor analysis was used to assess the construct validity. The analysis led to the development of a tool with 28 items in four dimensions of patient and family empowerment, understanding the patient, skill and expertise, and respecting the patient and family, which accounted for 35.380% of the variance. Cronbach's alpha of the tool was 0.68. The test-retest method supported the stability of the instrument.

    Conclusions

    Patient-centered care questionnaire in cardiac intensive care units is a standard and accepted questionnaire to assess the amount of patient-centered care from the patients' point of view. Health care professionals can use the PCC-CICUs to assess their own and peers’ practice to detect potential areas for improvement in nursing care and help nurse managers with planning appropriate quality improvement programs.

    Keywords: Patient centered care, nursing, cardiac care