فهرست مطالب

مجلس و راهبرد - پیاپی 110 (تابستان 1401)

فصلنامه مجلس و راهبرد
پیاپی 110 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید محمدحسین فاطمی، محسن مهرارا*، علی طیب نیا صفحات 5-31

    در این مقاله تلاش شده است تا ترجیحات افراد در خصوص سیاستگذاری در حوزه خدمت وظیفه عمومی مورد ارزیابی قرار گرفته و به این وسیله تاثیرات اجرای هر یک از سیاست های مورد نظر (با تمرکز بر سیاست فروش سربازی) تا حدودی تبیین شود. از آنجا که یکی از دغدغه هایی که همواره در خصوص فروش سربازی مطرح می شود، ایجاد نارضایتی در افراد کم درآمد است؛ تحلیل انتخاب افراد در گروه های مختلف درآمدی و با دیدگاه های متفاوت موضوع اصلی این تحقیق را تشکیل داده است. در این راستا ترجیحات افراد در خصوص فروش سربازی در دو حالت (فروش معمول و فروش به نحوی که به افزایش قابل توجه حقوق سربازان منجر شود) مورد ارزیابی قرار گرفته است (اجرای طرح پرسشنامه نشان داد حدود نیمی از پاسخ دهندگان فروش به نحوی که به افزایش قابل توجه حقوق سربازان منجر شود را نسبت به ادامه وضعیت فعلی و فروش به شیوه معمول ترجیح داده اند). نتایج مدل لاجیت چندجمله ای که بر پایه 440 پرسشنامه برآورد شده حاکی از آن است که اولا درآمد افراد، تاثیر سیستماتیکی روی ترجیح آنها در زمینه سیاست فروش سربازی نمی گذارد؛ ثانیا سن، رابطه مستقیمی با ترجیحات افراد در زمینه سربازی دارد. به این ترتیب که افزایش سن رابطه مثبتی با احتمال ترجیح دادن ادامه وضعیت کنونی و رابطه منفی با احتمال ترجیح دادن سیاست فروش سربازی دارد؛ ثالثا حساسیت بیشتر نسبت به تبعیض و نابرابری، تاثیر منفی بر احتمال انتخاب گزینه های مربوط به فروش سربازی دارد. در نهایت خروجی مدل این نتیجه قابل پیش بینی را تایید می کند که افرادی که در حال گذراندن سربازی هستند یا سربازی را پشت سر گذاشته اند تمایل کمتری به گزینه فروش سربازی دارند.

    کلیدواژگان: خدمت وظیفه عمومی، سربازی، ترجیحات، لاجیت چندجمله ای
  • احمد کاظم زاده دولت اباد، شهروز ابراهیمی* صفحات 33-60

    بعد از فروپاشی نظام اتحادیه جماهیر شوروی سابق، حوضه کر - ارس با خلا مدیریت یکپارچه منابع آب مواجه شد. نظام متمرکز مدیریت آب در سه کشور جدید التاسیس جنوب قفقاز شامل: جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان فروپاشید، ترکیه پروژه عظیم«داپ» را روی ارس به اجرا گذاشته و ایران نیز برای جبران کسری سهمیه 50 درصدی خود از ارس ، ضمن احداث سدهای مشترک با جمهوری آذربایجان، پروژه انتقال آب ارس را برای تامین همزمان آب شرب تبریز و نجات دریاچه ارومیه به اجرا گذاشته است.در این میان، اگرچه رژیم آبی دوجانبه بجا مانده از دوران شوروی سابق کماکان استمرار یافته و به توافقنامه های دوجانبه جدید میان کشورهای ساحلی گسترش یافته است، اما ازآنجا که ماهیت رودخانه ارس از «مرزی» به «فرامرزی» تغییر یافته است و در پیوند با کر نظام رودخانه واحدی را تشکیل می دهد و از سوی دیگر تعداد اعضای کشورهای ساحلی از سه به پنج افزایش یافته است؛ بنابراین به نظر نمی رسد رژیم حقوقی دو جانبه بتواند پاسخگوی نیازها و چالش های کنونی و آتی در حوضه کر - ارس باشد.مقاله حاضر با بررسی و تحلیل چالش های ناشی از فقدان مدیریت یکپارچه منابع آب و رژیم آبی منطقه ای در دوره پساشوروی، به این نتیجه می رسد که الحاق کشورهای ساحلی حوضه کر - ارس به کنوانسیون 1997 سازمان ملل و ایجاد رژیم آبی جدید بر اساس قواعد 2004 برلین در سطح حوضه می تواند به رفع خلا ها کمک کند و آینده همکاری ها را در این حوضه آبی مشترک تضمین کند.

    کلیدواژگان: حوضه کر - ارس، مدیریت یکپارچه منابع آب، رژیم آبی، قفقاز جنوبی، رودخانه های مرزی و فرامرزی
  • محمدجواد شریف زاده، مهدی سرمست شوشتری* صفحات 61-90

    استقرار نظام مالیات (یکپارچه) بر مجموع درآمد از مهمترین اقداماتی است که می تواند نقش محوری در تحول مالیاتی کشور ایفا کند. این نظام مالیاتی با اینکه در برخی قوانین پیش از انقلاب اسلامی و قانون مالیات های مستقیم مصوب 1366 وجود داشته ولی هیچ گاه در ایران اجرا نشده است. مسیله تحقیق حاضر این است که در فرایند استقرار نظام مالیات بر مجموع درآمد خصوصیات بازیگران، الگوی تعاملات آنها، میزان اطلاعات و دسترسی و عوامل نهادی و برون زای حاکم بر تصمیم گیری در این باره چیست؟ ازاین رو چارچوب توسعه و تحلیل نهادی و نظریه انتخاب عمومی در پژوهش حاضر مورد استفاده قرار گرفت. همچنین مصاحبه نیمه ساختار یافته با جمعی از صاحب نظران حوزه مالیات ستانی انجام و برای تحلیل نتایج آن از روش تحلیل مضمون استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بازیگران کم درآمد و پردرآمد از حیث تقارن اطلاعات، تکثر، میزان دسترسی به مراکز تصمیم گیری شرایط برابری ندارند. همچنین بازیگران پردرآمد که از وضع مالیات بر مجموع درآمد متضرر می شوند به روش های مختلف در لایه سیاستی کنش دارند ولی بازیگران کم درآمد در لایه سیاستی حضوری ندارند. پیش بینی مقاله این است که در شرایط عادی نظام مالیاتی تصویب و اجرا نمی شود؛ مگر اینکه عوامل برون زا همچون فشار تحریم ها، مطالبه فعالان اجتماعی و روحیه تحول گرایی در مجلس و دولت شرایط استقرار این نظام مالیاتی را فراهم کند.

    کلیدواژگان: مالیات بر مجموع درآمد، چارچوب توسعه و تحلیل نهادی، اقتصاد نهادی، نظام مالیاتی
  • هادی حاج زاده* صفحات 91-118

    مسیولیت مدنی دولت یکی از مباحث مهم و چالش برانگیز حقوقی است. اینکه آیا دولت ها موظف اند خسارت های وارده به شهروندان در بلایای طبیعی را جبران کنند در نظام حقوقی ایران نیازمند یافتن مبنایی حقوقی و فقهی است در غیر این صورت بنابر «اصل عدم مسیولیت» نمی توان دولت را موظف به جبران خسارت شهروندان دانست.این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی و کتابخانه ای، عوامل متفاوت بروز خسارت در سیل را از یکدیگر تفکیک و مبنا و دامنه مسیولیت دولت بر جبران خسارت های ناشی از هر عامل را به صورت مجزا مورد تحلیل قرار داده است. برای دستیابی به این منظور، سیل فروردین ماه 1398 در آق قلا به عنوان حادثه ای برآمده از عوامل متنوع انسانی و قهری می تواند بستر مناسب و جامعی برای مطالعه مبنای جبران خسارت در بلایای طبیعی قلمداد شود.سوال اصلی پژوهش حاضر این است که مسیولیت دولت به جبران خسارت ناشی از منشاهای متفاوت بروز خسارت در بلایای طبیعی چگونه قابل اثبات است.بر اساس یافته های این تحقیق مسیولیت دولت بر جبران خسارت های آبگرفتگی شمال شهر آق قلا به دلیل خطای نهادهای حاکمیتی مبتنی بر نظریه تقصیر تحلیل می شود. بنابراین دولت مکلف به جبران خسارت های هر یک از شهروندان به صورت کامل است. یافته های این تحقیق در خصوص آبگرفتگی بخش میانی شهر نشان می دهد به دلیل خطای ناشی از فعل زیان دید گان ساکن در حریم رودخانه، دولت از لحاظ حقوقی مسیولیتی به جبران خسارت آنها ندارد و در مورد مجاورین حریم رودخانه، مسیولیت دولت بر جبران خسارت نسبی خواهد بود. همچنین در مورد خسارت دیدگان ناشی از آبگرفتگی در جنوب شهر آق قلا بر مبنای نظریه های سنتی مسیولیت مدنی به دلیل عدم وجود تقصیر یا خطا، دولت مسیولیت حقوقی در قبال این زیان ها نخواهد داشت؛ هرچند اجتماعی، اقتصادی و اخلاقی، جبران این خسارت ها را به دولت پیشنهاد می دهد.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، دولت، سیل، جبران خسارت، مردم
  • عباس کریم نژاد*، مهدی اسماعیلی، حسن حاجی تبار فیروزجایی صفحات 119-148

    این پژوهش با هدف بررسی هزینه های رسمی و غیررسمی جرم به روش پیمایشی - توصیفی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش مجرمان محکوم به حبس در جرایمی مانند سرقت، کلاهبرداری و ایراد ضرب و جرح عمدی در شهر تهران هستند که در سال 1398 از زندان آزاد شده اند. با استفاده از روش نمونه گیری جامعه در دسترس 150 نفر به عنوان حجم نمونه نهایی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در مطالعه حاضر، پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی محتوایی و صوری آن با استفاده از نظر سه متخصص تایید و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 81/0 محاسبه شد. پس از تبیین داده های جمعیت شناختی، توزیع فراوانی و درصد پاسخ سوالات، به منظور تجزیه داده ها از روش های آزمون تحلیل واریانس چندراهه و آزمون t و برای مشخص کردن تفاوت بین گروه ها از آزمون توکی استفاده شده است. بر اساس یافته های این پژوهش؛ بررسی هزینه های رسمی و غیررسمی جرم در کلاهبرداران بیش از سارقان و در سارقان بیش از مرتکبان جرم ایراد ضرب و جرح عمدی است. همچنین در مقام ارزیابی هزینه های رسمی و غیررسمی، به طور کلی کلاهبرداران به هر دو نوع هزینه توجه کافی دارند، سارقان بیش از هزینه های رسمی به هزینه های غیررسمی تاکید دارند و مرتکبان جرم ایراد ضرب و جرح عمدی توجه کمی به هزینه های رسمی و اجتماعی دارند. دلیل اختلاف در وضعیت ارزیابی هزینه های جرم به ماهیت جرم شناختی جرایم بازمی گردد؛ به این معنا که کلاهبرداران به عنوان بزهکاران یقه سفید با آگاهی مرتکب جرم می شوند و مرتکبان جرم ایراد ضرب و جرح عمدی به عنوان بزهکاران یقه آبی، مرتکب جرایم هیجانی می شوند.

    کلیدواژگان: انتخاب عقلانی، هزینه های جرم، مجازات، طرد اجتماعی، هزینه - فایده
  • مهدی حقیقی کفاش*، لادن صیاف، شهرام خلیل نژاد، وحید خاشعی صفحات 149-179
    دستیابی به اقتصاد مبتنی بر دانش را می توان مولفه ای مهم و اساسی در رشد و توسعه‎ کشور ها دانست، به طوری که در ایران مسیولان اهمیت و ضرورت این موضوع را به وضوح بیان کرده اند. در این راستا می توان به قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان اشاره کرد که در سال 1389 به تصویب رسید. ازاین رو اهمیت توجه به این نوع سازمان ها را بیش از گذشته می طلبد.هدف از این پژوهش ارایه مدلی برای اجرای استراتژی مبتنی بر رویکرد منبع محور در شرکت های دانش بنیان است که به روش کیفی با استفاده از نظریه داده بنیاد انجام شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات کیفی، مصاحبه عمیق و جامعه آماری این تحقیق، مدیران و استراتژیست های شرکت های دانش بنیان پارک فناوری پردیس است. روش نمونه گیری این تحقیق هدفمند با تکنیک گلوله برفی بوده و داده های گردآوری شده حاصل 15 مصاحبه عمیق، براساس مدل استراوس و کوربین (1998) تجزیه و تحلیل و با مدل کیفی استخراج شده است.در نهایت براساس تحلیل داده های به دست آمده، مقوله محوری که اجرای استراتژی در شرکت های دانش بنیان است شامل مقوله های فرعی «تناسب استراتژیک، ترجمه استراتژیک و اطمینان از تصمیم گیری صحیح و به موقع» است.
    کلیدواژگان: مدل اجرای استراتژی، رویکرد منبع محور، شرکت های دانش بنیان
  • صالح رضایی پیش رباط*، هاشم زعفرانی صفحات 181-205
    معاهده ممنوعیت سلاح های هسته ای در20 سپتامبر سال 2017 تصویب شد و تاکنون (تیر 1401) 60 دولت به آن ملحق شده اند. این معاهده که آخرین اقدام حقوقی جامعه بین المللی علیه سلاح های هسته ای تلقی می شود، در22 ژانویه 2021 لازم الاجرا شد. جمهوری اسلامی ایران، به رغم اینکه متن معاهده را در اجلاس 7 جولای 2017 سازمان ملل متحد در نیویورک تایید کرد، هنوز به عضویت آن درنیامده است. اینکه اجرای این معاهده تا چه میزان می تواند بر فرایند نامشروع سازی و حذف تسلیحات هسته ای در جهان اثر گذاشته و الحاق یا عدم الحاق ایران به آن چه پیامدهایی می تواند برای کشور در پی داشته باشد، سوالی است که مقاله حاضر با روش توصیفی - تحلیلی به بررسی و ارزیابی آن پرداخته است. نگارندگان مقاله بر این باورند که اجرای معاهده فرایند نامشروع سازی، خلع و حذف سلاح های هسته ای در جهان را تسریع و تشدید کرده و فشارها علیه دولت های دارنده چنین سلاح هایی را افزایش خواهد داد. درعین حال نظر به مخالفت سخت دولت های دارنده سلاح هسته ای با معاهده، تحقق اهداف معاهده می تواند با موانعی روبه رو شود. همچنین پیوستن به این معاهده، ضمن اینکه می تواند تاثیر مثبتی بر جایگاه بین المللی ایران در مبارزه با سلاح های هسته ای و پایبندی به شفافیت هسته ای داشته باشد، چالش های بین المللی جدیدی نیز برای آن به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: آژانس بین المللی انرژی اتمی، معاهده ممنوعیت تسلیحات هسته ای، خلع سلاح هسته ای، منع گسترش هسته ای
  • فرهاد برندک* صفحات 207-241
    با افزایش اهمیت نقش ایمنی ترافیک در مباحث برنامه ریزی، برنامه های اجرایی و طرح های مطالعاتی مختلفی در جهت اجرای بهینه اقدامات ایمن سازی راه توصیه می شود. در این میان بهره گیری از اصول و معیارهای تصمیم گیری و همچنین تکنیک های کارآمد حل مسایل تصمیم گیری، راه را برای مواجهه هرچه دقیق تر با مسایل فضای جغرافیایی باز می کند. پژوهش حاضر با نوآوری در متدولوژی و با هدف ارزیابی وضعیت استان های ایران در شاخص های ایمنی جاده ای، به بسط کاربرد روش پرومته و تحلیل های گرافیکی نتایج حاصله پرداخته است. ابزار تشخیصی و ارزیابی گسترده تر طراحی شده، تصمیم گیران را در آشنایی جامع تر با وضع موجود و تلاش برای بهینه سازی ایمنی جاده ای یاری می رساند. بعد از جمع آوری داد ه های کمی مرتبط با ایمنی جاده های استان های کشور، شاخص سازی انجام و اوزان دهی به آنها با استفاده از روش آنتروپی انجام شد. با استفاده از تکنیک پرومته و همگام با ابزارهای تحلیلی GAIA-WEB، PROMETHEE Network، صفحه GAIA و نمودارهای توصیفی، عملکرد استان های کشور مورد تحلیل قرار گرفتند. براساس نتایج به دست آمده، استان قم بهترین وضعیت را در برخورداری از شاخص های ایمنی جاده ای کشور به خود اختصاص داده و استان های سمنان، البرز و تهران در جایگاه های بعدی قرار داشتند. در این میان استان سیستان و بلوچستان نامناسب ترین وضعیت نسبی را در برخورداری از شاخص های ایمنی جاده ای در بین استان های کشور داراست. گفتنی است جایگاه برتر استان های قم، سمنان، البرز و تهران بیشتر به جنبه سیستمی / خدماتی ایمنی جاده ای متکی بوده و از لحاظ جنبه برآمدی (متوفیات و تخلفات جاده ای) در وضعیت نامناسبی است.
    کلیدواژگان: استان های ایران، ایمنی جاده، پرومته، عملکرد
  • مهدی ناظمی اردکانی، سید محمدعلی موسوی* صفحات 243-285

    جمعیت عامل اعتلا و بالندگی یک کشور است. وضعیت فعلی استقرار جمعیت و نظام شهرنشینی در کشور حاکی از تمرکزگرایی شدید و به نوعی شهرنشینی وابسته است که میراث شهرنشینی و سیاست های جمعیتی دوران قبل از انقلاب اسلامی و سیاست های ناکارآمد فعلی است. برای قطع شدن این زنجیره معیوب شهرنشینی و توزیع جمعیت به سیاست های جدید و نظام تصمیم گیری بدیعی که مبتنی بر توسعه پایدار باشد احتیاج خواهد بود. هدف از این پژوهش ارزیابی پهنه های مطلوب اسکان جمعیت کشور به منظور بازتوزیع جمعیت برای کاهش تمرکزگرایی و آسیب های منبعث از آن است. روش تحقیق مقاله حاضر توصیفی - تحلیلی بوده و برای مکان یابی پهنه های مطلوب اسکان جمعیت کشور از مدل ترکیبی منطق فازی و تحلیل شبکه استفاده شده است. یافته ها حاکی از آن است که بر مبنای معیارهای 21گانه استفاده شده در پژوهش، اغلب مساحت استان های مرکزی و شرقی کشور که در حال حاضر نیز از جمعیت کمی برخوردارند برای اسکان نامناسب معرفی شده است. در نهایت دو راهکار در انتهای پژوهش معرفی شده که یکی تمرکززدایی از شهرهای با جمعیت بالا و هدایت آنها به شهرهای با جمعیت پایین در مناطق مطلوب برای اسکان و دیگری هدایت جمعیت به مناطق مرکزی، جنوبی و شرقی البته با بسترسازی دقیق و اساسی و توجه به مبانی اجتماعی - جمعیتی کشور است.

    کلیدواژگان: جمعیت، پهنه های مطلوب، تحلیل شبکه، منطق فازی
  • احسان ذبیح زاده، سعید صیاد*، فریده حق شناس کاشانی صفحات 287-318
    استمرار عرضه خدمات برق به عنوان زیرساخت حیاتی جامعه، نیازمند همکاری و مشارکت طرف تقاضاست و مصرف بی رویه آن و عدم تامین برق، حیات اقتصادی و اجتماعی جامعه را تهدید می کند. با توجه به قرارگیری حکمرانی در مرکز خط مشی های عمومی، مشارکت ذی نفعان تقاضای برق می تواند منافع بسیاری را در کوتاه مدت و بلندمدت عاید کشور کند. هدف از مدیریت تقاضای برق، صرفه جویی در مصرف انرژی و امکان پاسخگویی به نیاز مدیریت شده خدمات برق در کشور است. به همین دلیل هدف از انجام این پژوهش، طراحی مدل حکمرانی مشارکتی برای مدیریت تقاضای برق در ایران است. روش تحقیق به لحاظ ماهیت داده از نوع کیفی و به لحاظ هدف از نوع توسعه ای و کاربردی است.‏ مشارکت کنندگان در پژوهش را 9 نفر از مدیران و خبرگان عرضه و تقاضای برق کشور تشکیل می دهد که به صورت نمونه گیری هدفمند غیراحتمالی انتخاب شدند و حجم انتخاب آنان بر اساس اشباع نظری تعیین شد. گردآوری اطلاعات از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق و تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز با استفاده از فن تحلیل مضمون از طریق کدگذاری و استخراج شبکه مضامین انجام شد. نتایج به شناسایی شاخص های زمینه سیستم، عوامل موثر بر مشارکت، مشارکت، تسهیلگر مشارکت و دستاوردهای مشارکت منجر شد. پیاده سازی مدل تدوین شده در صنعت برق کشور می تواند منافع زیادی از جمله تامین برق اوج بار، صرفه جویی در هزینه ها، منافع زیست محیطی، صرفه اقتصادی مصرف کنندگان و تعمیم پذیری الگوهای مشارکتی برای حل مسایل عمومی در کشور ایجاد کند.
    کلیدواژگان: حمکرانی، مشارکت، مدیریت تقاضا، صنعت برق
  • آیت مولائی*، بهروز سعادتی راد صفحات 319-349

    در نظام حقوق اداری ایران، دعاوی استخدامی کارکنان نهادهای انقلابی و رسیدگی مراجع مذکور به ماهیت دوگانه آنها (نهادهای انقلابی - نهادهای غیردولتی) از مهمترین مسایل حقوقی بوده است. بر این اساس بررسی و نقد ساختار دوگانه نهادهای مزبور و صلاحیت مراجع رسیدگی به شکایات استخدامی کارکنان این نهادها موضوعی است که در پژوهش حاضر به آن پرداخته شده است. در اینجا این سوال مطرح می شود که در رسیدگی و پذیرش صلاحیت دیوان عدالت اداری به شکایات استخدامی کارکنان نهادهای انقلابی، ساختار دوگانه این نهادها (انقلابی - غیردولتی) چه آسیب هایی در فرایند رسیدگی به دعاوی مطرح شده ایجاد می کند؟ در این مقاله با روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای تلاش کردیم تا ضمن ترسیم صلاحیت دیوان عدالت اداری به عنوان مرجع رسیدگی به شکایات استخدامی کارکنان نهادهای انقلابی، پاسخ حقوقی برای سوال مذکور بیابیم. یافته ها حاکی از آن است که فقدان قواعد دادرسی اداری جامع و همچنین قواعد پراکنده در تعریف نهادهای مورد بررسی در فرایند رسیدگی به دعاوی استخدامی کارکنان آنها به ایجاد ابهاماتی در رسیدگی و یا عدم رسیدگی به دعاوی کارکنان نهادهای مورد بحث از سوی دیوان عدالت اداری منجر شده است. هرچند تشکیل دادگاه های اداری ضرورتی گریزناپذیر برای تامین حقوق مستخدمین نهادهای مورد بحث است؛ اما ایده نگارندگان در کنار سازوکارهایی که در راستای کاهش حجم دعاوی استخدامی در مراجع غیرتخصصی اندیشیده شده این است که اصلاح ساختار دوگانه نهادهای اداره کننده امور عمومی به منظور نظارت بر اجرای صحیح اصول دادرسی منصفانه از سوی مراجع اختصاصی اداری ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: نهادهای انقلابی، کارکنان نهادهای انقلابی، شکایات استخدامی، ساختار دوگانه (نهادهای انقلابی - نهادهای عمومی غیردولتی)، قانون
  • مرضیه مجیدی نیا، سمیه تاجیک اسماعیلی* صفحات 351-398

    این پژوهش با هدف بررسی وضعیت مهارت های ارتباطی جوانان شهر تهران و مطالعه رابطه میان مهارت های ارتباطی و شخصیت جامعه پسند طراحی و اجرا شده است. پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی است که با تکنیک پیمایش و ابزار گردآوری پرسش نامه انجام شد. جامعه آماری شامل همه جوانان 20 تا 35 ساله شهر تهران بوده و تعداد 203 نفر از جوانان بر اساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. یافته ها نشان داد وضعیت ابعاد پنج گانه مهارت های ارتباطی در جوانان مورد مطالعه به ترتیب مولفه های: توانایی دریافت و ارسال پیام، مهارت گوش دادن بالاتر از متوسط و بینش نسبت به فرایند ارتباط، کنترل عاطفی در حد متوسط و ارتباط توام با واقعیت کمتر از متوسط بوده است. در مجموع مهارت های ارتباطی جوانان شهر تهران در حد متوسط بوده است. یافته های پژوهش نشان داد که مهارت های ارتباطی جوانان شهر تهران با شخصیت جامعه پسند رابطه دارد. نتایج بیانگر آن است که توانایی دریافت و ارسال پیام در زنان از مردان بالاتر است. همچنین میان وضعیت اشتغال و تاهل جوانان با مهارت های ارتباطی و شخصیت جامعه پسند ارتباطی مشاهده نشد، اما میان تحصیلات با مهارت های ارتباطی و شخصیت جامعه پسند رابطه مشاهده می شود

    کلیدواژگان: وضعیت مهارت های ارتباطی، ابعاد پنج گانه مهارت، شخصیت جامعه پسند، جوانان، شهر تهران
|
  • Seyed Mohammad Hossein Fatemi, Mohsen Mehrara *, Ali Taiebniya Pages 5-31

    Due to the fact that assessing individual preferences, could to some extent, indicate the social effects policy options have on military service, the choices of individuals within different income groups and with different perspectives have been analyzed. Therefore, individual preferences about the military service exemption fee have been assessed based on two main categories, which are regular exemption fees and exemption fees, that lead to a significant increase in the salaries of soldiers. The results of the multinomial logit model, which was based on 440 questionnaires, indicate, firstly, the individual’s income does not affect their preference about the military service fee exemption policy. Secondly, age is directly related to preferences, such that the increase in age of the individual has a positive relationship with the likelihood of preferring the current condition and a negative relationship with the likelihood of preferring the military service exemption fee policy. Thirdly, sensitivity to discrimination and inequality has a negative impact on the likelihood of choosing fee exemption options. Lastly, the results of the model confirm the fact that individuals serving in the military service or who have completed their military service, are less inclined to support the exemption fee options.

    Keywords: military service, Multinomial Logit Model, conscription
  • Ahmad Kazemzadeh Dowlatabad, Shahrooz Ebrahimi * Pages 33-60

    After the collapse of the Soviet Union, the Kor-Aras Basin faced a vacuum of integrated water resources management. The centralized water management system collapsed in the three newly formed countries of the South Caucasus, consisting of the Republic of Azerbaijan, Armenia, and Georgia. As a result Turkey launched the massive "DAP" project on Aras. Furthermore, in order to compensate for its 50% quota deficit from Aras, and while constructing joint dams with the Republic of Azerbaijan, Iran has launched the Aras water transfer project to simultaneously supply drinking water to Tabriz and save the Urmia Lake.Despite the fact that the bilateral water regime has continued since the collapse of the Soviet Union and has led to new bilateral agreements, the change in the nature of the Aras River from "border" to "transboundary" and its attachment to the Kor River to form a single river system, and the increase in the number of coastal member states from three to five, seem to have led to the inability of the bilateral legal regime to deal with the needs and the current and future challenges of the Kor-Aras Basin.The present article examines and analyzes the challenges arising from the lack of integrated management of water resources and regional water regime in the post-Soviet period. Results show, the accession of the coastal states of the Kor-Aras Basin to the 1997 UN Convention and the creation of a new water regime based on the 2004 Berlin Rules regarding basins, can help fill existing gaps and guarantee future cooperation in this joint watershed.

    Keywords: Integrated Water Resources Management (IWRM), Kor-Aras Basin, Water Regime, Southern Caucasus, Border, Transboundary Rivers
  • Mohammad Javad Sharifzadeh, Mahdi Sarmast Shoshtari * Pages 61-90

    Establishing the Individual Income Tax System can play a pivotal role in tax reform in the country. This tax system has never been implemented in Iran. The problem with the process of establishing PIT is, the uncertainty about the characteristics of the actors, their pattern of interaction, the amount of information and access, and the institutional and exogenous factors that govern the decisions made in this regard. In this study, the Institutional Economics Approach was chosen as a solution to this dilemma and the Institutional Analysis and Development framework (IAD) was used as the basis for its analysis. The findings of the study indicate that high-earning and low-earning actors differ greatly in terms of awareness, growth, access to decision-making centers, and action at the policy-making level. The present study predicts that under normal circumstances this tax system will not be approved and implemented unless exogenous factors, such as the pressure of sanctions, the demands of social activists, and the changing political climate of parliament and government, trigger a push for the enforcement of such a system.

    Keywords: Individual Income Tax System, Institutional Analysis, Development framework (IAD), Institutional Economics, Tax system
  • Hadi Hajzadeh * Pages 91-118

    A state’s civil responsibility is one of the most widespread, challenging and disputed issues in the world. Whether or not states are responsible for recompensing citizen damages in natural disasters requires a legal and jurisprudential basis in the Iranian legal system. If such a basis does not exist then according to the "principle of non-responsibility", the state cannot be held responsible for compensating citizens.By employing a descriptive, analytical and library method, this paper has separated the different causes of flood damage from each other and has analyzed the basis and scope of the government's responsibility in compensating for damages caused by each factor separately. To achieve this goal, the flood which took place in March of 2019 in Aqqala is a suitable and comprehensive case in which to study the factors and basis of compensation for natural disasters.The main aim of this research is to understand how the government's responsibility to compensate for damages caused by different sources of damage in natural disasters can be established.According to the findings of this study, the state's responsibility to compensate for flood damages in the northern area of the city of Aqqala city can be proven as its responsibility can be analyzed based on the fault theory of responsibility, thus the government is obliged to compensate for the damages of each citizen in its entirety. Furthermore, for the flood caused in the central area of the city, the state has no legal responsibility to compensate for the damages caused by the flood to those residing next to or around the river. A moral and social responsibility does of course exist but the state has limited legal responsibility for damages to inhabitants of the areas near the river. In addition, according to traditional theories of civil responsibility, the state has no legal responsibility towards the damages caused by the flood in the southern area of Aqqala as no fault or error can be attributed to the state. However newer theories and social, economic and ethical considerations, suggest that the state compensate for these damages.

    Keywords: Civil Responsibility, State, flood, compensation, people
  • Abbas Karimnejad *, Mahdi Esmaeili, Hassan Hajitabar Firouzjaee Pages 119-148

    The purpose of this study was to investigate the formal and informal costs of crime by employing a descriptive survey method. The statistical population of this study consists of those convicted of robbery, fraud and intentional assault and released from prison in 1989. Using the available sampling method, 150 individuals were selected as the final sample size. The data-gathering tool used was a researcher-made questionnaire, which was validated by the opinions of three experts. In addition, its reliability was calculated using the Cronbach’s alpha coefficient of 0.81. After explaining the demographic data and distributing the frequency and percentage of questions answered, multivariate analysis of variance and t-test were used for data analysis and the Tukey test was used to determine the differences between groups. According to the findings of this study, investigation of official and informal crime costs of fraud is greater in thieves and in thieves is greater than in the perpetrators of deliberate assault. Also, when assessing formal and informal costs, in general, fraudsters pay close attention to both types of costs, thieves focus on informal costs more than formal costs and perpetrators of deliberate assault and crime pay little attention to official and social costs. The reason for the discrepancy in the assessment of crime costs is due to the forensic nature of the crime, simply put, the fraudsters regarded as white collar criminals knowingly commit the crime, whereas the perpetrators of deliberate assault and intentional assault are regarded as blue collar criminals as they commit spontaneous crimes.

    Keywords: Rational Choice, Crime Costs, Punishment, Social Exclusion, Cost-Benefit
  • Mahdi Haqiqi Kaffash *, Ladan Sayyaf, Shahram Khalilnejad, Vahid Khashei Pages 149-179
    knowledge-based economics plays an important role in the progress of any country and has the potential to bring about an increase in employment and economic development. Thus it is necessary to conduct a research in order to deal with all the affairs in knowledge-based companies.the goal of this research is to present a model in knowledge-based companies for strategies based on grounded theory.the grounded theory method was combined with a qualitative-quantitative method and employed in this study. The tools used to gather data in the qualitative section were in-depth interviews and in the quantitative section was the questioner.the gathered data form about 15 in-depth interviews was evaluated based on the method by Ashteras and Courbin (1998) and the qualitative model was extracted. In this research the effect of content-based factors and the process of strategical execution was evaluated based on the performance of knowledge-based companies using the structural equations (SPSS 18, SmartPLS).the theory of strategic execution by knowledge-based companies, is problematic due to minor issues such as “strategic fit”, “strategic translation” and “lack of confidence in the best and most timely decisions”.
    Keywords: Strategy implementation model, resource-based approach, knowledge-based companies
  • Saleh Rezayi Pishrobat *, Hashem Zafarani Pages 181-205
    The treaty on prohibition of nuclear weapons was adopted on 20 September 2017 and up until now (July 2021), 53 states have acceded to it. The treaty, which is the international community’s latest legal action against nuclear weapons, entered into force on 22 January 2021. Iran confirmed the final text of the treaty at the UN conference in New York on 7 July 2017, but has so far failed to accede to it. This study analyzed the extent of the treaty’s influence on the process of nuclear disarmament and the delegitimization of nuclear weapons in the world. The consequences of the accession of Iran to this treaty were also studied and analyzed by employing a descriptive- analytical research method. The results portrayed that while the implementation of the treaty would strengthen the process of nuclear disarmament and delegitimization of nuclear weapons in the world and increase pressure against states with nuclear weapons, the strong objection of such states, would hinder the realization of the treaty goals. Furthermore, although Iran’s accession to the treaty may strengthen its international status in the campaign against nuclear weapons and its compliance with nuclear transparency, at the same time its accession may bring new international challenges for the country.
    Keywords: Iran, Treaty on Prohibition of Nuclear Weapons, Nuclear Disarmament, Treaty on Nonproliferation of Nuclear Weapons, International Atomic Energy Agency
  • Farhad Barandak * Pages 207-241
    Due to the increasing importance of the role of traffic safety in planning issues, various executive programs and study plans are recommended in order to achieve the optimal implementation of road safety measures. Utilizing decision-making principles and employing efficient solution-finding techniques helps provide a more accurate method of dealing with geographical issues. Using an innovation in methodology, the present research has expanded the application of the PROMETHEE method and carried out a graphical analysis of the results in order to assess the status of Iran's provinces according to road safety indices. The diagnostic tools and broader evaluation employed in the research helps decision makers gain a more comprehensive understanding of the current situation and strive to further optimize road safety. In the present applied research, after collecting quantitative data related to road safety, the indexing was constructed and various weightings were attributed to specific indices using the entropy method. The performance of Iranian provinces were analyzed and displayed using the PROMETHEE method, GAIA-WEB analytical tools, PROMETHEE Network, GAIA plane and descriptive chart. According to the results, the Qom province has the best road safety indicators in the country. Semnan, Alborz and Tehran provinces follow in second place. Furthermore, the Sistan and Baluchestan provinces have the most inadequate relative status in terms of road safety indices among all other provinces in the country. It is worth mentioning that the higher levels of road safety found in the Qom, Semnan, Alborz and Tehran provinces rely more on the system / services aspect, and in terms of productivity, i.e. road deaths and violations, they are not doing well.
    Keywords: provinces of Iran, Road Safety, PROMETHEE, Performance
  • Mahdi Nazemi Ardakani, Seyed Mohammadali Mousavi * Pages 243-285

    Population is one of the main causes of a country's prosperity. The current situation of the population and urbanization system in the country indicates a strong centralism and a type of urbanization that is the legacy of the urbanization and population policies of the period before the Islamic Revolution and which have continued since. Breaking down this flawed chain of urbanization and population distribution will require new policies and an innovative decision-making system based on sustainable development. In order to distribute the population within the geographical area available in the country, a solution, which can be carried out by the country's decision-making authorities, is to enforce land management planning. The purpose of this study is, to find a futuristic plan, which evaluates the optimal areas of population settlement so as to redistribute the population and lead to a reduction of centralism and the damage caused by it. In this research, a combined model of Fuzzy logic and network analysis has been used to locate the optimal areas of population settlement in Iran.

    Keywords: Population, desirable zones, network analysis, fuzzy logic
  • Ehsan Zabihzadeh, Saeed Sayad *, Farideh Hagshenas Kashani Pages 287-318
    Continuing to provide electricity services as a vital infrastructure of society requires the cooperation and participation of the consumers. Therefore, wasteful energy consumption or the inability to provide electricity, threatens the economic and social life of society. Given that governance is at the center of public policies, the participation of stakeholders with interests in energy supply can bring about many benefits to the country both in the short and long term. The purpose of managing electricity demand is to save energy and be able to meet the managed needs of electricity services in the country. Thus, the aim of this study is to design a participatory governance model for managing electricity demand in Iran. The research method employed was qualitative in terms of the data, and developmental and applied in terms of purpose. The participants in this study consisted of 9 managers and experts in electricity supply and demand in the country. They were selected by non-probability purposive sampling and their selection volume was determined based on theoretical saturation. Data collection was done through in-depth semi-structured interviews and data analysis was done using the content analysis technique by coding and extracting the content network. The results led to the identification of indicators of system context, factors affecting participation, participation, facilitator of participation and achievements of participation. Implementing a model developed in the country's electricity industry can have many benefits, such as, providing essential electricity supply, cost savings, environmental benefits, the economic efficiency of consumers and the generalizability of participatory models for solving public problems in the country.
    Keywords: Governance, Collaboration, Demand Side Management, Electric Power Industry
  • Ayat Mulaee *, Behrouz Sa’Adati Rad Pages 319-349

    In the Iranian law system, employment lawsuits belonging to the employees of revolutionary institutions and how these institutions deal with their own dual nature (revolutionary/ non-governmental) have always been one of the main issues of Iran's administrative law. Accordingly, reviewing and analyzing the dual structure of these institutions and the competence of the authorities when handling the employment complaints of employees belonging to these institutions, is a topic that we will address in this study. However, the damage which comes about in the litigation process when dealing with and accepting the jurisdiction of the Administrative Court of Justice regarding the employment complaints of employees of revolutionary institutions, and the dual structure of these institutions (revolutionary/non-governmental), must first be determined. In this study, by employing a descriptive-analytical research method and using the resources of libraries, and also while laying out the level of competence of the Administrative Court of Justice as a reference for handling employment complaints of employees of revolutionary institutions, the level of damage was legally established. The findings of this study indicate, the lack of comprehensive administrative procedure rules and the existence of scattered rules regarding the definition of institutions under review during their process of handling their employee employment claims, has lead to ambiguities in the processing or non-processing of employee claims by the institutions in question. The Court of Administrative Justice has been established, however the establishment of administrative courts is an inevitable necessity for securing the rights of the employees of the institutions in question. The results of the present study portray that, in addition to the mechanisms designed to reduce the volume of employment claims found in non-specialist institutions, it is necessary to reform the dual structure of public administration institutions in order to monitor the proper implementation of the principles of fair trial by specialized administrative authorities.

    Keywords: Revolutionary Institutions, Employees of Revolutionary Institutions, Employment Complaints, Dual Structure (Revolutionary Institutions - Public Non-governmental Institutions), Law
  • Marzieh Majidinia, Somayyeh Tajik Esmaeili * Pages 351-398

    This study was designed and conducted in order to investigate the state of communication skills portrayed by the youth of Tehran and to study the relationship between communication skills and prosocial personality. This was a descriptive-correlational study and was conducted using a survey technique and a questionnaire. The statistical population was based on Tehranis aged 20 to 35 years. 203 people, who fit into this category, were selected based on Cochran's formula and multi-stage cluster sampling. Findings showed that the state of the five dimensions of communication skills within the sample group, were respectively: ability to receive and send messages, above average listening skills and insight into the communication process, moderate emotional control and below average communication with reality. In general, Tehrani youth portrayed a moderate level of communication skills. Results also implied that the communication skills of the Tehrani youth are related to their community-friendly personality. Furthermore, the ability to receive and send messages in women is higher than men. Interestingly, there was no relationship between youth employment and marital status and communication skills and prosocial personality, however there was a relationship between education and communication skills and prosocial personality.

    Keywords: communication skills status, Five Dimensions of Communication Skills, prosocial personality, youth, Tehran