فهرست مطالب

علوم و فنون مرزی - پیاپی 41 (تابستان 1401)

نشریه علوم و فنون مرزی
پیاپی 41 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد کیانی، مهدی ذاکریان*، حمید احمدی صفحات 1-27
    زمینه و هدف

    یکی از مولفه های تاثیرگذار در نظام بین الملل داشتن صلح و احترام به تمامیت ارضی از طرف این واحدها می باشد. مرزهای هر کشور اولین مناطقی هستند که در صورت نقض تمامیت ارضی آن کشور مورد تعرض قرار گرفته و باعث ناامنی برای ساکنین این مناطق می شود. با در نظر داشتن این موضوع، پژوهش حاضر به دنبال ارایه راهکارهای لازم برای تثبیت صلح در مرزهای شمالغرب ایران با تاکید بر بحران قره باغ است.

    روش‎ شناسی

    پژوهش حاضر بلحاظ هدف از نوع کاربردی و بلحاظ ماهیت از نوع کیفی است که داده های آن با استفاده از ابزار مصاحبه با پژوهشگران و اساتید دانشگاهی مرتبط با موضوع پژوهش انجام گرفته است. جامعه آماری به تعداد 30 نفر می باشد که بر اساس رویکرد اشباع نظری و به صورت هدفمند انتخاب شده است. یافته های به دست آمده با استفاده از تحلیل مضمون تک سطحی و با تکنیک کدگذاری مورد تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    در این پژوهش بعد از انجام مصاحبه، پیاده سازی و کدگذاری مضامین، سه راهکار کلان و راهبردی به عنوان ابعاد کلی پژوهش در قالب گزاره های؛ اتخاذ دیپلماسی فعال از طرف دستگاه دیپلماسی کشور، ایجاد بسترهای اقتصادی وابسته و استفاده از ظرفیتهای علمی، فرهنگی و قومی در کشورهای مجاور مرزهای شمالغرب کشور به عنوان مهمترین راهکارهای پژوهش استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد برای پیشگیری از سرایت تبعات امنیتی بحران قره باغ به مناطق مرزی ایران و همچنین برقراری صلح و ایجاد امنیت پایدار در مرزهای بین المللی شمالغرب ایران، نیاز است برنامه ریزی مدونی در قالب دیپلماسی فعال با پشتیبانی هماهنگ قدرت نظامی، گسترش و ارتقاء روابط علمی، فرهنگی و قومی از طریق سیاست گذاری عمومی در دو سوی مرز و همچنین ایجاد بسترهای اقتصادی وابسته در بین کشورهای همجوار در مرزهای شمالغرب ایران، از طرف سیاستگذران و مسیولین کشور صورت پذیرد تا شاهد صلح و امنیت پایدار در مرزهای محدوده مورد مطالعه باشیم.

    کلیدواژگان: صلح، امنیت، مرزهای شمالغرب، ایران، بحران قره باغ
  • نجات امیری، پیمان نمامیان * صفحات 29-52

    مهاجرت دارای پیامدهای مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی بوده که در نظام حقوق بین الملل و کنواسیون های بین المللی به آن پرداخته شده است. بر این اساس، ملاحظات حقوق بین الملل مبنی بر ارتباط مهاجرت و تروریسم و الزامات پلیسی ناشی از آن را در تامین امنیت مرزی ایران در این پژوهش مورد مداقه و سنجش قرار گرفته است. الزامات پلیسی ایران در تامین امنیت مرزی برای مقابله با جرایم تروریستی ناشی از مهاجرت، به طور عمده بر محور تدابیر و سازوکارهای کنترلی، اقدامات مقابله ایی-انتظامی، اطلاعاتی و اشراف اطلاعاتی بر مهاجران متکی است. این در حالی است که در چارچوب حقوق بین الملل نیز سیاست های سختگیرانه و محدودتری نسبت به مهاجرت و پیامدهای ناشی از آن اتخاذ شده است. پس از حوادث تروریستی 11 سپتامبر 2001 و سایر حوادث مشابه آن، سیاست گذاری های بین المللی از سوی اتحادیه اروپا مبنی بر پیوندهای بین مهاجرت و تروریسم دارای استحکام بیشتری شد. از اینرو، در کنار دستاوردهای بین المللی و رویکرد حقوق بین الملل مبنی بر پیوندهای اساسی بین جرایم تروریستی ناشی از مهاجرت، الزامات و سازوکارهای پلیسی و امنیتی لازم الاجرا برای پیشگیری از آن ضرورتی انکارناپذیر است. وفق این امر، سیاست گذاری های لازم در تامین امنیت مرزی بر محور تدابیر کنترلی، مقابله ایی و اطلاعاتی صورت بندی شده و نیازمند همکاری مشترک پلیس های تخصصی و دستگاه های اجرایی متولی در این زمینه است.

    کلیدواژگان: امنیت مرزی، مهاجرت، جرایم تروریستی، سازوکارهای مقابله ایی، الزامات پلیسی
  • مهدی یکتائی *، بهمن سهرابی، مهدی کاظمی کلور، محمد میرزایی صفحات 53-86
    زمینه و هدف

    علی رغم پیشرفت های علمی کشور ، رکن اساسی نیروهای مسلح را نیروی انسانی به ویژه سربازان تشکیل می دهد. مرزبانی ناجا به عنوان جزیی از نیروهای مسلح از این امر مستثنی نبوده و شرایط خدمت در آن می تواند عاملی برای بروز جرایم باشد. بنابراین پرسش اصلی پژوهش حاضر  «زمینه ها و بسترهای ارتکاب جرایم شایع سربازان وظیفه مرزبانی کدامند؟» می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و بروش توصیفی- پیمایشی انجام و جامعه آماری  آن سربازان وظیفه شاغل در فرماندهی مرزبانی ناجا بوده که برای تعیین حجم نمونه از معیار اشباع نظری با انجام 28 مصاحبه با سربازان دارای سابقه مجرمیت و فاقد سابقه مجرمیت و کارکنان پایور مرتبط با سربازان وظیفه و گردآوری و تحلیل همزمان داده ها در سه سطح مفاهیم، مقوله و مقوله عمده در جریان مراحل کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام گردیده است.

    یافته ها

    در این بخش داده های کیفی بدست آمده مورد تحلیل واقع به نحوی که 48 مفاهیم مرتبط با زمینه-های ارتکاب جرایم شایع سربازان در قالب 11 مقوله انتزاعی احصاء و در سپس مقوله ها مورد دسته بندی و در انتها مقوله هسته انتخاب و بر اساس ارتباط مقوله ها با یکدیگر ، نظریه زمینه ای تدوین گردید.

    نتیجه گیری

    کم توجهی به عوامل اعتقادی به عنوان شرایط علی، توجه به امور خدمات رسانی و توسعه ی نظارت ها به عنوان عوامل مداخله گر و همچنین بسترسازی از سوی افراد آلوده کننده بیرونی و وجود فرصت های جرم و استمرار جرم به عنوان شرایط زمینه ای در بروز جرایم شایع ارتکابی کارکنان وظیفه در فرماندهی مرزبانی ناجا نقش موثری دارند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، خدمت سربازی، تبانی، فرار از خدمت، مرزبانی
  • شادی امینی، حسن احمدزاده*، حسن هوشیار، رضا ولیزاده صفحات 87-116

    هدف این پژوهش تبیین آیندهای احتمالی زیست پذیری در شهر مهاباد است. پژوهش حاضر بر حسب هدف کاربردی، از حیث روش پیمایشی در سطح اکتشافی و مبتنی بر رویکرد آینده پژوهی صورت گرفته است. با توجه به ماهیت این تحقیق، نخست با استفاده از روش روش گلوله برفی افتراقی تعداد 24 نفر از متخصصان و مسیولان اجرایی سازمانهای دولتی مرتبط با امور زیست محیطی که بایستی در بحث مشارکت داشته باشند را شناسایی و انتخاب نموده و سپس از روش دلفی و مطالعات اسنادی برای تعیین عوامل اولیه اثرگذار استفاده گردید. همچنین از نرم افزار Mic Mac جهت تحلیل شاخص ها استفاده شده است و از محیط نرم افزار سناریو ویزارد برای استخراج سناریوها در افق آینده بهره برده شده است. نتایج تحقیق نشان داده اند که 8 شاخص به عنوان عوامل کلیدی شناسایی شده اند که 2 شاخص آنها در گروه کنترل کنند و 6 شاخص دیگر آن در گروه دوجهی بوده اند. همچنین نتایج حاصل از سناریو ویزارد بیانگر 11 سناریو در وضعیت سازگار بوده است که دارای سه وضعیت(مطلوب/ایستا/ بحرانی) بود اند که ضریب احتمال تحقق وضعیت بحرانی برای آینده زیست پذیری شهر مهاباد بیشتر از دیگر وضعیت ها بوده است.

    کلیدواژگان: زیست پذیری شهری، پیشرانها، آینده پژوهی، تحلیل اثرات متقاطع، شهر مهاباد
  • یاشار ذکی*، جواد غلامی، محمد یوسفی شاتوری صفحات 117-155

    امروزه امنیت و توسعه دو مولفه ناپایدار در آمایش نواحی مرزی محسوب می شوند. به طوری که استان سیستان و بلوچستان از منظر رشد و توسعه یافتگی در شاخص های رتبه بندی توسعه کشور، همیشه در رده پایین بوده و از طرفی دیگر، عدم تعادل‏های ناحیه‏ای و فضایی بین نواحی مرکزی و مرزی این استان بسیار مشهود به نظر می‏رسد، این توسعه نیافتگی شرایطی را برای ایجاد و رشد پدیده قاچاق فراهم ساخته است. بدین ترتیب، دولت‏ها به جای حل مساله توسعه نیافتگی به عنوان یکی از دلایل اصلی و زمینه‏ساز معضلات استان، به جهت مشکلات امنیتی به وجود آمده، مساله تشدید امنیت مرزها را به عنوان راه حل کوتاه مدت برای این نواحی د ر نظر گرفته است. در این راستا، پژوهش حاضر که از نظر ماهیت موضوع از نوع تحلیلی تبیینی بوده و از طریق گردآوری اسناد و آخرین گزارشات سازمان های دولتی در سال های 1399 و 1400 ه.ش مدارک و اطلاعات موجود در کتب و اسناد علمی و تفسیر محتوایی آن ها به دست آمده، تلاش نموده است در یافته های پژوهش عوامل و شاخص های موثر و همچنین ارتباط بین سه مولفه توسعه نیافتگی، قاچاق و تشدید امنیت مرزی و همچنین در استان سیستان و بلوچستان مورد واکاوی قرار گیرد. مطابق یافته های تحقیق مشخص شد که مواردی همچون فقدان عدالت اجتماعی، عدم پایداری امنیت، پدیده قاچاق کالا، عدم تعادل های فضایی و جغرافیایی، ناپایداری سکونت و جمعیت، کاهش مشارکت های سیاسی و توسعه سیاسی، افزایش خشونت های سیاسی و فعالیت های تروریستی، همسایگی با کشور های توسعه نیافته و ناامن بر چرخه توسعه و امنیت ناحیه تاثیر گذاشته اند.

    کلیدواژگان: توسعه نیافتگی، قاچاق، امنیت مرزی، سیستان و بلوچستان
  • احد نوروززاده * صفحات 157-190

    مرزها سمبل هویت و فرهنگ ملی افراد هستند و حفاظت از آن رابطه ی مستقیمی با توسعه ی پایدار دارد. سازوکارهای مدیریت امنیت مرزی پایدار در کشور باید به گونه ای طراحی شوند که در راستای حمایت از تولید داخل قرار گرفته، از بروز قاچاق که محصول اقتصاد خاکستری است، جلوگیری گردد. با توجه به نقش اساسی و مهم امنیت در توسعه ی مناطق روستایی و شهری، بخصوص استان ها و نواحی مرزی کشور، شناسایی و ارزیابی عوامل تاثیرگزار بر مقوله ی امنیت مرزی پایدار از اهمیت زیادی برخوردار است. در همین راستا این پژوهش با هدف طراحی الگویی برای مدیریت امنیت مرزی پایدار با تاکید بر حمایت از تولید کالای ایرانی در دو مرحله کیفی و کمی انجام گرفته است. در این پژوهش در بخش کیفی، به منظور جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته و نظریه داده بنیاد استفاده شده است. جامعه آماری بخش کیفی30 نفر از مدیران استانداری و هنگ مرزی استان اردبیل بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. بعد از اشباع نظری در مصاحبه، داده های ضبط شده جهت تحلیل، پیاده سازی شدند و کدگذاری های لازم انجام گردید. جامعه ی آماری در بخش کمی نیز کلیه ی کارکنان استانداری اردبیل به تعداد 280 نفر که مطابق جدول مورگان تعداد 162 نفر و بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این مرحله پرسشنامه محقق ساخته منتج از مرحله ی اول بوده است. مجموعه داده های بدست آمده بعد از طی فرآیند مستمر کدگذاری های باز، محوری و انتخابی در قالب 90 کد باز، 60 مفهوم، 15 مقوله و 6 طبقه بر اساس رویکرد سامان مند (شرایط مداخله گر، شرایط علی، شرایط محوری، پیامدها، راهبردها و شرایط زمینه ای) سازماندهی شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد گسترش عوامل اقتصادی، از بین بردن فقر اقتصادی، افزایش توان نیروهای هنگ مرزی و ایجاد مشاغل پایدار در روستاها (با توجه به تعدد روستاهای مرزی) از مهمترین عوامل ایجاد امنیت پایدار و جلوگیری از قاچاق کالا در مرزهای استان می باشد.

    کلیدواژگان: امنیت مرزی پایدار، قاچاق، تولید کالای ایرانی، استان اردبیل
  • اکبر عبدالله زاده طزف *، آرام خضرلو، آرش ثقفی، محمدرضا پاکدل فرد صفحات 191-230

    هدف این تحقیق واکاوی تغییرات ساختار فضایی شهر شهری مرزی خوی از سال 1345 تا 1395 می باشد. نوع تحقیق کاربردی و رویکرد حاکم بر فضای تحقیق توصیفی - تحلیلی می باشد. جامعه آماری شهر شهری مرزی خوی بر اساس سرشماری سال 1395، 198845 نفر می باشد. لذا حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 383 نفر تعیین شده است. ابزار گردآوری اطلاعات در مطالعات میدانی، پرسشنامه و مشاهده می باشد. ابتدا عوامل موثر در تغییرات ساختار فضایی شهر شناسایی شده سپس نقشه های دوره های مختلف شهر (1345 تا 1395) استخراج شد. سپس نتایج تحلیل های چیدمان فضایی بررسی می شود و برای تجزیه و تحلیل داده ها از SPSS استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که در سال 1345 قسمت مرکزی، در سال 1352 بخش غربی، در سال 1373 ادامه بخش غربی و در سال های 1383 و 1395 بخش جنوبی شهر شهری مرزی خوی به دلایل توسعه راه و حمل و نقل و مهاجرت بیشتر دستخوش تحولات شده اند. همچنین بر اساس آزمون تحلیل عاملی، در ستون اول تاثیرگذاری، قوانین مربوط به استفاده از زمین، آب و ساختمان؛ طرح جامع شهر؛ افزایش جمعیت و مهاجرت «770/0، 737/0، 730/0 و 726/0»، در ستون دوم تاثیرگذاری وسایل حمل و نقل؛ نقش دولت و طرح های فنی به ترتیب «811/0، 801 و 772/0» و در نهایت در ستون سوم تاثیرگذاری مالکیت زمین، فعالیت بخش خصوصی و تسهیلات بانک ها به ترتیب با ارزش عددی «849/0، 844/0 و 776/0» بیشترین تاثیر را با تغیرات ساختار فضایی شهر شهری مرزی خوی داشته اند.

    کلیدواژگان: ریخت شناسی، ساختار فضایی، شهر تاریخی، چیدمان فضا، شهر مرزی خوی
|
  • Javad Kiani, Mahdi Zakerian *, Hamid Ahmadi Pages 1-27

    One of the influential components in the international system and relations between political units is having peace and respecting territorial integrity on the part of these units. The borders of any country are the first areas that are invaded and attacked in case of violation of the territorial integrity of that country, which causes instability and insecurity for the residents of these areas. Keeping this issue in mind, the present study seeks to provide the necessary solutions to stabilize peace in the northwestern borders of Iran, emphasizing the Nagorno-Karabakh crisis. In terms of its objectives the current research is of an applied research type and qualitative in nature. The data of the research has been collected in the way of interviews with elites who are familiar with the subject of the research. The statistical population is 30 people, which was selected based on the theoretical saturation approach. The obtained findings have been analyzed using single-level thematic analysis and coding technique. In this research, after conducting the interview, implementing and coding the themes, three macro and strategic solutions as the general dimensions of the research were extracted as the most important research solutions in the form of the propositions, including the adoption of active diplomacy by the country's diplomatic system, the creation of dependent economic platforms and the use of scientific, cultural and ethnic capacities in the countries adjacent to the northwestern borders of the country. The obtained results showed that in order to prevent the spread of the security consequences of the Nagorno-Karabakh crisis to the border regions of Iran, as well as to establish peace and create sustainable security in the international borders of northwestern Iran, there is a need for written planning in the form of active diplomacy with the coordinated support of military power, the expansion and promotion of scientific relations, cultural and ethnic through public policies on both sides of the border, as well as creating dependent economic platforms among the neighboring countries in the northwestern borders of Iran, on behalf of the policy-makers and the country's officials, in order to witness stable peace and security in the borders of the studied area.

    Keywords: Peace, Security, Northwest borders, Iran, Karabakh crisis
  • nejat amiri, Peyman Namamian * Pages 29-52

    Immigration has various economic, social, cultural, political and security consequences that have been addressed in the system of international law and international conventions. Accordingly, the considerations of international law regarding the relationship between immigration and terrorism and the resulting police requirements in ensuring Iran's border security have been examined and assessed in this study. Iran's police requirements for border security to deal with immigration-related terrorist offenses rely primarily on measures and control mechanisms, counter-disciplinary measures, intelligence, and intelligence elites. At the same time, in the framework of international law, stricter and more restrictive policies have been adopted regarding immigration and its consequences. Following the terrorist attacks of September 11, 2001 and other similar events, the EU's international policies on the link between immigration and terrorism became stronger. Hence, in addition to international achievements and the international law approach based on the fundamental links between terrorist crimes resulting from immigration, the police and security requirements and mechanisms in place to prevent them are an undeniable necessity. Accordingly, the necessary policies in providing border security have been formulated based on control, confrontation and intelligence measures and require the joint cooperation of specialized police and executive bodies in this field.

    Keywords: border security, immigration, Terrorist Crimes, Countermeasures, Police Requirements
  • mehdi yektaei *, bahman sohrabi, Mahdi Kazemi koulor, mohammad mirzaei Pages 53-86
    Background and Aim

    Despite the scientific progress of the country, the main pillar of the Armed Forces is manpower, especially soldiers. NAJA border guards as part of the armed forces are no exception to this, and the conditions of service in it can be a factor in the occurrence of crimes. Therefore, the main question of the present study is "What are the contexts and contexts for committing common crimes of border guards?" is.

    Method

    The present study was conducted in terms of purpose, application and descriptive-survey method and its statistical population was conscripts working in the border of one of the provinces. And Payvar staff related to conscripts and simultaneous data collection and analysis at three levels of concepts, categories and major categories has been done during the open, pivotal and selective coding steps.

    Conclusion

    Lack of attention to belief factors as causal conditions, attention to service delivery and development of supervision as interfering factors, as well as bedrock by external polluters and the existence of crime opportunities and crime continuity as underlying conditions for the occurrence of common crimes committed by border guards. Border provinces have an effective role.

    Keywords: Pathology, military service, collusion, Desertion
  • Shadi Amini, Hassan Ahmadzadeh *, Hasan Houshyar, Reza Valizadeh Pages 87-116

    The purpose of this study is to identify the drivers that affect the future landscape of Mahabad. The present study has been done in terms of applied purpose, in terms of survey method at the exploratory level and based on futures research approach. Due to the nature of this research, first using the method of differential snowball method, 24 specialists and executives of government organizations related to environmental affairs should be identified and selected, and then from the Delphi method and studies Documents were used to determine key drivers. Also, structural analysis method and Mic Mac software have been used to weigh and identify the most important drivers affecting the livability of the city. The results of the study showed that due to the high score of direct and indirect impact among 40 variables, 10 key drivers including; The quality of the road network, having sufficient lighting in the roads, access to public transportation and parking, the level of user adaptation, access to sidewalks and bicycle paths, the ratio of construction of sidewalks to the total area, sufficient income for households, the amount of investment Government facilities, adequate access to urban facilities (Internet, electricity, gas, etc.) and the level of air pollution will affect the future of Mahabad. According to the results, the ten drivers in the impact column had the largest share in direct impact, of which 8 variables in indirect impact were repeated

    Keywords: Urban Liability, Propulsion, Futurology, Cross-Effect Analysis, Mahabad city
  • Yashar Zaki *, Javad Gholami, Mohammad Yousefi Shatouri Pages 117-155

    Today, security and development are two unstable components in the management of border areas. As Sistan and Baluchestan province in terms of growth and development in the country's development ranking indicators, is always at a low level and on the other hand, regional and spatial imbalances between the central and border areas of the province seems very obvious, this underdevelopment has created conditions for the creation and growth of the phenomenon of trafficking. Thus, instead of solving the problem of underdevelopment as one of the main reasons and underlying problems of the province, due to security problems, governments have considered the issue of increasing border security as a short-term solution for these areas. In this regard, the present study, which is analytical-explanatory in nature and has been obtained by collecting documents and the latest reports of government organizations in 2020 and 2021, documents and information in books and scientific documents and their content interpretation. , Has tried to analyze the effective factors and indicators in the research findings as well as the relationship between the three components of underdevelopment, trafficking and intensification of border security, as well as in Sistan and Baluchestan province. The findings of the study revealed that issues such as lack of social justice, instability of security, the phenomenon of smuggling of goods, spatial and geographical imbalances, instability of residence and population, reduced political participation and political development, increased political violence and terrorist activities, neighborhoods with underdeveloped and undeveloped countries. They have affected the development cycle and security of the region.

    Keywords: underdevelopment, smuggling, border security, Sistan, Baluchestan
  • Ahad Norouzzadeh* Pages 157-190

    Borders are symbol of people's identity and national culture, and its protection has a direct relationship with sustainable development. Sustainable border security management mechanisms in the country should be designed in such a way as to support domestic production and prevent smuggling. Considering the basic and important role of security in the development of rural and urban areas, especially the provinces and border areas of the country, identifying and evaluating the influencing factors on the category of sustainable border security is of great importance. In this regard, this research has been conducted with the aim of designing a model for sustainable border security management in two qualitative and quantitative stages. In the qualitative part, semi-structured interview and data base theory have been used. The statistical population in the qualitative section was 30 managers of the governorate and command of the Ardabil Border Regiment who were purposefully selected. After theoretical saturation in the interview, the recorded data were implemented for analysis and the necessary coding was performed. The statistical population in the quantitative section was all 280employees of Ardabil governorate who were selected according to Morgan table and 162people based on stratified random sampling method. The data collection tool at this stage was a researcher-made questionnaire resulting from the first stage, the validity and reliability of which were confirmed. The data set obtained in this study after the interview and during the continuous process of open, central and selective coding in the form of 90 open codes, 60 concepts, 15 categories and 6 categories based on a systematic approach were organized. The findings of the research show that expanding economic factors, eliminating economic poverty, increasing the strength of border regiment forces and creating sustainable jobs are among the most important factors in creating sustainable security in the borders of the province.

    Keywords: Sustainable Border Security, smuggling, Production of Iranian Goods, Ardabil Province
  • Akbar Abdollahzadeh Tarf *, Aram Khezrlou, Arash Saghafi, Mohammad Reza Pakdel Fard Pages 191-230

    The type of applied research and the approach to the research space is descriptive-analytical. The statistical population of Khoy border city is based on the census of 1395, 198845 people. Therefore, the sample size is 383 based on Cochran's formula. Data collection tools in field studies are questionnaires and observations. First, the effective factors in changing the spatial structure of the city were identified, then maps of different periods of the city (1345 to 1395) were extracted. Then the results of spatial arrangement analysis are reviewed and SPSS is used to analyze the data. The results showed that in 1345 the central part, in 1352 the western part, in 1373 the continuation of the western part and in 1383 and 1395 the southern part of the border city of Khoy have undergone more changes due to road development, transportation and migration. Also, based on the factor analysis test, in the first pillar of impact, the laws related to the use of land, water and buildings; Comprehensive plan of the city; Population growth and migration "0.770, 0.737, 0.730 and 0.726", in the second pillar of the impact of transportation; The role of government and technical plans are 0.811, 801 and 0.772, respectively, and finally in the third column, the impact of land ownership, private sector activity and bank facilities, respectively, with the numerical value of 0.849, 0.844 and / 776, respectively. 0 »They have had the greatest impact with the changes in the spatial structure of the border city of Khoy.

    Keywords: morphology, Spatial Structure, historical city, space layout, Khoy border city