فهرست مطالب

مطالعات در دنیای رنگ - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 44، بهار 1401)

نشریه مطالعات در دنیای رنگ
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 44، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هانیه رجبی، مهدی حسن زاده صفحات 1-20

    مواد رنگزا، فلزات سنگین و سایر آلاینده های موجود در پساب صنایع مختلف سبب بروز نگرانی هایی در محققان و علاقمندان محیط زیست گردیده است. در سال های اخیر مواد مختلفی توسط محققان به عنوان جاذب های با عملکرد بالا و زیست سازگار پیشنهاد شده است. امروزه فناوری چاپ سه بعدی به دلیل پتانسیل قابل توجه در تولید سریع سازه هایی با هندسه پیچیده و متخلخل نسبت به فرآیندهای متداول، مورد توجه بسیاری از محققان در حوزه های مختلف قرار گرفته است. در سال های اخیر چاپ سه بعدی مواد مبتنی بر پلیمر به دلیل انعطاف پذیری بالا در طراحی ساختارهای پیچیده، در فرآیندهای تصفیه پساب و حذف رنگزا مورد استفاده قرار گرفته است. از این رو در این مقاله سعی گردیده تا ضمن معرفی انواع چاپگرهای سه بعدی به بیان چالش های موجود در فرآیندهای ساخت و ویژگی های هر یک از آنها پرداخته شود. علاوه بر این پیشرفت های اخیر محققان در توسعه ساختارهای ویژه چاپ سه بعدی و کاربرد آنها در حذف آلاینده هایی نظیر مواد رنگزا و فلزات سنگین از پساب مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: چاپ سه بعدی، تصفیه پساب، حذف ماده رنگزا، جذب
  • ساناز شیراحمدحقیقی، راضیه جعفری، مژگان حسین نژاد صفحات 21-35

    پیشرفت علم و فناوری در سال های گذشته کیفیت زندگی انسا ن ها را تحت تاثیر قرار داده است. دستگاه هایی مانند تلویزیون، چاپگر، موبایل، نمایشگرها و پروژکتورها نمونه های بارز این پیشرفت ها می باشند که تحول بسیار عظیمی در زندگی انسان ها ایجاد کرده اند. از مشخصه های مهم در خروجی این دستگا ه ها گستره رنگ هایی است که می توانند به طور دقیق بازتولید نمایند که به آن گاموت رنگی گفته می شود. به طور کلی گاموت رنگی محدوده ای از رنگ هایی است که دستگاه می تواند ارایه کند و وابسته به عوامل متعددی است. قابل توجه است که گاموت رنگی دستگاه معمولا زیرمجموعه خاصی از فضارنگی سه بعدی است و می تواند از طریق محورهای رنگ سنجی معرفی شود. در گزارش حاضر به بررسی مطالعات و تحقیقات انجام شده در زمینه گاموت رنگی در چاپگرهای دیجیتال، نمایشگرها، مواد رنگزای طبیعی به کار رفته در کالاهای پشمی و پنبه ای و نیز سلول های خورشیدی پرداخته شده است و در نهایت الگوریتم های تشریح مرزهای گاموت، ایجاد سطح توسط روش مثلث بندی و کاربرد روش مثلث بندی دلونی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است.  

    کلیدواژگان: گاموت رنگی، الگوریتم های مرزهای گاموت رنگی، روش های مثلث بندی، مثلث بندی دلونی
  • حامد یعقوب زاده، مهدی رازانی صفحات 37-50

    کازیین یکی از پروتیین هایی است که همواره رد و نشان استفاده از آن در آثار تاریخی دیده شده است. کازیین را از شیر پستانداران به خصوص شیر گاو استخراج کرده و در کاربردهای هنری همانند: بست نقاشی، آهار کاغذ، پوشش دهی چوب ها، افزودنی در ملاط های گچی و یا به عنوان چسب در حوزه حفاظت و مرمت استفاده می شود. هدف از انجام این پژوهش معرفی کاربرد های کازیین، نحوه ساخت این ماده به عنوان چسب، ساختارشناسی کازیین و درنهایت معرفی روش و آنالیز های شیمیایی برای شناسایی این ماده طبیعی در آثار تاریخی است. طبق یافته های این پژوهش مشخص گردید: الف: ترکیب مناسب برای ساخت این نوع چسب از کازیین، آهک هیدراته، اکسید های سدیم و اکسید سیلیکات، نمک های فلزی و آب است ب: ساختار کازیین بیشتر به صورت کروی بوده و دارای بخش آب دوست و آب گریز است که باعث ایجاد ضدآبی در برخی از آثار تاریخی مانند نقاشی می شود ج: آنالیز های دستگاهی مانند طیف سنجی رامان، کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی (GC-MS)، کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) و روش های شیمی تر (آزمون نقطه ای) مانند آزمون نین هیدرین و آزمون بیوره در جهت شناسایی پروتیین به خصوص کازیین بیشترین کاربرد را دارد.

    کلیدواژگان: حفاظت و مرمت، کازئین، شیر، افزودنی، پوشش دهی، میسل کازئین
  • الهه شریفی، سارا خمسه، امیرسعید شیرانی، بهرام رمضانزاده صفحات 51-70

    طول عمر و کارایی تجهیزات صنعتی، عمدتا به ساختار و نحوه عملکرد آنها در محیط های مهاجم وابسته است. به همین منظور، حفاظت از سطح تجهیزات از اهمیت بالایی برخوردار است. در دهه های اخیر، پوشش های سخت چند جزیی به شدت مورد توجه جوامع علمی و صنعتی قرار گرفته است. تاکنون، انواع مختلفی از پوشش های چند جزیی بر پایه فلزات واسطه، همچون کرم، تیتانیم و فلزات واسطه دیرگداز، به طور گسترده برای استفاده به عنوان پوشش های محافظ مورد استفاده قرار گرفته اند. با این حال، دیگر اجزای تشکیل دهنده پوشش های بر پایه فلزات مذکور (به عنوان مثال کربن، نیتروژن و سیلیکون)، ریخت شناسی سطح و اندازه دانه ها، نقش بسیار مهمی در خواص و کاربرد آنها خواهد داشت. به عنوان مثال پوشش های دو جزیی نیتریدی نمی توانند عملکرد خوبی در شرایط سایشی داشته باشند، در حالی که پوشش های دو جزیی کاربیدی کاندید های قابل توجهی برای این شرایط هستند. با این حال، پوشش های نازک سه جزیی کربو نیترید، می توانند خواص مکانیکی و عملکرد سایشی و اصطکاک بهتری را نسبت به پوشش های دو جزیی ارایه دهند. از سوی دیگر، برخی از خواص پوشش های مبتنی بر فلزات واسطه مانند مقاومت در برابر اکسیدشدن، تنش پسماند و عملکرد اصطکاکی را می توان با دوپ کردن سیلیکون (Si) به میزان قابل توجهی بهبود بخشید. 

    کلیدواژگان: پوشش های چند جزئی Me(SiCN)، مورفولوژی، خواص مکانیکی، خواص ضد خوردگی، خواص تریبولوژیکی
  • فرهاد عوض نژاد، حمیدرضا شیبانی صفحات 71-86

    یکی از ارکان مهم در ادراک محیط استفاده از حس چشمی است که در این میان، رنگ ها نخستین مولفه همراه با شکل، درک می شوند. روش به کارگیری و چیدمان رنگ ها در فضاهای شهری از اهمیت خاصی برخوردار است. با توجه به اینکه طراحی و کاربرد منطقی رنگ در شهر یک اصل تاثیرگذار بر رفتار افراد به شمار می رود، موجب برقراری تعامل و ارتقاء مشارکت در مکان است. در این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با هدف ضرورت توجه به مقوله رنگ در ایجاد مکان سازی شهری، با بررسی و شناخت کاربرد رنگ در شهر، مقیاس های مطالعه رنگ، بررسی نمونه هایی از تجارب جهانی و داخلی جایگاه رنگ در ایجاد مکان سازی شهری به اهمیت مطالعه و پژوهش رنگ در جوامع بومی برای خلق فضاهای شهری خلاق اشاره شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که کاربرد صحیح رنگ در فضاهای شهری عاملی تاثیرگذار در خوانایی، هماهنگی، پویایی و سرزندگی شهرها است. همچنین مشارکت جمعی و وجود جوامع محلی در انجام برنامه های مکان سازی رنگ نقش موثری دارد، این مهم میان فضای شهری و مردم تعامل برقرار می کند.

    کلیدواژگان: رنگ، فضای شهری، پالت رنگی، مکان سازی
  • معصومه پارسامنش، شهلا شکرریز صفحات 87-104

    پوشش های سطح مهندسی شده برای حفاظت پنبه در برابر آتش، به دلیل سهولت استفاده و اثربخشی آنها در جلوگیری از انتشار شعله و بهبود مقاومت در برابر قرار گرفتن در معرض شار حرارتی تابشی در حال افزایش است. در این زمینه، دو رویکرد اصلی در مهندسی سطح به طور گسترده مورد بررسی قرار گرفته اند، یعنی پوشش های مشتق شده از سل- ژل و ساختارهای لایه به لایه. از دیگر سو، این روش ها هر دو قادر به ارایه پارچه های اصلاح شده با ویژگی های برجسته مقاوم در برابر شعله هستند. باوجوداین، با توجه به ترکیب دستورالعمل های سل-ژل و نوع لایه های رسوب داده شده در ساختارهای لایه به لایه، می توان روش های اصلاح چندمنظوره (به عنوان مثال آب گریز، روغن گریز، خو د تمیز شونده، ضد باکتری، هدایت الکتریکی و غیره) را طراحی کرد. از این رو، این مقاله با هدف بحث در مورد پیشرفت های اخیر در رابطه با هر دو استراتژی سل-ژل و ساختارهای لایه به لایه، برجسته سازی محدودیت های فعلی، چالش ها و پیشرفت های احتمالی نگاشته شده است. به علاوه، تلاش شده است به مرور اجمالی از کارهای انجا م شده در این زمینه پرداخته شود.

    کلیدواژگان: تاخیر در شعله وری، پنبه، سل-ژل، لایه به لایه، سوختن، مهندسی سطح
|
  • Hanieh Rajabi, Mahdi Hasanzadeh Pages 1-20

    Dyes, heavy metals, and other pollutants in the wastewater of various industries have caused concern among researchers and environmentalists. Researchers have proposed multiple materials in recent years as high-performance, biocompatible adsorbents. Today, 3D printing technology has attracted the attention of many researchers in various fields due to its significant potential for the rapid production of structures with complex and porous geometry compared to conventional processes. In recent years, 3D printing of polymer-based materials has been used in wastewater treatment and dye removal processes due to its high flexibility in the design of complex structures. Therefore, while introducing different types of 3D printers in this review, we have tried to express the manufacturing processes' challenges and characteristics. In addition, recent advances in the development of 3D printing structures and their application in removing pollutants such as dyes and heavy metals from wastewater have been studied.

    Keywords: 3D printing, Wastewater Treatment, Dye removal, Adsorption
  • sanaz shirahmad haghighi, Razieh Jafari, Mozhgan Hosseinnezhad Pages 21-35

    Advances in science and technology in recent years have affected the quality of human life. Devices such as televisions, printers, mobile phones, monitors, and projectors are good examples of these advances that have brought about a tremendous change in human life. An essential characteristic in the output of these devices is their color gamut, which refers to the range of colors that they can accurately reproduce. In general, the color gamut is the range of colors that a device can provide and depends on several factors. It is noticeable that the color gamut is usually a specific subset of the three-dimensional color spaces and could be introduced over the colorimetric axes. In the present report, studies and researches on the importance of color gamut in printers, monitors, natural dyes used in wool and cotton fibers dyeing process, and solar cells have been investigated. Finally, the algorithms for the definition of gamut boundaries, surface creation, triangulation methods, and application of the Delaunay triangulation method have been studied.

    Keywords: Color gamut, Color gamut boundary algorithms, Triangulation methods, Delaunay triangulation
  • hamed yagubzadeh, Mehdi Razani Pages 37-50

    Casein is one of the proteins that have been used historically, and traces of its use have been visible throughout history. Casein is extracted from mammalian milk, especially cow's milk, and is used in works of art such as painting staples, paper slats, wood veneers, additives in gypsum mortars, or as an adhesive in the field of conservation and restoration. This study aimed to introduce the applications of casein, how to make adhesive from this material, the structural properties, and finally, methods and chemical analysis introduced to identify this natural substance in historical works. According to the findings of this study, it was determined: A: casein, hydrated lime, sodium oxides and silicates, metal salts, and water are suitable compounds for making casein glue B: casein structure is more spherical and has a hydrophilic and hydrophobic part which causes waterproofing in some historical works such as paintings. c: instrumental analyzes such as Raman spectroscopy, gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), thin-layer chromatography (TLC), and more chemical methods (Spot test) such as Ninhydrin test and Biore test is applicable to identify proteins, especially casein

    Keywords: Conservation, Restoration, Casein, milk, Additive, coating, Casein micelles
  • Elaheh sharifi, Sara khamseh, Amirsaeed Shirani, Bahram Ramezanzadeh Pages 51-70

    Industrial equipment's lifetime and efficiency depend mainly on its structures and performances in the harsh conditions of aggressive environments. Therefore, the protection of the equipment's surface is significant. In recent decades, multi-component hard coatings have been highly regarded in scientific and industrial communities. Different types of transition metal-based multi-component coatings, such as coatings based on chromium, titanium, and refractory metals, have been widely used as protective coatings. However, other components of these coatings (such as carbon, nitrogen, and silicon), surface morphology, and grain size will play essential roles in their properties and applications. For example, two-component transition-metal nitride coatings can not be used in abrasion conditions, while transition-metal carbide coatings are a significant candidate. However, three-component transition-metal Carbonitride coatings can provide better mechanical properties and tribological performances than Two-component coatings. On the other hand, some properties of transition metal-based coatings, such as oxidation resistance, residual stress, and frictional performance, can be significantly improved by doping silicon (Si).

    Keywords: Multi-component coatings Me(SiCN), morphology, Mechanical properties, Anti-corrosion properties, tribological properties
  • Farhad Avaznejad, Hamidreza Sheibani Pages 71-86

    One of the significant bases for perceiving the environment is visual feeling; in this case, the colors are considered the first component, which is perceived together with form and shape. Using and arranging colors in urban spaces is particularly important. It is considered that design and the significant application of color in urban areas are influential principles that affect people's behavior and improve their interaction and participation in the place. In this study, the importance of doing research in local societies was addressed by using a descriptive-analytical method and focusing on the issue of color as a necessity in creating urban spaces; to achieve this aim. The use of color in urban areas was reviewed based on the recognized color scales, the examples of global experiences, and the color position in creating urban placemaking. The results show that the proper use of color in urban spaces is influential in cities' readability, harmony, dynamism, and vitality. Public participation and the presence of local communities also play an essential role in implementing the urban plans using color, which is a crucial factor in establishing the interactions between people and urban spaces.

    Keywords: Color, Urban Space, Color Palette, Urban placemaking
  • Massumeh Parsamanesh, Shahla Shekarriz Pages 87-104

    Surface-engineered coatings for the fire protection of cotton are being increasingly used thanks to the ease of application of the coatings and their effectiveness in preventing flame propagation and improving resistance to irradiative heat flux exposure. Two main approaches have been extensively investigated in this context, namely sol-gel derived coatings and layer-by-layer assemblies. On the other hand, these approaches can provide treated fabrics with outstanding flame-retardant features. Notwithstanding, according to the composition of the sol-gel recipes and the type of deposited layers in layer-by-layer assemblies, it is possible to design multifunctional (for example, hydrophobic, oil repellent, self-clean, anti-bacterial, electrically conductive, etc.) treatments. Therefore, this review discusses recent advances concerning both sol-gel and layer-by-layer strategies, highlighting current limitations, open challenges, and possible advances. In addition, an attempt has been made to give a brief overview of the works done in this field.

    Keywords: Flame Retardancy, cotton, Sol-Gel, Layer By Layer, Combustion, Surface engineering