فهرست مطالب

نشریه هیستوبیولوژی دامپزشکی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهین صادقی*، نگین سلامات صفحات 1-10

    بنزوآلفاپایرن (BaP) از سمی ترین ترکیبات موجود در نفت خام است که با آلودگی اکوسیستم های آبی، موجب تضعیف سیستم ایمنی آبزیان و کاهش مقاومت آنها در برابر پاتوژن های فرصت طلب می شود. باکتری V. alginolyticus گونه ای از این پاتوژن های فرصت طلب است که در شرایط استرس زا، موجب بیماری ویبریوزیس در موجودات مختلف می گردد. به منظور بررسی تغییرات هیستوپاتولوژیک ناشی از تاثیر دو استرسور BaP و باکتری V. alginolyticus بر کلیه ماهی هامورمعمولی، تعداد 140 قطعه از این ماهیان به طور تصادفی در 7 تیمار قرار گرفتند و به مدت 16 روز بررسی شدند. در تیمار شاهد هیچ تزریقی انجام نشد، در تیمار کنترل حلال، فقط روغن نارگیل و در تیمار باکتری غلظت cfu/ml V. alginolyticus 107 تزریق شد. به تیمارهای 4 و 5 به ترتیب غلظت های mg/kg BaP20 و 200 و به تیمارهای 6 و 7 به ترتیب (mg/kg BaP20+ cfu/ml V. alginolyticus107) و (mg/kg BaP200+ cfu/ml V. alginolyticus107) تزریق شد. نمونه برداری از بافت کلیه در روزهای 1،7،4 و 14 صورت گرفت و پس از انجام مراحل بافت شناسی، بافت های مذکور در زیر میکروسکوپ نوری بررسی شدند. در تیمارهای مختلف ضایعاتی نظیر تشکیل مراکز ملانوماکروفاژی، نفوذ لوکوسیتی، افزایش فضای ادراری، جداشدن غشای پایه از اپی تلیوم لوله های کلیوی، اتساع مویرگ های گلومرولی و خونریزی مشاهده گردید. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت بنزوآلفاپایرن وسعت و شدت ضایعات افزایش می یابد. از طرفی بیشترین ضایعات مربوط به تیمارهای ترکیبی و به ویژهmg/kg + BaP200باکتری در روز هفتم آزمایش بود. به طوری که نداشتن سازمان یافتگی بافتی، تجمع مراکز ملانوماکروفاژی و خونریزی شدید در این تیمارها مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: بنزوآلفاپایرن، Vibrio alginolyticus، ماهی هامور معمولی، کلیه، هیستوپاتولوژی
  • ویدا داودی*، عبدالله رئیسی سرآسیاب صفحات 11-20
    انتشار تصادفی فرآورده های نفتی نگرانی خاصی در محیط زیست ایجاد کرده است. ترکیبات هیدروکربنی به خانواده ای از آلاینده های آلی سرطان زا و نوروتوکسیک تعلق دارند. قارچ ها نقش مهمی را در اکوسیستم خاک به عنوان تجزیه کنندگان اصلی بازی می کنند. هدف از این پژوهش جداسازی و شناسایی قارچ های بومی تجزیه ی کننده ی نفت از خاک های آلوده ی مارون و هفتکل می باشد. خاک های آلوده به نشت نفت جمع آوری شدند. برای جداسازی قارچ های مصرف کننده نفت خام از محیط MSM تکمیل شده با استرپتومایسین و 1% نفت خام استفاده شد، قارچ هایی که روی این محیط رشد کردند روی محیط PDA تا زمان به دست آمدن کشت های خالص کشت مجدد شدند. پتانسل قارچ ها برای تجزیه زیستی نفت خام، توسط محیط مایع باکتو باشنل- هاس تکمیل شده با 1٪ (v/v) نفت خام، 1/. ٪ (v/v) تویین 80 و 008/. گرم بر 50 میلی لیتر از معرف اکسیداسیون و احیا، بررسی شد. قارچ های جداسازی شده شامل Acremonium spp، Alternaria spp، Aspergillus nidulans، Aspergillus terreus، Fusarium spp، Paecilomyces spp and Penicillium spp بودند. از این هفت پرگنه، توانایی قارچ های Alternaria spp، Aspergillus nidulans، Aspergillus terreus،Paecilomyces spp and Penicillium spp برای تجزیه زیستی نفت خام مورد تایید قرار گرفت. از این رو، این گونه های قارچی را می توان برای زیست پالایی مکان های آلوده به نشت نفت مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: تجزیه زیستی، نفت خام، قارچ های خاک
  • سید رشید هاشمی*، فرهاد سلطانعلی نژاد، غلامرضا نجفی، رسول شهروز، حجت عنبرا صفحات 21-30
    گاومیش در اقتصاد بیش از 40 کشور جهان از جایگاه ویژه ای برخوردار است و تعداد و پراکندگی جغرافیایی آن همه ساله در حال افزایش است. حباب صماخی محتوی گوش میانی می باشد. در رابطه با آناتومی و بافت شناسی این عضو در گاومیش تاکنون مطالعه ای انجام نشده بود. بدین منظور 16 سر گاومیش نر و ماده بالغ از کشتارگاه تهیه و حباب صماخی آن مورد مطالعه مقایسه ای آناتومی و بافت شناسی قرار گرفت. سپس نمونه بافتی اخذ گردید. نمونه ها به روش هماتوکسیلین- ایوزین رنگ آمیزی شدند. نتایج آناتومیکی نشان داد حباب صماخی در دو جنس گاومیش مشابه یکدیگر و بزرگ، توسعه یافته و بیضی شکل می باشد. دیواره استخوانی نازک و شکننده بود. زایده عضلانی در حباب صماخی تک قسمتی و غیر نوک تیز مشاهده شد. استخوانچه ها و پرده صماخ در عمق حباب صماخی مشاهده گردید. نتایج بافت شناسی نیز در دو جنس مشابه بوده و استخوانهای تشکیل دهنده حباب صماخی از نوع متراکم می باشد. اپیتلیوم پوششی سطح داخلی حباب صماخی در اکثر نقاط از نوع اپیتلیوم سنگفرشی ساده دیده شد. در قسمت انتهایی حباب صماخی نیز در محل نزدیک گوش میانی اپیتلیوم از نوع استوانه ای شبه مطبق مژه دار مشاهده گردید. نتایج میانگین اندازه ها نشان داد اندازه حباب صماخی در جنس ماده از جنس نر بزرگتر بوده و سمت راست نیز اندازه بزرگتری از سمت چپ داشت. آنالیز آماری Tukey در سطح 05/0≥p نشان داد این نتایج به صورت معنی دار نمی باشد.
    کلیدواژگان: بافت شناسی، آناتومی، حباب صماخی، گاومیش
  • ابوالفضل برزگر بفروئی*، موسی جاودانی، زهرا نیکو صفت، جهانگیر مدرسی، جمشید کبیری صفحات 31-40

    یک راس نریان نژاد کرد 6 ساله به سبب درگیری به دلیل جراحت وسیع پوست و بافت های زیرین در ناحیه پشتی و کف دستی ناحیه قلم هر دو اندام حرکتی قدامی، به درمانگاه دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهرکرد ارجاع داده شد. بر اساس اخذ تاریخچه، حرکت زود هنگام نریان، بلافاصله پس از نعل شدن، بر روی آسفالت موجب تورم شدید ناحیه قلم گردیده و سیر خام کوبیده شده برای مدت 3 روز در ناحیه جهت درمان سنتی کاهش تورم انجام گردیده بود. معاینه بالینی و ارزیابی رادیوگرافی دال بر نکروز وسیع پوست، بافت های زیرین ناحیه، ایجاد بافت گرانوله حجیم و نیز درگیری استخوان متاکارپ بود. در ارزیابی آزمایشگاهی تابلوی خونی، لوکوسیتوز شدید همراه با انحراف به چپ ملایم، توکسیک نوتروفیل و افزایش فیبرینوژن مشاهده گردید که علامت وجود التهاب شدید بود. مدیریت زخم در جهت ترمیم ثانویه به فرم دبریمان وسیع بافت گرانوله و نکروزه انجام پذیرفت و در نهایت پانسمان جراحات همراه با تجویز موضعی سولفادیازین نقره، تجویز عمومی ضد التهاب غیر استروییدی و استراحت مطلق بیمار صورت گرفت. علی رغم فواید بی شمار سیر به عنوان گیاهی دارویی، به ندرت عارضه سوختگی پوست به دنبال کاربرد موضعی سیر خام در انسان گزارش شده است و گزارش حاضر اولین مورد سوختگی پوست پس از به کارگیری سنتی سیر بر روی پوست اسب است.

    کلیدواژگان: اسب، سیر خام، کاربرد موضعی، جراحت پوست
  • جلیل پورحاجی موتاب*، عباس علائی نوین، محسن شیخ علیا لواسانی، سید رشید هاشمی صفحات 41-50
    مرغان مروارید از رده پرندگان قرقاول هستند. از آنجایی که تفاوت های آناتومیکی و بافت شناسی دردستگاه تولیدمثل جنس نر پرندگان گزارش شده است و نیز بدلیل اینکه بر روی دستگاه تولیدمثلی جنس نر مرغ مروارید تاکنون مطالعه آناتومیکی و بافت شناسی همزمان در دوره جنسی و غیر جنسی صورت نگرفته بود، این مطالعه انجام شد. برای این پژوهش 10 عدد مرغ مروارید بالغ نر تهیه شد و دستگاه تولید مثلی آنها مورد مطالعه آناتومیکی قرار گرفت. سپس نمونه بافتی تهیه و با روش هماتوکسیلین- ایوزین رنگ آمیزی شدند. نتایج آناتومیکی و بافت شناسی بطور کلی مشابه سایر پرندگان بود. ویژگی آناتومیکی قابل ذکر این بود که بیضه چپ بزرگتر از سمت راست بوده و در دوره جنسی تقریبا دوبرابر دوره غیر جنسی دیده شد. اپیدیدیم در سطح میانی پشتی بیضه به شکل دیسک بیضوی و فاقد سر، تنه و دم مشاهده شد. دفران نیز به شکل مجرای زیگزاگ دیده شد. در مطالعه بافت شناسی دیواره ی میان بیضه وجود نداشت. لوله های مستقیم در ادامه لوله های منی ساز بوده و به شبکه بیضه ای متصل می شدند و بافت پوششی آن از نوع مکعبی ساده و یا سنگفرشی ساده بود. سلول های سرتولی با هسته درشت و یوکروماتین تا عمق اپیتلیوم امتداد داشتند و سلول های بینابینی یا لیدیگ کروی تا چند وجهی شکل، فضای بینابینی میان لوله های منی ساز را پر می کردند. اپیتلیوم دفران مشابه بافت پوششی اپیدیدیم بود ولی غدد داخل اپیتلیومی در آن وجود نداشت.
    کلیدواژگان: آناتومی، بافت شناسی، دستگاه تولیدمثلی نر، مرغ مروارید
  • مجید گودرزی*، فرید نصرالهی صفحات 51-60

    جهت ارزیابی اثرپودر دانه اسپند و مقایسه ی آن با کوکسیدیواستات بر عملکرد و شمارش اووسیت در هر گرم مدفوع (OPG) در جوجه های گوشتی آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و چهار تکرار برای هر تیمار انجام گرفت. تعداد192 قطعه جوجه یکروزه مخلوط سویه راس 308 مورد استفاده قرار گرفت.. جیره های آزمایشی شامل جیره پایه به عنوان شاهد، جیره حاوی 200 گرم در هر تن کوکسیدیواستات سالینومایسین (12%) و جیره های حاوی 2/0 و 4/0 درصد پودر دانه اسپند بودند. نتایج آزمایش تاثیر مثبت معنی دار (05/0≥ P) کوکسیدیواستات و دانه اسپند در سطح 2/0 درصد را روی صفات عملکردی نشان دادند. بیشترین افزایش وزن روزانه (00/51 گرم)، وزن بدن (00/2180 گرم)، و مصرف خوراک (78/95 گرم) مربوط به گروه حاوی کوکسیدیواستات بود. سطح 2/0 درصد اسپند در جیره نیز باعث افزایش وزن زنده و بهبود ضریب تبدیل گردید. کمترین ضریب تبدیل (82/1) مربوط به گروه 2/0 درصد اسپند بود. استفاده از دانه اسپند در سطح 4/0 درصد و کوکسیدیواستات سبب کاهش معنی دار (05/0≥ P) میزان OPG در 30 روزگی گردید. بطورکلی نتایج نشان داد که پودر دانه اسپند در سطح 2/0 درصد جیره دارای اثرات مثبت روی پارامتر های عملکردی است و سطح 4/0 درصد آن باعث کاهش میزان OPG میگردد، ولی بعلت تاثیر منفی بر عملکرد این سطح از مصرف نمیتواند برای این منظور توصیه گردد.

    کلیدواژگان: اسپند، کوکسیدیواستات، عملکرد، اووسیت، جوجه های گوشتی
  • مسعود سلطانی الوار*، بهادر بردشیری، محمد فلاح گرجی، ساجده حسن زاده صفحات 58-63

    نور آمینیداز جز گلیکوپروتیین های کلاس II است که انتهای آمینی آن در داخل ویریون و انتهای کربوکسیل آن در خارج قرار دارد. این گیلکوپروتیین توسط قطعه شش RNA کد می شود. این ژن حدود 1413 نوکلیوتید طول دارد و پروتیین حاصل از آن از 453 آمینواسید تشکیل شده است. عموما به ازای هر یک ملکول نورآمینیداز (NA) در سطح ویروس پنج مولکول هماگلوتینین (HA) قرار دارد اما  این نسبت بین تحت تیپ های ویروس متفاوت است نورآمینیداز (NA) دومین گلیکوپروتیین مهم در ویروس های آنفلوانزای نوع A,B می باشد یازده تحت تیپ NA در ویروس های آنفلوانزای نوع A وجود دارد که برحسب مقایسه سکانس در دو گروه قرار دارد. هیچ تحت تیپی در ویروس های آنفلوانزای نوع B شناخته نشده که این احتمالا به دلیل نداشتن میزبان مخزن در بین حیوانات است. نورآمینیداز 5 تا 10 درصد کل پروتیین ویروس را شامل می شود و نقش مهمی در بیولوژی ویروس آنفلوانزا دارد لذا در این مقاله سعی شده است که به اهمیت و نقش این پروتیین پرداخته شود

    کلیدواژگان: آنفولانزا، نورآمینیداز، بیولوژی
|
  • Mahin Sadeghi *, Negin Salamat Pages 1-10

    Benzo[a]pyrene (BaP) is the most toxic compounds in Petroleum that by contaminating the aquatic ecosystems, weakens the immune system of aquatic animals and ultimately reduces their resistance to opportunistic pathogens. Vibrio alginolyticus is a species of these opportunistic pathogens, Which, in stressful conditions, causes the disease of vibriosis in different organisms. In order to investigate the histopathological changes caused by two stressors including V. alginolyticus and BaP on kidney of Epinephelus coioides, 140 fish were divided randomly in 7 groups for 16 days. The control treatment received no injection and control vehicle received only coconut oil. Also, One group injected with 107 cfu/ml of V. alginolyticus. Groups 4 and 5, respectively received 20 and 200 mg/kg BaP and treatments 6 and 7, respectively injected with (20mg/kg BaP+107 cfu/ml V. alginolyticus) and (200mg/kg BaP+107 cfu/ml V. alginolyticus). All fish were sampled on days 1,4,7 and 14. The tissue sections were prepared, then, were examined under a light microscope. The most histopathological alterations observed in different groups were included formation of melanomacrophage centers, leukocyte infiltration, the separation of the basement membrane from the renal tubular epithelium, destruction of blood cells, glomerular capillary dilation and hemorrhage. The results showed that by increasing the concentration of Benzo[a]pyrene, the amount and severity of lesions increased. The most of the lesions were observed on combined treatment, especially fish treated with 200 mg/kg BaP+107 cfu/ml V. alginolyticus at day 7,so that tissue alterations such as tissue degeneration, necrosis, melanomacrophage centers and hemorrhage were observed in this treatments.

    Keywords: Benzo(a)pyrene, Vibrio alginolyticus, Epinephelus coioides, kidney, Histopathology
  • Vida Dawoodi *, Abdolah Raeisi Sarasiyab Pages 11-20
    Accidental releases of petroleum products are of particular concern in the environment. Hydrocarbon components have been known to belong to the family of carcinogens and neurotoxic organic pollutants. Fungi play an important role in the soil ecosystem as major decomposers. The aims of this study were to isolate and identity of the crude oil degradation indigenous fungi from contaminated soils of Maroon and Haftkel. Samples of contaminated soils with oil spill were collected. For isolation petroleum-utilizing fungi was used MSM supplemented with Streptomycine and 1% crude oil. Fungi that grow on this medium were subcultured into PDA plates until to obtain pure cultures. Potential of fungi for crude oil biodegradation was studied using of Bacto Bushnell-Haas broth medium containing 1% ( v /v) of crude oil, 0.1% ( v /v ) Tween 80 and 0.008 g/50 ml of redox indicator. The isolated fungi included Acremonium spp, Alternaria spp, Aspergillus nidulans, Aspergillus terreus, Fusarium spp, Paecilomyces spp and Penicillium spp. Of these 8 isolates, ability Alternaria spp, Aspergillus nidulans, Aspergillus terreus, Paecilomyces spp and Penicillium spp. was confirmed for crude oil biodegradation. Hence, these fungal species can be used for bioremediation of contaminated sites to oil spill. Currently the nature became more familiar with biological control solutions to remove hazardous from the environment.
    Keywords: Biodegradation, Crude oil, soil fungi
  • Sayyed Rashid Hashemi *, Farhad Soltanalinejad, Gholamreza Najafi, Rasoul Shahrooz, Hojat Anbara Pages 21-30
    Buffalo has a special role in the economy of more than forty countries and theirs numbers and distributions is growing every year. Tympanic bulla content middle ear. There is no anatomical and histological research performed on this organ in buffalo. For this study 16 adult male and female buffalo's head were provided from slaughter house and their tympanic bulla were studied comparative anatomical and histologically, then tissue samples were obtained and paraffin sections were prepared for using of staining method Haematoxylin and eosin. Anatomical results showed tympanic bulla in male and female buffalo’s was similar large, extended and elliptical . Bone wall was thin and fragile. Muscular process in tympanic bulla was unique and non- sharp. Ossicles and tympanic membrane tympanic were observed in depth of tympanic bulla. Histological results showed bones of tympanic bulla in male and female buffalo’s was trabecular bone. Epithelium of tympanic bulla was simple squamous epithelium in most parts. In the terminal part of tympanic bulla ( near to middle ear) epithelium was pseudostratified ciliated columnar. The average measurement of parameters showed the size of tympanic bulla ossicles in female is larger than male, and right side also was larger than left side. Statistical analysis Tuckey showed these differences were not significant (p≤0/05).
    Keywords: Histology, Anatomy, Tympanic bulla, Buffalo
  • Abolfazl Barzegar Bafrouei *, Moosa Javdani, Zahra Nikousefat, Jahangir Modaresi, Jamshid Kabiri Pages 31-40

    A Kurdish 6 year-stallion referred to the Veterinary Clinic of ShahreKord University with complaint of enormous skin and subcutaneous tissue injuries and ulcer in dorsal and palmar side of both metacarpal regions. Based on the patient's history, walking of the stallion on the tarmac path immediately after shoeing caused severe swelling of metacarpal region and traditional remedy were performed by dressing crashed fresh garlic on the affected area for 3 days. Clinical examination and radiographic evaluation showed vast skin and subcutaneous wound and injury, tissue necrosis, massive granulation tissue formation and metacarpal bone involvement. In laboratory investigation of hemogram, severe leukocytosis along with mild left shift, toxic neutrophil and fibrinogen increase were observed. Wound management consisting of second intension of wound healing like as debridement of granulated and necrotic tissue and lastly, dressing the ulcers with local silver sulfadiazine, NSAID prescription and stall resting were ordered. Spite of many advantageous of fresh garlic as an herbal treatment, there were rarely documents of skin burn due to local application of raw garlic in human and the present study would be counted as the first report in horse after traditional remedy.

    Keywords: horse, Raw garlic, Local application, Skin injury
  • Jalil Pourhaji Motab *, Abbas Alaee Novin, Mohsen Sheikh Olia Lavasani, Sayyed Rashid Hashemi Pages 41-50
    Guinea fowls are considered of pheasant birds. Since anatomical and histological differences were reported in the male reproductive system, and there is no anatomical and histological research performed on reproductive system of guinea fowl, this study was performed on the male reproductive system of guinea fowl in Sexual and non-sexual period. For this research 10 male guinea fowl were selected and reproductive system were anatomically studied. Then tissue samples were taken, and stained by Haematoxylin and Eosin. Anatomical and histological results were similar to other birds. Anatomical results showed the left testis was larger than the right testis, and in the sexual period it was almost twice than the non-sexual period. Epididymis was an elliptical disk shape and there was no head, body, and tail. Epididymis there was in the mediodorsal of the testis. Ductus deferens was also seen as a zigzag duct. In the histological study, there was no Mediastinum testis. Straight tubules was after seminiferous tubules and connected to rete testis, and this epithelium was Simple cuboidal epithelium or squamous epithelium. Sertoli cells with a big nucleus and euchoromatin extending to the epithelium depth, and leydig cells was spherical shape and there was in between seminiferous tubules. Epithelium of ductus deferens was similar to epididymis, but there was no epithelial gland in it.
    Keywords: Guinea fowl, Male Reproductive System, Anatomy, Histology
  • Majid Goodarzi *, Farid Nasrollahi Pages 51-60

    To assess and compare of the effect of harmala seed with coccidiostat on broiler performance and OPG was performed an experiment in a completely randomized design with four treatments and four replications for each treatment. 192 day-old chicks (Ross 308) were randomly assigned to four treatments. The diets included basal diet as control, the diet containing 200 grams per tonne coccidiostate Salinomycine (12%) and the diets containing 0.2 % and 0.4% harmala seed powder. The results showed significant positive impact (p< 0.05) of coccidiostatic and 0.2% harmala seed on functional traits. The highest daily weight gain (51 gr), body weight (2180 gr) and feed intake (95.87 g) were related to the dite contain coccidiostat. Harmala seed at 0.2 percent level also increased live weight and improved FCR. The minimum FCR (1.82) was related to 0.2% harmala Group. The using of 0.4% harmala seed and coccidiostat decrease the number of OPG on 30 days of age. The results of this experiment showed that 0.2% harmala seed powder has a positive effect on performance parameters and 0.4% of it decreased the number of OPG. Because of the negative impact of 0.4% level on performance parameters, it can not be recommended for this purpose.

    Keywords: Pegnum harmala, Performance, Broiler, Oocyst, Coccidiostat
  • Masoud Soltanialvar *, Bahador Bardshiri, Mohammad Falahgorji, Sajedeh Hasanzadeh Pages 58-63