فهرست مطالب

نشریه هیستوبیولوژی دامپزشکی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی توانا*، سیده زینب پیغمبرزاده صفحات 1-10
    بررسی دستگاه گوارش با استفاده از ماده حاجب در دستگاه گوارش یک روش تشخیصی است که در آن معمولا ماده حاجب به حیوان خورانده می شود و با تهیه رادیوگراف های مکرر و در زمانهای معین مورفولوژی و عملکرد معده و روده ها مورد ارزیابی قرار می گیرد. هدف از انجام این مطالعه بررسی رادیوگرافیک آناتومی و زمان عبور ماده حاجب آیوهکسول از معده خرگوش سفید نیوزلندی بود. این مطالعه بر روی 10 سر خرگوش سفید نیوزلندی بالغ و از نظر کلینیکی سالم انجام گرفت. پس از تهیه خرگوش های سفید نیوزلندی جهت اطمینان از سلامت حیوانات به آنها داروی ضد انگل تجویز شده و به مدت دو هفته در شرایط استاندارد نگهداری شدند تا از سلامت نسبی آنها اطمینان حاصل شود. از بیست و چهار ساعت قبل از انجام تحقیق پرهیز غذایی در مورد خرگوش ها اعمال می شد. رادیوگرافهای کنترل جانبی و شکمی- پشتی از خرگوش ها تهیه شد. پس از وزن نمودن حیوانات ماده حاجب آیوهکسول و بادوز 10 میلی لیتر برای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت خوراکی به حیوان خورانده می شد.رادیوگرافهای جانبی و شکمی- پشتی در زمانهای صفر، 5، 10، 20، 40، 60، 80، 100، 120 و پس از آن با فواصل یک ساعته تا زمان تخلیه کامل معده تهیه می شد. در بررسی عملکرد معده در تخلیه ماده حاجب تخلیه معده در زمان 15/4±35/7 دقیقه بعد از خوراندن ماده حاجب شروع شد و در دقیقه 23/97±00/418 دقیقه بعد از خوراندن ماده حاجب، ماده حاجب بصورت کامل از معده خارج شد.
    کلیدواژگان: آناتومی، عملکرد، معده، ماده حاجب
  • سمیه منزه هرسینی* صفحات 11-16
    نقایص مادرزادی قلب در حیوانات گوناگون وجود دارند، اما از شیوع زیادی برخوردار نیستند. اغلب وجود نقایص مادرزادی قلب سبب بروز علایم بالینی شدید در بدو تولد و یا مرگ در هفته های اول زندگی می گردد. اما گاهی واکنش جبران کننده ای به وقوع می پیوندد و وجود نقیصه تا چند سال از دید ما مخفی می ماند. نقایص مادرزادی قلبی علت های مختلف دارند و علارقم اینکه درصد بیشتری از این نقایص تحت تاثیر عوامل محیطی هستند اما اطلاعات زیادی درمورد فاکتور خطر محیطی دردسترس نیست. نقص مادرزادی دیواره بین دهلیزی و نقص دیواره بین بطنی شایع ترین نقایص مادرزادی قلبی گزارش شده اند. در اکثر نقایص مادرزادی قلبی، خون اکسیژن دار با خون حاوی گاز کربنیک مخلوط می شود و سبب بیماری زایی می شود. علیرغم مقاومت بسیار زیاد عروق ریوی، وجود یک نقص مادرزادی قلبی می تواند سبب ارتباط بین جریان خون ریوی و جریان خون عمومی شود. در نتیجه کمبود اکسیژن منجر به مشکلات تنفسی شده و اگر نسبت خون غیر اشباع با اکسیژن بالا باشد کبودی مخاطات نیز قابل رویت خواهد بود.
    کلیدواژگان: ناهنجاری، قلب، آنومالی
  • جعفر حسین زاده*، محمدرضا یوسفی یوسفی، میثم میرهزاری، عبدالهانی شجاعی صفحات 17-20
    انگل های تک یاخته ای پیروپلاسما از عوامل بیماریزای مهم حیوانات اهلی و وحشی می باشند. بابزیا و تیلریا جزو همین انگل ها می باشند که انتشار جهانی دارند که توسط کنه های سخت خانواده ایکسو دیده منتقل می شود. این بیماری ها توانایی ایجاد ضررهای اقتصادی فراوانی به گله های دامی را دارا می باشند. هدف از این مطالعه بررسی شیوع انگل های خونی در گوسفندان تربت جام در سال 1394 می باشد. برای این منظور از 500 راس گوسفند به صورت تصادفی نمونه خون گرفته شد که از این تعداد 350 راس ماده و 150 راس نر بودند. نمونه خونی گرفته شده پس از تهیه گسترش خونی و رنگ آمیزی گیمسا مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفتند. نتایج این بررسی نشان داد که 17.3% درصد گوسفندهای مورد بررسی آلوده به تیلریوز و 71.5%درصدآلوده به بابزیوزو 11.2% درصد آلوده به آناپلاسموز می باشند. در این بررسی نشان داده شده است که آلودگی انگل ها به صورت تحت بالینی و حامل وجود دارد و چون پرورش گوسفند در این شهر رواج دارد، لازم است برای پیشگیری و جلوگیری از این بیماری ها و کنه ها، مسیولین ذیربط حساسیت و توجه بیشتری به این مسله داشته باشند.
    کلیدواژگان: انگل های خونی، گوسفند، شهرستان تربت جام
  • سمیه منزه هرسینی* صفحات 21-30
    پوست یکی از مهم ترین ارگان های بدن می باشد و هم چون سایر ارگان های بدن تحت تاثیر عوامل مختلف ممکن است دچار ضایعات توموری گردد. مهم ترین علامت های توموری شدن شامل: وجود برآمدگی های روی پوست، خونریزی از پوست و بهبود نیافتن زخم ها و نهایتا آلوپسی یا بی مو شدن قسمتی از پوست است. بیشتر تومور ها درجاتی از خوشخیمی تا بد خیمی را نشان می دهند. مشخص شد بدخیمی در اکثر تومور با درجه تمایز سلول ها ارتباط دارد به این ترتیب که هرچه سلول های توموری تمایز بیشتری داشته باشند، تومور درجه بدخیمی کمتری خواهد داشت و بلعکس هرچه سلول های توموری تمایز کمتری داشته باشند، درجه بدخیمی بیشتری خواهد داشت. در این مطالعه با استفاده از جستجوی الکترونیک مقالات از Pubmed وGoogle scholar استخراج شدند و مورد مطالعه قرار گرفتند. نهایتا فهرستی از مهم ترین تومورهای پوست، مهم ترین گونه های حیوانی درگیر در حیوانات، چهره های بالینی و هیستوپاتولوژیک و درمان آنها ارایه شده است.
    کلیدواژگان: تومور پوستی، بدخیمی، پوست
  • سید رضا موسوی، علی باقر پور*، بهناز نیک افراز صفحات 31-35

    کرم قلاب دار یا انگل لرنه آ نوعی سخت پوست و در حقیقت بیشتر انگل ماهیان گرمابی مخصوصا کپور ماهیان می باشد.لرنه آ بیشتر در استخر های تکثیر و پرورش ماهیان گرمابی مخصوصا در انواع کپور ماهیان دیده می شود. این انگل هم قابلیت تکثیر دارد و هم از میزبان به میزبان دیگر منتقل خواهد شد. در آبان سال 1396 تعداد 5 قطعه ماهی کپور معمولی از یک مزرعه ی پرورش ماهی در منطقه ی چم کنار شهرستان شوشتر به دانشکده ی دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر ارجاع داده شد، در بررسی نمونه ها ماهی ها به شدت آلوده به انگل سخت پوست لرنه آ بودند. در مشاهده معمولی, ماهی خودش را به سطوح مختلف می سابید. رشته ی سبز رنگ کمرنگ از پوست ماهی در قسمت انتهای شکمی باله ی سینه ای آویزان بود در حالی که ناحیه ی سرخ و متورم شده ای در نقاط اتصالشان مشهود بود و همچنین کاشکسی و اگزوفتالمی چشم ها دیده می شد. جهت درمان از روش برداشت انگل با پنس و ضدعفونی با محلول یده و سپس قوطه وری با متیلن بلو و نمک استفاده شد .پس از پایان دوره ی درمان از 5 قطعه ماهی,تعداد تلفات 1قطعه بوده و تعداد4 قطعه به درمان با روش Multiple treatment optionپاسخ مثبت دادند

    کلیدواژگان: گزارش آلودگی انگل، سخت پوست لرنه آ، ماهی کپور معمولی، درمان، شهرستان شوشتر
  • ابراهیم بابااحمدی* صفحات 36-46

    یکی از روش هایی که وضعیت توده زنبور عسل معمولی ایران را مشخص می نماید، بررسی خصوصیات ظاهری و رابطه آن با نژادهای دیگر جهان است. شکل شناسی یا به عبارتی اندازه گیری و مقایسه خصوصیات ظاهری زنبور های عسل به عنوان یکی از ابزارهای شناسایی و تفکیک بین گونه-ها و نژادهای زنبور عسل مطرح می باشد. در بررسی بدن زنبور عسل از لحاظ مورفولوژی می توان آن را به دو قسمت داخلی و خارجی و بدن زنبور عسل به سه قسمت سر، سینه و شکم تقسیم کرد. این پژوهش در خرداد ماه سال 1396 با مطالعه ریخت شناسی از زنبورهای کارگر، ملکه و نر از 6 گروه از زنبورستان های دامنه زاگرس در استان ایلام انجام پذیرفت. از هر گروه 30 زنبور و از هر جنس نر و ماده 10 زنبور از کندوها به عنوان نمونه در پلاک پتری و در محلول الکل 70 % گرفته شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل ویژگی های مورفولوژیکی اندامک ها در نمونه ها نشان داد که همه گروه ها از یک نژاد بودند و تفاوتی از نظر توصیف آناتومی مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: خصوصیات، شکل شناسی، مقایسه، زنبور های عسل، خارجی
  • بررسی آلودگی انگل های داخلی و خارجی توکای سیاه استان مازندران
    جعفر حسین زاده*، محمدرضا یوسفی یوسفی، عبدالهانی شجاعی صفحات 47-48
    توکا از جمله پرندگانی بومی ایران است که در جنگل ها و بوته زارها زندگی می کند .این پرنده که از تنوع گونه ای زیادی و همچنین زیبایی خاصی برخوردار است و به نوعی جزو مجموعه تنوع محیط زیست محسوب می شود .این پرنده هم از جمله پرندگانی است که به تعدادی از عفونت های ناشی از کرم های انگلی مبتلا می شود . انگل های داخلی که بیشتر نماتودها را شامل می شود و به تعداد کم سستود و انگل های خارجی شامل جرب و شپش می باشد. به منظور بررسی میزان شیوع انگل های داخلی و خارجی، نمونه برداری از توکاهای کشته شده در استان مازندران انجام شد. پس از بررسی دقیق پوست و پر پرنده ، محتویات دستگاه گوارش و جمع آوری نمونه های انگلی، بعد از پشت سر گذاشتن روش های تشخیص آزمایشگاهی موارد مشاهده شده ثبت گردیدند. در مجموع از تعداد 30 عدد توکای مورد مطالعه، 100% آلوده به آکانتوسفال و 38% آلوده به شپش پلسیاتوس، 46% آلوده به سستود هایمنولپیس 94% آلوده به جرب مگنینیاکوبیتالیس گزارش گردید. با توجه به وجود این نوع انگل های داخلی و خارجی در منطقه لازم است مطالعات بیشتری در خصوص اپیدمیولوژی، ناقلین و بیماری زایی این انگل صورت پذیرد .
    کلیدواژگان: توکا، انگل خارجی، انگل داخلی، استان مازندران
|
  • Mehdi Tavana *, Seyedeh Zeinab Peighambarzadeh Pages 1-10
    Upper gastrointestinal tract contrast study commonly refers to administration of contrast media orally. Determination of normal gastric emptying time and small intestinal transit time are useful in detecting gastrointestinal motility disorders and partial obstructions of the pylorus or small intestine. This study was conducted to evaluate radiographic anatomy and function of stomach by using contrast media in the New Zealand White Rabbit. Ten clinically healthy adult rabbits were prepared and kept for two weeks prior to study. After twenty four hour fasting, plain lateral and ventrodorsal radiographs were obtained. Ten milliliter per kilogram body weight of Iohexol was administered orally to the rabbits. Lateral and ventrodorsal radiographs were taken at zero, 10, 20 and 30 minutes after administration of contrast media and then in 30 minutes intervals until stomach completely been cleaned. Early gastric emptying time was started at 7.35±4.15 minutes. Delay gastric emptying time was started at 418.00±97.23 minutes.
    Keywords: Anatomy, Function, stomach, contrast media
  • Somayeh Monazzah * Pages 11-16
    Congenital heart defects are reported in different animals, but they are not prevalent. Often congenital heart defects cause severe clinical symptoms at birth or cause death in the first weeks of life. But sometimes a compensatory response occurs, and the existence of the problem remains hidden from our point of view for several years. Congenital heart defects have different causes and, although more of these defects are affected by environmental factors, there is not much information available on the environmental risk factor. Congenital atrial defect and congenital ventricular defect are the most common congenital heart defects. In most congenital heart defects, oxygenated blood is mixed with carbon-containing blood and causes pathogenicity. Despite the high resistance of the pulmonary arteries, the presence of a congenital heart defect can cause a connection between the pulmonary blood stream and the general blood stream. As a result, oxygen deficiency leads to respiratory problems, and if the ratio of unsaturated blood of oxygen is high, bruising will also be visible.
    Keywords: Defect, HEART, anomalies
  • Jafar Hossienzadeh *, Mohammad Reza Youssefi, Meysam Mirhezari, Abdulhani Shojaee Pages 17-20
    Protozoan parasites of pyroplasma are the important pathogens of domestic animals and wildlife. Babesia and Theileria are among the parasites that have a global release that is being transmitted by the hard-core ticks of the Ixodidae family. These diseases have the potential to cause significant economic losses to livestock. The purpose of this study was to evaluate the prevalence of blood parasites in Torbat Jam city sheep during 1394. For this purpose, 500 sheep were randomly assigned to a blood sample of 350 heads of female and 150 male. The blood samples taken were evaluated after the preparation of Giemsa spread and staining. The results of this study showed that 17.3% of the sheep were infected with Theileria and 71.5% of the infected samples were Babesia and 11.2% of the infected Anaplasma. It has been shown that contamination of parasites is subclinical and carriers, and since livestock breeding is prevalent in this city, the relevant authorities need to be more sensitive and sensitive to the prevention and prevention of these diseases and ticks.
    Keywords: Blood parasites, Sheep, Torbat Jam city
  • Somayeh Monazzah-Harsini * Pages 21-30
    Skin is one of the most important organs in the body, and as the other organs of the body they may be affected by tumor lesion because of various factors. The most significant signs of these tumors including: bumps on the skin, bleeding from the skin, and not recovering ulcers, and ultimately alopecia or hairless part of the skin of animals. Most these tumors have a range from benign to malignant. In the most tumors malignancy was found to be relevant with degree of differentiation of tumor cells, so that the more differentiate tumor cells are the less malignant, and the less differentiate tumor cells will be the more malignant. In this paper, the PubMed and Google scholar articles were extracted and studied using electronic articles. Finally, a list of the most important skin tumors, the most important animal species involved, the clinical and histopathologic faces and their treatment are presented.
    Keywords: Skin Tumor, Malignancy, Skin
  • Seyed Reza Mousavi, Ali Bagherpor *, Behnaz Nickafraz Pages 31-35

    Hooked worm or Larnae parasite is a hard-shell skin and in fact most of the parasite is hydrothermal fish, especially carp. Fishlings are most commonly found in hydrotherapeutic swimming pools, especially in carp species. This parasite can be replicated and will be transferred from host to host. In November 1396, five common carp species were referred from a fish farm in the Cham area to Shooshtar Shoshtar University College of Veterinary Medicine, Islamic Azad University, Shoushtar Branch. In the sample of samples, They were In a typical observation, your fish can be hatched to different levels. The vivid green field was hanging from the skin of the fish in the abdominal region of the chest wall, while the red and swollen region was visible at their points of attachment, as well as the eyeshadow and the exophthaemia of the eyes. For treatment, the parasite removal method was used with phenocrysts and disinfected solution, then the cannula with methylene blue and salt. After the end of the treatment period, 5 pieces of fish, the number of mortality were 1 piece and 4 units were treated with multiple treatment option. They were positive.

    Keywords: Parasite infection report, hard skin Larneh, Common carp, Treatment, Shushtar city
  • Ebrahim Babaahmady * Pages 36-46

    One of the methods that identify the state of Iran's common bee mass was to study the apparent characteristics and its relationship with other races of the world. Morphological studies or in other words measuring and comparing the appearance of honey bees as one of the means of identifying and distinguishing between bee species and races. In the study of the honeybee body, morphology can be divided into two parts of the internal and external body and the honey bees into three parts of the head, chest and abdomen. This study was conducted in June 2016 by studying the morphology of worker, queen and male bees from 6 groups of Zagros apiary in Ilam province. From each group 30 bees and from each gender (Male & Female) 10 bees of bee hives was obtained for instance in Petri plate in 70% alcohol solution. The results of the analysis of the morphological characteristics of the organs in the specimens showed that all the groups were of a race and there was no difference in the description of the anatomy.

    Keywords: characteristics, Morphological, Compare, Honey Bees, External
  • Prevalence of the Internal and External Infection in Turdus merula in Mazandaran Province
    Jafar Hossienzadeh *, Mohammad Reza Youssefi, ABDULHANI SHOJAE Pages 47-48
    Tuka is one of the domestic birds of Iran that lives in jungles & bushes this bird with a large amount of variety and also with a special beauty, could be considered as a member of environmental series. It is also one of the birds that can catch some parasite infection. Internal parasites mushy consist of Nematode and a few number of Cestoda and external parasites consist of scabies and louse. In order to check the outbreak of internal and external parasites, sampling from killed Tukas started in Mazandaran province after inspecting the skin & feather of the bird, the contents of digesting system and gathering parasite samples, after passing ways of laboratorial assessment, observed things were registered .Overall, from 30 under studding tuka, it was reported that 100% were infected by Acantocefal , 38% were infected by louse Plesialuse, 46% were infected by cestoda Hymenolepis and 94% were infected by scabies Megninia Cubitalis. According to these internal & external parasites in region, it is needed to study more about epidemiology, vectors and pathogenesis of this parasite.
    Keywords: Turdus merula, Internal parasite, External parasite, Mazandaran