فهرست مطالب

نشریه مهندسی آب
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا سعیدی* صفحات 1-15
    به منظور برنامه ریزی زمان آبیاری و تخمین عملکرد محصول از طریق شاخص CWSI، پژوهشی بر روی ذرت رقم سینگل کراس 704 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. تیمارها شامل اعمال تنش آبی در مراحل رشد 6 برگی، 12برگی، گل دهی و خمیری شدن دانه ها و یک تیمار شاهد با آبیاری کامل بود. در آستانه ی اعمال تنش آبی، مقادیر شاخص CWSI برای مراحل رشد مذکور به ترتیب برابر با 37/0، 54/0، 63/0 و 47/0 برآورد شد. لذا زمان انجام آبیاری در لحظه ی رسیدن شاخص CWSI به مقادیر فوق، توصیه شد. عملکرد زیست توده ذرت در تیمارهای شاهد و تحت تنش در مراحل رشد 6 برگی، 12برگی، گل دهی و خمیری شدن دانه به ترتیب برابر با 1/60، 5/55، 2/48، 1/45 و 50 تن بر هکتار اندازه گیری شد. نتایج نشان داد بین شاخص CWSI و مقدار عملکرد ذرت رابطه ی Y(ton.ha-1)=-25.603CWSI+62.049 برقرار بود. بنابراین تخمین عملکرد محصول از روی مقدار شاخص CWSIامکان پذیر شد.
    کلیدواژگان: تنش آبی، دمای سطح برگ، مراحل رشد ذرت، مقاومت روزنه ای
  • مژده کرامت زاده*، هادی معاضد، احمد فتحی صفحات 16-30
    بحران ریزگرد های خوزستان، یک بحران زیست محیطی است که در حال حاضر، یکی از کانون های اصلی این ریزگرد ها مناطق بیابانی شده ی جنوب اهواز و بخش های نابود شده ی تالاب شادگان است. نابودی پوشش گیاهی درمناطق خشک به معنای بیابان زایی می باشد که بزرگترین عامل شرایط تولید ریزگرد هستند. در این تحقیق برای بررسی معیارها و شاخص های موثر در بیابان زایی منطقه ،‏‏ با کمک مدل(IMDPA) که شامل 9 معیار می باشد که 2 معیار انتخابی اقلیم و پوشش گیاهی که هر کدام 3 زیر معیار مشخص دارد انتخاب شده است. مقدار عددی هر معیار از ضرب هندسی زیر معیار های آن و نهایتا بیابان زایی کلی منطقه از ضرب هندسی دو معیار به دست آمده است. نهایتا شدت بیابان زایی منطقه براساس معیارهای انتخابی 99/1 محاسبه شد که مطابق جدول امتیازدهی مدل در کلاس بیابان زایی متوسط قرار گرفت.
    کلیدواژگان: ریزگرد، بیابان زایی، IMDPA، اقلیم، پوشش گیاهی
  • فرهاد میثاقی*، علیرضا صدیق، امیرحسین امانی صفحات 31-43
    سرریز های کنگره ای نوعی از سرریزهای چند وجهی هستند که با دارا بودن دو وجه باعث افرایش دبی عبوری می گردد. این نوع طول موثر بیش تری نسبت به سرریزهای لبه تیز معمول دارند. به این ترتیب می توانند دبی بیش تری در مقایسه با سرریزهای معمول برای کانال با عرض و ارتفاع آب مشابه را از خود عبور دهند. در این تحقیق به بررسی عددی تاثیر پارامترهای هندسی موثر بر ضریب دبی جریان سرریز کنگره ای تک سیکل با استفاده از نرم افزار FLUENT و به صورت سه بعدی پرداخته شد. برای مدل کردن آشفتگی از مدل k-ε روش RNG و برای تعیین موقعیت پروفیل سطح آزاد از روش VOF استفاده شد. نتایج به دست آمده از بررسی مدل های عددی با مقادیر حاصله از سرریز مستطیلی هم عرض کانال مقایسه شد. نتایج نشان داد برای یک H/P مشخص، با افزایش زاویه راس (θ)، ضریب دبی جریان افزایش می یابد و عملکرد سرریز مستطیلی هم عرض کانال نسبت به سرریز کنگره ای تک سیکل کم تر می باشد. همچنین سرریز کنگره ای تک سیکل در بارهای هیدرولیکی کم، عملکرد مناسبی داشته و ضریب دبی روند صعودی دارد.
    کلیدواژگان: سرریز کنگره ای تک سیکل، ضریب دبی جریان، نرم افزار FLUENT، مدل های آشفتگی
  • نعیم بنی سعید* صفحات 44-60

    در این مطالعه مروری روش های بهینه انجام گرفته در ایران و جهان جهت حذف ترکیبات ترفتالات از فاضلاب های صنعتی حاوی این ماده که از اهداف این پژوهش می باشد، مورد بررسی قرار گرفت. در این زمینه با استفاده از جستجوی اینترنتی، مطالعات به این مضمون یافت شد که از مقالات موجود 40 مقاله که دقیقا به این موضوع پرداخته بودند، مورد بررسی قرار گرفت. این مقالات بر اساس نوع آلاینده مورد مطالعه و فرآیند حذف آلاینده منتخب در تصفیه خانه دسته بندی و رتبه بندی گردیدند. در مقالات بررسی شده رتبه اول مطالعات(41%) در خصوص بررسی میزان حذف COD در تصفیه خانه های فاضلاب صنعتی PTA بوده است، رتبه های دوم تا پنجم نیز به حذف مواد محلول(14%)، حذف مواد معلق(11%)، حذف فلزات سنگین(9%) و بررسی نوع کلنی های باکتری های موجود در تصفیه خانه(7%) بوده است. بر اساس این یافته ها می توان عمده پارامترهای مورد بررسی در فاضلاب صنعتی PTA، به ترتیب مواد آلی، مواد محلول و مواد معلق رتبه بندی نمود. این مطالعات نشان می دهد که فرآیند بی هوازی در این نوع فاضلاب ها کارایی خوبی داشته بطوری که در بیشتر مقالات، این نوع فرآیند جهت حذف مواد آلی بررسی شده و نتیجه رضایت بخشی نیز در این زمینه کسب شده است. برای فاضلاب های صنعتی حاوی ترکیبات ترفتالات استفاده از فرآیندهای خنثی سازی، ته نشینی اولیه، بی هوازی و هوازی می تواند به عنوان یک فرآیند قابل اطمینان در این نوع فاضلاب ها استفاده شود.

    کلیدواژگان: فاضلاب پتروشیمی، ترفتالات اسید، PET، PTA، CTA
  • نسرین محصل اخلاقی، افسانه مرادی، علی ترابیان، رضا حاجی سید محمد شیرازی*، مجتبی صیادی صفحات 61-78
    این مطالعه با هدف تحلیل آلودگی چاه های ساری ناشی از فلزات سنگین و تعیین منشا آن به انجام رسید. در این تحقیق، پس از انجام مطالعات مرتبط و پایه ای، بازدید میدانی، مصاحبه با کارشناسان و ساکنان منطقه موردنظر و نمونه برداری و انجام آزمایشات، نسبت به شناسایی آلودگی های فلزات سنگین مس، روی، سرب، کادمیوم، کروم و جیوه در ایستگاه های منتخب که دارای اثر در محیط زیست هستند پرداخته شد و از نرم افزار ARC GIS برای تهیه نقشه پراکنش استفاده گردید.با توجه به نمونه برداری های فلزات سنگین در فصول مختلف و ایستگاه های مختلف به منظور تایید حضور فلزات سنگین در کانی ها و مقایسه این فلزات با استانداردهای آب شرب و بررسی و مکان یابی عوامل طبیعی و عوامل انسان ساخت ورود این گونه فلزات به آب چاه های ساری مشخص گردید منشا ورود این فلزات به آب رودخانه نیز عوامل انسان ساخت، به ویژه استفاده از سموم آفت کش در فصول پر بارش و عامل طبیعی به ویژه ساختار زمین شناختی منطقه موردمطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: چاه های ساری، سموم کشاورزی، فلزات سنگین، عوامل انسان ساخت، عوامل طبیعی
  • بهمن معصومی* صفحات 79-92
    هدف کلی این مطالعه بررسی ماهیت کف های تولید شده در واحدهای فرایندی تصفیه آب بعد ازعملیات پیش ازن زنی است که در مقیاس واقعی بر روی واحد پیش ازن زنی تصفیه خانه آب کوه سبز استان فارس با تغییر میزان دوز ازن تزریقی و نمونه برداری از کف ها انجام گرفته است. نتایج بررسی ها نشان داد که کف های تشکیل شده در حوضچه ها عمدتا از دو بخش هیدروفوبیک و هیدروفیلیک تشکیل شده اند که شامل ترکیباتی از جمله کدورت، مواد معلق، مواد آلی محلول، سورفاکتانت، چربی، نیترات، فسفات، سیانوباکتر و کلروفیل a است. تحلیل عوامل ایجاد کننده کف در واحدهای فرایندی نشان داد که ساختارهای آروماتیک و آلیفاتیک ترکیبات ذکر شده به دلیل واکنش با دیگر مواد شیمیایی اضافه شده به آب ناپایدار شده و در اثر عدم وجود شرایط مناسب انعقاد و لخته سازی باعث تشکیل کف در سطح واحدهای فرایندی تصفیه آب می گردند.
    کلیدواژگان: تصفیه آب، واحدهای فرایندی، پیش ازن زنی، دوز ازن، کف
  • روزبه آقا مجیدی*، محمد رفیع رفیعی صفحات 93-104

    انباشت رسوب در مخازن، بالادست و پایین دست سد را تحت تاثیر تغییرات اکوسیستمی قرار می دهد. به منظور افزایش حجم آب قابل تنظیم در حوزه رودخانه و جلوگیری از ورود رسوبات رودخانه به مخزن سد و در نتیجه افزایش عمر مفید سد وامکان مدیریت بهینه منابع آب در مدت زمان معین داده های مورد نیاز از شرکت های مربوطه از سد تنگاب اخذ شد و با استفاده از نرم افزار کارون تحلیل اماری بر روی آن انجام گرفت، طبق محاسبات انجام شده توسط نرم افزار حجم اصلاح شده(پس از رسوب گذاری) پس از یک سال و پس از 50 سال از آغاز بهره برداری با استفاده از روش افزایش سطح به ترتیب برابر064/1021 میلیون مترمکعب و 064/580 میلیون مترمکعب و همچنین برای روش کاهش سطح این اعداد به ترتیب برابر064/1021 میلیون مترمکعب و 064/580 میلیون مترمکعب برآورد گردیده است. با توجه به تیپ مخزن و حجم رسوبات، منحنی های دبی اشل و h'p رسم گردیده است. با توجه به تراز بهره برداری نیروگاه، تراز مخزن سد با محاسبات توزیع رسوب به روش افزایش سطح پس از 110 سال از تراز بهره برداری نیروگاه بالاتر می آید و همچنین این امر در روش کاهش سطح پس از 100سال اتفاق می افتد.

    کلیدواژگان: رسوبات، سد تنگاب، انباشت، حجم
|
  • Reza Saeidi * Pages 1-15
    In order to scheduling the irrigation time and estimation the crop yield with CWSI index, a research was done on maize (S.C. 704). The experiment was performed as factorial in a randomized complete block design. Treatments were included the water stress in growth stages of 6-leaf, 12-leaf, flowering, seeds doughing and a control treatment with full irrigation. At the threshold of water stress, CWSI index values for the above growth stages were estimated to be 0.37, 0.54, 0.63 and 0.47, respectively. Therefore, irrigation time was recommended when the CWSI index reached to the above values. Maize biomass yield in control and stress treatments at growth stages of 6-leaf, 12-leaf, flowering and seeds doughing, was measured equal to 60.1, 55.5, 48.2, 45.1 and 50 (t.ha-1), respectively. The results showed there was a relationship of Y(ton.ha-1)=-25.603CWSI+62.049 between the CWSI index and maize yield. Therefore, crop yield was estimated by the amount of CWSI index.
    Keywords: Leaf surface temperature, Maize growth stages, Stomatal resistance, Water stress
  • Mozhdeh Keramatzadeh *, Hadi Moazed, Ahmad Fathi Pages 16-30
    The dust crisis in Khuzestan province is an environmental crisis that is currently one of the main centers of dust production in the desert areas of southern Ahvaz and the destroyed parts of Shadegan wetland. Destruction of vegetation in arid areas is the cause of desertification, which is the biggest cause of dust production. In this study to evaluate the criteria and indicators effective in desertification of the region, with the help of the model (IMDPA) which includes 9 criteria that Two criteria, climate and vegetation, each of which contains 3 specific indicators, have been selected. The numerical value of each criterion is obtained from the geometric multiplication of its indicators and finally the total desertification of the region is obtained from the geometric multiplication of two criteria. Finally, the intensity of desertification in the region was calculated to be 1.99 based on the selected criteria, which was in the medium desertification class according to the model scoring table.
    Keywords: Dust fine, Desertification, IMDPA, climate, Vegetation
  • Farhad Misaghi *, Alireza Seddigh, Amirhossein Amani Pages 31-43
    Labyrinth weir are a kind of multi-dimensional weirs that cause passing flow increment with two dimensions. This kind has more effective length than usual sharp tip weirs. In this regard, they can pass more flow than usual weirs for channel with similar width and height. In this study, effective geometrical parameters on single cycle labyrinth weir flow coefficient are measured by means of FLUENT software in three-dimensional way. To model turmoil, k-Ɛ model RNG method and to position free surface profile, VOF method are used. The results of numerical models are compared with those of rectangular weirs with same width. The results for specific H/P show that vertex angle increases with flow coefficient increase and rectangular weir performance of same width is less than single cycle labyrinth weirs, since in same width channel the interference of abscission blades is more severe than single cycle labyrinth weir and such an interference in vertex causes the flow coefficient decrease comparing with single cycle labyrinth weir. Moreover, single cycle labyrinth weir in less hydraulic loads has appropriate performance and ascending trend of flow coefficient.
    Keywords: Jap weir single cycle, discharge coefficient flow, Fluent software, turbulence models
  • Naeim Banisaeid * Pages 44-60

    Findings the efficient method for removing of terephthalate compounds from industrial wastewaters is considered a big challenge in the world. In this study, an efficient Iranian and worldwide methods to remove terephthalate compounds from petrochemical industrial wastewaters were investigated. In this regard, no studies with Persian languages were found. To review the studies conducted in the rest of the world, articles were searched with Google engine in databases including springer; science direct; online library Wiley; iwap online and.... 40 articles were included in this study. These articles were categorized and ranked based on the type of contaminant and the selected removal methods. The studies were ranked as fallow; 1: COD removal efficiency industrial wastewater including PTA (41%), 2: removal of soluble materials (14%), 3: removal of suspended solids (11%), 4: removal of heavy metal (9%) and investigation the type of bacterial colonies in the treatment plants (7%). These study showed that the anaerobic process has a good efficiency to treat this type of wastewater, so, has been mostly studied to remove organic matter and a satisfactory result has been obtained in this field. For industrial wastewaters containing terephthalate compounds, the neutralization, initial sedimentation, anaerobic and aerobic processes can be used as a reliable process to treat this type of wastewater.

    Keywords: Petrochemical wastewater, Terephthalate acid, CTA, PTA, PET
  • Nasrin Mohassel Akhlaghi, Afsaneh Moradi, Ali Torabian, Reza Haji Seyed Mohammad Shirazi *, Mojtaba Sayadi Pages 61-78
    The purpose of this study was to investigate the pollution of sari wells caused by heavy metals and determine its origin. In this research, after conducting related and basic studies, field surveys, interviews with experts and residents of the area under consideration, and sampling and testing, to identify heavy metal, copper, zinc, lead, cadmium, chromium, and mercury contamination in Selected Stations Effective in the Environment. Then to collect basic information from organizations, agencies, and various departments and GIS maps were prepared. To analyze and determine the source of heavy metals pollution using the provided maps, information obtained from the databases of the organizations, and the organs and departments, drinking water standards, the results of the experiments, and the map GIS was used.Considering heavy metal sampling in different seasons and different stations to confirm the presence of heavy metals in minerals and compare these metals with drinking water standards and to investigate and locate the natural factors and human factors making the input of these metals to the water of Sari wells It was found the origin of the arrival of the metals in the river as well as man-made factors, especially the use of pesticides in rainy seasons and natural factors in particular geological structure of the study area.
    Keywords: Sari wells, Pesticides, Heavy metals, Human Factors, natural
  • Bahman Masoomi * Pages 79-92
    The aim of this study was to determine the nature of the foam produced in the process of water purification operations after the pre- ozonation which on a real scale on the pre-ozonation unit of Kuh Sabz water treatment plant in Fars province with has been done by changing the dose of ozone injection and sampling of the foams. The results showed that the foam formed in the ponds they are mainly composed of two parts, hydrophobic and hydrophilic which contains compounds such as turbidity, suspended solids, dissolved organics, surfactants, fats, nitrates, phosphates, cyanobacteria and chlorophyll a. Analysis of foam forming factors in process units showed that aromatic and aliphatic structures of compounds unstable due to reaction with other chemicals added to water and due to the lack of suitable conditions for coagulation and flocculation causes the formation of foam in water treatment process units.
    Keywords: Water Treatment, process units, pre-ozonation, ozone dose, Foam
  • Roozbeh AGHA MAJIDI *, Mohammad Rafiee Rafiee Pages 93-104

    the sediment accumulation in the reservoirs places upstream and downstream of the dam under the influence of ecosystem changes. In order to increase the volume of regulated water in the river basin and prevent the introduction of river sediments into the dam reservoir and as a result of increasing the useful life of the dam and the optimal management of water resources in the given time, the required data from the relevant companies from the Tangab Dam was obtained and Using Karun's analysis software, based on the calculations performed by the software, the modified volume (after sedimentation) after one year and after 50 years from the beginning of operation, using the method of increasing the level to The order of 1021.646 million cubic meters and 605.664 million cubic meters, and also for the method of reducing the level of these numbers is equal to 1021.6 million million Rmkb and 064/580million cubic meters is estimated. Given the reservoir type and sediment volume, the curves of hp and h'p are plotted. According to the power plant's level, the reservoir level of the dam increases with the calculation of sediment distribution by increasing the level after 110 years from the plant's level of utilization, and this also occurs in the method of reducing the level after 100 years.

    Keywords: Sedimentation, Dam, Reservoir, capacity