فهرست مطالب

مهندسی آب - سال پنجم شماره 1 (تابستان 1396)

نشریه مهندسی آب
سال پنجم شماره 1 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آرش هاشم خانی، حسین اسلامی* صفحات 1-11
    استفاده از آبهای زیرزمینی به دلیل کاهش آبهای سطحی رو به فزونی گذاشته است بنابراین برای استفاده باید کیفیت این آبها را از نظر کشاورزی و شرب بررسی نمود. در این تحقیق، خصوصیات شیمیایی آبهای زیرزمینی دشت الشتر در شمال غرب استان لرستان با توجه به مناسب بودن آب برای شرب و کشاورزی مورد بررسی قرارگرفته است. 36 نمونه آب زیرزمینی برداشت و از لحاظ نسبت جذب سدیم، هدایت الکتریکی، TDS، pH، کلسیم، منیزیم، بی کربنات، کلر، سدیم، پتاسیم، کاتیون، آنیون و سولفات آنالیز شیمیایی گردید. مقادیر آنالیز شده با دیاگرام های شولر و ویلکوکس مقایسه و مشاهده گردید که اکثر نمونه ها از لحاظ شرب و کشاورزی مناسب هستند. با توجه به نمودار شولر وضعیت کیفی آب زیرزمینی الشتر در وضعیت خوب قرار دارد و کاملا برای شرب مناسب است. همچنین نتایج نشان داد که همه نمونه ها در طبقه C2S1 قرار گرفتند که در محدوده کمی شور - مناسب برای کشاورزی ارزیابی شدند.
    کلیدواژگان: کیفیت آب، کشاورزی، ویلکوکس، شرب، دشت الشتر
  • محمدجواد سعیدفر، عبدالکاظم نیسی صفحات 12-22

    هدف از این تحقیق تعیین راندمان تاسیسات تصفیه خانه آب و شبکه آبرسانی شهر سوسنگرد در حذف انگل های ژیاردیا لامبلیا (Giardilamblia) و کریپتوسپوریدیوم پارووم (Cryptosporidium parvum) بود. تعداد کل نمونه های برداشت شده بر حسب جمعیت شهر 16 نمونه بود.400 لیتر آب از فیلتر 5 میکرون عبور داده شد. سپس گل و لای فیلترهای 5 میکرون جمع آوری شده از مناطق مختلف نمونه برداری در آزمایشگاه توسط وسایل آزمایشگاهی شامل برس، قاشق استریل، بشر، ارلن و آب مقطر جدا شد. بعد از ته نشینی و سانتریفیوژ بوسیله لام سدویک رافتر و توسط میکروسکوپ اینوریت انگل های مورد نظر مشاهده و شمارش شدند. آزمایش های پی اچ، کدورت، جامدات محلول، کلر باقیمانده و کلیفرم های مدفوعی مطابق روش های استاندارد 1011 انجام گردیدند. میانگین تعداد شمارش شده انگل ژیاردیا لامیلیا در شبکه آبرسانی سوسنگرد9 عدد در لیتر و کریپتوسپوریدیوم پارووم 3 عدددر لیتربود. میانگین کدورت شبکه توزیع NTU6.6 و کلر باقی مانده شبکه mg/l 8/0 و کلرباقی مانده خروجی تاسیسات 1.2mg/l بود. این تحقیق نشان داد که تاسیسات تصفیه آب و شبکه آبرسانی شهر سوسنگرد در حذف ژیاردیا لامبلیا و کریپتوسپوریدیوم پاروومبدلیل مشاهده این دو انگل در شبکه آبرسانی و شبکه توزیع کارایی لازم را نداشت.

    کلیدواژگان: انگل، ژیاردیا لامیلیا، کریپتوسپوریدیوم پارووم
  • امیرعباس کمان بدست، روزبه آقا مجیدی* صفحات 23-35

    نیاز روز افزون به خاک به عنوان اصلی ترین مصالح در پروژه های آبی و کانال های انتقال آب و عدم وجود خصوصیات کیفی و ژیوتکنیکی لازم در تمامی خاک ها، امروزه بهسازی خاک را با استفاده از مصالح و مواد افزودنی مورد توجه قرار داده است. مدول الاستیسیته خاک نشانگر مقدار کرنش خاک در برابر مقدار مشخصی از تنش است. هر چه مقدار این پارامتر بیشتر باشد، خاک در برابر تنش های وارده تغییر شکل کمتری خواهد داشت. هدف این تحقیق، بررسی تاثیر سیمان و تغییرات تراکم بر مدول الاستیسیته و مقاومت فشاری خاک های رسی مسیله دارمیباشد.. در این تحقیق نمونه های خاک رسی تنها و خاک رسی با درصد اختلاط سیمان 10 درصد و در رطوبت های بهینه، در تراکم های 85، 95 و 100 درصد مورد آزمایش تک محوری قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمایش ها دلالت بر این دارد که مدول الاستیسیته با اضافه کردن سیمان تا 420 برابر بیشتر می شود و با افزایش زمان ماندگاری سیمان، مدول الاستیسیته تا چند برابر (بسته به میزان تراکم) افزایش می یابد. هرچه تراکم نمونه بیشتر باشد، این شدت افزایش هم بیشتر است. همچنین سیمان باعث افزایش مقاومت فشاری تا 20 برابر حالت عادی می گردد. 

    کلیدواژگان: مدول الاستیسیته، سیمان، رطوبت، تراکم، کرنش
  • محمود ملک پور*، بهروز دهانزاده صفحات 36-45

    کشور ایران یکی از کشورهایی است که از نظر آب و هوایی اکثر مناطق آن دارای هوای گرم ، خشک و نیمه خشک است . با توجه به میانگین بارندگی در جهان که 860 میلی متر و در ایران 240 میلی متر می باشد میزان بارش در ایران بسیار پایین است . ضمنا با افزایش و احداث چاه های زیاد و برداشت بی رویه از ذخایر آبهای زیر زمینی سطح این آبها به شدت پایین رفته است و بارشد و افزایش جمعیت ، لازم است که برای استفاده بهینه از ذخایر آبی و نزولات آسمانی از روش های نوین آبیاری استفاده شود . به همین دلیل در این تحقیق مطالعه موردی در دشت ارایض واقع در شهرستان شوش بررسی و مقایسه ای بین اجرای کانالت و یکی از روش های نوین آبیاری یعنی لوله کم فشار پلی اتیلن از نظر هیدرولیکی با استفاده از مبانی طرح ، نقشه ها ، اسناد و مدارک پیمان ، کتابها ، مقالات ،جزوه ها، محاسبات ، مدلسازی هیدرولیکی ، مشاهدات و بازدید های میدانی از مراحل تامین مصالح ، اجراء ، مدت زمان اجراء انجام شده است . نتایج حاصله نشان داد با توجه به تلفات کمتر آب و استفاده بهینه از آب ، سرعت عمل زیاد و سهولت در اجراء ، تحویل آب به بهره برداران در زمان کوتاهتر ، پرت کمتر زمین و استفاده بهینه از ارتفاع هیدرولیکی آب ، لوله کم فشار پلی اتیلن بر کانالت ارجحیت دارد .

    کلیدواژگان: کانالت، آبیاری کم فشار، پلی اتیلن، روش های نوین آبیاری
  • مهرداد کاکولکی، حسین اسلامی* صفحات 46-60

    احداث شبکه های آبیاری و زهکشی بر کیفیت و کمیت آبهای زیرزمینی تاثیر گذار هستند. در این تحقیق تغییرات کمی و کیفی آبخوان دشت میان آب شوشتر بعد از احداث شبکه آبیاری و زهکشی بررسی گردید. ابتدا با بررسی هیدروگراف سالانه دشت، تغییرات حجم ذخیره ای مخزن آب زیرزمینی طی سال های آبی قبل و بعد از اجرا شبکه آبیاری و زهکشی ارزیابی شد. طی 3 سال آبی 85-84 تا 88-87، 4/6 میلیون متر مکعب از حجم ذخیره مخزن آب زیرزمینی کاسته شده و از 88-87 تا 93-92، 07/9 میلیون متر مکعب به حجم ذخیره آب زیرزمینی افزوده شد که با مقایسه با وضعیت بارندگی در دوره مشابه، مشخص شده که تغییرات در مخزن تا حدود زیادی از میزان بارندگی سالانه متاثر می باشد. سپس با محاسبه بیلان آب زیرزمینی عوامل موثر در تغییرات حجم مخزن بررسی شد. نتایج نشان داد که در سال 88-87 بیلان 59/3- و سال 89-88 بیلان 44/5 بوده و مهمترین عامل تغییرات مخزن آب زیرزمینی، میزان بارندگی سالانه بوده و بهره برداری از شبکه تاثیر چندانی در افزایش سطح آب زیرزمینی نداشته است. برای بررسی تغییرات کیفی، از نمودار ویلکوکس برای دو سال آبی قبل و بعد از احداث شبکه آبیاری و زهکشی استفاده شد. نتایج نشان داد که با توجه به بالا بودن سطح آب زیرزمینی قبل از بهره برداری از شبکه، بیشتر نقاط نمونه برداری در کلاس خیلی شور و غیرقابل استفاده برای کشاورزی قرار داشته که با بهره برداری از شبکه تغییرات چشمگیری در کیفیت منابع آب زیرزمینی رخ نداده است.

    کلیدواژگان: شبکه آبیاری و زهکشی، ویلکوکس، آبهای زیرزمینی، دشت میان آب شوشتر
  • صائب خوش نواز*، حامد محمودی کوهی صفحات 61-73
    واگذاری یا انتقال مدیریت آبیاری را در یک تعریف کلی می توان به عنوان کاهش نقش دولت و توسعه نقش بهره برداران آب در بخش مدیریت آبیاری دانست. مشارکت فرآیندی است که به افراد بهره بردار در کلیه مراحل برنامه، فرصت اظهارنظر داده و نظارت آنان را در مراحل برنامه ریزی و اجرای برنامه دخالت می دهد. لذا ضرروری است، مشارکت کشاورزان عضو تشکل آب بران در مدیریت شبکه های آبیاری مورد بررسی قرارگیرد. دراین راستا، جامعه آماری با 4220 نفر از تشکل آب بران انتخاب شد و با توجه به اینکه نمونه گیری در دو شبکه آبیاری با ویژگی های خاص خود صورت می گرفت، نمونه گیری مورد استفاده در این پژوهش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب بود و در هر یک از شبکه ها نمونه ها به تناسب اینکه در بالادست میانه و یا پایین دست شبکه مستقر باشند انتخاب شدند. برای تعیین حجم نمونه از جامعه آماری، از جدول کرجسی و مورگان استفاده و حجم نمونه 364 نفر برآوردشد و در نهایت تعداد 351 پرسشنامه جمع آوری و تحلیل شد. پس از تکمیل پرسشنامه ها، داده های کمی موجود در پرسشنامه، کدگذاری و توسط نرم افزار SPSS تحلیل آماری شدند. پس از تجزیه و تحلیل داده ها مشخص گردید، مشارکت، موجب افزایش مسیولیت پذیری و رضایت مندی کشاورزان در نگهداری و بهره برداری از شبکه های آبیاری می شود. در نهایت نتیجه گرفته شد، مدیریت مشارکتی در مقایسه با بخش مدیریت دولتی بر عملکرد شبکه های آبیاری و زهکشی کارون بزرگ نقش موثری را بازی می کند.
    کلیدواژگان: مشارکت، مدیریت، شبکه، آبیاری
  • محمد آقاپورصباغی* صفحات 74-81

    در فرایند توسعه اقتصادی کشورها که همراه با رشد فزاینده جمعیت و توسعه بخش کشاورزی می باشد، دسترسی به منابع آب ضرورت دارد. آب به عنوان کمیاب ترین عامل در تولید محصولات کشاورزی، محدودکننده اصلی فعالیت های کشاورزی در کشور محسوب می شود. این کمبود موجب ایجاد انگیزه در ارزش گذاری آب به عنوان یک کالای اقتصادی و نیز ابزاری موثر بر تقاضای آب شده است. در این پژوهش که در سال زراعی93-1392 انجام شده است ارزش آب آبیاری با استفاده از تخمین تابع هدانیک برای زمین های کشاورزی شهرستان رامهرمز مورد محاسبه قرار گرفته است.روش نمونه گیری در مطالعه حاضر به صورت تصادفی بوده است و تعداد حجم نمونه شامل 88 کشاورز می باشد. براساس نتایج، ارزش اقتصادی آب آبیاری در منطقه مورد مطالعه به ازای هر هکتار 43177265 ریال و به ازای هر مترمکعب 97/4544 ریال است. همچنین نتایج نشان داد که فاصله زمین تا شهر، روستا و جاده اصلی اثر منفی بر قیمت زمین کشاورزی و میزان حاصلخیزی خاک، وجود چاه، نزدیک بودن به رودخانه و یکپارچه بودن زمین اثر مثبت بر قیمت زمین های کشاورزی منطقه مورد مطالعه دارد.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری، آب آبیاری، روش هدانیک، رامهرمز
  • محمد امین گندمی*، بابک شهنی دارابی صفحات 82-90

    چکیده حوضه مارون در بالادست شهر بهبهان قرار دارد و یکی از شاخه های رودخانه جراحی می باشد. طرح سد مخزنی مارون با حداکثر حجم 1193 میلیون متر مکعب گنجایش توسط سازمان آب وبرق خوزستان ساخته شد. این سد ضمن جلوگیری از خسارات سیلابهای شدید فصلی باعث می شود تا حجم قابل توجهی آب جهت مصارف کشاورزی ذخیره گردد. سیلابهای این رودخانه بسیار ناگهانی و دارای پیک بالایی می باشد.به نظر می رسد کنترل و مدیریت آن اهمیت بالایی دارد . لذا اطلاع از میزان حجم سیلاب ، جهت برنامه ریزی و مدیریت سیلاب و پایین دست و همچنین برآورد استحصال آب در یک سال آبی بسیار مورد نیاز می باشد. بر این اساس با استفاده از مدل بارش رواناب HEC- HMS و روش اشنایدر اقدام به کالیبراسیون آمار رواناب بر میزان آمار بارش واقعی نمودیم . با بررسی12 نمونه سیلاب رخ داده در سالهای گذشته میزان رواناب محاسباتی و مشاهداتی مقایسه گردید و بهترین پارامترها جهت نفوذپذیری اولیه و نهایی خاک ،زمان تمرکز حوضه محاسبه گردید ونتایج بسیار مطلوبی از این بررسی حاصل گردید.

    کلیدواژگان: ایدنک، بارش، رواناب، پارامتر
|
  • Arash Hashemkhani, Hossein Eslami * Pages 1-11
    Ground water use has increased due to reduced surface water So for use of these waters, the quality of ground water should be studied in terms of agriculture and drinking use. In this study, the chemical properties of ground water of Aleshtar plain in the north west of Lorestan province according to the suitability of water for drinking and agriculture is verified. 36 ground water samples were taken and the sodium adsorption ratio, electrical conductivity, TDS, pH, calcium, magnesium, bicarbonate, chloride, sodium, potassium, cation, anion and sulfate was chemically analyzed. Analyzed samples were compared with Schoeller and Wilcox diagrams and observed that most of the samples are suitable for drinking and agriculture. According to Schoeller graph, groundwater quality status of Aleshtar plain is in good condition and is perfectly suitable for drinking use. Also results showed that all samples were classified as C2S1 and slightly salty - suitable for agriculture.
    Keywords: Water Quality, agriculture, Wilcox, Drinking, Aleshtar plain
  • Mohammadjavad Saeedifar *, Abdolkazem Neisi Pages 12-22

    The aim of this study was to determine the efficiency of water treatment plants and water supply network Susangerd remove parasites Giardia lamblia (Giardilamblia) parvum and Cryptosporidium (Cryptosporidium parvum), respectively. The total number of samples taken on the basis of the population of 16 samples was 0.400 liters of water through the filter of 5 microns. The 5 micron filter mud samples collected from different areas in the laboratory by laboratory instruments, including brushes, spoons, sterile, man, Arlene was separated and distilled water. After sedimentation and centrifugation by Lam Sdvyk Raftr and parasites by microscopy to view Aynvryt were counted. Tests pH, turbidity, total dissolved solids, residual chlorine and fecal coliform were performed according to standard procedures in 1011. The average number of counted Lamylya Giardia lamblia and Cryptosporidium parvum in drinking water distribution Susangerd 3 Dddr Lytrbvd 9 per liter. Average turbidity and chlorine residual distribution network NTU6.6 network mg / l 8/0 and utilities output remains Klrbaqy 1.2mg / l respectively. The study showed that water treatment plants and water supply network in the removal of Giardia and Cryptosporidium Susangerd Parvvmbdlyl see these parasites in the water supply network and distribution network did not work

    Keywords: Parasite, Giardia lamylya, Cryptosporidium parvum
  • Amirabbas Kamanbedast, Roozbeh AGHA MAJIDI * Pages 23-35

    The increasing need to soil as the main aggregates in water projects and water supply channels and the lack of quality and the necessary geotechnical properties of soil in soil improvement today, all with the use of materials and additives are put into consideration. Modulus of elasticity indicates the amount of soil strain against a certain amount of tension. Whatever the value of this parameter is, the more dirt the stresses incurred will have less deformation. The aim of this research effect of modulus of elasticity and the density changes of cement and clay soil compressive strength is a problem. Clay soil samples in this research only and clay soil-cement mixing with 10% and the percentage of moisture in the density of the optimum, 85, 95 and 100 per cent were single-pivot about the test. The results of the experiments indicate that cement by adding elasticity modulus up to 420 times more and increase the elasticity modulus of cement, to shelf a few times (depending on the density) increased. As the density of the sample is, the more it is more greatly increased. Clay compressive strength of cement also has a 20 times increase.

    Keywords: Elasticity modoul, Cement, moisture, Compaction, strain
  • Mahmoud Malekpour *, Behrooz Dahanzadeh Pages 36-45

    Iran is one of the countries that is weathered in most of its regions with hot, dry and semi-arid weather. According to the average rainfall in the world, which is 860 mm in Iran and 240 mm in Iran, rainfall in Iran is very low.Meanwhile, with the increase and construction of wells and the abundance of underground water reserves, the surface of these waters has fallen sharply, with increasing population, it is necessary to use modern methods of irrigation for optimal use of aquifers and cemeteries.For this reason, in this study, a case study was carried out in Araez Plain, located in the city of Susa, and compared the implementation of canal and one of the newest methods of irrigation, polyethylene low pressure pipe, using hydraulic, using the basics of design, maps, documents Contract, books, articles, pamphlets, calculations, hydraulic modeling, observations and field visits from the stages of material supply, implementation, duration of implementation.The results showed that due to lower water losses and optimal water use, the speed of operation and ease of implementation, the delivery of water to operators in shorter time, less land plots, and the optimal use of hydraulic hydraulics, polyethylene low pressure pipe Canal is preferable.

    Keywords: Canal, Low pressure irrigation, Polyethylene, Modern irrigation methods
  • Mehrdad Kakolaki, Hossein Eslami * Pages 46-60

    Irrigation and drainage networks construction are affecting the quality and quantity of groundwater. This study aims to evaluate the quantitative and qualitative changes of Mianab Shushtar plain aquifer after the construction of irrigation and drainage network in 2008. First by checking annual hydrograph of the plain, the changes of ground water storage volume during years of before and after the implementation of irrigation and drainage network were evaluated. During 2005-06 to 2008-09 in the third year, 6.4 million cubic meters of underground water reservoir storage volume decreased and from 2008-09 to 2013-14, 9.07 million cubic meters of underground water storage volume has been added. With comparison in the same period, it was found that change in the reservoir is largely influenced by the amount of annual precipitation. Then calculate the groundwater balance, factors affecting the reservoir volume changes were studied. The results showed that 2008-09 and 2009-10 balance was -3.59 and 5.44. Most important factor in changes in groundwater reservoir was the amount of annual rainfall and operation of the network had not a significant impact in increasing the groundwater level. In the following to investigate qualitative changes of underground water sources, the Wilcox diagram for two years before and after the construction of irrigation and drainage network was used. The results showed that due to high groundwater level before the network operation, more sampling points was in class of too salty and unusable for agriculture. Therefore network operation had not significant effect in the quality of groundwater resources.

    Keywords: Irrigation, drainage networks, Wilcox, Ground water, Mianab Shoushtar plain
  • Saeb Khoshnavaz *, Hamed Mahmoudi Koohi Pages 61-73
    Assignment or transfer of irrigation management can be considered in a general definition (reducing government's role) and (D beneficiaries of water) in irrigation management. Participation process that empowers operators at all stages of the program, the opportunity to comment and monitor them during the planning and implementation of intervention programs. The aim of this study was to investigate the establishment of public participation in irrigation networks and Aqil Scroll down and analyze the factors influencing participation of farmers in irrigation networks management. According to statistics provided by the number equal to the population of farmers organizations roughing 4220 people live in this study are as a population study. Since the sampling is done in two irrigation network with its own characteristics. The sampling used in this study will be stratified random sampling and in each of the sampling network to fit in the middle and upstream or downstream network to be deployed will be selected to determine the sample size of the population, Morgan table was used. The sample size was estimated at 364 and finally 351 questionnaires were collected and analyzed After completing the questionnaire, quantitative data contained in the questionnaire were encoded and were analyzed by SPSS software. Statistical analysis of the data used for this section include: descriptive statistics and inferential statistics is after all Thzyh and data analysis research hypotheses were accepted. Therefore, it was concluded that, compared with the participatory management of irrigation networks and drainage Karun more effective public administration performance.
    Keywords: Partnership, Management, Irrigation, network
  • Mohammad Aghapour Sabbaghi * Pages 74-81

    In the process of economic development with population growth and agricultural development, access to water resources will be necessary. Water as the most scare factor in agricultural production, is the main limiting factor in agricultural activities in the country. These factors motivate the value of water as economic good and also effective tools for water demand. In this research that has been done in 2013-2014, the agricultural water value has been calculated with use of estimates Hedonic function for Ramhormoz farmland. In this study sampling was random and the number of samples was88. According to the results, the economic value of irrigation water in the study area is 43177265 Rials per hectare and per cubic meter is 4544.97 .Also results show that the distance from cities, villages and main roads has a negative impact on the price of agricultural land and soil fertility, well, proximity to the river and the land integration have a positive effect on the price of agricultural land in the study area.

    Keywords: valuation, Irrigation Water, Hedonic approach, Ramhormoz
  • Mohammad AMIN Gandomi *, Babak Sheheni Darabi Pages 82-90

    The Maroon River, one of the Jarahi River head waters, is located in Maroon Catchment and the upstream of Behbahan City. Maroon Dam with maximum volume of 1193 MCM was built on this river by Khuzestan Water & Power Authority [1]. The dam prevents from seasonal high flood damages and saves large amounts of water for agriculture consumptions. The river has flash floods with high peaks, so it seems that flood control and management are cases of high importance in this catchment and it's necessary to have information about flood volume for flood management, downstream programming and consumption estimation in a water year. Therefore, runoff data were calibrated based on the real precipitation data, using HEC-HMS Rainfall-Runoff Model and Schneider Method. Considering 12 observed floods in the past years, observed and calculated runoff values were compared and the best parameters were calculated for initial & final soil infiltration and time of concentration &Good results from this review were obtained.

    Keywords: Idenak, rainfall, Run off, Parameter