فهرست مطالب

جغرافیا و روابط انسانی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، تابستان 1401)

مجله جغرافیا و روابط انسانی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 23
|
  • مهدی صادقی، مهدی ستایش منش* صفحات 1-25

    در سالهای اخیر توجه متولیان توسعه روستایی متوجه کارآفرینی شده است که می توان به نوعی برطرف کننده بسیاری از چالش های عمده همچون بیکاری، درآمد پایین، عدم تنوع اقتصادی و جزء آن در مناطق روستایی باشد. در پژوهش حاضر از روش توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق 9 روستای، دهستان پنجه علی بوده هستند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار،)آماراستنباطی (تی تک نمونه ای، آزمون فریدمن، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر) استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که بیشترین ظرفیت روستاهای مورد مطالعه برای توسعه کارآفرینی در بعد فردی با میانگین 25/3 درصد و با آماره آزمون تی 868/6 مناسب ارزیابی کرده اند، اما در رابطه با بقیه ظرفیتها، منطقه از وضعیت خوبی برخوردار نیست. بر اساس نتایج آزمون فریدمن مشخص شد که بیشترین میانگین توسعه کارآفرینی مربوط شاخص فردی با 40/4 درصد و کمترین میانگین توسعه کارآفرینی مربوط به شاخص زیرساختی با 21/2 درصد اختصاص دارد.نتایج همبستگی بین متغیرها نشان می دهد که بین سطح تحصیلات و توسعه کارآفرینی رابطه مستقیمی وجود دارد، ولی با افزایش سن مولفه های مذکور روند کاهشی پیدا می کنند. برای بررسی میزان اثرگذاری ابعاد ظرفیتی بر توسعه کارآفرینی از تحلیل مسیر استفاده شده است. یافته های این تحلیل نشان می دهد که بعد اقتصادی با 598/0 درصد بیشترین اثر و بعد زیرساخت یا 298/0 کمترین اثر را دارد

    کلیدواژگان: دهستان پنجه علی شمالی، توسعه روستایی، کارآفرینی، کارآفرینی روستا
  • ناصر علوانی*، مسلم سواری صفحات 26-42

      پایداری گردشگری، نیازمند وجود امکانات سخت‏افزاری، فراهم بودن امکانات برای تبلیغات، جذب سرمایه گذار و گردشگر، فایق آمدن با شرایط غیرمترقبه همچون شیوع بیماری کرونا، استفاده از فن آوری روز دنیا و به‏کارگیری کارکنان توانمند و تور لیدرهای با روابط اجتماعی بالا می باشد. در این پژوهش مقایسه شاخص های گردشگری پایدار در مناطق خرمشهر و آبادان با استفاده از روش SWOT در دستور کار قرار گرفت و مشخص شد که دست اندرکاران و برنامه ریزان هر دو منطقه با سه استراتژی مهم توجه به امکانات مالی، تغییرات در عملکرد رقبا واستراتژی نوآوری استفاده کرده که اولویت در خرمشهر با نوآوری و در آبادان با به دست آوردن منابع مالی مناسب و تبلیغات است. در این راستا مشخص شد که با توجه به قدمت، شهرت و شرایط شهر آبادان، این شهر امکان بیشتری برای تبلیغات از طریق رادیو تلویزیون محلی و ملی برای جذب گردشگر دارد و از منابع مالی مربوط به موسسات مالی و بانکی برای گسترش بخش گردشگری استفاده می-کند اما در خرمشهر بیشتر برنامه ریزی در جهت استفاده از منابع خارجی وجود دارد. در هر دو منطقه ی گردشگری، استفاده از فن آوری روز دنیا به علت عدم آشنایی تور لیدرها با چالش مواجه شده و دست اندرکاران گردشگری به‏دنبال آموزش کارکنان شاغل در بخش گردشگری و به استخدام تور لیدرهایی با توانایی برقراری ارتباط بالا هستند. در نهایت هر دو منطقه از شیوع بیماری کرونا و مسایل مشابه که باعث فروپاشی گردشگری شده هراس داشته و در تلاش در جهت غلبه بر این شرایط هستند.

    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، روش SWOT، منطقه ی خرمشهر، منطقه ی آبادان
  • داود حاتمی*، حمیده حاتمی، رضا حاتمی صفحات 43-68
    سالمندی شهری بخش در حال رشد است که به جمعیت سالمند ساکن در شهرها ارتباط دارد. بالا رفتن سن جامعه مثبت ولی پدیده چالش برانگیزی می باشد، زیرا بالا رفتن سن افراد و شهری شدن اوج پیشرفت موفقیت آمیز انسان است. می توان استدلال نمود که چگونه محیط شهری مکان ایده آلی برای بالا رفتن سن انسان و زندگی در سالمندی در مقایسه با نواحی روستایی می باشد. این مقاله به بررسی چالش هایی می پردازد که هنگام ایجاد شهر دوستدار سالمند در اروپا مطرح شده است. چنین چالش هایی شامل ایجاد محلات جامع و اجرای تکنولوژی برای گذران دوران سالمندی در شهرها می باشد. مثال هایی از پروژه های اجرایی در دو شهر دوستدار سالمند در شهر لاهه در هلند و کراکوف در لهستان برای بیان پتانسیل آمادگی شهرها برای هماهنگی با نیازهای افراد سالمند و شناسایی چالش های مهم برای سال های بعد ارایه شده است. در کل بالا رفتن جهانی سن ساکنین شهری اجرای رویکردهای دوستدار سالمند را در شهرها می طلبد. چالش ها برای آمادگی برای پیشرفت به روشی که نسل های کنونی و آتی سالمند بتوانند از استراتژی های دوستدار سالمند بهره ببرند ادامه دارد.
    کلیدواژگان: سالمندان، شهرها، مسکن، لهستان، هلند
  • داود حاتمی*، احسان یاری، حمیده حاتمی، رضا حاتمی صفحات 69-92

    کشور عراق بعد از جنگ علیه ایران، از لحاظ اقتصادی در موقعیت نامطلوبی قرار گرفت. صدام حسین جهت سروسامان دادن به اوضاع آشفته اقتصادی کشور خود نیاز مبرم به پول داشت. لذا مجموعه درخواست هایی از کشورهای حوزه خلیج فارس کرد؛ مانند (کاهش تولید نفت و پایبندی به سهمیه ی تعیین شده از طرف اوپک، بخشش طلب خود به عراق و دادن کمک های مالی جدید به عراق)، و اعلام کرد که اگر با این درخواست ها مخالفت شود دست به اقدامات انتقام جویانه خواهم زد؛ لذا این عوامل و سابقه ی اختلافات مرزی و ادعاهای دیرین عراق نسبت به مالکیت کویت و چراغ سبز آمریکا به عراق در مورد حمله به کشور کویت، باعث شد عراق در سحرگاه دوم اوت 1990 میلادی (11 مردادماه 1369)، به کشور کویت حمله کرده و این کشور را در مدت چند ساعت به اشغال خود درآورد.هدف این تحقیق برسی علت حمله ی عراق به کویت در سال 1990میلادی، می باشد.روش تحقیق در این پژوهش ترکیبی از روش های تاریخی و توصیفی و تحلیلی می باشد.یافته ها و نتایج تحقیق:یافته های این تحقیق نشان می دهد که رژیم بعث عراق به دلایل سیاسی، اقتصادی و امنیتی (نظامی)، به کشور کویت حمله کرد که اهم آن ها عبارت اند از: با توجه به این که طول سواحل عراق در خلیج فارس بسیار کم می باشد و همین امر آزادی عمل و قدرت مانور را از عراق گرفته است. به همین دلیل عراق با تصرف کویت و جزایر مهم آن، به بیش از 150، کیلومتر ساحل استراتژیک کویت در راس خلیج فارس دسترسی پیدا می کرد و مشکل کم بودن میزان دسترسی عراق به آب های خلیج فارس را از بین می برد؛ و ازآنجاکه کویت یکی از کشورهای بزرگ تولیدکننده ی نفت در جهان است و از نظر ذخایر اثبات شده ی نفت مقام سوم را در میان کشورهای جهان دارد؛ بنابراین، دستیابی عراق به کویت، درآمدهای عراق را به گونه ای چشمگیر افزایش می داد.

    کلیدواژگان: جنگ، اقتصاد، اختلافات اراضی، عراق، کویت
  • هادی اعظمی، وحید صادقی، سید محمدحسین حسینی* صفحات 93-112

    جغرافیای انتخابات شاخه ای از جغرافیای سیاسی است که به بررسی ابعاد مکانی و فضایی انتخابات می پردازد. یکی از ابعاد جغرافیایی انتخابات، الگوی رای محیطی و زادگاهی است. حوزه انتخابیه ممسنی از آنجاکه بافتاری ایلی و عشایری دارد، الگوی رای در این فضای جغرافیایی متاثر از گروه های قومی و طایفه ای است و لذا عمده رای نامزدهای انتخاباتی در فضاهای جغرافیایی است که منتسب به ایل و تبار آنها است. از این رو، پژوهش پیش رو درصدد است تا پایگاه رای نامزدها را در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه ممسنی مورد بررسی و تحلیل قرار دهد؟ در بررسی توزیع فضایی آراء به نظر می رسد آراء از پراکنش یکنواختی در تمامی مکان ها و فضاهای جغرافیایی حوزه انتخابیه ممسنی برخوردار نبوده است، بلکه ثقل و تمرکز آراء در فضاهای منتسب به بخش ها و طوایفی است که از پرنفوس ترین جمعیت و میزان رای دهنده را برخوردار است. روش تحقیق پژوهش پیش رو، ماهیتی توصیفی و تحلیلی دارد و روش گردآوری اطلاعات اسنادی و میدانی (مشاهده) است. برآیند مطالعات صورت گرفته نشان داد؛ الگوی رای دهی در حوزه انتخابیه ممسنی تحت تاثیر شناسه های محلی - مکانی و مقوله طایفه-گرایی است و این مسیله باعث شده تا توزیع فضایی آراء به صورت همگن نبوده و آراء بازیگران انتخاباتی در زادگاه و قلمروه طایفه آنها بیشتر از دیگر مکان ها و سکونت گاه ها باشد و نامزدهایی که محل تولد آنها از جمعیت کافی برخوردار نباشد، میزان آراء آنها به حد نصاب نرسد.

    کلیدواژگان: جغرافیای انتخابات، توزیع فضایی آراء، طایفه گرایی، حوزه انتخابیه ممسنی
  • ایمان فلاحی* صفحات 113-138

    میزان موفقیت فضاهای شهری با میزان استفاده از آن فضا و حضور انسان در آن متناسب است. آنچه در شهرهای امروز، حیات شهری و زندگی سالم شهروندی را بیش از سایر عوامل موجب میشود، توجه به ابعاد اجتماعی در طرحهای شهری است.افزایش حجم حضور و تردد اتومبیل ها در سطح شهر و به وجود آمدن ازدحام ترافیکی باعث شده که شهروندان برای یک پیاده روی راحت، ایمن و لذت بخش ساعات منتهی به شب را انتخاب کنند که در این صورت استفاده از تکنیک نورمصنوعی در ایجاد یک نوپردازی مناسب برای یک پیاده روی ایمن و جذاب موثر است. این پژوهش با هدف تاثیر نورپردازی درافزایش پیاده مداری و برقراری تعاملات اجتماعی خیابان طالقانی شهر اهواز انجام گرفته؛ با توجه به ماهیت موضوع و اهدافی که برای آن پیش بینی شده، از نوع توصیفی-تحلیلی و در زمره تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری 1227011 نفر ساکن در شهر اهواز در سال 1395 می- باشد. به منظور انتخاب حجم نمونه با توجه به محدودیت زمانی به تعداد 50 نفر انتخاب شده اند. یافته های پژوهش حاصل از تکنیک SWOT نشان می دهد که امتیاز عوامل داخلی 56/2 و امتیاز عوامل خارجی 79/2 می باشد و این بدان معناست که فرصت ها بر تهدیدها غلبه کرده اند و راهبرد تهاجمی راهبرد برتر در این تحقیق است. همچنین فرضیه مورد آزمون قرار گرفته با میانگین (26/3) مورد تایید قرار گرفت. براساس ضریب همبستگی پیرسون، فرضیه با ضریب (092/0) وسطح معناداری (049/0) می باشد.نتایج نشان می دهد که نورپردازی مطلوب از بارزترین مولفه هایی است که باعث تمایز در تمایل کاربران به استفاده از مکانها در شب هنگام دارد. کیفیت نور به عنوان عاملی که باعث ادراک انسان از محیط پیرامون میشود نقش مهمی در ترغیب کاربران به استفاده از فضاهای شهری در ساعات پایانی شب را ایفا میکند.

    کلیدواژگان: نورپردازی، پیاده مداری، تعاملات اجتماعی، خیابان طالقانی، شهر اهواز
  • آرزو امینی، نیکروز مستوفی* صفحات 139-157
    فرونشست سطح زمین در اثر استخراج بی رویه از منابع آب زیرزمینی، یکی از رویدادهایی است که در ایران به وفور مشاهده شده است. با توجه به استخراج بی رویه منابع آب زیرزمینی در کشور، متاسفانه روزبهروز استان های بیشتری دچار فرونشست زمین شده یا در معرض خطر فرونشست زمین قرار می گیرند دشت کبودرآهنگ همدان غنی ترین دشت استان همدان از نظر دارا بودن منابع آب زیرزمینی می باشد اما متاسفانه در 30 سال اخیر به علت برداشت بیش از حد از آب های زیرزمینی به منظور تامین نیازهای کشاورزی و صنعتی و عدموجود نظارت کافی بر این مسیله، به شدت با افت سطح آب های زیرزمینی مواجه شده است که سبب بروز فرونشست و البته وقوع فروچاله ها در شهر کبودرآهنگ شده است. هدف از انجام این پژوهش شناسایی مناطق مستعد وقوع فروچاله با بررسی نرخ فرونشست جهت پیشگیری و کاهش آسیب های ناشی از آن می باشد.با نتایج پردازش بدست آمده به کمک شش سری تصاویر راداری ماهواره SENTINEL-1در بازه زمانی سال 2017 الی 2018 با استفاده از نرم افزار SNAPنرخ فرونشست بدست آمده است و براساس نرخ بدست آمده نواحی پرخطر و مستعد وقوع فروچاله شناسایی شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد که در بازه یک ساله به میزان 5/14 سانتی متر محدوده مورد مطالعه فرونشست داشته است، که این فرونشست به طور جزیی بیشتر در مناطق کردآباد، نوآباد، کبودرآهنگ، فامنین و به طور کلی در دشت فامنین، کبودرآهنگ، قهاوند و اطراف همدان اتفاق افتاده است. که این نتایج می تواند خبر وقوع خطر فروچاله ها در این مناطق را بدهد.نتایج نهایی در مجموع فرونشست حدود 5/14 سانتی متر در محدوده را نشان می دهد که بیشتر این فرونشست ها در اطراف مناطق شهری و نزدیک به مناطق مسکونی اتفاق افتاده است که این عامل می تواند خبر از وقوع فاجعه ای انسانی قریب به وقوع را در استان همدان به خصوص دشت کبودرآهنگ را بدهد.
    کلیدواژگان: فرونشست، فروچاله، تداخل سنجی راداری، شهر کبودرآهنگ، استان همدان
  • ناصر علوانی*، مسلم سواری صفحات 158-176

      در دنیای امروز کارکردهای روستاها و شهرها تا حدود زیادی با هم اشتراک دارد و روابط عمیقی بین شهرها و روستاها برقرار است. خوزستان از جمله استان هایی است که روستانشینان در آن نقش عمده‏ای در تولیدات کشاورزی و دامی در کشور دارند و توسعه روستایی و ماندگار کردن جمعیت در روستا باعث حرکت به سمت توسعه ی پایدار می گردد. نتایج این پژوهش نشان داد که تامین آب آشامیدنی بهداشتی و سایر نیازهای بهداشتی مردم و توجه ویژه به نیازهای مردم، ایجاد امنیت برای سرمایه گذاری در مشاغل روستایی و برنامه ‏ریزی در جهت توسعه ی کشاورزی، باغداری، دامداری، قالی‏بافی، کارآفرینی و صنایع دستی، به‏عنوان عمده ترین فعالیت روستاییان، همراه با در نظر گرفتن روابط روستایی و شهری در روستاهای استان خوزستان می‏تواند مسیر را برای قرار گرفتن در محور توسعه‏ ی پایدار هموار نماید. در دنیای امروز کارکردهای روستاها و شهرها تا حدود زیادی با هم اشتراک دارد و روابط عمیقی بین شهرها و روستاها برقرار است. خوزستان از جمله استان هایی است که روستانشینان در آن نقش عمده‏ای در تولیدات کشاورزی و دامی در کشور دارند و توسعه روستایی و ماندگار کردن جمعیت در روستا باعث حرکت به سمت توسعه ی پایدار می گردد. نتایج این پژوهش نشان داد که تامین آب آشامیدنی بهداشتی و سایر نیازهای بهداشتی مردم و توجه ویژه به نیازهای مردم، ایجاد امنیت برای سرمایه گذاری در مشاغل روستایی و برنامه ‏ریزی در جهت توسعه ی کشاورزی، باغداری، دامداری، قالی‏بافی، کارآفرینی و صنایع دستی، به‏ عنوان عمده ترین فعالیت روستاییان، همراه با در نظر گرفتن روابط روستایی و شهری در روستاهای استان خوزستان می‏تواند مسیر را برای قرار گرفتن در محور توسعه‏ی پایدار هموار نماید.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، توسعه پایدار، روابط شهری و روستایی، استان خوزستان
  • بهمن خسروی پور*، سهیلا پورجاوید، حسنعلی کوره پز صفحات 177-187
    با عنایت به اینکه اثربخشی هر سازمان و تحقق اهداف آن به عملکرد کارکنان و رضایت شغلی آن ها مربوط می شود، لذا این مقاله که به روش تحلیلی- مروری و با استفاده از منابع کتابخانه ای و سایت های اینترنتی تدوین شده تلاش دارد عوامل موثر بر رضایت شغلی کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان را مورد تحلیل قرار داده و راهکارهای لازم را ارایه نماید. رضایت شغلی در بسیاری از عوامل بهره وری سازمانی نقش تعیین کننده دارا بوده و بهبود عملکرد در رفتار مدنی سازمانی، تعهد سازمانی، دلبستگی شغلی و سلامت روانی کارکنان و کاهش رفتارهایی همچون غیبت از شغل، ترک خدمت و بسیاری از رفتارهای دیگر، ازجمله پیامدهای ایجاد احساس رضایت شغلی در کارکنان سازمان هاست. این پیامدهای ارزشمند باید انگیزه ای قوی برای توجه جدی مدیران سازمان ها به موضوع رضایت شغلی کارکنان و انجام اقدام هایی در راستای ایجاد آن باشد. اولین اقدام در این مورد، مستلزم شناسایی ابعاد و وجوه رضایت شغلی و ماهیت آن هاست که باید از طریق تحقیقات و بررسی ها حاصل شود. این شناخت زمینه را برای کشف علل رضایت شغلی فراهم می سازد. با کشف علل تاثیرگذار در رضایت شغلی و اعمال مداخله هایی برای بهبود این علل در ابعاد گوناگون رضایت شغلی افزایش حاصل می شود که به سطوح بالاتری از پیامدهای مثبت و سطوح پایین تری از پیامدهای منفی خواهد انجامید. بدین منظور هدف تحقیق حاضر در راستای دستیابی به این مهم می باشد.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، سازمان جهاد کشاورزی، بهره وری، کارآیی، اثربخشی
  • بهمن خسروی پور*، عبدالعظیم آجیلی، پرستو کاظمی صفحات 188-206

    بخش تعاونی در کنار سایر بخش های دولتی و خصوصی که برای رسیدن به کارایی با شکست های متعدد مواجه هستند به عنوان زیرمجموعه ی بخش سوم (اقتصاد اجتماعی) به شمار می رود. تعاونی ها با دارا بودن اصولی مانند عضویت آزاد و اختیاری، کنترل دموکراتیک، سود محدود سرمایه، مازاد درآمد و آموزش و همکاری در میان اعضای تعاونی، می توانند بستر مناسبی برای فعالیت و موفقیت افراد با سرمایه کم اما با توانایی زیاد باشند. به طور کلی، می توان گفت تعاونی ها سیاست مناسبی جهت حمایت از سرمایه های غیرمتمرکز موجود در جامعه و نیز در جهت ایجاد اشتغال و کاهش نرخ بیکاری است. بنابراین این تحقیق به دنبال شناسایی عوامل بازدارنده و پیش برنده توسعه تعاونی های تولید روستایی می باشد. این مطالعه به روش توصیفی- پیمایشی با روش نمونه گیری تصادفی متناسب با حجم طبقه در بین 226 نفر از اعضای تعاونی های تولید شهرستان های سنقر، صحنه و کنگاور انجام شد. روایی پرسشنامه با بهره گیری از نظر متخصصان و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ تایید گردید میزان آلفا برای هر یک از متغیرهای تحقیق قابل قبول بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS انجام شده است. نتایج حاصل از مقایسه میانگین بین دیدگاه پاسخگویان نسبت به عوامل بازدارنده و پیش برنده و متغیرهایی نظیر جنسیت و سن تفاوت آماری معناداری وجود ندارد. در حالی که بین دیدگاه پاسخگویان نسبت به عوامل بازدارنده و پیش برنده و متغیر سطح تحصیلات تفاوت آماری معناداری وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از همبستگی نشان داد بین دیدگاه پاسخگویان نسبت به عوامل بازدارنده و پیش برنده و متغیرهای سابقه عضویت و تعداد دوره آموزشی رابطه آماری معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: تعاونی، کارایی، عوامل بازدارنده و پیش برنده توسعه تعاونی
  • سارا بهوندی، اعظم مرادی، مهدی خداداد* صفحات 207-224

    ایجاد احجام هنری و طرح های گرافیکی در فضا های شهری نقش بی بدیلی در ارتقای کیفیت محیط زیست شهری داشته که اگر این امر با مشارکت شهروندان همراه باشد ، میتواند سطح بالایی از رضایت مندی شهروندان را از زندگی به همراه داشته باشد این در حالی است که در این زمینه بایست اصول و مولفه های اخلاق شهروندی را نیز رعایت کرد تا مردم و مسیولان شهری بتوانند با انجام نقش و فعالیت های خود به صورت همسو و بدون هر گونه تنش مجموعه شهر را به سمت و سوی پایداری سوق دهند. در این پژوهش که به شیوه توصیفی - تحلیلی و باتکیه بر منابع کتابخانه ای و روش های میدانی صورت گرفته است ، هدف ارزیابی و تحلیل نقش اخلاق شهروندان بر مشارکت اجتماعی شهروندان در زیباسازی مناظر شهری در شهر ایلام می باشد در این پژوهش جامعه مورد مطالعه ساکنان شهر ایلام می باشند که با استفاده از روش کوکران تعداد 267 نفر از شهروندان و 70 نفر از مدیران شهری انتخاب و پرسشنامه به صورت تصادفی ساده بین آنها توزیع شده است. نتایج به دست آمده از آزمون ناپارامتریک Chi-Square نشان دهنده ارتباط معنادار در سطح 99 درصد می باشد که مشارکت شهرومدان در زیباسازی مناظر شهری در سطح متوسط می باشد. همچنین از آزمونWhitney  Mann جهت مقایسه دیدگاه شهروندان و مدیران شهری در زمینه میزان تکالیف شهروندان استفاده شده است که نتایج در سطح معناداری در سطح 99 درصد نشان دهنده تفاوت بین دیدگاه شهروندان و مدیران شهری می باشد. همین نتیجه آزمون پیرسون نشان داد که رابطه معنی داری اخلاق شهروندی بر مشارکت اجتماعی شهروندان ایلام در زیباسازی مناظر شهری دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق شهروندی، مشارکت اجتماعی، زیباسازی منظر شهری، ایلام
  • مهرداد نوربخش، امیر نظری نژاد صفحات 225-236

    شهرها به دلیل این که محل اصلی تجمع انسان‌ها هستند، به یکی از کانون‌های اصلی برای انجام تحقیق تبدیل شدند. یکی از مشکلاتی که امروز گریبانگیر شهر و به‌خصو شهرهای بزرگ شده است، پدیده جزیره حرارتی شهر است. موارد زیادی در تغییرات فضایی جزیره حرارتی نقش دارد که از جمله آنها فعالیت‌های انسانی و تغییر در پوشش سطح زمین است که اغلب به کاهش فضای سبز می‌انجامد. شاخص‌های پوشش گیاهی متعددی توسعه داده شده است که در این تحقیق شاخص‌های NDVI و EVI مورد بررسی قرار گرفتند. دمای سطح زمین برای تاریخ 27 مرداد 1400 با استفاده از الگوریتم تک‌کانال از تصاویر لندست بازیابی و شاخص‌های مذکور برای تاریخ فوق استخراج شدند. نتایج نشان داد که بیشتر سطح شهر را طبقه دمایی 305-310 درجه کلوین پوشش داده است. با مقایسه شاخص‌ها و دمای سطح زمین مشخص شد که دمای سطح زمین و پوشش گیاهی رابطه عکس دارند، به‌گونه‌ای که در جنوب و شرق دما پایین‌تر و پوشش‌گیاهی بیشتر؛ اما این موضوع برای جنوب و غرب عکس این قضیه است. همچنین، رابطه بین دمای سطح زمین و شاخص EVI برابر با 23.31- درصد بود و رابطه آن با شاخص NDVI در حدود 24- درصد بود؛ این موضوع بیانگر این است که این دو شاخص با اختلافی جزیی شبیه به‌هم هستند.

    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، تهران، الگوریتم تک کانال، EVI، LST
  • مطهره صالحی، حبیب الله سالارزهی*، عبدالمجید ایمانی صفحات 237-254
    تلاش همه جانبه در راستای توسعه شهرها به ویژه درکشورهای در حال توسعه ضرورتی اجتناب ناپذیر در ادامه حیات آنها تلقی گردیده است. تحقق این امر با حکمروایی خوب شهری امکان پذیر خواهد بود. این مفهوم به ویژه در کشورهای در حال توسعه و در استقرار و نهادینه سازی جامعه مدنی جایگاه ویژه و کلیدی دارد . در حکمروایی خوب شهری تلاش می شود نظام پیچیده امروزی درزمینه مدیریت شهرها بهبود و با اداره مردمی شهر و تقویت نهادهای عمومی، دولتی و خصوصی، دیدگاه ها و نظریه های توسعه پایدار و شهرهای انسان گرا را محقق سازد. تحقیق حاضر، از جنبه هدف، در زمره تحقیقات توسعه ای و کاربردی قرار میگیرد و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. با توجه به ماهیت و نوع موضوع مورد مطالعه، گردآوری اطلاعات بر مبنای روش کتابخانه ای و اسنادی بوده است.نتایج تحقیق نشان می دهد ارتباط مستقیم بین پیاده سازی حکمرانی خوب شهری و تحقق توسعه شهری وجود دارد.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب شهری، جامعه مدنی، توسعه پایدار شهری
  • امید امرا صفحات 255-272

    بافت های فرسوده شهر نیز که دارای فرسودگی کالبدی، کارکردی و عملکردی می باشند در مقابله و مواجهه با بحران های ذکرشده دارای آسیب پذیری بالا و تاب آوری پایین هستند لذا لزوم مداخله در این بافت ها در جهت ایجاد تعادل، هماهنگی میان بنیان های زندگی اجتماعی، اقتصادی و بهبود کالبد شهری بیش ازپیش حایز اهمیت می باشد. روش تحقیق این پژوهش، کیفی و با رویکرد تحلیل محتوا است. ابتدا با مراجعه به منابع معتبر و گردآوری مطالب و همچنین با بررسی نمونه های موردی در جهت تدقیق داده ها، اطلاعات، شامل معیارهای تاب آوری و شاخص های بافت فرسوده شهری به عنوان دو قطب اصلی این پژوهش ارایه شده است. هدف از تحقیق شناسایی شاخصها و عوامل موثر بر ابعاد تاب آوری در بافت های فرسوده شهری و ارایه راهکاری طراحی مسکن با رویکرد تاب آوری می باشد. نتایج تحقیق با توجه به مطالعات مروری نشان میدهد که ابعاد تاب آوری در بافتهای فرسوده شهری از نظر بعد کالبدی-محیطی، بعد اجتماعی، بعد سازمانی-نهادی و بعد اقتصادی در وضعیت مطلوبی قرارندارند ویافته های تحقیق منجربه ارایه راهکارهای طراحی در این گونه بافت ها گردید.

    کلیدواژگان: طراحی مسکن، بافت شهری، بافت فرسوده، تاب آوری
  • معصومه مهری*، مصطفی ایستگلدی صفحات 273-288
    امروزه حکمروایی خوب شهری نگرشی جدید در ساختار مدیریت شهری است که همه رویکردهای سنتی و متمرکز مدیریت شهری را به چالش کشیده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات حکمروایی خوب شهری بر شکوفایی شهری در شهر شیراز است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه انجام به صورت توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش را شهروندان شهر شیراز تشکیل می دهد که براساس سرشماری سال 1395 تعداد 1569534 نفر بوده است که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه ای به تعداد 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده است. جهت تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش از آزمون تی تک نمونه ای، تحلیل رگرسیون چند متغیره و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج آزمون تی نشان داد که شاخص مسولیت پذیری با میانگین 213/3 بیشترین میانگین و شاخص کارآیی و اثربخشی با میانگین 809/2 کم ترین میانگین را در میان شاخص های حکمروایی خوب شهری در شهر شیراز دارد. شاخص کیفیت زندگی با میانگین 365/3 بیشترین میانگین را در میان شاخص های شکوفایی شهری و شاخص برابری و عدالت اجتماعی با میانگین 887/2 کم ترین میانگین در میان شاخص های شکوفایی شهری در شهر شیراز دارد. به منظور بررسی اثرات حکمروایی خوب شهری بر شکوفایی شهری در شهر شیراز از آزمون رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. نتایج نشان داد که حکمروایی خوب شهری بیشترین تاثیر را با ضریب بتای 387/0 بر شاخص کیفیت زندگی و کمترین تاثیر را با مقدار ضریب بتای 143/0 بر شاخص توانایی تولید دارد.همچنین نتایج ضریب پیرسون نشان داد که رابطه بین حکمروایی خوب شهری و شکوفایی شهری با ضریب پیرسون 554/ رابطه مستقیم و معناداری بین این دو برقرار است.
    کلیدواژگان: حکمروایی، حکمروایی خوب شهری، مدیریت شهری، شکوفایی شهری، شهر شیراز
  • سمیه حاجیوندپایداری*، حجت الله یزدان پناه، سید بهرام اندرزیان صفحات 299-314

    افزایش ناهنجاری های جوی نظیر بارش های ناگهانی، وزش طوفان های شدید، خشک سالی و افزایش دما چند سالی است که در برخی نقاط ایران به چشم می خورد. بارش برف در شهرهای جنوبی و مرکزی کشور پس از 50 سال، سرمای شدید و بارش تگرگ در فصل شکوفه دهی درختان، افزایش متوسط دمای برخی شهرها در سال های اخیر را نمونه هایی از تغییرات محسوس در آب وهوای ایران دانست. مدل های گردش عمومی جو بر اساس سناریوهای انتشار گازهای گلخانه ای اقلیم آینده کره زمین را پیش بینی می کنند. ولی دقت مکانی این مدل ها بسیار کم بوده و نتایج آن ها به منظور بررسی اثرات تغییر اقلیم در علوم مختلف کاربرد ندارد. لذا ریزمقیاس گردانی داده های GCM ضرورت پیدا می کند. ولی دقت این مدل ها به شرایط جغرافیایی و اقلیمی هر منطقه بستگی دارد. در این پژوهش اثرات احتمالی تغییر اقلیم بر پارامترهای اقلیمی روزانه بارش، حداقل، و حداکثر دما در ایستگاه های سینوپتیک شمال خوزستان در دوره ی آماری (2014-1985) مورد بررسی قرار گرفت. پیش بینی ها را با استفاده از سناریوی A2 و B1 و مدل HadCM3 برای دوره زمانی (2030-2011) و (2050-2030) انجام شد. و برای ریز مقیاس گردانی داده هایGCM از نرم افزار LARS-WG استفاده شد. نتایج نشان می دهد که بارش سالانه در منطقه روند نزولی را طی کرده است. و بیشترین افزایش دما، در دمای کمینه بوده است. و این افزایش در فصل زمستان مشهودتر است. و بیشترین افزایش دما در سناریو A2برای افق 2050مشاهده شد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، LARS، WG، مدلHadCM3، سناریو A2، B1
  • علی اسکوئی ارس* صفحات 315-345

    ابعاد مشارکت شهری امروزه به یکی از اجزای لاینفک سیستم‏های مدیریت شهری مبدل شده است. در این میان میزان مشارکت ساکنین سکونتگاه‏های خودروی شهری بیش از ساکنین سایر نقاط شهری حایز اهمیت می‏باشد. چراکه ساکنین سکونتگاه ‏های غیررسمی دارای روحیه اجتماع ‏پذیری بالایی بوده و به تبع آن علاقه‏مند به مشارکت در امور محله خود می‏باشند. از این حیث پژوهش حاضر، به سنجش و رتبه‏بندی ابعاد مشارکت ساکنین سکونتگاه ‏های غیررسمی کلانشهر تهران با مطالعه موردی محله اسلام‏آباد پرداخته است. روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی بوده و به منظور تجزیه و تحلیل داده‏ها از نرم‏افزار SPSS16 و جهت آزمودن فرضیات از آزمون‏های آماری فریدمن، کروسکال والیس و مان-ویتنی بهره ‏گیری شده است. داده ‏های پژوهش با بهره ‏گیری از مطالعات کتابخانه‏ای و بررسی میدانی گردآوری شده و حجم نمونه هم طبق فرمول کوکران معادل 370 نفر برآورده شده است. شاخص‏های تعیین شده در این پژوهش به ترتیب شاخص "روحی-روانی"، "اجتماعی"، "اقتصادی" و "مدیریتی" هستند. نتایج تحلیل داده ‏ها و پرسش نامه ‏ها حاکی از آن است که از نظر ساکنین محله اسلام‏آباد تهران در میان مولفه ‏های مورد مطالعه، مولفه "مدیریتی" بیشترین اهمیت را دارد و در میان شاخص‏های مورد مطالعه، شاخص "میزان استرس و فشارهای روانی" دارای بیشترین اهمیت می‏باشد و همچنین از نتایج دیگر پژوهش می‏توان به عدم وجود رابطه میان وضعیت تحصیلات و وضعیت تاهل ساکنین با میزان مشارکت آنان اشاره نمود. به طور کلی می‏توان گفت میزان مشارکت ساکنین پایین‏تر از حد متوسط (13/2) می‏باشد.

    کلیدواژگان: مشارکت، سکونتگاه‏ های غیررسمی، مدیریت شهری، کلانشهر تهران، اسلام‏ آباد
  • الهام خسروی پور* صفحات 346-359

    هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر متغیرهای سرمایه اجتماعی (ساختاری، رابطه ای و شناختی) بر ارتقای تاب آوری سازمانی در دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان می باشد. روش تحقیق با توجه به هدف کاربردی بوده و از نوع توصیفی و همبستگی است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ی سرمایه اجتماعی ناهپیت و گوسال (1998) با 15 گویه و سه بعد ساختاری، ارتباطی و شناختی و پرسشنامه ی تاب آوری سازمانی مک مانوس (2008) با 16 گویه بوده است. روایی و پایایی پرسشنامه، با نرم افزار spss مورد محاسبه قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان به تعداد 220 نفر می باشد. تعداد نمونه با کمک جدول کرجسی مورگان تعداد 136 نفر تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از دو آمار توصیفی و استنباطی با کمک نرم افزار spss استفاده شده است. باتوجه به یافته های تحقیق حاصل از تجزیه و تحلیل داده های آماری، کلیه فرضیه های تحقیق موردتایید قرار می گیرند که در این میان براساس آزمون های آماری، سهم عوامل ساختاری از بقیه متغیرها بالاتر است. در پایان پیشنهادهایی کاربردی در این زمینه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تاب آوری، تاب آوری سازمانی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
  • کبری طاهری، آناهیتا حسینی*، امیر امیری صفحات 360-368

    سهم کشورهای درحال توسعه از تعداد گردشگران بین المللی وعواید حاصل از آن درمقایسه با اندازه وجمعیت آنها اندک است. علل این اختلاف فاحش بین کشورهای توسعه یافته ودر حال توسعه را می توان به موارد ذیل ربط داد : بی ثباتی سیاسی ومنازعات ،نگرانی های بهداشتی ،تسهیلات وزیر ساخت‎های نا مناسب ، سطوح ناکافی خدمات ،کانال های توزیع معدود ،نداشتن دانش از بازارهای بالقوه وهزینه بالای سفر به بسیاری از مکان های دوردست تر.گردشگری در کشور های در حال توسعه اتکای بیشتری به بازارهای درون منطقه ای وداخلی دارد و مسافرت گردشگران از کشورهای کمتر توسعه یافته به سایر کشورهای کمتر توسعه یافته روندی روبه رشد دارد .سیاست توسعه صنعت جهانگردی مغولستان ارتباط نزدیکی باجاذبه های فرهنگی وطبیعی خاص این کشور دارد .هدف از این تحقیق آشناکردن جهانگردان به شیوه های سنتی زندگی مغولی ومحیط زیست متمایز این کشور می باشد . این تحقیق به روش توصیفی و با استفاده از یافته های دیگر تحقیقات صورت گرفته است نتایج این تحقیق گویای حضور مغولستان درعرصه تجارت بین الملل وگردشگری است واز سوی دیگر رشد اقتصادی قابل توجهی نیز داشته است .

    کلیدواژگان: گردشگری، کشور های در حال توسعه، مغولستان، گردشگری مغولستان، توسعه
  • کبری طاهری، آناهیتا حسینی*، امیر امیری صفحات 369-382
    توریسم یکی ازبزرگ ترین صنایع در جهان بوده که وابسته به بخش عمده ای ازاقتصاد جهانی است این پدیده ازنظراقتصادی ،اجتماعی وفرهنگی ومحیطی با زندگی انسآن ها آمیخته شده است.بسیاری ازکشورهای جهان ،توسعه توریسم رایکی ازبهترین راه ها برای کسب درآمد وحل مشکلات اقتصادی می دانند ازآنجایی که توریسم با ایجاد فرصت های اقتصادی ودرآمدزایی شتاب توسعه را افزایش می دهد، چنان چه مهارفعالیت های گردشگری رهاشود تبعات ناخوشایندی خواهدداشت که نه فقط به توسعه کشورها کمکی نمی کند بلکه معضلات ودشواری هارا درمسیرتوسعه پدید می آورد .دراین تحقیق رابطه فعالیت های گردشگری وتاثیری که براکوسیستم های طبیعی دارد مورد بررسی قرار گرفته است این تحقیق به روش توصیفی وبا استفاده از یافته های دیگر تحقیقات صورت گرفته است نتایج این تحقیق گویای تاثیرگذاری فعالیت های گردشگری براکوسیستم های طبیعی دارد .درتغییراکوسیستم های طبیعی ،فعالیت های گردشگری ازجمله حمل ونقل ومصرف سوخت می تواند شرایط موجود اکوسیستم های طبیعی را دچاردگرگونی وتحول نماید .
    کلیدواژگان: اکوسیستم های طبیعی، فعالیت های گردشگری، تغییر اکوسیستم ها، تهدیدات زیست محیطی
  • علی حیدری*، ابوالقاسم محمودی، سید علی فراهانی صفحات 383-399

    حاشیه نشینی پدیده ای اجتماعی است که همراه با گسترش آن شاهد افزایش ناامنی، بزهکاری، جرم و جنایت و... در جامعه هستیم. حاشیه نشینی با تحت تاثیر قرار دادن امنیت اجتماعی بویژه فراهم کردن بستر لازم برای ارتکاب جرایم همواره مورد توجه مدیران سیاسی فضای شهری بوده است. باید گفت در صورت بی اهمیتی به موضوع مورد مطالعه، جامعه در حوزه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی نیز دچار بحران خواهد شد. چرا که همیشه حاشیه ها متن را تهدید می کنند. ناامنی در حاشیه طبیعتا در متن نیز اثر گذار خواهد بود. جامعه ناامن به هیچ عنوان توسعه پیدا نخواهد کرد. برای همین پیش نیاز توسعه در حوزه های مختلف انسانی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی، همین مقوله امنیت اجتماعی است که نیاز هست به صورت همه جانبه مورد تحلیل قرار گیرد. تحقیق پیش رو با هدف بررسی تاثیر حاشیه نشینی بر احساس امنیت اجتماعی شهروندان با روش توصیفی- تحلیلی انجام گردیده است. نتایج نشان دهنده این است که حاشیه نشینان به دلیل جمعیت جوان، فقر، تزلزل شغلی، تحصیلات پایین، کمبود امکانات تفریحی، ضعف بهداشت، آشفتگی و افسردگی و... ممکن است امنیت شهروندان را تهدید کند. حاشیه نشینی به دلیل عدم انسجام و همبستگی با درون جامعه شهری با افزایش آسیب های اجتماعی، موجب اختلال در نظم و امنیت عمومی می شود. لذا می بایستی مدیران شهری و متولیان حفظ امنیت عمومی با تاکید بر مسایلی چون آموزش، تبلیغات، اعتماد سازی، مشارکت اجتماعی و از همه مهمتر با توسعه اقتصادی و سیاسی هزینه های امنیتی و اثرات تخریبی و آسیب های حاشیه نشینی را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، امنیت شهروندان، بزهکاری، فضای شهر، مدیریت سیاسی
  • مریم حیدری* صفحات 400-412
    زیست پذیری شهری در ارتباط با وظایف جدید برنامه ریزی در پاسخ دهی به نیازهای جامعه پس از صنعتی شدن که شدیدا در جست وجوی امکانات، تسهیلات و کیفیت زندگی است، به شدت افزایش یافته است و از سوی دیگر زیست پذیری به جهت تهدیدهای پیش روی زندگی شهری امروزه نیز اهمیتی دوچندان یافته است. هدف اصلی این مطالعه سنجش زیست پذیری شهر شیراز می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده که از روش های پیمایشی نیز استفاده شده است. جهت گردآوری اطلاعات زیست پذیری از طریق پرسشنامه به تعداد 385 از سرپرست خانوار انجام شده است. برای تحلیل داده-ها از آزمون تی تک نمونه ای استفاده شده است. در بعد اقتصادی باتوجه به میانگین های بدست آمده و سطح معنی داری گویه ها که همگی کمتر از مقدار پذیرفته شده (0.5) می باشد. بنابراین به احتمال 95 درصد می توان گفت شاخص اقتصادی در شهر شیراز از وضعیت مطلوبی برخوردار نمی باشد. بعد اجتماعی حاکی از آن است که تنها در 4 مورد (دسترسی اماکن فرهنگی و مذهبی، دسترسی اماکن تاریخی، دسترسی فضاهای فراغتی، تفریحی و ورزشی و کیفیت خدمات پزشکی و بهداشتی) میانگین ها بیشتر از مقدار ارزش عددی (3) بوده است. بیانگر آنست که مولفه وضعیت مساکن مستحکم بیشترین رضایت را در بین ساکنین محلات داشته و از سوی دیگر مولفه میزان مساحت مناسب و کافی در مسکن با کمترین رضایت همراه بوده است و در مجموع با توجه به میانگین کل کمتر ازحد متوسط استاندارد، عدم رضایت ساکنین از شاخص کالبدی را نشان می دهد. زیست پذیری شهر شیراز بر اساس ابعاد اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و کالبدی مورد مطالعه قرار گرفت، نتایج تحقیق نشان می دهد که زیست پذیری کلانشهر شیراز در حد متوسط و به سمت نامطلوب پیش می رود.
    کلیدواژگان: زیست پذیری، ابعاد زیست پذیری شهری، آزمون تی تک نمونه ای، کلانشهر شیراز
  • لیلا کارپیشه صفحات 413-421

    افزایش نیاز غذایی به دلیل رشد جمعیت، افزایش تعداد افراد گرسنه، کمبود منابع، افت سطح سفره‌های آب‌های زیرزمینی، آلودگی محیط‌زیست، کاهش حاصلخیزی خاک کشاورزی، فشار زیادی بر کشورهای در حال توسعه وارد کرده است برای مقابله با این مشکل معرفی و پذیرش فناوری‌های مدرن سازگار با محیط‌زیست ضروری به نظر می‌رسد، کشاورزی دقیق چنین فناوری‌هایی را ارایه می‌دهد. بدین ترتیب هدف مقاله حاضر مطالعه چالشهای کاربرد کشاورزی دقیق از دیدگاه کارشناسان کشاورزی استان اردبیل تعیین شد.این تحقیق از نوع کاربردی، کمی، توصیفی، پس رویدادی، پیمایشی و همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کارشناسان کشاورزی سازمان‌های جهاد کشاورزی، مرکز تحقیقات و مرکز آموزش کشاورزی استان اردبیل (N=365) که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه (n=169) محاسبه گردید که به صورت تصادفی طبقه‌ای متناسب انتخاب شدند. روایی محتوایی و ظاهری این تحقیق با استفاده از نقطه نظرات استادان گروه ماشین‌آلات کشاورزی و گروه ترویج دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل و ابهر و اعمال اصلاحات لازم به دست آمد. برای بدست آوردن پایایی از آزمون پیشاهنگ استفاده شد و ضریب آلفای کرونباخ 70/0 به دست آمد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی چالش‌ها و موانع تاثیر گذار بر اجرای کشاورزی دقیق نشان داد که 4 مانع بینشی، زراعی، آموزشی و ترویجی، مالی و تجهیزاتی، 75/62 درصد از کل واریانس متغییر دیدگاه کارشناسان نسبت به اجرای کشاورزی دقیق را تبیین کردند و از بین این موانع، عامل بینشی با مقدار واریانس 88/16 بیشترین سهم و متغییر مالی و تجهیزاتی با مقدار واریانس 48/14 کمترین سهم را در تبیین دیدگاه کارشناسان نسبت به اجرای کشاورزی دقیق داشته‌اند.

    کلیدواژگان: کشاورزی دقیق، دیدگاه، چالش، تحلیل عاملی
|
  • Mehdi Sadeghi, Mahdi Setayeshmanesh * Pages 1-25

    In recent years, village development authorities have turned to entrepreneurial capacities, which can help remove major challenges such as unemployment, low income, economic non-diversity, etc. in rural areas. The present research uses a descriptive-analytical method. It collects data from library sources and field surveys (questionnaires). The statistical population of this research consists of 9 villages of the rural district of Panjeh Ali. To analyze the data, descriptive statistics (mean, standard deviation) as well as inferential statistics (one-sample t-test, Friedman test, Pearson correlation and Path analysis) were used. Research findings revealed that the villages under study have the highest capacities for entrepreneurial development in the individual dimension (mean rate of 3.25% and T statistics of 6.868, but no such a good situation was found for the rest of the areas. Friedman test results indicated the highest mean of entrepreneurial development related to the individual indicator (4.40%), while the lowest mean related to the infrastructure indicator (2.21%). Results of correlation between variables indicated a direct relationship between level of education and entrepreneurial development, as the said components decreased with the increase of the age. To examine the extent to which capacity dimensions affect entrepreneurial development, path analysis was used. Analysis findings indicated that the economic dimension had the highest effects (0.598) and the infrastructure dimension had the lowest effects (0.298).

    Keywords: Keywords Northern Panjeh Ali Rural District, Rural development, Entrepreneurship, village entrepreneurship
  • Nasser Alvani *, Moslem Savari Pages 26-42

     Sustainability of tourism, requires hardware facilities, providing facilities for advertising, attracting investors and tourists, overcoming unexpected conditions such as the outbreak of coronary heart disease, using the latest technology in the world and employing capable staff and tour leaders with relationships Social is high. In this study, the comparison of tourism sustainability indicators in Khorramshahr and Abadan regions using the swot method was put on the agenda and it was found that stakeholders and planners in both regions with three important strategies considering financial possibilities, changes in competitors' performance, Innovated and used strategy, which is a priority in Khorramshahr with innovation and in Abadan with obtaining appropriate financial resources and advertising. In this regard, it was found that due to the age, reputation and conditions of Abadan, the city is more opportunities for advertising through local and national radio and television to attract tourists and uses financial resources of financial and banking institutions to expand the tourism sector. But in Khorramshahr, there is more planning to use foreign resources. In both tourism regions, the use of state-of-the-art technology has been challenged due to the unfamiliarity of tour leaders, and tourism practitioners are seeking to train tourism staff and hire tour leaders with high communication skills. Eventually, both regions fear the outbreak of coronary heart disease and similar issues that have led to the collapse of tourism, and are working to overcome the situation.

    Keywords: Sustainable tourism, SWOT method, Khorramshahr region, Abadan region
  • Davod Hatami *, Hamideh Hatami, Reza Hatami Pages 43-68
    Urban ageing is an emerging domain that deals with the population of older people livingin cities. The ageing of society is a positive yet challenging phenomenon, as population ageing andurbanisation are the culmination of successful human development. One could argue whether the cityenvironment is an ideal place for people to grow old and live at an old age compared to rural areas.This viewpoint article explores and describes the challenges that are encountered when making citiesage-friendly in Europe. Such challenges include the creation of inclusive neighbourhoods and theimplementation of technology for ageing-in-place. Examples from projects in two age-friendly citiesin The Netherlands (The Hague) and Poland (Cracow) are shown to illustrate the potential of makingcities more tuned to the needs of older people and identify important challenges for the next coupleof years. Overall, the global ageing of urban populations calls for more age-friendly approaches to beimplemented in our cities. It is a challenge to prepare for these developments in such a way that bothcurrent and future generations of older people can benefit from age-friendly strategies.
    Keywords: older adults, Older people, cities, Poland, the Netherlands
  • Davod Hatami *, Ehsan Yari, Hamideh Hatami, Reza Hatami Pages 69-92

    Iraq was in an economically disadvantaged position after the war against Iran. Saddam Hussein desperately needed money to sort out his country's turbulent economic situation. Therefore, he made a series of requests from the countries of the Persian Gulf; Such as (reducing oil production and adhering to the quota set by OPEC, forgiving Iraq and providing new financial assistance to Iraq), and declaring that if these demands are opposed, I will take revenge; Therefore, these factors and the history of border disputes and Iraq's long-standing claims to Kuwait's ownership and the US green light to Iraq to invade Kuwait, led Iraq to invade Kuwait at dawn on August 2, 1990. Occupied the country in a matter of hours.The purpose of this study is to investigate the cause of Iraq's invasion of Kuwait in 1990.Research method In this research is a combination of historical, descriptive and analytical methods.Findings and results The findings of this study show that the Ba'athist regime in Iraq invaded Kuwait for political, economic and security (military) reasons, the most important of which are:Given that the length of the Iraqi coast in the Persian Gulf is very short, this has taken away the freedom of action and maneuvering power from Iraq. For this reason, by occupying Kuwait and its important islands, Iraq gained access to more than 150 km of the strategic coast of Kuwait at the head of the Persian Gulf, eliminating the problem of Iraq's lack of access to the waters of the Persian Gulf; And since Kuwait is one of the world's largest oil producers and ranks third in the world in terms of proven oil reserves; Thus, Iraq's access to Kuwait would significantly increase Iraq's revenues. ding for the reconstruction of the Iraq war; Thus, Iraq achieved its

    Keywords: war, Economy, land disputes, Iraq, Kuwait
  • Hadi Aazami, Vahid Sadeghi, Seyed MohamadHossein Hosseini * Pages 93-112

    Election geography is a branch of political geography that examines the spatial dimensions of elections. One of the geographical dimensions of elections is the pattern of environmental and birth votes. Mamasani constituency, because it has a tribal and nomadic context, the voting pattern in this geographical area is influenced by ethnic and tribal groups, and therefore the main vote of candidates in geographical areas is attributed to their tribe and descent. Hence, the forthcoming research intends to examine and analyze the voting base of the candidates in the 11th round of the Islamic Consultative Assembly elections in Mamasani constituency? In examining the spatial distribution of votes, it seems that the votes were not uniformly distributed in all places and geographical spaces of Mamasani constituency, but the weight and concentration of votes in the spaces attributed to the districts and tribes that are the most populous population and the number of voters. Research method The present research has a descriptive and analytical nature and the method of collecting documentary and field information (observation). The results of the studies showed; The voting pattern in Mamasani constituency is influenced by local-spatial identities and tribalism, and this issue has caused the spatial distribution of votes is not homogeneous and the votes of electoral actors in the birthplace and territory of their tribe more than other places and settlements. Candidates whose place of birth does not have a sufficient population should not reach

    Keywords: Election geography, Spatial Distribution of Votes, Tribalism, Mamasani Constituency
  • Eman Falahi * Pages 113-138

    The success rate of urban spaces is proportional to the amount of use of that space and human presence in it. In today's cities, what causes urban life and healthy living of citizens more than other factors, is to pay attention to the social dimensions in urban plans. Choose comfortable, safe and enjoyable walks in the hours leading up to the night, in which case the use of artificial light technique is effective in creating a suitable rejuvenation for a safe and attractive walk. This study was conducted with the aim of the effect of lighting on increasing pedestrian orientation and establishing social interactions on Taleghani Street in Ahvaz; Due to the nature of the subject and the goals for which it is intended, it is of descriptive-analytical type and is among the applied researches. The statistical population is 1227011 people living in Ahvaz in 2016. In order to select the sample size, 50 people have been selected due to time constraints. The findings of the SWOT technique show that the score of internal factors is 2.56 and the score of external factors is 2.79, which means that opportunities have overcome threats and offensive strategy is the superior strategy in this research. Also, the tested hypothesis was confirmed with a mean (3.26). Based on Pearson correlation coefficient, the hypothesis is with coefficient (0.092) and significance level (0.049).The results show that optimal lighting is one of the most prominent components that differentiate users' desire to use places at night. The quality of light as a factor that causes human perception of the environment plays an important role in encouraging users to use urban spaces in the late hours of the night.

    Keywords: Lighting, pedestrianization, Social Interactions, Taleghani Street, Ahvaz
  • Arezou Amini, Nikrouz Mostofi * Pages 139-157
    Land subsidence due to uncontrolled extraction of groundwater resources is one of the events that has been observed in abundance in Iran. Due to the improper extraction of groundwater resources in the country, unfortunately, . Kabudrahangplain of Hamedan is the richest plain of Hamedan province in terms of having groundwater resources, but unfortunately in the last 30 years due to excessive abstraction of groundwater to meet agricultural and industrial needs and lack of adequate monitoring of this issue, Groundwater level has decreased, which has caused subsidence and, of course, sinkholes in Kabudrahang city. The purpose of this study is to identify sinkholes to prevent or reduce the damage caused by it.In this research, the radar interference method with the help of SENTINEL-1 satellite radar images using SNAP software has been used to monitor subsidence and subsidence, and the subsidence rate and the number of subsidence have been reported.After reviewing the approximately quarterly periods of the study area using the image of the first period and the last period to a period of 361 days, i.e. the images of 09/15/2017 to 10/09/2018 in the study area in general was examined. The results of this study show that in the period of one year, the study area has subsided by 14.5 cm, which is more subsidence in Kordabad, Noabad, KaboudarAhang, Famenin and in general in Fameninplain,Kabudrahang, Qahvand and around Hamedan has happened. These results can indicate the danger of landslides in these areas.The final results show a total subsidence of about 14.5 cm in the range that most of these subsidence occurred around urban areas and close to residential areas that this factor can be a news of occurrence. To bring about imminent human catastrophes in Hamedan province, especially KaboudarAhang plain.
    Keywords: subsidence, sinking, Radar Interference, KaboudarAhang city, Hamadan province
  • Nasser Alvani *, Moslem Savari Pages 158-176

    In today's world, the functions of villages and cities are largely shared and there are deep relationships between cities and villages. Khuzestan is one of the provinces in which villagers play a major role in agricultural and livestock production in the country, and rural development and sustainable population in the village will lead to sustainable developmentIn today's world, the functions of villages and cities are largely shared and there are deep relationships between cities and villages. Khuzestan is one of the provinces in which villagers play a major role in agricultural and livestock production in the country, and rural development and sustainable population in the village will lead to sustainable development.The results of this study showed that the supply of sanitary drinking water and other health needs of the people and special attention to the needs of the people, creating security for investment in rural businesses and planning for the development of agriculture, horticulture, animal husbandry, carpet weaving, Entrepreneurship and handicrafts, as the main activity of the villagers, along with considering rural and urban relations in the villages of Khuzestan province can pave the way for being in the axis of sustainable development.

    Keywords: Rural Development, sustainable development, urban, rural relations, Khuzestan Province
  • Bahman Khosravipour *, Soheila Pourjavid, Hasanali Kourehpaz Pages 177-187
    Given that the effectiveness of any organization and the achievement of its goals are related to the performance of employees and their job satisfaction, Therefore, this article, compiled in an analytical-review method and using library resources and internet sites, tries to analyze the factors affecting the job satisfaction of the experts of the Agricultural Jihad Organization of Khuzestan province and provide the necessary solutions. Job satisfaction has a decisive role in many factors of organizational productivity, and improving performance in organizational civic behavior, organizational commitment, job attachment and mental health of employees and reducing behaviors such as absenteeism, leaving the service and many other behaviors, including the consequences of creating a sense of satisfaction It is a job in the employees of organizations. These valuable consequences should be a strong motivation for managers of organizations to pay serious attention to the issue of job satisfaction of employees and take measures to create it. The first step in this case requires identifying the dimensions and aspects of job satisfaction and their nature, which should be achieved through research and surveys. This knowledge provides the basis for discovering the causes of job satisfaction. By discovering the factors influencing job satisfaction and applying interventions to improve these causes in various dimensions, job satisfaction will increase, which will lead to higher levels of positive outcomes and lower levels of negative outcomes. For this purpose, the aim of this research is to achieve this goal.
    Keywords: Job Satisfaction, agricultural jihad organization, Productivity, Efficiency, effectiveness
  • Bahman Khosravipour *, Azim Ajili, Parasto Kazemi Pages 188-206

    The cooperative sector, along with other public and private sectors that face many failures to achieve efficiency, is considered as a subset of the third sector (social economy). By having principles such as free and optional membership, democratic control, limited capital profit, excess income and training and cooperation among cooperative members, cooperatives can be a suitable platform for the activity and success of people with little capital but with great ability. In general, it can be said that cooperatives are a suitable policy to support the decentralized funds in the society and also to create employment and reduce the unemployment rate. Therefore, this research seeks to identify the factors that prevent and promote the development of rural production cooperatives. This study was carried out by a descriptive-survey method with a random sampling method according to the size of the floor among 226 members of production cooperatives in Songhor, Sahne and Kangavar cities. The validity of the questionnaire was confirmed using experts' opinions and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha test. The alpha level was acceptable for each of the research variables. Data analysis was done by SPSS software. The results of the average comparison between the respondents' views regarding the preventing and promoting factors and variables such as gender and age do not have a statistically significant difference. While there is a statistically significant difference between the views of the respondents regarding the preventing and promoting factors and the education level variable. Also, the results of the correlation showed that there is a statistically significant relationship between the views of the respondents regarding the preventing and promoting factors and the variables of membership history and the number of training courses.

    Keywords: job satisfaction, agricultural jihad organization, productivity, efficiency, effectiveness
  • Sara Behvandi, Azam Moradi, Mehdi Khodadad * Pages 207-224

    Creating artistic volumes and graphic designs in urban spaces has played an irreplaceable role in improving the quality of the urban environment, which, if accompanied by citizen participation, can lead to a high level of citizen satisfaction with life. In this regard, the principles and components of citizenship ethics should be observed so that people and city officials can perform their roles and activities in a coordinated manner and without any tension to lead the city towards sustainability. In this research, which has been done in a descriptive-analytical manner and relying on library resources and field methods, the aim is to evaluate and analyze the role of citizens 'ethics on citizens' social participation in beautifying urban landscapes in Ilam. The residents of Ilam are 267 citizens and 70 city managers selected using the Cochran method and the questionnaire was randomly distributed among them. The results obtained from the non-parametric Chi-Square test show a significant correlation at the level of 99% that the participation of citizens in beautifying urban landscapes is at a moderate level. The Whitney Mann test was also used to compare the views of citizens and city managers on the extent of citizens' duties. The results show a significant difference at the level of 99% between the views of citizens and city managers. The same result of Pearson test showed that there is a significant relationship between civic ethics and social participation of Ilam citizens in beautifying urban landscapes.

    Keywords: Citizenship ethics, Social participation, beautification of urban landscape, Ilam
  • Mehrdad Noorbakhsh, Amir Nazari Nejad Pages 225-236

    Cities became one of the main centers for research because they are the main gathering place for human beings. One of the problems that plagues the city today, especially large cities, is the phenomenon of the city's thermal island. There are many factors involved in the spatial changes of a thermal island, including human activities and changes in land cover, which often lead to a reduction in green space. Numerous vegetation indices have been developed and in this study, NDVI and EVI indices were examined. Land surface temperature for August 18, 2021 was retrieved from Landsat images using one-channel algorithm and the above indicators for the above date were extracted. The results showed that most of the city is covered by a temperature class of 305-310 degrees Kelvin. By comparing the indices and the land surface temperature, it was found that the land surface temperature and the vegetation have an inverse relationship, so that in the south and east the temperature is lower and the vegetation is higher; but for the South and the West, the opposite is true. Also, the relationship between land surface temperature and EVI index was -23.31% and its relationship with NDVI index was about -24%; this indicates that the two indicators are similar with a slight difference.

    Keywords: Land surface temperature, Tehran, Single Channel Algorithm, EVI, LST
  • Motahara Salehi, Habibolah Salarzehi *, Abdul Majid Imani Pages 237-254
    Comprehensive efforts for the development of cities, especially in developing countries, have been considered an inevitable necessity for their survival. This will be possible with good urban governance. This concept has a special and key place, especially in developing countries and in the establishment and institutionalization of civil society. In good urban governance, efforts are made to improve today's complex system of urban management and to realize the views and theories of sustainable development and humanistic cities by governing the city and strengthening public, public and private institutions. The present research, in terms of purpose, is in the category of developmental and applied research and its method is descriptive-analytical. Due to the nature and type of subject matter, data collection was based on library and documentary methods. The results show that there is a direct relationship between the implementation of good urban governance and the realization of The urban development.
    Keywords: Good Urban Governance, Civil Society, Sustainable urban development
  • Omid Omara Pages 255-272

    The worn-out tissues of the city, which have physical, functional and functional wear and tear, have high vulnerability and low resilience in dealing with the mentioned crises, so it is necessary to intervene in these tissues in order to create balance and harmony between the foundations of social life. , The economy and the improvement of the urban body are even more important. The research method of this research is qualitative and with a content analysis approach. First, by referring to reliable sources and collecting materials and also by examining case samples in order to verify the data, information including resilience criteria and indicators of urban worn-out texture are presented as the two main poles of this research. The purpose of this study is to identify the indicators and factors affecting the dimensions of resilience in urban worn-out structures and to provide a housing design solution with a resilience approach. The results of research according to review studies show that the dimensions of resilience in urban worn-out textures in terms of physical-environmental dimension, social dimension, organizational-institutional dimension and economic dimension are not in a favorable position. Took.

    Keywords: housing design, urban texture, Worn Texture, Resilience
  • Masoomeh Mehri *, Mostafa Istgaldi Pages 273-288
    Today, good urban governance is a new approach in the structure of urban management that has challenged all traditional and centralized approaches to urban management. The aim of this study was to investigate the effects of good urban governance on urban prosperity in Shiraz. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The statistical population of the study consists of citizens of Shiraz, which according to the 2016 census was 1569534 people, which was selected as a sample using a Cochran's volume-sample formula of 384 people. One-sample t-test, multivariate regression analysis and Pearson correlation coefficient were used to analyze the research findings. The results of t-test showed that the accountability index with an average of 3.313 has the highest average and the efficiency and effectiveness index with an average of 2.809 has the lowest average among the indicators of good urban governance in Shiraz. Quality of life index with an average of 3.365 has the highest average among urban prosperity indices and equality and social justice index with an average of 2.887 has the lowest average among urban prosperity indices in Shiraz. In order to investigate the effects of good urban governance on urban prosperity in Shiraz, multivariate regression test has been used. The results showed that good urban governance had the greatest effect with a beta coefficient of 0.387 on the quality of life index and the lowest effect with a beta coefficient of 0.143 on the production ability index. And urban prosperity with Pearson coefficient 554 / has a direct and significant relationship between the two.
    Keywords: governance, Good Urban Governance, urban management, Urban Prosperity, Shiraz
  • Somaye Hajivandpaydari *, Hojjat Yazdanpanah, Seyed Bahram Andarzian Pages 299-314

    Increased atmospheric anomalies such as sudden rainfall, wind storms, droughts and rising temperatures in some parts of Iran there a few years. Snow in the cities of the south and center after 50 years, extreme cold and hail in the blooming trees, increasing the average temperature of some cities in recent years are examples of tangible changes in the climate of Iran. General circulation models(GCM) of the atmosphere by greenhouse gas emissions scenarios predict future climate of the Earth. But very low spatial resolution of these models and their results to evaluate the impact of climate change does not apply in the sciences. Thus Downscaling GCM data should be used. But the accuracy of these models depends on the geographic and climatic conditions of each region. In this study the possible effects of climate change on climate parameters daily rainfall, minimum and maximum temperature synoptic stations north of Khuzestan in statistical period (2014-1985) were studied. Forecast using the A2 and B1 and HadCM3 model for the period (2030-2011) and (2050-2030) was carried out. Downscaling GCM data software was used for LARS-WG. The results show that annual rainfall in the region has come down trend. The highest temperature rise in the minimum temperature. And this increase is more pronounced in winter. And the maximum temperature rise was observed in the A2 scenario for 2050.

    Keywords: climate change, LARS-WG, HadCM3, scenario A2, B1
  • Ali Oskouee Aras * Pages 315-345

    Dimensions of urban participation today have become an integral part of urban management systems. Meanwhile, the participation rate of residents of urban car settlements is more important than residents of other urban areas. Because the residents of informal settlements have a high social spirit and consequently are interested in participating in the affairs of their neighborhood. In this regard, the present study has assessed and ranked the dimensions of participation of residents of informal settlements in the metropolis of Tehran with a case study of the Islamabad neighborhood. The research method is descriptive-analytical and SPSS16 software was used to analyze the data and Friedman, Kruskal-Wallis, and Mann-Whitney tests were used to test the hypotheses. Research data were collected using library studies and field research and the sample size was estimated to be 370 according to Cochran's formula. The indicators determined in this research are "psychological", "social", "economic" and "managerial", respectively. The results of data analysis and questionnaires indicate that from the point of view of the residents of the Islamabad neighborhood of Tehran, among the studied components, the "managerial" component is the most important and among the studied indicators, the index " The level of stress and psychological pressures are the most important and also other results of the research can be pointed out that there is no relationship between the education status and marital status of residents with their participation. In general, it can be said that the participation rate of residents is below average (2.13).

    Keywords: Participation, Informal Settlements, urban management, Tehran Metropolis, Islamabad
  • Elham Khosravipour * Pages 346-359

    The purpose of this study is to investigate the effect of social capital variables (structural, relational and cognitive) on the promotion of organizational resilience in Khuzestan University of Agriculture and Natural Resources. The research method is applied according to the purpose and is descriptive and correlational. Data collection tools were Nahapiet and Ghoshal(1998) social capital questionnaire with 15 items and three structural, relational and cognitive dimensions and McManus (2008) organizational resilience questionnaire with 16 items. The validity and reliability of the questionnaire were calculated with SPSS software. The statistical population of this study includes all employees of Khuzestan University of Agriculture and Natural Resources, 220 people. The number of samples was determined with the help of Krejcie Morgan table of 136 people. To analyze the data, two descriptive and inferential statistics have been used with the help of SPSS software. According to the research findings obtained from the analysis of statistical data, all research hypotheses are confirmed, in which, according to statistical tests, the role of structural factors is higher than other variables. Finally, practical suggestions in this field are presented.

    Keywords: Social Capital, Resilience, Organizational Resilience, Khuzestan University of Agriculture, Natural Resources
  • Kobra Taheri, Anahita Hosseini *, Amir Amiri Pages 360-368

    Survey of the tourism industry in developing countries,(case study mongolia))The share of developing countries to benefit from international tourism shrimp that is small compared to the size of the population This significant difference between developing and developed countries can relate to following: Conflict and political instability, health concerns, Secretary of the poor facilities, poor service levels, limited distribution channels, lack of knowledge of potential markets, high costs of traveling to more remote locations,tourism in developing countries a greater reliance on domestic and intra-regional markets and tourists from less developed countries to less developed countries is a growing trend.Mongolia's tourism development policy closely associated with specific natural and cultural attractions of this country. The aim of this study was to acquaint tourism traditional Mongolian life is the distinctive environment. This descriptive study was conducted with the use of other research results indicate the presence of Mongolian Tourism, and from other areas of international trade, economic growth has been significant.

    Keywords: Tourism in developing countries, Mongolia, Mongolian tourism development
  • Kobra Taheri, Anahita Hosseini *, Amir Amiri Pages 369-382
    ( Survey of Impacts of tourism activities on natural ecosystems)Tourism is one of the largest industries in the world and this phenomenon is related to the bulk of the global economy in terms of economic, social and cultural environment are interwoven with human lives ,Many countries around the world, tourism development as one of the best ways to make money solving economic problems since they accelerate the development of tourism by creating economic opportunities and income increases, so it will have unpleasant consequences of inhibiting activity tourism is released, Developing countries will have bad consequences not only does not help but creates problems and difficulties in the course of development,.The research activities related to tourism impacts on natural ecosystems have been studied in this descriptive study was conducted with the use of other research,The results indicate that influence tourism activities in natural ecosystems, Changes in natural ecosystems, tourism activities, including transportation, fuel consumption can be affected by conditions of natural ecosystems to transformation
    Keywords: Natural Ecosystems, tourism activities, changing ecosystems, environmental threats
  • Ali Heidari *, Abolghasem Mahmoodi, Seyyed Ali Farahani Pages 383-399

    Marginalization is a social phenomenon that along with its spread, we are witnessing an increase in insecurity, delinquency, crime, etc. in society. Marginalization has always been of interest to urban political managers by affecting social security, especially by providing the necessary context for crime. It should be said that if the subject is not important, the society will be in crisis in various economic, social, cultural and political fields. Because the margins always threaten the text. Insecurity in the margins will naturally affect the text as well. An insecure society will not develop at all. Therefore, the prerequisite for development in various fields of human, social, cultural, economic and political, is the same category of social security that needs to be analyzed comprehensively. The present study aimed to investigate the effect of marginalization on citizens' sense of social security by descriptive-analytical method. The results show that marginalized people may threaten the security of citizens due to the young population, poverty, job instability, low education, lack of recreational facilities, poor health, confusion and depression. Marginalization disturbs public order and security due to incoherence and solidarity with the urban community with increasing social harm. Therefore, city managers and those in charge of maintaining public security should reduce security costs and the destructive effects of marginalization by emphasizing issues such as education, propaganda, building trust, social participation and, most importantly, economic and political development.

    Keywords: Marginalization, Citizen security, delinquency, urban space, Political Management
  • Maryam Heydari * Pages 400-412
    Urban livability has increased dramatically in relation to the new planning tasks in responding to the needs of post-industrial society, which is in dire need of facilities, facilities and quality of life, and on the other hand, livability due to the threats facing urban life today. It has doubled in importance. The main purpose of this study is to assess the viability of Shiraz. The research method is descriptive-analytical and survey methods have been used. 385 heads of households were surveyed to collect viability information through a questionnaire. For data analysis, sample sampling test was used. In the economic dimension, according to the obtained averages and the significance level of the items, which are all less than the accepted value (0.5). Therefore, it can be said with 95% probability that the economic index in Shiraz is not in a favorable condition. The social dimension indicates that in only 4 cases (access to cultural and religious sites, access to historical sites, access to leisure, recreational and sports spaces and the quality of medical and health services), the means were higher than the numerical value (3). ﻧﺴﺖ that the component of the status of solid housing ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﺿﺎﻳﺖ in 3 ﺳﺎﮐﻨﻴﻦ neighborhoods and out of ﺳﻮﻯ 2 component the amount of suitable and sufficient area in housing ﮐﻤﺘﺮﻳﻦ ﮐﻤﺘﺮﻳﻦ ﺿﺎﻳﺖ ﻩ ﻩ ﻩ ﺳﺖ and in general according to the total average below the standard average, residents' dissatisfaction with Indicates the physical index. The livability of Shiraz city was studied based on economic, social, environmental and physical dimensions. The results show that the livability of Shiraz metropolis is moderate and unfavorable.
    Keywords: viability, Dimensions of urban livability, Sample t-test, Shiraz metropolis
  • leila karpisheh Pages 413-421

    Increment of food need due to the population growth of hungry people, lack of resources, less of underground water level contamination of environment decrease of fertility of agriculture sail, have made pressure to the developing countries. In order to deal with this problems introduction and acceptance of compatible modern technologies with environment seems to be necessary and precious farming provide such technologies. Thus the aim of the present study was to investigate challenges of precision farming from farming experts on Ardabil province. This study is practical, quantitative, past event, analytical and co relational which was done during 91-90. Participants of the study were farming experts of agricultural organization research center, agricultural training center of Ardabil (N=365) and sample size was determined using Korcan formula, which were selected randomly(n=169). Apparent and content validity of this research was determined using viewpoints of faculty members and agricultural machinery group in promoting Islamic Azad Universities Ardabil and Abhar branches and doing necessary reformation. Scout’s test was used to obtain reliability and Cronbach’s Alpha coefficient was 0.79 Multivariate regression analysis is done to predict changes in the views of experts about the implementation of exact farming. Results of factor analysis of affecting challenge and obstacles on the implementation of exact farming showed that four, agricultural and promotional, financial and instrumental barriers explained 62/75 percent of total variance of experts’ view variable in relation to the implementation of precision farming and these barriers, prediction factor with 16/88 variance value has the highest proportion and financial and instrumental variable with 14/48 variance value has the least proportion in the explanation of experts viewpoints in relation to the implementation of precision farming.

    Keywords: precision agriculture, viewpoint, challenge.factor analysis