فهرست مطالب

مجله جغرافیا و روابط انسانی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/05
  • تعداد عناوین: 50
|
  • رامین پیشنماز اهری، علی پناهی* صفحات 1-21

    بافت های تاریخی به عنوان هویت هر قوم و کشوری و آثار گران بهایی از فرهنگ، دانش معماری و شهرسازی بومی تلقی می گردند. با توجه به تخریب و زوال این بافت ها طی دوره ی مختلف، بازآفرینی آنها یکی از اولویت های اساسی اکثر دولت ها محسوب می شود. با توجه به اهمیت بازآفرینی بافت های تاریخی، پژوهش حاضر با هدف آسیب شناسی نظام بازآفرینی بافت های تاریخی در کلان شهر تبریز و ارایه ی راهکارهای اجرایی به منظور دست یابی به وضعیت مطلوب نگارش شده است. روش تحقیق در پژوهش حاضر آمیخته (کمی-کیفی)، با هدف توسعه ای-کاربردی و ماهیت تحلیلی-اکتشافی می باشد. در راستای تحلیل اطلاعات نیز از مدل تحلیل عاملی Q و آزمون تی تک نمونه ای در نرم افزار SPSS استفاده شده است. همچنین جامعه ی آماری تحقیق حاضر شامل مدیران و کارشناسان شهری و نخبگان دانشگاهی می باشد که بر اساس روش دلفی نخبگان 20 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که پنج عامل اصلی در نارسایی نظام بازآفرینی بافت های تاریخی در کلان شهر تبریز تاثیرگذارند که به ترتیب عبارتند از: عدم وجود مدیریت یکپارچه، ناکارآمدی طرح ها و برنامه ها، عدم هماهنگی و مشارکت، عدم ظرفیت سازی نهادی و عدم تاکید بر دانش محوری. این 5 عامل در مجموع 402/80 درصد از واریانس کل را تبیین می کنند، یعنی عدم بازآفرینی مناسب بافت های تاریخی در شهر تبریز در حدود 80 درصد شامل اثرات (عوامل) استخراج شده می باشد و حدود 20 درصد نیز سایر عوامل را دربر می گیرد که خارج از بحث های مطرح شده در این تحقیق می باشد. همچنین میزان تحقق شاخص های پایداری و یکپارچه در نظام بازآفرینی بافت های تاریخی کلان شهر تبریز در وضعیت نامطلوبی قرار دارد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، بازآفرینی، بافت تاریخی، کلان شهر تبریز
  • موسی عابدینی*، امیرحسام پاسبان صفحات 22-37

    از آنجا که تغییرات کاربری اراضی در سطوح وسیع و گسترده صورت می گیرد بنابراین تکنولوژی سنجش از دور، سیستم اطلاعات جغرافیایی و سامانه های بروز همچون سامانه گوگل ارث انجین ابزاری ضروری، کارآمد و با ارزش جهت پایش تغییرات می باشد. بنابراین هدف از این پژوهش واکاوی و ارزیابی ارتباط بین دمای سطح زمین با کاربری اراضی و شاخص پوشش گیاهی در حوضه آبخیز خیاوچای مشگین شهر در استان اردبیل می باشد. در همین راستا جهت تهیه نقشه های کاربری اراضی از تصاویر ماهواره ای لندست استفاده گردید. در مرحله بعد با انجام تصحیحات اتمسفری و رادیومتریک اقدام به جمع آوری نمونه های آموزشی از سطح منطقه انجام شد در همین راستا جهت بالا بردن دقت کار از تصاویر گوگل ارث و بازدید میدانی از منطقه مورد مطالعه نقشه های کاربری اراضی با استفاده از روش طبقه بندی ماشین بردار پشتیبان (SVM) در 6 کلاس کاربری (مناطق مسکونی، برفی، آبی، مراتع، کشاورزی آبی و دیم) تهیه شد. در گام بعد مقادیر ضریب کاپا و صحت کلی برای سال های 1381 و 1401 محاسبه شد که به ترتیب برابر با 89/0، 61/91 و 94/0، 16/94 درصد به دست آمد. سپس اقدام به تهیه نقشه های شاخص پوشش گیاهی و دمای سطح زمین حوضه مورد مطالعه در محیط برنامه نویسی گوگل ارث انجین انجام گردید. نتایج نشان داد که میانگین دمای سطح زمین برای ماه خرداد سال 1381 با بیشینه دما 71/38 درجه سانتی گراد در قسمت های شمالی حوضه خیاو چای به وقوع پیوسته است و کمینه دما در نواحی جنوبی با متوسط دمای 87/15 درجه سانتی گراد رخ داده است. از طرفی وضعیت میانگین دمای ماه خرداد برای سال 1401 نشان داد که هسته حرارت گرمایی نسبتا در عرض های بالا تر متمرکز یافته است و این رابطه مستقیمی را با شاخص پوشش گیاهی دارد.

    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، کاربری اراضی، شاخص پوشش گیاهی، حوضه خیاوچای
  • ابوالقاسم تقی زادفانید*، حسین رضا شهبازی صفحات 38-63

    صنعت گردشگری به عنوان صنعت سبز دارای جایگاهی ویژه در مباحث توسعه پایدار محیطی، به ویژه در روستاها و حفظ محیط زیست بوده که یکی از ابعاد آن گردشگری روستایی است. به طوری که توجه و توسعه ی آن می تواند برای کشورهای درحال توسعه که با معضلاتی چون نرخ بیکاری بالا، محدودیت منابع ارزی و اقتصاد تک محصولی مواجه هستند، از اهمیت فراوانی به لحاظ تنوع بخشی اقتصادی برخوردار باشد. پژوهش حاضر به بررسی و ارزیابی نقش گردشگری در تغییرات فرهنگی (سبک ازدواج) روستای محمودآباد می پردازد. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و روش بررسی آن توصیفی– تحلیلی صورت گرفته است. جامعه آماری این تحقیق متشکل از 15 نفر از مدیران محلی روستای محمودآباد و کارشناسان این حوزه را تشکیل می دهند. در پژوهش حاضر تاثیرگذارترین و تاثیرپذیرترین عوامل موثر بر تغییرات الگوی فرهنگی ازدواج روستای محمودآباد بررسی شده است. یافته های حاصل از این پژوهش نشان می دهد عوامل میزان درآمد و سن ازدواج بیشترین تاثیرگذاری و نوع همسر یابی و همسر گزینی، میزان درآمد، سبک برگزاری ازدواج بیشترین تاثیرپذیری و عوامل میزان درآمد، سبک برگزاری ازدواج، نوع همسر یابی و همسر گزینی بیشترین تعاملات و روابط را با سایر عوامل دارا می باشند.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، تغییر الگوهای فرهنگی روستا، مدل دیمتل، محمودآباد
  • قاسم فتحی، علیرضا محمدی*، عطا غفاری گیلانده صفحات 64-78

    امروز بیماری های تنفسی در قالب بیماری های واگیردار و بیماری های ناشی از مسایل زیست محیطی روز به روز در حال گسترش است و مطابق آمار سازمان بهداشت جهانی رتبه قابل توجهی را در بین بیماری های انسانی دارد. کلانشهر تهران با رشد فزاینده جمعیت و منطقه شهری خود و همچنین آلودگی هوا، در معرض بروز روزافزون بیماری های تنفسی قرار گرفته است. تحلیل الگوهای مکانی-زمانی بیماری های تنفسی با استفاده از GIS در درک نحوه توزیع جغرافیایی و نیز مطالعات اپیدمیولوژیک و بهداشت جامعه شهری تهران از اهمیت زیادی برخوردار است. این پژوهش کاربردی و توصیفی-تحلیلی با استفاده از آمار فضایی به تحلیل مکانی-زمانی و نیز مدلسازی پخش فضایی اپیدمیولوژی بیماری های تنفسی و مخاطرات آن در شهر تهران پرداخته است. جامعه آماری پژوهش، مناطق 22 گانه شهر تهران است که داده های بیماران تنفسی در بازه زمانی 1397 الی 1400 (به تعداد 1995 نفر) با استفاده از نرم افزار ArcGIS مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از خودهمبستگی فضایی نشان داد که مناطق 13 و 14در شهر تهران در خوشه HH قرار دارند که 9.09 درصد کل مناطق را تشکیل می دهند. همچنین مناطق 4، 8، 13، 14 و 15 در لکه های داغ قرار دارند که 22.72 درصد کل مناطق شهر تهران را تشکیل می دهند. بررسی ها نشان داد که عوامل فاصله و مجاورت مکانی با مناطق درگیر بیماری های تنفسی از مهمترین علل پخش فضایی بیماری های تنفسی در سطح شهر تهران می باشد که از الگوی پخش فضایی سازش پذیر تبعیت می کند.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، پخش فضائی، تحلیل مکانی-زمانی، مخاطرات، شهر تهران
  • محمدحسن یزدانی*، ژیلا فرزانه سادات زارنجی صفحات 79-101

    در طی سال های اخیر توجه به ویژگی های محیط مسکونی و رضایتمندی از مسکن اهمیت ویژه ای یافته است ولی توجه به ویژگی های گروه های درآمدی متفاوت به خصوص قشرهای آسیب پذیر جامعه همچون مددجویان چندان مورد توجه واقع نبوده است. این در حالی است که با شناخت محیط مسکونی این گروه ها بیشتر می توان در برنامه ریزی ها و سیاست گذاری ها به آن ها توجه نمود و نهایتا باعث بهتر شدن محیط مسکونی و در نهایت رشد شهری و توسعه ی پایدار شهر شد. در این راستا هدف پژوهش حاضر رضایت سنجی اقشار کم درآمد شهری از کیفیت مولفه های محیط مسکونی شهرستان نیر می باشد.این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی و تحلیلی است. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مطالعات اسنادی و پیمایشی از طریق توزیع پرسش نامه بوده است. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر مدد جویان شهری کمیته امداد و بهزیستی شهر نیر می‏باشد که به صورت تصادفی در دسترس بوده، جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. در این راستا از آزمون های tتک نمونه ای و t مستقل و هم چنین تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی شفه بهره برده شده است. یافته های حاصل از آزمونt تک نمونه ای نشان داد رضایتمندی مددجویان از محیط مسکونی شان با میانگین عددی (05/3) بالاتر از حد متوسط(3) می باشد و تحلیل واریانس یک طرفه از تاثیر ویژگی های فردی دلالت بر تاثیرگذاری سن بر رضایتمندی بود. با توجه به نتایج تحقیق، ایجاد امکانات بیشتر جهت دسترسی به مراکز بهداشت و درمان و ایجاد پارک ها و فضای سبز می تواند باعث کاهش مشکلات ساکنان و افزایش سطح رضایت مندی این اقشار از مسکن خود گردد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، محیط مسکونی، اقشار کم درآمد، شهر نیر
  • جابر جهانبخش، توحید ملک زاده*، الهامه پورقاسمی صفحات 102-123

    کاربری اراضی و بررسی تغییرات آن یکی از اساسی ترین نیازهای سازمان ها جهت برنامه ریزی توسعه شهری و سایر طرح های عمرانی نظیر توسعه فضای سبز شهری می باشد. در این تحقیق به طبقه بندی و شناسایی تغییرات اراضی ساخته شده شهر اردبیل طی سال های 2021-2013 به کمک علم سنجش از دور و بهره گیری از تصاویر ماهواره ی لندست 8 مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا تصویر ماهواره ای مورد نظر و محدوده مورد مطالعه در سامانه Google Earth مشخص گردیده سپس با استفاده از آن به تهیه نقشه پوشش شهری پرداخته شد. تصاویر ارایه شده در این مطالعه، از لحاظ اتمسفری، رادیومتریک و هندسی تصحیح گردیده و آماده اعمال پردازش های بعدی شدند. برای این منظور منطقه مورد بررسی به 5 کاربری مجزا اراضی کشاورزی، اراضی بایر، باغات، مناطق ساخته شده و آب، تفکیک گردید. پس از طبقه بندی تصاویر، به منظور ارزیابی دقت آن ها از داده های برداشت زمینی و ماتریس خطا استفاده شده است که بر اساس آن تصاویر لندست 8 سال 2013 و 2021 به ترتیب با دقت کلی 82 و 80 همچنین ضریب کاپای 78/0و 72/0درصد در رتبه های اول و دوم از جهت طبقه بندی تصاویر قرار گرفته اند. نتایج روندیابی تغییرات کاربری ها بیانگر سیر صعودی سطح اراضی ساخته شده (96/4 کیلومتر مربع) و اراضی کشاورزی (54/1 کیلومتر مربع) ، همچنین سیر نزولی مساحت اراضی بایر (58/6 کلیومتر مربع) و باغات (24/0 کلیومتر مربع) می باشد. بر این اساس می توان نتیجه گرفت در طی دوره مورد مطالعه، در شهر اردبیل نیز مانند اکثر نقاط کشور طی سال های گذشته با توسعه شهرنشینی مواجه بوده است که این امر در نتیجه تبدیل اراضی بایر و باغات به اراضی مسکونی بوده است که در نهایت باعث افزایش مساحت اراضی ساخته شده در طی سال های گذشته گردیده است.

    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ای لندست، تغییرات کاربری اراضی، شهر اردبیل
  • مریم وریج کاظمی* صفحات 124-144

    هدف این تحقیق بررسی احتمال وقوع تروریسم زیست محیطی با توجه به تاثیر پیامدهای تغییر اقلیم در ایران است. از این رو تلاش می شود به این پرسش پاسخ داده شود که آیا پیامدهای تغییر اقلیم در ایران ضمن ایجاد چالش های امنیتی، می تواند شرایط را برای درگیری بر سر منابعی که زمینه ساز هستند، ایجاد کند؟ روش تحلیلی - توصیفی و آخرین داده های مراکز تحقیقاتی ایران نیز برای پاسخ به سوال پیدایش تروریسم زیست محیطی استفاده می شود؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا تاثیر تغییر اقلیم بر حوزه های آبخیز کشور به عنوان قطب تولید محصولات کشاورزی بررسی می شود. و انتظار می رود با توجه به افزایش دما و خشکسالی های مکرر و در نتیجه کاهش راندمان تولید مواد غذایی در مهم ترین حوزه های آبخیز ایران، همراه با افزایش تضادها بر سر منابع طبیعی، فشار مضاعف بر منابع کمیاب و امکانات بیولوژیکی وارد شود. به عنوان یک سلاح کارآمد ظاهر می شود. می تواند در خدمت فعالیت های فراقانونی نیروهای واگرا از دولت مرکزی باشد و منجر به ظهور نهادها و گروه هایی با ایدیولوژی ها یا استراتژی های رادیکال شود.

  • صابر قاطع، توحید ملک زاده*، الهامه پورقاسمی صفحات 145-164

    یکی از انواع ناپایداری دامنه ای که هر ساله خسارات مالی و جانی فراوانی را بر زندگی انسان ها وارد می نماید، مخاطره زمین لغزش است که پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی را به دنبال دارد. حوضه بالهارود شهرستان گرمی به علت کوهستانی بودن و وجود شیب های تند یکی از مناطق مستعد وقوع زمین لغزش است. بررسی عوامل موثر در وقوع زمینلغزش و شناخت نواحی مستعد آن گامی مهم در مدیریت منابع طبیعی و رسیدن به توسعه پایدار به شمار می رود. تکنیک تداخل سنجی راداری به عنوان روش کارامد در اندازه گیری جابه جایی سطح زمین می باشد. این فناوری در بررسی مخاطرات طبیعی زمین از جمله حرکات توده ای دامنه ها، فرونشست، زلزله و فعالیت های آتشفشانی بسیار متداول شده است. در این پژوهش، به منظور شناسایی و اندازه گیری زمین لغزش از تصاویر راداری سنتیل 1 سال های 2020 و 2022 استفاده شده است. به منظور پردازش اطلاعات نیز از نرم افزار SARSCAPE استفاده شده است که بالاترین بیشترین جابجایی زمین لغزش در خلاف جهت دید ، 154/0- سانتیمتر برآورد گردید که در راستای خطوط گسلی و در مرکز منطقه مورد مطالعه مشاهده شده است. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که تصاویر راداری از پتانسیل خوبی برای آشکارسازی ناپایداری دامنه ها و محاسبه جابه جایی آن ها برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: زمین لغزش، تداخل سنجی راداری، سنتینل 1، حوضه بالهارود
  • مسلم سواری، محمد لیموئی*، زهرا اسکندری صفحات 165-177

    این پژوهش از فرایند سلسله مراتبی برای اولویت‏بندی گزیدارها و معیارهای رونق تولید در مناطق روستایی استان خوزستان بهره گرفته شده است. بدین منظور در ابتدا با توجه به معیارها و نیز گزیدارهای شناسایی شده داده‏های مورد نیاز از طریق نمونه‏ای برگزیده از کارشناسان در سازمان‏های ذیربط دارند بر مبنای مقایسه‏های زوجی گردآوری و مورد تحلیل قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده‏ها به وسیله نرم‏افزار Expert Choice انجام شد. نتایج پژوهش بر مبنای مقایسات زوجی نشان داد که راهکارهای اقتصادی، زیرساختی، اجتماعی و محیطی به ترتیب مهمترین راهکارها بودند. علاوه بر این، نتایج اولویت‏بندی راهکارهای اقتصادی رونق تولید در مناطق روستایی استان خوزستان نتایج نشان داد که دو راهکار تنوع مشاغل و توسعه فعالیت‏های پسین و پیشن کشاورزی و توسعه بنگاه های زودبازده و صنایع تبدیلی، در راهکارهای زیرساختی، راهکار توسعه شبکه‏های حمل و نقل و بازاریابی و توسعه عدالت فضایی و ارایه خدمات جدید به روستاها، در راهکار اجتماعی دو راهکارهای جلوگیری از مهاجرت و توسعه مهارت‏های حرفه‏ای و آموزشی کشاورزان و در نهایت براساس راهکارهای محیطی گزینه جلوگیری از تغییرات کاربری اراضی و سازگاری با تغییرات اقلیمی مهمترین راهکارها بود.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، توسعه روستایی، توسعه کشاورزی، رونق تولید، استان خوزستان
  • احمد اسدی* صفحات 178-193

    امروزه دسترسی به مسکن قابل استطاعت یکی از مشکلات اکثر شهرها، به ویژه در کشورهای درحال توسعه محسوب می گردد، که به موجب آن اقشار فقیر شهری در مسکن های فاقد کیفیت لازم استقرار می یابند. در این راستا، برنامه ریزی تامین مسکن قابل استطاعت یکی از ضروریات شهرهای امروزه تلقی می گردد. با توجه به اهمیت موضوع، تحقیق حاضر با هدف ظرفیت سنجی نظام برنامه ریزی مسکن در تامین مسکن قابل استطاعت در کلان شهر تبریز نگارش گردیده است. بنابراین، روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت تحلیلی-اکتشافی می باشد. جامعه ی آماری تحقیق نیز شامل مدیران، مسیولان، کارشناسان و نخبگان دانشگاهی مرتبط با حوزه ی برنامه ریزی مسکن بوده که با استفاده از فرمول کوهن، 200 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین گردیده است. در راستای تحلیل اطلاعات نیز از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار Amos استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بیشترین تحقق پذیری در بین متغیرهای برنامه ریزی مسکن قابل استطاعت در کلان شهر تبریز مربوط به متغیرهای بهره مندی از الگوهای پیشنهادی واقع گرایانه در طرح های توسعه ی شهری، هماهنگی بین سیاست های طرح های برنامه ریزی شهری و منطقه ای با طرح ها و برنامه ریزی مسکن و نظارت و کنترل دقیق بر قیمت و کیفیت مصالح بوده که به ترتیب ضرایب استخراج شده بر اساس مدل ساختاری برای هرکدام 75/0، 71/0 و 69/0 می باشد. همچنین بر اساس نتایج مدل، مقدار بحرانی برای تمامی متغیرها (سیاست های عمران، شهرسازی و ساخت مسکن، سیاست های عمومی و سیاست های اقتصادی) پایین 96/1 محاسبه شده و در سطح اطمینان 95 درصد مورد تایید نمی باشند. به عبارتی برنامه ریزی مسکن قابل استطاعت در کلان شهر تبریز در وضعیت نامطلوبی قرار دارد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی مسکن، مسکن قابل استطاعت، گروه های کم درآمد، کلان شهر تبریز
  • علیرضا محمدی، ثریا نصیری* صفحات 194-213

    در ایران، طی دهه های گذشته، مقیاس محله حلقه مغفول در نظام رسمی برنامه ریزی فضایی بوده است. هدف از این پژوهش ارزیابی و سنجش شاخص های پایداری اجتماعی در محلات شهر پارس آباد می باشد. پژوهش حاضر، از نوع پژوهش های توصیفی - تحلیلی و به لحاظ هدف کاربردی است. که با استفاده از شیوه نمونه برداری تصادفی و از طریق فرمول کوکران و نمونه ها در حجم 275 نفر انتخاب شده اند. ابزارهای اندازه گیری پژوهش پرسشنامه پایداری اجتماعی، و در محلات شهر پارس آباد جهت تعیین روایی پرسشنامه، از روایی محتوایی استفاده شد و برای تعیین پایایی درونی از روش آلفای کرونباخ استفاده گردید و قابل قبول برخوردار هستند. بحث از آزمون کولموگروف اسمیرنف جهت طبیعی بودن داده ها استفاده شد. با تایید نرمال بودن داده ها، برای آزمون فرضیه های تحقیق از آزمون پارامتریک رگرسیون چند متغیره جهت تعیین اثر متغیر مستقل بر متغیر وابسته عوامل تحقیق استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که وضعیت شاخص های پایداری اجتماعی در معناداری با محلات در شهر پارس آباد وجود دارد، لذا از این نتایج می توان دریافت کرد که پایداری اجتماعی و نیز ایجاد نگرش مثبت در محلات شهری، که منجر به مشارکت اجتماعی می شود، استفاده نمود.

    کلیدواژگان: توسعه محله، سرمایه اجتماعی، توسعه پایدار محله، شهر پارس آباد
  • مرتضی علیدادی، مصطفی رحمتی جنیدآباد، سید محمدجواد سبحانی*، محمدرضا زارع بوانی صفحات 213-222

    هدف این مقاله ارایه برنامه ی راهبردی در راستای توسعه ی گلخانه های هوشمند در استان اصفهان با استفاده از روش کیفی تحلیل SWOT می باشد. در این مقاله راهکارهای توسعه گلخانه های هوشمند مبتنی بر استفاده حداکثری از نقاط قوت با تکیه بر فرصت ها، غلبه بر نقاط ضعف با بهره برداری از فرصت ها، استفاده از نقاط قوت برای کاهش تهدیدات و به حداقل رساندن نقاط ضعف با اجتناب از تهدیدات ارایه شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که توسعه گلخانه های هوشمند در استان اصفهان ضمن کاهش مصرف آب و اثرات زیست محیطی می تواند کیفیت و سودآوری محصول را افزایش دهد. از سوی دیگر توسعه گلخانه های هوشمند در این استان نیازمند غلبه بر محدودیت هایی مانند هزینه بالای سرمایه گذاری اولیه، پیچیدگی فنی، نیاز به نگهداری و وابستگی به عوامل خارجی است. همچنین نتایج نشان می دهد که توسعه گلخانه های هوشمند در استان اصفهان می تواند از برخی عوامل خارجی مطلوب مانند افزایش تقاضا و پایین بودن قیمت محصولات گلخانه ای نسبت به بازار جهانی استفاده کند. برخی از عوامل خارجی نامطلوب نیز همچون تحریم ها، مقاومت اجتماعی در پذیرش نوآوری و نوسانات بازار بر این فرآیند تاثیرگذار هستند. این مقاله پیشنهاداتی را برای سیاست گذاری تحقیقات آتی و رسیدگی به علت برخی شکاف ها، محدودیت ها و چالش ها در حمایت از هوشمندسازی گلخانه ها در استان اصفهان ارایه می کند.

    کلیدواژگان: گلخانه های هوشمند، مدل SWOT، استان اصفهان، کشاورزی پایدار، برنامه ریزی استراتژیک
  • وحید صادقی، سید محمدحسین حسینی* صفحات 223-237

    اینکه رای را به چه طریقی به سمت جغرافیای حمایت کشاند اصلی ترین موضوع کارزار انتخاباتی، و دغدغه استراتژیست های کمپین، مشاورین درجه یک داوطلبین انتخاباتی است. جغرافیای بدن یعنی محیط یکپارچه و کارکردی - متفاوت بدن به طوری که هر عضوی/ناحیه ای تاثیرگذار بر جامعه هدف/رای دهندگان است و قدرت سیاسی کسب می شود. نامزدها پیش از اینکه از طریق ابزارها به تصویر کشیده شوند، نخبگان سیاسی را پربار می کنند چراکه اصلی ترین کارگزار هستند. به لحاظ تاریخی تا اکنون در جوامعه توسعه یافته سوییس، فنلاند، نروژ، نیوزیلند، استرالیا، هلند، کارزار انتخاباتی احزاب، در دموکراسی های اروپایی و / امریکایی رقابت اشخاص سیاسی متمول و ابزارخرید به شکل مشارکت، در شبه دموکراسی های آسیاسی / افریقایی، ناسیونالیم محلی ماهیت کمپین های انتخاباتی تعمق و قدرت سیاسی کسب می شود. احزاب جنبه آگاهی بخشی، اشخاص جنبه سیاسی، ناسیونالیسم جنبه تاریخی / اجتماعی دارد. آگاهی بخش، توسعه را فراهم آورده، اشخاص، رقابت و ناسیونالیسم، تکثر را برای این فضاهای جغرافیایی خلق کرده است. به لحاظ سیر توسعه ای / نظریه ای / جغرافیایی، مکتب میشیگان روانشناسی اجتماعی را از طریق هویت حزبی، و مکتب کلمبیا نظریه جامعه شناسی را از طریق ساخت اجتماعی و مکتب رچستر نظریه اقتصاد دموکراسی را از طریق تصمیم گیری بهینه و سودناشی از آن مطرح کرده اند خود محیط، فرد است و قلب این فرد/انسان سیاسی، مرکز کمپین انتخاباتی است. هر یک از محیط های بدن با داشتن عضوی که کارکرد فردی و اجتماعی ویژه دارند درون مایه ستادها و کارزارهای انتخابتی را شکل می دهند. پرسش این است که جغرافیای بدن چیست و چگونه منجر به پیروزی نامزدها در رقابتهای انتخاباتی می شود. روش تحقیق کیفی و استدلالی و استنتاجی است.

    کلیدواژگان: جغرافیای بدن، کارزار انتخاباتی، قدرت سیاسی و توسعه
  • لیلا کارپیشه* صفحات 238-247

    بر خلاف برنامه هایی که نشان از امنیت تولید بعد از ورود تکنولوژی به کشاورزی داشت، اصلی ترین هدف آن یعنی تولید غذا نیز به خطر افتاده و باعث شده که در دهه های اخیر امنیت و سلامت غذا در قالب پروتکل ها و قراردادهای بین المللی مورد توجه قرار گیرد و تحقیقات متخصصان کشاورزی متوجه کشاورزی ارگانیک گردد. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش های توسعه کشاورزی ارگانیک و به روش توصیفی- همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل کارشناسان کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و مرکز آموزش کشاورزی استان اردبیل (365=N) بودند که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و یا کارشناسی ارشد در یکی از گرایش های مهندسی کشاورزی بوده و در یکی از سازمان های مذکور اشتغال داشتند که بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 171 نفر تعیین شد. نمونه گیری بر اساس روش طبقه ای با انتساب متناسب بود و در داخل طبقه ها تعداد نمونه مورد نیاز به طور کاملا تصادفی انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها، پرسشنامه بود که روایی محتوایی آن توسط کارشناسان و صاحبنظران تولیدات ارگانیک تایید شد. پایایی ابزار سنجش با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید که مقدار آن 76 .0 به دست آمد. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، حکایت از شناسایی سه چالش اصلی شامل بینشی، اطلاعاتی و اقتصادی داشت. این عوامل درمجموع 28/ 64 درصد از کل واریانس مربوط به متغیرهای چالش های توسعه کشاورزی ارگانیک را تبیین کردند. با توجه به نتایج، توسعه کشاورزی ارگانیک بیش از هر چیز مستلزم توسعه اطلاعات تولیدکنندگان نسبت به تولید محصولات ارگانیک می باشد تا با اتکا به آن و برنامه ریزی در جهت ارایه آموزشهای بنیادین و اساسی به منظور ارتقا سطح دانش تولیدکنندگان، چالش های توسعه کشاورزی ارگانیک را مرتفع نمود .

    کلیدواژگان: توسعه، کشاورزی ارگانیک، موانع، تحلیل عاملی
  • مهتا عزیزی، قاسم زارعی* صفحات 248-263

    ژئوتوریسم یکی از ارکان گردشگری است که بر چشم اندازها ، فرم ها ، و فرایندهای به وجودآورنده ی آن ها تاکید دارد. بدیهی است هر منطقه ای با توجه به محیط جغرافیایی خود از استعدادها و جذابیت های متفاوتی برخوردار است که ملزم مدیریت صحیح ان جهت توسعه و دستیابی به مزیت رقابتی پایدار می باشد.با توجه به اهمیت موضوع، هدف از انجام این پژوهش توان سنجی پتانسیل های ژئوتوریستی و مدیریت توسعه ان در شهر هشجین با استفاده از دو مدل فیولت و کوبالیکوا می باشد؛ برای دستیابی به این هدف، داده های اصلی پژوهش را اطلاعات اسنادی، مصاحبه و مشاهدات میدانی تشکیل داده اند. در این پژوهش از مدل کوبالیکوا که بیشتر بر معیارهای علمی، آموزشی، اقتصادی، حفاظتی و فرهنگی تاکید دارد و همچنین از مدل فیولت که مناطق ژئوتوریستی را بر اساس چهار معیار منشا شکل گیری، پراکندگی جغرافیایی، گردشگری و وضعیت دسترسی مورد بررسی قرار می دهد استفاده گردید. نتایج حاصل براساس مدل فیولت بیانگر این است که کوه اق داغ با مجموع امتیاز (5/11) نسبت به سایر مناطق ژئوتوریستی از قابلیت های متنوعی برخوردار است. همچنین امتیاز رودخانه زیبای قزل اوزن (25/11) و جنگل های نادر ارس امتیاز (11) رابه خود اختصاص داده است. و همچنین نتایج مدل کوبالیکوا نشان می دهد که کوه اق داغ با مقدار (10) بیشترین امتیاز را نسبت به سایر مناطق ژئوتوریستی کسب کرده است و پس از ان رودخانه قزل اوزن است که با مجموع امتیاز(5/9) دارای ارزش علمی واقتصادی و ارزش افزوده بیشتری بوده که منجر به توسعه منطقه در سطح شهرهشجین شده است. جنگل های ارس به دلیل نادر بودن در سطح کشور و دارا بودن انواع سازدها مورد توجه بیشتر مصاحبه شوندگان قرار گرفت و امتیاز (25/9) را به خود اختصاص داد؛ و درنهایت، راهکارهایی جهت مدیریت توسعه ی صنعت ژئوتوریسم در این شهر ارائه گردید.

    کلیدواژگان: پتانسیل ژئوتوریسم، مدیریت توسعه، شهر هشجین، مدل فیولت، مدل کوبالیکوا
  • معصومه فروزانی*، علی صالح نژاد، مرضیه کشاورز، مسعود یزدان پناه صفحات 249-263

    بروز خشکسالی های مکرر در نقاط خشک و نیمه خشک روستایی، نه تنها خانوارهای کشاورز را با مشکلات اقتصادی و اجتماعی روبرو می سازد، بلکه رفاه ذهنی آنان را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو، پژوهشی با هدف تحلیل رفاه ذهنی کشاورزان در شرایط خشکسالی با استفاده از روش پیمایش انجام شد. کشاورزان شهرستان کوهدشت (23600=N) به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شد و از بین آنها نمونه ای به حجم 379 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شد. داده ها به کمک پرسشنامه جمع آوری شد که روایی صوری آن توسط گروهی از متخصصان موضوعی تایید گردید. برای سنجش میزان پایایی پرسشنامه نیز، یک مطالعه راهنما انجام شد و میزان آلفا کرونباخ مقیاس های سنجش در حد قابل قبولی بدست آمد. یافته‎های پژوهش نشان داد با توجه به این که معیشت بیشتر خانوارها بر پایه کشاورزی استوار است، خشکسالی، رفاه ذهنی کشاورزان را تحت تاثیر قرار داده است. بر این اساس، عواطف مثبت و رضایت از زندگی بالاترین رتبه را در سنجش رفاه ذهنی کشاورزان داشته اند. از سوی دیگر، میان رفاه ذهنی کشاورزان خرده مالک و غیرخرده مالک، دیم کار و آبی کار، سالخورده و غیرسالخورده، کمتر برخوردار و برخوردار تفاوت معنی داری وجود داشت. بنحوی که کشاورزان غیرخرده مالک، آبی کار، مسن و متمول از رفاه ذهنی بیشتری برخوردار بودند. بر اساس یافته های پژوهش، توصیه هایی برای افزایش رفاه ذهنی کشاورزان در مواجهه با خشکسالی ارائه گردید

    کلیدواژگان: رفاه ذهنی، کم آبی، عواطف مثبت، رضایت از زندگی، کوهدشت
  • ارسطو یاری حصار*، چنور محمدی صفحات 284-303

    به کارگیری استراتژی های شهرهای خلاق یکی از راهکارهای پیش روی بسیاری از شهرهای امروزی است. شهرهایی که با مشکلاتی در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و زیست محیطی مواجه اند، می توانند با اولویت قرار دادن عناصر خلاق در عرصه های مختلف، چنین مسایلی را تعدیل دهند. شهر خلاق نه تنها فضایی است که در آن خلاقیت رشد می کند بلکه سازماندهی و مدیریت آن به طور خلاقانه طرح ریزی می گردد. در پژوهش حاضر به سنجش و اولویت بندی مناطق پنج گانه شهر اردبیل بر اساس شاخص های شهر خلاق پرداخته شده است. گردآوری داده ها و اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) می باشد. جامعه آماری پژوهش مناطق پنج گانه شهر اردبیل می باشد که 385 نفر با روش تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای وزن دهی به شاخص ها از روشی به نام MEREC و برای سنجش و اولویت بندی مناطق از مدل WASPAS استفاده شده است. نتایج بر اساس کل شاخص ها نشان می دهد، منطقه یک با مقدار 539/0 و وضعیت خوب در رتبه اول، منطقه دو با مقدار 537/0 و و ضعیت خوب در رتبه دوم، منطقه سه با مقدار 465/0 و وضعیت متوسط در رتبه سوم، منطقه چهار با مقدار 436/0 و وضعیت متوسط در رتبه چهارم و منطقه پنج با مقدار 425/0 و وضعیت متوسط در رتبه آخر قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: شهر خلاق، مناطق شهری، شهر اردبیل
  • میرامیر فروزان* صفحات 304-316

    صنعت گردشگری به عنوان یکی از صنایع خدماتی اهمیت بسیار زیادی در اقتصاد کشورها دارد. به مانند هر پدیده ی دیگری، گردشگری نیز دارای اثراتی بر جوامع است. اثرات اقتصادی یکی از مهم ترین آثار گردشگری است که می تواند تاثیرات توامان مثبت و منفی بر مقاصد و جوامع میزبان داشته باشد. ازاین رو، بررسی اثرات اقتصادی صنعت گردشگری از اهمیت بالایی برخوردار است. بر این اساس، هدف از این پژوهش، مروری بر اثرات اقتصادی مثبت و منفی صنعت گردشگری بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت روش کار از نوع توصیفی-تحلیلی بود. روش گردآوری داده ها در این پژوهش نیز از نوع اسنادی-کتابخانه ای بود. نتایج پژوهش داد که صنعت گردشگری در یک منطقه می تواند به طور همزمان اثرات اقتصادی مثبت و منفی به همراه داشته باشد. به طوری که به موازات هر اثر اقتصادی مثبت در یک منطقه، می توان شاهد بروز اثرات منفی اقتصادی نیز بود و لازم است به گونه ای عمل شود که اثرات مثبت تقویت شده و تا حد امکان از بروز اثرات منفی جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: اثرات اقتصادی، اثرات گردشگری، اقتصاد، صنعت گردشگری
  • بهمن خسروی پور*، مسعود برادران، مسعود یزدان پناه، زینب خادمی صفحات 305-317

    کشاورزی به عنوان یکی از فعالیت های تولیدی عمده در بیش تر کشورهای جهان، به ویژه کشورهای در حال توسعه، از جایگاه ویژه ای برخوردار است. یکی از موانع عمده ی رشد و توسعه ی اقتصادی فعالیت های این بخش، کمبود سرمایه است. هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر رضامندی کشاورزان از اعتبارات بانک کشاورزی است. نمونه این تحقیق شامل 200 نفر از کشاورزان شهرستان باغملک است به تصادفی ساده انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات در این پژوهش با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته انجام گرفت. پس از تهیه پرسش نامه و تایید روایی صوری آن توسط متخصصان امر، پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای متغیرهای مختلف تحقیق تایید شد. بافنه های تحقیق نشان داد که آزمون همبستگی بین متغیر های پژوهش رابطه مثبت و معنی دار شده است. در پایان، به منظور افزایش رضا مندی کشاورزان از اعتبارات بانک کشاورزی آن ها پیشنهاد هایی ارایه شد. در پایان، به منظور افزایش رضا مندی کشاورزان از اعتبارات بانک کشاورزی آن ها پیشنهاد هایی ارایه شد.

    کلیدواژگان: کمبود سرمایه، رضامندی کشاورزان، بانک کشاورزی
  • سیده ناهید شتاب بوشهری، مریم کریمی*، اسماعیل ویسیا، طاهره ازمشا صفحات 318-350

    پارک ها و فضاهای سبز، به عنوان مهمترین منابع فیزیکی در راستای ترویج فعالیت بدنی در میان اقشار مختلف جامعه می باشند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر اثربخشی پارک های بانوان استان خوزستان دارای رویکرد ترکیبی (کیفی-کمی) می باشد. در مرحله کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته با مشارکت 15 خبره و تحلیل محتوا استفاده شد. روش نمونه گیری انتخاب خبرگان در پژوهش به صورت هدفمند و به روش گلوله برفی انجام شد. در مرحله کمی؛ پرسشنامه محقق ساخته، جهت تایید عوامل شناسایی شده در بخش کیفی طراحی و اعتباریابی و در بین مراجعه کنندگان پارک های بانوان استان پخش و در نهایت 341 پرسشنامه بصورت حضوری و الکترونیکی جمع آوری شد. در این بخش به منظور بررسی داده ها از معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی استفاده گردید. نتایج این تحقیق در فاز کیفی، شامل شناسایی شش عامل اصلی (عوامل امنیتی، عوامل زیست محیطی، تعاملات اجتماعی و فرهنگی، عوامل کالبدی و زیبایی، عوامل ورزشی و سلامتی و عوامل انسانی) در اثربخشی بهتر پارک های بانوان استان بود. در بخش کمی تمامی بارهای عاملی گویه ها از 4/0 بیشتر بود که نشان از مناسب بودن این معیار داشت. همچنین مقدار t بدست آمده برای تمام گویه ها بیش از 96/1 است که حاکی از تاثیر معنادار تمام گویه ها در سطح اطمینان 95/0 داشت. با توجه به شرایط جغرافیایی استان پیشنهاد می شود مسیولین شهری و ورزشی با تکیه به نتایج پژوهش حاضر؛ نگاه ویژه ای نسبت به موضوع توسعه ی پارک های بانوان با رویکرد ورزشی داشته باشند تا از این طریق موجبات جامعه ای سالم و رشد شهروندان در ابعاد ورزشی، فرهنگی و اجتماعی را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: پارک بانوان، فعالیت بدنی، تحلیل محتوا، استان خوزستان
  • حامد روشنی، احمدعلی گودرزی، مهدی ترکمان صفحات 351-372

    جمهوری اسلامی ایران به دلیل قرار داشتن در همسایگی کشور افغانستان به عنوان بزرگترین تولیدکننده مواد مخدر جهان و همچنین از این جهت که کوتاه ترین، با صرفه ترین و مهم ترین مسیر ترانزیت بین المللی مواد مخدر از شرق به غرب جهان است، یکی از آسیب پذیرترین کشورهای جهان در مقابله با قاچاق مواد مخدر است. شواهد نشان می دهد که اقدامات انجام گرفته در حوزه های مختلف با همکاری دستگاه های گوناگون جهت کنترل قاچاق مواد مخدر تاثیرات زیادی در این حوزه داشته است. یکی از مهمترین سازمان ها در حوزه یاد شده مرزبانی ناجا و به خصوص دریابانی چابهار می باشد که با اقدامات خود سعی در کاهش ترانزیت مواد مخدر داشته است. هر چند دریابانی چابهار تاکنون توانسته اند اقدامات بسیار مناسبی را در جلوگیری از ورود مواد مخدر به کشور داشته باشد اما خود با چالش هایی روبرو است؛ این تحقیق با روش کیفی و مصاحبه با 30 کارشناس حوزه پژوهش انجام شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که مرزهای شرقی ایران به دلیل طولانی بودن با دولتهای ورشکسته و بی ثبات همچون افغانستان و پاکستان، عوامل ژیوموفولوژیکی همچون اتصال استانهای شرقی با دشت لوت و برخی از عوامل داخلی مثل شرایط اقتصادی نامناسب مناطق مرزی، مهمترین منطقه قاچاق مواد مخدر به داخل کشور بوده و زمینه مناسبی را برای رشد و گسترش قاچاق مواد مخدر در این منطقه فراهم نموده است. 

    کلیدواژگان: مرز، دریابانی، چالش، موادمخدر، قاچاق
  • موسی عابدینی، نسرین شاهمحمدی، امیرحسام پاسبان صفحات 373-401

    سیلاب یکی از مهم ترین و مخرب ترین بلایای طبیعی در سراسر جهان است. در دهه گذشته میزان وقوع سیلاب های مخرب به دلیل افزایش دما، گسترش شهرسازی و تغییر خصوصیات حوضه آبریز همراه با ایجاد تغییر کاربری اراضی و استفاده نادرست از زمین افزایش یافته است. هدف از این پژوهش بررسی سیلاب مشکین شهر با استفاده از مدل های WMS و HEC-RAS می باشد. در تحقیق حاضر با استفاده از مدل WMS، مدل سازی حداکثر سیلاب و تعیین هیدروگراف سیلاب برای دوره های بازگشت 5، 10 و 25 ساله صورت گرفته است. حداکثرسیلاب برای حوضه A با دوره های بازگشت ذکر شده به ترتیب برابر با84/0، 33/1 و 08/2 متر مکعب بر ثانیه می باشد. برای حوضه B به ترتیب برابر با 80/0، 27/1و 2 متر مکعب بر ثانیه می باشد. همچنین حداکثر سیلاب برای حوضه C با دوره های بازگشت ذکر شده به ترتیب برابر با 97/0، 55/1 و 24/2 متر مکعب بر ثانیه می باشد. نتایج حاصل از هیدروگراف سیلاب نشان می دهد با افزایش دوره بازگشت میزان نفوذ در حوضه کاهش پیدا کرده و دبی سیلاب زودتر اتفاق افتاده است. همچنین با افزایش دوره بازگشت زمان اوج هیدروگراف کاهش یافته است از طرفی با افزایش دوره ی بازگشت زمان پایه هیدروگراف و زمان فروکش سیل نیز افزایش می یابد. برای پهنه بندی سیلاب اطلاعات به دست آمده از مدل WMS به مدل HEC-RAS وارد شده است. با توجه به پروفیل طولی و نمای3 بعدی از پهنه بندی سیل می توان نتیجه گرفت که با افزایش دوره بازگشت، ارتفاع سطح آب در پروفیل طولی افزایش یافته است. همچنین به وضوح در نمای3 بعدی مشاهده می شود که سیل مناطق بیشتری را فراگرفته است.

    کلیدواژگان: دبی سیلاب، مدل هیدرولوژیکیHEC-RAS، WMS، مشکین شهر
  • حسین ایرجی*، احمد پوراحمد، بهاره منفرد صفحات 402-426

    در حال حاضر، بافت های فرسوده تاریخی به عنوان مشکل اساسی در شهرهای مختلف و حتی روستاها مطرح می باشند. بافت های فرسوده همچون حافظه تاریخی شهر عمل کرده و بیانگر هویت شهر می باشد. لذا نگهداری از آثار ارزشمند موجود در بافت به امری ضروری بدل شده است. این پژوهش با هدف ساماندهی بافت فرسوده شهر آباده با کمترین میزان مداخله به منظور حفظ هویت تاریخی شهر صورت می گیرد. گردآوری داده ها به روش کتابخانه ای و پیمایشی صورت گرفته است. به منظور تدوین راهبرد از ماتریس راهبردی کمی QSPM استفاده شده است. براساس یافته های تحقیق راهبردهای امکان بهره گیری از ساختمان های با ارزش و موعقیت بافت به منظور تقویت حس تعلق به عنوان اولویتدارترین راهبردها جهت ساماندهی بافت فرسوده بافت فرسوده شهر آباده مشخص شدند.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، باز آفرینی، آباده، QSPM
  • نرجس اربابی*، مجتبی صادقی بهابادی صفحات 427-440
    هدف از این مطالعه بررسی رفتار مصرف مواد غذایی ارگانیک دانش آموزان بر اساس تیوری رفتار برنامه ریزی شده بود. جامعه آماری این پژوهش را دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان ایرانشهر تشکیل می دهند که نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که ویژگی های جمعیت شناختی و متغیرهای مستقل نگرش، هنجارذهنی، کنترل رفتاری درک شده و عوامل محیطی و همچنین متغیر وابسته رفتار مصرف مواد غذایی ارگانیک را اندازه گیری می کرد، جمع آوری شد. پایایی و روایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی و داده ها با روش های آمار توصیفی و استنباطی به روش مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که نگرش، هنجار ذهنی، کنترل رفتاری درک شده و عوامل محیطی تاثیر مثبت و معناداری بر رفتار مصرف مواد غذایی ارگانیک داشته و حدود 60 درصد از واریانس رفتار را تبیین نموده اند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که دانش آموزان ایرانشهری از آگاهی و دیدگاه مطلوبی نسبت به مصرف مواد غذایی ارگانیک برخوردارند و در صورت مساعد بودن شرایط، تمایل به مصرف مواد غذایی ارگانیک دارند.
    کلیدواژگان: غذای ارگانیک، رفتار مصرف، مدل رفتار برنامه ریزی شده، دانش آموزان، ایرانشهر
  • فرهاد حمزه، محمد اخباری، محمود مجتهدی نجفی* صفحات 441-459

    طرح مساله:

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین فعالیت کاربران در شبکه های اجتماعی تلگرام و اینستاگرام و مطالبات سیاسی آنان در شهرهای تهران و قم به عنوان پایتخت های سیاسی- اقتصادی و فرهنگی-مذهبی کشور انجام شده است.

    روش

    این مطالعه با استفاده از روش ترکیبی شامل مطالعه کتابخانه ای و پیمایش با استفاده از ابزار پرسشنامه،انجام شده است. اعتبار پرسشنامه با روش اعتبار صوری و پایایی آن به وسیله آلفای کرنباخ محاسبه شده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه کاربران عضو شبکه های اجتماعی تلگرام و اینستاگرام بالای 15 سال ساکن شهرهای تهران و قم می باشند که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران 768 نفر به عنوان نمونه تعیین و با استفاده از نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان دهنده ارتباط معناداری بین دو متغیر میزان فعالیت در شبکه های اجتماعی و مطالبات سیاسی کاربران و میزان آماره اسپیرمن در سطح معناداری 95 درصد 0.59 می باشد که نمایانگر رابطه مستقیم و در حد متوسط می باشد.

    نتایج

    کاربران بر اساس خاصیت دوران مدرن دایما در حال بازاندیشی مطالبات سیاسی خود و سطح مورد انتظار آنها می باشند و به منظور حفظ تعادل سیاسی لازم است نظام سیاسی، دایما این مطالبات را رصد نماید و پاسخ مناسبی را به آنها ارایه دهد.

    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، فضای مجازی، مطالبات سیاسی، تلگرام، اینستاگرام
  • بهروز سبحانی* صفحات 460-483
    درخت به، بعد از سیب و گلابی مهم ترین میوه در گروه دانه دارها است. میوه به از دیرباز موردتوجه بوده در سال های اخیر در استان های مختلف کاشت یکدست باغ میوه به توسعه پیداکرده است. بر همین اساس پهنه بندی کشت درخت به، متناسب با شرایط اقلیمی و محیطی موردنیاز است. هدف از این تحقیق شناسایی نواحی کشت درخت به در استان اردبیل با روش های چندمعیاره، با استفاده از شاخص های؛ بارندگی، متوسط دما، کمینه دما، بیشینه دما، ارتفاع، شیب و عمق خاک در محیط GIS است. برای تعیین معیار وزنی شاخص ها و پهنه بندی اقلیم کشاورزی درخت به، از روش های AHP، ANP، Antropy shanon، DEMATEL و WLC استفاده گردید که روش های AHP، ANP و DEMATEL در تعیین ارزش وزنی شاخص ها و روش های Antropy shanon و WLC در پهنه بندی اقلیم کشاورزی بیشترین نقش داشتند. نتایج تحلیل روش ها نشان داد که؛ متوسط دما و بیشینه دما مهم ترین شاخص در طول دوره رشد درخت به در استان اردبیل هستند؛ اما شاخص های باران، کمینه دما، ارتفاع، شیب و عمق خاک در بعضی نواحی استان محدودیت های را برای کشت درخت به ایجاد می کنند. نتایج پهنه بندی اقلیمی روش ها، بیانگر آن است که؛ حدود 27 درصد از مساحت استان اردبیل خیلی مناسب، 31 درصد مناسب، 20 درصد کمی مناسب و 22 درصد نامناسب برای کشت درخت به است. نواحی شمال استان و محدوده شهرستان های گیوی و خلخال مناطق مناسب برای کشت درخت به بر اساس روش های موردمطالعه شناخته شده اند.
    کلیدواژگان: استان اردبیل، درخت به، پهنه بندی اقلیم کشاورزی، روش های تصمیم گیری
  • الهام واحدی اشرفی، مهدی رمضان زاده لسبوئی*، روزبه میرزائی صفحات 484-515

    همه گیری کووید-19 تلفات بی سابقه ای بر سفر و گردشگری، زندگی و معیشت وارد کرده است. به دلیل شیوع کووید-19؛ رفتارها، خواسته ها و حتی ویژگی های افراد برای سفر تغییر کرده است. شناسایی تغییر رفتار مصرف کنندگان، به ویژه در انتخاب مقصد و خدمات، در بازسازی اعتماد ازدست رفته گردشگران و احیای گردشگری حیاتی است. لذا هدف این پژوهش، تحلیل ساختاری مولفه های انگیزه، شدت بازدید و تجربه بر رضایتمندی و تمایلات رفتاری گردشگران در نواحی مقصد با تاکید بر کووید-19 در استان مازندران است. روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی مبتنی بر پژوهش های میدانی است. جامعه آماری پژوهش را گردشگران ورودی به استان مازندران در زمان شیوع ویروس کووید-19 تشکیل می دهند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی بوده و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 385 برآورد شد. تجزیه وتحلیل داده های گردآوری شده توسط پرسشنامه با سوالات بسته، با دو نرم افزار SPSS 27 و Smart PLS 3 انجام شد. یافته ها نشان می دهد که از میان متغیرهای پژوهش، تجربه و شدت بازدید با رضایتمندی و تمایلات رفتاری رابطه معناداری دارند. انگیزه گردشگری با رضایتمندی و تمایلات رفتاری رابطه معناداری ندارد. همچنین بین رضایتمندی و تمایلات رفتاری نیز رابطه معناداری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: انگیزه، تجربه، رضایتمندی، تمایلات رفتاری، استان مازندران
  • فریبا اسفندیاری درآباد*، بهروز نظافت تکله صفحات 516-544

    امروزه گردشگری به عنوان یکی از پیشروترین فعالیت های مطرح شده در جوامع جهانی بوده است و گردشگری روستایی از جدیدترین نوع گردشگری می باشد. ژیوتوریسم به صورت چندبعدی بوده و به بررسی ویژگی های اجتماعی، فرهنگی، فیزیکی، اقتصادی و سیاسی می پردازد. حفظ محیط زیست و شناخت منطقه ای با ویژگی های زمین شناسی، زیست محیطی و طبیعی از اهداف منحصر به فرد ژیوتوریسم می باشد. هدف از این پژوهش شناسایی پتانسیل های ژیوتوریستی شهرستان شبستر با استفاده از مدل های دینامیکی و فیولت است. منطقه مورد مطالعه شامل منطقه ژیوتوریستی شبستر انتخاب شده است. با بررسی و ارزیابی پتانسیل های ژیوتوریستی شهرستان شبستر با روش فیولت نتایج حاصل نشانگر مجموع امتیاز 75/9 از مجموع امتیاز های نرخ گردشگری و مدیریت در زمینه های مختلف علمی، فرهنگی ،حفاظتی و ارزش استفاده دارای توان ژیوتوریستی می باشد. همچنین نتایج حاصل از مدل دینامیکی، دربین مولفه های علمی از کارشناسان تمامیت (بی عیبی) امتیاز بدست آمده برابر با 68/4 می باشد و بیشترین امتیاز ازنظر گردشگران برابر با منابع آموزشی می باشد. همچنین باتوجه به پرسشنامه های بدست آمده از کارشناسان و گردشگران بیشترین امتیاز از نظر ارزش مازاد مربوط به مولفه ارزش چشم با امتیاز به ترتیب 72/4 و91/0 محاسبه گردید بنابراین پیشنهاد می گردد برای توسعه ی فعالیت های ژیوتوریستی در منطقه ی مورد مطالعه شناسایی مناطق از سامانه مجازی صورت گیرد. بنابراین نتیجه گیری می شود با شناسایی پتانسیل های ژیوتوریستی شهرستان شبستر و توسعه توانمندی ها منجر به توسعه مناطق ژیوتوریستی و جذب گردشگر خواهد شد.

    کلیدواژگان: پتانسیل، ژئوتوریسم، مدل پارک ملی (فیولت)، دینامیکی، شبستر
  • فاطمه پناهی* صفحات 545-565
    در عصر حاضر توجه بسیاری از کشورهای جهان به مقوله کارآفرینی و توسعه آن موجب شکل گیری موجی از سیاستهای توسعه کارآفرینی در دنیا شده است. کشورهای دنیا برای غلبه بر مشکلات اقتصادی و اجتماعی خود راه حلهای متفاوتی را در نظر گرفته اند. به دلیل نقش و جایگاه مهم روستاها در فرآیند توسعه همه جانبه و پیامدهای ناگوار بی توجهی به آن مانند شکاف عمیق بین زندگی شهری و روستایی، رشد جمعیت، فقر گسترده و افزایش مهاجرت بی رویه روستاییان به شهرها باعث شده توسعه روستایی بر توسعه شهری اولویت داشته باشد. در این بین، توانمندسازی زنان روستایی از طریق فعالیتهای کارآفرینانه، به عنوان یکی از گروه های تاثیرگذار در فرآیند توسعه از اهمیت ویژه ای برخوردار است .کارآفرینی به عنوان یکی از کم هزینه ترین ابزارها، بهترین نتیجه و بیشترین کارایی جهت توسعه جامعه را به همراه دارد، از این رو فراهم کردن بستر اجتماعی لازم برای توسعه آن از اهمیت خاصی برخوردار است. اما علی رغم این موضوع، ورود زنان به عرصه کارآفرینی همواره با موانع و محدودیتهای زیادی روبه رو بوده است و عوامل گوناگونی مانع از بروز و رشد استعدادهای بالقوه زنان در عرصه کارآفرینی شده است. پرسشی که در این زمینه مطرح می شود این است که چگونه می شود در زنان تمایل به کارآفرینی را ایجاد کرد تا در آنها مقاصد و نیت کارآفرینانه و طبع روحیه کارآفرینانه، برای تصمیم به راه اندازی یک کسب وکار ایجاد شود.
    کلیدواژگان: کارافریتی، توسعه روستایی، زنان، چشم اندازها، چالشها
  • مهدی جدیدالاسلامی قلعه نو*، فریبا اسفندیاری دارآباد، صیاد اصغری سراسکانرود، موسی عابدینی، رئوف مصطفی زاده صفحات 566-579
    روش تحقیق و هدف

    جهت بررسی های رسوب شناسی در منطقه مورد مظالعه بررسی های میدانی، عکس های هوایی، تصاویر ماهواره ای با دوره های زمانی مختلف، بررسی مورفولوژی عمومی و بادهای منطقه (120روزه) و مکان یابی به لحاظ مطالعه ژیومورفولوژی منطقه، نمونه برداری از رسوبات (رسوب شناسی و ترسیم نمودارهای مربوطه) و مطالعات آزمایشگاهی (آزمایشات XRD"دیفراکسیون اشعه ایکس" و XRF"فلویورسانس اشعه ایکس"، آزمایشات دانه بندی، گرانولومتری، مورفوسکوپی و تعیین پارامترهای آماری)، انجام پذیرفت. پس از انجام آزمایشات مربوطه، تحلیل مقایسه ای و روش تجزیه وتحلیل داده ها صورت خواهد پذیرفت. در این پژوهش از نقشه های توپوگرافی، نقشه های زمین شناسی، نرم افزارهای رایانه ای ازجمله ENVI و GIS استفاده شد. برای تعیین شدت فرسایش بادی در اراضی منطقه موردمطالعه و تهیه نقشه حساسیت اراضی به فرسایش بادی، با توجه به نمرات به دست آمده در هر یک از واحدهای کاری با رخساره های ژیومورفولوژی و انطباق کلیه اطلاعات موجود با رخساره های فوق الذکر که به عنوان بستر و پایه مطالعات مدنظر قرارگرفته است. نقشه حساسیت اراضی منطقه مطالعاتی به فرسایش بادی و بر مبنای جدول ذکرشده حاصل شده است. این نقشه با مقیاس 1:50000 تهیه و رقومی شده است.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تحقیق، آنالیز نمونه ها در دو کریدور نیاتک و جزینک نشان داد که دانه های کوارتز کم زاویه و پر زاویه بارنگ های مختلف و هم چنین فلدسپات ها، خرده سنگ ها و میکاها در همین نمونه ها مشاهده می شود که این خود دلالت و همسانی و مشابهت نمونه ها دارد. هم چنین مورفوسکوپی نمونه ها حکایت از رفتار آبی و بادی در آن ها دارد، زیرا که این ذرات توسط رود هیرمند و بادهای 120 روزه به طور مرتب در یک چرخه بسته دایما جابجا می شوند؛ بنابراین رسوبات منطقه متاثر از دو محیط آبی و بادی هستند و ویژگی های هر دو محیط در آن ها مشاهده می شود. به طورکلی رسوبات منطقه تقریبا شبیه هم بوده که نشان از محلی بودن ذرات و یکسان بودن منطقه برداشت دارد.

    کلیدواژگان: رسوب شناسی، نهشته های بادی، دشت سیستان، فرسایش بادی
  • زهرا فتوره چی*، بهروز نظافت تکله صفحات 580-598
    توسعه گردشگری منطقه ای بر محیط اجتماعی و اقتصادی آثار مثبت بسیاری دارد که از جمله آن ها می توان به اشتغال زایی، افزایش درآمد، سود ناشی از تولید و عرضه محصولات کشاورزی،کاهش مهاجر منطقه، ارتقای سطح عمومی سواد بهداشت و رفاه اشاره کرد. گردشگری یکی از پویاترین فعالیت های اقتصادی عصر حاضر است که در توسعه پایدار محلی نقش مهمی دارد. این صنعت از طریق ترکیب و به کارگیری همزمان منابع داخلی و خارجی، منافع اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و فرهنگی زیادی را به همراه دارد. در بسیاری از کشورها امروزه گردشگری نیروی اصلی پیشبرد و رشد اقتصادی کشور به شمار می رود. هدف از این پژوهش بررسی و تحلیل تاثیرگذاری مخاطرات محیطی در میزان جذب گردشگر و توسعه اقتصادی درشهرستان اردبیل می باشد. پژوهش حاضر به صورت توصیفی و تحلیل و به کمک دو جامعه آماری مرتبط با گردشگری یعنی گردشگرهای داخلی وارد شده به شهرستان اردبیل و مسیولین فعال منطقه در زمینه صنعت ژیوتوریسم به بررسی مخاطرات انسانی تاثیرگذار در توسعه ژیوتوریسم پرداخته است. نتایج تحقیق نشان داد که احتمال وقوع خطر فرهنگی واجتماعی با مجموع امتیاز 20/3 بیش ترین میزان را کسب کرده است. هم چنین طبق بررسی و محاسبات صورت گرفته مجموع احتمالات مخاطرات از دیدگاه مسیولین این نتایج حاصل شد که احتمال تهدید مخاطرات در محدوده مورد مطالعه در زمینه احتمال خطر ساختاری و عملکردی با مجموع امتیاز 25/3 بیش ترین امتیاز را کسب کرده است که این نتایج نشان می دهد که این مولفه جز تهدیدات در منطقه اردبیل به حساب می آید. بنابراین بر اساس نتایج حاصل می توان نتیجه گرفت باید زیرساخت های فرهنگی و اجتماعی و هم چنین ساختاری و عملکردی توسعه یابد تا با توسعه رفاهی، اقتصادی، بهداشتی، زیرساختی و حقوقی در سال های آتی منجر به پیشرفت روزافزون صنعت ژیوتوریسم در سطح شهرستان اردبیل گردد تا در صورت امکان موجب افزایش توسعه و پایداری گردشگری منطقه مذکور گردد و درنتیجه رشد اقتصادی و توسعه اقتصادی منطقه اردبیل تحقق گردد.
    کلیدواژگان: مخاطرات محیطی، گردشگر، توسعه اقتصادی
  • کریم حاجی زاده باستانی*، زهرا چراغی، مژگان رستمی صفحات 581-606

    قبور و قبرستان ها، بیش از آن که محلی برای تدفین و به خاک سپردن مردگان باشند، بخش اعظمی از اندیشه و زندگی، زندگان را به خود مربوط می سازند. آثار برجای مانده از قدیمی ترین سنگ قبرهای شهرستان الشتر نشان از آداب و رسوم و آئین های خاک سپاری از دوران کهن تا امروز در زندگی مردم این منطقه دارد. می توان گفت، نقش مایه های تزئینی سنگ قبرهای شهرستان الشتر، دریچه ای به دنیای افکار دینی و فرهنگی این منطقه است. هدف از پژوهش حاضر تحلیل و دسته بندی نقوش سنگ قبرهای شهرستان الشتر می باشد. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و همچنین همراه با مطالعات میدانی و کتابخانه ای با رویکرد مردم شناسی، نقوش سنگ قبرهای این منطقه را مورد بررسی و مطالعه قرار داده است. براین اساس سوالات اصلی این پژوهش عبارتنداز:1- مضمون و محتوای نقوش تزئینی سنگ قبرها به چند دسته تقسیم می شوند؟ 2- سنگ قبرهای مورد مطالعه متعلق به چه دوره ای هستند؟ سنگ قبرهای قدیمی شهرستان الشتر دارای، نقوش تزئینی گوناگونی همچون: هندسی، شکار، حیوانی، انسانی و گیاهی می باشند و همچنین دارای مضامینی همچون: شکار و چابک بودن، شایستگی زنانه و شیرزنی، تدین و مذهبی بودن، شادابی و آراستگی، اعتقاد به زایش و جهان هستی و مهمانوازی و مهمانداری هستند. نگارندگان بر این عقیده هستند که نقوش و نشانه های این قبور نشات گرفته از سبک های اصلی زندگی ساکنان این منطقه است؛ از این رو 15 قبرستان مستندنگاری شده و نقوش تزئینی آن ها مورد مطالعه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: برسقیان، سنگ قبر، دوران اسلامی، شهرستان الشتر
  • محمد خلیلی* صفحات 599-617

    اهمیت مناسب بودن فضاهای شهری برای گروه های مختلف استفاده کننده از این فضاها، بر کسی پوشیده نیست. احداث محیط شهری سازگار با روحیات کودکان، سهم عمده ای در بلوغ اجتماعی و تکامل شخصیتی آنان خواهد داشت. تغییر در نوع زندگی و پیشرفت تکنولوژی در شهرها، به خصوص شهرهای بزرگ، زندگی کودکان را تغییر داده است، کودکان از تجربه های روزانه در دنیای طبیعی جدا شده اند. هدف پژوهش حاضر ارزیابی فضاهای فرهنگی، تفریحی و گردشگری شهر مشهد ویژه کودکان و بررسی موانع گردشگری کودکان و ارایه راهکارهای توانمندی و توسعه آن در شهر مشهد بوده است که شاخص های مورد بررسی را در سه بعد کلی تقسم بندی کرده ایم که عبارتند از: بعد فیزیکی کالبدی، بعد بوم شناختی و بعد فرهنگی اجتماعی. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی، بررسی های میدانی و پرسشنامه بوده که تجزیه و تحلیل اطلاعات با نرم افزار SPSS استفاده گردید. یافته ها نشان می دهد، از بین مکان های گردشگری شهر مشهد مجتمع کوهسنگی با میانگین 3.8 نسبت به دیگر مکان ها از وضعیت بهتری در ارایه خدمات ویژه به کودکان برخوردار بوده در واقع این عملکرد مدیریت گردشگری در این مکان بوده که توانسته شرایط و امکانات بهتری را فراهم نماید. در پایان با توجه به رابطه همبستگی (پیرسون و رگرسیون خطی) بین عملکرد مکانیزم های اجرایی نشان داد که مکانیزم های اجرایی لازم جهت عملیاتی نمودن آیین نامه ها، استانداردها و معیارهای توسعه گردشگری کودکان در شهر مشهد وجود دارد اما این مکانیزم ها به دلایلی موجب گردیده اند تا طرح های مرتبط با حوزه تحقیق، ابه طور کامل اجرا نشوند. بنابراین در مطالعه حاضر سعی شده است تا با بکارگیری فرآیند برنامه ریزی راهبردی ضمن شناسایی توانمندی ها و محدودیت های گردشگری ویژه کودکان در شهر مشهد راه کارهایی ارایه و راهبردهای کاربردی برای بهبود فضاهای تفریحی و گردشگری در بخش گردشگری کودکان در شهر مشهد تعیین شود.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها : کودک، گردشگری کودکان، توسعه پایدار گردشگری، شهر دوستدار کودک، مشهد
  • نرجس سادات برکباف* صفحات 618-632
    امروزه با توسعه شهرها و مطرح شدن اصل توسعه پایدار، توجه به مسایل زیست محیطی و شهرهای سبز هرچه بیشتر موردسوال و توجه قرار گرفته است. مسایل و مشکلات موجود به ویژه در شهرها نشانگر عدم تحقق مشخصه های پایداری درآنهاست، ضمن اینکه ارزیابی و تحلیل فضایی و اکولوژیکی و زیست محیطی یکی از مشخصه های اصلی پایداری در مناطق و حوزه های شهری بوده و سعی دارد تا محیط زیست شهری مناسبی را برای ساکنان شهرها فراهم نماید. یکی از راه حل های رسیدن به پایداری زیست محیطی آشنایی با اهمیت فضای سبز و توجه به آن در راستای رسیدن به معیارهای توسعه پایدار می باشد. مقاله حاضر بر اساس روش توصیفی_تحلیلی تهیه شده است و هدف آن مروری برنتایج تحقیقات گوناکون صورت گرفته درمورد اهمیت و نقش فضای سبز در شهرها در جهت نیل به معیارهای توسعه پایدار شهری می باشد . فضای سبز شهری به عنوان یکی از مهم ترین مراکز خدمات رفاهی و تفریحی بوده که علاوه بر جنبه بهداشتی و روانی در توسعه پایدار شهری از اهمیت بالایی برخوردار است .نتیجه آنکه اثرات توسعه فضای سبز در شهرها، سبب بهبودکیفیت زندگی شهروندان می شود و به طور کلی موجب ارتقای پایداری زیست محیطی شهر در راستای تحقق اهداف توسعه پایدار می گردد.
    کلیدواژگان: فضای سبز، توسعه پایدار، کیفیت زندگی، پایداری زیست محیطی
  • بتول زینالی، مریم محمدزاده شیشه گران* صفحات 633-650
    خورشید به عنوان منبع انرژی، سرآغاز حیات و منشا تمام انرژی های دیگر شناخته شده است. تابش جهانی خورشید یکی از سازه های بنیادی هر گستره اقلیمی شمرده می شود. از این رو، شناخت ویژگی ها و نیز پیش بینی این سازه های اساسی، تاثیر زیادی در برنامه ریزی های وابسته به انرژی دارد. استفاده از تصاویر ماهواره ای و مدل های سنجش از دور به عنوان ابزاری مناسب و کم هزینه برای تخمین تابش خورشیدی، در سال های اخیر بوده است. جهت انجام این پژوهش، از تصاویر مربوط به سال 2020 ماهواره لندست 8 سنجنده OLI و سنجنده TIRS و الگوریتم سبال استفاده شد. از نرم افزارENVI جهت تصحیحات هندسی، اتمسفری و رادیومتریک تصاویر ماهواره ای و همچنین اجرای محاسبات مربوط به مدل سبال و از نرم افزار ArcGIS جهت ایجاد پایگاه داده، تحلیل های مکانی، عملیات کارتوگرافیکی و در نهایت پیاده کردن مدل استفاده گردید. نتایج حاصل نشان می دهد که میانگین بیشترین تابش موج کوتاه ورودی به میزان 901 وات بر مترمربع در سال 09/08/2020 و کمترین مقدار در سال 10/09/2020 به میزان 381 وات بر مترمربع بوده است. تفاوت در مقدار تابش خالص رسیده به زمین در منطقه مورد مطالعه، ناشی از تفاوت زاویه تابش خورشید و تعداد ساعات آفتابی در ماه های مختلف سال است. در نهایت می توان نتیجه گرفت که تابش خورشیدی در منطقه، در سال مورد بررسی پتانسیل لازم برای اجرای طرح های فتوولتاییک خورشیدی را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: واژه های کلیدی: : انرژی تابشی خورشید، الگوریتم سبال، سنجش از دور، شهرستان فردیس
  • حسین ایرجی*، رعنا یزدی، کرامت الله زیاری صفحات 652-674

    پدیده شهرنشینی طی دهه های اخیر با سرعت قابل توجهی در حال رخ دادن می باشد. به گونه ای که پیش بینی می گردد تا سال 2030 حدود 60 درصد از جمعیت جهان شهرنشین می شوند. یکی از مسایل و چالش هایی که جامعه شهری را تهدید می کند مساله تامین مسکن مناسب می باشد. مفهوم مسکن مناسب ابعاد وسیعی دارد که بعد مسکن پایدار یکی از آن هاست. از اهداف این پژوهش بررسی تطبیقی شاخص های مسکن پایدار در مناطق 12 گانه شهر شیراز می باشد. به طور کلی روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش کتابخانه ای و پیمایشی می باشد. به عبارتی سعی شده است تا علاوه بر استخراج داده های مربوط به شاخص های مسکن پایدار از طریق اسناد و کتب و تحلیل آن، از مطالعه میدانی (پرسشنامه) نیز کسب میزان رضایت ساکنین می باشد استفاده شود. ابزار تحلیل داده ها نرم افزار های SPSS و GIS می باشد. در پژوهش حال حاضر برای رتبه بندی زیرشاخص ها از مدل MCDM استفاده گردیده است. به منظور سنجش میزان پایداری مسکن رتبه هر یک از مناطق براساس شاخص ها تعیین شد . براساس این رتبه بندی و تحلیل پرسشنامه میزان مسکن پایدار مناطق شهر شیراز در سه طیف پایداری، نیمه پایداری، ناپایداری تهیه گردید.نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که مناطق 1، 3، 6 پایدار و مناطق 8 ، 9، 11 و 7 ناپایدار می باشد. سایر مناطق که شامل مناطق 2،4 5، 10، 12 طیف نیمه پایدار را تشکیل می دهد.

    کلیدواژگان: مسکن، مسکن پایدار، MCDM، شیراز
  • زینب فرض الهی، جعفر آقازاده*، فرهاد پوریانژاد صفحات 675-697
    هدف پژوهش حاضر بررسی معیارهای زیبایی زنان از دیدگاه ناصرالدین شاه قاجار است. جامعه پژوهش، کلیه متون و اسناد تاریخی مربوط به ناصرالدین شاه قاجار به خصوص خاطرات و دست نوشته های وی است. نمونه پژوهش متون مربوط به نظرات و دیدگاه های ناصرالدین شاه نسبت به زن ها بود. روش پژوهش کیفی به صورت توصیفی- تحلیلی است. با استفاده از روش اسنادی و کتابخانه ای اطلاعات جمع آوری شد و سپس داده های به دست آمده تحلیل شدند. نتایج نشان داد که دوره قاجار زن های حرم سرای ناصرالدین شاه برای داشتن چهره زیبا و دل فریب به سبک و سیاق خاصی رفتار می نمودند و یکی از وظایف مهم آن ها آراستن خود برای شاه قاجار بود. گاهی بر طبق میل شاه قاجار و گاهی با رسوم جامعه، خود را می آراستند. برخی از ویژگی های زیبایی مثل دوره های پیشین بود و بعضی نیز بدیع و مختص دوره خودشان بود. آن ها از ابزارهای مختلفی برای زیباتر شدن خودشان استفاده می کردند، یکی از دغدغه های مهم زن های ناصرالدین شاه آن بود که خوش چهره و زیباتر از بقیه زن ها باشند و موردپسند شاه قرار گیرند. موهای بلند و سیاه، پوست سفید، چاقی، چشمان مخمور و کشیده، قدبلند، ابروهای به هم پیوسته و پهن، ظاهر تمیز و آراسته، دندان سالم و سبیل از موارد اصلی زیبایی زنان از دیدگاه ناصرالدین شاه بود. با سفرهای ناصرالدین شاه به اروپا و آشنایی وی با زنان غربی، اندک تغییری در این معیارها ایجاد شد، اما نظرات اصلی وی برای زیبایی زن ها که برگرفته از فرهنگ جامعه ایران بود، تغییر چندانی نکرد.
    کلیدواژگان: ناصرالدین شاه، زنان، الگوهای زیبایی، مسافرت های خارجی
  • موسی عابدینی*، زهرا نظری گزیک صفحات 698-717

    یکی از مخاطراتی که طی سال های اخیر در بسیار از مناطق دنیا به خصوص ایران رخ داده، مخاطرات ناشی از فرونشست است. مهمترین علل آن برداشت بی رویه از منابع آب های زیرزمینی همانند سایر مخاطرات محیطی (زلزله، خشکسالی، سیل، طوفان و لغزش و...) ،خشکسالی است که مشکلات زیادی را برای امور کشاورزی، عمرانی، اقتصادی- اجتماعی دولت به وجود آورده است. شهر نیشابور در سطح دشت نیشابور واقع شده که این دشت از جمله مهم ترین دشت های استان خراسان رضوی که شدید با بحران پدیده فرونشست زمین روبرو است. تکنیک تداخل سنجی راداری یک ابزار قوی با دقتی در محدوده میلی متر در برآورد فرونشست با استفاده از مشاهدات فاز را دارا است. در این تحقیق به منظور پایش میزان فرونشست رخ داده در محدوده شهر نیشابور که بخش کوچکی از دشت نیشابور است، از داده های ماهواره Sentinel 1A سال های 2017 تا 2022 استفاده شده است. نتایج حاصل از بررسی تداخل سنجی راداری نشان داد که در طول دوره آماری در منطقه مورد مطالعه 18 سانتی متر فرونشست اتفاق افتاده است. به علاوه برای پی بردن به علت فرونشست ، اطلاعات چاه های پیزومتری موجود در منطقه اخذ و تغییرات آن ها در طول دوره 1398-1370 بررسی گردید. میزان فرونشست های ثبت شده برای هر دوره به ترتیب 4 سانتی متر برای 2017-2018 (1395-1396)، برای دوره 2018-2019 (1396-1397) حدود 6 سانتی متر، 5 سانتی متر برای دوره 2019-2020 (1397-1398) و 2 سانتی متر برای دوره 2020-2021 (1398-1399) و 1 سانتی متر برای دوره 2021-2022 (1399-1400) بدست آمد. بعلاوه نتایج تحقیق نشان داد که در محدوده شهر نیشابور ارتباط تنگاتنگی بین افت سطح آب های زیرزمینی و مناطق دارای فرونشست زمین وجود دارد. لازم ذکز است که قسمت شمال شهر که بیش ترین میزان افت سطح آب زیرزمینی 36/78 متر را دارا می باشد و در پهنه فرونشست شدید دارد.

    کلیدواژگان: فرونشست زمین، کاربری اراضی، افت سطح آب زیرزمینی شهر نیشابور
  • عبدالرحیم هاشمی، چنور محمدی* صفحات 718-732

    تاب آوری اجتماعی یک فرایند است که شبکه ای از ظرفیت های سازگاری را به انطباق ، پس از یک اختلال یا ناسازگاری مرتبط می کند و به طور خاص یک پدیده انتزاعی است که از لحاظ فیزیکی موجود نیست. هدف اصلی پژوهش اولویت-بندی محله های منطقه سه شهر اردبیل بر اساس تاب آوری اجتماعی در برابر زلزله می باشد که 385 به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده و اطلاعات مورد نیاز با استفاده از منابع کتابخانه ای و همچنین بررسی های میدانی (پرسشنامه) جمع-آوری شده است. میزان پایایی 816/0 بدست آمده که نشان دهنده پایایی خوب آن می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها؛ از روش MEREC جهت وزن دهی به شاخص ها و روش CODAS برای رتبه بندی محله ها بر اساس تاب آوری اجتماعی استفاده شده است. وضعیت رتبه بندی محله های منطقه سه نشان می دهد؛ محله دو در رتبه اول، محله هفت در رتبه دوم، محله شش در رتبه سوم، محله سه در رتبه چهارم، محله ده در رتبه پنجم، محله نه در رتبه ششم، محله چهار در رتبه هفتم، محله یک در رتبه هشتم، محله هشت در رتبه نهم و نهایتا محله پنج در رتبه آخر قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: تاب آوری اجتماعی، زلزله، منطقه سه، شهر اردبیل
  • عطا غفاری گیلانده*، فرشید کاظمی، سمیرا سعیدی زارنجی، حسین رمضان تاش دهگرجی صفحات 719-732

    مراکز امدادرسانی و اورژانس به عنوان مکانی جهت استقرار و انتظار خودروهای امداد و نجات، ازجمله مراکز مهم و حیاتی خدمات رسانی هستند که نقش مهمی را در تامین ایمنی و آسایش شهروندان و توسعه اقتصادی - اجتماعی شهرها ایفا می کنند. بدیهی است که خدمات رسانی به موقع و مطمئن توسط این مراکز، مستلزم آرایش مناسب فضایی آن ها و مسیریابی بهینه سرویس های امدادرسانی و اورژانس در حدفاصل بین محل پایگاه اورژانس تا محل حادثه و محل حادثه تا محل بیمارستان می باشد. در تحقیق حاضر با انتخاب شهر سنندج به عنوان مطالعه موردی، سعی شده است ضمن استفاده عملیاتی از قابلیت های تحلیل شبکه در محیط ArcGIS ، به ارائه الگوی مناسب در ساماندهی فضایی مراکز امدادرسانی اورژانس در این شهر پرداخته شود. در همین راستا ابتدا به آماده سازی و پردازش داده ها و لایه های اطلاعاتی مورداستفاده در فرایند تحلیل شبکه همچون طول مسیر، سرعت مسیر، یک طرفه و دوطرفه بودن مسیر، تقاطع های غیر همسطح، و موقعیت پایگاه های اورژانس در سطح شهر، در محیط ArcGIS پرداخته شده و بعد از ایجاد Dataset مربوطه، به بارگذاری آن ها در چهارچوب مدل تحلیل شبکه به عنوان یک مدل قابل اجرا و نمایش در محیط ArcGIS اقدام شد. طبق نتایج حاصل از پژوهش، عواملی چون وجود محدوده های ترافیکی، کمبود مراکز امدادرسانی و همچنین عدم مکان گزینی مطلوب مراکز امدادرسانی موجود ؛ باعث می شود عملکرد مراکز اورژانس در خدمات رسانی در حوزه فعالیت خود با ضعف همراه باشد. در برآیند اجرای تحقیق، ضمن ارائه الگوی بازنمایی شده از مسیرهای مناسب و تعیین پایگاه های ارجحیت دار برای اعزام واحدهای امدادی به محل حادثه در حداقل زمان ممکن، نواحی واقع در خارج از شعاع عملکرد بهینه پایگاه های اورژانس، مشخص شده و با توجه به آن موقعیت های بهینه برای استقرار واحدهای اورژانس، در راستای پوشش خدمات امدادرسانی، در آستانه های زمانی تعیین شده مشخص گردیدند.

    کلیدواژگان: مراکز اورژانس، سیستم اطلاعات جغرافیایی، تحلیل شبکه، شهر سنندج
  • علی اسکوئی ارس*، پریناز بادامچی زاده صفحات 733-767
    در دهه‏ های اخیر، توجه به دو مقوله محله ‏محوری و بازآفرینی اجتماع‏ محور جوامع در برنامه ‏ریزی‏ ها مطابق با امکانات و شرایط فعلی در بین برنامه ‏ریزان شهری افزایش یافته است. محلات به مثابه یک محدوده کوچک که دارای ساز و کارهای خاص خود است، طرح ‏ریزی و برنامه ‏ریزی ویژه خود را طلب می‏ کند. هدف پژوهش حاضر، بررسی و مرور دو رویکرد برنامه ‏ریزی محله‏ محور و بازآفرینی اجتماع‏ محور است. روش پژوهش، توصیفی - تحلیلی است. به منظور گردآوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای، اسنادی و دیجیتالی بهره‏ گیری شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین دو رویکرد برنامه ‏ریزی محله ‏محور و بازآفرینی اجتماع‏ محور جوامع شهری هماهنگی و تجانس وجود دارد. به نحوی که مقوله توجه به خواسته ‏ها و نیازهای همگانی در هر دو رویکرد به عنوان اصلی اساسی و تعیین ‏کننده مطرح می‏ شود. برنامه‏ ریزی مشارکتی، آموزش عمومی / آموزش برای تغییر اجتماعی و توسعه دارایی ‏مبنا به عنوان مهم ‏ترین نظریات پایه در رویکرد برنامه ‏ریزی محله‏ محور قلمداد می شوند. همچنین برنامه ‏ریزی راهبردی مبتنی بر چشم ‏انداز که توسط جوامع محلی تعیین می گردد؛ رسیدن به توافق عمومی حاصل همکاری اجتماعات محله ای و در نهایت مشارکت و رهبری گروه‏ های ذی ‏نفع در فرآیند بازآفرینی شهری به عنوان مهم ‏ترین مولفه های بازآفرینی شهری اجتماع ‏محور تعیین می شوند. به طور کلی می توان گفت برنامه ‏ریزان شهری امروزه لاجرم بایستی با بهره‏ گیری از مدیریت محله‏ محوری و همچنین بازآفرینی جوامع شهری مبتنی بر رویکرد اجتماع‏محوری با همکاری اجزا مدیریت محلی (مردم محلی، سرمایه ‏گذاران محلی، گروه ‏های محلی و مسئولین برنامه ‏ریزی محلی) در راستای نیل به جوامع شهری دموکراتیک چاره‏ اندیشی کنند.
    کلیدواژگان: برنامه‏ ریزی محله‏ محور، بازآفرینی اجتماع ‏محور، برنامه ‏ریزی مشارکتی، جوامع محلی، مدیریت محلی
  • آی سا ساسانیان، ولی نعمتی*، بهروز نظافت تکله صفحات 768-785
    ارتباط بشر ساخت با طبیعت، ژئوتوریسم را می سازد در ژئوتوریسم پدیده های ژئومورفولوژیک غلبه بیش تری نسبت به سایر پدیده های زمین شناسی دارد. مخاطبان نه تنها متخصصان وکارشناسان ژئومورفولوژی و زمین شناسی، بلکه گردشگران عادی و علاقه مندان به طبیعت هم هستند. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی و تحلیل پتانسیل های مقصدهای ژئومولوژیکی و توریستی شهرستان آستارا (مطالعه موردی: گردنه حیران، آبشار لاتون، تالاب استیل) می باشد. روش انجام پژوهش روش هادزیک و فیولت است که در مدل هادزیک ارزش و اهمیت هر مکان ژئوتوریستی بررسی و هم چنین در این روش به وسیله شاخص های ارزش علمی و ارزش های مازاد آن مکان ژئوتوریستی برآورد می گردد. روش انجام کار در مدل فیولت بر اساس نرخ مدیریتی و گردشگری و دامنه ارزشی آنها مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج حاصله از مدل هادزیک نشان داد بر اساس نتایج ارزش علمی مازاد و آسیب پذیری از نظر کارشناسان و بازدیدکنندگان منطقه ژئوتوریستی گردنه حیران،آبشار لاتون و تالاب استیل به ترتیب مقادیر (36/22) (29/48) و(51/69) به خود اختصاص دادند بر این اساس منطقه ژئوتوریستی گردنه گردنه حیران نسبت به دو منطقه دیگر توانمندی بالا و نسبتا خوبی دارد نتایج مدل فیولت نیز نشان داد بر اساس شاخص های مورد مطالعه مناطق ژئوتوریستی گردنه حیران بیشترین امتیاز و منطقه آبشارلاتون در رتبه دوم و منطقه تالاب استیل در رتبه سوم از نظر توانمندی ژئوتوریستی قرار گرفتند. بنابراین نتیجه گیری می شود منطقه ژئوتوریستی گردنه حیران از نظر توانمندی ژئو توریستی نسبت به مناطق مورد مطالعه قدرت جذب بیشتری در جهت توسعه ژئو توریسم را به خود اختصاص داده است هم چنین پیشنهاد می شود در مطالعات آتی برای شناساندن مناطق بکر ژئوتوریستی مطالعات بر مبنای مطالعات و گردشگری آنلاین می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، ژئوتوریسم، آبشار لاتون، تالاب استیل
  • ژیلا فرزانه سادات زارنجی*، محمدحسن یزدانی صفحات 786-804
    پروژه مسکن مهر از بزرگ ترین طرح ها می باشد که به علت گستردگی این طرح نیاز به بررسی نتایج حاصل از این تجربه دارد. از این رو هدف پژوهش حاضر ارزیابی کیفیت مجتمع های مسکن مهر شهراردبیل گامی جهت برنامه ریزی مطلوب طرح ملی مسکن می باشد پژوهش حاضر از نظر ماهیت کاربردی و از نظر روش توصیفی، تحلیلی و پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش ساکنین مجتمع های مسکن مهر شهراردبیل می باشد. به منظور ارزیابی و اولویت بندی مجتمع های مورد مطالعه از 8 سنجه (تسهیلات و خدمات، کالبدی، اجتماعی، روشنایی و تهویه، آلودگی، دسترسی، محیطی، اقتصادی) بهره برده شد. در این خصوص سایت های هدف با استفاده مدل PROMETHEE اولویت بندی گردیده است. یافته ها نشان داد مسکن مهر ولیعصر (شام اسبی) با کسب امتیاز 0.430 در رتبه نخست و در وضعیت مطلوب قرار گرفته است. در مقابل مسکن مهر میراشرف با کسب امتیاز 0.308- در رتبه آخر و در وضعیت بسیار نامطلوب قرار گرفته است. مسکن مهر پیله سحران نیز با کسب امتیاز0.320 در رتبه دوم قرار گرفته که گویای وضعیت نسبتا مطلوب این مجتمع می باشد. نتایج پژوهش بیانگر این امر می باشد که در برنامه ریزی، ساخت و اجرای مجتمع های مسکن مهر جنبه های کمی و پروژه ای از کیفیت آن پیشی گرفته است. لذا امید است در طرح مسکن ملی این نواقص مرتفع گردد.
    کلیدواژگان: مسکن مهر، PROMETHEE، مجتمع مسکونی، شهراردبیل
  • هما واعظی*، عطا غفاری گیلانده، علیرضا محمدی صفحات 805-834

    مخاطرات محیطی به عنوان یکی از مهمترین مباحث در حوزه های مختلف برنامه ریزی و طراحی شهری مطرح می شود. مدیریت مخاطره مبتنی بر ساختار، یک روش مدیریتی مبتنی بر کاهش مخاطرات است که در آن اقدامات پیشگیری و کاهش ضررهای ناشی از مخاطرات در مراحل پیش از وقوع مخاطره انجام می گیرد. در این میان علم آینده پژوهی؛ آمادگی برای آینده و بکار بردن منابع موجود، به بهترین وجه ممکن در راستای ارزشها است که بر برنامه ریزی و مدیریت خطر بلایا تاثیرگذار می باشد. در همین راستا؛ هدف پژوهش حاضر شناسایی پیشرانهای کلیدی موثر بر مدیریت مخاطره مبتنی بر ساختار با رویکرد آینده پژوهی در شهر اردبیل می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی- تحلیلی است. برای شناسایی متغیرها و شاخص ها از روش پیمایش محیطی استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق 35 نفر از افراد متخصص در حوزه مدیریت مخاطرات می باشد که به صورت هدفمند انتخاب شده اند. برای سنجش و تجزیه و تحلیل داده ها از روش جمع آوری و تلفیق قضاوت کارشناسان درباره موضوع پژوهش و نرم افزارهای میک مک و سناریو ویزارد بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از خروجی نرم افزار میک مک نشان می دهد که 7 عامل به عنوان عوامل کلیدی بر مدیریت مخاطره مبتنی بر ساختار تاثیرگذار هستند. در ادامه برای هرکدام از عوامل کلیدی سه سناریو تعریف و با استفاده از نرم افزار سناریو ویزارد تجزیه و تحلیل شد. براساس تحلیل های کمی نرم افزار سناریو ویزارد، دو سناریوی قوی، 129 سناریوی ضعیف و 10 سناریوی با سازگاری زیاد به دست آمد. از بین این سه گروه سناریو، سناریوهای گروه سوم به عنوان سناریوی مطلوب انتخاب و درنهایت به سه گروه سناریوی طلایی، باورکردنی و بحرانی دسته بندی شدند.

    کلیدواژگان: مدیریت مخاطره، آینده پژوهی، پیشرانهای کلیدی، شهر اردبیل
  • وحید صادقی، سید محمدحسین حسینی* صفحات 835-849

    کارزار انتخاباتی چیست و چگونه ماهیت گردشگری پیدا می کند و آیا او خود گردشگری ست پرسش داستان مقاله کنونی است. کارزار انتخاباتی عرصه درخشان انسان های سیاسی بافضیلت است که محترمانه از طریق پویایی سیاسی، قدرت را بدست می گیرند و رفتار انتخاباتی پایگاه خود را مفتخرند. رفتار انتخاباتی از هر نوعیش؛ در صورت رهایی نویسنده از زندان درون، بچسب، مدنی و جغرافیایی ست. بازاریابی سیاسی اصالت به تفاوتهای جغرافیایی، دموکراسی است، اینجاست که کارزار انتخاباتی ماهیت گردشگری پیدا می کند. یافته ها می گویند تنها راه حل صلح جهانی، گردشگری و موسیقی ست در این صورت است که گردشگری روز به روز پی به اهمیتش برده می شود و حتی باعث شکل گیری استعاره جغرافیای بدن کارزار انتخاباتی اینطور که بدن، فرمی سرخوش و بچسب خلق شده و هموار در اندیشه جاودانگی و بقاست، شده است. بی پرده گفته شود که این مقاله می گوید؛ کارزار انتخاباتی در دموکراسی ها گردشگری ست این بدین صورت که در نادموکراسی ها مشارکت و سیاسی کاری ست. بر پایه گزارشی، در بین 137 کشور، طبق شش متغیر سرانه تولید ناخالص داخلی، حمایت اجتماعی، امید به زندگی سالم، آزادی در انتخاب زندگی، سخاوتمندی، ادراک فساد و «ویران شهری» (Dystopia) که معیاری برای کشورهایی که از بیشترین تا کمترین میزان شادی را دارند، فنلاند شادترین کشور جهان و افغانستان ناشادترین کشور جهان هستند. بنابراین می توان گفت کارزار انتخاباتی فنلانی گردشگری ست تا افغنستان که نادولت مشارکت برانگیز و سیاسی کاری های غیرمقبول، آنچه که به نام انتخابات است را برگزار می کند.

    کلیدواژگان: گردشگری کارزار انتخاباتی، مشارکت سیاسی کاری، دموکراسی، فنلاند، افغانستان
  • علی اصغر عبدالهی*، سمیرا شهدادپور صفحات 850-875

    فضاهای شهری ظرف و مکان بروز زندگی اجتماعی افراد جامعه است، تعامل اجتماعی و مشارکت مردمی را می توان عنصراصلی و اساسی محتوای فضای شهری برشمرد که روابط و فعالیت های شهری را تحت تاثیر خود قرار می دهد، فضاهای باز شهری مانند خیابان به عنوان مهم ترین مکان تعاملات اجتماعی شهروندان و تجلی گاه حیات مدنی شهری و محل وقوع رویدادها و فعالیت های اجتماعی شهروندان در زندگی و حیات شهری به شمار می آیند. اما امروزه در بیشتر شهرهای کشور مردم فضای شهری را به عنوان مسیری برای گذر می نگرند و به جای اینکه فضاها آن ها را به مکث و مراودات اجتماعی تشویق کنند. اهمیت بیش از انداره به سرعت، تکنولوژی و زمان را دگرگون کرده و باعث نادیده گرفتن نیازهای عابران پیاده و کمبود کیفیت در خیابان شهری شده که در نتیجه باعث تضعیف تعاملات اجتماعی شده است و براین اساس هدف از انجام این تحقیق بررسی شاخص های فضاهای عمومی شهری با تاکید بر افزایش تعاملات اجتماعی می باشد. مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق توصیفی - تحلیلی است و برای تجزیه و تحلیل داده-ها، از آزمون های آماری (K.S)، همبستگی ،رگرسیون و تی تست تک نمونه ای و برای رتبه بندی خیابان های شهری از AHP و تاپسیس فازی استفاده شده است. نتایج آزمون رگرسیون ، نشان دهنده این است که دو شاخص امنیت و راحتی رابطه معناداری با شاخص تعاملات اجتماعی داشته یا به عبارتی بیشترین تاثیر را بر تعاملات اجتماعی در شهر کرمان داشته اند ولی چهار شاخص دیگر، اقتصادی، تنوع فعالیت ها، دسترسی، جذابیت و زیبایی رابطه معنادار و تاثیرگذاری بر تعاملات اجتماعی نداشته اند نتایج حاصل از تی تست تک نمونه ای به این صورت می باشد که به طور کلی وضعیت این شاخص ها در خیابان های شهر کرمان مطلوب نمی باشد و نتایج الویت بندی خیابان ها نشان می دهد که رتبه های اول تا چهارم به ترتیب خیابان جهاد،خیابان 22 بهمن، خیابان عباس پور،خیابان قدس تعلق می گیرد.

    کلیدواژگان: فضاهای عمومی شهر، تعاملات اجتماعی، خیابان شهری، کرمان
  • ولی نعمتی*، بهروز نظافت تکله صفحات 876-893

    ژئوتوریسم پدیده نوپایی است که در قالب دو فاکتور زمین شناسی و جغرافیا بیان می گردد که دارای اشکال و انواع گوناگونی است که با توجه به شرایط محیطی متفاوت هستند. مخاطرات محیطی به دو گروه عمده مخاطرات اجتماعی و مخاطرات تکنولوژیک تقسیم می شوند. مخاطرات اجتماعی، مستقیما از زندگی روزانه انسان ها نشات می گیرند و مخاطرات فناورانه نیز، مخاطراتی هستند که از فعالیت های انسانی در کره زمین و بهره گیری نامناسب از تکنولوژی ریشه می گیرد. هدف از این پژوهش واکاوی و تجزیه و تحلیل میزان تاثیرگذاری مخاطرات محیطی در توسعه ژئوتوریسم استان اردبیل در شهرستان هیر می باشد. در پژوهش حاضر از روش میدانی و توصیفی و تحلیلی اسفاده گردیده است و به کمک دو جامعه آماری مرتبط با گردشگری یعنی گردشگرهای داخلی وارد شده به شهرستان هیر و مسئولین فعال منطقه در صنعت ژئوتوریسم به بررسی مخاطرات محیطی تاثیرگذار در توسعه ژئوتوریسم پرداخته شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که احتمال وقوع خطر بهداشتی و محیطی از نظر مسافران با مجموع امتیاز 52/3 بیش ترین امتیاز را در بین تهدیدهای توسعه ژئوتوریسم منطقه هیر به خود اختصاص داده است که این فاکتور منجر به عدم جذب توریسم و درنهایت توسعه ژئوتوریسم در منطقه شده است. هم چنین احتمال وقوع خطر ساختاری و عملکردی از نظر مسئولین با مجموع امتیاز 24/3 دارای بیش ترین تاثیرگذاری بر توسعه توریسم منطقه مورد مطالعه دارد. بنابراین بر اساس نتایج حاصله می توان نتیجه گرفت باید زیرساخت های بهداشتی و محیطی و هم چنین ساختاری و عملکردی توسعه یابد تا با توسعه رفاهی، اقتصادی، بهداشتی، زیرساختی و حقوقی در سال های آتی منجر به پیشرفت روزافزون صنعت ژئوتوریسم در سطح شهرستان هیر گردد. براساس نتایج پیشنهاد می گردد در مطالعات آتی تاثیرات عوامل طبیعی نیز در توسعه ژئوتوریسم شهرستان هیر مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: واکاوی، تاثیرگذاری، مخاطرات محیطی، ژئوتوریسم، هیر
  • محبوب بابایی*، ایوب بدراق نژاد، حمید باقری، یاسین بابائی صفحات 894-910

    تاب آوری و معیشت دو مقوله مهم در امر برنامه ریزی و توسعه به شمار می آید بطوری که توجه به این مقولات، توسعه و پیشرفت، و عدم توجه و نادیده انگاشتن آنها پیامدهای جبران ناپذیری را در سطوح مختلف اقتصادی،اجتماعی،محیطی و کالبدی به دنبال خواهد داشت.هدف پژوهش حاضر بررسی الگوی پارادایمی تاب آوری معیشت روستایی در محدوده شهرستان ارومیه می باشد. جامعه آماری پژوهش را روستاهای حاشیه دریاچه ارومیه (18روستا به عنوان نمونه) از شهرستان ارومیه را تشیکل می دهد. روش پژوهش براساس هدف ،کاربردی و براساس روش و ماهیت توصیفی -تحلیلی،که مطالعه میدانی با روش کیفی مبتنی بر گراندد تئوری-داده بنیاد (بر مبنای مصاحبه با متخصصان و ذی نفعان محلی، 30نفر بصورت گروه کانونی- در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری، و کدگذاری گزینشی) انجام شد.نتایج نشان داد که عوامل درون زا و برون زا مهمی به صورت مستقیم و غیرمستقیم در تضعیف و یا تقویت تاب‎آوری معیشت منطقه در ابعاد مختلف دخالت دارد. به عبارتی شرایط علی موجود در تاب‎آوری معیشت روستایی در محدوده مورد مطالعه عبارتند از:1)علل انسانی به تاب آوری معیشت (سیاست های اقتصادی؛سیاست های اجتماعی و آموزشی،سیاست های زیست محیطی،سیاست های زیرساخت ها (فیزیکی)، سیاست های برنامه ریزی و ایدئولوژی) 2) علل محیطی به تاب آوری معیشت (مخاطرات طبیعی از جمله بارندگی،خشکسالی،سیل و تگرگ).همچنین شرایط مداخله گر در این زمینه نقش تسهیل کننده و بازدارنده عوامل انسانی و محیطی (اقلیمی) بوده است.

    کلیدواژگان: معیشت روستایی، تاب‎آوری معیشت، الگوی پارادایمی، شهرستان ارومیه
  • علیرضا محمدی*، الهه پیشگر، وحید پیشگر صفحات 911-932

    جان نوزادان و مادران به دلیل توزیع نابرابر امکانات مراقبت های بهداشتی مورد نیاز برای سزارین اورژانسی در خطر است. با این حال، زایمان سزارین بدون نشانه های پزشکی ممکن است عوارضی برای مادران و نوزادان ایجاد کند.هدف این تحقیق تحلیل الگوی جغرافیایی- فضایی زایمان به شیوه سزارین در ارتباط با دسترسی به خدمات درمانی می باشد. در این راستا از مدل های بررسی دسترسی فضایی، تحلیل شبکه و تحلیل حریم و تحلیل چندضلعی های تیسن یا ورونی استفاده شد. داده های این پژوهش 30 شهرستان استان خراسان رضوی را دربرمی گیرد.یافته های این پژوهش نشان داد که زایمان های سزارین در خراسان رضوی (35.39) از استاندارد سازمان بهداشت جهانی (5 تا 15 درصد کل زایمان ها) بیشتر بود. توزیع نرخ های سزارین در محدوده مورد مطالعه همسان نبوده و نوعی عدم تجانس در توزیع نرخ ها مشاهده شد. به طوریکه برخی شهرستان ها نسبت های بالاتری از نرخ های سزارین را تجربه کرده اند. یافته های مربوط به تحلیل حریم و تحلیل شبکه نشان داد که شهرستان های واقع در شرق و جنوب خارج از محدوده های پوشش خدمات درمانی قرار داشتند و ساکنان این مناطق باید برای دسترسی به خدمات به سایر شهرستان ها سفر می کردند. همچنین، یافته های مربوط به تحلیل چندضلعی های تیسن دید وسیع تر و جامع تری از دسترسی به خدمات درمانی در محدوده پژوهش را به همراه داشت و نشان داد که حوزه برد یا پوشش دهی خدمات درمانی در کل محدوده پژوهش نامتجانس است.در نهایت، ظرفیت بیمارستان و فاصله از مراکز جمعیتی تا بیمارستان ها ممکن است نقش اساسی در تغییرات نرخ زایمان سزارین و تعاملات فضایی بین مردم و امکانات زایمان سزارین داشته باشد. در نتیجه، برخی از استراتژی های مراقبت های بهداشتی، به عنوان مثال، ساخت بیمارستان های جدید و توانمندسازی بیمارستان های محلی موجود برای انجام زایمان سزارین در مناطق خارج از خدمات، ممکن است برای کاهش نابرابری فضایی توسعه یابد.

    کلیدواژگان: تحلیل جغرافیایی، زایمان سزارین، حوزه پوشش، خدمات بیمارستانی
  • اعظم ابراهیمی*، سعید امانپور صفحات 933-946
    موضوع زمین و چگونگی استفاده از آن همواره موضوع و بستر اصلی برنامه ریزی شهری بوده و در حقیقت سرنوشت نهایی طرح توسعه شهری را چگونگی مداخله و نظارت بر نحوه استفاده از زمین رقم می زند و همواره یکی از مسائل اجتماعی اقتصادی و کالبدی در شهرنشینی معاصر را این مقوله تشکیل داده است. برنامه ریزی آمایشی نوعی برنامه ریزی فضایی است، این برنامه ریزی شامل سطوح برنامه ریزی شهری، ناحیه ای، ملی و بین المللی است. کاربری زمین به عنوان یکی از مولفه های مفهومی آمایش سرزمین نیزبه نوع استفاده از زمین تعریف می شود. هدف تحقیق حاضر بررسی نحوه توزیع کاربری های اداری-دولتی شهر اهواز با رویکرد آمایش شهری است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی و بررسی های میدانی در سطح شهر اهواز می باشد. در مرحله تحلیل با استفاده از نرم افزار Arc GIS و Geo DA اقدام به تحلیل فضایی و بررسی نحوه پراکندگی جمعیت و کاربری های اداری _دولتی در شهر اهواز شده است. نتایج تحقیق حاکی نشان داده است که کاربری های اداری- دولتی موجود شهر اهواز دارای پراکنش عادلانه ای در بین نواحی شهری نیست و به غیراز ناحیه 2 شهری، بقیه نواحی دارای سهم ناچیزی از این نوع کاربری هاست. بنابراین انتظار می رود مدیران شهری بیش ازپیش متوجه اهمیت توزیع متوازن این کاربری ها باشند تا با اقدامات و برنامه ریزی های آتی خود، توزیع و تخصیص متوازن کاربری اداری - دولتی به هر یک از نواحی با حفظ انسجام عملی این کاربری و در راستای برخورداری عادلانه نواحی شهری از کاربری مذکور گام برداشته و زمینه ساز پایداری محیط شوند.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، آمایش شهری، شهر اهواز، GIS، Geo DA
|
  • Ramin Pishnamaz Ahari, Ali Panahi * Pages 1-21

    The historical textures are considered as the identity of each nation and country and precious works of culture, knowledge of architecture and local urban planning. Considering the destruction and deterioration of these textures during different periods, their regeneration is considered one of the basic priorities of most governments. Considering the importance of regeneration historical textures, the present study was written with the aim of pathology of the regeneration system of historical textures in Tabriz metropolis and providing executive solutions in order to achieve the desired situation. The research method in the present study is mixed (quantitative-qualitative), with developmental-applicative purpose and analytical-exploratory nature. In line with data analysis, Q factor analysis model and t-test were used in SPSS software. Also, the statistical population of the current research includes city managers and experts and academic elites, 20 people have been selected as a sample size based on Elite Delphi method. The findings of the research show that five main factors influence the failure of the system of regeneration historical textures in Tabriz metropolis, which are respectively: the absence of integrated management, the inefficiency of plans and programs, the lack of coordination and participation, the lack of institutional capacity building and the lack of emphasis on knowledge-oriented. These 5 factors explain a total of 80.402% of the total variance, that is, the lack of proper reproduction of historical textures in Tabriz city includes about 80% of the extracted effects (factors) and about 20% includes other factors that are outside the discussions proposed in this research. Also, the degree of realization of sustainable and integrated indicators in the system of regeneration the historical textures of Tabriz metropolis is in an unfavorable situation.

    Keywords: Pathology, Regeneration, Historical textures, Tabriz metropolis
  • Mousa Abedini*, AmirHesam Pasban Pages 22-37

    Since the land use changes take place on a large and wide scale, remote sensing technology, geographic information system and updated systems such as Google Earth Engine system are essential, efficient and valuable tools for monitoring changes. Therefore, the purpose of this research is to investigate and evaluate the relationship between land surface temperature, land use and vegetation index in Khiauchai watershed, Meshginshahr in Ardabil province. In this regard, Landsat satellite images were used to prepare land use maps. In the next stage, by performing atmospheric and radiometric corrections, training samples from the region were carried out. In this direction, in order to increase the accuracy of the work from Google Earth images and a field visit to the area covered by land use maps using the Support Vector Machine (SVM) classification method in 6 user classes (residential, snow, water, pastures, water and rainfed agriculture) were prepared. In the next step, the values of kappa coefficient and overall accuracy were calculated for the years 2011 and 2011, which were equal to 0.89, 91.61 and 0.94, 94.16% respectively. In the next step, vegetation index maps and ground surface temperature of the studied basin were prepared in the Google Earth Engine programming environment. The results showed that the average temperature of the earth's surface for the month of June 2013 indicated that the maximum temperature with 38.71 degrees Celsius occurred in the northern parts of Khiavchai basin and the minimum temperature occurred in the southern areas with an average temperature of 15.87 degrees Celsius. . On the other hand, the average temperature of June 1401 showed that the thermal core is relatively concentrated in higher latitudes and this shows a direct relationship with the vegetation index.

    Keywords: Earth Surface Temperature, Land Use, Vegetation Index, Khiavchai Watershed
  • Aboulghasem Taghizadfanid *, Hosseinreza SHahbazi Pages 38-63

    As a green industry, the tourism industry has a special place in the issues of sustainable environmental development, especially in villages and environmental protection, one of which is rural tourism. So that its attention and development can be very important in terms of economic diversification for developing countries that are facing problems such as high unemployment rate, limited foreign exchange resources and single product economy. The present study investigates and evaluates the role of tourism in cultural changes (marriage style) in Mahmoodabad village. This research is applied in terms of its purpose and its investigation method is descriptive-analytical. The statistical population of this research consists of 15 local managers of Mahmoudabad village and experts in this field. In the current research, the most effective and influential factors affecting the changes in the cultural pattern of marriage in Mahmoud Abad village have been investigated. The findings of this research show that the factors of income and age of marriage have the most influence and the type of marriage and spouse selection, the amount of income, the style of marriage are the most influential and the factors of income, style of marriage, type of marriage and spouse selection have the most interactions. and have relationships with other factors.

    Keywords: Rural tourism, changing village cultural patterns, Dimtel model, Mahmudabad
  • Ghasem Fathi, Alireza Mohammadi*, Ata Ghafari Ghilandeh Pages 64-78

    Today, respiratory diseases in the form of infectious diseases and diseases caused by environmental issues are spreading day by day, and according to the statistics of the World Health Organization, they have a significant rank among human diseases. The metropolis of Tehran has been exposed to the increasing incidence of respiratory diseases with the increasing growth of its population and urban area as well as air pollution. Analyzing spatio-temporal patterns of respiratory diseases using GIS is very important in understanding the geographical distribution as well as epidemiological and health studies of the urban community of Tehran. This applied and descriptive-analytical research has done spatio-temporal analysis and spatial distribution modeling of the epidemiology of respiratory diseases and their risks in Tehran using spatial statistics. The results of spatial autocorrelation showed that districts 13 and 14 in Tehran are located in the HH cluster, which constitutes 9.09% of all districts. Also, areas 4, 8, 13, 14, and 15 are located in hot spots, which constitute 22.72% of the total areas of Tehran. Investigations showed that the factors of distance and proximity to areas involved in respiratory diseases are among the most important causes of air spread of respiratory diseases in the city of Tehran, which follows the pattern of air spread.

    Keywords: epidemiology, spatial distribution, spatio-temporal analysis, risks, Tehran city
  • Mohammadhasan yazdani *, Zhila Farzaneh Pages 79-101

    In recent years, paying attention to the characteristics of the residential environment and satisfaction with housing has gained special importance, but paying attention to the characteristics of different income groups, especially the vulnerable sections of the society, such as those seeking help, has not been given much attention. This is despite the fact that by knowing the residential environment of these groups, it is possible to pay more attention to them in planning and policies, and ultimately it will improve the residential environment and ultimately urban growth and development. It became a stable city. In this regard, the aim of the current research is to measure the satisfaction of the low-income urban strata with the quality of the components of the residential environment in Nair city. The data collection tool included documentary studies and surveys through the distribution of questionnaires. The statistical population of the research consists of the urban help-seekers of Nair City Aid and Welfare Committee, which were randomly available, SPSS software was used to analyze the data. In this regard, one-sample t-test and independent t-test, as well as one-way analysis of variance and Sheffe's post hoc test have been used. The findings from the one-sample t-test showed that the clients' satisfaction with their residential environment is higher than the average (3.05) and the one-way variance analysis of the influence of individual characteristics indicates that Age had an effect on satisfaction. According to the results of the research, creating more facilities for access to health and treatment centers and creating parks and green spaces can reduce the problems of residents and increase the level of satisfaction of these groups with their housing.

    Keywords: Satisfaction, residential environment, low-income groups, Nir city
  • Jaber Jahanbakhsh, Tohid Malekzadeh *, elhameh pourghasemi Pages 102-123

    Land use and examining its changes is one of the most basic needs of organizations for planning urban development and other construction projects such as urban green space development.In this research, the classification and identification of the changes in the built-up areas of Ardabil during the years 2013-2021 have been investigated with the help of remote sensing and the use of Landsat 8 satellite images. First, the desired satellite image and the studied area were determined in Google Earth system, then using it, the urban coverage map was prepared. The images presented in this study were corrected atmospherically, radiometrically and geometrically and were ready for further processing. For this purpose, the investigated area was divided into 5 separate uses of agricultural land, barren land, orchards, built-up areas and water. After classifying the images, in order to evaluate their accuracy, ground survey data and error matrix have been used, based on which the Landsat 8 images of 2013 and 2021 have an overall accuracy of 82 and 80 respectively, as well as a Kappa coefficient of 78. 0.0 and 0.72% are ranked first and second in terms of image classification. The trending results of the changes in uses show the upward trend of the area of built-up land (4.96 square kilometers) and agricultural lands (1.54 square kilometers), as well as the downward trend of the area of barren lands (6.58 square kilometers) and gardens (0.24). square kilometers). Based on this, it can be concluded that during the studied period, Ardabil city, like most parts of the country, has been faced with the development of urbanization in the past years, which was the result of the conversion of barren lands and gardens into residential lands. Finally, it has caused an increase in the area of built land in the past year.

    Keywords: Landsat satellite images, land use changes, Ardabil city
  • mariam verij kazemi* Pages 124-144

    The purpose of this research is to investigate the possibility of environmental terrorism due to the impact of the consequences of climate change in Iran. Therefore, an attempt is made to answer the question of whether the consequences of climate change in Iran, while creating security challenges, can create the conditions for conflict over resources that are the background. The analytical -descriptive method and the latest data from Iran's research centers are used too for ans the question about The emergence of environmental terrorism,? To answer this question, the impact of climate change on the watersheds of the country as a pole of agricultural production is investigated first. And it is expected that due to the increase in temperature and frequent droughts and as a result the reduction of food production efficiency in the most important watersheds of Iran, along with the increase of conflicts over natural resources, double pressure on scarce resources and biological facilities as an efficient weapon appear. It can serve the extralegal activities of divergent forces from the central government and lead to the emergence of institutions and groups with radical ideologies or strategies.

    Keywords: climate change, environmental terrorism, agriculture, security, Iran
  • saber ghateh, Tohid Malekzadeh*, elhameh pourghasemi Pages 145-164

    One of the types of domain instability that causes financial and human losses every year is the risk of landslides, which has social, economic and environmental consequences. The basin of Balharud Shahrestan is one of the areas prone to landslides due to its mountainous nature and steep slopes. Investigating the effective factors in the occurrence of landslides and identifying the prone areas is an important step in managing natural resources and achieving sustainable development. Radar interferometric technique is an effective method in measuring ground surface displacement. This technology has become very common in the investigation of natural hazards of the earth, such as mass movements of slopes, subsidence, earthquakes and volcanic activities. In this research, in order to identify and measure landslides, Sentil 1 radar images of 2020 and 2022 have been used. In order to process information, SARSCAPE software has been used, and the maximum landslide displacement in the opposite direction was estimated to be 0.154 cm, which was observed along the fault lines and in the center of the study area. Also, the results of this research showed that radar images have a good potential for revealing the instability of domains and calculating their displacement.

    Keywords: Landslide, radar interferometry, Sentinel 1, Balharud basin
  • moslem savari, Mohammad limuie *, zahra eskandari Pages 165-177

    This research has used the hierarchical process for prioritizing the priorities and criteria for the growth of production in the rural areas of Khuzestan province. For this purpose, at first, according to the criteria and also the identified sources, the required data was collected and analyzed through a selected sample of experts in the relevant organizations based on pairwise comparisons. Data analysis was done by Expert Choice software. Based on pairwise comparisons, the results of the research showed that economic, infrastructural, social and environmental solutions were the most important solutions, respectively. In addition, the results of the prioritization of economic solutions to boost production in the rural areas of Khuzestan province, the results showed that the two solutions are the diversification of jobs and the development of agricultural activities and the development of fast-yielding enterprises and transformation industries, in infrastructure solutions, the network development solution transportation and marketing and the development of spatial justice and providing new services to villages, in the social solution, two solutions to prevent migration and develop the professional and educational skills of farmers, and finally, based on the environmental solutions, the option of preventing land use changes and adaptation With climate change, it was the most important solution.

    Keywords: Sustainable development, rural development, agricultural development, production boom, Khuzestan province
  • ahmad asadi* Pages 178-193

    Nowadays, access to affordable housing is one of the problems of most cities, especially in developing countries, due to which the urban poor are settled in housing that lacks the necessary quality. In this regard, planning to provide affordable housing is considered one of the necessities of today's cities. Considering the importance of the subject, the present research has been written with the aim of assessing the capacity of the housing planning system in providing affordable housing in Tabriz metropolis. Therefore, the research method is practical in terms of purpose and analytical-exploratory in nature. The statistical population of the research also includes managers, officials, experts and academic elites related to the field of housing planning, and using Cohen's formula, 200 people have been determined as the sample size. In line with data analysis, structural equation modeling has been used in Amos software. The findings of the research indicate that the most realizable among the variables of affordable housing planning in Tabriz metropolis are related to the variables of benefiting from realistic proposed models in urban development plans, coordination between the policies of urban and regional planning plans with housing plans and planning, and strict monitoring and control based on the price and quality of materials, which respectively the coefficients extracted based on the structural model are 0.75, 0.71 and 0.69 for each. Also, based on the results of the model, the critical value for all variables (civil, urban development and housing construction policies, public policies and economic policies) is calculated as low as 1.96 and they are not confirmed at the 95% confidence level. In other words, affordable housing planning in Tabriz metropolis is in an unfavorable situation.

    Keywords: Housing planning, Affordable housing, Low-income groups, Tabriz metropolis
  • Alireza mohammadi, s. nasiri * Pages 194-213

    In Iran, during the past decades, the scale of the neighborhood of the ring has been neglected in the official system of spatial planning. The purpose of this research is to evaluate and measure the indicators of social stability in the neighborhoods of Parsabad city. The present research is a descriptive-analytical type of research and is applied in terms of its purpose. which were selected using random sampling method and through Cochran's sub-formula and samples in the amount of 383 people.The measurement tools of the research are social sustainability questionnaire, and in the neighborhoods of Pars-Abad city, content validity was used to determine the validity of the questionnaire, and Cronbach's alpha method was used to determine the internal reliability, and they are acceptable. Discussion The Kolmogorov-Smirnov test was used for the normality of the data. After confirming the normality of the data, to test the research hypotheses, the multivariate regression parametric test was used to determine the effect of the independent variable on the dependent variable of the research factors. SPSS software was used for data analysis. .The results of the research showed that the status of social stability indicators is meaningful with the neighborhoods in Pars-Abad city, so from these results it can be concluded that social stability and also creating a positive attitude in urban neighborhoods, which leads to social participation and a sense of belonging. can be used

    Keywords: Neighborhood development, social capital, sustainable neighborhood development, Pars-Abad city
  • Morteza Alidadi, Mostafa Rahmati-Joneidabad, Seyed MohammadJavad Sobhani *, Mohammadreza Zare Bavani Pages 213-222

    The aim of this article was to present a strategic plan for the development of smart greenhouses in Isfahan province using the qualitative method of SWOT analysis. In this paper, the solutions for developing smart greenhouses based on maximum use of strengths by relying on opportunities, overcoming weaknesses by exploiting opportunities, using strengths to reduce threats and minimizing weaknesses by avoiding threats are presented. The results of this research show that the development of smart greenhouses in Isfahan province while reducing water consumption and environmental effects can increase product quality and profitability. On the other hand, the development of smart greenhouses in this province needs to overcome limitations such as high initial investment cost, technical complexity, need for maintenance and dependence on external factors. Also, the results show that the development of smart greenhouses in Isfahan province can use some favorable external factors such as increasing demand and low prices of greenhouse products compared to the global market. Some adverse external factors, such as sanctions, social resistance in accepting innovation, and market fluctuations also affect this process. This article provides suggestions for future research policy and addressing the cause of some gaps, limitations and challenges in supporting the smartening of greenhouses in Isfahan province.

    Keywords: Smart Greenhouses, SWOT Model, Isfahan Province, Sustainable Agriculture, Strategic Planning
  • Vahid Sadeghi, Seyed MohamadHossein Hosseini * Pages 223-237

    How to draw the vote towards the geography of support is the main issue of the election campaign, and the concern of the campaign strategists, the first-class advisers of the election candidates. The geography of the body means the integrated and functional environment of the body, so that every member/region affects the target society/voters and political power is gained. Before being portrayed through tools, candidates enrich the political elite because they are the main agents. Historically, until now in the developed societies of Switzerland, Finland, Norway, New Zealand, Australia, the Netherlands, parties' election campaigns, in European and / American democracies, the competition of wealthy political persons and purchasing tools in the form of participation, in Asian / African quasi-democracies. Local nationalism is the essence of election campaigns and political power is gained. Parties have an awareness aspect, individuals have a political aspect, nationalism has a historical/social aspect. Awareness has provided development, individuals, competition and nationalism have created pluralism for these geographical spaces. In terms of the development/theoretical/geographical process, the Michigan school of social psychology through party identity, the Columbia school of sociology theory through social construction, and the Rochester school of economic theory of democracy through optimal and profitable decision-making. It has been suggested that the environment itself is the individual and the heart of this individual/political person is the center of the election campaign. Each of the body's environments, having a member that has a special individual and social function, forms the content of headquarters and election campaigns. The question is what is the geography of the body and how it leads to the victory of the candidates in the election contests. The research method is qualitative and argumentative and inferential.

    Keywords: Body Geography, Election campaign, Political Power, Development
  • leila karpisheh* Pages 238-247

    In recent years, the introduction of technology into agriculture has led to a focus on food safety and health. Unfortunately, this has also jeopardized the main goal of food production. As a result, agricultural experts have become aware of the importance of organic farming, and international protocols and contracts have been put in place to address food safety. To better understand the challenges of developing organic agriculture, a study was conducted using a descriptive-correlational method. Agricultural experts from several organizations in Ardabil Province with bachelor's or master's degrees in agricultural engineering were surveyed. The sample size was 171 individuals, randomly selected within the classes. The questionnaire used to collect data was validated by organic product experts and stakeholders and had a reliability score of 0.76 using Cronbach's alpha coefficient. The results of the analysis revealed three main challenges to the development of organic agriculture: perceptual, informational, and economic. These challenges accounted for 64.28% of the total variance related to organic agriculture development. The study suggested that the development of information for organic product producers is crucial to overcoming these challenges. Providing education to upgrade the knowledge of producers is also essential for the success of organic agriculture development.

    Keywords: Development, Organic Agriculture, Barriers, Factor Analysis
  • Mahta Azizi, Qasem Zarei * Pages 248-263

    Geotourism is one of the components of tourism that emphasizes the views, forms, and processes that create them. It is obvious that each region has different talents and attractions according to its geographical environment, which requires its proper management in order to develop and achieve a sustainable competitive advantage. Considering the importance of the subject, the purpose of this research is to assess geotourism potentials and manage their development. In the city of Hashjin using two models, Violet and Kubalikova; In order to achieve this goal, the main data of the research are document information, interviews and field observations. In this research, the Kubalikova model, which emphasizes scientific, educational, economic, conservation and cultural criteria, was used, as well as the Fiolet model, which examines geotourist areas based on four criteria: the origin of formation, geographical distribution, tourism, and access status. The results based on Violet's model indicate that Aghdagh Mountain has a variety of capabilities compared to other geotourist areas with a total score of (11.5). Also, the beautiful river of Qezel-Ozan (25/11) and the rare forests of Ors (11) have been assigned to it. And also, the results of the Kubalikova model show that Ag-dagh Mountain with a value of (10) has obtained the highest score compared to other geotourist areas, followed by the Qezel-Ozan River, which has a higher scientific and economic value and added value with a total score of (9.5). which has led to the development of the region at the level of Hashjin city. The juniper forests received the most attention of the interviewees due to their rarity in the country and the presence of all kinds of flora and fauna and received a score of (9/25). And finally, solutions were presented to manage the development of the tourism industry in this city.

    Keywords: Geotourism Potential, development management, Hashjin City, Violet Model, Kubalikova Model
  • Masoumeh Forouzani *, Ali Salehnejad, Marzieh Keshavarz, Masoud Yazdanpanah Pages 249-263

    Frequent occurrence of droughts in arid and semi-arid rural areas not only cause economic and social problems for farmer families but also affect their subjective well-being. Therefore, the objective of this study was to examine the farmers' subjective well-being during the drought. To do this Koohdasht’s farmers (N=23,600) were considered as the statistical population of which a sample including 379 farmers were selected using the cluster sampling technique. Data was collected using a questionnaire which its face validity was confirmed by a group of experts. To ensure of the reliability of the research instrument, a pilot study was carried out and the Cronbach's alpha coefficients were approved in an acceptable range. The findings revealed that while most households rely heavily on agriculture for their livelihoods, the impacts of drought on the basic resources of production have affected the subjective well-being of farmers. Also, the positive emotions and life satisfaction had the highest rank in measuring the subjective well-being of farmers. On the other hand, there was a significant difference between the subjective well-being of smallholder and non-smallholder, rainfed and irrigated, elderly and non-elderly, poor and non-poor farmers. Non-smallholders, irrigated, elderly, and wealthy farmers had higher subjective well-being. Based on the findings, recommendations were offered to increase the subjective well-being of farmers in the context of drought.

    Keywords: Subjective Well-being, water scarcity, Positive Emotions, life satisfaction, Koohdasht
  • Arastoo Yari hesar*, chnour mohammadi Pages 284-303

    Applying strategies of creative cities is one of the ways forward for many cities today. Cities that are facing problems in social, economic, cultural and environmental dimensions can moderate such issues by prioritizing creative elements in different fields. creative city is not only a space where creativity grows, but also its organization and management are planned creatively. In the current research, the assessment and prioritization of the five areas of Ardabil city based on the indicators of the creative city have been discussed. The collection of data and information is in the form of library and field (questionnaire). The statistical population of the research is the five regions of Ardabil city, where 385 people were selected as a statistical sample by simple random method. A method called MEREC has been used to weight the indicators, and the WASPAS model has been used to measure and prioritize regions. The results based on all indicators show that region one with a value of 0.539 and a good condition is in the first place, region two with a value of 0.537 and a good condition is in the second place, region three with a value of 0.465 and the condition The average is in the third place, region four with a value of 0.436 and the average condition is in the fourth place and region five with a value of 0.425 and the average condition is in the last place.

    Keywords: Creative city, urban areas, Ardabil city
  • MirAmir Forouzan * Pages 304-316

    The tourism industry as one of the service industries is very important in the economy of countries. Like any other phenomenon, tourism also has effects on societies. Economic impacts are one of the most important impacts of tourism that can have both positive and negative impacts on destinations and host communities. Therefore, examining the economic impacts of the tourism industry is of great importance. Based on this, the purpose of this research was to review the positive and negative economic impacts of the tourism industry. The current research was applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of the nature of the method. The method of data collection in this research was library-document type. The research results showed that the tourism industry in a region can have positive and negative economic impacts at the same time. So that parallel to every positive economic impact in a region, negative economic impacts can also be seen and it is necessary to act in such a way that positive impacts are strengthened and negative impacts are prevented as much as possible.

    Keywords: Economic impacts, Tourism impacts, Economy, tourism industry
  • Bahman Khosravipour *, Masoud Baradarn, Masoud Yazdanpanah, Zaynab Khademi Pages 305-317

    Agriculture as one of the major production activities in most countries of the world, especially developing countries, has a special place. One of the main obstacles to the growth and economic development of this sector is the lack of capital. The purpose of this research is to investigate the factors affecting farmers' satisfaction with the credits of the Agricultural Bank. The sample of this research includes 200 farmers of Baghmolek city, they were selected by simple random. Data collection in this research was done using a researcher-made questionnaire. After preparing the questionnaire and confirming its face validity by experts, its reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha coefficient for different research variables. The results of the research showed that the correlation test between the research variables has a positive and significant relationship. In the end, in order to increase the satisfaction of farmers with their agricultural bank credits, suggestions were presented.

    Keywords: Lack of capital, satisfaction of farmers, Bank of Agriculture
  • Seyedeh Nahid Shetab Bushehri, maryam karimi *, Esamaeel Veisia, Tahereh Azmsha Pages 318-350

    Parks and green spaces are the most important physical resources in order to promote physical activity among different strata of society. The current research aims to identify the factors affecting the effectiveness of women's parks in Khuzestan province with a mixed (qualitative-quantitative) approach. In the qualitative phase, a semi-structured interview with the participation of 15 experts and content analysis was used. The sampling method of choosing experts in the research was done in a purposeful way and by snowball method. in the quantitative stage; The researcher-made questionnaire was designed and validated in order to confirm the factors identified in the qualitative section and was distributed among the visitors of women's parks in the province, and finally 341 questionnaires were collected in person and electronically. In this section, in order to check the data, structural equations using partial least squares method were used. The results of this research in the qualitative phase included the identification of six main factors (security factors, environmental factors, social and cultural interactions, physical and beauty factors, sports and health factors, and human factors) in the better effectiveness of women's parks in the province. In the quantitative part, all factor loadings of the items were greater than 0.4, which indicated the appropriateness of this criterion. Also, the t value obtained for all items is more than 1.96, which indicates the significant effect of all items at the confidence level of 0.95. According to the geographical conditions of the province, it is suggested that city and sports officials, relying on the results of the present research; They should have a special view on the development of women's parks with a sports approach in order to provide the means for a healthy society and the growth of citizens in sports, cultural and social dimensions.

    Keywords: women's park, physical activity, content analysis, Khuzestan province
  • hamed roushani, ahmadali godarzi, mehdi torkaman Pages 351-372

    The Islamic Republic of Iran is one of the most vulnerable due to being in the neighborhood of Afghanistan as the world's largest drug producer and also because it is the shortest, most economical and most important international drug transit route from East to West. Countries of the world are fighting drug trafficking. The evidence shows that the measures taken in different areas with the cooperation of different agencies to control drug trafficking have had great effects in this area. One of the most important organizations in the mentioned area is Naja Border Guard and especially Chabahar Admiralty, which has tried to reduce drug transit with its actions. Although the Chabahar Navy has been able to take very appropriate measures to prevent the entry of drugs into the country, it is facing challenges; This research was conducted with qualitative method and interviews with 30 experts in the field of research. The obtained results show that the eastern borders of Iran are the most important area for drug smuggling due to their long length with bankrupt and unstable governments such as Afghanistan and Pakistan, geomorphological factors such as the connection of the eastern provinces with the Lut Plain, and some internal factors such as the unfavorable economic conditions of the border areas. Narcotics have entered the country and it has provided a suitable ground for the growth and expansion of drug trafficking in this region. 

    Keywords: Border, seafaring, hallenge, drugs, smuggling
  • Mousa Abedini, Nasrin shahmohammadi, AmirHesam Pasban Pages 373-401

    In the last decade, the occurrence of destructive floods has increased due to the increase in temperature, the expansion of urbanization and the change in the characteristics of the catchment area, along with the change of land use and improper use of land. The purpose of this research is to investigate the flood of Meshkin Shahr using WMS and HEC-RAS models. In this research, using the WMS model, modeling of the maximum flood and determination of the flood hydrograph for return period 5, 10 and 25 has been done, the maximum flood for basin A with the mentioned return periods is equal to 0.84, 1.33 and 08.08 respectively. It is 2 cubic meters per second. For basin B, it is equal to 0.80, 1.27 and 2 cubic meters per second, respectively. Also, the maximum flood for basin C with the mentioned return periods is equal to 0.97, 1.55 and 2.24 cubic meters per second, respectively. The results of the flood hydrograph show that with the increase of the return period, the infiltration rate in the basin has decreased and the flood discharge has occurred earlier. Also, with the increase of the return period, the peak time of the hydrograph has decreased. Also, with the increase of the return period, the time of the base of the hydrograph and the subsidence time of the flood also increase. For flood zoning, the information obtained from the WMS model has been entered into the HEC-RAS model. According to the longitudinal profile and the 3-dimensional view of flood zoning, we can conclude that with the increase of the return period, the height of the water level in the longitudinal profile has increased. It is also clearly seen in the 3D view that the flood has covered more areas.

    Keywords: flood discharge, HEC-RAS hydrological model, WMS, Meshkinshahr
  • Hossein Iraji *, Ahmad Pourahmad, Bahareh Monfared Pages 402-426

    Currently, worn-out historical structures are considered as a major problem in different cities and even villages. Worn out textures act as the historical memory of the city and express the identity of the city. Therefore, the preservation of valuable works in the context has become a necessity. This research aims to organize the worn-out fabric of Abadeh city with the least amount of intervention in order to preserve the historical identity of the city. Data collection has been done by library and survey method. QSPM quantitative strategic matrix has been used in order to formulate the strategy. Based on the findings of the research, the strategies for the possibility of using valuable buildings and the context of the fabric in order to strengthen the sense of belonging were identified as the most priority strategies for organizing the worn-out fabric of the worn-out fabric of Abadeh city.

    Keywords: Worn Texture, Regeneration, Settlement, QSPM
  • Narjes Arbabi *, Mojtaba Sadeghi Bahabadi Pages 427-440
    The purpose of this study was to examine the organic food consumption behavior of students based on the theory of planned behavior. The study population consisted of high school students in Iranshahr city, and the sample was selected by simple random sampling. The data were collected using a researcher-made questionnaire on organic food consumption, which measured the demographic characteristics and the independent variables of attitude, subjective norm, perceived behavioral control, and environmental factors, as well as the dependent variable of organic food consumption behavior. The reliability and validity of the questionnaire were assessed by Cronbach's alpha coefficient and confirmatory factor analysis, and the data were analyzed by descriptive and inferential statistics methods using structural equation modeling. The results indicated that attitude, subjective norm, perceived behavioral control, and environmental factors had a positive and significant impact on organic food consumption behavior and accounted for about 60% of the variance in behavior. Therefore, it can be concluded that the students of Iranshahr have a good awareness and perspective about organic food consumption, and they have a willingness to consume organic food if the conditions are favorable.
    Keywords: organic food, Consumption Behavior, planned behavior model, Students, Iranshahr
  • Farhad Hamzeh, Mohammad Akhbari, Mahmud Mojtahedi Najafi * Pages 441-459

    Problem design: 

    The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between the activities of users on Telegram and Instagram social networks and their political demands in the cities of Tehran and Qom as the political-economic and cultural-religious capitals of the country.

    Method

    This study was carried out using a combined method including library study and survey using a questionnaire tool. The validity of the questionnaire was calculated by the face validity method and its reliability by Cronbach's alpha. The statistical population of this research is all members of Telegram and Instagram social networks over 15 years of age who live in Tehran and Qom, and 768 people were selected as a sample using Cochran's sampling formula and using cluster sampling. were selected

    Findings

    The results of this research show a significant relationship between the two variables of social media activity and users' political demands, and the Spearman statistic at a 95% significance level of 0.59, which represents a direct and moderate relationship.

    Results

    Based on the characteristics of the modern era, users are constantly rethinking their political demands and their expected level, and in order to maintain political balance, it is necessary for the political system to constantly monitor these demands and provide an appropriate response to them.

    Keywords: social network, Virtual Space, political demands, Telegram, Instagram
  • Behrouz Sobhani * Pages 460-483
    After apples and pears, the Quince tree is the most important fruit in the group of seed trees. Quince fruit has been of interest for a long time. In recent years, uniform planting of Quince fruit orchards has been developed in different provinces. Based on this, the zoning of Quince tree cultivation is required according to the climatic and environmental conditions. The purpose of this research is to identify the areas of Quince tree cultivation in Ardabil province with multi-criteria methods, using indicators; Rainfall, average temperature, minimum temperature, maximum temperature, height, slope and soil depth in the GIS environment. To determine the weight criteria of indicators and zoning of Quince tree agricultural climate, AHP, ANP, Shanon Entropy, DEMATEL and WLC methods were used that AHP, ANP and DEMATEL methods played the most important role in determining the weighted value of indices and Antropy Shanon and WLC methods in agricultural climate zoning. In general, the results of the methods analysis showed that; The average temperature and the maximum temperature are the most important indicators during the growth period of Quince tree in Ardabil province. But the indicators of rain, minimum temperature, height, slope and depth of soil in some areas of the province create restrictions for the cultivation of Quince tree. The results of climatic zoning methods indicate that; About 27% of the area of Ardabil province is very suitable, 31% is suitable, 20% is slightly suitable, and 22% is unsuitable for the cultivation of Quince tree. The northern areas of the province and the city limits of Givi and Khalkhal provinces are known as suitable areas for the cultivation of Quince tree based on the studied methods.
    Keywords: Ardabil Province, Quince tree, agricultural climate zoning, decision making methods
  • Elham Vahedi Ashrafi, Mehdi ramezanzadeh*, Rozbeh Mirzaei Pages 484-515

    The COVID-19 pandemic has unprecedentedly damaged the traveling and tourism industry as well as life and subsistence. Due to the outbreak of COVID-19, travelers’ behaviors, demands, and even characteristics of traveling have changed. Identifying these changes in the behavior of consumers, especially in choosing their destination and service centers, is considered crucial in rebuilding the tourists’ lost trust and revitalizing the tourism industry. Therefore, the purpose of this study is to structurally analyze the motivation, frequency of visiting, and experience components of the tourists’ satisfaction and behavioral tendencies in their destination areas with an emphasis on COVID-19 in Mazandaran province. The research method is descriptive-analytical based on field research. The population of the study consists of tourists who visited Mazandaran province during the outbreak of the COVID-19. The samples were selected randomly and the sample size was estimated at 385 using the Cochran’s formula. The collected data from the questionnaire containing close-ended questions were analyzed using SPSS 27 and Smart PLS3 software. The findings show that of the research variables, experience, and frequency of visits have a significant relationship with satisfaction and behavioral tendencies. Tourism motivation has no significant relationship with satisfaction and behavioral tendencies. Moreover, no significant relationship was reported between satisfaction and behavioral tendencies.

    Keywords: Motivation, experience, Satisfaction, Behavioral Tendencies, Mazandaran Province
  • Fariba Esfandyari Darabad *, Behrouz Nezafat Taklhe Pages 516-544

    Today, tourism has been one of the leading activities in the world and rural tourism is one of the newest types of tourism. Geotourism is multidimensional and examines social, cultural, physical, economic and political characteristics. Preserving the environment and getting to know a region with geological, environmental and natural features is one of the unique goals of geotourism. The purpose of this research is to identify the geotourism potentials of Shabestar city by using dynamic and fiolet models. The studied area includes the selected Shebaster geotourism area. By investigating and evaluating the geotourism potentials of Shabestar city with the Fiolet method, the results show that the total score of 9.75 out of the total points of the tourism rate and management in various fields of science, culture, protection and use value has geotourism potential. Also, the results obtained from the dynamic model, among the scientific components, from the integrity experts, the score obtained is equal to 4.68, and the highest score from the point of view of tourists is equal to educational resources. Also, according to the questionnaires obtained from experts and tourists, the highest score in terms of surplus value related to the eye value component was calculated with a score of 4.72 and 0.91 respectively, so it is suggested for the development of geotourism activities in the region. The case study is to identify areas from the virtual system. Therefore, it can be concluded that by identifying the geotourism potentials of Shabestar city and developing the capabilities, it will lead to the development of geotourism areas and tourist attraction.

    Keywords: Potential, Geotourism, National Park Model (Violet), Dynamic, Shabester
  • Fatemeh Panahi * Pages 545-565
    In the present era, the attention of many countries of the world to the category of entrepreneurship and its development has led to the formation of a wave of entrepreneurship development policies in the world. The countries of the world have considered different solutions to overcome their economic and social problems. Due to the important role and place of villages in the process of all-round development and the unfortunate consequences of neglecting it, such as the deep gap between urban and rural life, population growth, widespread poverty, and the increase in the indiscriminate migration of villagers to cities, rural development has caused Priority should be given to urban development. Meanwhile, empowering rural women through entrepreneurial activities is of particular importance as one of the influential groups in the development process. Entrepreneurship, as one of the least expensive tools, brings the best result and the most efficiency for the development of the society, therefore, providing the necessary social platform for its development is of particular importance. But in spite of this issue, the entry of women into the field of entrepreneurship has always faced many obstacles and restrictions, and various factors have prevented the emergence and growth of the potential talents of women in the field of entrepreneurship. The question that is raised in this context is how to create a desire for entrepreneurship in women so that they have entrepreneurial intentions and entrepreneurial spirit to decide to start a business.
    Keywords: Entrepreneurship, Rural development, Women, Prospects, Challenges
  • Mahdi Jadidoleslami Ghalehno *, Fariba Esfandiari |Darababd, Sayad Asghari Sar Eskanrood, Mosa Abedini, Raof Mostafa Zadeh Pages 566-579

    Research method and Purpose In order to investigate the sedimentology in the disputed area, field surveys, aerial photos, satellite images with different time periods, surveying the general morphology and winds of the area (120 days) and locating in terms of studying the geomorphology of the area, sampling sediments (sedimentology and drawing relevant diagrams) and Laboratory studies (XRD "X-ray diffraction" and XRF "X-ray fluorescence" tests, granulation tests, granulometry, morphoscopy and determination of statistical parameters) were carried out. After conducting the relevant tests, a comparative analysis and data analysis method will be done. In this research, topographic maps, geological maps, computer software such as ENVI and GIS were used. To determine the intensity of wind erosion in the lands of the study area and to prepare a map of land sensitivity to wind erosion, according to the scores obtained in each of the work units with geomorphological facies and the conformity of all available information with the above-mentioned facies, which is considered as the basis and basis of the studies. The land sensitivity map of the study area to wind erosion was obtained based on the mentioned table. This map has been prepared and digitized with a scale of 1:50,000.

    Keywords: sedimentology, Wind deposits, Sistan plain, Wind erosion
  • Zahra Faturechi *, Behrouz Nezafat Taklhe Pages 580-598
    The development of regional tourism has many positive effects on the social and economic environment, which include job creation, increased income, profit from the production and supply of agricultural products, reducing the number of immigrants in the region, improving the general level of health literacy and Prosperity pointed out. Tourism is one of the most dynamic economic activities of the present era, which plays an important role in sustainable local development. today, tourism is considered the main force of the country's economic development and growth. The research is to investigate and analyze the impact of environmental hazards on the rate of tourist attraction and economic development in Ardabil . descriptive and analytical and with the help of two statistical communities related to tourism, i.e. domestic tourists who entered Ardabil city and the active officials of the region in the field of geotourism industry, has investigated the human hazards affecting the development of geotourism. The results of the research showed that the probability of cultural and social risk with a total score of 3.20 was the highest. Also, according to the investigation and calculations, the total risk probability from the point of view of the officials, these results were obtained that the probability of risk threat in the studied area in the field of structural and functional risk probability with a total score of 3.25 has obtained the highest score, which these results show It shows that this component is one of the threats in Ardabil region. Therefore, based on the results, it can be concluded that the cultural and social infrastructure, as well as the structure and function, should be developed in order to lead to the increasing progress of the geotourism industry in the city of Ardabil with welfare, economic, health, infrastructure and legal development in the coming years
    Keywords: Environmental hazards, Tourist, Economic Development
  • Karim Hajizadeh Bastani *, Zahra Cheraghi, Mozhgan Rostami Pages 581-606

    Graves and cemeteries, more than being a place for burying the dead, relate a large part of the thought and life of the living to themselves. The remains of the oldest tombstones of Al-Shatar show the customs and burial rituals in the life of the people of this region from ancient times to today. It can be said that the decorative motifs on the tombstones of Al-Shatar city are a window to the world of religious and cultural thoughts of this region. The purpose of this research is to analyze and categorize tombstone motifs in Al-Shatar city. This research has investigated and studied the tombstone motifs of this region by descriptive-analytical method and also along with field and library studies with an anthropological approach. Therefore, the main questions of this research are: 1- How many categories are the theme and content of tombstone decorative motifs divided into? 2- What period do the studied tombstones belong to? The old tombstones of Elshtar city have various decorative motifs such as: geometric, hunting, animal, human and plant, and also have themes such as: hunting and agility, female merit and milking, piety and religiousness, freshness and beauty, belief in birth and The world is hospitality and hospitality. The authors are of the opinion that the motifs and signs of these graves originate from the main lifestyles of the residents of this region; Therefore, 15 cemeteries have been documented and their decorative motifs have been studied.

    Keywords: Barsaghian, tombstone, Islamic Era, Al-Shatar city
  • Mohammad Khalili * Pages 599-617

    The importance of the suitability of urban spaces for different groups using these spaces is not hidden from anyone. Building an urban environment compatible with children's moods will have a major contribution to their social maturity and personality development. The change in the way of life and the advancement of technology in cities, especially big cities, has changed the lives of children; children are separated from daily experiences in the natural world. The purpose of the present research was to evaluate the cultural, recreational, and tourism spaces of Mashhad city, especially for children, and to examine the obstacles to children's tourism and to provide solutions for its empowerment and development in Mashhad city. Physical, ecological, cultural and social dimensions. The descriptive-analytical research method was based on library and documentary studies, field investigations, and questionnaires, and SPSS software was used to analyze the data. The findings show that among the tourist places of Mashhad city, Koh Sangi complex with an average of 3.8 has a better status than other places in providing special services to children. It provides better conditions and facilities. In the end, according to the correlation relationship (Pearson and linear regression) between the performances of executive mechanisms, it showed that there are necessary executive mechanisms to operationalize the regulations, standards, and criteria for the development of children's tourism in Mashhad, but this mechanism for someReasons, projects related to the field of research are not fully implemented. Therefore, this study, by using the strategic planning process, while identifying the capabilities and limitations of children's tourism in the city of Mashhad, has tried to provide solutions and practical strategies to be determined to improve the recreational and tourism spaces in the children's tourism sector in the city of Mashhad.

    Keywords: kid, kids' tourism, Sustainable Development of Tourism, Child-friendly City, Mashhad
  • Narjes Sadat Barakbaf * Pages 618-632
    Today, with the development of cities and the introduction of the principle of sustainable development, attention to environmental issues and green cities has been increasingly questioned and paid attention to. The existing problems and problems, especially in the cities, indicate the failure to realize the characteristics of sustainability in them, In addition, spatial, ecological and environmental evaluation and analysis is one of the main characteristics of sustainability in urban areas and areas and it tries to provide a suitable urban environment for city residents. One of the solutions to achieve environmental sustainability is knowing the importance of green space and paying attention to it in order to achieve sustainable development criteria. The present article was prepared based on the descriptive-analytical method and its purpose is to review the results of Gonakun's research on the importance and role of green spaces in cities in order to achieve the criteria of sustainable urban development. The urban green space is one of the most important centers of welfare and recreational services, which, in addition to the health and psychological aspect, is of great importance in the sustainable development of the city. The result is that the effects of green space development in cities improve the quality of life of citizens and generally promote the city's environmental sustainability in line with the goals of sustainable developmentKeywords: green space, sustainable development, quality of life, environmental sustainability
    Keywords: green space, sustainable development, Quality of Life, Environmental Sustainability
  • Batol Zaynali, Maryam Mohammadzadehshishagran * Pages 633-650
    The sun is known as the source of energy, the beginning of life and the source of all other energies. The global radiation of the sun is considered one of the fundamental structures of every climate. Therefore, knowing the characteristics and predicting these basic structures has a great impact on energy-related planning. The use of satellite images and remote sensing models as a suitable and low-cost tool for estimating solar radiation has been in recent years. In order to carry out this research, the images of 2020 Landsat 8 satellite OLI sensor and TIRS sensor and Sabal algorithm were used. ENVI software was used for geometrical, atmospheric and radiometric corrections of satellite images, as well as the execution of calculations related to the Sabal model, and ArcGIS software was used for creating a database, spatial analysis, cartographic operations and finally implementing the model. The results show that the average of the highest incoming shortwave radiation was 901 watts per square meter in 08/09/2020 and the lowest value was 381 watts per square meter in 09/10/2020. The difference in the amount of net radiation reaching the earth in the studied area is caused by the difference in the angle of the sun and the number of sunny hours in different months of the year. Finally, it can be concluded that the solar radiation in the region has the necessary potential for the implementation of solar photovoltaic projects in the year under review.
    Keywords: Solar radiant energy, SEBAL Algorithm, Remote sensing, Fardis Plain
  • Hossein Iraji *, Rana Yazdi, KERAMAT ALLAH Zayyari Pages 652-674

    The phenomenon of urbanization has been happening at a significant speed in recent decades. It is predicted that by 2030, about 60% of the world's population will live in cities. One of the issues and challenges that threaten the urban society is the issue of providing suitable housing. The concept of suitable housing has wide dimensions, and sustainable housing is one of them. One of the goals of this research is the comparative study of sustainable housing indicators in 12 districts of Shiraz city. In general, the method of collecting information in this research is library and survey. In other words, in addition to extracting data related to sustainable housing indicators through documents and books and analyzing them, field studies (questionnaires) have also been used to obtain the level of residents' satisfaction. Data analysis tools are SPSS and GIS software. In the current research, the MCDM model has been used to rank the sub-indices. In order to measure the level of housing sustainability, the ranking of each region was determined based on the indicators. Based on this ranking and analysis, a questionnaire on the amount of sustainable housing in the regions of Shiraz city was prepared in three ranges of stability, semi-sustainability, and instability. The results of the research show that regions 1, 3, 6 are stable and regions 8, 9, 11, and 7 are unstable. is. Other regions that include regions 2, 4, 5, 10, 12 form a semi-stable spectrum.

    Keywords: Housing, stable housing, MCDM, Shiraz
  • Zeinab Farzollahi, Jafar Aghazadeh *, Farhad Pourianezhad Pages 675-697
    The aim of the present research is to investigate the criteria of women's beauty from the point of view of Naser al-Din Shah Qajar. The research community is all historical texts and documents related to Naser al-Din Shah Qajar, especially his memoirs and manuscripts. The research sample was the texts related to the opinions and views of Naser al-Din Shah towards women. The qualitative research method is descriptive-analytical. Information was collected using documentary and library methods, and then the obtained data were analyzed. The results showed that during the Qajar era, the women of Naser al-Din Shah's harem behaved in a special style to have a beautiful and attractive face, and one of their important tasks was to adorn themselves for the Qajar king. Sometimes they decorate themselves according to the wishes of Shah Qajar and sometimes according to the customs of the society. Some of the beauty features were similar to previous periods and some were original and specific to their period. They used various tools to make themselves more beautiful, one of the important concerns of Naser al-Din Shah's women was to be beautiful and more beautiful than other women and to be liked by the king. Long and black hair, white skin, obesity, droopy and long eyes, tall, wide and connected eyebrows, clean and well-groomed appearance, healthy teeth and mustache were among the main aspects of women's beauty from Naser al-Din Shah's point of view. With Naser al-Din Shah's travels to Europe and his familiarity with western women, there was a slight change in these standards, but his main views on the beauty of women, which were derived from the culture of Iranian society, did not change much.
    Keywords: Naser al-Din Shah, Women, beauty models, foreign travels
  • Mousa Abedini *, Zahra Nazari Gazik Pages 698-717

    Land subsidence is one of the dangers that have occurred in many parts of the world, especially in Iran, in recent years is the dangers caused by land subsidence. The most important cause of it is the illegal extraction of underground water sources and like other environmental hazards, it has created many problems and problems for the government's agricultural, civil, economic-social affairs. The city of Neishabur is located on the level of the Neishabur plain, which is one of the most important plains of Khorasan-Razavi province, which is facing the crisis of land subsidence. The radar interferometric technique is a powerful tool with millimeter accuracy in estimating subsidence using phase observations. In this research, the Sentinel 1A satellite data from 2017 to 2022 have been used in order to monitor the amount of subsidence that occurred in the area of Neishabur city, which is a small part of Neishabur plain. The results of radar interferometry showed that 18 cm of subsidence occurred in the studied area during the statistical period. In addition, to find out the cause of the subsidence, the information of piezometric wells in the area was collected and their changes during the period of 1370-1398 were examined. The amount of subsidence recorded for each period is 4 cm for 2017-2018 (1395-1396), 6 cm for 2018-2019 (1396-1397), 5 cm for 2019-2020 (1397-1398) and 2 cm. It was obtained for the period of 2020-2021 (1398-1399) and 1 cm for the period of 2021-2022 (1399-1400). In addition, the results of the research showed that there is a close relationship between the drop in the underground water level and areas with land subsidence in the area of Neishabur city.

    Keywords: Land subsidence, land use, drop in the underground water level of Neishabur city
  • Abdulrahim Hashemi Dizaj, Chnour Mohammadi * Pages 718-732

    Social resilience is a process that which links a network of adaptive capacities to adaptation after a disturbance or incompatibility and specifically, it is an abstract phenomenon that does not exist physically. The main goal of the research is to prioritize Prioritization Neighborhoods of the three region of Ardabil based on social resilience against earthquak e which 385 were selected as a statistical sample. The required data and information have been collected using library sources as well as field investigations (questionnaire). The reliability rate is 0.816 which indicates its good reliability. The MEREC method has been used to weight the indicators and the CODAS method has been used to rank neighborhoods based on social resilience. The ranking status of the districts of the third region shows; neighborhood two in the first rank, neighborhood seven in the second rank, neighborhood six in the third rank, neighborhood three in the fourth rank, neighborhood ten in the fifth rank, neighborhood nine in the sixth rank, neighborhood four in the seventh rank, neighborhood one in the eighth rank, neighborhood Eight is in the ninth rank, and finally the Panj neighborhood is in the last rank.

    Keywords: Social Resilience, earthquake, region three, Ardabil City
  • Ata Gaffari Ghiandeh *, Farshid Kazemy, Samira Saeidi Zaranji, Hosein Ramazantash Pages 719-732

    Obviously, timely and reliable services by these centers will require their proper space arrangement and optimal routing of relief and emergency services between the location of the emergency base to the accident site and the accident site to the hospital location. In the present research, selecting the city As a case study, Sanandaj has tried to provide a suitable model for the spatial organization of emergency aid centers in the city, while exploiting network analysis capabilities in the ArcGIS environment. In this regard, the first step is to prepare and process data and layers of information used in the network analysis process such as the length of the path, the speed of the path, one-way and bi-directional paths, non-intersecting intersections, and the location of the databases Emergency at the city level, in the ArcGIS environment, and after the creation of the corresponding Dataset, they were loaded in the framework of the network analysis model as an applicable model and displayed in the ArcGIS environment. According to the results of the research, factors such as the presence of traffic areas, the lack of relief centers, as well as the lack of location of the existing relief centers, make the operation of emergency centers in the service. In the field of activity, it is accompanied by weaknesses. In the implementation of the research, while presenting a representative pattern of suitable routes and determining the preferred bases for dispatching relief units to the accident site in the shortest possible time period, the areas outside the optimal performance radius of emergency sites are identified and given the optimal situations For the establishment of emergency units, in order to cover the relief services, they were identified at specified time limits.

    Keywords: Emergency Bases, GIS, Network analysis, Sanandaj city
  • Ali Oskouee Aras *, Parinaz Badamchizadeh Pages 733-767
    In recent decades, attention to the two categories of neighborhood-oriented and community-oriented regeneration of communities in planning according to the current facilities and conditions has increased among urban planners. Neighborhoods, as a small region that has its mechanisms, requires special planning and planning. The purpose of this research is to review two approaches of neighborhood-oriented planning and community-oriented regeneration. The research method is descriptive-analytical. To collect information, library, documentary, and digital sources have been used. The results of the research indicate that there is harmony between the two approaches of neighborhood-oriented planning and community-oriented regeneration of urban communities. In such a way that the category of paying attention to the wishes and needs of everyone is raised as a basic and decisive principle in both approaches. Participatory planning, public education/education for social change, and asset-based development are considered the most important basic theories in the neighborhood-oriented planning approach. Also, strategic planning based on the landscape determined by local communities, Reaching a general agreement resulting from the cooperation of neighborhood communities, and finally, the participation and leadership of interest groups in the process of urban regeneration are determined as the most important components of community-oriented urban regeneration. In general, it can be said that today's urban planners must take advantage of neighborhood-oriented management and also recreate urban communities based on a community-oriented approach with the cooperation of local management components (local people, local investors, group local authorities, and local planning officials) to think of solutions to achieve democratic urban societies.
    Keywords: Neighborhood-oriented planning, Community-oriented regeneration, Participatory Planning, local communities, Local management
  • Aysa Sasanian, Vali Nemati *, Behrouz Nezafat Taklhe Pages 768-785
    Man-made relationship with nature creates geo-tourism. In geo-tourism, geomorphological phenomena prevail more than other geological phenomena. The audience is not only geomorphology and geology specialists and experts, but also ordinary tourists and nature enthusiasts. The purpose of this research is to evaluate and analyze the potentials of the geological and touristic destinations of Astara city (case study: Hiran Pass, Lawton Waterfall, Steel Lagoon). The studied methods are the Hadzik and Fiolet method. In the Hadzik model, the value and importance of each geo-tourist place in this method is estimated by scientific value indicators and the surplus values of that geo-tourist place. Based on the results of the scientific value of surplus and vulnerability according to the experts and visitors of Hiran Pass geotourist area, Laton Waterfall and Steel Lagoon, respectively, the values of (22.36), (48.29) and (69.51) were allocated to themselves. Based on this, the Hiran Pass geotourist area has a high and relatively good potential compared to the other two regions. The results of the Violet model also showed that based on the studied indicators, the geotourist area of Hiran Pass has the highest score and the Hiran Laton Cascade area is in the second place. and Talab Steel region were ranked third in terms of geo-tourist capability, so it can be concluded that the geo-tourist region of Hiran Garneh has more attraction power in terms of geo-tourist capability than the studied regions in the direction of geo-tourism development. Also, it is suggested that in future studies to identify pristine geo-tourist areas, studies are based on studies and online tourism.
    Keywords: evaluation, Geotourism, Lawton waterfall, Talab Steel
  • Zhila Farzaneh *, Mohammadhasan Yazdani Pages 786-804
    The Mehr housing project is one of the biggest projects, and due to the extent of this project, it is necessary to examine the results of this experience. Therefore, the purpose of the current research is to evaluate the quality of Mehr ardabil city housing complexes, a step towards the optimal planning of the national housing plan. The statistical population of the research is the residents of Mehr housing complexes in Ardabil city. In order to evaluate and prioritize the studied complexes, 8 parameters (facilities and services, physical, social, lighting and ventilation, pollution, access, environmental, economic) were used. In this regard, the target sites have been prioritized using the PROMETHEE model. The findings showed that Mehr Waliasr Housing (Sham Esbi) is in the first place with a score of 0.430 and is in a good condition. On the other hand, Mehr Mirasharf housing is in the last place with a score of -0.308 and is in a very unfavorable situation. Mehr Pileh Saharan Housing is ranked second with a score of 0.320, which shows the relatively good condition of this complex. The results of the research show that in the planning, construction and implementation of Mehr housing complexes, quantitative and project aspects have surpassed its quality. Therefore, it is hoped that these shortcomings will be resolved in the national housing plan.
    Keywords: Mehr housing, PROMETHEE, Residential Complex, Ardabil City
  • Homa Vaezi *, Ata Gaffari Ghiandeh, Alireza Mohammadi Pages 805-834

    Environmental hazards are considered as one of the most important topics in various fields of urban planning and design. Structure-based hazard management is a management method based on hazards reduction, in which measures to prevent and reduce losses caused by hazards are carried out before the hazard occurs. The science of futures studies is preparing for the future and using existing resources in the best possible way according to values, that affect disaster risk planning and management. In this regard; The aim of the current research is to identify the key factors effective on structure-based hazard management with a future-research approach in Ardabil city. The purpose of this study is practical, and descriptive- analytical in terms of method. Environmental survey method has been used to identify variables and indicators. The statistical population of the research is 35 people who are experts in the field of hazard management, whom were selected purposefully. In order to measure and analyze the data, judgments of experts about the research topic was collected and combining, also Micmac and Scenario Wizard software have been used. The results obtained from the output of Micmac software show that 7 key factors have major impacts on structure-based hazard management. afterwards, for each of the key factors, three scenarios were defined and analyzed using Scenario Wizard software. Based on the quantitative analysis of Scenario Wizard software, two strong scenarios, 129 weak scenarios and 10 scenarios with high compatibility were obtained. Among these three groups of scenarios, the scenarios of the third group were selected as desirable scenarios and finally classified into three groups of golden, believable and critical scenarios.

    Keywords: hazard management, Futures Studies, key Factors, Ardabil city
  • Vahid Sadeghi, Seyed MohamadHossein Hosseini * Pages 835-849

    What is the election campaign and how does it acquire the nature of tourism and is it tourism itself is the question of the story of the current article? The election campaign is the shining arena of virtuous political people who respectfully gain power through political dynamics and are proud of the electoral behavior of their base. election behavior of any kind; If the author is released from prison, it will be sticky, civil and geographical. Political marketing is rooted in geographical differences, democracy, this is where the election campaign takes on the nature of tourism. The findings say that the only solution for world peace is tourism and music, in the case that tourism is becoming more important day by day and it even causes the formation of the metaphor of the geography of the body of the election campaign so that the body is a happy form. And it has been created and smooth in the idea of immortality and survival. Let it be said openly that this article says; Election campaign in democracies is tourism in the same way that in non-democracies it is participation and political work. According to a report, among 137 countries, according to six variables of GDP per capita, social support, healthy life expectancy, freedom to choose life, generosity, perception of corruption and "Dystopia", which is a measure for countries that are from the most to the least have the level of happiness, Finland is the happiest country in the world and Afghanistan is the unhappiest country in the world. Therefore, it can be said that the Finnish election campaign is tourism to Afghanistan, where non-participatory non-government and unacceptable political activities are held in the name of elections.

    Keywords: Election Campaign Tourism, political participation, Democracy, Finland, Afghanistan
  • AliAsghar Abdollahi *, Samira Shahdadpour Pages 850-875

    Urban spaces are the container and place for the social life of people in society, social interaction and people's participation can be considered as the main and basic element of urban space content, which affects urban relationships and activities. Urban open spaces such as the street are considered as the most important place for social interaction of citizens and the manifestation of urban civic life and the place of events and social activities of citizens in urban life. But today, in most cities of the country, people see the urban space as a path to pass and instead of the spaces encouraging them to pause and socialize. The importance of speed, technology and time has changed more than the speed and has caused the pedestrians' needs to be ignored and the lack of quality in the city street, which has weakened social interactions and therefore and based on this, the purpose of this research is to examine the indicators of urban public spaces with an emphasis on increasing social activities

    Keywords: Urban public spac, Social Interactions, city streets, Kerman
  • Vali Nemati *, Behrouz Nezafat Taklhe Pages 876-893

    Environmental risks are divided into two main groups: social risks and technological risks. Social risks originate directly from people's daily lives, and technological risks are risks that originate from human activities on the planet and inappropriate use of technology. The purpose of this research is to investigate and analyze the impact of environmental hazards in the development of geotourism in Ardabil province in Hir city. In the current research, the field, descriptive and analytical method has been used, and with the help of two statistical communities related to tourism, the domestic tourists who entered the city of Hir and the active officials of the region in the geotourism industry, the environmental hazards affecting the development of geotourism have been investigated. The results of the research showed that the probability of health and environmental risk from the point of view of travelers with a total score of 3.52 has the highest score among the threats to the development of geotourism in Hir region, which leads to the lack of attraction of tourism and ultimately the development of geotourism. has been in the region. Also, according to the authorities, the possibility of structural and functional risk with a total score of 3.24 has the most impact on the development of tourism in the studied area. Therefore, based on the results, it can be concluded that health and environmental infrastructure, as well as structure and function, should be developed in order to lead to the increasing progress of the geotourism industry in the coming years with welfare, economic, health, infrastructural and legal development. Based on the results, it is suggested to investigate the effects of natural factors in the development of geotourism in Hir city in future studies.

    Keywords: Analysis, Impact, Environmental hazards, Geotourism, Hir
  • Mahbob Babaei *, Ayiob Badrag Nejad, Hamid Bageri, Yasin Babaei Pages 894-910

    Resilience and livelihood are considered two important categories in planning and development, so that paying attention to these categories, development and progress, and not paying attention and ignoring them have irreparable consequences at different economic, social, environmental and physical levels. will follow. The purpose of the present study is to investigate the paradigm model of resilience of rural livelihoods in Urmia city. The statistical population of the research consists of the villages on the edge of Urmia lake (18 villages as a sample) from Urmia city. The research method is based on the purpose, applied and based on the descriptive-analytical method and nature, which is a field study with a qualitative method based on grounded theory-foundation data (based on interviews with local experts and stakeholders, 30 people as a focus group- in three stages of open coding, axial coding, and selective coding) were done. The results showed that important endogenous and exogenous factors are directly and indirectly involved in weakening or strengthening the livelihood resilience of the region in different dimensions. In other words, the causal conditions in rural livelihood resilience in the studied area are: 1) Human causes of livelihood resilience (economic policies, social and educational policies, environmental policies, (physical) infrastructure policies, planning policies and ideology) 2) environmental causes of livelihood resilience (natural hazards such as rain, drought, flood and hail). Also, the intervening conditions in this field have been the facilitating and inhibiting role of human and environmental (climatic) factors.

    Keywords: Rural livelihood, resilience of livelihood, Paradigm model, Urmia city
  • Alireza Mohammadi *, Elahe Pishgar, Vahid Pishgar Pages 911-932

    The lives of babies and mothers are at risk due to the unequal distribution of health care facilities needed for emergency caesarean section. However, cesarean delivery without medical indications may cause complications for mothers and babies.The purpose of this research is to analyze the geographic-spatial pattern of cesarean delivery in relation to access to medical services. In this regard, spatial accessibility survey models, network analysis, buffer analysis, and Thiessen's or Vouroni's polygon analysis were used. The data of this research includes 30 cities of Razavi Khorasan province.The findings of this research showed that cesarean births in Razavi Khorasan (35.39) were higher than the standard of the World Health Organization (5-15% of all births). The distribution of cesarean rates in the study area was not uniform and a kind of inhomogeneity was observed in the distribution of rates. So that some cities have experienced higher ratios of cesarean rates. The findings related to the analysis of buffer and network analysis showed that the cities located in the east and south were outside the coverage of medical services and the residents of these areas had to travel to other cities to access services. Also, the findings related to the analysis of Thiessen's polygons brought a broader and more comprehensive view of access to medical services within the scope of the research. And it showed that the range or coverage of medical services is inconsistent in the entire scope of the research.Finally, hospital capacity and distance from population centers to hospitals may play a major role in changes in cesarean delivery rates and spatial interactions between people and cesarean delivery facilities. Consequently, some health care strategies, for example, building new hospitals and enabling existing local hospitals to perform cesarean deliveries in out-of-service areas, may be developed to reduce spatial inequality.

    Keywords: geographic analysis, Cesarean Delivery, coverage area, Hospital services
  • Azam Ebrahimi *, Saeed Amanpour Pages 933-946
    The issue of land and how to use it has always been the main issue and platform of urban planning, and in fact, the final fate of the urban development plan is determined by how to intervene and monitor the way land is used, and it is always one of the social, economic and physical issues in urbanization. Contemporary is formed by this category. Experimental planning is a type of spatial planning, this planning includes all levels of urban, regional, national and international planning. Land use as one of the conceptual components of land use is land use according to the type of activity. The aim of the present research is to investigate the distribution of administrative-government uses in the city of Ahvaz with the approach of urban planning. The descriptive-analytical research method is based on library and documentary studies and field investigations in the city of Ahvaz. In the analysis phase, using Arc GIS and Geo DA software, a spatial analysis has been carried out and the distribution of the population and government-administrative uses in the city of Ahvaz has been investigated. The results of the research have shown that the existing government-administrative uses of Ahvaz city do not have a fair distribution among the urban areas, and except for the 2nd urban area, the rest of the areas have a small share of these types of uses. Therefore, it is expected that city managers will realize the importance of balanced distribution of these uses, so that with their future actions and plans, the balanced distribution and allocation of government-administrative use to each of the areas while maintaining the practical coherence of this use and in line with the fair enjoyment of the said use by urban areas take a step and become the foundation of environmental sustainability.
    Keywords: land use, Urban planning, Ahvaz city, GIS, Geo DA