فهرست مطالب

نشریه معمار شهر
پیاپی 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین بحرالعلومی، علیرضا رازقی* صفحات 1-17

    بازار تاریخی شیراز به واسطه کارکردها یا سازماندهیهای متنوع در ابعاد ارتباطی، اقتصادی، تشکیلاتی، اجتماعی و فرهنگی مذهبی واجد ارزش های ملموس و ناملموس بوده و آداب و سنن متنوعی در آن برقرار است؛ ارزشهایی که هرکدام به نوبه خود نیازمندحفاظت بوده و در فرایند احیا تاثیرگذارند.پژوهش حاضر با هدف ایجاد معرفت نسبت به نقش و اهمیت ابعاد ناملموس در احیاء مواریث فرهنگی، این بازار را از حیثنظام سنتی و آداب و سنن مرتبط موردمطالعه قرار داده و در راستای دستیابی به فهم احیاء ارزشهای مذکور حر کت میکند؛ در اینراه با راهبردی تفسیری تاریخی و با رویکردی پدیدارشناسانه، آداب و سنن گذشته بازار را از طریق مطالعات اسنادی و مصاحبه ها ومشاهدات میدانی شناسایی و راهبردهای احیاء مصادیق ارزشهای احصاء شده را تبیین مینماید.این ارزشها با توجه به ماهیت مشترک خود در ذیل عناوین پنجگانه طبقه بندی و پس از تحلیل و تجمیع از طریق بررسی ارتباطات موجود، به دوازده راهبرد کلیدی از جمله تقویت نقش ارتباطی بازار در مقیاس مجموعه ای، احیاء جریان تولیدگر، احیاء آداب وسنن مرتبط با نظام های انگیزشی و سازوکار تامین امنیت بازار، گرایش به سمت مدیریت مشارکتی و کاهش نقش نهادهای دولتی درامور داخلی بازار،گرایش به سمت انتقال ارزشهای ناملموس به نسل جوان و ممانعت از تبدیل بازار شیراز به یک مرکز صرفاگردشگری در راستای بازیابی آداب و سنن بازار و درنهایت صیانت از ارزشهای فرهنگی مذهبی و تاکید و تشویق به پایبندی نسلجوان به آداب و سن مرتبط بهعنوان مواریث ارزشمند ناملموس در این مجموعه شهری، منتج میشوند.

    کلیدواژگان: میراث ناملموس، آداب و سنن، احیاء، بازار وکیل شیراز
  • هدیه دبیری، لیلا زارع* صفحات 18-29
    فضای جمعی به عنوان یکی از ارکان سازنده در شکل دهی فضاهای شهر همواره از دیرباز نقش موثری در خلق یک شهر ایده آل داشته است وشکل گیری فضاها در کالبد شهرها به منظور تعامل انسانها از آغاز بشر همواره به عنوان یکی از نیازهای انسان مطرح بوده است. نگاهی بیرونییبه تاریخ تشیع نشان از وجود ادوار مختلف با فراز و نشیب های فراوان در این مکتب دارد. در مقاطعی از تاریخ، تشیع در افول و فشار بوده و برخیمقاطع نیز دوران اوج تشیع به شمار می آیند. به طور طبیعی وجود دولت های شیعی در به اوج رساندن مذهب شیعه نقشی انکارناپذیر داشته استکه رشد و تعالی علمی و اجتماعی مذهب تشیع در برخی ادوار نتیجه وجود دولت های مقتدر شیعی بوده است. ظهور آل بویه و به قدرت رسیدنآنها در جهان اسلام را میتوان از جمله مقاطع اوج تشیع در زندگی و خلق فضاهای جمعی و شهری دانست، لذا این پژوهش به روش تیاریخی -تحلیلی با هدف بررسی سیر تحول زندگی در عصر آل بویه و نحوه ایجاد فضاهای جمعی و شهری ایرانییان در آن روزگیار نگیارش یافتیه و بیهبررسی شاخصهای معنابخش در فضا پرداخته است.
    کلیدواژگان: زندگی، فضای جمعی، ایرانیان، آل بویه
  • کرامت الله زیاری*، مریم فلاحت پیشه صفحات 30-46

    امروزه مسکن یکی از اساسی ترین نیازهای بشری است. از گذشته نیز دسترسی به یک سر پناه و مسکن مناسب، از مهم ترین مسایلی بوده کهانسان همواره با آن دست به گریبان بوده و تلاش نموده سر پناهی مناسب برای خود بسازد که او را از مخاطرات طبیعی در امان نگه دارد. مسکناز ابعاد گوناگون مورد بررسی قرار می گیرد. مهم ترین کارکرد آن کارکرد اقتصادی است ، به طوری که بیش از 30 درصد درآمد ماهیانه خانوار رابه خود اختصاص می دهد. علاوه بر بعد اقتصادی ، مسکن از بعد اجتماعی و کالبدی نیز حایز اهمیت است. بخش مسکن به دلیل اشتغال زایی وارتباط با بسیاری از بخشهای دیگر اقتصادی، به عنوان ابزاری مناسب در جهت تحقیق سیاسمتهای اقتصادی و توسعه ای عمل میکند. لذا دولتها با ویژگی های گوناگون اقتصادی، اجتماعی و سیاسی برای حل کردن مسایل مربوط به مسکن اقدام کرده اند و در این راستا سیاست و برنامه های مختلفی برای تامین مسکن اقشار آسیب پذیر شهری را به کار گرفته اند . در این بین اقشار آسیب پذیر شهری به عنوان قشر ناتوان درتامین مسکن برای خود، باید در هدف گذاری سیاستگذاری مسکن مورد توجه بیشتری قرار گیرند. شناخت و بررسی وضعیت مسکن، منوط بهشناسایی و تحلیل عوامل تاثیرگذار بر مسکن است. این مقاله نیز در راستای بررسی سیاستهای تامین مسکن به شناسایی عوامل موثر درسیاستگذاری مسکن اقشار آسیب پذیر شهری پرداخته است .

    کلیدواژگان: مسکن، برنامه ریزی مسکن، سیاست گذاری، اقشار کم درآمد
  • مهدی نیری* صفحات 47-59

    پایداری وایمنی سکونتگاه ها در مقابل خطرات ناشی از عارضه های طبیعی همواره ازنگرانیهای جوامع بوده است.زلزله یکی از این عارضه های طبیعی است که درصورت عدم برنامه ریزی صحیح و اصولی سکونتگاه های بشر وجان انسانها را تهدید میکند.درواقع آنچه از این پدیده فاجعه میسازد،عدم پیشگیری از تاثیروعدم آمادگی جهت مقابله با آن است.به منظور کاهش خسارات لرزه ای وارتقای ایمنی شهرها لازم است در تدوین برنامه های توسعه پایدارشهری و منطقه ای به مخاطرات ناشیاززلزله وبرآورد اثرهای آنها توجه ویژه ای شود.بدین منظورلازم است میزان خطرپذیری وخسارات بر اساس انجام مطالعات مختلف برآورد گردد.در این راستا امکان ارزیابی اثر سوانح براساساستفاده از روش های پیشرفته وتهیه سناریوی زلزله میتواند اهمیت زیادی درمدیریت بهینه خطر پذیری وبحران ایفاکند.باتوجه به اهمیت شهرتهران ازجنبه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی ازیک سو ولرزه خیزی زیاد آن از سوی دیگر لازم است نحوه مقابله با زلزله احتمالی آینده معرفی ، تشریح ونهایتا راهکارهای کوتاه و بلند مدت مقابله با زلزله ازدیدگاه شهرسازی شامل مسایل جمعیتی، کمبود امکانات زیربنایی، توسعه نامناسب،توزیع ناهمگون مراکز خدمات شهری و عدم تناسب بافت ساختمانها باشرایط ساختگاهی ارایه گردد. درواقع اقدامات کافی و اساسی به منظورکاهش تلفات وخسارات ناشی از زلزله در طی سالیان گذشته صورت نپذیرفته است و رشدناهمگون وغیراصولی شهرتهران بویژه در چند دهه اخیر، ساخت وساز در حریم گسلها و مناطق مستعد ناپایداریهای زمین ساختی، طراحی واجرای ساختمانها وتاسیساتحیاتی نامتناسب باشدت لرزه خیزی تهران ،نبود توانمندیهای عملیاتی کافی مدیریت بحران درمرحله پاسخ ومقابله با تبعات زلزله، وجودبافتهای آسیب پذیر وفرسوده و پراکنده درسطح شهرنشان میدهد درصورت وقوع زلزله شدید در تهران تلفات وصدمات جبران ناپذیرزیادی واردخواهدشد.بدین منظور دراین مقاله منطقه 11 شهرداری تهران به عنوان نمونه جهت ارزیابی خطرپذیری لرزه ای مورد بررسی قرارگرفته است.همچنین در این مقاله سعی بر آن است تا با استفاده از سناریوی زلزله افزایش تاب آوری شهری موردبررسی قرارگیرد.بدین منظورلازم است میزان خطرپذیری وخسارات بر اساس انجام مطالعات مختلف برآورد گردد. در این راستا امکان ارزیابی اثر سوانح براساس استفاده از روش های پیشرفته وتهیه سناریوی زلزله میتواند اهمیت زیادی تاب آوری لرزه ای شهرتهران داشته باشد.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری لرزه ای، تاب آوری شهری، سناریو زلزله، برنامه ریزی شهری
  • حسن سجادزاده*، نازنین صاحبی صفحات 60-70

    محورهای شاخص شهری که در طول تاریخ بستری از آموزه های تاریخی و فرهنگی شهرهای خود بودهاند، هماکنون به لحاظ گردشگریمورد توجه بسیار واقع شده اند. اما دراینمیان نادیده انگاشتن میراث تاریخی و فرهنگی موجود در برخی از این محورها سبب ازمیان رفتن و یاکمرنگ شدن کیفیتهای زندگی اجتماعی در آنها گردیده است. ازاینرو این پژوهش برآن است تا با ارزیابی شاخصه های موجود در اینمحورهای شهری، به ارتقاء کیفیت محورهای فرهنگی تاریخی در راستای بهبود صنعت گردشگری در محور تاریخی اکباتان واقع در مرکز -شهر همدان بپردازد. نوشتار حاضر پژوهشی تحلیلی توصیفی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی در جهت شناخت کیفیتهای موجود در -محورهای تاریخی، فرهنگی و گردشگری است که ابتدا با بررسی متون و منابع قابل استناد داخلی و خارجی با استفاده از بهرهگیری از روشتحلیل محتوا، مدل مفهومی ویژه پژوهش طراحی گشته، سپس بر مبنای مدل مذکو پرسش نامهی هدفمندی تهیه گردیده و ارتباط عوامل موثربر کیفیت محورهای تاریخی، فرهنگی و گردشگری، در تحلیل آماری مبتنی بر نرم افزار spss19 با آزمون رگرسیون و پیرسون با یکدیگرسنجیده شده است. مجموع بررسیها در این پژوهش حکایت از تاثیر معنادار معیارهای اجتماعی، کالبدی، ادراکی و عملکردی بر میزان کیفیتمحورهای تاریخی، فرهنگی و گردشگری میباشد. نتایج حاصل از تحلیلها نمایانگر آن است که ارتقاء میزان شاخصهای مبتنی بر معیاراجتماعی این محدوده تاثیرگذارترین اقدام در ارتقاء کیفیت محورهای تاریخی، فرهنگی و گردشگری است.

    کلیدواژگان: محور تاریخی، محور فرهنگی، گردشگری شهری، محور اکباتان
  • حامد صرافیان*، نیلوفر نیکقدم صفحات 71-82

    مدارس به عنوان کانون اولیه و تاثیرگذار در تعاملات اجتماعی فرزندان محسوب میشوند، بنابراین این مکانها باید از ایمنی کافی برخوردارباشند.فضاهایی که دارای شرایط مناسب و مطلوب برای رشد فیزیکی، ذهنی و اجتماعی افراد را دارا باشند تا کیفیت زنگی را ارتقا دهند. درسالهای اخیرالگوهای معماری پایدار باهدف ایجاد ایمنی محیطی و روانی درصدد بهبود بخشیدن به سطح کیفی زندگی بوده است. در پژوهش حاضر هدف برآن است تا با تحلیل در مدارس مقطع متوسطه به عنوان بخشی از فضاهای آموزشی شهرتهران، میزان موفقیت مدارس در ایجاد فضاسازی بر-حسب الگوهای معماری پایدار در راستای ایجاد احساس ایمنی از دیدگاه دانش آموزان پرداخته شود.. روش مطالعه، پیمایشی تحلیلی است که -برای جمعآوری اطلاعات ازمطالعات میدانی، پرسشنامه ونرمافزار استفاده شده است. نتایج گویای آن است که وضعیت طراحی کالبدی معماری،کیفیت هوای داخلی، بهینه سازی مصرف انواع منابع پایه محیطزیست پایینترازحدمتوسط ومتغییرهای محل موقعیت ساختمان، فضای سبزدرحدمتوسط قرار دارند.

    کلیدواژگان: ایمنی، الگوی پایداری، دانش آموزان، مدارس، تهران
  • عبدالله نصرالهی* صفحات 83-94

    این مقاله بر نگهداشت ارزشهای بافت تاریخی شهرها با توجه به تبیین اصول توسعه میانافزا تمرکز دارد. یکی از بزرگترین دغدغه های شهریموجود، تقابل حفاظت از بافتهای شهری تاریخی و توسعه شهری در دوره معاصر است. واقعیت موجود و قابل مشاهده شهرهای تاریخی ماحاکی از آن است که وضعیت کنونی این شهرها بیش از آنکه متاثر از اصول خاص برگرفته از این نوع بافت شهری باشد؛ تحت تاثیر فرآیندمداخلات مربوط به ساختارهای کالبدی و فضایی جدید است. آثار جدید به طور عموم از منظر رویکردهای نظری و مفهومی، اشکال و فرمهایکالبدی، نحوه تعریف رفتارها و عملکردها و چگونگی استفاده از مصالح و شیوه های ساخت و ساز، در اغلب موارد مناسبتی با بافت تاریخی شهرهاندارد. در این راستا با استفاده از روش مطالعات اسنادی، بررسی تجربیات بصورت نظری و تجربی با تکیه بر روش استدلال منطقی، سعی درشناسایی اصول طراحی بناهای میانافزا در بافت تاریخی شهرها شده است. یافته ها نشان میدهد ارزشهای نهفته در بافت تاریخی شهرها، زبانمشترک حفاظت و توسعه است که با شناسایی آن اصول طراحی بناهای میان افزا و نحوه تودهگذاری در میراث شهری نیز مشخص میشود.

    کلیدواژگان: اصول طراحی، بناهای میانافزا، توسعه پایدار، بافت تاریخی، مدیریت تغییر
|
  • Hossein Bahrololoom, Alireza Razeghi * Pages 1-17

    Due to the variety of usage of historical bazaar of Shiraz such as economical, social, cultural and even communicative dimensions, it includes many different structures; all of which need conservation. In fact paying enough attention to both tangible and intangible aspects and dimensions of the structure plays a crucial role in conserving the identity and cultural authenticity of the complex. This process has often been neglected or considered only in structural dimensions.The current study aims at presenting a comprehensive understanding of the traditional system of historical bazaar of Shiraz and its related values and traditions, emphasizing on the previous weaknesses. In order to meet the realization of the comprehensive conservation, this study relies on the gathered data and moves in line with revitalization plan of the above named values. Using historical interpretation strategy through the study of the documented references, interviews and field observations, this study compares the historical-cultural traditions and their relevant structures in the historical bazaar of Shiraz; therefore studies the current changes in the field.These valuable traditions, according to their similar nature, were classified under five main categories include cultural, social, management, economic and corporal traditions and after analysis and aggregation, were resulted to the main revitalization strategies.The authentic identity and integrated and comprehensive conservation plan of the historical bazaar of Shiraz will be guaranteed under the case that the above named Strategy, with an emphasis on structural dimensions, are taken into consideration and are implemented by preservation custodians.

    Keywords: Intangible heritage, traditions, Revitalization, Vakil Bazaar of Shiraz
  • Hedieh Dabiri, Leila Zare * Pages 18-29
    Collective space as one of the building blocks in shaping urban spaces has always played an effective role in creating an ideal city and the formation of spaces in the body of cities for human interaction has always been one of human needs since the beginning of mankind. . An external look at the history of Shiism shows the existence of different periods with many ups and downs in this school. At some points in history, Shiism has been in decline and pressure, and some periods are considered the peak of Shiism. Naturally, the existence of Shiite governments has played an undeniable role in the culmination of the Shiite religion that the growth and scientific and social excellence of the Shiite religion in some periods has been the result of the existence of powerful Shiite governments. The emergence of the Buwayhids and their rise to power in the Islamic world can be considered as one of the peak periods of Shiism in life and the creation of collective and urban spaces. This research has been written in a historical-analytical method with the aim of examining the evolution of life in the era of Al-Buwayh and how to create collective and urban spaces of Iranians at that time.
    Keywords: life, collective space, Iranians, Al-Buwayh
  • Keramatullah Ziari *, Maryam Falahat Pisheh Pages 30-46

    Today, housing is one of the most basic human needs. In the past, access to a suitable shelter and housing was one of the most important issues that human beings have always struggled with and tried to build a suitable shelter for themselves to protect themselves from natural hazards. Housing is examined from various dimensions. Its most important function is economic function, which accounts for more than %05 of the monthly household income. In addition to the economic dimension, housing is alsosocially and physically important. Due to job creation and connection with many other economic sectors, the housing sector acts as a suitable tool for the implementation of economic and development policies. Therefore, governments with various economic, social and political characteristics have taken action to solve housing-related problems and in this regard, have implemented various policies and programs to provide housing for vulnerable urban groups. In the meantime, the vulnerable groups of the city, as the incapable group in providing housing for themselves, should be given more attention in targeting housing policy. Recognition and study of housing status depends on identifying and analyzing the factors affecting housing. This article also identifies the effective factors in housing policy of vulnerable urban groups in order to study housing policies.

    Keywords: Housing, housing planning, housing policy, Low income groups
  • Mehdi Nairi * Pages 47-59

    The stability and safety of our habitable against hazard has always greatly occupied our minds."Earthquake is one of such natural hazards that can cause death.In fact whatever that makes this phenomenon as disaster is not to be prepared and takeMeasure to confront this event.To reduce the seismic damage and cities safety promotion it's necessary, regarding, speciallyTo the dangers of earthquake and estimate it's effects in sustainable development urban planning collection.So vulnerability and damages should be evaluated of various studies.So the possibility of evaluation calamities impresses by use of development methods and modeling the earthquake could be so important in optimum vulnerability management.Regarding to Tehran importance from the political, social and economical aspects and its high risk earthquake zone, it's necessary to introduces and explain the true way to comfort the feature prop able earthquake and short time & long time procedures to comfort the earthquake in urbanism view point.That these procedures should conation population problems and shortage of basically possibilities and unfit extension and anisotropic distribution of service centers and building texture that are UN matched with structure conditions.In fact during last year's, hasn’t been done any enough and fundamental measures for reducing the earthquake hazard. But many parameters like anisotropic growth of Tehran especially during these years construction near faults and the areas that are unsafe because of tectonic instabilities and construction and execution of buildings and unmatched vital establishment with Tehran's earthquake intensity.And shortage of enough management to comfort the earthquake and old texture in the cities show that there will be ….of hazard if the earthquake happens.So, in this research I chose 19distric of Tehran as case study for evaluating earthquake risk.

  • Hamed Sarafian *, Niloofar Nikghadam Pages 71-82

    Today, due to rapid social and cultural changes in societies, the issue of security is one of the main concerns of families.Schools are considered as the primary and influential center in children's social interactions, so these places should be safe enough for students to exchange information and participate in peace with each other. The characteristics and qualities of the elements that make up learning environments are effective in shaping different behaviors. Spaces that have suitable conditions for physical, mental and social development of individuals have a favorable architecture in terms of structure.In recent years, sustainable architectural models have sought to improve the quality of life by creating environmental and psychological security.In recent years, sustainable architectural models with the creation of environmental and psychological security seeks to improve the quality of life.According to sustainable architecture models in order to create a sense of security from the students' point of view. Accordingly, all first secondary schools in District 22 of Tehran, which included 27 schools, were evaluated in 1398.Research method is a survey-analysis that is used to collect information from field studies, questionnaires and software. In the field section,350 questionnaires based on Likert scale were distributed in schools and in the analytical section, data were analyzed using SPSS software and statistical method (t) in the form of written tables.The results show that the physical design status of the architecture, indoor air quality, optimization of consumption of various basic environmental resources are below average and the variables of building location,green space are moderate.Safety is one of the most important building blocks in any space, which plays an important role in attracting people and understanding the space by them. The need for safety is one of the most basic human needs, and until this need is not met, he cannot have a good impression of the space he is in. In today's societies, the important point is to maintain order and safety in order to create a suitable environment for the life of teenagers. Therefore, schools, as educational and cultural centers, need conscious design in order to attract students' attention to the space. Safety is one of the most important bases of today's societies.Sustainable architecture based on its primary building principles as a type of design in creating spaces with the aim of creating space based on environmentally friendly principles psychologically can be effective in communicating with the space user and creating positive imagery and ultimately strengthening the sense of safety. be Environmental issues are an important fact all over the world, which has received serious attention and is on the agenda of the world in contemporary society; Because this fact has effectively improved the quality of life of the human race, although there is a need for proper environmental education, so it can be said that the design of architectural spaces and the creation of schools with regard to sustainability components not only lead to the education of environmentalists. It is lived, but it also affects the creation of behavioral stability and peace in people's thoughts and safety in their relationship.

    Keywords: Security, sustainability model, Students, Schools, Tehran
  • Abdullah Nasralhi * Pages 83-94

     This article focuses on preserving the values of the historical context of the cities with regard to the explanation of the principles of intercultural development. One of the biggest existing urban concerns is the conflict between the protection of historical urban contexts and urban development in the contemporary period. The existing and visible reality of our historical cities indicates that the current state of these cities is more than affected by specific principles derived from this type of urban context; It is influenced by the process of interventions related to new physical and spatial structures. New works, in general, from the perspective of theoretical and conceptual approaches, physical shapes and forms, how to define behaviors and functions, and how to use materials and construction methods, in most cases do not fit with the historical context of cities. In this regard, by using the method of documentary studies, examining experiences theoretically and empirically, relying on the method of logical reasoning, an attempt has been made to identify the design principles of intermediate buildings in the historical context of cities. The findings show that the values hidden in the historical context of cities are the common language of protection and development, and by identifying them, the design principles of intermediate buildings and the way of accumulation in urban heritage are also determined.

    Keywords: design principles, intermediate buildings, Sustainable Development, Historical context, Change Management