فهرست مطالب

مطالعات مدیریت و توسعه پایدار - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1401)

نشریه مطالعات مدیریت و توسعه پایدار
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد عباسیان*، نسیم نهاوندی صفحات 1-27
    امروزه اهمیت انرژی برق در توسعه صنعتی پایدار کشورها و همچنین استفاده از انرژی های پاک (نظیر انرژی باد) برای تولید این انرژی بر کسی پوشیده نیست. در مقاله حاضر که بر اساس مطالعه ای موردی در سازمان انرژی های نو ایران (سانا) انجام گرفت، سعی شد تا با هدف توسعه راهبردهای مدیریت توسعه پایدار و نیز با توجه به دخالت عوامل متعدد مثبت و منفی در انتخاب توربین بادی برای یک مزرعه بادی کشور، از روش های مناسب MADM استفاده شود. در همین راستا پس از احصای عوامل مهم در ارزیابی یک فناوری توربین بادی با توجه به اصول مدیریت توسعه پایدار، از AHP برای وزن دهی به معیارها و زیرمعیارها و از TOPSIS برای انتخاب برترین گزینه استفاده شد. برای به دست آوردن سلسله مراتب AHP، از روش توصیفی- میدانی استفاده شده و داده های مورد نظر در راستای طراحی مدل و سطوح مختلف درخت AHP، گردآوری و بر این اساس فرآیند وزن دهی انجام شد. سطح هدف عبارت است از: انتخاب توربین بادی مناسب برای مزرعه بادی مورد مطالعه. برای دستیابی به معیارها و زیرمعیارها مصاحبه های متعددی انجام شد. همچنین پرسشنامه محقق ساخته ای در این زمینه تهیه و در بین دست اندرکاران صنعت توربین بادی توزیع گردید که در نهایت معیارها و زیرمعیارهای مورد توافق آنها احصاء گردید. بر اساس مطالعات میدانی انجام شده، معیارهای موثر در مدیریت توسعه پایدار با انتخاب توربین بادی مناسب برای یک مزرعه بادی در پنج حوزه کلی شامل: «مشخصات و مختصات فنی»، «مشخصات سازنده (تامین کننده) فناوری»، «زمینه های فرصت ساز»، «مولد های هزینه» و «ریسک ها و زمینه های خطر ساز» و نیز به تعداد 31 زیرمعیار شناسایی و دسته بندی شد. آلترناتیوهای تصمیم گیری پنج شرکت بین المللی فروشنده توربین بادی برای مزارع بادی هستند. بر اساس نتایج، شرکت بین المللی Sinovel Wind بعنوان برترین گزینه معرفی شد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چندمعیاره، توربین بادی، مزرعه بادی، توسعه پایدار صنعت برق
  • اسماعیل کمالی راد*، سیده راحیل هاشمی صفحات 29-44

    مدیریت استراتژیک با تاکید بر تفکر استراتژیک به الزامی انکارناپذیر در دنیای کسب و کار امروز تبدیل شده است. رویکردهای کلاسیک به برنامه ریزی استراتژیک به دلیل بی توجهی به جوهره اصلی آن یعنی تفکر استراتژیک، در دام کلیشه اندیشی افتاده و مورد انتقاد بسیاری از اندیشمندان سازمانی قرار گرفته اند. از طرفی بی نظمی ذاتی تفکر استراتژیک، موجب سردرگمی مدیران استراتژیست و تردید در تکرار پذیری تصمیمات استراتژیک سازمانی می گردد. در این پژوهش قصد بر این است که به بررسی تاثیر تفکر استراتژیک بر نوآوری و معرفی موفقیت آمیز محصولات جدید شرکت بیمه البرز پرداخته شود. برای سنجش متغیرهای تحقیق از پرسشنامه های استاندارد استفاده گردید. پرسشنامه بین 126 نفر نمونه از جامعه آماری که مدیران و نمایندگان فروش شرکت بیمه البرز در استان بوشهر می باشد، توزیع شد. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. جهت پاسخ به سوالات و بررسی فرضیات تحقیق با نرم افزار Smart-PLS از روش بررسی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر به روش حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که که تفکر استراتژیک و ابعاد آن (چشم انداز سیستمی، تمرکز بر قصد، فرصت طلبی هوشمند، تفکر در زمان و تفکر فرضیه محور) بر نوآوری و معرفی موفقیت آمیز محصولات و خدمات شرکت بیمه البرز تاثیر معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، نوآوری در محصول و خدمات، معرفی محصولات و خدمات جدید، شرکت بیمه البرز
  • سید مهدی میرآئیز، سید حسام وقفی* صفحات 45-63
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه ویژگی های مدیرعامل با نوسان ریسک مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. پژوهش حاضر کاربردی و از بعد روش شناسی، همبستگی از نوع علی (پس رویدادی) می باشد. جامعه آماری پژوهش، کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و با استفاده از روش نمونه گیری حذف سیستماتیک، 124 شرکت به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده و در دوره زمانی 10 ساله بین سال های 1390 الی 1399 با استفاده از روش رگرسیون مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد در فرضیه اول، رابطه معناداری بین تجربه مدیرعامل و نوسان ریسک مالی وجود ندارد؛ اما در فرضیه دوم و سوم نشان داده شد که رابطه معکوس و معناداری بین توانایی مدیرعامل و همچنین نفوذ مدیرعامل با نوسان ریسک مالی وجود دارد. فرضیه چهارم نشان داد که بین توانایی و تجربه مدیرعامل با نوسان ریسک مالی رابطه معنادار و معکوس وجود دارد. فرضیه پنجم نشان داد بین توانایی و نفوذ مدیرعامل با نوسان ریسک مالی رابطه معناداری وجود ندارد. فرضیه ششم و هفتم نشان داد بین نفوذ مدیرعامل و تجربه مدیرعامل و همچنین توانایی، نفوذ و تجربه مدیرعامل با نوسان ریسک مالی رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. نتایج پژوهش نشان داد که تجربه مدیر عامل به تنهایی نسبت به کاهش نوسان ریسک شرکت ها دارای محتوای اطلاعاتی نمی باشد اما تجربه در کنار سایر ویژگی ها از جمله توانایی و نفوذ مدیر عامل می تواند  نسبت به کاهش نوسان ریسک دارای تاثیر معکوس و معنادار به سزایی باشد و همچنین می توان بیان کرد که توانایی مدیریت یکی از ویژگی هایی است که در تاثیر بر نوسان ریسک دارای اثر گذاری مناسبی است.
    کلیدواژگان: نوسان ریسک مالی، توانایی مدیر عامل، نفوذ مدیرعامل، تجربه مدیرعامل
  • زهرا الله وردی، سعید لندران اصفهانی* صفحات 65-90

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش فعالیت بازاریابی رسانه های اجتماعی و تجربه مشتری بر قصد وفاداری و قصد مشارکت مشتری با در نظر گرفتن نقش میانجی کیفیت رابطه  صورت گرفته است. این پژوهش بر اساس هدف کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده ها برای آزمون فرضیه ها از نوع توصیفی - همبستگی از شاخه میدانی می باشد. جامعه آماری پژوهش، همه مشتریان فروشگاه اینترنتی بانی مد شهر اصفهان است که با توجه عدم امکان دسترسی به کل جامعه آماری، از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 380 نفر از طریق فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد استفاده شد که روایی آنها با محاسبه روایی همگرا و واگرا و پایایی آنها از طریق شاخص آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. در تجزیه و تحلیل آماری، از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SMART PLS و SPSS استفاده شده است. بر اساس نتایج حاصله، بازاریابی رسانه های اجتماعی بر کیفیت رابطه در مشتریان فروشگاه اینترنتی بانی مد تاثیر معنادار ندارد؛ اما تجربه مشتری بر کیفیت رابطه در مشتریان فروشگاه اینترنتی بانی مد تاثیر معنادار دارد. همچنین، کیفیت رابطه بر قصد وفاداری و قصد مشارکت مشتریان فروشگاه اینترنتی بانی مد تاثیر معنادار دارد. نتایج حاکی از آن است که بازاریابی رسانه های اجتماعی بر قصد وفاداری و قصد مشارکت از طریق متغیر میانجی کیفیت رابطه در مشتریان فروشگاه اینترنتی بانی مد تاثیر معنادار دارد و نیز تجربه مشتری بر قصد وفاداری و قصد مشارکت از طریق متغیر میانجی کیفیت رابطه در مشتریان فروشگاه اینترنتی بانی مد تاثیر معنادار دارد.

    کلیدواژگان: بازاریابی رسانه های اجتماعی، تجربه مشتری، کیفیت رابطه، قصد وفاداری، قصد مشارکت
  • لیلا گرجی* صفحات 91-107
    شیوع ویروس کرونا به طور جدی بر فعالیت های اقتصادی، مانند تراز مالی عمومی جهانی، نرخ بی کاری جهانی، نرخ تورم جهانی، حجم تجارت جهانی و نرخ رشد جهانی تاثیر منفی گذشته است. در ادبیات اقتصاد کلان، وجود پدیده های مذکور بعنوان شاخص های بی ثباتی اقتصادی قلمداد می شوند که بر تعادل مالی و حجم تجارت خارجی موثرند. هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی تاثیر همه گیری کرونا بر تعادل مالی و حجم تجارت خارجی در ایران می باشد. در این تحقیق، تاثیر همه گیری کرونا بر تعادل مالی و حجم تجارت خارجی در ایران در سال 1399 با استفاده از داده های سری زمانی و مدل خود توضیح برداری (VAR) مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق از تجزیه و تحلیل رگرسیونی با استفاده از الگوی خود توضیح برداری (VAR) به روش هم جمعی یوهانسن - جوسیلیوس برای برازش و تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار ایویوز استفاده شده است. یافته ها تاثیرپذیری تعادل مالی و حجم تجارت خارجی از همه گیری کرونا را نشان می دهد و مورد تایید قرار داده است. همچنین، نتایج نشان داد که حجم تجارت ایران از بیماری کرونا و همچنین سیاست های تجاری و اقتصادی با خارج تاثیر زیادی می پذیرد.
    کلیدواژگان: کرونا، ویروس کرونا، تعادل ملی، تجارت خارجی، اقتصاد
  • فرح نوری راضی العوادی، امید بهبودی*، احمد شعرباف عیدگاهی صفحات 109-132

    هدف از این پژوهش، بررسی استراتژی های وفادارسازی و ارتباطات شفاهی مشتریان محصولات ورزشی (آدیداس) در عراق بوده است. روش تحقیق با هدف کاربردی و به صورت توصیفی -همبستگی اجرا شد. جامعه آماری پژوهش، مشتریان محصولات ورزشی برند آدیداس در عراق بوده که تعداد آنها برای محقق نامعلوم بوده است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران برای جوامع نامعلوم 384 نفر بدست آمده است. روش نمونه گیری این پژوهش به صورت غیرتصادفی در دسترس بود. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه استاندارد الجوسیل و همکاران (2021) بوده است. جهت بررسی روایی ابزار، از روایی محتوایی (تایید اساتید و خبرگان) و سازه (بارهای عاملی) استفاده گردید. جهت پایایی ابزار از آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد و در نهایت روایی و پایایی ابزار تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart-PLS استفاده شد. نتایج نشان داد که استراتژی های وفادارسازی (اعتبار، اعتماد، نگرش و تجانس)، بر وفاداری و ارتباطات شفاهی مشتریان محصولات ورزشی برند آدیداس در عراق تاثیر دارد. همچنین، تاثیر وفاداری بر ارتباطات شفاهی مشتریان نیز تایید شد.

    کلیدواژگان: استراتژی های وفادارسازی، ارتباطات شفاهی، محصولات ورزشی، برند آدیداس، عراق
  • صوفیا حاج پور، فائزه میرشکاری، محبعلی رهدار* صفحات 133-145

    بررسی کیفیت خدمات آموزشی، از جمله گام های مهم در جهت ارتقاء کیفیت دانشگاه ها محسوب می شود و بکارگیری نظرات دانشجویان، به عنوان گیرندگان خدمت، می تواند به افزایش ارتقاء کیفیت آموزش مجازی کمک فراوانی کند. بنابراین، هدف از این تحقیق ارزیابی کیفیت خدمات آموزش مجازی و تاثیر آن بر رضایت گیرندگان خدمت دانشگاه سیستان و بلوچستان می باشد. روش این تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان بوده است. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه استاندارد استفاده شد که روایی و اعتبار آن نیز تایید شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج نشان می دهد بین ابعاد کیفیت خدمات آموزش مجازی (شامل خدمات انتقال یادگیری، قابلیت اطمینان، خدمات پشتیبانی یادگیری)، بر رضایت گیرندگان خدمت تاثیر مثبت و معناداری وجود دارد. بین پاسخگویی و گیرند گان خدمت رابطه مثبت معناداری وجود ندارد. نتایج نشان می دهد برای بهبود وضعیت پاسخگویی و بررسی مشکلات دانشجویان باید منابع و اطلاعات کافی در اختیار کارکنان قرار داده شود. برای افزایش کیفیت خدمات آموزش مجازی در جهت رضایت گیرندگان خدمت ضرورت دارد در اسرع وقت نواقص را شناسایی و برای بهبود وضعیت پاسخگویی دانشجویان اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، رضایت، آموزش مجازی
|
  • Mohammad Abbasian *, Nasim Nahavandi Pages 1-27
    In this article, which was conducted based on a case study in Iran's New Energy Organization (SANA), an attempt was made to develop sustainable development management strategies and consider the involvement of many positive and negative factors in choosing a wind turbine for a wind farm in the country. Use appropriate MADM methods. In this regard, after calculating the important factors in the evaluation of a wind turbine technology according to the principles of sustainable development management, AHP was used to weight the criteria and sub-criteria and TOPSIS was used to select the best option. In order to obtain the AHP hierarchy, the descriptive-field method was used, and the desired data was collected in line with the design of the model and different levels of the AHP tree, and the weighting process was carried out based on this. Several interviews were conducted to achieve criteria and sub-criteria. Also, a researcher-made questionnaire in this field was prepared and distributed among the people involved in the wind turbine industry, and finally, the agreed criteria and sub-criteria were calculated. Based on the conducted field studies, effective criteria in sustainable development management by choosing the right wind turbine for a wind farm in five general areas including: "Technical specifications and coordinates", "Technology manufacturer (provider) specifications", "Opportunity fields", "Generators" "Cost" and "Risks and Risk Factors" as well as 31 sub-criteria were identified and categorized. Based on the results, Sinovel Wind International Company was introduced as the best option.
    Keywords: Multi-Criteria Decision Making, Wind turbine, Wind farm, Sustainable Development of Electricity Industry
  • Esmaeil Kamalirad *, Seyedeh Rahil Hashemi Pages 29-44

    Strategic management with its emphasis on strategic thinking has become an undeniable requirement in today's business world. Classical approaches to strategic planning have fallen into the trap of stereotyping and have been criticized by many organizational thinkers for neglecting its core essence, strategic thinking. On the other hand, the inherent disorder of strategic thinking causes confusion among strategic managers and doubts about the reproducibility of organizational strategic decisions. In this research, the intention is to investigate the effect of strategic thinking on innovation and the successful introduction of new products by Alborz Insurance Company. Standard questionnaires were used to measure research variables. The questionnaire was distributed among 126 sample people from the statistical population who are the managers and sales representatives of Alborz Insurance Company in Bushehr province. The research method was descriptive-correlational. To answer the questions and test the research hypotheses with Smart-PLS software, the method of studying structural equations and path analysis using the partial least squares (PLS) method was used. The results showed that strategic thinking and its dimensions (systemic perspective, focus on intention, smart opportunism, time thinking, and hypothesis-based thinking) have a significant impact on innovation and the successful introduction of products and services of Alborz Insurance Company.

    Keywords: Strategic Thinking, product, service innovation, introduction of new products, services, Alborz Insurance Company
  • Seyed Mehdi Miraeez, Seyed Hesam Vaghfi * Pages 45-63
    The main purpose of this study is to investigate the relationship between the characteristics of the CEO in reducing financial risk volatility in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The statistical population of the study was all companies listed on the Tehran Stock Exchange and using the systematic elimination sampling method, 124 companies were selected as the research sample and surveyed over a period of 10 years between 1390 and 1399. The results of testing the research hypotheses showed that in the first hypothesis, there is no significant relationship between CEO experience and financial risk volatility. Still, the second and third hypotheses showed that there is an inverse and significant relationship between CEO ability and CEO influence on financial risk volatility. The fourth hypothesis showed that there is a significant relationship between the ability and experience of the CEO with the fluctuation of financial risk. The fifth hypothesis showed that there is no significant relationship between the ability and influence of the CEO with the fluctuation of financial risk. Hypotheses 6 and 7 showed that there is a significant inverse relationship between CEO influence and CEO experience as well as CEO ability, influence, and experience with financial risk fluctuations.
    Keywords: Financial Risk Volatility, CEO ability, CEO influence, CEO experience
  • Zahra Alahverdi, Saeid Landaran Esfahani * Pages 65-90

    The present study aimed to investigate the role of social media marketing activity and customer experience on loyalty intention and customer participation intention by considering the mediating role of relationship quality. This research is based on the applied purpose and in terms of data collection method to test the hypotheses of descriptive-correlation type from the field branch. The statistical population of the study is all customers of the BaniMode online store in Isfahan. Due to the impossibility of access to the entire statistical population, 380 people were selected as the statistical sample from the available sampling method through Cochran's formula. To collect the data, standard questionnaires were used, the validity of which was confirmed by calculating the convergent and divergent validity and their reliability by Cronbach's alpha index. In statistical analysis, the structural equation modeling approach and SMART PLS and SPSS software have been used. Based on the results, social media marketing has no significant effect on the quality of the relationship with the customers of the BaniMode online store; But the customer experience has a significant effect on the quality of the relationship with the customers of BaniMode online store. Also, the quality of the relationship has a significant effect on the intention of loyalty and participation of customers of BaniMode online store. The results show that social media marketing has a significant effect on loyalty intention and participation intention through the mediating variable of relationship quality in BaniMode online store customers, and also customer experience on loyalty intention and participation intention through the mediating variable of relationship quality in online store customers. The founder of fashion has had a significant impact.

    Keywords: Social media marketing, customer experience, relationship quality, Loyalty intention, participation intention
  • Leyla Gorji * Pages 91-107
    The spread of the coronavirus has seriously affected economic activities such as the global general financial balance, the global unemployment rate, the global inflation rate, the volume of global trade, and the global growth rate. Which affects the financial balance and volume of foreign trade. The main goal of this research is to investigate the impact of the Corona epidemic on the financial balance and volume of foreign trade in Iran. In this research, the impact of the Corona epidemic on the financial balance and the volume of foreign trade in Iran in 2019 was investigated using time series data and a self-explanatory model (VAR). In this research, regression analysis using the vector self-explanatory model (VAR) using the Johansen-Jusilius co-aggregation method was used to fit and analyze the data using EViews software. The findings show and confirm the effectiveness of the financial balance and the volume of foreign trade from the Corona epidemic. Based on the results, showed that Iran's trade volume is greatly affected by the corona disease as well as foreign trade and economic policies.
    Keywords: Corona, Coronavirus, National Balance, Foreign Trade, Economy
  • Farah Nouri Razi Al-Awadi, Omid Behboodi *, Ahmad Sharbaf Eidghahi Pages 109-132

    The purpose of this study was to investigate the loyalty strategies and Word of Mouth Communication of sports product customers (Adidas) in Iraq. The research method was applied with a descriptive purpose and descriptive-correlational manner. The statistical population of the study was the customers of Adidas brand sports products in Iraq, which was unknown to the researcher. The sample size was 384 based on Cochran's formula for unknown communities. The sampling method was available non-randomly. The research tool was the standard questionnaire of Alguacil et al. (2021). To evaluate the instrument's validity, content validity (approval of professors and experts) and structure (factor loads) were used. Cronbach's alpha and combined reliability were used for instrument reliability, and finally, the validity and reliability of the instrument were confirmed. Structural equation modeling was used to analyze the data using smart pls software. The results showed that loyalty strategies (credibility, trust, attitude, and homogeneity) affect the loyalty and Word of Mouth communication of Adidas brand sports products in Iraqi customers. The effect of loyalty on customers' Word of Mouth communication was even confirmed.

    Keywords: Loyalty Strategies, Word of Mouth Communication, sports products, Adidas Brand, Iraq
  • Sofia Hajpoor, Faeze Mirshekari, Mohebali Rahdar * Pages 133-145

    Examining the quality of educational services is one of the critical steps to improving the quality of universities, and using the opinions of students, as recipients of services, can greatly help to improve the quality of virtual education. Therefore, the purpose of this research is to evaluate the quality of virtual education services and their effect on the satisfaction of the service recipients of the University of Sistan and Baluchistan. The method of this research is a description of the correlation type. The statistical population of the study included the students of Sistan and Baluchistan University. A standard questionnaire was used to collect data, the validity, and reliability of which, have been confirmed. To analyze the data, Pearson's correlation test was used in SPSS software. The results show that there is a positive and significant effect on the satisfaction of service recipients between the quality dimensions of virtual education services. There is no significant positive relationship between responsiveness and service recipients. The results show that sufficient resources and information should be provided to the staff in order to improve the response situation and investigate students' problems. In order to increase the quality of virtual education services for the satisfaction of service recipients, it is necessary to identify the deficiencies as soon as possible and take action to improve the response status of students.

    Keywords: Service Quality, satisfaction, virtual education