فهرست مطالب

باغ نظر - سال نوزدهم شماره 111 (شهریور 1401)

نشریه باغ نظر
سال نوزدهم شماره 111 (شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ستاره یمینی، پریسا علیمحمدی*، کاوه بذرافکن صفحات 5-16
    بیان مسئله

    امروزه علی رغم گسترش و بسط موضوعات بینارشته ای علوم شناختی، روانشناسی و معماری، درباره نقش آگاهی و ناآگاهی طراحان در فرآیند آفرینش اثر انگاره ای قطعی، واضح و روشن وجود ندارد. از سوی دیگر به خاطر نبود روشی برای خلق معانی مشترک، شکافی عمیق میان فضای اندیشیده شده و فضای درک شده ایجاد شده است. تغییرات بنیادین و دگرگونی های پیوسته در طراحی پژوهی و هم پیوندی آن با معماری و آموزش امروز منجر به گسست تجربه مستقیم طراحان از الگوهای فضایی ثابت و در پی آن عدم شکل گیری روند طبیعی و دگرگونی کهن الگوهای معماری برای بازنمایی مفاهیم ازلی و سرمشق ها شده است.

    هدف پژوهش

    این مقاله به معرفی ویژگی هایی از واحدهای فضایی معماری ایرانی که در آثار طراحان ایرانی امروز تداوم داشته است می پردازد و با تبیین نحوه تاثیر تجربه مستقیم و زیسته طراحان در آفرینش فضا، بر بازنمایی کهن الگوها در فرآیند تولید معماری، از میان کهن الگوهای برگزیده می پردازد.

    روش پژوهش

    با استفاده از روش کیفی تحلیل محتوا، بر مبنای نظریه داده بنیان، آثار معماران ایرانی تحصیل کرده خارج از کشور به عنوان داده جمع آوری شده است؛ این آثار به روش سیستماتیک استراوس و کوربین و بر اساس معیاره فضای مادی و معنایی به کهن الگوهای باغ ایرانی، حیاط میانی، ایوان و چارطاقی، دسته بندی می شوند. این دسته بندی شامل کدگذاری باز، محوری و انتخابی است. سپس از میان چهار کهن الگوی انتخابی، مواردی که معماران مورد مطالعه، تجربه مستقیم و زیسته در فضای آن را داشته اند مشخص و با نتایج دسته بندی مقایسه می شوند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهد تجربه زیسته طراحان در بازنمایی کهن الگوهای معماری نقش مستقیم دارد. گرایش به شبیه سازی فضاهای کهن الگوی حیاط میانی که ایرانیان در آن تجربه زیسته و پیوسته دارند بیشتر است. تداوم عناصر معنابخش به فضای ایوان و ظهور برخی نظام ها و نقش مایه ای باغ ایرانی در مواردی نادر مشهود است.

    کلیدواژگان: ناآگاهی جمعی، کهن الگو، فضای زیسته، فرآیند طراحی، نظریه داده بنیان
  • کیانا اعتمادی، سید علی صفوی* صفحات 17-26
    بیان مسئله

    امروزه دسترسی همه شمول به فضاهای شهری به دلیل رشد سریع شهرنشینی و افزایش جمعیت اهمیت پیدا کرده است. طراحی و برنامه ریزی همه شمول، فرصت های برابر را برای همه گروه های شهروندان صرف نظر از محدودیت هایشان ایجاد می کند. براساس قواعد شهرهای همه شمول، همه گروه های شهروندان ازجمله افراد دارای معلولیت باید از حق دسترسی و حضور در فضاهای شهری برخوردار باشند؛ درحالی که وضعیت دسترس پذیری فضاهای شهری برای افراد دارای معلولیت در شهرهای کشور ما ازجمله تهران نشان می دهد حضور این گروه از شهروندان در فضاهای عمومی تا حد زیادی غیرممکن است.

    هدف پژوهش

    هدف پژوهش پیش رو بررسی نقش فناوری در همه شمولی شهرها با تاکید بر حضور افراد دارای معلولیت در فضاهای شهری است.

    روش پژوهش

    این مقاله با به کارگیری روش پژوهش توصیفی-پیمایشی و در قالب دو گام متواتر شامل فراتحلیل و بررسی اسناد کتابخانه ای خارجی و داخلی پیرامون موضوع پژوهش و سپس تحلیل یافته های پرسش نامه ای که با مشارکت 80 فرد دارای معلولیت در شهر تهران همراه بود، انجام شده است.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش تایید می کند که همه افراد شرکت کننده در پژوهش برای حضور در فضاهای شهری با چالش های عدیده ای روبه رو هستند. نتایج پرسشنامه نشان می دهد که 82 درصد از افراد شرکت کننده در پژوهش، بیش از 5 بار در روز از وسایل الکترونیکی هوشمند استفاده می کنند و نمونه های به کارگیری فناوری کمکی برای بالغ بر 90 درصد افراد دارای جذابیت است. در نهایت پیش بینی می شود که به کارگیری چنین فناوری هایی سبب تسهیل وضعیت دسترس پذیری و افزایش حضور افراد دارای معلولیت در سطح شهر می شود. این مقاله سه رویکرد جدید شهر هوشمند همه شمول، کاربست فناوری اطلاعات و ارتباطات و همه شمولی الکترونیک را به عنوان رویکردهایی جدید جهت بهره گیری از فناوری در راستای افزایش همه شمولی شهری معرفی می کند و در انتها با اتکا به این رویکردها پیشنهادهایی جهت افزایش حضورپذیری فضاهای شهرها برای گروه های دارای معلولیت، با بهره گیری از فناوری مطرح می کند.

    کلیدواژگان: همه شمولی، فناوری، افراد دارای معلولیت، دسترس پذیری، حضورپذیری
  • مهدی محمدزاده*، یعقوب طالبی صفحات 27-36
    بیان مسئله

    سوریه علی رغم داشتن تمدنی دیرین، دولت ملتی1 است نوپا که طی یک صدسال اخیر در معرض جنگ های متعددی قرار داشته است، اما جنگ های داخلی ده سال گذشته و سیطره داعش، خشونت و اختناق گسترده ای را به همراه داشته که موجب به جا گذاشتن تاثیرات عمیق جامعه شناختی و روان شناختی بر مردم و به تبع آن فرهنگ و هنر این کشور شده است. هنر مدرن به ویژه در بحبوحه جنگ ها، هم زبانی مناسب و کارآمد برای بیانگری روح رنجور و لطمه دیده انسان ها از جنگ و دیکتاتوری ها بوده و هم ابزاری برای طغیانگری و افشاگری علیه چنین وضعیتی.

    هدف پژوهش

    بررسی و استنتاج تاثیر جامعه و مردم جنگ زده روی نقاشی دوره معاصر سوریه با شیوه سورریالیسم به ویژه در آثار باسم دحدوح هدف این پژوهش است.

    روش پژوهش

    این پژوهش با رویکردی توصیفی و تحلیلی و با مطالعه نمونه هایی از آثار نقاشی باسم دحدوح، بر اساس مطالعات کتابخانه ای در کنار تبیین شیوه سورریالیسم در آثار این نقاش و تحلیل آثار او به سوالات پژوهش پاسخ می دهد.

    نتیجه گیری

    پاسخ به این پرسش که رویدادهای سیاسی و اجتماعی سوریه معاصر در ده سال اخیر چه تعاملات و مناسباتی با عرصه هنر نقاشی داشته و چه تاثیری بر شکل گیری شیوه های جدید نقاشی در این کشور گذاشته است، نشان می دهد که نقاشان معاصر سوریه در ده سال اخیر از شیوه سورریالیسم برای واکنش به تاثیرات جامعه شناختی و روان شناختی جنگ و خشونت و اختناق در این کشور و بیانگری آلام و احساسات و اندیشه ها و گفتمان خود در این برهه بهره گرفته اند.

    کلیدواژگان: نقاشی سوریه، هنر مدرن، آثار باسم دحدوح، جنگ داخلی، شیوه سوررئالیسم
  • آیناز علیزاده میاندوآب*، غلامرضا اکرمی، پوریا نجاتی صفحات 37-50
    بیان مسئله

    هوشیاری ذهنی منوط به داشتن «تفکر انتقادی» است. این نوع تفکر، بر تغییر رویکردهای آموزشی در نظام های دانشگاهی تاکید می ورزد. انتقادی اندیشیدن مستلزم مهارت تحلیل، استنباط، ارزشیابی داده ها و استنتاج است. مولفه های «تفکر انتقادی» یادگیرنده را وامی دارد دیدگاه ها، فرض ها و طرح ها را به چالش بکشد. از این رو «تفکر انتقادی» مهارتی شناختی است. بر اساس چنین شناختی، هیچ دانش مطلقی در جهان وجود ندارد. چنین دیدگاهی، مبین این حقیقت است که آموزش، فراتر از انتقال نظریه ها، دستاوردها و قوانین علمی و یادآوری واقعیات است. لذا این نوشتار، آموزش طراحی معماری در ایران را در چارچوب «تفکر انتقادی» مورد بررسی و نقد قرار داده است.

    هدف پژوهش

    دستیابی به اهداف عالی «تفکر انتقادی» منوط به تغییر برداشت از «یادگیری» است. چرا که یادگیری ماهیتا با رشد همراه است. به عبارت دیگر تحول ساختارهای فکری و ساخت معنی و مفهوم، عملی پیچیده و شناختی است. لذا آنچه ضعف «تفکر انتقادی» در دانشجویان معماری تلقی می شود، در واقع ضعف نظام آموزش عالی در برنامه ریزی آموزش طراحی معماری است. نظام فعلی آموزش معماری، دانشجویان را طراح آنچه یاد گرفته اند، تربیت می کند و طبیعتا محصول این نظام آموزشی به تفکر شناختی دست پیدا نمی کند و صرفا به مثابه ربات هایی هستند که آنچه در آنها برنامه ریزی شده را عملی می کنند. از این رو رویکرد آموزش طراحی معماری باید به سمت آموزش نقدمحور مبتنی بر «تفکر انتقادی» تغییر کند.

    روش پژوهش

    این پژوهش با تاکید بر تفکر انتقادی و نقش نقد در آموزش طراحی معماری به بررسی تفکر انتقادی و نقش آن و همچنین باید و نبایدها در آموزش طراحی معماری می پردازد. اساس این تحقیق بنیادی است. لیکن کاربرد آن در آموزش طراحی معماری امری مسلم است و از نظر ماهیت و روش در شمار تحقیقات توصیفی- تحلیلی محسوب می شود.

    نتیجه گیری

    فقدان یک روش درست و فراگیر در آموزش طراحی معماری ایران، اگر مانع پیشرفت معماری نشده باشد، آن را محدود کرده است. از این رو توجه به آموزش آداب درست نقد در معماری، دسته بندی و شناسایی شیوه های صحیح نقد در آموزش طراحی معماری،  نوعی آگاهی و توانمندی در دانش آموختگان معماری ایجاد می کند که می تواند راهگشای آینده ای روشن برای دستیابی به طراحی درست و غنی معماری در کشور باشد. اظهار نظر قطعی در خصوص اثربخشی، نقاط قوت و ضرورت اعمال نقد عالمانه در آموزش معماری منوط به ایجاد تغییرات در سرفصل دروس، در جهت ارتقای برنامه آموزش طراحی معماری به روشی مبتنی بر «تفکر انتقادی» است.

    کلیدواژگان: نقد، معماری، آموزش، طراحی، تفکر انتقادی
  • بهزاد وثیق، حسین ناصری*، زهرا امینی فارسانی صفحات 51-58
    بیان مسئله

    نوع سازماندهی مساجد، نشان دهنده تفکرات سازندگان آن است که در قالب فرم کلی، سازماندهی نقشه، جایابی فضاها، تزیینات و از این دست قابل بیان است. از دیرباز توجه به جهت قبله و نحوه شکل یابی مسجد در نقشه سکونت گاه، یکی از مهم ترین مسایل شکل دهنده به کالبد مساجد بوده است.

    هدف پژوهش

    هدف تحقیق بیان روش هایی است که در طی آن قبله نه تنها براساس جایگاه محراب بلکه به لحاظ سامانه حرکت و نسبت توده و فضا در شکل حجمی مساجد نشان داده شده است. در واقع می توان گفت که هدف تحقیق شناخت نحوه ترکیب محور عبادی و عرفی در مساجد یزد است.

    روش پژوهش

    این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و موردکاوی به بررسی نقشه مساجد یزد بر مبنای تبیین نسبت آن با سلسله مراتب و مناسک عبادت، پرداخته است. اطلاعات لازم از طریق اسناد و مدارک کتابخانه ای و آرشیو سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد، کتب و مقالات موجود در این زمینه و همچنین مطالعات و بازدید های میدانی به دست آمده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد، هندسه مساجد یزد، با تاثیرپذیری از محور قبله به سه دسته شامل تک محوری، دومحوری و چندمحوری و از دیدگاه شکلی به هندسی منظم و ترکیبی از اشکال هندسی منظم-غیرمنظم تقسیم شده که معمار در هر کدام از مساجد، بر اساس پیرامون بنا، تمهیداتی مانند الحاق فضاهای جانبی به بنا و یا چرخش در نقشه را اندیشیده و در نهایت فضایی خالص و دارای هندسه منظم را به عنوان نتیجه طراحی حاصل کرده است. در نتیجه علی رغم حل نقشه در کالبد پیرامون، محور عبادی، مهم ترین جهت در سازماندهی نقشه مساجد حفظ شده است.

    کلیدواژگان: مناسک دینی، فضای کالبدی، مسجد، یزد
  • محمدعلی اشرف گنجوئی*، محمد سلطان زاده زرندی صفحات 59-74
    بیان مسئله

    معماری خانه موضوعی مهم در  مطالعات مربوط به  سبک های معماری است و مطالعه تحولات آن می تواند آموزه هایی برای اندیشه معمارانه ارایه دهد. این مقاله به شناخت دگرگونی فضایی خانه های تاریخی، از طریق مقایسه گونه های حیاط مرکزی دوره قاجار و پهلوی اول در شهر کرمان پرداخته و دو سوال مطرح می کند: 1) چه دگرگونی هایی در خانه های دوره قاجار و پهلوی اول در شهر کرمان به لحاظ توده شامل هندسه و چیدمان فضایی رخ داده است؟ 2) نقش ساختاری حیاط در این دو دوره دچار چه دگرگونی هایی شده است؟ 

    هدف پژوهش

    هدف از پژوهش تعیین وجوه تمایز بین خانه های  قاجار و پهلوی اول در ارتباط با چیدمان فضایی و هندسی فضاها که مبین  دگرگونی های بین دو دوره است.

    روش پژوهش

    متاثر از ماهیت سوالات، مقاله از روش توصیفی-تحلیلی استفاده کرده و پس از انتخاب خانه ها، شاخص هایی برای بررسی نظم های موجود در پلان های هر دو گونه (قاجار و پهلوی اول) تعریف می کند. با تحلیل شاخص ها و مقایسه نمونه ها، تشابهات و تحولات فضایی و ساختاری دو گونه از طریق استدلال منطقی در قالب نتایجی کیفی بیان می شود.

    نتیجه گیری

    بر اساس تحلیل نمونه ها، هرچند تشابهاتی میان خانه های دو دوره از نظر برخی ویژگی های هندسی در نماها و وجود لایه فضایی دوم در پلان وجود دارد، اما در مجموع می توان گفت آزادی عمل بیشتری در طراحی خانه های دوره پهلوی اول نسبت به خانه های قاجار دیده می شود که از نشانه های آن می توان به افزایش تنوع در جایابی لایه فضایی دوم در پلان، چیدمان فضاهای پیرامون حیاط و نیز عدم تاکید بر لزوم هماهنگی نماهای متقابل یا حفظ تقارن اشاره کرد.  چرخش محور و تغییر الگوی سازماندهی حول حیاط به معنای دگرگونی و تغییر تدریجی نقش حیاط در خانه های دوره پهلوی اول کمرنگ شدن نقش محوری و مرکزیت حیاط است.

    کلیدواژگان: خانه، حیاط، چیدمان، قاجار، پهلوی اول، کرمان
  • الهه پنجه باشی*، نگار نجیبی صفحات 75-90
    بیان مسئله

    شباهت ظاهری بین سنگ افراشت های متعلق به عصر آهن II (1000- 586 ق. م.) در منطقه شهریری واقع در مشگین شهر استان اردبیل و سن سرنن آویرون واقع درجنوب فرانسه با وجود مسافت بسیار زیاد بین این دو منطقه، مسیله مهمی است که تاکنون به آن پرداخته نشده است. بررسی چگونگی شباهت های این سنگ افراشت ها که از آداب تدفین مشابه رایج در این دو منطقه نشات گرفته است، ضرورت این مطالعه را به وجود آورده است.

    هدف پژوهش

    پژوهش فوق با هدف اصلی مطالعه چگونگی شباهت های سنگ افراشت های دو مکان باستانی شهریری و سن سرنن آویرون و هدف فرعی تطبیق شباهت ها و تفاوت های این سنگ افراشت ها و همچنین، شناخت ماهیت آنها، به مطالعه گستردگی فرهنگ و آیین تدفین ترکان باستان (مکتب اوشاقلاری) در غرب ایران می پردازد. لذا این مطالعه محققین را به جنبه های دیگری از هنر سوق می دهد.

    روش پژوهش

    این نوشتار به شیوه کیفی تاریخی- تطبیقی و گردآوری اطلاعات از طریق کتابخانه ای (اسنادی) و تصاویر شهریری به صورت میدانی توسط نگارندگان بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد شباهت در سنگ افراشت های شهریری و سن سرنن آویرون ناشی از ذهن دوساحتی یا تکامل در ‏ساختارهای عصبی زیربنای ادراک بشر است. به این ترتیب ذهن بشر با دریافت الهامات ذهنی به تکامل دست یافت و به آگاهی مشترک ذهنی رسید و این تفکر و آگاهی یکسان منجر به پدیدآوردن آثار هنری ‏مشابه در نقاط مختلف جهان شده است. این آثار علی رغم بعد مکانی متفاوت دارای شباهت در کلیات و تفاوت در جزییات است.

    کلیدواژگان: سنگافراشت، شهریری، سن سرنن آویرون، اقوام بدوی، مکتب اوشاقلاری
  • سارا حسینی، فریبا البرزی*، امیرحسین امینی صفحات 91-110
    بیان مسئله

    پژوهش های بسیاری در حیطه فضای خانه جهت شناخت کیفیت این مکان مهم صورت گرفته اند. خانه ایرانی به لحاظ داشتن کیفیت بالا، پاسخ گوی اکثر نیازهای افراد است، زیرا در خانه ایرانی، علاوه بر کالبد، به جنبه های معنایی نیز توجه می شود که متاسفانه امروزه کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. بدین منظور در طرح و ساخت یک خانه، باید به نیازهای مادی و معنوی افراد اهمیت داده شود.

    ضرورت پژوهش

    زمینه های تاثیرگذار بر خانه های گذشته به لحاظ معنا و کالبد، به منظور به کارگیری و ارتقای کیفیت خانه های امروزی بررسی شوند. همچنین می توان معماری خانه را با خوانشی دیگر نیز بررسی کرد که در این میان بستر داستان ها سرشار از وقایع و حوادث زندگی روزمره افراد است. داستان های توصیفی شهر تهران از دهه 30 به بعد دوره پهلوی دوم انتخاب شده اند که اوج فعالیت نویسندگان است.

    هدف پژوهش

    بررسی مولفه های تاثیرگذار معنا و کالبد در فضاهای مختلف خانه های تهران در دهه 30 تا 50 که به آرامش و احساسات فردی اهمیت داده اند.

    روش پژوهش

    این تحقیق با رویکرد کیفی انجام شده است که با رهیافت تحلیل محتوای متن و فهم و اکتشاف، پلان های کلی از خانه ها با توجه به مولفه های استخراج شده، شبیه سازی شده اند.

    نتیجه گیری

    روند تغییرات تدریجی معنایی و کالبدی در خانه های دوره مذکور شامل حذف تدریجی اتاق های گوشه حیاط، حذف هشتی و تبدیل شدن به دالان و راهروی ورودی و در نهایت به یک سطح جداکننده، تبدیل حوض به استخر، ایجاد حیاط خلوت در ورودی، تراس در طبقات بالای خانه های مدرن، وجود مولفه هایی چون شفافیت، تنوع رفتاری، خلوت به دلیل تنوع فضایی، احترام به طبیعت، وجود انواع فضاهای بسته، نیمه باز و باز در اکثر خانه هاست.

    کلیدواژگان: خانه، معماری، داستان، دوره پهلوی دوم
|
  • Setareh Yamini, Parisa Alimohammadi *, Kaveh Bazrafkan Pages 5-16
    Problem statement

    Today, despite the expansion of interdisciplinary topics in cognitive sciences, psychology, and architecture, there are no definite, clear ideas about the role of designers’ conscious and unconscious in the process of creating a work of art. On the other hand, the absence of a way to create common meanings has resulted in a deep gap between the thought space and the perceived space. Fundamental and continuous changes in design research and its connection with architecture and education have led to the rupture of designers’ direct experience of fixed spatial patterns and has resulted in the loss of formation of natural development, life, and transformation of architectural archetypes used to represent primitive conceptions and models.

    Research objective

    While introducing the features of spatial units of Iranian architecture that have continued in the works of current Iranian designers, the present study explains the effect of designers’ direct and lived experience on the representation of archetypes in works of architecture.

    Research method

    With a qualitative approach, the works of Iranian architects educated abroad were collected and analyzed using Strauss and Corbin’s grounded theory. Then archetypes of Persian garden, central courtyard, porch, and Chahartaqi were classified according to physical and semantic space criteria. The classification included open, axial, and selective codes. Among the four selected archetypes, the items about which the studied architects had direct and lived experience in their space were identified and compared with the classification results.

    Conclusion

    The designers’ lived experience was found to play a significant role in representing architectural archetypes. There was a greater tendency to simulate the central courtyard archetype wherein Iranians had lived experience. The continuity of meaningful elements of the porch and theemergence of some systems and themes of the Persian garden were evident in rare cases.

    Keywords: Collective Unconscious, archetype, lived space, Design Process, Grounded theory
  • Kiana Etemadi, Ali Safavi * Pages 17-26
    Problem statement

    The importance of inclusive access to urban spaces has become important due to the rapid growth of urbanization in recent years. Inclusive design and planning create equal opportunities for all groups of citizens, regardless of their personal limitations and abilities. According to the principles of inclusive cities, all groups of citizens, including people with disabilities (PWDs), should have equal rights to access urban spaces. According to the rules of inclusive cities, all groups of citizens, including PWDs, should have the right to access and be present in urban spaces; but this is not the case in cities of our country, including Tehran.

    Research objective

    This research aims to investigate the role of technology in urban inclusiveness, with an emphasis on the presence of PWDs in urban spaces.

    Research method

    The research goal is met by using a descriptive-survey research method following two main consecutive steps: meta-analysis and review of the international library documents related to the research subject and then analysis of the findings of a questionnaire with 80 participants with disabilities in Tehran city.

    Conclusion

    The research findings confirm that all participants in the study face many challenges in participating in urban spaces. The results of the questionnaire show that 82% of the participants use smart electronic devices more than five times a day, and the examples of using assistive technology are attractive to over 90%. Finally, it is anticipated that the use of such technologies will facilitate accessibility and increase the presence of PWDs in the city. This article introduces three new approaches: inclusive smart city (ISC), application of Information and Communications Technology (ICT), and E-inclusion.

    Keywords: inclusiveness, technology, people with disability, accessibility
  • Mehdi Mohammadzadeh *, Yaqub Talebi Pages 27-36
    Problem statement

    Despite its old civilization, Syria as a newborn government and nation has recently faced numerous wars. In the last 10 years, domestic wars and the dominance of Dāʿish have caused suppression and violence, which has left a deep impression on the sociology and psychology of the people, culture, and art of this country. Art, as a vehicle to show endeavored human soul and man’s concerns, has had bilateral interaction with political, social, and cultural situations in society: realities influence art and the biological realities of the human world are shaped by it.

    Research objective

    Investigating and deducing the impact of the war-torn society and people on the painting of the contemporary period of Syria with the style of surrealism, especially in the works of Bassem Dahdouh, is the aim of this research.

    Research method

    This research answers the research questions with a descriptive and analytical approach and by studying examples of Bassem Dehdouh’s paintings, based on library studies, along with explaining the method of surrealism in Bassem Dehdouh’s works and analyzing his works.

    Conclusion

    study of the works of Bassem Dahdouh show us that Modern art not only played an important role in reflecting the suffering soul of man in the east and west worlds, especially during wartime, but also sowed rebellion against the war situation. This study descriptive and analytical aims to represent and reflect war, violence, and suppression effects on the last 10 years of Syrian surrealism paintings.

    Keywords: Syrian painting, Modern Art, Bassem Dahdouh’s Works, Civil War, Surrealism
  • Aynaz Alizadeh Miandouab *, Gholamreza Akrami, Pouria Nejati Pages 37-50
    Problem statement

    Mental awareness depends on having “critical thinking”. This type of thinking emphasizes changing educational approaches in academic systems. Critical thinking requires the skills of analysis, inference, data evaluation, and inference. Components of “critical thinking” force learners to challenge their views, hypotheses, and designs. Hence, “critical thinking” is a cognitive skill. Based on such cognition, there is no absolute knowledge in the world. Education is beyond the transfer of theories, achievements, and scientific laws and the recall of facts. Therefore, this article scrutinizes, analyzes, and critiques the teaching of architectural design in Iran in terms of “critical thinking”.

    Research objective

    “Critical thinking” is subject to a change in perception of “learning” because learning is inherently associated with growth. In other words, the evolution of intellectual structures and the construction of meaning and concept is a complex and cognitive practice. Therefore, what is considered the weakness of “critical thinking” in architecture students is the weakness of the higher education system in planning architectural design education. The current system of architectural education trains students to design what they have learned, and naturally, the product of this educational system does not develop cognitive thinking; they are just like robots that act on what is planned for them. Therefore, the approach to teaching architectural design should be shifted to critically oriented teaching based on “critical thinking".

    Research method

    This research is fundamental. However, its application in teaching architectural design is a matter of course and is considered descriptive-analytical research in terms of nature and method.

    Conclusion

    The absence of an accurate and comprehensive method in Iranian architectural education, if it has not hindered the development of architecture, has limited it. Paying attention to strategies of critical teaching in architecture, classifying, and identifying the correct ways of criticism in teaching architectural design can instill a sense of awareness and ability in architecture graduates. It can also contribute to an accurate and rich architectural design in the country. However, the effectiveness, strengths, and necessity of using critical thinking in architecture education require changes in the course topics.

    Keywords: criticism, Architecture, Education, Design, critical thinking
  • Behzad Vasigh, Hosein Naseri *, Zahra Amini Farsani Pages 51-58
    Problem statement

    The way of organizing mosques, which can be expressed in the form of a general shape, organizing a building plan, locating and decorating space, reflects the thoughts of its builders. For a long time, paying attention to the direction of the qibla and the formation of mosques on the map of settlements has been one of the most important issues in shaping the structures of mosques.

    Research objective

    The purpose of this study is to offer the methods by which the qibla is shown not only based on the position of the mihrab, but also in terms of the system of movement and the ratio of mass and space in the volumetric form of the mosques. In fact, it can be said that the purpose of the research is to know how to combine the religious and customary axes in the mosques of Yazd.

    Research method

    This research examines the plans of mosques in Yazd by descriptive-analytical and case study methods based on explaining their relationship with the hierarchy and rituals of worship. The information required for this research was obtained through library documents and archives of the cultural heritage, handicrafts, and tourism organization (CHO) of Yazd, books, and articles related to the subject of research, as well as field studies and visits.

    Conclusion

    It is concluded that the geometrical patterns of the plans of the mosques in Yazd are influenced by the Qibla axis. In terms of their geometrical axes, there are three categories: single axis, double axis, and multi-axis. In terms of geometric shapes, plans include right-angled geometric shapes, a combination of right-angled, and non-right-angled geometric shapes. In each of these mosques, depending on the regularity of the geometry of the site plan, the architect has contemplated measures such as adding extensions and sidings to the mosque or rotating the plan. Finally, a pure, ordered geometric space is obtained as a result of purposeful design. As a result, despite solving the plan in the exterior structure around the mosques, the axis of worship has been preserved as the most important direction in organizing the plans of mosques in Yazd.

    Keywords: religious rites, Physical space, mosque, Yazd
  • Mohammad Ali Ashrafganjouei *, Mohammad Soltanzadeh Zarandi Pages 59-74
    Problem statement

    House architecture is an important topic in the study of architectural styles, and the study of its evolution can provide lessons for architectural knowledge. This paper focuses on the spatial transformation of historical houses by comparing the courtyard houses of the Qajar and the first Pahlavi period in ​​ Kerman. The research questions are as follows: 1) what geometric and spatial transformations occurred in Kerman between the Qajar and the first Pahlavi periods? 2) what changes took place in the structural role of the courtyard in these two periods?

    Research objective

    Determining the differences between Qajar and the first Pahlavi houses in the spatial and geometric arrangement of spaces, indicates the changes between the two periods.

    Research method

    This paper used a descriptive-analytical method and after selecting the houses, the criteria for the analysis of the houses’ plans were developed.  By comparing the samples with research indicators, the spatial and structural similarities and changes of the two types were determined through logical reasoning, and then qualitative results were provided.

    Conclusion

    Based on the analysis of samples, although there are similarities between the houses of the two periods in terms of geometric features in the facades and the second spatial layer in the plan, more freedom in designing houses of the first Pahlavi than in the Qajar is observed. This increases the variety of the second layer placement in the plan, the arrangement of the spaces around the courtyard, the lack of emphasis on using harmony in opposite facades, and the decrease of symmetry. The rotation of the courtyard axis and the change of organization pattern around the courtyard indicate the gradual transformation of the role of the courtyard in the first Pahlavi houses, the fading of the basic role, and the centrality of the courtyard.

    Keywords: House, Courtyard, Arrangement, Qajar, the First Pahlavi, Kerman
  • Elaheh Panjehbashi *, Negar Najibi Pages 75-90
    Problem statement

    The physical similarity between the Menhirs from the Iron Age II (586–1000 BC) in the Shaharyeri historical site in Meshginshahr, Ardabil province, and Saint-Sernin Aveyron in the south of France is a significant issue that has not been addressed thus far. This research seeks to study the similarities between these Menhirs, which originated from similar burial rituals commonly held in these two areas.

    Research objective

    The main objective is to study the physical similarity between the two Menhirs at the historical sites of Shaharyeri and Saint-Sernin Aveyron. The sub-goal is to compare the similarities and differences between these Menhirs, recognize their nature, and study the culture and burial ritual of the ancient Turks (Ushaghalari School) in the west of Iran. Therefore, this study draws the researchers’ attention to the other aspects of art.

    Research method

    This study employed the comparative-historical method. All documents were collected through library research and Shaharyeri’s pictures were compiled by the authors through field research.

    Conclusion

    The results of this study show that the similarities between Shaharyeri and Saint-Sernin Aveyron’s Menhirs are due to the Bicameral Mind, or the evolution of neural structures underlying human perception. So, the human mind evolved through mental inspiration and attained a common mental consciousness, and these same thoughts and awareness have led to the emergence of similar artistic works across the world. Despite quite a distance, these artworks have similarities in general and differences in details.

    Keywords: The Menhir, The Shaharyeri, The Saint-Sernin Aveyron, The Early Humans, Ushaghalari School
  • Sara Hoseini, Fariba Alborzi *, Amirhossein Amini Pages 91-110
    Problem statement

    Numerous studies have been carried out on the spaces in a house to investigate the quality of this important place. The Iranian houses can meet most of their inhabitants’ needs due to their high quality. What brings high quality to Iranian houses is attention to their semantic dimensions, in addition to their bodies. However, this is less considered in contemporary houses. To enhance the quality of contemporary houses, it is required to emphasize both the material and spiritual needs of the inhabitants. This highlights the necessity of identifying the components influencing the meaning and bodies of houses in the past to apply them in today’s houses to enhance their quality. To this end, the architecture of the houses can be examined according to the fiction narrating various events in people’s daily lives. In the present study, those stories describing Tehran city from the 1950s onwards in the Pahlavi II period, when the writers’ activities had reached their peak, were selected.

    Research objective

    To study the components influencing meaning and body in different spaces of houses, where tranquility and individual feelings have been emphasized, in Tehran in the 1950s-1970s.

    Research method

    This research adopted a qualitative approach. The data was analyzed based on qualitative content analysis and the general plans of houses were simulated based on the extracted components.

    Conclusion

    The gradual changes in meaning and body of the houses in the mentioned period include the gradual removal of the rooms from the corner of the courtyard, removal of vestibules and conversion of them into the corridor and the hallway, and finally to a separating surface, conversion of the pond into a pool, creation of a backyard at the entrance, creation of terraces on the upper floors of modern houses, the presence of components such as transparency, behavioral diversity, privacy due to spatial diversity, respect for nature, the existence of closed, semi-open, and open spaces in most houses.

    Keywords: House, Architecture, story, Pahlavi II Period