فهرست مطالب

آبزیان دریای خزر - سال دوم شماره 3 (زمستان 1396)

نشریه آبزیان دریای خزر
سال دوم شماره 3 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن نصرالله زاده ساروی*، محمود رامین، فریبا واحدی، آسیه مخلوق، مسطوره دوستدار صفحات 1-10

    این مطالعه به تعیین پارامترهای موثر بر کیفیت آب رودخانه ارس به روش آزمون مولفه اصلی در سال 94-1395 پرداخته است. نمونه های آب طی 4 فصل، جمع آوری و به روش های استاندارد (تیتراسیون و اسپکتروفتومتری) اندازه گیری گردید. در این مطالعه 13 پارامتر دمای آب، اکسیژن محلول (DO)، اکسیژن خواهی بیوشیمیایی (BOD5)، اکسیژن خواهی شیمیایی (COD)، مواد جامد محلول (TDS)، کدورت، قلیاییت کل، دی اکسیدکربن، pH، فسفر معدنی (فسفات)، ازت آمونیمی، ازت نیتریتی، ازت نیتراتی بررسی گردید. نتایج نشان داد بر اساس آزمون مولفه اصلی شش پارامترهای در مولفه اول (با واریانس 34%) مشارکت داشتند و DO به همراه COD دارای بیشترین بار عاملی بوده و به عنوان پارامترهای اصلی مولفه اول انتخاب گردید. همچنین در مولفه دوم (با واریانس 23%) پارامترهای دی اکسید کربن و pH ، در مولفه سوم (با واریانس 16%) پارامترهای BOD5 به همراه نیتریت و در مولفه چهارم (با واریانس 12%) قلیاییت کل به عنوان پارامترهای اصلی مولفه اول انتخاب گردیدند. این مطالعه نشان داد که آزمون مولفه اصلی روش مناسب و کارا جهت تعیین پارامترهای موثر در کیفیت آب رودخانه و همچنین غالبیت منشاء های مختلف آلودگی است.

    کلیدواژگان: کیفیت آب، منشاء آلودگی، آزمون مولفه اصلی، رودخانه ارس، آذربایجان شرقی
  • میر بابک تقوی تکیار، شبنم حقیقت خواجوی، رضا صفری* صفحات 11-18

    هدف از این مطالعه، ارزیابی خواص آنتی اکسیدانی عصاره الکلی جلبک های کلرلا ولگاریس و اسپیرولینا پلاتنسیس بوده است. جهت انجام آزمایش، سه غلظت 200، 400 و 600 میکروگرم بر میلی لیتر از عصاره اتانولی جلبک های مورد مطالعه، با استفاده از دو روش فعالیت چنگالی کنندگی رادیکال DPPH و قدرت احیاءکنندگی یون فریک (FRAP) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزایش غلظت برای هر جلبک با افزایش قدرت آنتی اکسیدانی همراه بوده بطوریکه در غلظت 600 میکروگرم بر میلی لیتر، مقادیرDPPH و FRAP برای اسپیرولینا به ترتیب 77/12 درصد و 0/46 در طول موج 700 نانومتر و برای کلرلا نیز 73/27درصد و 0/43در طول موج 700 نانومتر بوده است. به لحاظ قدرت آنتی اکسیدانی جلبک های مورد مطالعه و عوارض ناشی از مصرف آنتی اکسیدان های مصنوعی (سرطان زایی) پیشنهاد میگردد که از عصاره های جلبکی بعنوان جایگزین آنتی اکسیدان های مصنوعی متداول، با انجام آزمایشات تکمیلی، در انواع مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: روش DPPH، روش FRAP، فعالیت آنتی اکسیدانی، کلرلا ولگاریس، اسپیرولینا پلاتنسیس
  • زهرا یعقوب زاده*، رضا صفری، حسن نصرالله زاده ساروی صفحات 19-30

    مطالعه حاضر با هدف بررسی شاخص های آلودگی باکتریایی آب دریای خزر شامل کل کلیفرم ها، کلیفرم های مدفوعی، استرپتوکوک های مدفوعی و باکتری های بیماریزای ماهی در آب انجام گرفت. نمونه برداری از لایه سطحی در 6 ایستگاه (در اعماق 5 و 10 متر)، بصورت ماهانه در منطقه گهرباران (دریای خزر) در سال 93-1392 انجام گرفت. دامنه تغییرات میانگین (SE±) کل باکتری ها (CFU/100ml) در ماه های مختلف از 0/94± 9/122 هزار در آبان 92 تا 40/17±1300 در فروردین 93 نوسان داشت. دامنه تغییرات میانگین کلیفرم کل (CFU/100ml) از 48/1 ±102×8/1 در مهر 92 تا 16±16 در فروردین 93 ثبت شد. تغییرات میانگین کلیفرم مدفوعی (CFU/100ml) از حداکثر 33 ±40 در مهر 92 تا حداقل 7/4 ±5/5در فروردین 93 و تغییرات میانگین استرپتوکوک مدفوعی (CFU/100ml) در ماه های مختلف ازحداکثر 8/8 ±6/11در مهرماه 92 تا حداقل 7/1 ±8/1در فروردین ماه 93 ثبت شد. همچنین از تمام نمونه های آب دریا، باکتری های بیماریزای سودوموناس، ویبریو، آیروموناس و اشریشیاکلی جداسازی گردید. با توجه به نتایج بدست آمده، تعداد باکتری های شاخص در اکثر ایستگاه های مورد بررسی بیش از حد استاندارد بود. از طرف دیگر جمعیت باکتری های شاخص هتروتروف نیز نسبتا بالا بود که بیانگر کیفیت پایین آب می باشد. وجود باکتری های مذکور زمینه رشد و تکثیر باکتری های بیماریزا و زیونوز را افزایش داده و در نتیجه سلامت آبزیان و انسان به خطر می افتد. بنابراین جهت کاهش باکتری های اندیکاتور و هتروتروف، بایستی ورود آلاینده های شاخص به رودخانه های منتهی به دریای خزر کاهش یابد و فاضلاب ها و پساب های خروجی پس از تصفیه، مطابق استانداردهای زیست محیطی به رودخانه تخلیه گردند.

    کلیدواژگان: دریای خزر، آب، باکتری، شاخص آلودگی، بیماریزایی در ماهی، منطقه گهرباران، استان مازندران
  • آرزو معصومی احمدسرایی*، شهرام شرفی، علی گنجیان خناری، هومن شجیی صفحات 31-39

    جلبک ها در دنیای امروز مصارف و کاربرد های فراوانی دارند. در بسیاری از کشور ها، جلبک ها بخش عمده ای از اقتصاد را تشکیل داده و ارقام بزرگی از صادرات آن ها به وسیله ی جلبک ها تامین می شود. جلبک سبز دونالیلاDunaliella Salina و انواع گونه های آن از جمله میکروارگانیسم هایی می باشند که در تحقیقات بیوتکنولوزیکی بسیار مورد توجه محققان هستند. در این تحقیق اثر سه تیمار نانو ذرات آهن با غلظت های (75/0 ، 5/7 و 75) بر روند رشد میکرو جلبک دونالیلا در یک دوره رشد مورد بررسی قرار گرفت. برای این امر و مقایسه رشد آن، طی 12 روز و هر دو روز یکبار، شمارش نمونه ها در تیمارهای مختلف صورت گرفت . و نانو ذرات آهن در نتایج این بررسی نشان داد که بیشترین رشد سلولی دونالیلا سالینا در تیمار سوم با غلظت نانو ذرات آهن (75 میلی لیتر) به میزان (105 × 0/25 تعداد سلول در میلی لیتر) و کمترین رشد سلولی در شاهد به میزان(105 × 8/10 تعداد در میلی لیتر) بوده است. میانگین تراکم سلول های میکروجلبک دونالیلا سالینا در تیمار دو با شاهد در روز های ششم و هشتم اختلاف معنی داری وجود نداشت (P>0/05)،اما در روز های دیگر اختلاف معنی داری وجود داشته است (P<0/05). در تیمارهای یک وسه در دوازده روز شمارش نشان داد بین تراکم تعداد سلول میکروجلبک دونالیلا سالینا در روزهای مختلف شمارش اختلاف معنی دار در سطح 95 درصد وجود داشت (P<0/05). همچنین نرخ رشد و ضریب رشد ویژه نشان دهنده رشد بیشتر میکروجلبک دونالیلا سالینا در تیمار سه بود و تیمارهای دیگر نسبت به شاهد رشد بیشتری داشتند. کلمات کلیدی: میکرو جلبک، دونالیلا ،رشد سلولی، نانوذرات آهن، نرخ رشد

    کلیدواژگان: میکرو جلبک، دونالیلا، رشد سلولی، نانوذرات آهن، نرخ رشد
  • محمدعلی افرائی بندپی*، حسن نصرالله زاده ساروی، محمود رامین، سامره باقری، روح الله اسماعیلی صفحات 43-54

    این پژوهش در دو فصل تابستان و پاییز در سال 1393 انجام شد. نمونه برداری از ماهیان در 7 ایستگاه و با استفاده از دستگاه الکترو شوکر با قدرت 3/2 کیووات صورت پذیرفت. هدف از این پژوهش بررسی اثرات برداشت شن و ماسه بر روی تراکم و تغییرات شاخص تنوع گونه ای ماهیان رودخانه هراز میباشد . نتایج نشان داد که میزان تنوع گونه ای از بالادست رودخانه به پایین دست رودخانه افزایش یافت بطوری که میزان آن به ترتیب برابر با 55/0 و 83/2 بود. اختلاف معنی داری از نظر تنوع گونه ای در ایستگاه های مختلف وجود داشت (05/0>p). نتایج حاصل از بررسی بعمل آمده بر روی جمعیت ماهیان در رودخانه هراز نشان داد که ماهی قزل آلای رنگین کمان غالب جمعیت ماهیان در بالادست رودخانه را داشت که می تواند رقیب غذایی برای گونه بومی قزل آلای خال قرمز شده است. همچنین ماهیان صید شده از خانواده کپورماهیان از تنوع گونه ای و تراکم پایینی نسبت به گذشته برخودار بودند بطوری که از گروه گونه های باربوس ماهیان هیچ نمونه ای صید نشد و سایر گونه ها مثل سفید رودخانه ای (Squalius cephalus)، سیاه ماهی (Capoeta capoeta) ، ماهی خیاطه (Alburnoides eichwaldii)، و قزل آلای خال قرمز (Salmo fario) از تراکم بسیار پایینی برخوردار بودند که این امر می تواند به دلیل فعالیت پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان (Onchorhynchus mykiss)، افزایش فعالیت بی رویه کارگاه های برداشت شن و ماسه، عدم توجه به نصب دستگاه فیلتراسیون جهت شستشوی سنگ ها ، کمبود استخرهای مناسب رسوب گیر، افزایش کدورت آب و تاثیر آن بر روی تخم و لارو بچه ماهیان باشد

    کلیدواژگان: ماهیان، تنوع گونه ای، شن و ماسه، رودخانه هراز، ایران
  • سپیده خطیب حقیقی*، احمد قانع صفحات 55-66

    رودخانه ها به عنوان یکی از منابع اساسی تامین آب برای مصارف گوناگون از جمله کشاورزی، شرب و صنعت مطرح می باشند. از این رو پایش کیفیت این منابع با توجه به خشکسالی های اخیر و توسعه شهری و روستایی یکی از وظایف مهم در حیطه مدیریت محیط زیست محسوب می گردد. رودخانه حویق یکی از رودخانه های مهم استان گیلان محسوب می شود که در مسیر خود با عبور از مناطق کشاورزی و شهری انواع آلاینده ها را در خود جمع نموده و در نهایت به دریای خزر می ریزد. هدف از این مطالعه بررسی شاخص آلودگی کلیفرمی و فکال کلیفرم در رودخانه حویق در استان گیلان بر اساس ورود فاضلاب های شهری و صنعتی به این رودخانه می باشد. بررسی آلودگی میکروبی در یک دوره یک ساله و هر فصل یکبار انجام گرفت. تعیین آلودگی کلیفرم کل و مدفوعی با روش MPN انجام شد. نمونه برداری از لایه سطحی آب و رسوب (بستر) رودخانه در ایستگاه های منتخب در بالادست، وسط رودخانه و مصب صورت گرفت. نتایج حاصله نشان داد که بیشترین میزان آلودگی در مصب (آب و رسوب) بوده است. در مجموع، بیشترین میانگین آلودگی لایه سطحی آب، کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی در فصل تابستان بترتیب به تعداد 85/83 و 21/66 در100 میلی لیتر و در رسوب کلیفرم کل و کلیفرم مدفوعی بترتیب به تعداد 106/83 و 35/83 در100 میلی لیتر ثبت شد. در این فصل با بالا رفتن درجه حرارت محیط و افزایش رشد و تکثیر باکتریها ، اخذ مواد غذایی و رقابت نیز بیشتر می شود. در مناطق مصبی بدلیل جریان آرام آب رودخانه و ورود ضایعات مراکز شهری وکشاورزی به آنها، تغییرات محسوسی در فاکتور آلودگی آب رودخانه نسبت به ایستگاه های دارای دبی زیاد، وجود داشت.

    کلیدواژگان: آلودگی، فکال کلیفرم، کلیفرم، رودخانه حویق، استان گیلان
|
  • Pages 1-10

    The aim of current study is effective water quality parameters of Aras River using principal component analysis (PCA) from 2015 to 2016. Samples were collected at four seasons and analyzed using standard methods (titration and spectrophotometer instruments). In this study, thirteen parameters such as water temperature, DO, BOD5, COD, TDS, Turbidity, TA, CO2, pH, DIP, NH4/N, NO2/N and NO3/Nwere analyzed. Results showed that based on PCA test, six parameters were involved in the first component (with variance of 34%) and DO and COD contained high loading factor which there were selected as the main parameters of the first component. Also, in the second component (with 23% variance), the parameters of carbon dioxide and pH, in the third component (with 16% variance), the parameters of BOD5 and NO2- and in the fourth component (with 12% variance), the TA were contributed. This study showed that the PCA test is a suitable and effective method for determining the effective water quality parameters and also dominance source of various contaminations.

    Keywords: Water quality, Source of pollution, Principal Component Analysis, Aras river, East Azerbaijan
  • Taghavi Takyar Mir Babak, Haghighat Khajavi Shabnam, Safari Reza* Pages 11-18

    The aim of this study was to evaluate the antioxidant properties of alcoholic extracted of chlorella vulgaris algae and spirulina platensis. Three concentrations of 200, 400 and 600 μg/ml of ethanolic extracts of algae were evaluated using DPPH (1,1-diphenyl-2- picrylhydrazyl) radical scavenging activity and ferric reducing antioxidant power (FRAP) tests. The results showed that concentration increased for each algae was accompanied by an increasing in antioxidant activity, so that at 600 μg/ml concentration, DPPH and FRAP values for spirulina were 77.12%, 0.46 and for Chlorella 73.27% and 0.43 at 700, respectively. In terms of the antioxidant power of the algae and the side effects of synthetic antioxidants (carcinogens), it is suggested that algae extracts can be used as an alternatives to synthetic antioxidants (by supplementary tests) in a variety of foods.

    Keywords: Cholrella vulgaris, Spirulina pltensis, Antioxidant activity, DPPH, FRAPmethods
  • Zahra Yaghoubzadeh*, Reza Safari, Hasan Nasrollahzadeh Saravi Pages 19-30

    In this project (April 2013- March 2014), microbial indicators of fecal contamination of water contains total coliform, fecal coliform, fecal streptococcus and fish pathogen bacteria in seawater were investigated. Monthly sampling was conducted at surface layers of different stations in 5 and 10m depths. Analysis monthly showed that the range of the average total bacteria in different months of the study fluctuated 12.29 ×104 ± 94.73×104CFU / 100ml in November 2013, 1300 ±17.70×102 CFU / 100ml in April 2014. Mean total coliform were recorded 1.8 ×102 ± 1.48 CFU / 100ml October, 16 ± 16 2013 CFU / 100ml in April 2014. The mean fecal coliform was recorded 40 ± 33 CFU / 100ml in October 2013, 5.5 ± 4.7CFU / 100ml in April 2014 and mean fecal streptococci in different months of 11.1 ± 8.8CFU / 100 ml in October 2013 1.8 ± 1.7CFU / 100 ml in April 2014. Most of the isolated pathogenic bacteria in water sample contained Pseudomonas, Vibrio, Aeromonas and Escherichia coli. According to the results, the number of indicator bacteria was more than standard value of drinking water in most stations. On the other hand heterotrophic bacteria population is also relatively high, which indicates low water quality. The presence of these bacteria increases the growth and reproduction of pathogenic and zoonotic bacteria and, as a result, the health of aquatic and human beings is compromised. Therefore, in order to reduce the indicator and the heterotrophic bacteria, the input of pollutants in the Caspian Sea to the rivers should be reduced and wastewater and wastewater after treatment should be discharged into the river in accordance with environmental standards.

    Keywords: Caspian Sea, water, bacteria, pollution indicator, pathogen in fish, Goharbaranarea, Mazandaran Province
  • Arezo Masoumi*, Shahram Sharafi, Ali Ganjian khenari & Homan Shajaei Pages 31-39

    Today’s, Algae have many uses in the world. In many countries, algae constitute a major part of the economy and algae provide large quantities of the exports. The green micro-algae of Dunaliella and its various species are highly regarded by biotechnology researchers. In this study, the effects of iron nanoparticles solution (0.1 gr/lit concentration) on growth rate of Dunaliella salina evaluated in 3 treatments with different volumes of nanoparticles solution (0.75, 7.5 and 75ml). The cells density was monitored for 12 days and once in 2 days in different treatments and 3 replicates. Based on the results, the maximum cell growths (25.0× 105 cells/ml) were observed in in third treatment (75 ml of nanoparticles solution) and the minimum growth (10.8× 105 cells/ml) was in control treatment. The mean of cell density in second treatment (7.5 ml of nanoparticles solution) was not significantly different with control treatment in 6th and 8th days (p>0/05). However, there were significance difference in other days (P<0/05). The cell density showed significant difference (p<0/05) between first and third treatments (0.75 and 75 ml of nanoparticles solution) at level 95% for 12 days. Also growth rate and specific growth factor indicated that Dunaliella salina increased in third treatment and that other treatments had more growth than control treatment.

    Keywords: Microalga, Dunaliella salina, cell count, Iron nanoparticles, Growth rate
  • Mohammad Ali Afraei Bandpei *, Hassan Nasrollahzadeh Saravi, Mahmoud Ramin, Samareh Bagheri, Rohollah Esmaili Pages 43-54

    This research was carried out in two seasons of summer and autumn in 2014. Fish sampling was done using a 2.3kW electrofishing in 7 stations. The purpose of this study was to investigate the effects of sand and gravel harvesting on abundance and variation of Shannon Wiener Index of Haraz River community. The results showed that the species diversity increased from the upstream (0.55) to the downstream (2.83) of the river and there was a significant difference in Shannon wiener index at different stations (p<0.05). The results of the survey on fish populations in the Haraz river showed that rainbow trout (Onchorhyncus mykiss) had the predominant fish population in the upstream of the river, in which could be a food competitor for the indigenous species of brown trout (Salmo fario) which led to a decrease in the populations of brown trout and its absence in catch and sampling was in the main stream of the river. Also, the catches from the cyprinidae were of a lower variety and density than the past, so that no specimens were collected from the species of fish Barbus spp. groups, and other species such as Squalius cephalus, Capoeta capoeta, Alburnoides eichwaldii, and brown trout (S. fario) has a very low abundance, which could be due to fish aquaculture, the increased activity of the sand and gravel extraction, the lack of attention to the installation of filtration apparatus for rocks washing, increasing the water turbidity and its effect on the eggs and larvae of fish.

    Keywords: Fish, species diversity, Sand grapple, Haraz, River, Iran
  • Khatib haghighi Sepideh*, Ghane Ahmad Pages 55-66

    Rivers have been addressed as one of main resources of water supply for different consumptions including agriculture, drinking and industry. Therefore, with regard to recent droughts, also rural and urban development, monitoring the quality of these resources is considered as an important function in the context of environmental management. Havigh River is one of the most important river in Guilan province and on its way crossing agricultural areas in country and villages collect the pollutants and eventually to the Caspian Sea. The aim of this study was to evaluate coliforms and fecal coliform in the Havigh River in Gilan Province. Study of microbial contamination was performed over a one year period and seasonal sampling was performed. The contamination rate was studied by counting total coliforms (MPN) method. The stations studied were selected from the upstream, middle and estuary regions and sampling was carried out from the water surface and sediment of the river. The results showed that the highest amount of pollution was in estuarine (surface water and sediment) station. Totally, the contaminations average surface water include: the highest amount of coliform contamination was 85.83 numbers in 100 cubic centimeters and the highest amount of fecal coliform contamination was 21.66 numbers in 100 cubic centimeters and sediment include: the highest amount of coliform contamination was 106.83 numbers in 100 cubic centimeters and the highest amount of fecal coliform contamination was 35.83 numbers in 100 cubic centimeters in summer season. Sediment in summer time in this season , but weather increases , the temperature of the environment and as a result the growth of bacteria will be more. Because they need to receive more stuffs and there is more competition. Also the most pollution was considered in the estuary area, because of calm flowing of water and passing through city and agricultural centers, and by entering these damages into the rivers .also garbage house emptying and use of chemical fertilizer and lands the amount of pollution in comparison with other parts of the rivers with rapid flowing of water, has been apparently reached a high level.

    Keywords: Pollution, Fecal Coliform, Coliform, Havigh River, Guilan Province