فهرست مطالب

مدیریت سازمان های دولتی - سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، تابستان 1401)

فصلنامه مدیریت سازمان های دولتی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اردشیر شیری، عاطفه سیفی*، زهرا حیدرنژاد صفحات 11-28

    شایسته هراسی ازجمله بیماری های سازمانی در سازمان های دولتی است که فرایند انتصاب مطلوب را با مشکل مواجه ساخته است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی شایسته هراسی مدیران سازمان های دولتی استان لرستان است. پژوهش حاضر از نظر ماهیت و روش، کیفی از نوع نظریه داده بنیاد است. مشارکت کنندگان در پژوهش مدیران سازمان های دولتی استان لرستان بودند. گردآوری داده ها از طریق نمونه گیری هدفمند با 20 نفر از مدیران با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. در فرایند گردآوری و تحلیل اطلاعات از روش نظریه داده بنیاد اشتراوس و کوربین استفاده و تعداد 45 مفهوم و 6 مقوله اصلی از درون گفته های مشارکت کنندگان استخراج شد. نتایج پژوهش نشان می دهد، شرایطی همانند، ضعف سیستم جانشین پروری، ترس از دست دادن جایگاه، نظام های سنتی مدیریت، کوته فکری، حزب سالاری، نبودن کارراهه شغلی شایسته پرور موجب پدیده شایسته هراسی مدیران می شود و عواملی ازجمله: رقابت های ناسالم، سیاست زدگی، حرص و طمع، فرهنگ رابطه مداری، تبارگماری، زمینه شایسته هراسی مدیران را فراهم می سازند. براساس یافته های پژوهش، حقوق و مزایا، خودخواهی، وابستگی به قدرت، منفعت طلبی این پدیده را تعدیل می کنند که منجر به پیامدهای همانند کوتوله پروری، کاهش سرمایه دانش و مهارت برای آینده، کاهش کارایی و اثربخشی، دل زدگی شغلی، تخریب وجهه اجتماعی مدیر، افزایش ترک خدمت داوطلبانه کارکنان، کاهش خلاقیت سازمانی، عدم پیشرفت سازمان شده است. در نهایت الگوی پژوهش توسط خبرگان به تایید رسید.

    کلیدواژگان: شایسته هراسی، شایسته هراسی مدیریتی، سازمان های دولتی، نظریه داده بنیاد
  • سید رضا پورغفاری، علیرضا منظری توکلی*، سنجر سلاجقه، مهدی دهقانی سلطانی صفحات 27-40

    هدف اصلی از انجام این پژوهش «طراحی و تبیین الگوی آوای کارکنان با تاکید بر فرهنگ سازمانی در بانک های دولتی ایران (مورد مطالعه: ستاد مرکزی بانک کشاورزی و شعب آن در تهران بزرگ)» است. این پژوهش ازجمله پژوهش های آمیخته بوده که از نظر هدف در رده پژوهش های کاربردی و از نظر روش انجام در مقوله پژوهش های توصیفی و از نظر گردآوری داده ها و جمع بندی، در بخش کیفی تحلیل محتوا و در بخش کمی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار پی.ال.اس. و اس.پی.اس است. برای این اقدام، در گام اول متون تخصصی متغیرهای فرهنگ سازمانی و آوای کارکنان ازجمله مقالات داخلی، خارجی، کتاب ها و نشریات معتبر مورد مطالعه قرار گرفت و در گام بعدی با انجام مصاحبه با خبرگان بانک کشاورزی ابعاد آنان شناسایی شد. در این پژوهش 16 خبره جامعه هدف حضور داشته که با روش گلوله برفی هدفمند شناسایی و مصاحبه با آن ها به روش عمیق نیمه ساختاری انجام شد. نتیجه اینکه، تعداد 4 بعد برای فرهنگ سازمانی شامل: مشتری مداری، نظم اندیشی، تخصص گرایی و اخلاق مندی و 4 بعد برای آوای کارکنان شامل: سودمند، بهره مند، انذار و سازگار شناسایی شد. براساس نتایج حاصل، فرهنگ سازمانی بر آوای کارکنان تاثیر داشته و ارتباط آنان مثبت و معنی دار است. هم چنین نتایج نشان داد با ارتقای فرهنگ سازمانی آوای بهره مند، سودمند و انذار افزایش یافته ولیکن باعث کاهش آوای سازگار می شود.

    کلیدواژگان: بانک کشاورزی، فرهنگ سازمانی، آوای کارکنان
  • مهدی محمدی، یاسر مقصودی گنجه، لیلا شهبازی دستجرده* صفحات 41-54

    پژوهش حاضر با هدف پایش تاثیر کاربرد نظریه جنجال نتیجه بر تاب آوری سازمانی با نقش میانجی رفتار سیاسی مدیران سازمان های دولتی اصفهان انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش متشکل از 582 نفر از مدیران سازمان های دولتی شهر اصفهان می باشند که براساس جدول مورگان 231 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد استفاده شده است و روایی ابزارها، با نظر استادان گروه مدیریت تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی و با استفاده از نرم افزار وارپ پی ال اس7 انجام شد. روایی و پایایی پرسشنامه به ترتیب با استفاده روایی واگرا و روایی همگرا و نیز از دو معیار ضریب پایایی ترکیبی و ضریب آلفای کرونباخ انجام گرفت. یافته های آزمون نشان داد که نظریه جنجال نتیجه بر تاب آوری سازمانی و رفتار سیاسی مدیران سازمان های دولتی در شهر اصفهان تاثیر مثبت و معنی دار دارد و همچنین رفتار سیاسی بر تاب آوری سازمانی مدیران سازمان های دولتی در شهر اصفهان تاثیر مثبت و معنی دار دارد.

    کلیدواژگان: نظریه جنجال نتیجه، تاب آوری سازمانی، رفتار سیاسی مدیران، سازمان های دولتی
  • مهدی فلاح نوش آبادی، سید مجتبی محمودزاده*، عباس عیاس پور، مهدی یزدان شناس صفحات 55-74

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی ابعاد و مولفه های الگوی برندکارفرمایی وزارت آموزش و پرورش در جهت جذب و نگهداشت نیروی انسانی مستعد و متخصص است. نوع پژوهش حاضر براساس هدف، کاربردی، براساس روش جمع آوری داده ها، اسنادی- پیمایشی و براساس ماهیت، توصیفی- تحلیلی است. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و توزیع پرسشنامه گردآوری شدند. ابتدا در فاز کیفی، الگوی برندکارفرمایی طراحی شد و سپس در فاز کمی، اعتبارسنجی الگو صورت گرفت. روش تجزیه و تحلیل داده ها در فاز کیفی، تحلیل تم و در فاز کمی، روش تحلیل عاملی تاییدی بود. به منظور رتبه بندی ابعاد و مولفه های الگو از روش تصمیم گیری چند شاخصه و تکنیک ساو استفاده شد. یافته های پژوهش که به شناسایی ابعاد و مولفه های الگوی برندکارفرمایی وزارت آموزش و پرورش منجر شد که شامل: 7 بعد، 28 مولفه 64 شاخص است. نتایج حاصل از رتبه بندی ابعاد الگو نشان داد که بعد نظام مدیریت منابع انسانی در رتبه اول، استراتژی برند در رتبه دوم، استراتژی استخدامی در رتبه سوم، سبک مدیریتی در رتبه چهارم، جایگاه برندکارفرما در رتبه پنجم، شناخت کارکنان در رتبه ششم، ترویج و ارتقای برند در رتبه هفتم قرار دارند. بنابراین، با توجه به رتبه اول نظام مدیریت منابع انسانی در فرایند رتبه بندی ابعاد الگو، باید نظام سازی و حرکت مستمر در چارچوب این نظام و ساختاری متناسب با مدیریت علم، کارآمد و توانمند در حوزه مدیریت منابع انسانی وزارت آموزش و پرورش تعریف و تبیین شود.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، برندکارفرما، جذب و نگهداشت، مدیریت منابع انسانی
  • زینب مولوی*، لیلا نوری صفحات 75-86

    رفتارهای انحرافی مثبت فراتر از هنجارهای سازمانی در جهت بهبود عملکرد سازمان بروز می ‎یابند، علی رغم اهمیت این رفتارها، در ایران هیچ پژوهشی به این رفتارها با نگاه انحراف مثبت نپرداخته است. بنابراین، پژوهش حاضر به منظور شناسایی عوامل موثر بر بروز رفتارهای انحرافی مثبت در میان کارکنان سازمان های دولتی استان قم انجام گرفت. پژوهش حاضر به روش کیفی و از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها پیمایشی انجام گرفت. جامعه پژوهش خبرگان رفتار سازمانی، منابع انسانی و روان شناسی سازمانی بودند که دارای تجربه در سازمان های دولتی استان قم بودند و به روش قضاوتی و با معیار اشباع نظری داده ها، 17 نفر مشارکت کردند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و از تحلیل مضمون برای تحلیل داده ها استفاده شد. برای اطمینان از قابلیت اعتماد و اعتبار پژوهش حساسیت پژوهشگر، انسجام روش شناسی، متناسب بودن نمونه، گردآوری و تحلیل هم زمان داده ها و اندیشیدن نظری اجرا شد. براساس یافته ها، 25 عامل موثر بر بروز رفتارهای انحرافی مثبت در پنج دسته عوامل فردی، عوامل سازمانی، عوامل قانونی، عوامل مدیریتی و عوامل مربوط به شغل شناسایی شدند. در نهایت، پیشنهادهای سازنده ای برای ایجاد یا تقویت این عوامل در سازمان به منظور ایجاد یا تقویت رفتارهای انحرافی مثبت ارایه شد.

    کلیدواژگان: انحراف از استانداردها، رفتارهای انحرافی مثبت، کژکارکردی سازمانی، هنجارهای سازمانی
  • علی شریعت نژاد* صفحات 87-102

    پژوهش حاضر با هدف شناخت و فهم پدیده هوبریس رهبران ازطریق شناسایی عوامل شکل دهنده و پیامدهای آن انجام پذیرفت. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های آمیخته با رویکرد کیفی و کمی است که از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری اطلاعات پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر خبرگان هستند که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی و براساس اصل کفایت نظری اعضای نمونه آن انتخاب شد. ابزار گردآوری داده در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی پرسشنامه است. در این پژوهش برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش کدگذاری و نرم افزار Atlas.ti و برای تحلیل کمی از روش دیمتل فازی بهره گرفته شد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که تحکم بی منطق، پارادوکس قدرت، تصور وهم آلود از نبوغ و دانش شخصی، عدم-تحرک مغزی و تنبلی ذهنی، غرور و خودشیفتگی و اختلالات شخصیتی و رفتاری مهمترین عوامل شکل دهنده پدیده هوبریس رهبران هستند. همچنین تمرکز در تصمیم گیری، رهبری مغرورانه، بهره کشی و استثمار منابع انسانی، مدیریت خودکامه و کاهش انگیزه و تعهد پیروان و زیردستان به عنوان مهترین پیامدهای پدیده هوبریس رهبران است.

    کلیدواژگان: هوبریس، هوبریس رهبران، غرور و خودشیفتگی، سازمان های دولتی
  • تورج ارجمندی اکرم، فرهاد نژادحاجی علی ایرانی* صفحات 103-122
    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی وضعیت کارکردهای نوین رهبری در سازمان های دولتی استان آذربایجان غربی و ارایه الگوی مناسب برای توسعه وضعیت موجود در آن سازمان ها می باشد. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت موضوع و روش، از نوع تحقیقات آمیخته تشریحی (کمی- کیفی) است. این پژوهش در دو بخش کمی و کیفی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، در بخش پژوهش کمی، مدیران و روسا و کارشناسان متخصص در سازمان های دولتی استان آذربایجان غربی است و در بخش پژوهش کیفی، مدیران سازمان های دولتی، خبرگان و استادان دانشگاهی در استان آذربایجان غربی است. برای گردآوری داده های پژوهش، در بخش کمی، از پرسشنامه محقق ساخته بر مبنای چارچوب نظری «سانجای ساکسنا و پور نیما آواستی» بوده و در بخش کیفی، از سوالات باز با روش مصاحبه نیمه ساختارمند و مصاحبه گروه های کانونی استفاده شد و برای تحلیل داده های نیز، در بخش کمی، از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. در این چارچوب برای آزمون نرمال بودن توزیع داده های جامعه از «کلموگروف اسمیرنف» و برای آزمون فرضیه ها از آزمون تی تک نمونه ای و آزمون تی-استیودنت و آزمون رگرسیون خطی و تحلیل معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد و در همه محاسبات و آزمون ها از نرم افزار اس. پی. اس. اس. و آموس استفاده شده است. در بخش کیفی، از جداول کدگذاری باز و مفهوم سازی و مضمون سازی و متغیر (تم) سازی به منظور طراحی و ارایه مدل های اصلی پژوهش استفاده شده است. براساس نتایج حاصل از این پژوهش در بخش کمی، سازمان های دولتی استان آذربایجان غربی در حد کمتر از متوسط از کارکردهای نوین رهبری استفاده می نمایند به عبارت دیگر، وضعیت موجود کارکردهای نوین رهبری در سازمان های دولتی استان آذربایجان غربی کمتر از حد متوسط است و براساس نتایج کیفی، الگویی برای توسعه وضعیت موجود کارکردهای نوین رهبری در سازمان های دولتی ارایه شد. در الگوی ارایه شده برای سازمان های دولتی 14 مضمون اصلی (متغیر اصلی) و 39 مضمون فرعی وجود دارد.
    کلیدواژگان: کارکردهای نوین رهبری، سازمان های دولتی، توسعه وظایف رهبری، رهبری سازمانی
  • جواد معدنی*، سید مهدی الوانی صفحات 123-139

    امروزه با پیشرفت جوامع، تغییر و تحولاتی عظیمی در ابعاد مختلف پدید آمده است که موجب متورم شدن دولت ها و سازمان های آن ها شده است. به همین منظور، اکثر کشورها به دنبال راهکارهای موثری در این زمینه هستند که تمرکززدایی، یکی از مهم ترین آن هاست. هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی و تبیین مولفه های اصلی و موثر در تمرکززدایی امور اداری از سازمان های دولتی است که با استفاده از روش ترکیبی به بررسی موضوع می پردازد. روش پژوهش حاضر ترکیبی یا آمیخته است که با رویکرد نسبی متوالی با وزن نابرابر در سه فاز کیفی-کیفی-کمی انجام شده است. در این پژوهش، به ترتیب از سه روش "مرور سیستماتیک- تحلیل مضمون- پیمایش" استفاده شده است. ابزار اصلی مورد استفاده در فاز کیفی، مصاحبه و در فاز کمی، پرسشنامه  است که به ترتیب از 12 نفر از خبرگان در فاز کیفی و 31  نفر هم در فاز کمی اطلاعات و داده های مربوطه استخراج شدند. مطابق با یافته های پژوهش، در فاز اول -روش مرور سیستماتیک- 19 مقاله جهت تعیین محورهای موضوعی انتخاب و موردبررسی قرار گرفتند. در فاز دوم، با استفاده از روش تحلیل مضمون 163 شاخص شناسایی شدند که از میان آن ها، 37 مضمون پایه، 17 مضمون سازمان دهنده و 4 مضمون فراگیر استخراج شد. مطابق با نتایج و تحلیل های صورت گرفته، علاوه‎بر اینکه مولفه های شناسایی شده، مطابق با برنامه جامع اصلاح نظام اداری هستند، از سوی دیگر می توانند در راستای رفع خلل و ناکامی های این حوزه مثمر ثمر باشند.

    کلیدواژگان: تمرکززدایی، امور اداری، سازمان های دولتی، مطالعه ترکیبی
  • مهدی انصاری پور*، غلامعلی طبرسا، علی اصغر پورعزت صفحات 141-153

    هر از چندگاهی شنیده یا دیده می شود که فلان سازمان یا شرکت یا بنگاه اقتصادی، مالی، سیاسی، فرهنگی و آموزشی دچار نوعی فساد از درون و یا بیرون شده است. تاکنون اقدامات مختلف و متعددی درزمینه مبارزه با فساد در کشور در قالب تصویب قوانین و ایجاد نهادهای نظارتی صورت گرفته است، اما هیچ کدام از موارد مذکور آن طور که باید و شاید نتوانسته اند در راه مبارزه با فساد موفق عمل کنند. به همین دلیل می بایست رویکرد دیگری در مبارزه با فساد در پیش گرفته شود. در سالیان اخیر توجه کشورهای پیشتاز در مبارزه با فساد از توجه صرف به ساختارها و نهادهای قانونی به سمت استفاده از ظرفیت های موجود در نظارت عمومی و یا به تعبیری سوت زنی تغییر کرده است. با توجه به تاثیرات و پیامدهای سوت زنی بر عملکرد سازمان ها پژوهش حاضر تلاش دارد تا برای اولین بار در کشور پدیده سوت زنی را با رویکرد سیستمی و استفاده از طرح نظام مند نظریه داده بنیاد، با بهره گیری از تجارب واقعی سوت زنان فعلی و گذشته سازمان ها در بافت فرهنگی کشور مورد بررسی قرار دهد. این مدل می تواند به نوعی وضعیت سوت زنی در کشور را از ورودی های سوت زنی گرفته تا خروجی های آن به صورت ملموس به تصویر کشاند. درواقع تجربه زیسته سوت زنی سوت زنان در این پژوهش در قالب یک مدل جامع قرار گرفت و چیستی، چرایی، چگونگی و پیامدهای مورد انتظار این پدیده در بافت فرهنگی کشور کشف شد.

    کلیدواژگان: الگوی بومی سوت زنی، فساد سازمانی، سوت زنی، نظریه داده بنیاد، سوت زنان واقعی
  • محمدمیلاد احمدی، محمدمهدی مهتدی صفحات 155-176

    در دنیای پژوهش‌های میان‌رشته‌ای، تمام رشته‌ها از جمله شاخه‌های علوم انسانی و اجتماعی، به نحوی مفاهیم و نظریه‌هایی را از سایر رشته‌ها و حوزه‌ها «استقراض» می‌کنند. بسیاری از پژوهش‌های سازمان و مدیریت از زمینه‌های بنیادی نظیر روان‌شناسی، جامعه‌شناسی و تاریخ بهره گرفته‌اند و اصولا بخش عظیمی از نوآوری در رشته‌های علوم اجتماعی و رفتاری همانند مدیریت، به سبب برگیری ایده‌های دیگر رشته‌ها است که تجلی پژوهش‌های «دلالت‌پژوهی» است. پژوهش حاضر، گزارش مستقلی از بررسی موضوع «ساختار» و «سازمان« از دیدگاه حاکمیتی و در مروری تاریخی است. این گزارش به بررسی این مفهوم در برش‌های محدود تاریخی- حاکمیتی ایران در تمدن هفت‌هزار ساله می‌پردازد. با توجه به این‌که مفهوم «ساختار» نسبتا نوپدید است و در چنین مروری، غالبا گزاره‌ها و دلالت‌های الهام‌بخش مورد اشاره به آن استخراج خواهد شد، طبعا یافته‌های این بررسی بر مفاهیمی مانند «دیوان»، «تشکیلات»، «نظام اداری» و «نظام حاکمیتی» نیز دلالت خواهد داشت. برخی دلالت‌های تاریخی و موضوعی در دوازده دوره بررسی شده عبارت‌اند از: دوره تمدن‌های اولیه (قوانین حمورابی، شورای شیوخ)، تمدن مادها (پایگاه ساتراپی، آیین‌های شهریاری)، حکومت هخامنشیان (دودمان‌های هفت‌گانه ممتاز، فرماندهان چهارگانه)، ساسانیان (دبیهران، دبهیربد)، سازمان‌دهی پیامبر گرامی اسلام (ص) و امیرالمومنین (ع) (تراتیب الاداریه، والیان و امیران)، صدر اسلام (اداره بیتالمال، دیوان برید)، حکومت‌های عباسیان (خلیفه، گردانندگان دربار)، سلجوقیان (الگوی دیوان‌سالاری، دیوان عرض)، پسامغول (داروغچی، باسقاق، شحنه، نظام اداری دوگانه چینی)، سلسله صفویان (کارگران و اصناف، دولتخانه، مناصب موروثی و قزلباشان)، قاجار (کارگزاری، ادارات خمسه، وزارتخانه و کاربه‌دستان اداری) و پس از مشروطه (دستگاه‌های اجرایی، قانون تشکیلات، خویشاوندسالاری و اصل تفکیک قوا).

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، نظام اداری، دلالت پژوهی، تاریخی- حاکمیتی، ایرانی- اسلامی
|
  • Ardeshir Shiri, Atefeh Seify *, Zahra Heydarnezhad Pages 11-28

    Merit-phobia is considered one of the organizational diseases in governmental organizations, which has hindered the favorable appointment process. Therefore, the purpose of this study is to Designing a merit-phobia model of the managers of governmental organizations in Lorestan province. The present study has a qualitative design and uses the grounded theory method. Participants in the study were managers of government organizations in Lorestan province. Data were collected through purposive sampling with 20 managers using semi-structured interviews. In the process of data collection and analysis, the grounded theory method proposed by Strauss and Corbin was adopted. Six main categories and 45 concepts were extracted from the interviews. The findings revealed that conditions such as the weakness of the succession system, fear of losing position, traditional management systems, narrow-mindedness, partisanship, lack of a decent career path bring about the phenomenon of managers' merit-phobia. Factors such as unhealthy competition, politicization, greed, the relationship-oriented culture, and nepotism provide a background for managers' merit-phobia. According to the findings, salaries and benefits, selfishness, dependence on power, utilitarianism modify this phenomenon, which leads to consequences such as dwarfism, reduced investment of knowledge and skills for the future, reduced efficiency and effectiveness, job boredom, degradation of the manager's social reputation, increased the employee voluntary leave, reduced organizational creativity, and lack of organizational progress. Finally, the study model was approved by experts.

    Keywords: Merit-Phobia, Managers Merit-Phobia, Governmental Organizations, Grounded Theory
  • Seyed Reza Pourghafari, Alireza Manzari Tavakoli *, Sanjar Salajeghe, Mahdi Dehghani Soltani Pages 27-40

    The main purpose of this study is to "design and explain the employee voice pattern with emphasis on organizational culture in state-owned banks in Iran in order to provide the desired model (Case study: the headquarters of the Agricultural Bank and its branches in Tehran)." This research is one of the mixed researches which is in the category of applied researches in terms of purpose and is in the category of descriptive researches in terms of research method and is in the qualitative part of content analysis in terms of data collection and summarization and in the quantitative part of the structural equations is using SPSS and PLS software. For this action, in the first step, the specialized texts of organizational culture variables and employee voices, including internal and external articles, books and valid publications, were studied, and in the next step, their dimensions were identified by conducting interviews with Agricultural Bank experts. In this study, 16 experts from the target population were present who were identified by snowball method and interviewed by deep semi-structural method. As a result, 4 dimensions were identified for organizational culture including Customer orientation, discipline, specialization and ethics and 4 dimensions for the employee voice, including: useful, beneficiary, consistent and warning. Based on the results, organizational culture has an effect on employee voice and their relationship is positive and significant. The results also showed that with the promotion of organizational culture, the voice of useful, beneficiary and warnings increased but decreased the consistent voice.

    Keywords: agricultural bank, Organizational culture, Employees’ Voices
  • Mehdi Mohammadi, Yasser Maghsoudi Ganjeh, Leila Shahbazi Dastjerdeh * Pages 41-54

    The purpose of this study was to investigate the effect of commotion-goal theory application on organizational resilience with the mediating role of political behavior of Isfahan public organizations managers. This research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of method. The statistical population of the study is 582 managers of public organizations in Isfahan and 231 people were selected as a sample based on Morgan table. Standard questionnaires were used to collect data. The validity of the tools was confirmed by the opinion of the professors of the management group. Data analysis was performed by structural equation modeling with partial least squares approach and using WarpPLS7 software. The validity and reliability of the questionnaire were examined using divergent validity and convergent validity, respectively, as well as two criteria of combined reliability coefficient and Cronbach's alpha coefficient. Results show that the commotion-goal theory has a positive and significant effect on organizational resilience and political behavior of public organizations managers in Isfahan and political behavior has a positive and significant effect on organizational resilience of Isfahan public organizations managers.

    Keywords: Commotion-Goal Theory, organizational resilience, Political Behavior, Public Organizations
  • Mehdi Fallah Nooshabadi, Seyed Mojtaba Mahmoudzadeh *, Abbas Abbaspour, Mehdi Yazdanshenas Pages 55-74

    The purpose of the current research is to identify and rank the dimensions and components of the employer brand pattern of the Ministry of Education in order to absorb and retain talented and specialized human resources. The current type of research is applied based on the purpose, based on the data collection method, documentary-survey and descriptive-analytical based on the nature. The method of data analysis in the qualitative phase was theme analysis, and in the quantitative phase, confirmatory factor analysis was used. In order to rank the dimensions and components of the pattern, the Multiple Attribute Decision Making method and the SAW technique were used. The findings of the research, which led to the identification of the dimensions and components of the employer brand pattern of the Ministry of Education, include: 7 dimensions, 28 components and 64 indicators. The results of the ranking of the dimensions of the pattern showed that, after the human resources management system, the brand strategy is the second and brand promotion and development ranks seventh. Therefore, according to the first rank of the human resources management system in the ranking process of the dimensions of the pattern, systemization and continuous movement within the framework of this system and structure should be defined and explained in accordance with scientific, efficient and capable management in the field of human resources management of the Ministry of Education.

    Keywords: Education, employer brand, absorb, retention, Human Resources Management
  • Zeinab Molavi *, Leila Noori Pages 75-86

    Positive deviant behaviors are behaviors that occur beyond organizational norms to improve organizational performance. Despite the importance of these behaviors, no research has been conducted on these types of behaviors in Iran. Identifying the factors affecting the occurrence of these behaviors can help their occurrence and strengthening in organizations. Therefore, the aim of this study is to identify the factors affecting the occurrence of positive deviant behaviors among employees of public organizations in Qom province. The present study is applied in terms of purpose and survey in terms of data collection. The study population was all experts familiar with the subject of research and had expertise and experience in the field of research and public organizations in Qom province. 17 people were selected by judgmental method and theoretical data saturation criteria. The research instrument was a semi-structured interview. Content analysis and coding methods were used to analyze the data obtained from the interviews. Based on the results, a total of 25 factors affecting on the occurrence of positive deviant behaviors were identified in public organizations, which were divided into five categories: Which include individual factors, Organizational factors, Legal factors, Managerial factors and finally, job-related. Finally, constructive suggestions were made to create or reinforce these factors in the organization to create or reinforce positive deviant behaviors.

    Keywords: Positive Deviant Behaviors, Organizational Dysfunction, Organizational Norms, Deviation from Standards
  • Ali Shariatnejad * Pages 87-102

    present study aimed to identify and understand the phenomenon of Hubris-leaders was conducted. The present study is a mixed research with a qualitative and quantitative approach. The statistical population of the study is experts who were selected using the snowball sampling method and based on the principle of theoretical adequacy. The data collection tool is a semi-structured interview in the qualitative part and questionnaire in the quantitative part was used. In this research, coding method and Atlas.ti software were used for data analysis in the qualitative part and dimetl fuzzy method was used for quantitative analysis. The results indicate that irrational dominance, power paradox, delusional perception of genius and personal knowledge, cerebral immobility and laziness, arrogance and narcissism and personality and behavioral disorders are the most important factors shaping the phenomenon of Hubris leaders. Also, the centralization on decision-making, arrogant leadership, exploitation of human resources, authoritarian management and reducing the motivation and commitment of followers and subordinates are the most important consequences of the phenomenon of Hubris-leaders.

    Keywords: Hubris, Hubris Leaders, Pride, Narcissism, government organizations
  • Touraj Arjomandiakram, Farhad Nejadhajiali Irani * Pages 103-122
    The main purpose of this study is to investigate the status of new leadership functions in government organizations in West Azerbaijan province and to provide an appropriate model for the development of the existing situation in those organizations. The present research is applied in terms of purpose and in terms of the nature of the subject and method, it is a mixed descriptive (quantitative-qualitative) research. This research has been done in two parts, quantitative and qualitative. The statistical population of this research is in the quantitative research section, managers, heads and specialized experts in government organizations of West Azerbaijan province; In the field of qualitative research, he is the director of government organizations, elites and university professors in West Azerbaijan province. To collect research data, in the quantitative research section, a researcher-made questionnaire based on the theoretical framework of "Sanjay Saxena and Pour Nima Avasti" was used and in the qualitative research section, open-ended questions were used through semi-structured interviews and focus group interviews. Descriptive and inferential statistics have been used to analyze the research data in the quantitative research section. In this framework, Kolmogorov-Smirnov was used to test the normality of the data distribution of the population, and one-sample t-test, t-student test, linear regression test, structural equation analysis, and confirmatory factor analysis were used to test the hypotheses. SPSS and AMOS software have been used in all calculations and tests. In the qualitative research section, open coding tables, conceptualization, thematicization, and variable (theme) construction have been used to design and present the main research models. According to the results of this research in the quantitative research section, government organizations of West Azerbaijan province use new leadership functions to a lesser extent than the average. In other words, the current situation of new leadership functions in government organizations of West Azerbaijan province is less than average; Based on the results of qualitative research, a model for developing the current status of new leadership functions in government organizations was presented. In the proposed model for government organizations, there are 14 main themes (main variable) and 39 sub-themes.
    Keywords: New functions of leadership, government organizations, development of leadership tasks, organizational leadership
  • Madani Madani *, Mahdi Alvani Pages 123-139

    Nowadays, with the development of societies, great changes and developments have occurred in various dimensions, resulted in enlargement of governments and their organizations. Thus, most countries are looking for effective solutions in this area and decentralization is one of the most important of them. The main aim of this study is to identify and explain the main and effective components in the decentralization of administrative affairs of public organizations. It examines the issue using a mixed method. The present study is a mixed research conducted with a partially mixed sequential dominant status design in three qualitative-qualitative-quantitative phases. In this research, three methods of "systematic review, thematic analysis, and survey", respectively, were used. The main tool was interview in the qualitative phase and the questionnaire in the quantitative phase. A total of 12 experts in the qualitative phase and 31 people in the quantitative phase were used to extract information and data. Based on the research results, in the first phase (systematic review method), 19 articles were selected and reviewed to determine thematic axes. In the second phase, 163 indicators were identified using thematic analysis method, from which 37 basic themes, 17 organizing themes and 4 global themes were extracted. Based on the results and analyses, the components can be identified in accordance with the comprehensive plan to reform the administrative system and they can be effective in eliminating the gaps and failures in this base.

    Keywords: Decentralization, Administrative Affairs, Public Organizations, Mixed study
  • Mahdi Ansaripour *, Gholamali Tabarsa, AliAsghar Pourezzat Pages 141-153

    From time to time it is heard or seen that some organization or company or economic, financial, political, cultural and educational enterprise has suffered some kind of corruption from inside or outside. So far, various measures have been taken to combat corruption in the country in the form of passing laws and establishing regulatory bodies, but none of these cases have succeeded in the fight against corruption as they should and perhaps have not. For this reason, another approach must be taken in the fight against corruption. In recent years, the focus of leading countries in the fight against corruption has shifted from mere attention to legal structures and institutions to the use of existing capacities in public oversight, or in other words, whistleblowing. Considering the effects and consequences of whistleblowing on the performance of organizations, the present study tries to establish the whistleblowing phenomenon for the first time in the country with a systematic approach and using grounded theory, using the real experiences of current and past whistleblower organizations in the country's cultural context. This model can somehow depict the situation of whistleblowing in the country from whistleblowing inputs to its outputs in a tangible way. In fact, the experience of whistleblowing in this study was in the form of a comprehensive model and what, why, how and expected consequences of this phenomenon were discovered in the cultural context of the country.

    Keywords: Whistleblowing Pattern, whistleblowing, Organizational Corruption, Grounded Theory, Real. Whistleblower
  • MohammadMilad Ahmadi, MohammadMahdi Mohtadi Pages 155-176

    In interdisciplinary research, all disciplines, including the humanities and social sciences, "borrow" some concepts and theories from other disciplines and fields. Many studies of organization and management have used fundamental fields such as psychology, sociology, and history, and a large part of innovation in social sciences and behavioral sciences, such as management, is due to the inclusion of ideas in other disciplines, which is the manifestation of "implication research The present study is an independent report on the issue of "structure" and "organization" from the governance perspective and in a historical review. This report provides an overview of this concept in the limited governal- historical periods of Iran's history in the seventy-thousand-year-old civilization. Given that the concept of "structure" is relatively new, in such a review, the inspiring propositions and implications referred to it have been extracted. The findings of this study naturally focus on concepts such as "court", "organizations", "administrative system", and "system of government". Some historical and thematic implications studied in the twelve periods are the period of early civilizations (Hammurabi laws, sheiks council), the Median civilization (Satrapy Base, Royal Ordinances), the Achaemenid kingdom (Seven privileged lineages, Four commanders), Sassanids (Dabiran, Dabirbod), organization of the Holy Prophet (PBUH) and Amir-al-Mo'menin (AS) (Taratib-ol Edariyah, Valys, and Amirs), Sadr of Islam (Beyt-ol-Maal Department, Barid court), Abbasid governments (caliphs, courtiers), Seljuks (model of bureaucracy, Arz Court), Post-Mongol (Daroughchi, Basghagh), Safavid Dynasty (Workers and guilds, government houses, hereditary positions, and Qazalbashans), Qajar (Brokerage, Khamsa offices, ministries, and administrative staff), and post-constitutional (Executive organizations, the law of formations, Nepotism, and the principle of separation of powers).

    Keywords: Organizational Structure, Administrative System, Implication Research, Historical- Governale, Iranian-Islamic