فهرست مطالب

سیستم های فازی و کاربردها - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1401)

نشریه سیستم های فازی و کاربردها
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کامبیز بدیع* صفحات 1-26

    در طی چند دهه اخیر، امکان و احتمال به عنوان دو مفهوم کلیدی در بیان عدم قطعیت (نایقینی) پا به پای یکدیگر در قلمروی تصمیم ورزی من جمله بازشناسی الگوها ایفای نقش نموده اند. آنچه ایندو را از هم مجزا می سازد، همانا تاکید امکان بر وضعیت ساختار موجود در یک موقعیت است، حال آنکه احتمال عمدتا سعی دارد تا بر کارکردهای تجربه شده در گذشته یک مسیله تاکید ورزد. زمانی که بحث ساختار به میان می آید این پرسش مطرح است که اجزای یک الگو و یا یک موقعیت چگونه بر پایه مدل های معین پا به ظهور می نهد، و زمانی که موضوع ادراک برپایه امکان مطرح است، می توان چشم برآن داشت که طیفی از امکانات بالقوه در خصوص این اجزا گرد هم آمده تا به این الگو که درون آن اجزاء هر کدام بر پایه مدل ویژه ای به صحنه آمده اند، هویت بخشند. به تعبیری می توان ادعا داشت که همباشی مجموعه ای از ساختارهای شکیل معنادار می تواند زمینه ساز دریافت بهین از طبقات ممکن حاکم بر ساختاریابی این الگو باشد. در این مقاله سعی بر آن است که نشان داده شود چگونه با اتکاء بر اطلاعات مربوط به مجموعه ای از ساختارهای شکیل معنادار که برپایه مدل های معینی پا به عرصه ظهور نهاده و هویت بخش طبقات مربوطه هستند، و در کنار آن بهره گیری از منطق امکان، می توان در نهایت امکان تعلق یک الگو را به طبقات گوناگون سنجید. جهت ارایه تصویری روشن از رویکرد پیشنهادی، این مقوله در خصوص الگوی اشکال که طبیعتی ساختاری دارند، به بحث گذارده می شود.

    کلیدواژگان: امکان، ادراک، بازشناسی الگو، طبقات الگو، الگوی اشکال، ساختارهای شکیل معنادار
  • رضا عامری*، محمد حمیدی، علی صمدی فام صفحات 27-53
    در این مقاله ابرفضاهای برداری)کراسنری(را مورد مطالعه قرار داده و ابرفضاهایبرداری)شبه (توپولوژیک فازی را معرفی می کنیم. نشان می دهیم در یک ابرفضای برداریخارج قسمت از یک ابرفضای برداری شبه توپولوژیک فازی، اگر نگاشت خارج قسمت باز فازیباشد آن گاه ابرفضای برداری خارج قسمت نیز یک ابرفضای برداری شبه توپولوژیک فازی استو نشان می دهیم اگر ابرفضای برداری خارج قسمت فشرده فازی باشد در این صورت ابرفضایبرداری خارج قسمت نیز فشرده فازی خواهد شد. در پایان حاصل ضرب ابرفضاهای برداریشبه توپولوژیک فازی را بررسی می کنیم و نشان می دهیم که حاصل ضرب دو ابرفضای برداریشبه توپولوژیک فازی روی یک ابرمیدان، یک ابرفضای برداری شبه توپولوژیک فازی روی آنابرمیدان استدر این مقاله ابرفضاهای برداری)کراسنری(مورد مطالعه قرارگرفته شده است وابرفضاهای برداری)شبه (توپولوژیک فازی به عنوان تعمیمی از آن معرفی گردیده است. نشانمی دهیم در یک ابرفضای برداری شبه توپولوژیک فازی، ابرفضای خارج قسمتی روی یک زیرابرفضا از آن، یک ابرفضای برداری شبه توپولوژیک فازی است و به خواص آن می پردازیم. درپایان روی حاصل ضرب ابرفضاهای برداری شبه توپولوژیک فازی می پردازیم و نشان می دهیم کهحاصل ضرب دو ابرفضای برداری شبه توپولوژیک فازی روی یک ابرمیدان، یک ابرفضای برداریشبه توپولوژیک فازی روی آن ابرمیدان است.
    کلیدواژگان: ابرفضا، توپولوژی، شبه توپولوژی، فازی
  • رضا عامری*، زهرا ناظم عاشورا صفحات 55-81

    فرض کنید , (Sیک ابرگروه) ابرگروه واره(فازی باشد. در این مقاله ما گراف فازی ΓSرا از طریق رابطه αو∗ αکه به ترتیب رابطه اساسی و بستار متعدی رابطه اساسی هستند، به ابرگروه) ابرگروه واره(فازی نظیر می کنیم. سپس با بررسی ویژگی های جبری ابرگروه فازی Sو ویژگی هایگرافی ،ΓS رابطه ای بین این دو نظریه برقرار می کنیم. به این ترتیب ما چند ارتباط مهم بین دو ساختارمختلف پیدا می کنیم، همچنین با چند مثال، رابطه بین یک ابرگروه فازی و گراف های متناظر با آن راروشن می کنیم. پس از آن ضمن تعریف یک ابر عمل فازی متناظر با گراف فازی به بیان خصوصیتاین ابرعمل فازی می پردازیم. در بخش آخر مقاله نیز کاربرد این گراف و ابرعمل فازی را در مدلسازیانتشار ویروس کرونا و پیشنهادی به صورت الگوریتم برای روند انتشار این ویروس بیان شده است.فرض کنید)◦ , (Sیک ابرگروه) ابرگروه واره(فازی باشد. در این مقاله ما گراف فازی ΓSرا از طریق رابطه αو∗ αکه به ترتیب رابطه اساسی و بستار متعدی رابطه اساسی هستند، به ابرگروه) ابرگروه واره(فازی نظیر می کنیم. سپس با بررسی ویژگی های جبری ابرگروه فازی Sو ویژگی هایگرافی ،ΓSرابطه ای بین این دو نظریه برقرار می کنیم.

    کلیدواژگان: ابرگروه، گراف وابسته، رابطه اساسی، گراف همبند
  • مرضیه شمسی زاده*، محمدمهدی زاهدی، خدیجه ابول پور صفحات 83-107

    در این مقاله ، در ابتدا با در نظر گرفتن تعریف مجموعه ی نو ترو سوفیک ، تعریفاتو ما تای نو تروسوفیک عمومی را بیان و مفهوم همگون سازی را ارایه می دهیم . سپس ، الگوریتمیبرای تشخیص رابطه همگون سازی بین دو اتوماتا ارایه داده و پیچیدگی زمانی آن را محاسبهمی کنیم . علاوه بر این ، نشان می دهیم که اجتماع همگون سازی ها روی دو اتو ما تای نو ترو سو فیکعمومی ، خود یک همگون سازی بین آن ها ست. همچنین ، نشان می دهیم که اگر یک رابطههمگون سازی بین دو اتو ما تای نو ترو سوفیک عمومی برقرار باشد زبان های دو اتو ما تای مذ کوربا هم برابر هستند . در ادامه ، با در نظر گرفتن بزرگترین همگون سازی بین اتو ما تای نو ترو سو فیکعمومی ، اتو ما تای نو ترو سو فیک عمومی خارج قسمتی را ارایه داده و نشان می دهیم که این اتو ما تا ،یک اتو ماتای کمینه است که زبان اتو ما تا را حفظ می کند . برای واضح تر شدن مفا هیم و قضا یا یارایه شده چند مثال ارایه می دهیم .

    کلیدواژگان: اتوماتای عمومی، مجموعه نوتروسوفیک، هم ارزی اتوماتا، اتوماتای فازی
  • زهرا بهدانی*، وحیده احراری صفحات 109-137

    علم داده کاوی با گسترش سیستم های پایگاه داده و حجم بالای داده های ذخیره شده در این سیستم ها، مطرح شده است تا بتوان الگوهای مفید در داده ها را شناسایی کرده و با در اختیار قرار دادن اطلاعات به کاربران، آنها را در اتخاذ تصمیمات مهم کمک نمود. در علم داده کاوی نظریه مجموعه های فازی نقش مهمی دارد و باعث پیدایش ‎«‎داده کاوی فازی‎»‎ شده است. پژوهش های متعددی در حوزه داده کاوی فازی انجام شده که در این مقاله، نقش مبحث فازی در درختان تصمیم مورد مطالعه قرار گرفته است. درخت های تصمیم از عمومی ترین روش های یادگیری با ناظر می باشند. ولی چنانچه داده ها دارای کاستی ها و مشکلاتی از قبیل اغتشاش، حجم کم نمونه، دقت کم، ارزیابی شخصی و... باشند، درخت تصمیم کارایی کافی را نخواهد داشت. علاوه بر این مشکلات دیگری مانند وجود ویژگی های عددی پیوسته یا گسسته با اندازه زیاد نیز عملکر این درخت ها را تحت تاثیر قرار خواهند داد. در مواردی که درخت تصمیم دچار نقص می شود یک رهیافت جایگزین، ترکیب منطق فازی با درخت های تصمیم است. که حاصل آن درخت های تصمیم فازی است.لازم به ذکر است که بر خلاف داده کاوی کلاسیک، در حال حاضر در داده کاوی فازی معیارهای متشکل از مجموعه داده های فازی برای مقایسه الگوریتم ها وجود ندارد.مقاله حاضر به بررسی مفهوم درخت های تصمیم و منطق فازی می پردازد و سپس ترکیب این دو مفهوم یعنی درخت تصمیم فازی را تعریف خواهد کرد و به کاربرد ها و اهمیت آن خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: مجموعه های فازی، داده کاوی، درخت تصمیم فازی، تابع عضویت
  • سعیده ظهیری* صفحات 139-159
    ر این مقاله، مفهوم L-جبرهای متشابه را معرفی می کنیم و خواص این جبر جدید رابررسی می نماییم. یک L-جبر متشابه یک L-جبراست که به یک عملگر دوتایی S) تشابه)مجهز شده است. وجود عملگر تشابه، باعث بوجود آمدن خواصی ویژه در این ساختار جبری میشود. در ادامه مطالعه این ساختار جبری، خواصی از این جبر بدست می آوریم و به این صورت،این جبر را طبقه بندی می کنیم. برای هر L-جبر X زیر مجموعه های X-فازی را تعریفمی کنیم و ارتباط این زیر مجموعه ها را با L-جبر های متشابه بررسی می کنیم. علاوه بر این،ایدآل های متشابه(S-ایدآل) در L-جبر های متشابه را تعریف می کنیم. با ارایه چند گزاره،قضیه و مثال، ویژگی های آن را بررسی می نماییم. سپس، L-جبر قابل عرضه را تعریف کردهو با بررسی خواص این نوع از ساختارهای جبری ارتباط آن ها را با ایدآل های اول مینیمالبدست می آوریم. علاوه بر این، منطق L-متشابه (SL (را به عنوان یک منطق فازی جدیدمعرفی می کنیم. برای ارایه این منطق فازی، ابتدا با بیان مقدماتی، فرمول های این منطق رامعرفی کرده و اصول موضوعه را بیان می کنیم و با ارایه قواعد استنتاج این منطق را ارایه میدهیم. سپس قضیه صحت و تمامیت را برای این منطق فازی اثبات می کنیم.
    کلیدواژگان: منطق فازی، L-منطق، L-جبر، ایدآل، L-جبر متشابه
  • محمدرضا پژوهان*، امین هاشمی، محمدباقر دولتشاهی صفحات 161-185

    انتخاب ویژگی یک فرایند پیش پردازش داده ها است که برای مجموعه داده های با ابعاد بالا قبل از اجرای الگوریتم های یادگیری ماشین و داده کاوی مورداستفاده قرار می گیرد. هدف از انتخاب ویژگی، پیداکردن یک زیرمجموعه ی حداقلی و بهینه از مجموعه ویژگی ها است. این زیرمجموعه، ویژگی های برجسته را شامل می شود در حالی که ویژگی های غیر مرتبط با برچسب کلاس و تکراری در آن قرار نمی گیرند. برای انجام این کار، بسیاری از روش های انتخاب ویژگی فعلی به کل ویژگی ها در ابتدا نیاز دارند و درصورتی که ویژگی جدیدی در آینده به مجموعه ویژگی ها اضافه شود، الگوریتم باید از ابتدا اجرا شود. به دست آوردن کل ویژگی ها و یا حتی منتظر ماندن برای آن غیر ممکن در بسیاری از کاربردهای واقعی ممکن نیست؛ بنابراین برای این گونه مسایل که کل فضای ویژگی در ابتدا در اختیار ما قرار ندارد، روش های انتخاب ویژگی برخط ارایه شده اند. در این مقاله یک روش انتخاب ویژگی برخط با استفاده از مفهوم انتگرال فازی چوکت ارایه شده است. این روش در ابتدا جریان های ویژگی را بر اساس چندین معیار فیلتر ارزیابی می کند. سپس بر اساس عملگر چوکت نتایج آن ها ترکیب و برای حفظ یا نادیده گرفتن ویژگی تصمیم گیری می شود. در گام ارزیابی، عملکرد الگوریتم پیشنهادی با شش روش انتخاب ویژگی برخط و بر اساس دو دسته بند مقایسه شده است. روش پیشنهادی بر اساس نتایج به دست آمده در پنج مجموعه داده دنیای واقعی نزدیک دو درصد بهبود نسبت به روش های مشابه بر اساس معیارهای دقت دسته بندی و امتیاز داشته است. همچنین به دلیل محاسبات ساده در فرایند روش پیشنهادی، ارزیابی ویژگی ها در زمان کوتاهی انجام می گیرد.

    کلیدواژگان: انتخاب ویژگی برخط، انتگرال فازی چوکت، جریان ویژگی، داده های با ابعاد بالا
  • امیدرضا دهقان* صفحات 187-210

    استفاده از مفهوم مجموعه های نرم، در کنار مفاهیم مجموعه های فازی و مجموعه های ناهموار، یکی از راه های حل مسایلی است که با عدم قطعیت سر و کار دارند. تاثیر این ایده بر ساختارهای جبری منجر به پیدایش انواع مختلف ساختارهای جبری نرم شده که توسط افراد زیادی مورد مطالعه قرار گرفته است. به ویژه، در دهه اخیر ابرساختارهای جبری نرم مورد توجه برخی پژوهش گران بوده که تعدادی از آن ها در مراجع آمده است.هدف این مقاله مطالعه ساختار جبری مجموعه بردارهای نرم SE(V) روی یک ابرفضای برداری V است. در این راستا ابتدا با معرفی یک عمل طبیعی و یک ابرعمل خارجی مناسب، به مجموعه یادشده ساختار یک ابرفضای برداری داده می شود. سپس با استفاده از مفهوم تبدیل خطی، به طور مختصر، ارتباط بین ابرفضاهای برداری و مجموعه بردارهای نرم متناظر با آن ها مورد مطالعه قرار می گیرد. در ادامه با ارایه مفهوم نرم نرم روی ابرفضای برداری به دست آمده، ارتباط متقابل آن با نرم معمولی و متر نرم روی V بررسی می شود. به طور خاص هر خانواده پارامتری از نرم ها روی ابرفضای برداری V یک نرم نرم روی ابرفضای برداری SE(V) القا می کند، همان طوری که هر نرم روی V یک نرم نرم روی SE(V) القا می کند. همچنین هر ابرفضای برداری نرم دار نرم یک فضای متریک نرم است و هر متر نرم روی ابرفضای برداری SE(V) یک متر معمولی روی آن القا می کند.

    کلیدواژگان: ابرفضای برداری، مجموعه نرم، بردار نرم، نرم، تبدیل خطی
  • مریم ضیاآبادی*، سلیمه قنبری، بهاره ناصری صفحات 211-229

    رشد سریع فناوری های نوظهور در زمینه کسب و کار، اهمیت کارآفرینی و ایجاد کسب و کارهای جدید و نوآورانه را افزایش داده است. بنابراین نقش کارآفرینان به عنوان یک عنصر کلیدی در جوامع که تاثیر بسزایی در بهره وری، نوآوری، اشتغال و رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی دارند، حایز اهمیت روز افزون است. هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر کارآفرینی کشاورزی و کسب و کارهای مربوط به آن است. بدین منظور ابتدا با مروری بر مطالعات پیشین و مصاحبه با خبرگان حوزه کارآفرینی، اقتصاد و صاحبان کسب و کارهای کشاورزی استان کرمان، مجموعه ای از مولفه های کارآفرینی کشاورزی استخراج شدند. سپس با استفاده از ابزار پرسشنامه و نرم-افزارهای آماری Excel،Spss و Expert choice داده ها و آمار جمع-آوری شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. روش مورد استفاده، به دلیل عدم قطعیت در پاسخ ها، تحلیل سلسله مراتبی فازی بوده است. بنابراین برای وزن دهی به نظرات خبرگان و تعیین وزن معیارها و گزینه ها از اعداد فازی مثلثی استفاده شده است. در نهایت بر اساس ماتریس مقایسات زوجی عوامل درونی و بیرونی موثر بر کارآفرینی کشاورزی شناسایی و اولویت بندی شدند. نتایج مطالعه حاکی از آن است که توسعه کارآفرینی به بهبود زیرساخت های فیزیکی، و بستر های مناسب اجتماعی و فرهنگی، ارتقاء نظام-های آموزشی و پژوهشی، بهبود ساختار های اداری و مالی و حمایت های نهادی و قانونی نیاز دارد. سرانجام با تدوین استراتژی های مناسب سعی شده است، گامی موثر در جهت بهبود کارآفرینی، توسعه کسب و کارهای کشاورزی و توسعه بخش کشاورزی استان کرمان برداشته شود.

    کلیدواژگان: سیستم های فازی، کارآفرینی، کشاورزی، مقایسات زوجی
  • اشرف نوروزی*، امیرمحمد گل محمدی صفحات 231-267

    امروزه موقعیت رقابتی سازمان ها بر مبنای قابلیت ها، مهارت ها و دانش نهفته در فرآیندهای سازمانی آنها تعریف شده و فرآیندهای کسب و کار یکی از دارایی های کلیدی سازمان ها به شمار می رود. با این وجود منابع محدود در اختیار و در عین حال تفاوت فرایندها از جنبه های مختلف، بیانگر لزوم به کارگیری رویکردی مدون برای رتبه بندی پروژه های بهبود در سازمان است. این تفاوت ها از جنبه های مختلفی نظیر ارزش خروجی، سطح تاثیر در سازمان، پیچیدگی، زمان و سرمایه مورد نیاز برای بهبود مطرح هستند که برای اندازه گیری آنها اغلب نیاز به اخذ نظرات قضاوتی خبرگان است. پژوهش حاضراز تحلیل سلسله مراتبی فازی مبتنی بر ترکیبی از مجموعه های فازی مردد و مجموعه های فازی نوع-2 برای این رده بندی استفاده می کند. این رویکرد در شرکت توزیع برق استان مرکزی به کار گرفته شده است. رویکرد مورد استفاده ساختاری انعطاف پذیر برای اخذ نظرات خبرگان و عدم قطعیت و ابهام نهفته در نظرات ایشان فراهم می کند و درعین حال فرایند تصمیم گیری گروهی در سازمان را بدون ساده سازی و کاهش سطح پیچیدگی قضاوتهای کلامی فراهم می کند. نتایج حاصل بیانگر اولویت بالای فرایندهای بهره برداری، نگهداری و توزیع شبکه، و فرآیند ایجاد و توسعه شبکه توزیع و نیز مدیریت مالی در این سازمان برای اجرای پروژه های بهبود فرایندی می باشد.

    کلیدواژگان: بهبود مستمر، تصمیم گیری گروهی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، مجموعه های فازی مردد، مجموعه های فازی نوع-2
  • جواد مقدری*، سمیه معتمد، آرشام برومند سعید صفحات 269-293

    در این مقاله ابتدا (با مفاهیم تعریف شده،) خصوصیات و ویژگی های جدیدی برای MV-مدول ها بدست می آوریم. نشان می دهیم تناظر یک به یکی بین A-ایده آل های P-اول از A-مدول M و A_S-ایده آل های P_S-اول از M_S وجود دارد؛ که در آن S زیرمجموعه بسته ضربی A و P ایده آل اولی از A است به طوری که P⋂S=∅. بعد از آن، مفاهیم جدیدی مانند زیرمجموعه های (N:_M a) و (N:_M I) را معرفی کرده و با کمک آن ها ویژگی های جدیدی برای A-ایده آل های اول بدست می آوریم. نشان می دهیم A-ایده آل سره N از A-مدول M اول است اگر و تنها اگر برای هر a∈A \(N:_A M)، داشته باشیم (N:_M a)=N. هم چنین مفاهیم S-بسته و زیرمجموعه اشباع شده از A-مدول ها را معرفی کرده و ویژگی هایی برای آن ها بدست می آوریم. نشان می دهیم برای زیر مجموعه بسته ضربی S از A و زیرمجموعه S-بسته S^* از A - مدول با تولید متناهی M اگر N، A-ایده آلی از M باشد که در 〖M\S〗^* بیشین است و اگر ایده آل (N:M) در A\S بیشین باشد، آن گاه N، A-ایده آل اولی از M است به طوری که (N_S∶_(A_S) M_S)=〖(N:_A M)〗_S.

    کلیدواژگان: (MV، PMV)-جبر، MV-مدول، A-ایده آل، زیرمجموعه S-بسته و اشباع شده
  • مهرزاد میرزاصادقی*، حسین نظام آبادی پور صفحات 295-334
    زنجیره بلوکی را می توان یک دفتر دیجیتال جهانی خطاناپذیر معرفی کرد که برای هر گونه عملیات ثبت داده یا به بیانی دیگر ذخیره سازی تراکنش ها به کار می رود. غیرمتمرکز بودن، توزیع پذیری، امنیت، شفافیت، تغییرناپذیری و گمنامی از ویژگی های اصلی این فناوری نوظهور می باشند. رمزارزها و به طور خاص بیت کوین مهم ترین و موفق ترین کاربرد فناوری زنجیره بلوکی اند. بیت کوین اولین پیاده سازی عملی و موفق زنجیره بلوکی است. نوآوری خالق بیت کوین در این بود که راهی برای غیرمتمرکزسازی تراکنش های مالی با استفاده از زنجیره بلوکی ایجاد کرد و پس از آن هزاران رمز ارز دیگر با تغییراتی در این ساختار پایه، بر بستر زنجیره بلوکی بوجود آمد. با استفاده از این فناوری، امکان تقلب، دو بار خرج کردن پول و برگشت تراکنش های مالی ثبت شده در شبکه از بین می رود. با پیشرفت دنیای رمز ارزها، اتریوم که آن را نسل دوم زنجیره بلوکی می نامند، ظهور کرد. هدف اصلی اتریوم این بود که بتواند همه عملیات و فرآیندها را غیرمتمرکز کند. قراردادهای هوشمند نیز یکی از فناوری های حاصل از شبکه اتریوم است. هدف طراح آن، این بود که برای نگهداری از قراردادها از یک دفترکل توزیع شده استفاده کند. در این مقاله، مروری کامل بر مباحث مطرح شده در حوزه زنجیره بلوکی ارایه شده است. مفاهیم اساسی، شبکه اتریوم و معرفی چندین پروژه انجام شده در این حوزه سه بخش اصلی این مقاله را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: زنجیره بلوکی، ثبت تراکنش، بیت کوین، اتریوم، دفترکل توزیع شده، قراردادهای هوشمند
|
  • Pages 1-26

    Within the past years, probability and possibility have both been elaborated as two key concepts in formulating the issue of uncertainty in various domains of decision making like pattern recognition. Possibility pays attention to the existing structure of a pattern (or a situation), while the main concern of probability is to emphasize on the problems experienced in the past. When we talk about "structure" the question is how the meaningful components in a pattern (or a situation) may come into existence based on specific models. Accordingly the perception based on possibility takes us to the paint where a set of possibilities with regard to these meaningful components come together to figure out the class identity of the related pattern based on the possibility of the presence of these specific models. In this paper, we try to show how the possibility of a pattern class can be assessed on the ground of the information belonging to its meaningful components which are supposed to come into existence based on specific models. To give a clear image of the proposed approach, recognition of shape patterns that are structural in nature, is taken into consideration.

    Keywords: possibility, Perception, recognition, pattern class, shape pattern, meaningful components
  • Reza Ameri *, Mohammad Hamidi, Ali Samadifam Pages 27-53
    In this paper, hyper vector spaces, in the sense of Krasner have been studied andVector (pseudo) fuzzy topological hypervector spaces have been introduced, as a generalization of them. In a fuzzy (quasi-)topological hypervector space, we show every its quotient hypervector space by a sub-hypervector space, is again a fuzzy (quasi-)topological hypervector space, and we will discuss its properties.Finally, we introduce the product of two fuzzy quasi-topological hypervector spaces on a specific hyperfield, and show that the product of two fuzzy quasi-topological hypervector spaces is a fuzzy quasi-topological hypervector spaces.Finally, we obtain some important properties of these topological fuzzy topological hypervector spaces.In this paper, hyper vector spaces, in the sense of Krasner have been studied andVector (pseudo) fuzzy topological hypervector spaces have been introduced, as a generalization of them. In a fuzzy (quasi-)topological hypervector space, we show every its quotient hypervector space by a sub-hypervector space, is again a fuzzy (quasi-)topological hypervector space, and we will discuss its properties.Finally, we introduce the product of two fuzzy quasi-topological hypervector spaces on a specific hyperfield, and show that the product of two fuzzy quasi-topological hypervector spaces is a fuzzy quasi-topological hypervector spaces.Finally, we obtain some important properties of these topological fuzzy topological hypervector spaces.
    Keywords: hypervector space, Fuzzy, topologica, Quasi
  • Reza Ameri *, Zahra Nazem Ashura Pages 55-81

    In this paper, our aim is to study the graph associated to a fuzzy hypergroupoids(hypergroup). For a (S, ∘) is a fuzzy hypergroup, we associate a graph Γ_S to S, such that its vertices are the elements of S and two distinct vertices x and y are adjacent if xαy , where α is a relation on S, with transitive closure α*, is the smallest equivalence relation on S, such that the quotient space(S/ α *, ⊗) is a groupoid (group). We will proceed to study the relationship between algebraic properties of (S, ∘) and graph theoretic properties of graph Γ_S. Finally, we apply the graph Γ_S are advanced in COVID-19 context to modeling this phenomenon.In this paper, our aim is to study the graph associated to a fuzzy hypergroupoids(hypergroup). For a (S, ∘) is a fuzzy hypergroup, we associate a graph Γ_S to S, such that its vertices are the elements of S and two distinct vertices x and y are adjacent if xαy , where α is a relation on S, with transitive closure α*, is the smallest equivalence relation on S, such that the quotient space(S/ α *, ⊗) is a groupoid (group). We will proceed to study the relationship between algebraic properties of (S, ∘) and graph theoretic properties of graph Γ_S. Finally, we apply the graph Γ_S are advanced in COVID-19 context to modeling this phenomenon.

    Keywords: Hypergroup, Graph associated, fundamental relation, Connected graph
  • Marzieh Shamsizadeh *, Mohammad Mehdi Zahedi, Khadijeh Abolpour Pages 83-107

    In this paper , we at first define the general neutrosophic automaton by considering the notion of the neutrosophic set . Then, for the general neutrosophic automaton , we give the notion of assimilation . Then , we present an algorithm to detect the assimilation relationship between two automata and calculate its time complexity . We also show that the union of assimilations on two general neutrosophic automata is itself assimilation between them . In addition , we prove that if there is an assimilation relationship between two general neutrosophic automata , then the language of the two automatons is equal .Next , by considering the largest assimilation between general neutrosophic automata , we present a quotient general neutrosophic automaton and show that this automaton is a minimal general neutrosophic automaton that preserves the language of the automaton . To make the concepts clearer , we give some examples .

    Keywords: General Automata, neutrosophic set, equivalence automata, Fuzzy Automata
  • Zahra Behdani *, Vahideh Ahrari Pages 109-137

    The science of data mining has been introduced with the expansion of database systems and the high volume of data stored in these systems, in order to identify useful patterns in the data and help users to make important decisions by providing information. In data mining science, fuzzy set theory has played an important role and has given rise to "fuzzy data mining". Numerous studies have been conducted in the field of fuzzy data mining. In this article, the role of fuzzy topic in decision trees has been studied.Decision trees are one of the most common methods of learning with the observer. But if the data has shortcomings and problems such as confusion, low sample size, low accuracy, personal evaluation, etc., the decision tree will not be efficient enough. In addition, other problems, such as the presence of large continuous or discrete numerical properties, will affect the performance of these trees. In cases where the decision tree fails, an alternative approach is to combine fuzzy logic with decision trees. The result is fuzzy decision trees.It should be noted that unlike classical data mining, fuzzy data mining currently does not have criteria consisting of fuzzy data sets for comparing algorithms.The present article examines the concept of decision trees and fuzzy logic and then defines the combination of these two concepts, the fuzzy decision tree, and discusses its applications and importance.

    Keywords: Fuzzy Sets, Data mining, fuzzy decision tree, membership function
  • Saeide Zahiri * Pages 139-159
    The main goal of this paper is to present similarity l - algebra and consider the properties of this new algebras. A similarity L - algebra is an L - algebra endowed with a binary operation S that verifies certain additional properties. Also, we study their properties and obtain that the class of all similarity triangle algebras form a variety. Next , we give some properties of the similarity L – algebras. For any L – algebra X , we define X – fuzzy subset and consider the relationship between similarity L – algebras and X – fuzzy subsets.In addition, we introduce and investigate similarity ideals in similarity L - algebras. We consider the properties of similarity ideals by some propositions , theorem and examples . The notion of representable similarity L – algebras and prove (X, S) is representable if and only if any minimal prime ideal is an S-ideal of X. Moreover, we present similarity L -logic (SL), a system of many valued logic. For introduce the notion of similarity L- logics, firstly give some introduction, the formulas, the axioms and the inference rules. The notion of the logic of the similarity L - algebras were introduced to prove their soundness and completeness.
    Keywords: Fuzzy logic, L-logic, L-algebra, ideal, similarity L-algebra
  • Mohammad-Reza Pajoohan *, Amin Hashemi, Mohammad Bagher Dowlatshahi Pages 161-185

    Feature selection is a data preprocessing technique used for high-dimensional data sets before machine learning and data mining algorithms. The feature selection aims to find a minimal and optimal subset of the feature set. This subset includes valuable features while not including redundant ones. To do this, many current feature selection methods require the entire feature at first, and if a new feature is added to the feature set in the future, the algorithm must be run from the beginning. However, it is impossible to get all the features in many real-world applications or even wait for them. Therefore, online feature selection methods are provided for such issues that the entire feature space is not available at first. This paper presents an online feature selection method using the concept of Choquet fuzzy integral. This method first evaluates feature flows based on several filter criteria. Then, based on the Choquet operator, their results are combined, and decisions are made to preserve or ignore the feature. In the evaluation step, the performance of the proposed algorithm is compared with six online feature selection methods based on two categories. The proposed method is based on the results obtained in five real-world datasets that achieve about two percent improvement over similar methods based on classification accuracy and F-Score criteria. Also, due to the simple calculations in the process of the proposed method, the evaluation of features is done in a short time.

    Keywords: Online Feature Selection, Choquet fuzzy integral, Feature stream, High Dimensional Data
  • Omid Reza Dehghan * Pages 187-210

    Using the concept of soft sets, as well as the concepts of fuzzy sets and rough sets, is one way to solve problems that deal with uncertainty. The effect of this idea on algebraic structures has led to the different types of soft algebraic structures that have been studied by many authors. In particular, in the last decade, soft algebraic hyperstructures have been considered by some researchers, some of them have been mentioned in references.The aim of this paper is the study of algebraic structure of SE(V), the set of soft vectors over a hypervector space V. In this regard, at first by introducing a natural operation and a suitable external hyperoperation, structure of a hypervector space is given to the mentioned set. Then, using the concept of linear transformation, the relationship between hypervector spaces and their corresponding set of soft vectors is briefly studied. Finally, by presenting the concept of soft norm on the obtained hypervector space, its correlation with normal norm and soft meter on V is investigated. In particular, each parameter family of norms on hypervector space V induces a soft norm on hypervector space SE(V), as well as every norm on V induces a soft norm on SE(V). Also, any soft normed hypervector space is a soft metric space, and each soft meter on the hypervector space SE(V) induces a normal meter on it.

    Keywords: hypervector space, Soft set, soft vector, norm, linear transformation
  • Salimeh Ghanbari, Bahareh Naseri Pages 211-229

    The rapid growth of emerging technologies in business has increased the importance of entrepreneurship and the creation of new and innovative businesses. Therefore, the role of entrepreneurs as a key element in societies that have a significant impact on productivity, innovation, employment and economic and social growth and development, is increasingly important. The purpose of this study is to identify and prioritize the factors affecting agricultural entrepreneurship and related businesses. For this purpose, a review of previous studies and interviews with experts in the field of entrepreneurship, economics and owners of agricultural businesses in Kerman province, a set of components of agricultural entrepreneurship were extracted. Then, data and statistics were collected and analyzed using questionnaire tools and statistical software Excel, Spss and Expert choice. The method used was fuzzy hierarchical analysis due to uncertainty in the answers. Therefore, triangular fuzzy numbers have been used to weigh the opinions of experts and determine the weight of criteria and options. Finally, based on the pairwise comparison matrix, internal and external factors affecting agricultural entrepreneurship were identified and prioritized. The results of the study indicate that the development of entrepreneurship needs to improve the physical infrastructure, and appropriate social and cultural contexts, upgrade educational and research systems, improve administrative and financial structures and institutional and legal support. Finally, by formulating appropriate strategies, an effective step has been taken to improve entrepreneurship, develop agricultural businesses and develop the agricultural sector of Kerman province.

    Keywords: Fuzzy Systems, Agricultural, Entrepreneurship, Pairwise comparisons
  • Ashraf Norouzi *, Amirmohammad Golmohammadi Pages 231-267

    Today the competitive position of organizations is defined according to the capabilities, skills, and knowledge embedded in their organizational processes. The business processes are one of the key assets of organizations. However, the lack of available resources and simultaneously the differences between processes from different aspects, indicate the need for prioritization of improvement projects in organizations. These differences are expressed in various aspects such as output value, level of impact in the organization, complexity, and the time and capital required for improvement projects. To analyze the processes from these aspects, it is often necessary to obtain the experts’ judgments. For this purpose, the present study employs the fuzzy hierarchical process based on a combination of hesitant fuzzy sets and type-2 fuzzy sets. This approach has been applied in the Markazi electricity power Distribution Company. The proposed approach provides a flexible structure to obtain the experts’ opinions and the uncertainty and ambiguity embedded in these opinions. Meanwhile, it provides an organizational group decision-making process without simplifying and reducing the complexity of verbal judgments. The results indicate the high priority of these business processes to implement the improvement projects: the operation and maintenance of the power distribution network, the construction, and development of the distribution network, and the financial management process.

    Keywords: Continuous improvement, Group decision making, hierarchy analysis process, Hesitant fuzzy sets, Type-2 fuzzy sets
  • Javad Moghaderi *, Somayeh Motamed, Arsham Borumand Saeid Pages 269-293

    In this paper, first (by the notions which defined,) we get some new properties and characterizations in MV-modules. We show that there exits an one to one corresponding between P-prime A-ideals of an A-module M and P_S –prime A_S-ideals of M_S, where S is a closed subset of A and P is a prime ideal of A such that P⋂S=∅. After that we introduced some new notions like subsets (N:_M a), (N:_M I) and by them we find new characterizations for prime A-ideals. We proved that a proper A-ideal N of an A-module M is a prime A-ideal, if and only if for any a∈A\(N:_A M), (N:_M a)=N. Also, we defined the notions S-closed subset and saturated subset of A-modules and find some characterizations for them. We show that for multiplicative closed subset S of A and S-closed subset S^* of a finitely generated A-module M, if N is an A-ideal of M which is maximal in 〖M\S〗^* and the ideal (N:M) is maximal in A\S, then N is a prime A-ideal of M such that ( N_S∶_(A_S ) M_S )=(N:_A M)_S.

    Keywords: (MV, PMV)-algebra, MV-module, A-ideal, S-closed, saturated subset
  • Mehrzad Mirzasadeghi *, Hossein Nezamabadi-Pour Pages 295-334
    Blockchain is defined as an infallible global digital ledger that can be used in any data recording operation which means the storage of transactions. Decentralization, disreputability, security, transparency, immutability and anonymity are the features of this new technology. Cryptocurrencies and specially bitcoin are the most important and successful applications of blockchain. Bitcoin is the first successful and practical implementation of the blockchain. The innovation of the Bitcoin developer was that it created a way to decentralize financial transactions using the blockchain, and then thousands of other cryptocurrencies were created on the platform of the blockchain with changes in this basic structure. By using this technology, the possibility of cheating, spending money twice, and returning financial transactions recorded in the network is eliminated. During the development of cryptocurrencies, the second generation of the blockchain emerged which is named Ethereum. Ethereum was specially created to decentralize all operations and processes, and also Smart contracts are consequent from it. The purpose of Ethereum designer is to use a distributed ledger to store contracts. In this article, a complete overview of the important topics of blockchain is provided, and three main parts are: basic concepts, Ethereum network and introduction of some projects carried out in this field.
    Keywords: Blockchain, transaction record, bitcoin, Ethereum, Distributed Ledger, Smart Contract