فهرست مطالب

فصلنامه ایده های نوین روانشناسی
سال هفتم شماره 17 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 22
|
  • جمیله کریم زاده* صفحه 1

    این پژوهش با هدف اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب بیماران مبتلا به آسم صورت گرفت. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش گرداوری داده ها نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به آسم  شهر کاشان درنیمسال اول 1393 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 40 نفر انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گماشته شدند. برای گروه آزمایش مداخله درمانی 8 جلسه دو ساعته و به صورت هفته ای اجرا گردید. در پایان از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. جمع آوری داده ها در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری از طریق پرسشنامه اضطراب بک (1988) صورت گرفت. داده های پژوهشی با آزمون تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تاثیر معناداری بر کاهش اضطراب این بیماران داشت. همچنین پیگیری بعد از یک ماه نیز حاکی ازتداوم این تاثیر معنادار بود. در نهایت نتایج این پژوهش نشان داد که این درمان، مانند سایر درمان های انجام شده، می تواند به عنوان گزینه مطلوب درمانی محسوب شود و بهبود معناداری ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درماندگی خلاق، اضطراب
  • جعفر قنواتی نژاد* صفحه 2

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین استرس شغلی و فرسودگی شغلی با سلامت روان کارکنان نیروی انتظامی شهرستان رامهرمز در استان خوزستان در سال 1400 صورت گرفت. روش پژوهش بر حسب هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه پرسنل نیروی انتظامی شهرستان رامهرمز در استان خوزستان بود که از این میان با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای 200 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. روش جمع آوری داده ها بر اساس سه پرسشنامه استاندارد استرس شغلی (هریس، 1995)، فرسودگی شغلی (مسلش، 1981) و سلامت روان (گلدبرگ، 1972) انجام گرفت. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آن برای هر سه پرسشنامه بالای 0.7 به دست آمد. همین طور از روایی محتوا به منظور آزمون روایی پرسشنامه استفاده شد، که برای این منظور پرسشنامه ها به تایید متخصصین مربوطه رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS در دو بخش توصیفی و استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون، و رگرسیون چندگانه) انجام پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بین استرس شغلی و مولفه های آن با سلامت روان رابطه منفی معنادار وجود دارد همچنین بین فرسودگی شغلی و مولفه های آن با سلامت روان نیز رابطه منفی معنادار بود. بنابراین لازم است تدابیر و برنامه هایی برای افزایش سلامت روان سازمان به کار گرفته شود. این مسیله در سازمان نیروی انتظامی که با توجه به ماهیت ذاتی نقش و مسیولیت های حرفه اش با شرایط استرس و فرسودگی زیادی مواجه است، بسیار اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، فرسودگی شغلی، سلامت روان
  • فائزه ابراهیمی صدر، مجید محمود علیلو* صفحه 3

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب مرگ و ناامیدی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس صورت گرفت. روش این پژوهش، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را زنان مبتلا به ام اس شهر تبریز که در سال 1400 عضو انجمن ام اس این شهر بودند تشکیل داد. 30 نفر با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب، و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند (هر گروه 15 نفر). گروه آزمایشی درمان مختص خود را در 8 جلسه 5/1 ساعته دریافت کردند؛ اما گروه کنترل هیچ درمانی را دریافت نکردند. ابزار اندازه گیری شامل پرسش نامه های اضطراب مرگ تمپلر و ناامیدی بک بودند. داده ها توسط آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در مقایسه با گروه کنترل، در پس آزمون، منجر به کاهش اضطراب مرگ و ناامیدی بیماران مبتلا به ام اس شده اند (001/0>p)؛ و این نتایج در مرحله پیگیری نیز نشان از ماندگاری اثر دارد (001/0>p). درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد احتمالا سبب کاهش اضطراب مرگ و در نتیجه مقابله بهتر با بیماری و کاهش ناامیدی بیماران مبتلا به ام اس شده است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اضطراب مرگ، ناامیدی، ام اس
  • علیرضا حاجتی، بهرام میرزائیان*، رضا دنیوی صفحه 4

    هدف از پژوهش حاضر، مدل یابی روابط ساختاری عدم تحمل بلاتکلیفی با نگرانی با میانجی گری تفکر ارجاعی، باورهای فراشناختی و کمال گرایی در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر در مراکز درمانی شهر ساری تشکیل دادند که برای تعیین حجم نمونه با توجه به تعداد متغیرهای مشاهده شده و تخصیص ضریب 10 برای هر متغیر مشاهده شده (20 متغیر مشاهده شده در مدل)، و با احتساب احتمال وجود پرسشنامه های ناقص 220 نفر به عنوان حجم نمونه به روش هدفمند (با توجه به دارا بودن ملاک اختلال اضطراب فراگیر) انتخاب شدند. روش جمع آوری داده ها براساس پنج پرسشنامه عدم تحمل بلاتکلیفی فریستون و همکاران (1994)، نگرانی پنسیلوانیا  (1990)، تفکر ارجاعی ارینگ (2010)، باورهای فراشناختی ولز (1997)، اختلال اضطراب فراگیر اسپیتزر و همکاران (2006) و کمال گرایی هیل (2004) صورت گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزارهای spss22 و Amos23 در دو بخش توصیفی و استنباطی(همبستگی  پیرسون و معادلات ساختاری رگرسیونی) انجام پذیرفت. نتایج تحلیل داده نشان داد که مدل پژوهش برازش شد و در مجموع اثرات مسیرهای مستقیم و غیر مستقیم حاکی بود عدم تحمل بلاتکلیفی، تفکر ارجاعی، باورهای فراشناختی و کمال گرایی بر نگرانی اثر معنادار داشته و86 در صد از متغیر نگرانی در بین مبتلایان به اختلال اضطراب فراگیر، توسط متغیرهای مستقل فوق قابل تبیین می باشد، و 14 درصد از این متغیر درون زا توسط دیگر متغیرهای خارج از پژوهش تبیین می گردد.

    کلیدواژگان: عدم تحمل بلاتکلیفی، نگرانی، تفکر ارجاعی، باورهای فراشناختی، کمال گرایی، اختلال اضطراب فراگیر
  • سمیه نخعی*، علی اکاتی، حجت رنجبر نوری، عباس میر صفحه 5

    هدف از این پژوهش ارزیابی تاثیر کنترل هیجان بر مثبت اندیشی اضطراب اجتماعی دانش آموزان بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان مقطع متوسطه دوم مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی مراجعه کننده به مراکز آموزشی و بالینی شهر زاهدان در سال تحصیلی 1401- 1400 بود. از بین جامعه آماری 40 دانش آموز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در ادامه هر یک از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی در دو گروه آزمایش (20نفر) و کنترل (20نفر) جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه مثبت اندیشی اینگرام و ویسنیکی، پرسشنامه اضطراب اجتماعی لاجرسا و آموزش کنترل هیجان بود. آموزش کنترل هیجان به صورت 8 جلسه 90 دقیقه ای به گروه آزمایش ارایه شد، اما گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش نشان داد که کنترل هیجان در مثبت اندیشی اضطراب اجتماعی دانش آموزان موثر است؛ به گونه ای که افراد مورد مطالعه در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون به طور معناداری مثبت اندیشی بیشتر و اضطراب اجتماعی کمتری دارند) 005/0>(p. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش پیشنهاد می شود که از کنترل هیجان به عنوان یکی از درمان های کمکی موثر در بهبود مثبت اندیشی و کاهش اضطراب اجتماعی دانش آموزان استفاده شود.

    کلیدواژگان: کنترل هیجان، مثبت اندیشی، اضطراب اجتماعی
  • حسن شاهواروقی فراهانی* صفحه 6

    هدف از انجام پژوهش حاضر، پیشبینی مهارت های اجتماعی نوجوانان بر اساس سبک های فرزندپروری و طرحواره های ناسازگار والدین است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه نوجوانان(12 تا 17 سال)شهر تهران تشکیل می دهند که از این بین 100 نوجوان که در سال تحصیلی 99-1400مشغول به تحصیلی هستند به صورت نمونه گیری خوشه ای به این صورت که ابتدا شهر تهران به 2 قسمت شمال و جنوب تقسیم می شود و سپس از هر منطقه 5 مدرسه انتخاب می شود و در مرحله بعد از هر مدرسه 2 کلاس انتخاب می شود و در مرحله آخر از هر کلاس 5 دانش آموز  به صورت تصادفی انتخاب شد. یافته های پژوهش نشان داد که ارتباط بین سبک فرزندپروری و مهارت های اجتماعی وجود داشت و ضریب همبستگی بین این دو متغیر برابر با 91 درصد بود. به عبارتی می توان انتظار داشت که بتوان تغییرات مرتبط با سبک فرزند پروری والدین را با استفاده از مهارت های اجتماعی مورد پیش بینی قرار داد. ارتباط بین مهارت های اجتماعی نوجوانان با طرحواره های ناسازگار والدین وجود داشت و ضریب همبستگی بین این دو متغیر برابر با 91 درصد بود. به عبارتی می توان انتظار داشت که بتوان تغییرات مرتبط با مهارت های اجتماعی نوجوانان را با استفاده از طرحواره های ناسازگار اولیه مورد پیش بینی قرار داد.

    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، سبک های فرزندپروری، طرحواره های ناسازگار
  • قاسم عبداللهی بقرآبادی*، فاطمه کریمی، آذر سلیمانی راوندی صفحه 7

    پیش زمینه و هدف:

      هدف اصلی این پژوهش بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهزیستی روانشناختی و اضطراب اجتماعی ناشی از کووید-19 در دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر اصفهان بود.

    مواد و روش کار

    این پژوهش از نظر ماهیت نیمه آزمایشی همراه با گروه آزمایش و کنترل و به روش پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری یک ماهه می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش دختران دوره متوسطه شهر اصفهان را در نیم سال دوم 1399 در بر می گیرد. که 30 نفر به صورت نمونه انتخاب و در دو گروه آزمایشی و گروه کنترل جایگزین شدند. هرکدام از گروه ها به تفکیک شامل 15 نفر بودند که در نهایت در گروه ازمایش تعداد 12 نفر باقی ماندند. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. سپس دانش آموزان به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند و قبل و بعد 8جلسه درمانی به پرسشنامه بهزیستی روانشناختی و اضطراب اجتماعی نوجوانان پاسخ دادند. برای بهزیستی روانشناختی هم از پرسشنامه 18 سوالی ریف (1989) و برای اضطراب اجتماعی از پرسشنامه اضطراب اجتماعی (SAS-A) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده توسط نرم افزار SPSS نسخه 24 و تحلیل واریانس اندازه های تکراری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهزیستی روانشناختی و اضطراب اجتماعی ناشی از کووید-19 در سطح (0٫001>p) معنادار است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش بهزیستی روانشناختی و کاهش اضطراب اجتماعی ناشی از کووید 19 تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، بهزیستی روانشناختی، اضطراب اجتماعی، کووید-19
  • بهاره ابراهیمی، پیمان حسنی ابهریان*، سارا رمضانی، سبحان بهرامی صفحه 8

    مربیگری ADHD بر تعیین هدف آکادمیک، نظارت بر پیشرفت، تقسیم پروژه های بلندمدت با دنباله ای از تکالیف خاص و قابل مدیریت است. با اجماع در حال ظهورکه ADHD را به عنوان یک اختلال در عملکرد اجرایی می داند؛ در میان مداخلات به کار رفته درADHD، مربیگری ممکن است مناسب تر از مدل های درمانی سنتی باشد، و مطمینا می تواند مکمل هرگونه مداخله ای باشد. مطالعه حاضر با هدف اثر بخشی مربیگری عملکردهای اجرایی بر بهبود نقص توجه پایدار و مهارت برنامه ریزی در بزرگسالان دچار اختلال بیش فعالی -نقص توجه صورت گرفته است. در این مطالعه 17 فرد بزرگسال مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه به تشخیص روان پزشک و ارزیابی صورت گرفته با مقیاس نارسایی در کنش وری اجرایی بارکلی - نسخه بزرگسال به شیوه دسترس انتخاب و پس از بررسی معیارهای ورود، وارد این مطالعه شدند. برای افراد مشارکت کننده در این پژوهش 11جلسه یک ساعته مربیگری عملکردهای اجرایی، اجرا شد و مشارکت کنندگان پیش و پس از دریافت این مداخله با استفاده از مقیاس های برج لندن و عملکرد پیوسته دیداری شنیداری مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشانگر تفاوت معنادار (0/05≤P) در متغیرهای توجه دیداری و شنیداری، توجه دیداری و شنیداری پایدار و متغیر زمان انجام بوده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد، می توان مربیگری عملکردهای اجرایی را به عنوان یک روش مداخله به تنهایی و یا در ترکیب با سایر مداخلات برای بهبود اختلال توجه در افراد مبتلا بهADHD به کار برد.

    کلیدواژگان: مربیگری ADHD، عملکرد اجرایی، توجه پایدار، برنامه ریزی، بیش فعالی - نقص توجه بزرگسالان
  • لیلا افروخته، کوروش پارسا معین*، رضا قربان جهرمی صفحه 9
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش رویکرد هیجان مدار بر رفتار کمک طلبی تحصیلی و سازگاری اجتماعی در دانش آموزان مقطع متوسطه شهر تهران در سال 1399 انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی است و برای جمع آوری داده ها از طرح پیش آزمون-پس آزمون با  گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه شهر تهران تشکیل دادند که از بین آن ها، 30 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش تحت آموزش درمان هیجان مدار در 8 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل رفتار کمک طلبی تحصیلی (ریان و پنتریج، 1997) و سازگاری اجتماعی کالیفرنیا (کلارک و همکاران، 1953) بودند که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون مورد استفاده قرار گرفتند. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار spss-V24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام گرفت.  

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که درمان هیجان مدار باعث بهبود رفتارهای کمک طلبی تحصیلی در دانش آموزان مقطع متوسطه شده است. همچنین نتایج نشان داد که درمان هیجان مدار باعث افزایش سازگاری فردی و اجتماعی در دانش آموزان شده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش، درمان هیجان مدار، مداخله موثری در بهبود رفتارهای کمک طلبی تحصیلی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان است.

    کلیدواژگان: رفتار کمک طلبی تحصیلی، سازگاری اجتماعی، درمان هیجان مدار
  • لیلا کریمی*، آرزو غفوری صفحه 10

    تشخیص و درمان به موقع بیش فعالی می تواند نقش مهمی در حل مشکلات دانش آموزان داشته باشد و  با توجه به اینکه شخصیت کودکان قبل از هفت سالگی شکل می گیرد و حساسیت موضوع برآن شدیم این اختلال را مورد بررسی قرار دهیم. هدف از انجام این پژوهش کیفی ، بهبود نسبی اختلال بیش فعالی/کم توجهی دانش آموز مقطع پیش دبستانی بوده است. روش پژوهش، مورد پژوهی (مطالعه موردی) و شیوه ی اجرای آن اقدام پژوهی بوده است. به منظور پاسخ به سوالات پژوهش با استفاده از روش های علمی چون مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه و با استفاده از منابع مختلف مانند کتاب ها، مجلات، پایان نامه ها و...اطلاعات لازم در رابطه با مشکل موجود جمع آوری و با تجذیه و تحلیل آن ها عوامل موثر در ایجاد مساله شناسایی شد. با توجه به نتایج تحقیق عوامل اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، زیست محیطی و خانوادگی و توارث و ژنتیک به عنوان عوامل موثر در بروز مشکل تشخیص داده شدند و در نتیجه، روش های بازی درمانی، فنون شناختی، تمرین های تعادل و توازن، آرام سازی، تقویت تمرکز و...برای درمان این اختلال انتخاب گردیدند. بعد از اطمینان یافتن از اعتبار راه حل های انتخابی با استفاده از پارامترهای مختلف و با همراهی والدین، راه حل ها به مرحله اجرا درآمد و بر اساس شواهد موجود و با کمک پرسشنامه کانرز والدین، مشخص گردید اختلال بیش فعالی/کم توجهی تا حدودی بهبود یافته و از میزان رفتار تکانشی کاسته شده است. بنابراین یافته های تحقیق نشان داد که ترکیبی از روش های بالا در درمان فرد موثر واقع شده است.

    کلیدواژگان: بیش فعالی(ADHD)، کم توجهی، مشکلات تحصیلی، خانواده و کودک، مقطع پیش دبستان
  • نصرالله انصاری نژاد، شیرین رستگار* صفحه 11

    هدف پژوهش حاضر تاثیر گوش دادن به موسیقی  (موسیقی درمانی) بر هوش معنوی بر دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی آزاد تهران شمال بود ، با توجه به طرح پژوهش شبه آزمایشی ، تعداد 30 دانشجو به روش نمونه گیری غیر تصادفی و از نوع در دسترس انتخاب و در دو گروه کنترل (15نفر) و آزمایش (15) نفر جایگزین شدند. همچنین همگن سازی گروه های کنترل و آزمایش بر اساس ویژگی های همچون سن، وضع اقتصادی، وضعیت شغلی، میزان تحصیلات و... صورت گرفت. جلسات موسیقی درمانی در 8 جلسه 60 دقیقه ای بر روی آزمودنی های گروه آزمایش اجرا شد، سپس هر دو گروه ، پس آزمون را اجرا نمودند. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس یک طرفه بین گروهی تجزیه  و تحلیل شدند. یافته ها نشان دهنده تفاوت معنادار بین میانگین نمرات دو گروه در پس آزمون های کلی و در ابعاد خرده مقیاس های مطرح شده در این پژوهش بود. یافته ها نشان داد که موسیقی درمانی به طور معناداری میزان هوش معنوی گروه آزمایش را در مقایسه با گروه کنترل افزایش داده است  (P<0/05) بنابر، این نتایج می توان گفت : اثربخشی موسیقی درمانی بر تمامی خرده مقیاس های پرسشنامه هوش معنوی عبدالله زاده شامل مولفه های درک و ارتباط با سرچشمه هستی و زندگی معنوی با اطمینان 95 %  مورد تایید قرار گرفت .

    کلیدواژگان: موسیقی درمانی، زندگی معنوی، هوش معنوی
  • سمیه نخعی*، راضیه قادرسارانی، زهرا روزرخ، عباس میر صفحه 12
    پیش زمینه و هدف

    ارتقاء تدین و دیانت در میان دانش آموزان امری بسیار حایز اهمیت و کلیدی محسوب می گردد که می تواند نتایج کلیدی را در تربیت شخصیت های برجسته برای آینده هر کشوری به دنبال داشته باشد. پژوهش های پیشین تاثیر فاکتورهای دین داری را در مورد ویژگی های شخصیتی مورد بحث و بررسی قرار داده است، اما تا به حال پژوهشی یافت نشده است که نقش دین و مذهب را از منظر داستان های  قرآن بر فاکتورهای شخصیتی افراد بررسی کند. لذا این پژوهش با در نظر گرفتن این خلا در پیشینه های پژوهش به دنبال بررسی این امر است که آیا قصص قرآنی می تواند بر بعضی از فاکتورهای شخصیتی دانش آموزان مانند تاب آوری، مهارت های ارتباطی و هویت دینی آنان تاثیر بگذارد یا خیر

    مواد و روش کار

    روش تحقیق پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل می باشد. در این طرح دو گروه آزمودنی مورد مطالعه بوده اند به این معنی که در مرحله اول افراد به دو گروه(A  و  B) تفکیک شدند. در مرحله بعد یک گروه آزمایشی در معرض آموزش و مطالعه داستان های دینی قرار گرفته در حالی که گروه کنترل تحت هیچ آموزشی قرار نگرفت. پس از آموزش های یاد شده مجددا افراد هر دو گروه تحت آزمون(پس آزمون)قرار گرفتند(پرسشنامه تاب آوری، مهارت های ارتباطی، هویت دینی). جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر متوسطه دوره اول آموزش و پرورش شهرستان زابل می باشد که بر اساس آمار اخذ شده برابر 270 کلاس با 5500 نفر می باشد. با توجه به آمار موجود در آموزش و پرورش که معدل سالانه تحصیلی کلیه مدارس اخذ شده بود، با توجه به اینکه امکان تجمیع دانش آموزان از تمام مدارس شهرستان در یک فضا به جهت مشکلات اجرایی و اخذ مجوز ممکن نبود، پایه هشتم سه مدرسه که مطابق با نظر مشاوره آموزش و پرورش شهرستان احتمالا از وضعیت ارتباطی ضعیف تری برخوردار بودند و در نیمسال دوم تحصیلی 1400-1401 مشغول به تحصیل بودند از بین مدارس شهرستان انتخاب شدند. پس از انتخاب این سه مدرسه دانش آموزان از هر مدرسه 30 نفر از دانش آموزان کلاس هشتم به شکل تصادفی انتخاب شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل آماری نشان داد، مداخله آموزش قصص قرآن باعث ایجاد تغییرات آماری معناداری در بهبود مهارت ارتباطی، هویت دینی و تاب آوری دختران نوجوانان گروه آزمایش شده است

    بحث و نتیجه گیری

    نهایتا با توجه به نتایج بدست آمده می توان به آموزش و پرورش پیشنهاد داد که در تدوین کتب قرآنی مدارس، از وجود قصص قرآن در محتوای این کتب استفاده بیشتری شود. همچنین می توان از این پژوهش در مورد گروه های خاص مانند مراکز نگه داری کودکان بدسرپرست و بی سرپرست، مراکز و کانون های تربیت کودکان نیز استفاده کرد.

    کلیدواژگان: داستان های قرآنی، مهارت های ارتباطی، هویت دینی، دانش آموزان، زابل
  • فریبا علی داداشی، مهرداد ساسانی*، غلامرضا گل محمدنژاد صفحه 13

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر امید به زندگی و خود کارآمدی دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر تبریز بود. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بود که به شکل پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. نمونه مورد پژوهش به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای 40 نفر انتخاب و سپس  20نفر در گروه آزمایش و 20 نفر در گروه کنترل  به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش هشت جلسه چهل و پنج دقیقه ای مهارت های مثبت اندیشی را دریافت کردند. همه آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه خود کارآمدی شرر و پرسشنامه امید به زندگی اسنایدر ارزیابی شدند. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس بیانگر آن بود که ارایه آموزش مهارت های مثبت اندیشی باعث افزایش معنی دار خود کارآمدی و امید به زندگی در دانش آموزان شد.  .نتایج این پژوهش نشان داد که از روش آموزش مهارت های مثبت اندیشی می توان به عنوان روشی کارآمد برای افزایش خود کارآمدی و امید به زندگی دانش آموزان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های مثبت اندیشی، امید به زندگی، خود کارآمدی
  • منصوره قندابی*، گلناز رفیع زاده اردبیلی صفحه 14

    پیش زمینه و هدف:

     پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین اشتغال مادر در سال های اولیه کودکی(نمیه وقت/ تمام وقت)، کیفیت رابطه مادر- فرزندی و حمایت اجتماعی ادراک شده با کفایت اجتماعی در بزرگسالی انجام شد.

    مواد و روش کار

    روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی (رگرسیون) است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان دختر دانشگاه فردوسی مشهد در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که 105 نفر به عنوان نمونه پژوهش به روش نمونه گیری در دسترس از بین تمام دانشجویان دختر دانشگاه فردوسی مشهد که در 3 سال اولیه زندگی دارای مادر شاغل بوده اند، انتخاب گردید. شرکت کنندگان پرسشنامه کفایت اجتماعی فلنر و همکاران (1991)، مقیاس چندبعدی اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (1988) و مقیاس رابطه مادر-فرزند فاین و همکاران (1983) را تکمیل کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص ها و روش های آمار توصیفی میانگین و خطای استاندارد داده ها استفاده شد؛ و از آمار استنباطی جهت بدست آوردن ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون توسط نرم افزار SPSS-26 استفاده شد.

    یافته ها

    براساس داده های بدست آمده حمایت اجتماعی ادراک شده از جانب دوستان و دیگران، مهارت های رفتاری (19 درصد، 9.162= F) و حمایت های خانواده، مهارت های شناختی (11درصد، 8.228= F) و انگیزش و انتظارات (9 درصد، 7.852= F) را که از مولفه های کفایت اجتماعی هستند، را پیش بینی می کند. از بین مولفه های رابطه والد (مادر)-فرزند عاطفه مثبت، مهارت های رفتاری (10درصد، 9.192= F) و تنفر نقش، مهارت های شناختی (11درصد، 9.988= F) را پیش بینی می کند.

    بحث و نتیجه گیری

    درنتیجه می توان گفت حمایت اجتماعی ادراک شده و ارتباط والد(مادر)- فرزند میتواند کفایت اجتماعی فرد را در بزرگسالی پیش بینی نماید.

    کلیدواژگان: اشتغال مادر، کیفیت رابطه مادر- فرزند، حمایت اجتماعی ادراک شده، کفایت اجتماعی
  • فریبا علی داداشی، مهرداد ساسانی*، غلامرضا گل محمدنژاد صفحه 15

    هدف این پژوهش مقایسه تعارضات زناشویی در افراد با و بدون اضطراب کرونا بود. روش پژوهش حاضر علی-مقایسه ای از نوع مقطعی بود. جامعه آماری این مطالعه شامل کلیه والدین خانواده های شهر تبریز بودند. روش نمونه گیری هدفمند بود. حجم نمونه 30 نفر والدین با اضطراب کرونا، 30 نفر والدین بدون اضطراب کرونا بود. همه آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه تعارض زناشویی براتی و ثنایی و مقیاس اضطراب کرونا ویروس (CDAS) ارزیابی شدند. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) بود. نتایج نشان داد که بین دو گروه والدین با و بدون اضطراب کرونا، در تعارضات زناشویی تفاوت معنادار وجود دارد .< 0 /01) P. (بنابراین با ارایه مداخلات و آموزش های به موقع و مناسب جهت کاهش اضطراب ناشی از بیماری کرونا در زنان و مردان ، می توان تعارضات زناشویی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: تعارضات زناشویی، اضطراب کرونا، روابط خانوادگی
  • مهری یزدانی* صفحه 16

    اهمیت دوران کودکی و سالمندی به لحاط گذراندن صحیح و سلامت این دوره بر کسی پوشیده نیست. آمارهای اعلام شده توسط سازمان بهداشت جهانی گویای آغاز پیر شدن جمعیت در دنیا بوده و از آنجا که بدون در نظر گرفتن شرایط، قابلیت ها و توانایی افراد و فقط برپایه شرایط سنی در بازه سنی مشخصی یک نسل از جامعه ناگهان کنار گذاشته می شدند افسردگی ناشی از احساس ناکارآمدی و طرد شدن بخصوص بعد از بازنشستگی، تهدید بزرگی برای جامعه سالمندان به شمار می رفت. برخورداری از یک زندگی سالم مولد و با کیفیت توام با طول عمر قابل قبول و عاری از بیمار حقی همگانی بوده که در مکتب اسلام، اعلامیه جهانی حقوق بشر (ماده بیست و پنج) و قانون اساسی جمهوری اسلامی (اصول 29 - 2 و 43) مورد تاکید قرار گرفته  و از سوی دیگر نسل جوان پرمشغله در فرآیند پرسرعت و ماشینی جوامع فعلی اغلب زمان کافی برای گذراندن اوقاتی با دو نسل پیشین و پسین را نداشته وبنابر ضرورت موضوع باید برای هر دو نسل سالمند و کودک شرایطی فراهم گردد تا کودک در بستری مناسب نسلی به بهره مندی از تجربیات و توجه سالمند دست یابد و با بوجود آوردن احساس استقلال و زندگی دوباره در افراد سالخورده؛ سلامت روان جامعه ارتقا یابد. پیوند میان دوران از کارافتادگی و بازنشستگی با یک دنیای فعال مولد و پرتحرک، ازطریق فراهم کردن فضایی که افراد با سنین مختلف یکدیگر را حمایت کنند و مورد حمایت قرار گیرند می‌تواند راهکاری موثربرای بحران سالخوردگی و از کار افتادگی پیش از موعد باشد. ازاین‌رو پژوهش حاضر بر آن بود تا با بررسی مفاهیم سلامت روان، دوران سالمندی و دوران کودکی و همچنین تاثیر ادغام محیط این دو نسل با یکدیگر را برسی کند. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء تحقیقات کاربردی و از لحاظ روش تحقیقی کیفی (مروری) به‌حساب می آید. جامعه آماری پژوهش حاضر سایت‌های معتبر (اریک، مگ ایران، پرتال جامع علوم‌انسانی و...) ،مقاله‌ها و پژوهش‌ها و پایان‌نامه‌ها بود. در این تحقیق تلاش بر آن بود تا بتوانیم به شاخص‌های فضایی مطلوب برای تعامل دو نسل دست ‌یابیم.

    کلیدواژگان: سلامت روان، احساس مثبت به خود، دوران سالمندی
  • افسانه مرادی، مهناز غیاثی*، سمیره کریمی، سارا یدالهی، شیرین ایزدی، مریم صدری، فرزانه محمدی، زهره جعفرزاده جهرمی، زهرا پسندیده صفحه 17

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی تاثیر سبک های فرزندپروری بر طرحواره های ناسازگار اولیه با نقش میانجی راهبردهای مقابله ای بیش جبرانی و اجتناب انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی (مدل یابی مطالعات ساختاری) بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل در سال 1399 در سطح کشور بود که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، 1509 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه های طرحواره یانگ، فرزندپروری یانگ، اجتناب یانگ و جبران افراطی  پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل معادلات ساختاری انجام شد. یافته ها نشان دادند سبک های فرزندپروری و سبک های مقابله ای بر طرحواره های ناسازگار اولیه ارتباط مثبت و معنادار دارد. همچنین اثر غیرمستقیم سبک های فرزندپروری بر متغیر ملاک معنادار بود. شاخص های برازش مدل نیز مسیر سبک های فرزندپروری به طرحواره های ناسازگار اولیه را به صورت مستقیم و همچنین با میانجی گری سبک های مقابله ای تایید کرد. بنابراین، از نتایج این پژوهش می توان جهت تبیین عوامل موثر بر طرحواره های ناسازگار اولیه بهره برد.

    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای، سبک فرزندپروری، طرحواره های ناسازگار اولیه
  • کلثوم فلاح، مریم قدسی* صفحه 18

    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر انعطاف پذیری روان شناختی بیماران مبتلا به عروق کرونر قلبی صورت گرفته است. روش پژوهش نیمه آزمایش با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران مراجعه کننده به بیمارستان قلب جواد الایمه شهر مشهد در سال 1400 می باشد. نمونه آماری پژوهش شامل 30 بیمار از افراد در دسترس با توجه به معیارهای ورود و خروج پژوهش به طور تصادفی 15 نفر به عنوان گروه آزمایش و 15 نفر دیگر در گروه کنترل جایگذاری شدند. سپس جلسات درمان پذیرش و تعهد در گروه آزمایش اجرا شد؛ درنهایت پس آزمون از هردو گروه آزمایش و کنترل گرفته شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که درمان پذیرش و تعهد در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در افزایش انعطاف پذیری روان شناختی موثر بوده است (P<0/05). با توجه به یافته های پژوهش می توان از درمان پذیرش و تعهد در جهت افزایش انعطاف پذیری روان شناختی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، انعطاف پذیری روان شناختی، بیماران مبتلا به عروق کرونر قلبی
  • سمیه نخعی*، فاطمه امینی صفت، معصومه صفایی مجد، رضا ایمانخواه صفحه 19

    سابقه و هدف:

     شواهد نشان داده است که داشتن افکار مثبت با تاثیری که بر روی میزان خودباوری افراد دارد منجر به بهبود یادگیری در افراد و شکل گیری عزت نفس افراد می شود لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط میان داشتن افکار مثبت و احساس خود باوری و یادگیری فعال صورت پذیرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی بر روی تعداد 190 دانش آموز پایه هفتم، هشتم و نهم مدارس شهرستان زهک، سیستان و بلوچستان، در سال 1401 انجام پذیرفت. دانش آموزان با استفاده از پرسشنامه های حاوی سوالات مربوط به افکار مثبت، خودباوری و یادگیری فعال مورد ارزیابی قرار گرفتند. در نهایت داده ها وارد نرم افزار  SPSS V22 قرار گرفته و آنالیز شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 87/0 ± 24/14 سال و کمترین و بیشترین سن به ترتیب 13 و 16 سال بود. 5/50٪ دانش آموزان دختر بودند. نتایج حاکی از آن بود که بین متغیر نمره افکار مثبت افراد شرکت کننده در مطالعه حاضر و نمره خودباوری آنها همبستگی معنی دار مشاهده شد(p=0.000 ، r=0.674) در نتیجه مشخص شد که با افزایش نمره افکار مثبت دانش آموزان، میانگین نمره خودباوری آنها نیز افزایش می یافت. همچنین همبستگی قابل ملاحظه ای میان نمره افکار مثبت با متغیر یادگیری فعال دانش آموزان یافت شد (p=0.000 ، r=0.712) به طوریکه دانش آموزانی که نمره افکار مثبت بالاتری داشتند به طور قابل ملاحظه ای میانگین نمره یادگیری فعال بیشتری نیز داشتند. حال آنکه میان متغیرهای سن و پایه تحصیلی دانش آموزان با نمره افکار مثبت، خودباوری و یادگیری فعال مشاهده نشد. با این حال دانش آموزان دختر نمره افکار مثبت بالاتری نسبت به دانش آموزان پسر داشتند (P= 0.007) اما میانگین نمره دریافتی خودباوری و یادگیری فعال در دو جنس تفاوت قابل ملاحظه ای نداشت (P>0.05).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که داشتن افکار مثبت در دانش آموزان با افزایش میزان خودباوری و یادگیری فعال آنها همراهی دارد.

    کلیدواژگان: افکار مثبت، خودباوری، یادگیری فعال
  • نرجس مغدانی، انسیه ماهینی*، صغری اسماعیلی صفحه 20

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تطبیقی تربیت اخلاقی در بین دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه اول مدارس شهرستان دیر بود. روش این پژوهش، توصیفی از نوع مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر 1847 نفر از دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه اول مدارس شهرستان دیر بود که از طریق نمونه گیری خوشه ای تعداد 318 نفر با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه تربیت اخلاقی مصدقی نیک و کوشی (1400) بود. بود. تجزیه و تحلیل فرضیه های پژوهش با استفاده از آزمون t گروه های مستقل انجام گرفت. یافته ها نشان داد که میانگین نمره تربیت اخلاقی دانش آموزان دختر بیشتر از آزمودنی های پسر است یا به عبارت دیگر تربیت اخلاقی دانش آموزان دختر بطور معنی داری بیشتر از دانش آموزان پسر است. نتیجه گیری کلی پژوهش نشان داد که با تقویت تربیت اخلاقی در بین دانش آموزان می توان به افزایش حوزه های معرفتی و دینی آنان در مدارس کمک فراوانی نمود.

    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، دانش آموزان
  • دلارام مقیمی بیدهندی* صفحه 21

    بدون شک دوره همه گیری کرونا، باعث تحول زیادی در اتفاقات روزمره زندگی افراد شد. با استفاده از آموزش الکترونیکی بسیاری از محدودیت های آموزش به شیوه ی سنتی رفع گردید. در حقیقت می توان آموزش الکترونیکی را مقدمه ای برای تحقق یکی از جنبه های حقوق بشر دانست که عبارت از ایجاد فرصت های برابر آموزشی برای همگان بود. تحقیقات نشان داد که دانش آموزان به نسبت معلمین مهارت بیشتری در به کارگیری نرم افزارهای آموزشی داشته و همچنین بر اساس این تحقیق تقریبا نیمی از مدارس دارای تکنسین رایانه نبود که نشان دهنده این عامل بود که شرایط مناسب به منظور استفاده از آموزش مجازی فراهم نیست. این شیوه سعی داشت تا از هر دو نوع روش آنلاین و آفلاین به صورت ترکیبی به منظور ایجاد بهترین تعامل با فراگیران و افزایش کارایی روش های آموزش مجازی استفاده نماید. عواملی چون ساختارهای مختلف سامانه مدیریت آموزشی، اختلاف سلایق در طراحی متن و محتوا، روش های متفاوت آزمون و ارزیابی، کاهش ارتباط فیزیکی بین معلم و فراگیر و نیز توجه به حجم سرمایه گذاری بر ابزارها و زیرساخت ها و آمادگی نیروی انسانی بر پیاده سازی آموزش مجازی باعث شد که آسیب های ورود ابزار الکترونیکی چون تبلت به فضای آموزشی احساس شود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء تحقیقات کاربردی و از لحاظ روش تحقیقی کیفی (مروری) به حساب می آید. جامعه آماری پژوهش حاضر سایت های معتبر (اریک، مگ ایران، پرتال جامع علوم انسانی و...) ، مقاله ها و پژوهش ها و پایان نامه ها بود. یافته ها نشان داد آموزش مجازی به عنوان رکن موثر در آموزش می تواند با رفع چالش ها موجب افزایش بهره وری آموزش و یادگیری، دسترسی عمومی و... شود به شرط آن که بدان توجه شود و با بررسی های بیشتر الگویی جامع (الگوی حکمرانی آموزش مجازی) برای نحوه استفاده از آن در آموزش و پرورش تدوین گردد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، یادگیری، کرونا
  • زهرا مالوردی دسجردی، فهیم طاهری سده*، ابوالفضل شیبانی نوقابی صفحه 22

    این پژوهش با هدف بررسی اثر بخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت روابط جنسی و افکار خودآینده منفی در زوجین شهر اصفهان به مرحله اجرا در آمده است که روش پژوهش حاضر آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه آزمایش و کنترل بوده است. به منظور دسترسی به هدف فوق از بین کلیه زوجین که به کلینک های مشاوره در شهر اصفهان، طی دوماه (فروردین و اردیبهشت) مراجعه کرده بودند، 40 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس برای پاسخگویی به پرسشنامه های تحقیق انتخاب شدند که به صورت تصادفی 20 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. بدین منظور از دو پرسشنامه، پرسشنامه افکار خودآینده منفی کندال و هولون (1980) و پرسشنامه کیفیت روابط جنسی سامانی (2011) استفاده گردید. داده های حاصل از پرسشنامه ها با استفاده از گروه های آزمایش و کنترل از روش آماری آزمون تحلیل کواریانس مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت روابط جنسی زوجین شهر اصفهان تاثیر معناداری دارد. درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر افکار خودآینده منفی زوجین شهر اصفهان تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر ذهن آگاهی، کیفیت روابط جنسی، افکار خودآینده منفی
|
  • Jamileh Karimzadeh* Page 1

    This research was conducted with the aim of effective treatment based on acceptance and commitment on the anxiety of patients with asthma. This research was semi-experimental in terms of practical purpose and in terms of data collection method with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of this research included all patients with asthma in Kashan city in the first half of 2013, 40 people were selected by available sampling and randomly assigned to two experimental and control groups. For the experimental group, 8 two-hour sessions of therapeutic intervention were performed weekly. At the end, a post-test was taken from both groups. Data collection was done in pre-test, post-test and follow-up through Beck's anxiety questionnaire (1988). The research data were analyzed by analysis of covariance test. The obtained results showed that the treatment based on acceptance and commitment had a significant effect on reducing the anxiety of these patients. Also, the follow-up after one month indicated the continuation of this significant effect. Finally, the results of this research showed that this treatment, like other treatments performed, can be considered as a desirable treatment option and provide significant improvement.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, creative helplessness, anxiety
  • Jafar Ghanavatinejad* Page 2

    This research aimed to investigate the relationship between job stress and job burnout with the mental health of police officers in Ramhormoz city in Khuzestan province in 1400. The research method was applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of data collection. The statistical population of the research included all the police force personnel of Ramhormoz city in Khuzestan province, of which 200 people were considered as the sample size using Cochran's formula and multi-stage cluster sampling method. The method of data collection was based on three standard questionnaires of job stress (Harris, 1995), job burnout (Maslash, 1981) and mental health (Goldberg, 1972). The reliability of the questionnaire was calculated using Cronbach's alpha method, and its value was above 0.7 for all three questionnaires. Likewise, content validity was used to test the validity of the questionnaire, and for this purpose, the questionnaires were approved by the relevant experts. The analysis of the information obtained from the implementation of the questionnaires was done through SPSS software in two descriptive and inferential sections (Pearson correlation test and multiple regression). The results of the research showed that there is a significant negative relationship between job stress and its components with mental health, and there was also a significant negative relationship between job burnout and its components with mental health. Therefore, it is necessary to implement measures and programs to increase the mental health of the organization. This issue is very important in the police force organization, which is facing a lot of stress and burnout due to the inherent nature of its professional role and responsibilities.

    Keywords: job stress, job burnout, mental health
  • Faezeh Ebrahimi Sadr, Majid Mahmoud Alilou* Page 3

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of acceptance & commitment therapy on death anxiety and hopelessness of patients with multiple sclerosis. The method of this study was semi-experimental with pre-test, post-test and follow up with the control group. The population of the study was made up of women with MS in Tabriz who were members of the MS Association of this city in 2022. 30 people were selected using purposeful sampling and were randomly divided into two experimental and control groups (each group 15 people). The experimental group received their specific treatment in 8 sessions of 1.5 hours; But the control group did not receive any treatment. Measurement tools included Templer's death anxiety and Beck's hopelessness questionnaires. Data were analyzed by repeated measures ANOVA.The results showed that acceptance and commitment therapy compared to the control group, in the post-test, led to the reduction of death anxiety and hopelessness of patients with MS (p<0.001); And these results in the follow-up stage also show the durability of the effect (p<0.001). Acceptance and commitment therapy has probably reduced the anxiety of death and as a result cope better with the disease and reduce the despair of patients with MS.

    Keywords: Acceptance & Commitment Therapy, Death Anxiety, Hopelessness, Multiple Sclerosis
  • Alireza Hajati, Bahram Mirzaeyan*, Reza Donyavi Page 4

    The aim of the present study was to Modeling structural relationships of uncertainty intolerance with worry mediated referral thinking, metacognitive beliefs and perfectionism in patients with generalized anxiety disorder. In terms of purpose, this research was applied, and in terms of method, it was a descriptive type of correlation based on structural equations. The statistical population of the research was made up of all the people with generalized anxiety disorder in the treatment centers of Sari city, to determine the sample size according to the number of observed variables and assigning a coefficient of 10 for each observed variable (20 observed variables in the model), and taking into account Due to the possibility of incomplete questionnaires, 220 people were selected as the sample size in a purposeful way (according to having the criterion of generalized anxiety disorder). The data collection method is based on five questionnaires: Friston et al.'s uncertainty intolerance (1994), Pennsylvania worry (1990), Ering's referential thinking (2010), Wells's metacognitive beliefs (1997), Spitzer et al.'s generalized anxiety disorder (2006), and Hill's perfectionism ( 2004) was done. The analysis of the information obtained from the implementation of the questionnaires was done through spss22 and Amos23 software in two descriptive and inferential parts (Pearson correlation and regression structural equations). The results of the data analysis showed that the research model was fitted and in total the effects of direct and indirect paths indicated that intolerance of uncertainty, referential thinking, metacognitive beliefs and perfectionism had a significant effect on worry and 86 percent of the variable of worry among those suffering from anxiety disorders inclusive, can be explained by the above independent variables, and 14% of this endogenous variable is explained by other variables outside the research.

    Keywords: Intolerance of uncertainty, worry, referential thinking, metacognitive beliefs, perfectionism, generalized anxiety disorder
  • Somayeh Nakhaei*, Ali Okati, Hojjat Ranjbar Noori, Abbas Mir Page 5

    The aim of this study was to evaluate the effect of emotion control on students'  positive thinking about social anxiety.  The method of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group.  The  population of the study included high school students with social anxiety disorder who referred to educational and clinical centers in Zahedan in the academic year 1401-1400.    40 students were selected by available sampling method and then each of them was replaced by random sampling in two experimental (n = 20) and control (n = 20) groups.  The instruments were employed in this study included, Ingram and Wisnicki positive thinking questionnaire, Lajersa social anxiety questionnaire and emotion control training.  Emotion control training was provided to the experimental group in 8 sessions which each session eas 90 minutes, but the control group did not receive training.  Research data were analyzed using univariate and multivariate analysis of covariance.  The  findings of this study showed that emotion control has effect on students' positive thinking about social anxiety;  In such a way that the subjects in the experimental group in the post-test stage have significantly more positive thinking and less social anxiety.  According to the results, it is suggested that emotion control be used as one of the effective adjunctive therapies in improving positive thinking and reducing students' social anxiety.

    Keywords: emotion control, positivethinking, social anxiety
  • Hasan Shahvarooghi Farahani* Page 6

    The purpose of the current research is to predict the social skills of adolescents based on parenting styles and incompatible patterns of parents. The statistical population of the present study consists of all adolescents (12 to 17 years old) of Tehran city, of which 100 adolescents are engaged in studies in the academic year of 1400-1999 in the form of cluster sampling in such a way that first, Tehran city is divided into 2 parts. North and South are divided and then 5 schools are selected from each region and in the next stage 2 classes are selected from each school and in the last stage 5 students are randomly selected from each class. The research findings showed that there was a relationship between parenting style and social skills and the correlation coefficient between these two variables was 91%. In other words, it can be expected that changes related to parenting style of parents can be predicted by using social skills. There was a relationship between the social skills of adolescents and the incompatible schemas of parents, and the correlation coefficient between these two variables was equal to 91%. In other words, it can be expected to be able to predict the changes related to the social skills of adolescents using the initial maladaptive schemas.

    Keywords: social skills, parenting styles, maladaptive schemas
  • Ghasem Abdollahi Boghrabadi*, Fateme Karimi, Azar Soleimani Ravandi Page 7
    Background &  Aims

    The main purpose of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment based therapy on psychological well-being and social anxiety caused by Covid-19 in female high school students in Isfahan.

    Materials & Methods

    This research is semi-experimental in nature with the experimental and control groups by pre-test, post-test and one-month follow-up. The statistical population of this study includes high school girls in Isfahan in the second half of 1399. 30 people were selected as a sample and were replaced in two experimental groups and a control group. Each group consisted of 15 people, who eventually remained in the experimental group of 12 people. Available sampling method was used for sampling. Available sampling method was used for sampling. Then, the students were randomly divided into experimental and control groups and answered the psychological well-being and social anxiety questionnaires of adolescents before and after 8 treatment sessions. The Reef Questionnaire (1989) was used for psychological well-being and the Social Anxiety Questionnaire (SAS-A) was used for social anxiety. Data analysis was performed by SPSS software version 24 and repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results of data analysis showed that the treatment based on acceptance and commitment is significant on psychological well-being and social anxiety caused by covid-19 at the level of (p<0.001).

    Conclusion

    The results showed that acceptance and commitment therapy has a positive effect on increasing psychological well-being and reducing social anxiety caused by Covid 19.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Psychological Well-being, Social anxiety, Covid 19
  • Bahareh Ebrahimi, Peyman Hasani Abharian*, Sara Ramezani, Sobhan Bahrami Page 8

    ADHD coaching focuses on academic goal setting, progress monitoring, and dividing long-term projects into a sequence of specific, manageable assignments. With the emerging consensus that ADHD is a disorder of executive functioning; among the interventions used in ADHD, coaching may be more appropriate than traditional treatment models, and can certainly complement any intervention. The present study was conducted with the aim of effective coaching of executive functions on improving persistent attention deficit and planning skills in adults with attention deficit hyperactivity disorder. In this study, 17 adults with attention deficit hyperactivity disorder diagnosed by a psychiatrist and evaluated with Barclay's executive functioning deficit scale - adult version were selected in an accessible manner and after checking the entry criteria, they were included in this study. For the participants in this research, 11 one-hour executive function coaching sessions were conducted, and the participants were evaluated before and after receiving this intervention using the Tower of London scales and continuous visual and auditory performance. The obtained results showed a significant difference (p≤0.05) in the variables of visual and auditory attention, sustained visual and auditory attention, and the time variable. The obtained results show that executive function coaching can be used as an intervention method alone or in combination with other interventions to improve attention deficit disorder in people with ADHD.

    Keywords: ADHD coaching, executive function, sustained attention, planning, adult attention deficit hyperactivity disorder
  • Leila Afrookhteh, Koroush Parsamoein*, Reza Ghorbanjahromi Page 9
    Aim

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of emotion-oriented training on academic help seeking behavior and Social adjustment in high school students in Tehran in 1399.

    Method

    The method of this research is quasi-experimental and for data collection, pre-test-post-test design with control group has been used. The statistical population of the study consisted of all high school students in Tehran, among whom, 30 people were selected by multi-stage cluster sampling and randomly assigned to the experimental group (15 people in each group) and control (15 people). The experimental group underwent emotion therapy training in 8 sessions of 90 minutes and the control group remained on the waiting list. The tools used in the present study included academic help-seeking behavior (Ryan and Pantridge, 1997) and California individual-social adjustment (Clark et al., 1953) which were used in two stages of pre-test and post-test. The analysis of the information obtained from the questionnaire was performed through SPSS-V24 software in two descriptive and inferential sections (analysis of covariance).

    Results

    The results showed that emotion-focused therapy improved academic help-seeking behaviors in high school students. Also, the results showed that emotion-oriented therapy increased individual and social adjustment in students.

    Conclusion

    Based on the results of this study, emotion-focused therapy is an effective intervention in improving students' academic help seeking behaviors and Social adjustment.

    Keywords: Academic help seeking behavior, Social adjustment, emotion-focused therapy
  • Leila Karimi*, Arezou Ghafouri Page 10

    Timely diagnosis and treatment of hyperactivity can play an important role in solving students' problems, and considering that children's personality is formed before the age of seven and the sensitivity of the issue, we decided to investigate this disorder. The purpose of this qualitative research was to improve the relative improvement of attention deficit/hyperactivity disorder in preschool students. The research method was case study and its implementation method was action research. In order to answer the research questions by using scientific methods such as observation, interviews and questionnaires and by using various sources such as books, magazines, theses and... gathering the necessary information related to the existing problem and Their analysis identified effective factors in creating the problem. According to the results of the research, economic, cultural, social, environmental and family factors and heredity and genetics were identified as effective factors in the occurrence of problems, and as a result, play-therapy methods, cognitive techniques, balance and equilibrium exercises, Aram building, strengthening concentration, etc. were chosen to treat this disorder. After confirming the validity of the selected solutions using different parameters and with the parents' support, the solutions were implemented and based on the available evidence and with the help of the Connors parents' questionnaire, it was determined that attention deficit/hyperactivity disorder improved to some extent. It has been found and the amount of impulsive behavior has been reduced. Therefore, the findings of the research showed that a combination of the above methods was effective in the treatment of the individual.

    Keywords: hyperactivity (ADHD), attention deficit, academic problems, family, child, preschool stage
  • Nasrullah Ansari Nejad, Shirin Rastegar* Page 11

    The aim of this study was to the effect of listeningto music (music therapy) on spiritual intelligence on students of Islamic Azad University of North Tehran. And were replaced in two groups of control (15 people) and experimental (15 people). Also, the homogenization of control and experimental groups was done based on characteristics such as age, economic status, employment status, level of education, etc. To collect data from the Goldberg Mental Health Questionnaire (1972) with a reliability of 0.89 And Abdollahzadeh (2008) spiritual intelligence was used with a reliability of 0.93. Also, music therapy sessions were performed in 8 60-minute sessions on the subjects in the experimental group, then both groups performed the post-test. Data were analyzed using one-way analysis of covariance between groups. The results showed a significant difference between the mean scores of the two groups in the general post-tests and in the dimensions of the subscales proposed in this study. Findings showed that music therapy significantly increased the level of spiritual intelligence in the experimental group compared to the control group (P <0.05). Therefore, these results can be said: the effectiveness of music therapy on all subscales of the intelligence questionnaire. Abdullahzadeh's spirituality, including the components of understanding and connection with the source of existence and spiritual life, was confirmed with 95% confidence.

    Keywords: music therapy, Spiritual life, Spiritual Intelligence
  • Somayeh Nakhaei*, Raziyeh Ghadersarani, Zahra Roozrokh, Abbas Mir Page 12
    Background & Aims

    Promoting religiosity and religion among students is a very important and key thing that can lead to key results in training prominent personalities for the future of any country. Previous research has discussed the effect of religious factors on personality traits, but so far no research has been found to examine the role of religion from the perspective of Qur'anic stories on personality factors. . Therefore, considering this gap in the research background, this study seeks to investigate whether Quranic stories can affect some of the personality factors of students such as resilience, communication skills and their religious identity or not.

    Materials & Methods

    The research method of this research is a quasi-experimental pre-test and post-test with a control group. In this project, two groups of subjects were studied, which means that in the first stage, people were divided into two groups (A and B). In the next stage, an experimental group was exposed to teaching and studying religious stories, while the control group was not trained at all. After the mentioned trainings, the individuals of both groups were tested again (post-test) (resilience questionnaire, communication skills, religious identity). The statistical population of this study includes all female high school students in the first year of education in Zabol city, which according to the obtained statistics is equal to 270 classes with 5500 people. According to the statistics in education, the annual grade point average of all schools was obtained, considering that it was not possible to gather students from all schools in the city in one space due to administrative problems and obtaining licenses, the eighth grade of the three schools According to the education counseling of the city, they probably had a weaker communication status and were studying in the second semester of the academic year 1401-1400. They were selected from among the schools of the city. After selecting these three student schools, 30 eighth grade students from each school were randomly selected.

    Results

    The results of statistical analysis showed that the intervention of teaching Quranic stories caused statistically significant changes in improving communication skills, religious identity and resilience of adolescent girls in the experimental group.Discussion and

    Conclusion

    Finally, according to the obtained results, it can be suggested to education that in compiling Quranic books in schools, the existence of Quranic stories in the content of these books should be used more. This research can also be used for special groups such as child care centers for abused and orphaned children, child care centers and centers.

    Keywords: Quranic stories, communication skills, religious identity, students, Zabol
  • Fariba Alidadashi, Mehrdad Sasani*, Gholamreza Golmohammadnejad Page 13

    The purpose of this research was to investigate the effectiveness of teaching positive thinking skills on the life expectancy and self-efficacy of second year high school students in Tabriz. This research was a semi-experimental type that was conducted in the form of a pre-test and a post-test with a control group. The research sample was selected by random cluster sampling of 40 people and then (20 people in the experimental group and 20 people in the control group) were randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group received eight sessions of forty-five minutes of positive thinking skills. All subjects were evaluated using Scherer's self-efficacy questionnaire and Snyder's life expectancy questionnaire. The results of the analysis of covariance showed that the teaching of positive thinking skills significantly increased self-efficacy and life expectancy in students. The results of this research showed that the method of teaching positive thinking skills can be used as an efficient method to increase students' self-efficacy and life expectancy.

    Keywords: teaching positive thinking skills, life expectancy, self-efficacy
  • Mansooreh Ghandabi*, Golnaz Rafizadeh Ardabili Page 14
    Background and purpose

    The present study was conducted with the aim of determining the relationship between mother's employment in the early years of childhood (part-time/full-time), quality of mother-child relationship and perceived social support with social adequacy in adulthood.

    Materials and methods

    The current research method is descriptive correlation (regression). The statistical population of this research was all the female students of Ferdowsi University of Mashhad in the academic year of 2019-1400, and 105 people were selected as the sample of the research using the available sampling method among all the female students of Ferdowsi University of Mashhad who had working mothers in the first 3 years of their lives. And, was selected. The participants completed the Social Adequacy Questionnaire of Fellner et al. (1991), the Multidimensional Social Perceived Scale by Zimmet et al. (1988) and the Mother-Child Relationship Scale by Fine et al. (1983). In order to analyze the data, indicators and methods of descriptive statistics, mean and standard error of the data were used; and inferential statistics were used to obtain Pearson's correlation coefficient and regression by SPSS-26 software.

    Findings

    Based on the obtained data, perceived social support from friends and others, behavioral skills (19%, F=9.162) and family support, cognitive skills (11%, F=8.228) and motivation and expectations (9% predicts F=7.852( are among the components of social adequacy. Among the components of the parent-child relationship, positive affect predicts behavioral skills (10%, F=9.192) and role aversion predicts cognitive skills (11%, F=9.988.(Discussion and

    conclusion

    As a result, it can be said that perceived social support and parent-child relationship can predict a person's social adequacy in adulthood.

    Keywords: mother's employment, mother-child relationship quality, perceived social support, social adequacy
  • Fariba Alidadashi, Mehrdad Sasani*, Gholamreza Golmohammadnejad Page 15

    The aim of this research was to compare marital conflicts in people with and without corona anxiety. The method of the current research was cross-sectional causal-comparative. The statistical population of this study included all parents of Tabriz families. The sampling method was purposeful. The sample size was 30 parents with corona anxiety, 30 parents without corona anxiety. All the subjects were evaluated using Barati and Thanaei Marital Conflict Questionnaire and Corona Virus Anxiety Scale (CDAS). The data analysis method was multivariate analysis of variance (MANOVA). The results showed that there is a significant difference in marital conflicts between two groups of parents with and without corona anxiety. (P<0.01) Therefore, by providing timely and appropriate interventions and training to reduce the anxiety caused by corona disease in women and men, marital conflicts can be reduced.

    Keywords: marital conflicts, corona anxiety, family relations
  • Mehri Yazdani* Page 16

    The importance of childhood and old age is not hidden from anyone in order to pass this period correctly and healthily. The statistics announced by the World Health Organization show the beginning of the aging of the population in the world، and since people were suddenly left out of the society without considering the conditions، capabilities and abilities of people and only on the basis of age conditions in a certain age range of a generation، the depression caused The feeling of ineffectiveness and rejection، especially after retirement، was considered a great threat to the elderly society. Enjoying a productive and quality healthy life with an acceptable life span and free from illness is a right of everyone، which in the school of Islam، the Universal Declaration of Human Rights (Article 25) and the Constitution of the Islamic Republic (Principles 29-2 and 43) Emphasized And on the other hand، the busy young generation in the fast-paced and machine-driven process of current societies often does not have enough time to spend time with the two generations before and after، and according to the necessity of the matter، conditions must be provided for both the elderly and the children، so that the children can benefit from a generational environment. Mandy will gain from the experiences and attention of the elderly and by creating a sense of independence and life again in the elderly; Improve the mental health of the community. Linking between the age of disability and retirement with an active، productive and dynamic world، by providing a space where people of different ages support each other and are supported، can be an effective solution to the crisis of aging and premature disability. Therefore، the current research aimed to examine the concepts of mental health، old age and childhood، as well as the effect of integrating the environment of these two generations with each other. In terms of the purpose، the current research is considered a part of applied research and in terms of qualitative research method (review). The statistical population of the current research was the reliable sites (Erik، Meg Iran، comprehensive humanities portal، etc.)، articles، researches، and theses. In this research، we tried to find the optimal spatial indicators for the interaction of two generations.

    Keywords: mental health, positive self-esteem, old age
  • Afsaneh Moradi, Mahnaz Ghiasi*, Samireh Karimi, Sara Yadollahi, Shirin Izadi, Maryam Sadri, Farzaneh Mohammadi, Zohre Jafarzade Jahromi, Zahra Pasandideh Page 17

    The present study was conducted with purpose of investigating the effect of parenting styles on primary maladaptive schemas with the mediating role of overcompensatory and avoidance coping strategies. The descriptive research method was of the correlation type (modelling of structural studies). The statistical population of the research was all students studying in the country in 2019, and 1509 people were selected as a sample by multi stage cluster sampling method and they responded to Young's Schema,Young's Parenting, Young's Avoidance, Extreme Compensation questionnaires. Data analysis was done by structural equation analysis method. The findings showed that parenting styles and coping styles have a positive and significant relationship with the primary maladaptive schemas. Also, the indirect effect of parenting styles on the criterion variable was significant. The model fit indices also confirmed the path of parenting styles to primary maladaptive schemas directly and also through the mediation of coping styles. Therefore, the results of this research can be used to explain the factors affecting the early maladaptive schemas.

    Keywords: coping strategies, parenting style, early maladaptive schemas
  • Kolsoum Fallah, Maryam Ghodsi* Page 18

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of acceptance and commitment therapy on the psychological flexibility of patients with coronary heart disease. The research method is semi-experimental with control group. The statistical population of the research includes all patients referred to Javad Alaemmeh Heart Hospital in Mashhad in the year 2021. The statistical sample of the research included 30 patients from the available people, according to the entry and exit criteria of the study, 15 people were randomly placed as the experimental group and the other 15 people were placed in the control group. Then acceptance and commitment treatment sessions were implemented in the experimental group; Finally, the post-test was taken from both experimental and control groups. Analysis of covariance test was used to analyze the data. The findings of the research showed that acceptance and commitment therapy in the experimental group was effective in increasing psychological flexibility compared to the control group (P<0.05). According to the research findings, acceptance and commitment therapy can be used to increase psychological flexibility.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, psychological flexibility, patients with coronary heart disease
  • Somayeh Nakhaei*, Fatemeh Aminisefat, Masoumeh Safaei Majd, Reza Imankhah Page 19
    Introduction

    Today, one of the most important concerns of education is to increase the quality of learning in students and solve learning problems in them.Therefore, the present study was conducted to investigate and determine the effect of having positive thoughts on self-confidence and active learning of students in Zahak, Sistan and Baluchestan.

    Materials and Methods

    The present descriptive-analytical cross-sectional study was performed on seventh, eighth and ninth grade students of Zahak, Sistan and Baluchestan schools in 1401. Students were assessed using a questionnaire containing questions related to positive thinking, self-confidence and active learning. Finally, the data were entered into SPSS V20 software and analyzed.

    Results

    In the present study, 190 students were included in the study and evaluated. The mean age of participants was 14.24 ± 0.87 years and the minimum and maximum ages were 13 and 16 years, respectively. 50.5% of the students were girls. The results showed that there was a significant correlation between the positive thoughts score of the participants in the present study and their self-confidence score (p = 0.000, r = 0.674). As a result, it was found that with increasing students' positive thoughts score, their average self-confidence score also increased. Also, a significant correlation was found between the positive thoughts score and the students' active learning variable (p = 0.000, r = 0.712), so that the students who had a higher positive thoughts score had a significantly higher active active learning score. There was no significant relationship between students' age and educational background with positive thinking, self-esteem and active learning scores, however, female students had higher positive thinking scores than male students. These findings were statistically significant (P = 0.007). The mean scores of self-confidence and active learning did not differ significantly between the two sexes (P> 0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that having positive thoughts in students is associated with increased self-confidence and active learning.

    Keywords: positive thoughts, self-confidence, active learning
  • Narjes Moghdani, Ensieh Mahini*, Soghra Esmaili Page 20

    The purpose of this study was to compare moral education among male and female students of the first secondary school in dayyer city. The method of this research was descriptive and comparative. The statistical population of the present study was 1847 male and female students of the first secondary school in dayyer city, who were selected through cluster sampling of 318 using Cochran's formula. The tool of data collection in this research was the Moral Education Questionnaire of Mosadeghi Nik and Koshi (1400). Was. Analysis of the research hypotheses was done using the t-test of independent groups. The findings showed that the average moral education score of female students is higher than that of male subjects, or in other words, the moral education of female students is significantly higher than that of male students. The general conclusion of the research showed that by strengthening moral education among students, it is possible to greatly help to increase their cognitive and religious areas in schools.

    Keywords: moral education, students
  • Delaram Moghimi Bidhendi* Page 21

    Undoubtedly, the corona epidemic caused a lot of changes in the daily life of people. With the use of electronic education, many of the limitations of education in the traditional way were removed. In fact, electronic education can be considered as an introduction to the realization of one of the aspects of human rights, which is the creation of equal educational opportunities for all. The research showed that the students were more skilled in using educational software than the teachers, and also based on this research, almost half of the schools did not have computer technicians, which indicated that the right conditions for using virtual education are not available. This method tried to use both types of methods at the same time and non-simultaneous in a combined way in order to create the best interaction with learners and increase the effectiveness of virtual education methods. Factors such as different structures of the educational management system, different tastes in text and content design, different test and evaluation methods, reduced physical communication between the teacher and the learner, as well as paying attention to the amount of investment on tools and infrastructures and the readiness of human resources to implement virtual education. Caused damage to the entry of electronic tools Because the tablet can be felt as an educational space. The present study is considered as applied research in terms of its purpose and as a qualitative research method (review). The statistical population of the current research was reliable sites (Erik, Iran Mag, Humanities Comprehensive Portal, etc.), articles, researches, and theses. The findings showed that virtual education as The effective element in education can increase the productivity of education and learning, public access, etc. by solving challenges, provided that it is paid attention to and with further investigations, a comprehensive model (virtual education governance model) for how to use it in Education should be developed.

    Keywords: Virtual education, learning, Corona
  • Zahra Malverdi Dasjerdi, Fahim Taheri Sedeh*, Abolfazl Sheybani Noghabi Page 22

    This research has been carried out with the aim of investigating the effectiveness of mindfulness-based therapy on the quality of sexual relationships and negative self-future thoughts in couples in Isfahan city. have been. In order to reach the above goal, among all the couples who visited counseling clinics in the city of Isfahan, during two months (April and May), 40 people were selected as available sampling to answer the research questionnaires, which were 20 people were randomly placed in the experimental group and 20 people in the control group. For this purpose, two questionnaires, Kendall and Holon (1980) and Samani's (2011) sexual relationship quality questionnaire were used. The data obtained from the questionnaires were analyzed using the test and control groups using the statistical method of analysis of covariance. The results showed that mindfulness-based therapy has a significant effect on the quality of sexual relations of couples in Isfahan city. Mindfulness-based therapy has a significant effect on negative self-future thoughts of Isfahan couples.

    Keywords: mindfulness-based therapy, quality of sexual relationships, negative self-future thoughts