فهرست مطالب

جستارهای اقتصادی ایران - پیاپی 36 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 36 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهره حیدری*، پرویز داودی صفحات 1-15
    شاخص قیمت بورس برآیند کلی فعالیت بازار سرمایه در بخش حقیقی اقتصاد است؛ اما کاهش یا افزایش‎های شدید آن بدون ارتباط با تولید ناشی از عملکرد سوداگرانه می‎باشد. هدف این مقاله بررسی میزان اثرگذاری سوداگری بانک‎ها اعم از تجاری، تخصصی، خصوصی‎شده و خصوصی بر شاخص قیمت بورس است. برآوردها با استفاده از یک مدل پانل دیتا در بازه زمانی 1392 تا 1398 انجام پذیرفته است. رفتار بانک‎ها با استفاده از متغیرهای مازاد سپرده، بدهی بانک‎ها به بانک مرکزی و تسهیلات غیرجاری بررسی شده است. نتایج نشان می‎دهد که عملکرد سوداگرانه بانک‎های غیردولتی بر شاخص بورس به مراتب بیش از بانک‎های دولتی است. در رابطه با تاثیرگذاری متغیرهای مدل، کشش شاخص قیمت بورس نسبت به مازاد سپرده در بانک‎های خصوصی‎شده رتبه اول، در بانک‎های خصوصی رتبه دوم، بانک‎های تجاری رتبه سوم و بانک‎های تخصصی در رتبه آخر می‎باشند. کشش شاخص بورس نسبت به بدهی بانک‎ها به بانک مرکزی تنها در مورد بدهی بانک‎های خصوصی معنادار بوده و کشش شاخص مذکور در سایر گروه‎های بانکی به بانک مرکزی معنادار نبودند. کشش شاخص بورس نسبت به تسهیلات غیرجاری در بانک‎های تخصصی رتبه اول را دارا بوده، مقدار این کشش در بانک‎های خصوصی، خصوصی‎شده و تجاری به میزان تقریبا برابر بوده اند.
    کلیدواژگان: سوداگری، شاخص بورس، بانک، پانل دیتا
  • حسین بحرینی یزدی*، محمدحسین کرمی اسفه صفحات 17-31

    مفهوم و نظریه تعادل در اقتصاد متعارف ازجمله نقاط اصلی نظریه اقتصادی است. ارتباط مفهوم تعادل با موضوع هماهنگی رفتار اقتصادی میان افراد در نظام بازار برای تحصیل نفع جمعی بدون دخالت مستقیم دولت‎ها یکی از نکات اصلی برای درک نظریه تعادلی است. در بسیاری از آثار اقتصاد اسلامی بدون آنکه از مبنای طرح این مفهوم سخنی به میان آمده باشد، به استخراج تعادل‎های پولی و حقیقی در بازارهای مختلف پرداخته‎شده و درواقع با نگاهی ارزشی به آن نگریسته شده است. در این مقاله پس از طرح مفهوم تعادل در اقتصاد متعارف، به‎صورت مختصر به کاربرد آن در آثار اقتصاد اسلامی پرداخته می‎شود. ایده مقاله حاضر این است که تا وقتی نحوه تعامل مردم با یکدیگر و نظریه دخالت دولت در اقتصاد اسلامی روشن نباشد، سخن از تعادل به معنای متعارف، نوعی پیش‎فرض نابجاست. در کتاب اقتصادنا به دلیل ارایه تصویر دیگری از دخالت دولت و مردم در اقتصاد، می‎توان فاصله‎گذاری‎های مهمی را با دیدگاه تعادلی یافت و از رویکرد جایگزین آن اثری دید. این مقاله به مرور و مقایسه متون و اسناد کتابخانه‎ای پرداخته است.

    کلیدواژگان: تعادل، اقتصاد اسلامی، شهید سیدمحمدباقر صدر، نفع فردی، نفع جمعی، هماهنگی
  • محمدسعید پناهی بروجردی، احمدعلی رضایی* صفحات 33-48

    نسبت کفایت سرمایه یک شاخص کلیدی در تحلیل وضعیت بانک به شمار می‎رود که با توجه به آن می‎توان متوجه شد که دارایی‎های بانک تا چه حد در سبد مناسبی سرمایه‎گذاری شده، از لحاظ ریسک و به کارگیری سرمایه در دارایی‎های مختلف از وضعیت مناسبی برخوردار است؛ از جمله عوامل تقویت کننده نسبت کفایت سرمایه، انتشار صکوک می باشد که به طور خاص و پس از توافقنامه بال 3 توجه بیشتری بدان شده است. برای این منظور از داده های پانزده بانک و موسسه مالی اعتباری منتخب پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1393−1399 بهرهگیری شده است. تجزیه و تحلیل داده ها به روش داده های پانلی و با کمک نرم افزار ایویوز نسخه 9 انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که توسعه بازار صکوک اثر مثبت و معناداری بر نسبت کفایت سرمایه بانک ها دارد؛ به این معنا که با افزایش توسعه بازار صکوک، بانک ها این امکان را دارند که در صکوک با کیفیت بالا سرمایه گذاری کنند که به واسطه این امر، سهم دارایی های موزون با ریسک (مخرج نسبت کفایت سرمایه) را کاهش می دهند و درنتیجه حضور یک بازار صکوک توسعه یافته کمک می کند تا بانک ها عملیات تامین مالی خود را با هزینه بسیار کم و به موقع انجام دهند و این امر نیز به نوبه خود به تقویت نسبت کفایت سرمایه بانک ها می انجامد.

    کلیدواژگان: کفایت سرمایه، بازار صکوک، بانک های اسلامی، کشور ایران
  • جواد ارباب*، سید رضا حسینی صفحات 49-68

    هدف‎گذاری جوامع معاصر برای کسب حداکثری رشد اقتصادی دو پیامد جدی را بر پیکره معنوی فردی و اجتماعی انسان‎ها به‎دنبال داشته است. این دو پیامد شامل رهاکردن بعد معنوی و نیز تلاش برای انحراف، شخصی‎سازی و استفاده ابزاری از معنویت برای اهداف اقتصادی است. در این میان معنویت اسلامی با برخورداری از ماهیتی اصولی، ریشه‎دار و شریعت محور به گونه ای از جامعیت برخوردار است که التزام به لوازم آن، نه‎تنها مسیر پیشرفت اقتصادی را مسدود نمی‎کند، بلکه موجب تنقیح اهداف و پیشرفت بهتر میشود. در این پژوهش با استفاده از روش «داده‎بنیاد» به بررسی روابط موجود و بیان کیفیت اثرگذاری معنویت اسلامی بر پیشرفت اقتصادی پرداخته شده است. نتایج حاصل بیانگر نحوه ارتباط و اثرگذاری مولفه‎های معنویت اسلامی بر روند پیشرفت اقتصادی در سه محور شرایط علی، مداخله‎گر و زمینه‎ای است. براین‎اساس لازم است نخست بسترهای لازم برای رخداد پدیده توسط شرایط زمینه‎ای مهیا و در مرحله بعدی با ایجاد شرایط و استفاده درست از شرایط مداخله‎ای اجزای راهبرد فراهم و تکمیل شود. مجموع عناصر ایجابی معنوی، راهبرد جامع «زیست مومنانه» را برای دستیابی به پیشرفت اقتصادی در مسیر تعالی، رشد و سعادت همه‎جانبه انسان ارایه و فرامین نظری و اجرایی مشخصی را بیان می‎کند؛ در مقابل عناصر سلبی معنوی با پیروی از مسیر «زیست سکولار» و با محور قرار دادن رشد اقتصادی، پیامدهای مخاطره‎آمیزی را برای بشر رقم می‎زنند.

    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، اصالت معنوی، پیشرفت اقتصادی، زیست مومنانه، معنویت اسلامی
  • علی اکبر ابراهیمی نژاد، سید هادی عربی*، یزدان گودرزی فراهانی صفحات 69-86

    یکی از چالش‎های اصلی آزادسازی اقتصادی در حوزه سیاست‎گذاری، تاثیرگذاری آن بر نابرابری درآمدی است که در کشور ما نیز مورد توجه و اختلاف سیاستمداران قرار دارد. دسته‎ای از نظریات با اتکا به مکانیسم بازار، افزایش آزادی اقتصادی را سبب بهبود نابرابری درآمدی می دانند و دسته دیگر با توجه به نقایص مکانیسم بازار، وضعیت نابرابری درآمدی در صورت افزایش آزادی اقتصادی را مبهم توصیف می‎کنند که اقتصاددانان تاکنون به شیوه های مختلف به آزمون این نظریات پرداخته‎اند. در پژوهش حاضر ضمن تحلیل نظری این دو رویکرد متفاوت، به آزمون تجربی این رابطه برای دو گروه مختلف از کشورها در بازه 2004 تا 2018 پرداخته شده است. گروه اول شامل هجده کشور با درجه آزادی بالا و گروه دوم شامل شانزده کشور با درجه آزادی پایین هستند. سطوح اولیه و متفاوت نابرابری به عنوان یکی از مبادی مورد اختلاف این دو رویکرد در آزمون تجربی مبتنی بر رگرسیون چندکی (QR) مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج نشان می‎دهد در هر دو گروه و در سطوح پایین و میانه نابرابری، افزایش آزادی اقتصادی موجب بهبود نابرابری درآمدی شده است، اما این رابطه در سطوح بالای نابرابری درآمدی بی معناست. دلالت‎های این نتایج برای سیاستگذاران اقتصاد ایران گویای این است که در سطوح بالای ضریب جینی (4/41−4/48) حرکت به‎سوی آزادسازی اقتصادی به سبب نبود شرایط مساعد اقتصادی، منجر به نتایج مورد انتظار نخواهد انجامید و از آنجا که در حال حاضر نابرابری درآمدی در ایران نزدیک به این بازه است (ضریب جینی 4/40 برای سال 99)، لازم است بیش از تمرکز به سیاست‎های آزادسازی، وضعیت نابرابری مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آزادی اقتصادی، نابرابری درآمدی، توزیع درآمد، سرمایه‎داری، نهادگرایی، رگرسیون کوانتایل
  • سید علی روحانی*، سید احسان خاندوزی صفحات 87-107

    یک پرسش بنیادین در مقام بررسی نظام پولی آن است که «چه نهادی باید حق خلق پول داشته باشد؟». پاسخ نظام پولی متعارف و مسلط در جهان (نظام ذخیره جزیی)، توزیع حق خلق پول میان نهاد حاکمیتی بانک مرکزی و بانک های تجاری است؛ اما این «پاسخ تاریخی»، یک «انتخاب عمومی» مبتنی بر تصمیم‎گیری جمعی است (و نه یک انتخاب فردی مبتنی بر بهینگی). در دهه‎های گذشته، اقتصاددانان مشهوری همچون سیمونز، فیشر، فریدمن و توبین از زوایای مختلف به نقد نظام پولی مبتنی بر ذخایر جزیی پرداخته و برقراری ذخیره قانونی کامل را توصیه کرده‎اند. در میان اقتصاددانان مسلمان نیز منذرقحف، محسن خان، میرآخور، دلالی و الجرحی چنین دیدگاهی دارند. در مقاله حاضر، نخست با استفاده از روش مطالعات اسنادی، پشتوانه نظری نظام پولی ذخیره کامل و آرای مشهورترین حامیان آن بررسی و سپس مهم ترین نقدهای وارد بر نظام مبتنی بر ذخیره جزیی از منظر کارایی و از منظر عدالت تشریح می شود از نظر کارایی مهم ترین نقدهای وارد بر نظام ذخیره جزیی عبارتند از: تشدید شوک های پولی و نوسانات اقتصاد کلان، افزایش ریسک ورشکستگی بانک ها، لزوم افزایش مداخلات دولت و مقررات‎گذاری پیچیده، عدم تخصیص بهینه منابع ناشی از نبود تقارن اطلاعات در بخش مالی و بانکی، و افزایش مستمر بدهی‎های عمومی و خصوصی. نقدهای وارد بر این نظام از نظر عدالت بدین شرح می باشند: اعطای قدرت تصمیم‎گیری در مورد مهم ترین کالای شبه عمومی به بنگاه‎هایی با انگیزه خصوصی، نهادینه ساختن ربا (بهره) در قراردادها و مبادلات مالی، نقض عدالت توزیعی (انتفاع انحصاری بانکداران در مقابل تحمل بار شکست توسط عموم جامعه) و انتقال مالکیت دارایی‎ها بدون مراعات قواعد حقوق مالکیت مشروع.

    کلیدواژگان: نظام پولی، ذخیره قانونی جزئی، ذخیره قانونی کامل، عدالت، کارایی، بحران مالی
  • محمد رجائی باغ سیائی، مهدی صفائی ایلخچی* صفحات 109-125
    هدف این پژوهش بررسی تاثیرگذاری متغیرهای کلان اقتصادی و صکوک بر سودآوری بانک‎ها است. برای سودآوری از دو تعریف استفاده شده است؛ یکی نسبت سود بانکی به کل دارایی‎های بانک و دیگری نسبت خالص درآمد عملیاتی به کل سپرده‎های هر بانک است. قلمروی زمانی پژوهش، دوره زمانی 1391 تا 1398 بوده و نمونه پژوهش شامل شانزده بانک از بانک‎های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. تجزیه و تحلیل اطلاعات و آزمون فرضیه‎ها با استفاده از الگوی رگرسیون چندمتغیره و داده‎های ترکیبی انجام شده است. نتایج نشان می‎دهد رشد تولید ناخالص داخلی و همچنین تورم تاثیر مثبت و معناداری بر هر دو شاخص سودآوری داشته، ولی رشد نرخ ارز و نیز کل صکوک مبادله شده تاثیر منفی و معناداری بر هر دو شاخص سودآوری دارد. اهرم عملیاتی تاثیر منفی و معنادار و اندازه بانک‎ها تاثیر مثبت و معناداری بر هر دو شاخص سودآوری دارد.
    کلیدواژگان: متغیرهای کلان اقتصادی، صکوک، شاخص های سودآوری، سودآوری، مدل پانل دیتا
  • وحید شقاقی شهری* صفحات 127-147

    یکی از اهداف کلان سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی که در بند دوم این سیاست‎ها بدان اشاره شده، پیشتازی کشور در اقتصاد دانش‎بنیان و دستیابی به رتبه اول در منطقه است. نظر به اینکه هوشمندسازی اقتصاد یکی از الزامات و ارکان اقتصاد دانش‎بنیان می باشد؛ هدف این مقاله آن است که ابعاد مدل گذار از نظر فرایندی و تکاملی شناسایی شود تا با اجرایی شدن اجزای مدل، کشور از وضع کنونی به سمت اقتصاد هوشمند حرکت کند؛ بدین منظور از رویکرد نظریه زمینه‎ای برای تحلیل یافته‎های میدانی استفاده شد که از راه مصاحبه گردآوری و با روش کدگذاری سه مرحلهای (کدگذاری باز، محوری و گزینشی) یافته ها تحلیل شدند و خروجی آن مبنای مدلسازی هوشمندسازی اقتصاد ایران مبتنی بر مولفه‎های شناسایی وضع موجود، الزامات برای دستیابی به اقتصاد هوشمند، تبیین راهبردها و سیاست‎های هوشمندسازی اقتصاد، شناسایی فرصت‎های پیشروی اقتصاد هوشمند، توسعه کاربردهای بخشی اقتصاد هوشمند و وضعیت مطلوب، یعنی پیشتازی در اقتصاد دانش‎بنیان با دستیابی به اقتصاد هوشمند قرار گرفت.

    کلیدواژگان: اقتصاد دانش‎بنیان، اقتصاد هوشمند، اقتصاد ایران، مدل سازی، نظریه زمینه‎ای
  • پرویز داودی، حسین صمصامی، آسیه ادراکی* صفحات 149-169

    شکل‎گیری نظریه‎های اقتصاد کلان نتیجه تحلیل و تبیین رفتارهای اقتصادی افرادی است که در چارچوب مکتب فکری سرمایه‎مداری عمل می‎کنند. مبانی فکری و ساختارهای حاکم بر اقتصاد سرمایه‎داری مانند نوع مالکیت، نوع حکمرانی منشا شکل‎گیری رفتارها و پیدایش نهادهای خاص مانند نهاد بانک و بازار سرمایه شده، این رفتارها و نهادها در طی زمان با بحران های خاص مواجه و نظام فکری سرمایه‎مداری در مقام رفع مشکل به مکتب و به دنبال آن نظریه جدید اقتصاد کلان رسیده است؛ به عبارت دیگر، نظریه‎های اقتصاد کلان در مقام رفع بحران و حل مسیله غرب بوده است و در مبانی، ساختارها و نهادهای نظام سرمایه‎داری ریشه دارد. اکنون پرسش این است که آیا نظریه‎های مذکور می‎تواند برای اقتصاد ایران و حل مشکلات آن کارا و موفق عمل کنند؟ برای پاسخ به این پرسش با روش تجربی−تطبیقی به بررسی نظریه‎هایی پرداخته که با توجه‎ به فضای حاکم در نظام سرمایه‎داری شکل‎گرفته‎اند و سپس ساختارها، وضعیت و نهادهای حاکم بر اقتصاد ایران در همان فاصله زمانی بررسی شده است. نتایج نشان می‎دهد رفتارهایی که براساس مبانی، فضا و ساختارهای نظام سرمایه‎داری شکل می‎گیرد و به شکل‎گیری نظریه‎های اقتصاد کلان متعارف می انجامد؛ به طور ماهوی با رفتارهایی که در اقتصاد ایران شکل می‎گیرد، متفاوت است. پس این نظریه‎ها به صورت عمومی و مطلق قابل نسخه‎برداری برای اقتصاد ایران نمی‎باشند.

    کلیدواژگان: مبانی فکری−فلسفی اقتصاد سرمایه‎داری، ساختارها و نهادهای اقتصاد متعارف و اسلامی، بحران اقتصادی، نظریه‎های اقتصاد کلان، نسخه‎های اقتصاد کلان و ایران
  • محمد جمور*، کامران ندری، احمد شعبانی صفحات 171-189

    در نظام بانکی فعلی مبتنی بر ذخیره جزیی (fractional reserve)، دو کارکرد مدیریت سبد دارایی (portfolio management) و ارایه خدمات پرداخت (payment services)، به‎طور همزمان در حال ارایه است. مدیریت سبد دارایی به کارکرد بانک در تجهیز و تخصیص منابع اشاره دارد. کارکرد خدمات پرداخت نیز، به استفاده از بدهی بانک‎ها در تسویه معاملات اشاره دارد که لازمه وجود قدرت خلق پول برای بانک‎هاست. نظام بانکی فعلی، مشکلاتی از قبیل بی‎ثباتی، بحران‎های بانکی، اخلال در توزیع درآمد، تضعیف دموکراسی و توسعه پایدار و... را ایجاد نموده که موجب ارایه پیشنهادات جایگزین از سوی اقتصاددانان شده است. مسیله این پژوهش، شناسایی الگوی مطلوب جایگزین از منظر اقتصاد اسلامی است. روش پاسخگویی نیز از طریق بررسی، توصیف و تحلیل مطالب و نتیجه‎گیری در آن زمینه است. نتایج این تحقیق نشان می‎دهد در بانکداری اسلامی، دو کارکرد مدیریت سبد دارایی و ارایه خدمات پرداخت باید از هم تفکیک شوند. کارکرد ارایه خدمات پرداخت به بانک مرکزی واگذار می‎شود. کارکرد مدیریت سبد دارایی نیز به دو صورت تامین مالی مبتنی بر سهام و تامین مالی از طریق جذب سپرده با شرط عدم پرداخت عندالمطالبه انجام می‎گیرد. نهایتا مزایای این نظام پیشنهاد شده علاوه بر رفع مشکلات نظام فعلی ذخیره جزیی موارد تطابق بیشتر این نظام بانکی با اهداف کلان نظام اقتصادی اسلام و ماهیت بانکداری اسلامی و رفع شبهه ربا می‎باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت سبد دارایی، ارائه خدمات پرداخت، نظام پولی ذخیره جزئی، نظام پولی ذخیره صددرصد، بانکداری اسلامی
  • علیرضا لشکری* صفحات 191-206
    نظام مالیاتی به عنوان خرده نظامی از نظام اقتصادی در خدمت اهدافی است که نظام اقتصادی دنبال می کند. از سویی اهداف هر نظام متوقف بر پیش فرض ها و ارزش های هر مکتب بوده و در نتیجه کارکرد محوری اساسی نظام های مالیاتی نمی تواند گسسته از مباحث مبنایی تر باشد. نظام مالیاتی جمهوری اسلامی ایران در سال های اخیر شاهد تغییراتی در ساختارهای مالیاتی بوده است. به نظر می رسد شناخت بهتر ماهیت نظام مالیاتی اسلام و کارکردهای آن می تواند برای تدوین و شکل گیری اسلامی تر نظام مالیاتی حاضر کمک کند. مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیل محتوی به بررسی کارکردهای نظام مالیاتی مطلوب اسلامی در مقایسه با کارکردهای نظام مالیاتی اقتصاد متعارف پرداخته و بر همین اساس ملاحظاتی در مورد جایگزینی معیار توازن در عدالت اقتصادی، اصول و نرخ و پایه مالیاتی و همچنین ملاحظه سهم مالیاتی در منابع درآمدی دولت مطرح می سازد. از نظر سیاستگذار اسلامی که عدالت را اساس سازماندهی جامعه می داند مالیات ها نیز ابزاری برای این هدف است و مالیات هایی که با تحقق توازن اقتصادی سازگار باشد مناسب تشخیص داده می شوند. معیار توازن در تمام مراحل ابتدایی، فرآیندی و نهایی مورد توجه بوده و افزایش درآمدهای مالیاتی با استفاده از شیوه های عدالت−محور دنبال می شود و هیچگاه به هزینه عدالت نمی توان درآمدهای مالیاتی را افزایش داد.همچنین به دلیل این که در نظام اقتصادی اسلام بخشی از منابع تولید ثروت (انفال) در اختیار دولت قرار دارد باید انتظار داشت که بخشی از درآمدهای دولت با استفاده از این منابع تامین شده و سهم مالیات دریافتی از کل درآمدهای دولت در مقایسه با اقتصادهای سرمایه داری کاسته شود.
    کلیدواژگان: کارایی، عدالت، اصول مالیاتی، عدالت مالیاتی، توازن، توزیع
  • محمود خطیب*، محمدجواد محقق نیا، مهدی صادقی شاهدانی، مصطفی سرگلزایی صفحات 207-227

    تامین مالی طرح‎های فناورانه در مرحله رشد را می‎توان جهت تسریع رشد، جذب سرمایه یا عرضه نقدینگی شرکت های دانش‎بنیان مورد استفاده قرار داد. الگوی تامین مالی مشارکتی در چارچوب بانکداری بدون ربا با حمایت بخش واقعی اقتصاد و اجرای درست عقود بانکی نقش کلیدی در دستیابی به بانکداری اسلامی دارند. هدف پژوهش شناسایی عوامل موثر بر سرمایه‎گذاری در طرح‎های فناورانه مرحله رشد و طراحی الگوی تامین مالی مشارکتی طرح‎ها در راستای ایجاد سازوکار توزیع ریسک، جذب مشارکت مردمی، حمایت از اقتصاد دانش‎بنیان است. این تحقیق از نوع توسعه‎ای−کاربردی و نحوه گردآوری داده‎ها از نوع پیمایشی می‎باشد که برای جمع‎آوری داده‎ها از پرسشنامه محقق‎ساخته در میان خبرگان نظام سرمایه‎گذاری ریسک‎پذیر و مدیران نظام بانکی استفاده شد. عوامل موثر بر سرمایه‎گذاری در دو بخش درون‎سازمانی شامل تیم کارآفرین، ویژگی محصول و شرکت فناورانه و برون‎سازمانی شامل عوامل زیست‎بوم کسب‎وکار فناورانه و کلان اقتصادی شناسایی شد و روش حداقل مربعات جزیی به کمک نرم‎افزار اسمارت پیالاس نشان داد که مراحل سرمایه‎گذاری طرح‎های فناورانه بر سرمایه‎گذاری تاثیر متوسط و رو به بالایی دارند. سپس الگوی تامین مالی پیشنهادی با به‎کارگیری عقود مشارکتی بنابر الگو عملیاتی و ایفای نقش واسطه‎گری بانک در سیستم بانکداری بدون ربا ارایه شد.

    کلیدواژگان: سرمایه‎ گذاری ریسک ‎پذیر، تامین مالی مشارکتی، طرح ‎های فناورانه، بانکداری بدون ربا، روش حداقل مربعات جزئی
|
  • Zohreh Heydari *, Parviz Davoodi Pages 1-15
    The stock price index is the overall result of capital market activity in the real sector of the economy; but its sharp decrease or increase, unrelated to production, is due to speculative performance. The purpose of this article is to investigate the impact of banks' commercialization, including commercial, specialized, privatized and private, on the stock price index. Estimates have been made using a data panel model during the period 1392 to 1398. Banks' behavior has been examined using the variables of deposit surplus, banks' debt to the central bank and non-current facilities. The results show that the speculative performance of non-governmental banks on the stock market index is much higher than state-owned banks. Regarding the effect of model variables, the elasticity of the stock price index to surplus deposits in privatized banks ranked first, in private banks ranked second, commercial banks ranked third and specialized banks ranked last. The elasticity of the stock index to the debt of banks to the central bank was significant only for the debt of private banks, and the elasticity of the index in other banking groups to the central bank was not significant. The elasticity of the stock index to non-current facilities in specialized banks was ranked first. The amount of this elasticity in private, privatized and commercial banks was almost equal.
    Keywords: Trading, Stock index, bank, Elasticity, Data panel
  • Hussein Bahraini Yazdi *, MohammadHussein Karami Asafeh Pages 17-31

    The concept and theory of equilibrium in conventional economics is one of the central points in economic theory. The relationship between the concept of equilibrium and the coordination of economic individuals' behavior is a key point in understanding the equilibrium theory i.e., in the market system, to achieve collective interest without the direct intervention of governments. In many works on Islamic economics, monetary and real equilibrium in different markets have been extracted without mentioning the basis of this concept. In fact, it has been viewed with a value perspective. After a brief overview of the concept of equilibrium in conventional economics, this article goes on to concisely discuss equilibrium application in works on Islamic economics. The main idea of the article is that if people's interaction with each other and the theory of government intervention in Islamic economics is not clarified, speaking of equilibrium in the conventional sense is a kind of misplaced assumption. In some works, such as  Iqtisaduna "Our Economy"a book by Muhammad Baqir al-Sadr, one can find important distances with an equilibrium perspective. An alternative approach can be seen due to the presentation of a different picture of government intervention and people participation in the economy. The present paper dealt with this important issue by reviewing and comparing texts.

    Keywords: Equilibrium, Islamic Economics, Shahid Seyyed Mohammad Baqir al'Sadr, Individual Interest
  • MohammadSaied Panahi Boroujerdi, Ahmadali Rezaei * Pages 33-48

    Capital adequacy ratio is a key indicator in analyzing the situation of the bank, according to which it can be understood to what extent the bank's assets are invested in a suitable portfolio and in terms of risk and capital use in various assets. Among the factors that strengthen the capital adequacy ratio is the issuance of sukuk, which has received more attention, especially after Basel III (the third Basel Accord). For this purpose, the data of 15 selected banks and credit financial institutions accepted in the Tehran Stock Exchange during the period 2014-2020 has been used. Data analysis was performed using panel data method. Findings showed that the development of the Sukuk market has had a positive and significant effect on the capital adequacy ratio of banks, which means that with the increase in the development of the Sukuk market, banks have the opportunity to invest in high quality Sukuk. This reduces the share of risk-weighted assets (denominators of capital adequacy ratio) and thus the presence of a developed sukuk market helps banks to finance their operations at a very low cost and in a timely manner. In turn, will lead to strengthening the capital adequacy ratio of banks.

    Keywords: Capital adequacy, Sukuk market, Bank system, Islamic banks, Iran
  • Javad Arbab *, Seyd Reza Hoseini Pages 49-68

    The targeting of contemporary societies to achieve maximum economic growth Has had two serious consequences on the individual and social spiritual body of human beings. These include abandoning the spiritual dimension as well as trying to deviate, personalize, and use spirituality as a tool for economic purposes. Meanwhile, Islamic spirituality, with its principled, rooted and Sharia-oriented nature, is comprehensive in such a way that adherence to its principles not only does not block the path of economic progress, but also leads to revision of goals and better progress. In this research, using grounded theory, the relationship between Islamic spirituality and economic progress and the quality of their influence on each other have been investigated. The results show how the components of Islamic spirituality relate and affect the process of economic development in three foci: causal, intervening and contextual conditions. Therefore, it is necessary to first prepare the necessary platforms for the occurrence of the phenomenon by the background conditions, and in the next stage, by creating the conditions and using the intervention conditions correctly, the components of the strategy should be provided and completed. The total of positive spiritual elements presents the comprehensive strategy of “the lifestyle of the believers” to achieve economic progress in the path of excellence, growth and all-round happiness of man and expresses specific theoretical and administrative orders; On the other hand, by following the path of “secular life” and focusing on economic growth, the negative spiritual elements create dangerous consequences for mankind.

    Keywords: Islamic Economics, spiritual originality, economic progress, Bio−faith, Islamic spirituality
  • AliAkbar Ebrahiminejad, Seyed Hadi Arabi *, Yazdan Goudarzi Farahani Pages 69-86

    One of the most important challenges for policies concerning economic freedom is its inequalities effects. Mnay researches have examined the various channels and mechanisms in order to find the components of economic freedom which influences the distribution of income. Previous  studies on the relation between economic freedom and income inequality have produced varied results. The paper examines this relationship for two groups of countries based on high (18 country) and low (16 country) degrees of economic freedom. Using panel date during 2004-2018 with quintile regression, results showed that in both groups with different levels of economic freedom, increasing economic freedom at low and middle levels of income inequality, had improved income inequality, but increasing economic freedom in high levels of income inequality did not show any meaningful effect on income inequality. The implication of this research findings for Iran economy showed that when Gini index is lower than 41.4%, increasing economic freedom improves income inequality, while it is meaningless when Gini index is between 41.4 – 48.4%.

    Keywords: Economic freedom, Income Inequality, Income Distribution
  • Seyed Ali Rohani *, Seyed Ehsan Khandoozi Pages 87-107

    A fundamental question in examining the monetary system is "who should have the right to create money?" The response provided by the conventional monetary system (fractional reserve system), is to distribute this right between the central bank and commercial banks. But this "historical response", is a "Public Choice", not necessarily based on efficiency or equity. In recent decades, eminent economists such as Simmons, Fisher, Friedman and Tobin have criticized fractional reserve system from different points of view and have recommended a reform toward full reserve banking. Among Muslim economists, Monzer Kahf, Mohsin Khan, Mirakhor, Dallali and Al-Jarhi have such a view. In the present paper, using documentary research method, the theoretical basis of the full reserve banking and the views of its most famous supporters are examined. Then, the most important criticisms regarding the fractional reserve banking are described from two points of view: efficiency and justice. In terms of efficiency, the main critique of the fractional reserve system are: the aggravation of monetary shocks and escalation of macroeconomic fluctuations, increasing the risk of bank-run, the need for increased government interventions and complex regulations, inefficient allocation of resources as a result of information asymmetry, and the continuous increase of public and private debt. On the other hand, in terms of justice, the main critique of the fractional reserve system are: granting the power to decide about the most important near-public good to private-motivated enterprises, institutionalizing usury (interest) in contracts, violating distributive justice (bankers' monopolistic profitmaking vs. loading banking system losses on the general public), and the transfer of assets ownership without complying with legitimate property rights.

    Keywords: monetary system, Fractional reserve banking, full reserve banking, Justice, Efficiency, Financial Crisis
  • Mohammad Rajaei Baghsiaei, Mahdi Safaei Ilkhchi * Pages 109-125
    The purpose of this study is to investigate the impact of macroeconomic variables and Sukuk "Sharia Compliant bonds" on the profitability of banks. Two definitions have been used for profit. First: the ratio of bank's profit to its total assets. Second: the ratio of net operational income of the bank to its total deposits. The time range of the research is the period of 2012 to  2019 and the research sample includes 16 banks listed on the Tehran Stock Exchange. Data analysis and hypothesis testing were performed using multivariate regression model and hybrid data. The results showed that GDP growth as well as inflation have a positive and significant effect on both profitability indices, but the growth of exchange rate and total Sukuk traded in the capital market has a negative and significant effect on both profitability indices. Operating leverage has a negative and significant effect, and the size of banks has a positive and significant effect on both profitability indices.
    Keywords: Macroeconomic variables, Sukuk, Profitability indicators, profitability, panel data model
  • Vahid Shaghaghi Shahri * Pages 127-147

    One of fundamental objectives of Economy of Resistance is to pioneer a knowledge-based regional economy and aiming at achieving top rank among the region countries. Technology changes has been accelerated from the middle part of the 20th century and structural changes have taken place in the market economies and the world is transforming from industrial economy to knowledge-based economy with making revolutionary wealth. By developing knowledge economy and information and communication technology, ICT have played an important and key role in transition towards knowledge-based economy and has an evolutionary trend as from 1970 to 2000 that were the decades of the information economy, e- economy, network & internet economy and digital economy, respectively. following the evolutionary trend, the intelligence economy as a new paradigm shift in the literature of development has prevailed since the middle of the first decade of 20th century. The main porpuse of this article is the modelling of intelligence economy in Iran by using Grounded Theory. For this reason, by using the results of the interviews and the three phases of grounded theory (open- axial-selective coding), the summary of key findings of intelligence economy is modeled upon indicators as identification & assessment of the current situation, requirements, strategies & policies for growth and development, identification of opportunities, development of sectoral applications & desirable situation for achieving of intelligence economy.

    Keywords: Knowledge−based Economy, Intelligence Economy, Iran economy, Modelling, grounded theory
  • Parviz Davoodi, Hossein Samsami, Asiye Edraki * Pages 149-169

    The formation of macroeconomic theory in the framework of conventional economics is mainly due to the analysis and determination of economic behavior of individuals who work under the realm of a school of thought and capitalism. Intellectual foundations and structures governing the capitalist economy such as the type of ownership, the type of governance and the source of the formation of behaviors had been the origion of the emergence of special institutions such as the bank and the capital market. Consequently, a new theory of macroeconomics has arrived. In other words, macroeconomic theories are in the position of resolving the crisis and the problem of the West and are rooted in the foundations, structures and institutions of the capitalist system. The question of this research paper is: can these theories work efficiently and successfully for the Iranian economy and solve its problems? In order to answer this question with an empirical-comparative method, the theories that have been formed according to the prevailing atmosphere in the capitalist system are examined, then the structures, situation and institutions governing the Iranian economy are scrutinized. It is concluded that according to the theories emerged in the sphere of capitalism and the institutions and structures formed within the framework of western economy and the behaviors created whatsoever, substantially differs from that of Iran's economy and can not be utilised, whether in policy making or even the analysis of Iran's economic conditions.

    Keywords: Intellectual, philosophical foundation, Structures, institutions of conventional, Islamic economics, Recession, Macroeconomic theories, Macroeconomic, Iranian versions
  • Mohammad Jamour *, Kamran Nadri, Ahmad Shabani Pages 171-189

    In the current fractional reserve banking system, the two functions of portfolio management and payment services are incorporated simultaneously. The portfolio management refers to the bank''s function in absorbing and allocating funds. The function of payment services also refers to the use of bank debt in settlement of transactions, which is required for the existence of money-creation power by banks. The current banking system has created problems such as instability, banking crises, discrimination in income distribution, undermining democracy and sustainable development, and so on. The problem of this research is to identify the optimal alternative model from the perspective of Islamic economy. The method of answering is through review, description and analysis of the material and drawing conclusions in that field. The results of this study show that in Islamic banking, the two functions of portfolio management and payment services have to be separated.  Lastly, the advantages of this proposed system, in addition to solving the problems of the current fractional reserve system, are the cases of greater compatibility of this banking system with the macro goals of the Islamic economic system and the nature of Islamic banking, and removing the suspicion of usury.

    Keywords: Portfolio Management, Payment Services Provision, Fractional Reserve System, 100% Reserve System, Islamic banking
  • Alireza Lashkari * Pages 191-206
    The tax system as a subset of the economic system serves the purposes that the economic system pursues. On the one hand, the goals of each system are based on the assumptions and values of each school, and therefore the fundamental function of tax systems cannot be more discrete than the underlying issues. The tax system of the Islamic Republic of Iran has witnessed changes in tax structures in recent years. A better understanding of the nature of the Islamic tax system and its functions may help to formulate and shape a more Islamic tax system. This paper examines the functions of a favorable Islamic tax system in comparison with the functions of the conventional economic tax system, using the content analysis approach, and therefore proposes some considerations for value added tax. This article uses the content analysis method of the functions of the favorable Islamic tax system in comparison with the functions of the tax system of the conventional economy and then, based on it, points about substituting the tawazon criterion in Islamic economic justice, tax principles, tax rates and bases, and share of taxes in government revenue sources. According to the Islamic policymaker, who considers justice as the basis of organizing society, taxes are also a tool for this purpose, and taxes that are compatible with achieving economic balance are considered appropriate. The balance criterion is considered in all the initial, process and final stages and the increase of tax revenues is followed by using justice-oriented methods and tax revenues can never be increased at the expense of justice. Also because in the economic system. Islam has part of the resources of wealth production (Anfal) at the disposal of the government.
    Keywords: Efficiency, efficiency-oriented, justice-oriented, tax justice, Balance, tax revenue, distribution
  • Mahmoud Khatib *, MohammadJavad Mohagheghnia, Mahdi Sadeghi Shahdani, Mustafa Sargolzaeii Pages 207-227

    The financing of technological projects in the  can be used to accelerate the growth, attract capital or supply liquidity to knowledge-based companies. The cooperative financing model in the framework of usury-free banking with the support of the real sector of the economy and the correct implementation of bank contracts play a key role in achieving Islamic banking system. The aim of the research is to identify the factors influencing investment in the technological projects of the incubation phase and to design the model of cooperative financing of the projects in order to create a risk distribution mechanism, attract people's participation, and support the knowledge-based economy. This is a development-applied research and the way of data collection is survey type. To collect data, a researcher-made questionnaire distributed among the experts of the risky investment system and the managers of the banking system was used. Factors affecting investment were identified in two sectors, including internal to the organization such as entrepreneurial team, product characteristics and technological company, and external to the organization such as technological business ecosystem and macroeconomic factors. The method of The Partial Least Squares regression (PLS) with the help of Smart Pialas software showed that the investment stages of technological projects have a medium and high impact on investment. Then, the proposed financing model was presented by using cooperative contracts according to the operational model and playing the role of bank intermediary in the usury-free banking system.

    Keywords: venture capital, Participatory Financing, technological projects, Interest-Free Banking System, the partial least squares method