فهرست مطالب

پژوهشنامه علوم سیاسی - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، بهار 1401)

پژوهشنامه علوم سیاسی
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 66، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی تدین راد، سارا نجف پور* صفحات 7-46

    چگونگی سیاست ورزی و سرنوشت هر اجتماعی برآیندی از تعامل مردم و حاکمان است. فهم چگونگی و چرایی کنشگری و مشارکت سیاسی شهروندان برای بهبود سامان سیاسی و اجتماعی و رفع نابسامانی ها ضروری است. احساس تبعیض بر اساس قومیت از مسایلی است که کنشگری و مشارکت شهروندان را به اشکال متفاوت متاثر می سازد و می تواند اقوام را به همگرایی یا واگرایی ملی سوق دهد. با نظر به تنوع اقوام در ایران، فهم لایه های مختلف مسیله تبعیض و اثر آن بر اشکال مشارکت سیاسی ضرورت دارد. در این راستا مسیله اصلی ما بررسی اثر احساس دوگونه تبعیض سیاسی و اجتماعی بر دو سطح رفتار سیاسی ملی گرایانه و قوم گرایانه بوده و سوال اصلی این است که احساس تبعیض سیاسی و اجتماعی، چه اثری بر رفتار سیاسی ملی گرایانه و قوم گرایانه دارد؟ برای بررسی موضوع، از روش کمی پیمایش و ابزار پرسشنامه در شهر اهواز استفاده شد. یافته ها نشان می دهد احساس تبعیض سیاسی از سوی گروه های قومی مختلف، احتمال مشارکت سیاسی ملی گرایانه و مشارکت سیاسی قوم گرایانه آنها را تقویت می کند. در مورد احساس تبعیض سیاسی، به ترتیب عرب ها، بختیاری ها و بهبهانی ها بیشتر احساس تبعیض سیاسی می کنند. هرچه میزان احساس تبعیض اجتماعی افزایش می یابد، مشارکت سیاسی ملی گرایانه کاهش می یابد اما فعالیت سیاسی قوم محور بیشتر می شود. گروه های قومی مختلف در روابط روزمره اجتماعی با هم نیز احساس تبعیض دارند.

    کلیدواژگان: اهواز، تبعیض، قومیت، مشارکت سیاسی، نهادهای سیاسی
  • رضا شفیعی اردستانی، سید جواد امام جمعه زاده، حمید نساج*، سید محمدعلی حسینی زاده صفحات 47-86

    بررسی تاریخی و جامعه شناختی دوران حاکمیت صفویان به دلیل قرابت موضوعات سیاسی و اجتماعی واقع شده در آن دوران با موضوعات امروزی اهمیت ویژه ای دارد. دلیل عمده این قرابت و اهمیت، ذیل سایه گسترده مذهب و فقه ترویجی آن دوران است، لذا بررسی رویکردهای مذهبی آن دوران به ویژه، مکتوبات، آثار و نگرش های علامه مجلسی به عنوان یکی از بزرگترین روحانیون آن عصر حایز اهمیت است. بدین صورت در برابر سوالاتی همچون دلیل گسترش خرافه در جامعه ی مذهبی عصر صفوی نیز تاثیر نظام معرفتی رایج و متاثر از دین و فقه مهم است. باور این پژوهش چنان است که رویکرد روحانیون دوران صفوی به دین چونان دایره المعارفی جامع بود که امکان پاسخگویی صریح و مستقیم را دارا می باشد. این رویکرد جامع که تمرکز خود را بر نقل قرار می داد به تدریج سبب زوال نظام های معرفتی مبتنی بر عقل گردید و شرایط گسترش خرافه را ایجاد کرد. پژوهش حاضر به دلیل اهمیت بررسی این موضوعات در پرتو زمان و تاریخ حادث شده ی آن تلاش دارد در چارچوب نظری جامعه شناسی تاریخی تشریح کننده این روند باشد.

    کلیدواژگان: صفویه، خرافات، علامه مجلسی، رویکرد دایره المعارفی، دین
  • مریم قربانی، حسین مسعودنیا*، علیرضا آقاحسینی صفحات 87-128

    پژوهش حاضر با هدف تبیین جامعه شناختی تضاد بین عین و ذهن افراد از طریق واکاوی نظام معنایی آنها درباره پدیده تضاد انجام شده است. روش پژوهش از نوع ترکیبی و راهبرد اکتشافی متوالی است. در مرحله کیفی پژوهش از روش مصاحبه ای و در مرحله کمی از روش پیمایش استفاده شد. جامعه مطالعه شده، دانشجویان شهر اصفهان است. تعداد نمونه در مرحله کیفی پژوهش 30 نفر و در مرحله کمی 250 نفر است. شیوه نمونه گیری در مرحله کیفی، اشباع نظری و در مرحله کمی، خوشه ای است. برای تحلیل داده ها در مرحله کیفی از شیوه کدگذاری و در مرحله کمی از رویکرد مدلسازی معادله ساختاری PLS استفاده شده است. یافته های مرحله کیفی پژوهش نشان دهنده شکل گیری نظام معنایی دانشجویان درباره پدیده تضاد بین فکر و رفتار سیاسی پیرامون تعدادی مقوله عمده و یک مقوله هسته به نام «بی اعتمادی سیاسی» است. یافته های مرحله کمی پژوهش بیان کننده این است که میانگین متغیر تضاد در جامعه آماری پژوهش بالاتر از حد متوسط است. متغیرهای مستقل پژوهش در حد نسبتا بالایی توان تبیین متغیر تضاد را دارند و در الگوی تجربی پژوهش تاثیر بی اعتمادی سیاسی بر روی تضاد، مثبت و در سطح 0.001 معنی دار است. متغیرهای دموکراسی، وفاداری به نظام و امیدواری برای آینده بهتر تاثیر معنی دار و منفی روی بی اعتمادی سیاسی دارند. و متغیرهای فرهنگ غیر مدرن و هویت ملی تاثیر معنی داری بر بی اعتمادی سیاسی ندارند.

    کلیدواژگان: دموکراسی، ضعف فرهنگی، ناسیونالیسم، وفاداری به نظام، امیدواری، بی اعتمادی سیاسی، تضاد بین فکر و رفتار سیاسی
  • سید نوید کلهرودی* صفحات 129-162

    برخی محققان اروپایی بر این باورند که مفاهیمی همچون ملت و ناسیونالیسم مفاهیمی جدید هستند و از قرن هجدهم به بعد شکل گرفته اند. راویان این دیدگاه استدلال می کنند که این مفاهیم تا پیش از اراده روشنفکران و حکومت ها برای بازسازی و برکشیدن آنها از دل تاریخ و استفاده سیاسی از آنها اساسا وجود نداشته اند. در مورد ایران نیز برای نمونه ضیا ابراهیمی بحثی را به عنوان ناسیونالیسم بی جا ساز در کتاب خود با عنوان پیدایش ناسیونالیسم ایرانی مطرح می نماید. از نظر او روشنفکرانی ایرانی تلاش کردند تا ایران را در یک فرآیند ایدیولوژیک، بی مکان و بی جا تصور کنند و آن را با اروپا و نه اعراب پیوند دهند و این فرآیند آمیخته به نژاد پرستی و نگرش های نازیستی و عرب ستیزی ایرانیان بوده است. این مقاله نشان می دهد که مفاهیمی همچون تخیل اجتماعی و روایتگری موجب قوام هویت ملی و به تبع آن دولت-ملت ایران بوده اند. تخیل در معنایی که توضیح خواهیم داد نزد ایرانیان هماره دارای جایگاهی ویژه بوده است و نقش محوری در شکل دهی به هویت ایرانیان داشته است و در مواجهه ایرانیان با جهان مدرن در آستانه مشروطه نوعی درک مدرن از ملت را شکل داده است. ابراهیمی ضمن خطاهای روشی درک درستی از تاریخ ایران نیز ندارد و بررسی ایران ذیل دیدگاه های اروپایی نیز اشتباه دیگر ابراهیمی است.

    کلیدواژگان: ایران، تخیل، تخیل اجتماعی، هویت ملی، ضیا ابراهیمی
  • احمد گل محمدی، فائز دین پرست، فرزاد کلاته* صفحات 163-206

    اهمیت توسعه سیاسی و نقش و جایگاه آن در دیگر ابعاد توسعه، باعث شده تا موسسات بسیاری در سطح جهانی به رصد وضعیت توسعه سیاسی بپردازند. هر چند لیست شاخص هایی که موسسات جهانی برای سنجش وضعیت توسعه یافتگی سیاسی به کار می برند، تا حدود زیادی مرتبط با مفهوم توسعه سیاسی ست ولی به نظر می رسد که تمام وجوه آن را پوشش نمی دهد. به همین منظور در این پژوهش سعی شده است مدل جدیدی برای سنجش مفهوم توسعه سیاسی ارایه گردد. بر اساس روش تحقیق توصیفی_تحلیلی، الگوهای موجود برای سنجش توسعه سیاسی مورد ارزیابی قرار گرفته و سپس در سه گام مفهوم سازی، سنجش پذیری و رتبه بندی الگوی پیشنهادی ارایه شده است. برای این که الگوی نوین پژوهش از پشتوانه نظری برخوردار بوده و صرفا ساخته ذهن نباشد، از چارچوب نظری نهادگرایی استفاده شده است. از منظر نهادگرایی، کارکرد نهادهای سیاسی، ساماندهی کنش سیاسی افراد در ارتباط با کسب و اعمال قدرت سیاسی ست، بنابراین، می توان گفت توسعه سیاسی، مستلزم نهادینه (تر) شدن (هر چه بیشتر) قدرت سیاسی ست. به موازات افزایش نهادمندی قدرت سیاسی در پنج حوزه انحصار، کسب، اعمال، انفکاک و ادغام قدرت سیاسی، شاخص های مختلف توسعه سیاسی هم چون: ثبات نظم سیاسی، مشارکت سیاسی، رقابت سیاسی، حاکمیت قانون، توانایی یا ظرفیت نظام سیاسی و حقوق شهروندی ارتقاء خواهد یافت. علاوه بر این، الگوی پیشنهادی پژوهش، برای تبیین وضعیت توسعه یافتگی سیاسی جوامع مختلف و شناسایی چالش های آن نیز قابل کاربرد است.

    کلیدواژگان: توسعه سیاسی، دموکراسی، قدرت سیاسی، نهادگرایی، ثبات سیاسی
  • سید هاشم منیری*، سید حسین اطهری صفحات 207-241

    مناظره های برگزار شده در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، بستری را برای ارایه بینش، ارزش و آسیب شناسی فراهم ساخت که برگرفته از عبارت های استعاری در جهت انتقال و انعکاس گزاره های مفهومی در تامین اهداف سیاسی، خواسته های سیاسی و انگیزش احساسات مناسب فضای ذهنی مخاطبان بود و توانست با تجربه و اصطلاحات روزمره زندگی، به درک بهتر مسایل و بحران های حوزه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی کمک کند. «جورج لیکاف» و «مارک جانسون»، با به چالش کشیدن دیدگاه های استعاره کلاسیک که به حوزه ادبیات و بلاغت محدود شده بود این روش را به حوزه های سیاسی و فلسفی سرایت دادند و نقش استعاره ها را در مفاهیم و نه در واژه ها؛ در زندگی روزمره و نه در بین دانشمندان و اصحاب هنر و سرانجام استعاره را یک فرایند اجتناب ناپذیر از اندیشه و استدلال در درک بهتر مسایل مربوط به حوزه های گوناگون مربوط به انسان، دانستند. هدف از مطالعه حاضر پاسخ به این پرسش اصلی است که چه استعاره ی کلیدی به صورت پنهان سازی و برجسته نمایی در این مناظرات تلویزیونی مورد کاربرد قرارگرفته است؟ این مقاله به روش «اکتشافی» و با استفاده از نرم افزار «تحلیل داده های کیفی» مورد تفسیر و تبیین قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بحث ها معمولا از الگوهایی پیروی می کنند که شبکه ی مفهومی جنگ را تا حدودی ساختاربندی نموده و از استعاره های زبانی ای چون نفوذی، میدان، فرمانده، خنثی سازی، قدرت، تخریب، و شکست استفاده شده است.

    کلیدواژگان: استعاره جنگ، استعاره مفهومی، انتخابات، ایران، مناظره تلویزیونی
  • نسیبه نوری، سید محمدعلی تقوی*، مرتضی منشادی، روح الله اسلامی صفحات 243-283

    هدف این نوشتار خوانش تاریخی باستان گرایی در اندیشه روشنفکران عصر ناصری است. توجه به گزاره های روشنفکران، بدون توجه به سویه های کاربردی آنان در بطن و متن مشکلات و مسایل سیاسی، اغلب تفاسیر را دچار خوانش های غیرتاریخی می-نماید. این نوشتار قصد دارد باستان گرایی در اندیشه روشنفکران را با در نظر گرفتن آرمان قانون خواهی و عدالت خواهی آن ها در بستر جامعه ای کیش محور بررسی کند. در دوره مورد بحث ممالک ایران بواسطه حکومت شیعه مذهب قاجار تشخص «دارالایمانی» داشت. نظام هنجاری حاکم بر دارالایمان، با کاربرد خاص مفاهیمی همچون سعادت، کفار و فجار زاویه اخلاقی ای را تدارک دیده بود که راهیابی به جامعه مدنی(قانون مدار و عدالت محور) را با مشکل مواجه می ساخت. این نوشتار با دشواره دانستن مساله عبور از جامعه ای کیش محور به جامعه مدنی، این پرسش را مطرح می کند که، در فرایند این گذار باستان گرایی چگونه در اندیشه روشنفکران عصر ناصری محمل ظهور یافته است؟ فرضیه قابل طرح این است که تمجید از ایران باستان(باستان گرایی) در فرایند جدال ایدیولوژیکی روشنفکران برای تغییر صورت بندی اجتماعی کیش محور به جامعه مدنی رخ نمایاند. داده های این نوشتار از طریق روش کتابخانه ای و اسنادی جمع آوری می گردد و سپس با استفاده از روش خوانش متن اسکینر تفسیر می گردد.

    کلیدواژگان: ایران باستان، روشنفکری، عصر ناصری، تجددخواهی، کوئنتین اسکینر
|
  • Ali Tadayyonrad, Sara Najafpour * Pages 7-46

    Discrimination on the basis of ethnicity is one of the issues that affect society and politics in different ways, and delay in its effects on political participation is also vital. Assessing the relationship between feelings of discrimination and political participation by distinguishing between types of discrimination and political participation will help to better understand the issue. Our main issue is to examine the effect of the feeling of political discrimination and social discrimination on national and ethnic political participation, and the main question is what effect do different types of discrimination have on different types of political participation? To investigate the issue, quantitative survey methods and questionnaire tools were used and researcher-made questionnaires were completed by the questioning 375 citizens of Ahvaz. The results show the feeling of political discrimination by different ethnic groups, the possibility of national political participation, and ethnic-based political participation It strengthens them. As for the feeling of political discrimination, the Arabs, Bakhtiari, and Behbahanis, respectively, feel more political discrimination. As the sense of social discrimination increases, so does national political participation, but so does the ethnocentric political activity. Different ethnic groups feel discriminated against in their daily social interactions.

    Keywords: Ahwaz, discrimination, Ethnicity, political participation, Legitimacy, political institutions
  • Reza Shafiee Ardestani, Seyed Javad Emamjomehzadeh, Hamid Nassaj *, Seyed Mohammad Ali Hosseinizadeh Pages 47-86

    The historical and sociological study of the Safavid period is of special importance due to the closeness of the political and social with today's issues. The main reason for this closeness and importance is the widespread shadow of the religion and propagation jurisprudence of that time. Therefore, it is important to study the religious approaches of that time, especially the writings, works and attitudes of Allameh Majlisi as one of the greatest clerics of that time. Thus, in the face of questions such as the reason for the spread of superstition in the religious community of the Safavid era, the social influence of the current epistemological system that has been influenced by religion and jurisprudence is also important. The belief of this research is that the approach of the clerics of the Safavid period to religion was like a comprehensive encyclopedia that has the possibility of explicit and direct answers to everything. This comprehensive approach, which focused on narratives, gradually led to the decline of rational-based epistemological systems and created the conditions for the spread of superstition.Due to the importance of studying these issues under historical attitude, the present study tries to explain this process in the theoretical framework of historical sociology.

    Keywords: Safavid, Superstitions, Allameh Majlisi, Encyclopedia Approach, religion
  • Maryam Ghorbani, Hossein Masoudnia *, Alireza Aghahosseini Pages 87-128

    The purpose of this study is sociological explanation of the contradiction between thought and political behavior of individuals through investigating their semantic system about contradiction. It was carried out using combination research and sequential exploration strategy. In the qualitative section, interview was employed and in the quantitative section, field study was utilized. The statistical population included the university students in Isfahan City. The sample size was equal to 30 persons in the qualitative section and 250 persons in the quantitative section. Theoretical saturation was used in the qualitative section and cluster sampling was used in the quantitative section. Data analysis was conducted through coding in the qualitative section and PLS structural equation modeling in the quantitative section. The findings of the qualitative section reveal creation of the students' semantic system about the contradiction between political thought and behavior around a number of main categories and a core category known as "political distrust". The findings in the quantitative section show that mean of contradiction in the statistical population is above average. The independent variables can explain contradiction at a relatively high level. In the empirical model, the effect of political distrust on contradiction is positive and significant at the level 0.001. Variables such as democracy, loyalty to the system, and hope for a better future have a negative and significant effect on political distrust. Moreover, non-modern culture and national identity do not have a significant effect on political distrust.

    Keywords: Cultural Weakness, Nationalism, Loyalty to the System, Hope, Political Distrust, Contradiction between Political Thought, Behavior
  • SEYED NAVID KALAHROUDI * Pages 129-162

    Some European researchers believe that concepts such as nation and nationalism are new concepts and have been formed since the 18th century. Narrators of this point of view argue that these concepts did not exist before the will of intellectuals and governments to reconstruct and remove them from the heart of history and use them politically. In the case of Iran, for example, Zia Ebrahimi puts forward a debate on misplaced nationalism in his book "Emergence of Iranian Nationalism".In his opinion, Iranian intellectuals tried to imagine Iran in an ideological process, out of place and out of place, and connect it with Europe and not Arabs. This process was mixed with racism and Nazi and anti-Arab attitudes of Iranians. This article shows that concepts such as social imagination and storytelling have contributed to the consistency of the national identity and consequently the nation-state of Iran. Imagination in the meaning that we will explain has always had a special place among Iranians and has played a central role in shaping the identity of Iranians and has formed a kind of modern understanding of the nation in the face of Iranians with the contemporary world on the threshold of the constitution. In addition to methodological errors, Ebrahimi does not have a correct understanding of Iran's history, and examining Iran from a European perspective is another mistake of Ebrahimi.

    Keywords: Iran, Imagination, Social Imagination, National Identity, Zia Ebrahimi
  • Ahmad Golmohammadi, Faez Dinparast, Farzad Kalateh * Pages 163-206

    The importance of political development has made many researchers and institutions monitor the state of political development. Although the list of indicators they use to measure the state of political development is largely related to the concept of political development, it seems that it does not cover all aspects of it. For this purpose, in this research, a new model has been tried to measure the concept of political development. First, based on the analytical-descriptive research method, the existing models for measuring political development are evaluated, and then the proposed model is presented in three steps of conceptualization, measurability and ranking. In order for the new model of research to have a theoretical support and not to be merely made up by the mind, the theoretical framework of institutionalism has been used. From the perspective of institutionalism, it can be said that political development requires political power to become more institutionalized. Along with increasing the institutionalization of political power in the five areas of monopoly, acquisition, exercise, distribution and integration of political power, various indicators of political development such as: stability of political order, political participation, political competition, rule of law, ability or capacity of political system and citizen rights will be promoted. In addition, the proposed research model can be used to explain the state of political development of different societies and to identify its challenges.

    Keywords: Political Development, Democracy, Political Power, institutionalism, Political stability
  • Seyedhashem Moniri *, Seyyed Hossein Athari Pages 207-241

    The debates in the thirteenth presidential election provided a platform for insight, value, and pathology, derived from metaphorical expressions to convey and reflect conceptual propositions in the pursuit of political goals, political aspirations, and the motivation of the audience to feel appropriate. And was able to help with a better understanding of issues and crises in the political, economic, cultural and social spheres with the experience and terms of everyday life. "George Lakoff" and "Mark Johnson", by challenging classical metaphorical views limited to literature and rhetoric, extended the method to the political and philosophical realms, emphasizing the role of metaphors in concepts rather than words; In everyday life, not among scientists and artists, and finally metaphor was considered an inevitable process of thought and reasoning to better understand issues related to various areas of human life. The purpose of this study is to answer the main question: what key metaphor has been used in the form of hiding and highlighting in these televised debates? This article has been interpreted and explained by "exploratory" method and using "Qualitative Data Analysis" software. Research findings show that the debates usually follow patterns that have structured the conceptual network of war to some extent and have used linguistic metaphors such as infiltration, field, commander, neutralization, power, destruction, and defeat.

    Keywords: Conceptual Metaphor, Election, Iran, TV Debate, War Metaphor
  • Nasibe Noori, Seyed Mohammad Ali Taghavi *, Morteza Manshadi, Rouhollah Eslami Pages 243-283

    The purpose of this paper is historical reading tendency to ancient Iran in the thought of intellectuals in Nasseri's era. Considering the propositions of intellectuals, regardless of their Applied strain in the context of Political issues and problems, often make interpretations with non-historical readings. This article intends investigate tendency to ancient Iran in the thought of intellectuals, By considering the the ideal of law and justice to them in the context of the Religion-based community. in this period,iran due to the Shia government of Qajar identified Land of faith. The normative system governing iran in this period, with a specific usage of concepts such as bliss, infidels and rakish, provided an ethical angle that faced Getting into civil society(legal and justice) whit problem. this article Considering the difficulty of passing through religious community to civil society poses the question of In the process of this transition, how has ancient Iran in the thought of intellectuals in Nasseri's era have emerged? The hypothesis is that the praise of ancient Iran occurs in the ideological controversy of intellectuals to change the formulation From religious community to civil society. The data of this paper are collected through the library and documentation method and then interpreted using the Skinner text reading method

    Keywords: Ancient Iran, Intelligence, Nasseri era, Modernization, Quenetin Skinner