فهرست مطالب

ادبیات عرفانی - پیاپی 28 (بهار 1401)

مجله ادبیات عرفانی
پیاپی 28 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا فرضی، عاتکه رسمی* صفحات 9-37

    هستی شناسی یکی از مهمترین مباحث عرفان اسلامی هست که کمابیش از ابتدای مکتوب شدن مطالب عرفانی مورد توجه عرفا و متصوفه بوده است. و هر یک از عرفای بزرگ صاحب اثر، براساس مشاهده ، مکاشفه و تجربه ای که خود داشته، به تبیین چینش نظام هستی و مطالب مربوط به هستی شناسی پرداخته است. از جمله این عرفا امام محمد غزالی و بهاءالدین ولد هستند که از بزرگترین عرفای اسلامی در قرن پنجم و ششم بوده اند. این تحقیق به روش تحلیلی- توصیفی و تطبیقی به بررسی مهمترین عناوین هستی شناختی مطرح شده در آثار این دو عارف پرداخته است. از یافته های مهم این پژوهش تفاوت دو عارف در نوع بیان اندیشه ها و پرداختن به مسایل مختلف از جمله مسایل هستی شناختی است. که به نظر می رسد ناشی از نوع تفکر این دو باشد چون غزالی در بیان مطالب و افکار متاثر از روش های کلامی و فلسفی است. اما بهاءولد حتی در ارایه مسایل کلامی متاثر از نتیجه تجربه عارفانه و کشف و شهودی است که به آنها دست یافته است.

    کلیدواژگان: هستی شناسی عرفانی، غزالی، بهاءولد، مراتب هستی
  • بهزاد اتونی* صفحات 39-65

    هر چند سنت نقالی به معنای خاص آن، احتمالا چند صد سال پیش از حکومت صفویه در ایران وجود داشته است، ولی به طور گسترده، دوره رواج واقعی نقالی به عهد صفوی بازمی گردد. نقالی به انواع گوناگونی چون: پرده خوانی، حمزه خوانی، شمایل خوانی، صورت خوانی، قوالی و روضه خوانی تقسیم می شده است؛ ولی مهم ترین و جذاب ترین نوع نقالی را شاید بتوان نقالی شاهنامه و داستان های حماسی دانست. اگر چه ریشه قصه های اینگونه نقالی (نقالی شاهنامه و قصه های پهلوانی) برآمده از سنت ها و روایت های پهلوانی کهن پارسی است؛ اما ویژگی اصلی و بارز آن ها، تاثیر پذیری از باورها، اعتقادات و ارزش های نقالان و مخاطبان اینگونه از نقل هاست. از جمله این باورها و اعتقادات، آموزه های صوفیانه و درویشی است ، که به علت رواج صوفی گری در عصر صفوی و قاجار (دوره روایی نقالی)، و مهم تر از آن، نقل اینگونه داستان ها توسط دراویش فرقه عجم و خاکساریه، در روایات/ متون نقالی شاهنامه، وارد شده اند. با بررسی روایات مکتوب نقالی، می توان به آشکارگی، اثرپذیری آن ها را از سنت ها و مفاهیم ادبیات صوفیانه مشاهده کرد؛ سنت ها و مفاهیمی چون: پوشیدن جامه درویشی، توبه، زهد، ریاضت و چله نشینی، مرگ اختیاری، و انواع کرامات توسط برخی پهلوانان و شاهان حماسی.

    کلیدواژگان: نقالی، دراویش عجم، خاکساریه، ادبیات صوفیانه
  • مدینه پورمحمود، منصور معتمدی*، زهرا اختیاری صفحات 67-95

    اسلام، ایمان و احسان، سه گانه اصلی ابعاد زندگی دنیوی و اخروی است. مستند این سه گانه، حدیثی است معروف به حدیث جبرییل که نشان می دهد اسلام بر اعمال ظاهری، ایمان بر اعمال باطنی و احسان بر مشاهده و رویت دلالت دارد؛ بدین ترتیب مومنان، مسلمان اند و اهل احسان، مسلمان و مومن اند. اگرچه برخی از صوفیه اسلام و ایمان و گاه احسان را تفسیر و تاویل کرده اند، ولی خواجه یوسف همدانی (440- 535ق) نگاه ویژه ای به این مقولات دارد و نخستین کسی است که به طور گسترده، این سه گانه را در دو اثر خود آورده است؛ نخست در کتاب رتبهالحیات و سپس در کتاب الکشف عن منازل السایرین الی الله. الکشف (به شماره 438، کتابخانه نافذپاشا) مفصل ترین اثر خواجه یوسف است که تاکنون منتشر نشده است؛ بر اساس دست نویسی نویافته از این اثر کوشیده شد تا دیدگاه های وی استخراج و بررسی گردد. در این جستار نشان داده شد که خواجه یوسف به این سه گانه چه نگاه ویژه ای داشته و مراتب سیر صعودی انسان را در این مراحل به گونه ای تبیین کرده که پیش از وی مطرح نبوده است. از این منظر انسان از مرتبه اسلام به ایمان و سپس به احسان سیر می کند و در نهایت، به رویت می رسد که خواجه آن را حریت و آزادی می خواند.

    کلیدواژگان: خواجه یوسف همدانی، الکشف عن منازل السائرین، رتبهالحیات، حدیث جبرئیل، سه گانهاسلام ایمان احسان
  • فرشته میلادی*، عباسعلی وفایی صفحات 97-130

    این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی به مطالعه تطبیقی شیوه های ارایه جزییات در بافت متنی تجارب عرفانی صوفیه در متون منتخب دوره کشف و شهود پرداخته است. هر یک از صوفیه در جایگاه «تجربه گر» تحت تاثیر غلبه یکی از نقش های زبان به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به بازنمایی تجارب عرفانی خود در حالات مختلفی اعم از بیداری، خواب و حالتی بین خواب و بیداری پرداخته اند. «جزییات یا عناصر پیرامونی» به عنوان یکی از ارکان فرعی جمله، نقش بارزی در زمینه انتقال اندیشه نویسنده به مخاطب، ترسیم فضای تجارب و همراه ساختن مخاطب با جریان روایت بر عهده دارند. اغلب این تجارب بر مبنای درخواست گروهی از مریدان از بزرگان تصوف به نگارش درآمده اند. بنابراین به نظر می رسد در فرآیند نگارش این تجارب آنچه در مرتبه نخست اهمیت دارد، «دیدگاه مخاطب نسبت به متن» است؛ در مراتب بعد نیز عواملی مانند «محتوا و مراحل تجارب» و «زاویه دید روایت» در شیوه کاربرد این عناصر بطور کامل تاثیرگذار هستند. روش نویسندگان در شیوه ارایه جزییات، بر چگونگی کاربرد فرآیندهای زبانی در جریان روایت تجارب عرفانی تاثیری مستقیم دارد؛ به این معنا که برخی از فرآیندها ظرفیت بیشتری برای بیان جزییات دارند. فرآیندهای مادی و ذهنی در مقایسه با فرآیندهای رابطه ای امکان بیشتری را برای مطرح کردن جزییات رویدادها در اختیار نویسنده قرار می دهند. در بافت متنی متون عرفانی دوره کشف و شهود، در میان نقش های زبان، «نقش ترغیبی» و «نقش ارجاعی» مهمترین عوامل تعیین کننده در شیوه بازنمایی تجارب عرفانی و ارایه جزییات آن ها به شمار می روند.

    کلیدواژگان: متون مکتب کشف و شهود، تجارب عرفانی صوفیه، شیوه های ارائه جزییات
  • طاهر لاوژه* صفحات 131-152

    «مناجات» در مثنوی از یک طرف مفهومی مکاشفه ای دارد و از سوی دیگر نقش هنری آن، اغلب توضیح مضامین و تبیین مفاهیم قصه های آن است. مولانا به منظور بیان نکات عرفانی و در جهت تکمیل دقایق باطنی خویش، کاربرد مناجات را شیوه ای موثر برای توضیح موضوعات عرفانی داستان می داند. باید دانست که مولانا با استفاده از مناجات در راستای نیل به کدام مقاصد سخن عرفانی است؟ لذا بررسی نقش مناجات و کارکرد آن برای درک بهتر مبانی جمال شناسی مثنوی، تبیین دقیق تر نگرش های عرفانی مولانا با استفاده از رویکرد تفسیری معانی رمزی قصه و چگونگی بسط مفاهیم آن از قبل قابلیت های بلاغی این نوع ادبی، هدف اصلی پژوهش حاضر است. این مقاله به روش توصیفی و با استفاده از تحلیل محتوا و نقد اجزای پژوهش، مناجات های مثنوی را در ارتباط با درون مایه قصه های آن ارزیابی می کند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که مناجات ساحت جمال شناسی مثنوی را تا حد بسیار متحول می کند و استفاده از آن، نه تنها یافته های ذهنی مولانا را در معانی و صورت های بدیعی توسع می دهد، بلکه مفاهیم رمزی و مبهم قصه را بر مبنای آن به روشنی تفسیر و تاویل می کند.

    کلیدواژگان: کلام عاطفی مولانا، مناجات های مثنوی، مفاهیم رمزی، تفسیر و تاویل
  • علیرضا حیدری، مجتبی منشی زاده*، فائزه فرازنده پور صفحات 153-187

    مانویان و مزدکیان بر اندیشه های پس از خود اثر گذاشتند. یک ویژگی برخی نحله های عارفان و صوفیان، اعتراض علیه حکام جبار و وضعیت ظالمانه حاکم بر جامعه است. در این پژوهش، بر اساس منابع مکتوب ادبیات زرتشتی و مانوی و متون عصر اسلامی، منشا ظلم ستیزی برخی گفتمان های عارفانه و صوفیانه مشخص شده و از منظر انتقادی مورد تحلیل قرار گرفته است. مبنای این تحلیل نظریه گفتمان لاکلایو و موفه (1985) است. با مطالعه منابع، مشخص می شود که مانویان و مزدکیان مشکلات عدیده ای علیه حکومت ساسانی ایجاد کرده بودند. به نظر می رسد، در دوره اسلامی، این دو گروه الگویی مستقیم یا غیر مستقیم برای مبارزه گروه های مخالف دستگاه خلافت عباسی شده بودند که غالبا دستگاه خلافت در فرایند طرد و به حاشیه رانی مخالفان خود، آنان را به دو نحله یا طریقت مغضوب در نزد زرتشتیان (مانویان و مزدکیان) منسوب می کرد؛ ظاهرا، در این امر، زرتشتیان هم به یاری دستگاه خلافت می آمدند و هم از این سرکوب خشنود می گشتند و احتمالا در منابع، برای تشبیه عرفا و صوفیان مخالف دستگاه حاکم به بدنامان ایران در عصر ساسانی، شیوه برخورد با آنان بسیار شبیه به روش کشتار و اعدام مانویان و مزدکیان تصویر یا نقل می گردید. در این تحقیق روشن می گردد که دال مرکزی جریان های مخالف حکومت های ساسانی و عباسی، در روایت های حکومتی، «فساد اخلاقی» و «اباحه» است، در حالی که این گفتمان های مخالف حکومت، ظاهرا «عدالت» را به عنوان «دال تهی» در جامعه برجسته کرده بودند.

    کلیدواژگان: مزدک، مانی، تصوف
|
  • Mohammadreza Farzi, Atekeh Rasmi * Pages 9-37

    Ontology is one of the most important topics in Islamic mysticism, which has been considered by mystics and mystics from the very beginning of mystical writing. And each of the great mystics of the author, based on his own observation, revelation and experience, has explained the order of the system of existence and matters related to ontology. Among these mystics are Imam Muhammad al-Ghazali and Bahا'u'll .h, who were among the greatest Islamic mystics of the fifth and sixth centuries. This research has examined the most important ontological topics in the works of these two mystics. One of the important findings of this research is the difference between the two mystics in the type of expression of ideas and dealing with different issues, including ontological issues. Which seems to be due to the type of thinking of the two because al-Ghazali is influenced by theological and philosophical methods in expressing content and thoughts. Baha'-iwalad is even influenced in the presentation of theological issues as a result of the mystical experience and discovery and intuition he has achieved.

    Keywords: mystical ontology, Al-Ghazali, Baha'-iwalad, levels of existence
  • Behzad Atooni * Pages 39-65

    Although the narrative tradition in its specific sense probably existed in Iran, several hundred years before the Safavid rule, it is widely believed to date back to the Safavid era. The narrator was divided into different types such as: Parde-khani, Hamzeh-khani, Shamayel-khani, Sourat-khani, Ghavvali and Rozeh-khani ; But the most important and attractive type of narration can be considered as the narration of Shahnameh and epic stories. Although the roots of such narrative stories (Shahnameh and heroic stories narration) come from the traditions and narrations of ancient Persian heroism; But their main and obvious characteristic is being influenced by the beliefs, convictions and values of the narrators and the audience of such narrations. Among these beliefs are the values of Sufism, which due to the prevalence of Sufism in the Safavid and Qajar eras (narration period), and the narration of such stories by the Sufis of the Ajam and Khaksariyeh sects, they have entered in Narrative texts of Shahnameh. By examining the written narrations, one can clearly see the influence of the traditions and concepts of Sufi literature on them; Traditions and concepts such as: wearing a darvish clothings, repentance, asceticism, austerity, voluntary death, and various miracles by some epic heroes and kings.

    Keywords: narration, Ajam darvishes, Khaksari, Sufi literature
  • Madine Purmahmud, Mansur Motamedi *, Zahra Ekhtiari Pages 67-95

    “Islam” (Submission to be a Muslim), “Faith” and “Ehsan” (goodness) are the three main dimensions of worldly and otherworldly life. The documentary of this trinity is a hadith known as the hadith of Gabriel, which shows that Islam implies outward deeds, Faith in inward deeds, and Ehsan in observation; thus, the faithful people are Muslims and the people of ehsan are Muslims and faithful. Although some Sufis have interpreted Islam and faith and sometimes ehsan, Khwaja Yusuf Hamadani (435-535 AH) has a special view on these categories and is the first person who extensively include this trilogy in his two work; First in the book Rotbat al Hayat and then in the book Alkashf an Manazil al Saerin elallah. Alkashf (No. 438) is the most detailed work of Khwaja Yusuf that has not been published yet; Based on the manuscript of this book, we have tried to extract and study his views. In this article, we have shown what a special view Khwaja Yusuf had on this trinity, and explained the ascending course of man in these stages in a way that had not been discussed before him. From this perspective, man goes from the level of Islam to faith and then to ehsan, and finally, he reaches the stage of observation which Khwaja calls freedom and liberty.

    Keywords: Khwaja Yusuf Hamadani, ءAlkashf an Manazil al Saerin, ءRotbat al Hayatء, hadith of GabrielءTrilogy of Islamء, Faith, Ehsan
  • Fereshteh Miladi *, Abbasali Vafaei Pages 97-130

    This descriptive-analytical study is a comparative study of the methods of providing details in the textual context of Sufi mystical experiences in selected texts of the period of discovery and intuition. Each of the Sufis, as an "experiencer", under the influence of the dominance of one of the language maps, has directly or indirectly represented their mystical experiences in various states, including awakening, sleep, and the state between sleep and wakefulness. "Details or peripheral elements" as one of the sub-elements of the sentence, play a significant role in transmitting the author's thought to the audience, drawing the space of experiences and connecting the audience with the narrative flow. Most of these experiences were written at the request of a group of followers of the great Sufis. Therefore, it seems that in the process of writing these experiences, what is important in the first place is the "audience's view of the text"; In later stages, factors such as "content and stages of experiences" and "perspective of the narrative" are completely influential in the way these elements are used. The method of the authors in the way of presenting details has a direct effect on how linguistic processes are used in the narration of mystical experiences; This means that some processes have more capacity to express details. Material and mental processes, compared to relational processes, give the author more opportunity to discuss the details of events. In the textual context of mystical texts of the period of discovery and intuition,..

  • Taher Lavzheh * Pages 131-152

    "Hymn" is one of the most fascinating common types in Persian literature that its use in mystical works such as Rumi's Masnavi has a revelatory meaning. In expressing mystical points, Rumi uses this kind of speech in an effective way to express his purpose in different ways in positions of speech. The aim of the present study is to study the role of prayers and its function in order to better understand the aesthetic foundations of Masnavi and to explain Mawlānā's mystical attitudes more accurately by interpreting the meanings and concepts of the story through this type of art. This research evaluates the form and content of Masnavi prayers in relation to the themes of its stories in a descriptive-analytical manner based on library studies. Findings show that prayers change the field of Masnavi's aesthetics to a great extent and its use not only develops Rumi's mental findings in novel meanings and forms, but also creates a new atmosphere in it rather, it clearly interprets the mysterious and ambiguous concepts of the story based on it and this quality has a clear effect on the reader's more accurate understanding of the messages of the story.

    Keywords: Moulana's emotional words, Masnavi’s Hymn, Symbolic concepts, Commentary, Interpretation
  • Alireza Heydari, Mojtaba Monshizadeh *, Faezeh Farazandehpour Pages 153-187

    The idea of Manichaean and Mazdakian Affected on later ideas. Except for rituals hostility to oppression is one of the most important of some sects of Mysticism and Sufism. In this research it was studied the Zoroastrian and Manichean and Islamic literature and unfolded the origin of jar of some Sufism discoursesagainst to oppression is the Manichaean and Mazdakian ideas, this study based on the theory of discourse of Laclau and mouffe (1985). After the study of sources, we will understand the Manichaeans and Mazdakians Were a pattern for the dissidents of the Abbasids.Often the Abbasid Caliphate attributed the dissidents to the Manichaean and Mazdakian (The heretics in the Sassanid period) and they are suppressed by the Abbasids. for the simulation of Mystics to the rioters in the Sassanid period the style of suppression to them (Mystics) very simulated to the hanging of the followers of Mazdak and Mani. Thus, the nodal point of the opponents of Sassanian empire and Abbasid Caliphate was the moral corruption but the nodal point of them was the justice.

    Keywords: Mazdak, Mani, Sufism