فهرست مطالب

پژوهشنامه گرافیک و نقاشی - پیاپی 6 (بهار و تابستان 1400)

پژوهشنامه گرافیک و نقاشی
پیاپی 6 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • الهه پنجه باشی*، ترانه اسلمی صفحات 4-15

    تزیینات در هنر و معماری اسلامی یکی از ارکان اصلی در معماری و یکی از ابعاد مهم هنر در طول تاریخ بوده است. این تزیینات در مساجد و مکان های مذهبی از شکوه و زیبایی وحدت آفرینی برخوردار است، یکی از این نمونه ها آرامگاه خواجه عبدالله انصاری در هرات است که مربوط به دوره تیموریان می شود. تزیینات این بنا شامل کاشی کاری، آجرکاری، گچ بری، سنگ کاری و حجاری است. در این مقاله نگارندگان طرح و رنگ و کاشی کاری نمازخانه شمالی و آینه خانه آرامگاه خواجه عبدالله انصاری را معرفی و ویژگی های این مکان را ذکر کرده و بخش تزیینات نمازخانه و آینه خانه را تطبیق داده اند. پژوهش پیش رو به این پرسش پاسخ می دهد: نقوش و طرح های آینه خانه از نگاه رنگ و تزیینات با نمازخانه الحاقی خواجه عبدالله انصاری از لحاظ تزیین چه شباهت ها و تفاوت هایی دارد؟ روش تحقیق این پژوهش تاریخی تطبیقی است و روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای و تهیه تصاویر به شکل میدانی است. در این پژوهش مشخص می شود این دو مکان در آرامگاه خواجه عبدالله انصاری در هرات افغانستان، از لحاظ رنگ بندی تزیینات، شکل نقوش هندسی و گیاهی، شباهت ها و تفاوت هایی در عین کلیت دارند. بیشترین قسمت تزیینات این دو بنا را کاشی معرق تشکیل داده است که ویژگی های هنر تیموری را به وضوح می توان در آن دید.

    کلیدواژگان: تیموریان، خواجه عبدالله انصاری، تزیینات، نمازخانه، آینه خانه
  • صدیقه تدریس حسنی*، مهدی محمدی صفحات 16-34

    در طول دوره ‏های مختلف تاریخ معاصر شهر تهران، حجم‏ها و مجسمه‏ های شهری میادین همواره از ویژگی‏ هایی برخوردار بوده است که کشف چیستی و چرایی حضور آن ها در فضای شهری، می‏تواند به خوانش زیبایی شناسانه آثار کمک شایانی کند. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی جلوه ‏ها و بروز مولفه‏ های اسلامی در المان‏های شهری دهه 80 و90 تهران است و این کار از طریق دسته ‏بندی محتوایی مجسمه ‏های شهر تهران، خوانش بصری آثار منتخب از هر دست یا گونه و واکاوی کارکرد و عملکرد مجسمه در فضای شهر تهران در دهه 80 و 90 با توجه به مولفه ‏های هنر اسلامی انجام شده است. در این پژوهش به سوالات زیر پاسخ داده می‏شود:مجسمه‏ های شهر تهران در دهه 80 و 90 از منظر دسته ‏بندی محتوایی با تاکید بر مولفه ‏های اسلامی کدام اند؟ خوانش بصری آثار منتخب از هر دست یا گونه مجسمه‏ های شهر تهران در دهه 80 و 90 چگونه بوده است؟ کارکرد و عملکرد مجسمه در فضای شهر تهران با توجه به مولفه ‏های هنر اسلامی چیست؟ این پژوهش با مطالعه تاریخی به فهم چگونگی مجسمه‏ های تهران توجه می کند تا ویژگی‏ها و صفات آن ها را از منظر مولفه ‏های اسلامی مطالعه و توصیف و ارتباط بین متغیرها و عوامل موثر را بررسی کند (پژوهش کیفی توصیفی)؛ بنابراین به جای توجه صرف به واقعیت مجسمه، مفاهیم نهفته در آن ها و نیز به تاثیرات پیرامونی آن بر مخاطب و شهر توجه شده است و چگونگی آن تحلیل می‏شود؛ ازاین رو با یک نگاه سیستمی و کل‏نگر به پدیده مجسمه شهری ضمن درک تغییرات مجسمه شهری تهران طی دهه‏ های اخیر یعنی دهه 80 و 90، درصدد خلق مفاهیم جدید در داده‏ها از طریق توجه به مولفه‏ های اسلامی در خلق آثار است (پژوهش کاربردی). جامعه آماری در این تحقیق شامل مجسمه ‏ها و المان‏های شهری شهر تهران طی دهه 80 و 90 شمسی است (219 مجسمه معرفی شده از سوی سازمان زیباسازی شهرداری تهران: کتاب مجسمه ‏های تهران). تعداد نمونه پژوهش حاضر 20 نمونه است (برای هر دهه 10 نمونه بر اساس طبقات انتخاب شده است). روش نمونه‏ گیری نیز روش انتخابی بوده است. بررسی مجسمه های دهه 80 و 90 شهر تهران بر اساس 5 مولفه انتخابی در مدل پژوهش حاکی از آن است که عمده مجسمه ‏ها از تاریخ و جغرافیای ایران بهره گرفته و بر اساس اعتقادات سازنده شکل گرفته ‏اند. عمده کارکردهای این مجسمه‏ های شهری شامل ارتقا سطح آگاهی جامعه (انتقال مفاهیم و ارزش‏های فرهنگی و مذهبی)، ایجاد زیبایی بصری، هویت بخشی به مکان و ایجاد حس تعلق خاطر و آرامش بوده است.

    کلیدواژگان: المان شهری، مجسمه‏ سازی، هنر اسلامی، کارکرد و عملکرد، ریخت‏ شناسی
  • مهسا خانی اوشانی، محمدکاظم حسنوند* صفحات 35-42

    رولان بارت، نظریه پرداز ساختارگرای فرانسوی، سه نظریه بر مبنای ارتباط تعاملی، میان مولفه متن و مولفه تصویر ارایه می دهد که عبارت اند از ارتباط «توصیفی»، ارتباط «همسان» و ارتباط «مرجع». بارت مدعی است که این سه الگو، بر تمام کتب و نسخ موجود صدق می کند. در این پژوهش سه نظریه عنوان شده در نسخ خطی مصور گلچین اسکندر سلطان، شاهنامه بایسنقری و شاهنامه محمد جوکی از دوره تیموری مطالعه شد. هدف این پژوهش علاوه بر تبیین و کشف الگوی صفحه آرایی این نسخ، شناخت ارتباط متن و تصویر با استناد بر نظریه رولان بارت است تا به این سوال پاسخ داده شود که به چه نحوی رابطه میان متن و تصویر با استناد بر نظریه رولان بارت در این سه نسخه تعریف شده است. این گونه استنباط می شود که در تمام موارد تحقیق، کادر متن و کادر تصویر موجود است و شکست در کادر در نیمی از موارد به وضوح مشاهده می شود. عنوان در نیمی از موارد تحقیق وجود داشته و درون متن قرار گرفته است که ارتباط نزدیک با متن دارد. عنصر غالب در صفحه «تصویر» است و در اکثر موارد تحقیق، عنوان درون متن قرار گرفته و در نیمی از موارد تحقیق، شکست در کادر دیده می شود. با وجود اینکه در تمام موارد تحقیق تصویر متمرکز در صفحه است، در نیمی از موارد بر اساس نظریه بارت ارتباطی «مرجع» برقرار است، اما در نیمی دیگر از موارد تحقیق، ارتباط «همسان» مشاهده می شود. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و به شیوه گردآوری کتابخانه ای انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: متن و تصویر، رولان بارت، گلچین اسکندر سلطان، شاهنامه بایسنقری، شاهنامه محمد جوکی
  • فهیمه دانشگر*، مونا طاهری صفحات 43-55

    فضاهای تبلیغات محیطی گاه مناسبات زیبایی و اثربخشی را بر هم می زنند و موجب آلودگی دیداری می شوند، در حالی که باید باعث زیبایی محیط زیست، توسعه اقتصادی، نشاط و فرهنگ شوند. یکی از روش های زیباساز و تاثیرگذار که از اهمیت ویژه ای برخوردار است، استفاده از رنگ های جذاب و متناسب با محتوای مدنظر برای حفظ زیبایی شهری و اثربخشی تبلیغ است که در نهایت رضایت شهروندان را فراهم می کند. هدف از این جستار بررسی مولفه های موثر بر اثربخشی رنگ های استفاده شده در بیلبوردها و عرشه پل های شهری در سطح شهر تهران در بازه زمانی سال های 1394تا 1396 است. این تحقیق در پی پاسخ به این سوال است که کیفیت های موثر بر اثربخشی رنگ در بیلبوردها و عرشه های پل تهران (1394-1396) در چه وضعیتی هستند و آیا در این سه سال روند تغییرپذیری مشاهده شده است. روش این پژوهش، توصیفی تحلیلی و پیمایشی مقطعی است. نتایج نشان می دهد جامعه آماری پژوهش شده هرچند گاه صریح و آسان با دریافتگر ارتباط برقرار می کنند، عمدتا در آن ها از رنگ های هماهنگ با فصل استفاده شده است، بیشتر تیره فام هستند، در آن ها با نرخ 68 درصد از رنگ های دل بخواهی استفاده شده و در نهایت از کیفیت های موثر مدنظر ما بر اثربخشی رنگ، بهره چشمگیری نبرده اند که موجب نقض اثربخشی و پیمودن فرایند جذب و کشف و اقناع دریافتگر می شود. همچنین در بازه زمانی این جستار روند استفاده از رنگ ها، تغییرات چشمگیری نداشته است.

    کلیدواژگان: تبلیغات شهری تهران، اثربخشی رنگ، بیلبورد، عرشه پل
  • رضا رفیعی راد* صفحات 56-67

    هنرمندان ایرانی در مواجهه با نقاشی غربی، واکنش های متفاوتی نشان دادند. برخی از این نقاشان، عناصر و اصول سنت تصویر کشور را در نقاشی معاصر، احیا کردند. بیتا وکیلی، یکی از این نقاشان است که در عرصه های داخلی و خارجی موفقیت های زیادی داشته و با شناخت ویژگی های نقاشی مدرن، آثار چشمگیری را به هنر معاصر ایران عرضه کرده است. آثار او مملو از نقوش ابر یا نقوش سنگ مرمر بر روی بوم است. از طرف دیگر، در فرجامین سال های سده نهم هجری قمری، شیوه ابری سازی در کاغذسازی سنتی ایران ابداع شد که به آن کاغذ ابری نیز اطلاق می شد. حال سوال این است که چگونه سنت ابری سازی در آثار بیتا وکیلی ظهور پیدا کرده است. در پاسخ به این سوال، یافته های این مقاله که با روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، آرشیوی و اینترنتی به انجام رسیده، نشان می دهد که در آثار این هنرمند، ابری سازی دگرگونی های جدیدی یافته و با کارکردی متفاوت بر روی بوم تجلی می یابد. به طوری که نقش مایه ابر با تاکید بر رویکرد علم گرایانه مدرنیستی، نقشه های جغرافیایی و عکس های ماهواره ای را بازنمایی می کند. همچنین احیا و کارکرد متفاوت ابری سازی در دوره اول نقاشی های این هنرمند بر اساس تغییر در روش تولید، تحول در مصالح و تغییر در میزان ارجمندی جایگاه نقش مایه ابر و همچنین در دوره دوم علاوه بر این ها با جایگزین کردن استعاره تصویری مصالح فلزی به جای المان تصویری واژه ها (خوشنویسی) به عنوان عنصر اصلی بیان، صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: نقاشی معاصر ایران، زنان نقاش معاصر ایران، بیتا وکیلی، کاغذ ابری، ابری سازی، اصل ابر، فرمالیسم
  • فهیمه سری، یعقوب آژند* صفحات 68-81

    معماری در دوره اسلامی، همچون موزه ای از خطوط و نقوش متنوع در بناهای مذهبی و غیر مذهبی است. این پژوهش با هدف تحقیق در کاربرد نقوش مسجد جامع اصفهان به دلیل بعد تاریخی و تنوع وسیع نقوش، به خصوص در دوره صفوی که مکان مناسبی برای بازخوانی نقوش اسلامی ایرانی است، در راستای نیاز ارتباطی بشر در گرافیک امروز انجام شده و به دنبال پاسخ گویی به این سوال ها است که تناسبات در نقوش این مسجد چگونه بر تناسبات مبانی هنرهای تجسمی منطبق می شود و پتانسیل های موجود در این نقوش چیست. روش تحقیق این پژوهش، توصیفی تحلیلی بوده و داده ها از طریق مطالعات کتابخانه ای و همچنین عکاسی و ترسیم نقوش توسط نگارندگان و سپس تجزیه وتحلیل آن ها با دیدگاه گرافیکی، گردآوری شده اند. در راستای این پژوهش مجموعه نقوش به کار رفته در این مسجد که شامل نقوش هندسی، اسلیمی و ختایی هستند از لحاظ ساختار مبانی هنرهای تجسمی (نقطه، خط، سطح، تناسب، ترکیب بندی و اندازه) و انرژی های حاکم بر آن ها بررسی شده اند. در نتیجه سعی بر آن شده است تا با راه کارهای مناسب نقوش مسجد جامع اصفهان را به عنوان بنیادی برای فرهنگ هنرهای تزیینی در گرافیک معاصر ایران به شمار آورد که می تواند نظمی یکپارچه و منسجم در این آثار به وجود آورد. این نقوش که توسط هنرمندان مسلمان با رعایت اصول مبانی هنرهای تجسمی پی ریزی شده اند، دارای ضابطه ای منطقی همراه با ابداع و خلاقیت ذهنی آفریننده آن است که می تواند بخشی از فرهنگ و تمدن ایران را نمایان کند و در مقابل بخشی از نیازهای گرافیک امروز را بر طرف کند.

    کلیدواژگان: مسجد جامع اصفهان، صفویان، نقوش هندسی، نقوش اسلیمی
  • حسن شکری*، امیرعباس محمدی راد صفحات 82-92

    یکی از روش های بیان بصری که یک داستان و روایت را با تکیه بر زبان تصویری و با به کارگیری سلسله تصاویر ارایه می کند، به صورت کلی داستان مصور نامیده شده و به صورت جزیی شامل دو دسته اصلی کمیک استریپ و مانگا می شود که هر یک مجموعه ای از نقاشی های دنباله داری هستند که به شیوه خود ماجرایی را برای مخاطب روایت می کنند. کمیک استریپ ها به معنای امروزی برخاسته از آمریکا بوده و در برابر آن مانگاها از شرق به خصوص ژاپن سرچشمه گرفته اند، البته این دو بی تاثیر بر یکدیگر نبودند. از این میان مانگا های ژاپن امروزه مخاطبان زیادی را در ایران به خصوص در قشر جوان به خود اختصاص داده است که این مسیله هنرمندان کشور را بر آن داشته است تا دست به خلق داستان های مصور با ویژگی های ایرانی بزنند، از جمله داستان مصور «مرز» که یکی از آن ها است. بدین صورت به نظر می رسد مانگای ژاپن خواسته یا ناخواسته به عنوان منبع الهامی برای هنرمند ایرانی، تاثیراتی را ایجاد می کند که نمودهای آن به واسطه تصویر با برخی تغییرات و دگرگونی های مدنظر هنرمند، در اثر نهایی نمایان می شوند. از این جهت پرسشی که در مقاله حاضر مطرح می شود این است که عناصر تصویری مانگای ژاپن با تکیه بر چه پیشینه هایی در تصاویر داستان مصور ایرانی «مرز» به کار گرفته شده و چه تاثیراتی را بنا نهاده است و هدف آن نیز ریشه یابی تاثیراتی است که عناصر تصویری مانگای ژاپن در تصاویر داستان مصور ایرانی «مرز» ایجاد کرده است. این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی بوده و با ابزار کتابخانه ای و همچنین مطالعه ای بر مجموعه مانگا های ژاپن و داستان های مصور ایرانی به انجام رسیده است، در نتیجه به نظر می رسد برخی مشخصه های مانگایی همچون نوع شخصیت پردازی، الهام از تیاتر تاکارازوکا، بهره گیری از سبک کیگا در ساخت داستان مصور «مرز» تاثیرگذار بوده و همچنین در نهایت هم نشینی عناصر مذکور با عناصر تصویری موجود در نگارگری، سعی در خلق اثری بومی داشته است.

    کلیدواژگان: مانگای ژاپن، داستان مصور ایرانی «مرز»، تاثیرات عناصر تصویری، نقاشی ایرانی
  • فاطمه غفوری*، عفت السادات افضل طوسی صفحات 93-105

    گرافیتی، هنری برای انتقال پیام است که با ترسیم حروف و تصاویر بر روی دیوار های شهر صورت می گیرد. انسان های اولیه برای شکار و به عنوان جادو تصاویر و نقش هایی را روی دیوار غارها ترسیم می کردند، اما امروزه این تصاویر را هنرمندان برای بیان مسایل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی به کار می برند. هنر گرافیتی در بسیاری از کشورهای آمریکایی و اروپایی قدمتی دیرینه دارد، اما در ایران سابقه چندانی ندارد و یک هنر قانونی محسوب نمی شود. این پژوهش، نوشتار در برخی از گرافیتی های شهر تهران را بررسی می کند تا ارتباط آن با هنر خوشنویسی مشخص شود. این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی و با جمع آوری اطلاعات به روش میدانی انجام شده است و می کوشد تا جایگاه و ارتباط نوشتار در گرافیتی را با خطوط رایج بررسی کند تا مشخص شود که جنبه زیبایی شناسی یا معناشناسی دارند که هدف این پژوهش است. مقاله حاضر تاثیر خوشنویسی، نقاشی خط و خطوط غربی بر روی نوشتار در هنر گرافیتی ایران را به عنوان پرسش این مقاله بررسی می کند. دستاورد حاصل از این پژوهش نمایانگر این است که این نوشتارها چیدمان حروف هستند که جنبه زیبایی شناسی دارند، در عین حال برخی متنی دارند که بازتاب شرایط جامعه است؛ لذا نوشتار در گرافیتی جنبه زیبایی شناسی و معناشناسی دارد. همچنین نوشتار در هنر گرافیتی با خطوط در خوشنویسی سنتی، نقاشی خط و خطوط غربی ارتباط دارد. این آثار از لحاظ ظاهری شبیه به خوشنویسی سنتی است، اما گرافیتی نویس ها با توجه به رعایت نکردن قواعد اصلی، تغییراتی در این خطوط ایجاد کرده و خطوطی بدیع ابداع کرده اند.

    کلیدواژگان: هنر گرافیتی، هنر خیابانی، خوشنویسی، نقاشی خط
  • ندا کیانی اجگردی*، حاتم شیرنژادی صفحات 106-119

    مکان در اساطیر دارای جنبه های مقدس بوده و از ابعاد معمولی و رایج جداست، پس فهم رمزپردازی یک مکان بیش از هرچیز منوط به فهم ارزش گذاری دینی آن و شناخت ساختار و کنش مکان مقدس است. در این بین موزه در نگاه عمومی، مکانی عرفی و در ارتباط با جامعه مدرن به نظر می رسد، اما جنبه های قدسی نیز به خود می پذیرد و می توان انعکاس برخی از مضامین تقدس گونه مکان در موزه را با شواهدی در رابطه با تجلی مفهوم «مقدس» از مکان همراه دید که در میان تاملات میرچا الیاده مشاهده می شود؛ ازاین رو پژوهش حاضر با هدف واکاوی الگوی اسطوره شناسانه تقدس مکان در نهاد موزه با توجه به آرای الیاده صورت گرفته است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی و گردآوری مطالب به شیوه کتابخانه ای است. همچنین سوال این است که ویژگی های قدسی موزه وابسته به الگوی تقدس محور مکان در اسطوره شناسی الیاده، کدام اند. نتایج نشان می دهد همان گونه که الیاده بر تقدس مکان وابسته به ویژگی های تجلی امر قدسی، مرکز اتصال دهنده، تکرار کهن الگوی کیهان زایی، تجربه زمان آغازین و دارای مرز و گذرگاه تاکید دارد، الگوهای کلی موزه نیز آبستن این ارزش ها و خصوصیات بوده و می تواند تجربه «مکان مقدس» را حتی برای انسان غیرمذهبی احیا کند.

    کلیدواژگان: میرچا الیاده، اسطوره، مکان مقدس، موزه
  • میترا مختارپور ساروی*، هدا زابلی نژاد صفحات 120-133

    پژوهش حاضر بررسی و مرور شیوه های تصویرسازی در آثار چهار تصویرگر برتر چکسلواکی است. این مقاله تاثیراتی را که این تصویرسازان بر روی جامعه تصویرگری هم عصر خود در چکسلواکی داشته اند، بررسی می کند و به منظور آگاهی از نحوه شکل گیری و شناخت ویژگی های آثار موفق این چهار تصویرگر، در به تصویرکشیدن ایده ها و اندیشه های شخصی و در اثرگذاری و ارتباط با مخاطب، مهم ترین روش های متنوع تصویرگری در آثار این تصویرگران را مدنظر قرار داده است. هدف از بررسی نمونه آثار این تصویرسازان پاسخ گویی به این پرسش پژوهشی است: چهار تصویرساز برتر این کشور از چه روش های بیانی و تکنیک های اجرایی در به نمایش گذاشتن ایده ها و احساسات شخصی خود بهره برده اند؟ این پژوهش از نوع بنیادی و توصیفی تحلیلی بوده و روش گردآوری اطلاعات از نوع کتابخانه ای است و در فرایند این پژوهش درمی یابیم که بررسی ویژگی های کاری هرکدام از این هنرمندان بستگی به گذشته جمعی مردم سرزمینش و ذهنیات او از زادگاهش دارد که تبدیل به محرک های درونی و بیرونی شخصی و اجتماعی شده است؛ در حقیقت، هیچ تصویرگری نمی تواند جدا از فرهنگ و رسوم زادگاهش کارهای با اصالت ارایه دهد و او در واقع فرهنگ خویش را با زبان تصویری بیان می کند . هر تصویرگر با وجود داشتن مهارت در کار ، دارای سبک و تکنیکی ویژه خود است که وی را از دیگران متمایز و به او اصالت فردی می بخشد. تصویرگر برای برخورداری از قدرت طراحی قوی، ابتدا با طراحی و نقاشی آغاز کرده است و برای رسیدن به کارهای پخته تر و دستی قوی در طراحی، حتی آن هایی که بسیار آزاد و پررمزوراز و سمبلیک کار می کنند، تمرین و ممارست بسیار داشته اند. این هنرمندان اگر نسبت به کودکان و تلقی آنان از زندگی ، هنر ، فرهنگ و آینده حساس نباشند ، نمی توانند عمیق و دلسوزانه کار کنند و اغلب آن ها نویسنده کتاب های کودک یا به نحوی دارای تخصص های خاص مرتبط با کودکان در بعضی زمینه های دیگر غیر از تصویرگری هستند.

    کلیدواژگان: تصویرگری، چکسلواکی، رمزگشایی، شیوه بیان و تکنیک اجرایی در تصویرگری، تصویرگری کتاب کودک
  • منا نراقی* صفحات 134-144

    هویت مسیله ای چند بعدی و متکثر است و خاستگاه آن را باید در میل به کنکاش انسان برای شناخت تعلقات بنیادی و ذاتی خود، با هدف برآورده شدن نیازها و ارضای حس تعلق به جمع و زیست مشترک و شناسایی ویژگی های شخصیتی جست وجو کرد که موجب تمایز یک فرد از دیگری خواهد شد. موضوع هویت که از چالش برانگیزترین حوزه ها در علوم نظری است به یکی از دغدغه های هنرمندان معاصر بدل شده است. این مقاله ابتدا هویت را تعریف و سپس شهزیا سکندر از هنرمندان معاصر پاکستانی را معرفی می کند.  شهزیا که در شهر لاهور پاکستان و در شرایط نابسامان سیاسی و فرهنگی رشد یافت و با مهاجرت به نبوغ هنری رسید، نقش خود را در تحقیق و پیگیری منشا سنت تصویری اسلامی می بیند و با ادغام عناصر تصویری نگارگری و تمثیل های دو فرهنگ هند و اسلام، چندگونگی تجربیات، زندگی شخصی، سیاست و به ویژه نقش زن مسلمان را در جهان معاصر کاوش می کند. خلا حضور زنان در محافل اجتماعی و هنری یکی از دغدغه های این هنرمند است که با استفاده از رسانه های نوین، عناصر نقاشی نگارگری ایرانی و هندی را با زبانی جدید بیان می کند. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی آثار این هنرمند را بررسی می کند و هدف آن تحلیل آثار هنرمند در کشف پیچیدگی های هویت در بستر مقتضیات هنر معاصر است. همچنین در این راستا به این سوالات پاسخ داده می شود: مولفه های هویت در آثار سکندر کدام اند؟ آیا هنرمند توانسته است پاسخی برای پرسش هایی از کیستی خود بیابد؟ هنرمند چه عناصری را برای بیان ایده های خود یافته است؟

    کلیدواژگان: شهزیا سکندر، هویت، مینیاتور، هنر معاصر
  • سارا السادات نوری*، زهرا رهبرنیا صفحات 145-154

    هنر جدید، در دوران تازه ای از تاریخ با سرعتی بسیار زیاد به پیش رانده می شود. این هنر، شاخه های مختلفی مانند هنر تعاملی را در بر دارد. اینکه هنر تعاملی چیست و تاریخ هنر، چگونه در شکل گیری این رویداد نو دخیل است، ضرورت اصلی نگارش این پژوهش است. تاریخ، مجموعه رویدادها و وقایعی است که در بستر زمان شکل می گیرد و بازتاب واقعیت های محیطی، اجتماعی و روابط خاص انسانی بوده و هنر تعاملی، هنری بر پایه مشارکت و تعامل مخاطب با اثر است. روش تحقیق مقاله حاضر به صورت توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای است و آثاری برگرفته از منابع اینترنتی مطالعه شده است. چارچوب نظری این پژوهش از منظر آرتور کلمن دانتو[i]، منتقد هنر و فیلسوف آمریکایی است که عبارت مرگ هنر را در مواجهه با هنر پست مدرن عنوان می کند. هدف، تحلیل نظریات دانتو بر هنر جدید است که برای رسیدن به مقصود، آثاری چند از هنر تعاملی انتخاب شده است. او در خصوص فلسفه تاریخ، هنر را مقوله ای جامعه شناختی می داند و این نتیجه حاصل می شود که هنر جدید برای درک، نیازمند به تفسیری از تجربه تاریخ است.

    کلیدواژگان: تاریخ، هنر تعاملی، آرتور دانتو، مرگ هنر، هنر پست مدرن
|
  • Elaheh Panjehbashi *, Taraneh Aslami Pages 4-15

    Decoration in Islamic art and architecture has been one of the main pillars in archiecture and has always been one of the most importan aspects of art throughout history. These decorations in mosques and religious places are glorious, beautiful and exaggerated. One of these examples is the tomb of Khajeh Abdullah Ansari in Herat and belongs to the Timurid period. The decorations of this building include tiling, brickwork, bedding, stonework and caving. In this articale, the authors try to introduce the design, colors and tiles of the northern house of prayer and the mirror house of the tomb of Khaje Abdullah ansari are mentioned and the characteristics of this place are mentioned, and apply the decorations of the prayer house and the mirror house and answer these questions: What are the similarities and difference between the designs and designs of the house mirror in terms of colors and decorations and the prayer house of the Khajeh Abdullah Ansari? The research is historical – comparative and the method of collection information is library and preparing images in the field. At the end of this study, it is found that these two places in the tomb of Khajeh Abdulla Ansari in Herat, Afghanistan, have similarities nd differennces in terms of color scheme of decoration, shape of geometric and motifs.

    Keywords: Timurians, role, prayer room, mirror house
  • Sedighe Tadris Hasani *, Mahdi Mohammadi Pages 16-34

    During different periods of the contemporary history of Tehran, the volumes and urban sculptures of the squares have always had features that discovering what and why they are present in the urban space, can help the aesthetic reading of the works. .In the present study, the relationship between Islamic components and the relationship between them with sculpture and design of urban elements for practical purposes has been explained. The main purpose of this study is to investigate the effects and occurrence of Islamic components in urban elements of Tehran in the 80s and 90s. And this work has been done through the content classification of sculptures in Tehran, visual reading of selected works by hand (or species) and analysis of the function and function of sculpture in Tehran (80s and 90s) according to the components of Islamic art. Is.The statistical population in this study includes sculptures and urban elements of Tehran during the 80s and 90s (219 sculptures introduced by the Tehran Municipality Beautification Organization: Tehran Sculptures Book). The number of samples in the present study is 20 samples (for each decade, 10 samples were selected based on classes). Sampling method was also the method of choice.A study of the sculptures of the 80s and 90s in Tehran based on 5 selected components in the research model indicates that most of the sculptures have benefited from the history and geography of Iran and have been formed based on constructive beliefs.The main functions of these urban sculptures include raising the level of public awareness (transmitting cultural and religious concepts and values), creating visual beauty, identifying the place and creating a sense of belonging and peace.

    Keywords: Urban element, Sculpture, Islamic art, function, Morphology
  • Mahsa Khani Oushani, MohammadKazem Hassanvand * Pages 35-42

    Roland Barthes, the French structuralist theorist, proposes three theories based on the interactive relationship between the textual component and the image component: "descriptive" communication, "matched" communication, and "reference" communication. Barthes claims that these three patterns apply to all existing books and manuscripts. In this study, three theories mentioned in the illustrated manuscripts of Golchin Eskandar Sultan, Shahnameh of Baysanghari and Shahnameh of Mohammad Jouki from the Timurid period are studied. The purpose of this study, in addition to explaining and discovering the page layout pattern of this version, is to recognize the relationship between text and image based on Roland Barthes theory, to answer the question of how the connection between text and image based on Roland Barthes theory in this Three versions defined? And it is inferred that in all cases of research, the text box and the image box are present and the failure in the box is clearly visible in half of the cases. The title exists in half of the research cases and is included in the text, which is closely related to the text. The dominant element on the page is the "image", and in most cases of research, the title is placed in the text, and in half of the cases of research, failure is seen in the box. Although in all cases the image is centered on the page, in half of the cases there is a "reference" connection based on Barthes's theory, but in the other half the case, the connection is "identical". This research has been done by descriptive-analytical method and library collection method.

    Keywords: Text, Image, Roland Barthes, Miscellany of Iskandar Sultan, Baysonghor Shahnameh, Muhammad Juki’s Shahnameh
  • Fahimeh Daneshgar *, Mona Taheri Pages 43-55

    Attractive and effective advertising of products or services is a relatively old method. But among the most influential contemporary media, there are print urban billboards that change the face of metropolises every day. One of the effective methods which has special importance is the use of attractive colors that are appropriate to the desired content to maintain the urban beauty and effectiveness of advertising; which ultimately leads to citizen satisfaction. The purpose of this study is to investigate the role of effective components on the effectiveness of colors used in urban billboards and deck of bridges in Tehran during the period 2015 to 2017. This research seeks to answer the question that what are the effective qualities on the effectiveness of color in billboards and decks of Bridges in Tehran (2015-2017)? And is there a trend of change in these three years? The method of this research is descriptive- analytical cross-sectional survey. The results show that the statistical population of the study, although sometimes explicit and easy to communicate with the audience, but they mainly use colors consistent with the season are in dark colors, they have used arbitrary colors at a rate of 68% and finally have not benefited significantly from other qualities that affect the effectiveness of color, which violates their effect and goes through the process of attraction, discovery, and persuasion of the audience. Also, during the period of this research, the process of using colors has not changed significantly.

    Keywords: Tehran urban advertising, color effectiveness, billboard, bridge deck
  • Reza Rafiei Rad * Pages 56-67

    By recognizing the features of modern painting, Bita Vakili has presented significant works to contemporary Iranian art. But the important point in his works is the different application of one of the seven principles of Iranian decorative arts, namely the cloud principle. The evolution of the cloud motif in this principle includes showing the reality of the cloud, the role of the dragon and the Simorgh in the fourth century AH, the halo around the heads of the prophets and saints in the seventh and eighth centuries AH, the mythical motifs in the eighth century and also in the form of "Batarmeh" , Has been an abstract role and representation of the polished surface of marble, which with the advent of the Isfahan school, the application of this principle declined and became impossible in Islam. Now the question is how the origin of the cloud appeared in the works of Bita Vakili? In the works of this artist, the principle of the cloud has undergone a new transformation, so that in the contemporary era, we are faced with the eighth evolution of the cloud theme with a different function in these works. The cloud motif represents geographical maps and satellite imagery with an emphasis on the modernist scientistic approach. Also, the revival and different function of the cloud principle in the first period of this artist's paintings based on the change in production method, change in materials, and change in the degree of dignity of the cloud motif, and also in the second period, by replacing the visual metaphor of metal materials. The visual element of words (calligraphy) has been replaced as the main element of expression.

    Keywords: Contemporary Iranian Painting, Women contemporary Iranian painters, Bita Vakili, Cloud Paper, Cloud Making, Cloud Principle
  • Fahimeh Serri, Yaqub Ajand * Pages 68-81

    Architecture in the Islamic era is like a museum of diverse lines and patterns in religious and non-religious monuments. The present study scrutinizes the patterns used in the Jame'a Mosque of Isfahan due to its historical value and diversity of patterns, especially in the Safavid era, since it is a proper place to re-read the Islamic-Iranian patterns. It seeks to answer how the symmetry in these patterns is compatible with graphic symmetry and what are the potentials of these patterns. The research methodology is descriptive-analytical and data is collected through photography and pattern drawing by the author which is eventually analyzed graphically. In doing so, all patterns used in this mosque, including geometric, arabesque, and Khatai (floral), are studied in the light of the fundamentals of visual arts (spots, lines, surface, symmetry, composition, and size), and the energy governing them. The present article endeavors to demonstrate that Jame’a Mosque of Isfahan’s patterns and motifs can be considered as a foundation for decorative arts in Iran’s contemporary graphics and can create a unified and coherent order in these works. These patterns, which are underpinned by Moslem artists observing the fundamentals of visual arts, have a logical criterion accompanied by their creator’s innovation and mental creativity. It is supposed that using these patterns, which are compatible with the present culture and situation, can exhibit a part of Iran’s culture and civilization and in turn, satisfy a part of today’s graphical demands.

    Keywords: Jame’a Mosque of Isfahan, The Safavids, Geometric drawings, Arabesque drawings
  • Hasan Shokri *, AmirAbbas Mohammadi Rad Pages 82-92

    One of the methods of visual expression that presents a story and narrative by relying on a visual language called comic book and in part includes the two main categories of comic strip and manga Each of which is a collection of sequential paintings that in their way tell a story to the audience. Comic strips in the modern sense originated in the United States, and in contrast to them, manga originated in the East, especially in Japan. Among these, Japanese manga has a large audience in Iran today, especially among young people, which has led the country's artists to create comics with Iranian features, including the comic "Marz"., it seems that the Japanese manga, willingly or unwillingly, as a source of inspiration for the Iranian artist, creates effects that manifestations are reflected in the final Artwork by the Picture with some changes and transformations desired by the artist. Therefore, the question that arises in this article is: Based on what backgrounds have the visual elements of Japanese manga been used in the Pictures of the Iranian comic, and have they been transformed? And the purpose of this article is to trace the effects that the visual elements of the Japanese manga have created on the picture of the Iranian comics. This research is of descriptive-analytical type and has been done through library tools as well as a study on the collection of Japanese manga and Iranian comics. As a result, some manga features appear, such as the type of characterization, the inspiration for the Takarazuka Theater, the use of the Kiga style the Marz has been influential in the creation of the comic, and finally, the coexistence of the mentioned elements with the pictorial elements in Miniatur, has tried to create a native work.

    Keywords: Japanese manga, Iranian comics, Effects of visual elements, Iranian Painting
  • Fatemeh Ghafoori *, Effatolsadat Afzaltousi Pages 93-105

    Graffiti is the art of conveying a message by drawing letters and pictures on the walls of a city. Early humans painted images and drawings on cave walls for hunting and as magic, but today these images are used by artists to express political, social, and cultural issues. Graffiti art has a long history in many American and European countries, but in Iran it is not very old and is not considered a legal art. This study examines the text in some of the graffiti in Tehran to determine its relationship with the art of calligraphy. This descriptive-analytical research, and by collecting information in a field method, tries to examine the position and relationship of writing in graffiti with common lines to determine whether they have an aesthetic or semantic aspect that is the purpose of this research. The present article examines the impact of calligraphy, calligraphy and western calligraphy on writing in Iranian graffiti art as the question of this article. The result of this research shows that these writings are an arrangement of letters that has an aesthetic aspect, while some have a text that reflects the conditions of society. Therefore, writing in graffiti has aesthetic and semantic aspects. Graffiti writing is also associated with lines in traditional calligraphy, calligraphy, and Western calligraphy. These works are similar to traditional calligraphy in appearance, but due to the non-observance of their basic rules by graffiti writers, they have made changes in these lines and have invented new lines.

    Keywords: Graffiti art, street art, Calligraphy, calligraphic painting
  • Neda Kiani Ejgerdi *, Hatam Shirnejadi Pages 106-119

    The place in mythology has sacred aspects and is separate from the usual dimensions, therefore understanding the cryptography of a place depends more than anything on understanding its religious valuation and knowing the structure and function of the holy place. The museum seems to be a customary place and relation to modern society, but it accepts sacred aspects and can be seen the evidence of the manifestation of the concept of "sacred" of the place in it, which is Visible among the reflections of Eliade. The aim was to analyze the mythological model of the sanctity of place in the museum according to Eliade's opinion. The main question is: what are the sacred features of the museum related to the sanctity-oriented model of place in the mythology of Eliade. The research method is descriptive-analytical. The results show that, as Eliade emphasizes the sanctity of the place, depends on the characteristics of the manifestation of the sacred, the connecting center, the repetition of the cosmological archetype, the experience of the beginning time and having boundaries and passages, the general patterns of the museum also have these values and characteristics and can revive the "holy place" experience even for a non-religious person.

    Keywords: Mircea Eliade, Myth, Holy Place, Museum
  • Mitra Mokhtarpour Saravi *, Hoda Zabolinezhad Pages 120-133

    The present study is a review of illustration methods in works of four top illustrators in Czechoslovakia. This article examines the effects that these illustrators had on the contemporary illustration community in Czechoslovakia. In order to understand how the four illustrators were successful and to recognize the characteristics of their successful works, depicting personal ideas and thoughts, communication with the audience, the most important methods of illustration in works of these illustrators are discussed. The purpose of examining the sample works of these illustrators is to answer the following research question: What expression methods and executive techniques have the four top illustrators in this country used to display their personal ideas and feelings?This research is a fundamental descriptive-analytical type of research; the method of data collection is library based. In the process of this research, we find that the study of the work characteristics of each of these artists rely on the collective history of people of his land and his attitude toward his birthplace, which becomes internal and external, Personal and social stimulant. No illustrator can present ingenious works regardless of the culture and customs of his hometown, and he actually expresses his culture in visual language. Each illustrator, despite having skills in work, has his own style and technique that distinguishes him from others and gives him individual originality.Having strong power in designing, they started by drawing and painting, and in order to achieve more mature and strong handiwork in design, they have practiced and drilled a lot. These artists cannot work deeply and compassionately if they are not sensitive to children and their perceptions of life, art, culture and the future, and most of them are authors of children's books or specialized in children in other fields but illustration.

    Keywords: illustration, Czechoslovakia, decoding, expression, executive technique in illustration, children's book illustration
  • Mona Naraghi * Pages 134-144

    Identity is a multidimensional issue which its origin should be sought in the desire of human beings to explore their intrinsic affiliations, with the aim of satisfaction of needs and the sense of social belonging, and also identifying personality traits that will distinguish one person from another. As one of the most challenging areas in the theoretical sciences, identity has become one of the concerns of contemporary artists. In this research, firstly a definition of identity will be obtained, then the life of the Pakistani artist, Shahzia Sikander will be investigated. Maturing in turbulent political and cultural environment in Lahore, Pakistan, Shahzia achieved the artistic ingenuity after immigration. she found her role in researching and tracing the origins of the Islamic visual traditions. combining the visual elements of miniature and allegories of the two cultures of India and Islam, she Explores her personal life, politics and especially the role of Muslim women in the contemporary world. The absence of women in social and artistic societies is one of her concerns that she utilizes modern media to express the elements of Indu-Persian miniature in a new language. This research study the works of this artist in a descriptive-analytical method and its purpose is to analyze the works of the artist in discovering the complexities of identity and recognizing the capabilities of tradition in the context of contemporary art requirements. The following questions are also answered in this regard: What are the components of identity in Sikander’s works? Has the artist been able to answer questions about her identity? What elements has she found to express her ideas?

    Keywords: Miniature, Shahzia Sikander, identity, Contemporary Art
  • Sara Alsadat Nouri *, Zahra Rahbarnia Pages 145-154

    New art is advancing very rapidly in a new era of history. This art includes various branches such as interactive art. What is interactive art and how art history is involved in shaping this new event; the main necessity of this research is. History is a set of events that take place in the context of time and reflects environmental, social and specific human realities, and interactive art is art based on the audience's participation and interaction with the work. The research method of the present article is descriptive-analytical and using library resources and works taken from Internet sources have been studied. The theoretical framework of this research is from the perspective of Arthur Coleman Danto, an American art critic and philosopher who uses the phrase "death of art in the face of postmodern art". The aim is to analyze Danto's theories on modern art, in which several works of interactive art have been selected to achieve the goal. Regarding the philosophy of history, he considers art as a sociological category and concludes that new art needs an interpretation of the experience of history in order to understand it.

    Keywords: historical context, Interactive Art, Arthur Danto, End of Art, New Art