فهرست مطالب

نشریه تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 34، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محسن جوانمیری پور*، جلیل کرمی، جلال هناره خلیانی، لیلا کریمی، حمیدرضا نیازی فر، ناصح باباخانی صفحات 1-15

    با افزایش توجه به کاربری های اکوسیستم، توجه نهادهای دانشگاهی، حافظان محیط زیست، تصمیم سازان و متولیان به خدمات اکوسیستمی با رشد فزاینده ای مواجه شده است. شناسایی و ارزیابی کمی مهم ترین تولیدات و خدمات اکوسیستمی، ترسیم وضعیت کنونی و پیش بینی تغییرات مربوط به خدمات اکوسیستمی اهداف اصلی این پژوهش است. به منظور انجام این مطالعه، برای ارزیابی شماری از تغییرات کاربری منتخب برای حوضه جنگلی دو هزار-سه هزار از تلفیقی از روش های مشارکتی و مدل سازی استفاده شده است. برای انجام ارزیابی مهم ترین خدمات اکوسیستمی موجود در محدوده حوضه تعیین شده، تعیین قلمروی منطقه مورد مطالعه، تعهدپذیری در قبال سیاست گذاری و تصمیم سازی، ارزیابی قلمروی اولیه، برنامه ریزی برای ارزیابی خدمات، انتخاب شیوه های مناسب برای زمینه شناسایی شده در سایت، تعیین وضعیت بدیل متناسب با تغییر مدیریت یا سیاست برنامه ریزی شده، انتخاب شیوه های مناسب برای هر یک از خدمات اکوسیستمی شناسایی شده و تحلیل نتایج و اطلاع رسانی در مورد آنها انجام شده است. نقشه کاربری اراضی دو هزار-سه هزار برای سال های 1987 و 2014 نشان داد که کاربری اراضی در چهار گروه اصلی جنگل، مرتع، زمین های زراعی و اراضی عاری از پوشش طی 27 سال دچار تغییراتی شده اند. به طورکلی، به ازای کاهش سطوح جنگلی، در سایر کاربری ها تغییراتی ایجاد شده است. نتایج به دست آمده از تفسیر تصاویر ماهواره ای در تلفیق با بازدیدهای میدانی و سایر مستندات موجود، نشان داد که وسعت کاربری اراضی جنگل از 33348 هکتار در سال 1987 به 24248 هکتار در سال 2014 کاهش یافته است. نتایج ارزیابی کمی نیز نشان داد که در سناریوی آینده، کاهش حدود 0/8 درصد سطح جنگل های متراکم و 0/58 درصد جنگل های نیمه متراکم قابل پیش بینی است.

    کلیدواژگان: تغییر کاربری، حوضه دو هزار-سه هزار، کاربری های اکوسیستمی، کیفیت جنگل
  • شیرین شفیعی، علی صالحی*، احسان کهنه صفحات 17-27

    تغییر کاربری اراضی تغییراتی را در خاک ایجاد می کند که به دنبال آن ماده آلی، مواد مغذی، موجودات خاکزی از جمله قارچ ها را تحت تاثیر قرار می دهد. قارچ های میکوریز آربوسکولار (AMF) از جمله ریزجانداران خاکزی می باشند که با ریشه طیف گسترده ای از گیاهان جنگلی و غیرجنگلی، همزیست می شوند. تنوع و پراکندگی این قارچ تحت تاثیر ترکیب گونه های گیاهی، مشخصه های خاک، شرایط محیطی و ریزجانداران خاک قرار دارد. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر تغییر کاربری اراضی از جنگل به چای بر ویژگی های شیمیایی خاک و میزان همزیستی قارچ میکوریز آربوسکولار است. نمونه برداری از خاک مناطق جنگلی و چای کاری های مجاور ارتفاعات شهرستان لاهیجان به صورت تصادفی و به تعداد 20 عدد از هرکدام از کاربری ها در عمق 30-0 سانتی متر اطراف ریشه و در فصل پاییز انجام گرفت. همزمان نمونه های ریز ریشه ها از ریزوسفر درختان و بوته های چای تهیه شد. درصد کلونیزاسیون و تعداد اسپورهای قارچ میکوریز، کربن آلی، pH، فسفر و پتاسیم قابل جذب خاک اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میانگین درصد کلونیزاسیون و تعداد اسپورها در خاک جنگل بیشتر از خاک باغ چای بود. بین pH و کربن آلی و پتاسیم قابل جذب در خاک دو کاربری اختلاف معنی داری دیده شد. همبستگی منفی بین تعداد اسپورهای قارچ میکوریزا با پتاسیم قابل جذب خاک (0/418-=r) و pH خاک (0/571-=r) و همبستگی مثبت بین درصد کلونیزاسیون ریشه و pH (r=0/453) دیده شد. در نهایت تغییر کاربری و پوشش گیاهی با تغییر خصوصیات شیمیایی خاک موجب کاهش میزان همزیستی و تعداد اسپورهای قارچ میکوریز در خاک شد.

    کلیدواژگان: تغییر کاربری، جنگل، قارچ میکوریز، خصوصیات شیمیایی خاک، لاهیجان
  • جلال هناره خلیانی*، سجاد قنبری، مازیار حیدری، محسن جوانمیری پور صفحات 29-43
    تخریب روز افزون اکوسیستم جنگلی زاگرس در سال های اخیر ضرورت مطالعات ارزشگذاری در این حوزه را دوچندان نموده است. توسعه سریع در روش های ارزیابی اقتصادی در دهه های اخیر امکان استفاده از مفهوم پرداخت برای خدمات اکوسیستم را به منظور حفظ کارکردهای زیستگاهی و تنوع زیستی جنگل فراهم نموده است. در این تحقیق، ارزش کارکرد حفاظت از خدمات زیستگاهی جنگلهای زاگرس شمالی در حوزه سروآباد استان کردستان از طریق روش ارزشگذاری مشروط و مدل لاجیت برآورد گردید. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از 260 پرسشنامه تمایل به پرداخت که بر اساس فرمول کوکران بدست آمده تکمیل شد. سازگاری درونی گویه ها و پایایی پرسشنامه ها از طریق آلفای کرونباخ (77/6) و روا یی گویه ها و پرسش ها نیز با داوری تعدادی از اساتید و کارشناسان آشنا به موضوع مورد تایید قرار گرفت. میزان تمایل به پرداخت افراد برای کارکرد حفاظت زیستگاه از طریق مدل رگرسیونی لاجیت و با استفاده از روش میانه تمایل به پرداخت محاسبه گردید. مقدار مورد انتظار تمایل به پرداخت برای حفاظت از ارزش زیستگاهی منطقه مورد مطالعه در این تحقیق برابر با 52825/8 ریال به دست آمد. همچنین ارزش سالانه حفاظت زیستگاه و حیات وحش حوزه آبخیز سروآباد برابر با 21254/6 میلیون ریال و ارزش حفاظتی و زیستگاهی سالانه کل حوزه (در هکتار) برابر با 58/6 میلیون ریال برآورد گردید. نتایج این پژوهش موید این موضوع است که احتمال پذیرش تمایل به پرداخت در افرادی که قبلا از منطقه بازدید کرده اند، افرادی که عضو سازمانهای محیط زیستی بوده و یا گرایش محیط زیستی دارند به میزان قابل توجهی بیشتر از افرادی است که فاقد این ویژگی ها می باشند. ارزش برآورد شده در این پژوهش، برای سیاست گذاران و تصمیم گیران توجیه کمی و قابل قبول جهت حمایت و حفاظت از جنگلهای زاگرس خواهد بود.
    کلیدواژگان: ارزش زیستگاهی، ارزش گذاری مشروط، پرداخت برای خدمات اکوسیستم، زاگرس شمالی، مدل لاجیت
  • مصطفی کهن ترابی*، امیرهومن حمصی، محمد طلایی پور، مهران روح نیا، بهزاد بازیار صفحات 45-52

    در این تحقیق به بررسی تاثیر ایجاد ناهمگنی مصنوعی دانسیته در ناحیه ابتدایی و میانی تیرهای بلوط بلند مازو (Quercus castaneifolia) با بررسی تغییرات حاصل در مدول برشی دینامیک حاصل از روش ارتعاش خمشی آزاد در تیر دو سر آزاد پرداخته شده است. بدین منظور تعداد 10 آزمونه از گونه بلوط با ابعاد 720× 40× 20 میلی‏‏‎ متر (طولی، شعاعی و مماسی) جهت تعیین مدول برشی در تیرهای اولیه مورد آزمون ارتعاش خمشی آزاد در تیر دو سر آزاد قرار گرفتند. پس از آن آزمونه ها به دو گروه تقسیم شده و از گروه اول بلوک هایی به ابعاد 40×40×20 میلی متر از قسمت ابتدایی و از گروه دوم بلوک هایی با ابعاد ذکرشده از قسمت میانی استخراج شده و توسط چسب پلی وینیل استات به یکدیگر متصل شده و پس از برقراری اتصال آزمون ارتعاش خمشی آزاد مجددا بر روی آزمونه ها صورت پذیرفت. پس از آن بلوک های بلوط از محل اتصال خارج شده و در دو مرحله بلوک هایی از دو گونه صنوبر (Populus nigra) و انجیلی (Parrotia persica) در آنها جایگزاری شده و به منظور تاثیر ناهمگنی ایجاد شده توسط هر یک از بلوک های جایگزین شده بر مقادیر مدول برشی، آزمون ارتعاش خمشی بر روی آنها صورت پذیرفت. نتایج حاکی از آن بود که ایجاد ناهمگنی مصنوعی دانسیته در ناحیه ابتدایی تیر توسط هر سه گونه بلوط، صنوبر و انجیلی تاثیر معنی داری بر مقادیر مدول برشی دینامیک ندارد، درحالی که ایجاد ناهمگنی در قسمت میانی تیر باعث افت معنی دار مقادیر حاصل از این فاکتور شده است. تیرهای ناهمگن شده توسط گونه انجیلی بیشترین و تیرهای ناهمگن شده توسط گونه بلوط با کمترین درصد افت در مقادیر مدول برشی دینامیک مواجه شدند.

    کلیدواژگان: پخشودگی امواج، چسب، دانسیته، مدول برشی، ناهمگنی
  • سارا عباسی، احمد ولی پور*، هدایت غضنفری صفحات 53-69
    در دو دهه اخیر گستره قابل توجهی از جنگل های زاگرس به ویژه در استان ایلام تحت تاثیر بیماری زغالی بلوط قرار گرفته که منجر به خشک شدن سطح وسیعی از توده های بلوط ایرانی شده است. هدف این پژوهش شناسایی وضعیت ساختاری توده های مبتلا به این بیماری و ارتباط بین ویژگی های ساختاری جنگل و مشخصه های درخت با میزان آلودگی به علایم بیماری زغالی بلوط بود. بدین منظور 20 قطعه نمونه 20 آری در راستای خط نمونه ای به طول شش کیلومتر در جنگل دالاب ایلام پیاده و مشخصه هایی مانند قطر یقه، قطر برابرسینه، ارتفاع درخت، مساحت تاج و درجه خشکیدگی درختان اندازه گیری و ثبت شد. نتایج نشان داد که ترکیب گونه ای جنگل برودار خالص با فرم دانه و شاخه زاد بود. تعداد پایه های درختی 153 اصله و رویه زمینی 14/6 مترمربع در هکتار نشان دهنده تراکم و موجودی نسبتا زیاد جنگل است. به طور کلی 85/5 درصد پایه ها نشانه هایی از بیماری را داشتند و نسبت آلودگی پایه های دانه زاد و درختان میانسال و مسن نسبت به پایه های شاخه زاد و جوان بیشتر بود. بر پایه نتایج، مشخصه های درختان مانند قطر یقه، قطر برابر سینه، سطح مقطع، ارتفاع کل و مساحت تاج در سطوح مختلف بیماری به طور معنی داری با هم تفاوت داشتند. به منظور درک پویایی ساختار توده تحت تاثیر بیماری زغالی، پایش مداوم این جنگل ها ضروری است. با توجه به شدت بیشتر بیماری در درختان میانسال و مسن، هرس و کوچک کردن تاج درختان بیمار برای تنظیم نسبت تاج به ریشه و همچنین قطع و خروج درختانی که قابل احیا نیستند از جمله برنامه های عملیاتی پیشنهادی است.
    کلیدواژگان: بیماری زغالی، خشکیدگی بلوط، زاگرس، ساختار جنگل
  • هیرسا جویا اردکانی*، بهزاد بازیار، امیر هومن حمصی، مرتضی خاکزاربفروئی صفحات 71-87
    در این پژوهش، کاربرد فرایند کنترل آماری کیفیت در شرکت صنایع چوب کیش مورد بررسی قرار گرفت. فرایند کنترل کیفیت آماری، شامل انواع نمودارهای کنترل و طرح های نمونه گیری به منظور پذیرش می باشد. در این مطالعه، با استفاده از جداول استاندارد بازرسی، مشخصه های کمی و کیفی مواد اولیه و محصولات در جریان ساخت، بررسی و همچنین نمودارهای کنترل X و R، P و U برای فرایندهای شیارزنی، سوراخ کاری، روکش کاری و نوارکاری طراحی شدند. در قسمت مواد اولیه و محصولات در جریان ساخت، بهرهای مربوط به ام دی اف 16 میلیمتر، روکش اچ پی ال، نوارلبه ای بی اس خریداری شده و فاصله سوراخ دوبل از لبه قطعه از نظر مشخصه کمی با استفاده از جداول استاندارد نظامی 414 بررسی شدند. بهر تخته خرده چوب روکش دار خریداری شده و صحت نوار لبه در قطعات کف کابینت از نظر مشخصه کیفی با استفاده از جداول استاندارد نظامی 105E مورد بازرسی قرار گرفت. همه موارد با سطح کیفیت قابل قبول شرکت مطابقت داشتند. قرار گرفتن نقاط بین حدود کنترل در نمودارهای کنترل بیانگر این است که هر یک از فرایندها در مقطع زمانی انجام مطالعه تحت کنترل بوده و می توان از آنها به منظور کنترل آینده فرایند استفاده کرد. با محاسبه شاخص قابلیت فرایند مشخص شد که فرایندهای شیارزنی و سوراخ کاری قابلیت بسیار بالایی داشته و در نتیجه درصد ضایعات در این دو فرایند بسیار پایین است.
    کلیدواژگان: استاندارد نظامی بازرسی، شرکت صنایع چوب کیش، قابلیت فرآیند، نمودار کنترل
  • بررسی قابلیت تصاویر ماهواره ای Sentinel-2A در بستر Google Earth Engine برای تهیه نقشه پوشش زمین
    ناصر احمدی ثانی* صفحات 89-99
    نقشه پوشش زمین، پراکنش مکانی چشم اندازهای مختلف کشاورزی، منابع طبیعی، آب و منابع انسان ساخت را نشان می دهد و به عنوان یک ابزار مهم برای مدیریت و کاهش ریسک در مسایل چالش برانگیز مانند خشکسالی و اثرات آن، امنیت غذایی، کنترل سیل و برنامه ریزی شهری ارزشمند است. به منظور غلبه بر محدودیت های کار میدانی در تهیه نقشه پوشش زمین، استفاده از تصاویر ماهواره ای به دلیل دارا بودن داده های وسیع، چندطیفی و به روز مناسب به نظر می رسد. در منطقه مورد مطالعه، وجود پدیده های ناهمگن مکانی نیز طبقه بندی پدیده ها را با مشکل مواجه می سازد. هدف اصلی این پژوهش، تهیه نقشه پوشش زمین با وضوح بالا با کاربرد تصاویر Sentinel-2A در بستر Google Earth Engine است. در این رابطه، سه الگوریتم طبقه بندی جنگل تصادفی، ماشین بردار پشتیبان و درخت تصمیم مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. شاخص های متعدد با استفاده از روش های تبدیل و نسبت گیری طیفی تهیه شد. صحت نقشه های حاصل از طبقه بندی در مقایسه با نقشه های مرجع زمینی ارزیابی شد. در رابطه با ارزیابی تک باندها، بهترین صحت کلی برابر 49 درصد با کاربرد شاخص CVI به دست آمد. بهترین صحت کلی و ضریب کاپا به ترتیب برابر 86 درصد و 0/82 توسط الگوریتم جنگل تصادفی حاصل شد. بنابراین ضمن تاکید بر مزایای GEE شامل دسترسی آسان به داده ها و قابلیت پردازش و مقایسه سریع آنها، می توان ادعا نمود که تصاویر Sentinel-2A برای تهیه نقشه پوشش زمین از لحاظ هزینه، زمان و دقت، کارآیی بالایی دارد و این نقشه می تواند برای مدیریت و برنامه ریزی منابع مختلف طبیعی و انسان ساخت در راستای توسعه پایدار بسیار مفید واقع گردد.
    کلیدواژگان: الگوریتم جنگل تصادفی، سنجش ازدور، شاخص های گیاهی، ضریب کاپا
  • پهنه بندی خطر آتش سوزی با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی و GIS همراه با ارزیابی ریسک در جنگل های حوزه زاب - سردشت
    ساسان بابایی کفاکی*، نگار مرادزاده آذر، هادی کیادلیری، عباس بانج شفیعی، نعیمه رحیمی زاده صفحات 101-115
    آتش بخش جدانشدنی بیشتر زیست بوم ها است که دارای پیامدهای منفی زیست محیطی و اجتماعی است. شناسایی عوامل موثر در وقوع آتش سوزی و پهنه بندی خطر آتش سوزی در جنگل، یکی از ابزارهای اساسی جهت دستیابی به راهکارهای کنترل و مقابله با آتش سوزی است. هدف این پژوهش شناسایی عوامل بوم‎ شناختی موثر بر توسعه آتش سوزی و ارزیابی ریسک آتش سوزی در جنگل های منطقه سردشت با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی است. پس از انجام مطالعات پایه، واحدهای همگن زیست محیطی تولید و با استفاده از روش ارزیابی چندمعیاره به چهار طبقه تقسیم شدند. با انجام مطالعات میدانی شرایط بوم ‎شناختی مناطق دارای سابقه آتش سوزی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و تحلیل سلسله مراتبی صورت پذیرفت و ارزیابی ریسک آتش سوزی به روش خطی انجام شد. در نتیجه گیری کلی پوشش گیاهی و عوامل اقلیمی، مهم ترین عوامل بوم‎شناختی موثر بر توسعه آتش سوزی در زیست بوم جنگل بود. همچنین منطقه ازنظر خطر ریسک آتش سوزی متوسط بود که بایستی برای مناطق پرخطر تمهیداتی مانند ایجاد آتش بر و برج دیده بانی ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: آتش‎ سوزی، تحلیل سلسله مراتبی، سردشت، GIS، SAW
  • بررسی سطح آگاهی جوامع محلی جنگل نشین در خصوص جنگل های شمال کشور در بلیران آمل
    حسن نعیم حسنی، علی شیخ الاسلامی* صفحات 117-128
    تحقیق حاضر به منظور سنجش میزان آگاهی و تعیین سطح حساسیت مردم جنگل نشین در مورد مسایل جنگل های شمال در حوضه آبخیز 53 واقع در شهرستان آمل (جنگل های بلیران) صورت گرفت. روش مطالعه در این پژوهش، روش توصیفی- تحلیلی از طریق مطالعه اسنادی و پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش شامل 100 نفر از خانوارهای روستایی جنگل نشین حوضه و همچنین افراد عبوری (گردشگر) بودند که جهت جمع آوری داده ها از روش نمونه گیری تصادفی با ابزار پرسش نامه استفاده گردید. میزان پایایی ابزار اندازه گیری با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (78/0) تایید شد. نتایج اصلی پژوهش حاکی از آن بود که در مورد فواید و نقش زیست محیطی جنگل های شمال، میزان آگاهی 89/9 درصد و در زمینه فواید اقتصادی آن، میزان آگاهی 77/7 درصد و در حد زیاد بوده است. همچنین این مطالعه نشان داد تعامل مردم با جنگل های منطقه چندان مطلوب و رضایت بخش نیست.
    کلیدواژگان: بلیران، پرسش نامه، جنگل های شمال، جوامع محلی، مشارکت
  • پیش بینی تغییرات رواناب حوزه آبخیز زرینه رود تحت شرایط تغییر اقلیم از طریق شبیه سازی هیدرولوژیک
    ملیحه راهواره، بهارک معتمدوزیری*، علیرضا مقدم نیا، علی مریدی صفحات 129-143

    بررسی رفتار رودخانه تحت تاثیر تغییر اقلیم، به ویژه میزان رواناب در دوره های آینده ضروری است. این پژوهش با در نظر گرفتن مدل گردش عمومی جو (GCM) تحت سناریوهای انتشار RCP 2.6 و RCP 8.5، تاثیر تغییر اقلیم بر رواناب حوضه زرینه رود (بزرگ ترین زیرحوضه دریاچه ارومیه) را ارزیابی کرده است. برای این منظور با استفاده از داده های تغییر اقلیم مدل HadGEM2-ES طی دوره 2025-2050، تغییرات دما و بارش در دوره های آتی در حوضه زرینه رود بررسی گردید. جهت ریزمقیاس نمودن این داده ها، جعبه ابزار CCT به کار برده شد. از مدل SWAT جهت ارزیابی تاثیر تغییر اقلیم بر رواناب حوضه استفاده گردید. مدل SWAT با استفاده از آمار ماهانه رواناب، اعتبارسنجی و صحت سنجی شد. در ادامه با معرفی نتایج ریزمقیاس شده مدل گردش عمومی جو، به مدل SWAT، تغییرات رواناب خروجی حوضه در طی دوره 2025-2050 شبیه سازی گردید. نتایج نشان داد که مدل SWAT عملکردهای خوبی در شبیه سازی رواناب ارایه می دهد. میانگین نتایج جعبه ابزار CCT نشان داد که حداکثر و حداقل دما در دوره مذکور افزایش می یابد. بارش سالانه 3/6 درصد افزایش تحت RCP 2.6 و 2/9 درصد کاهش تحت RCP 8.5 را نشان داد. نتیجه بررسی رواناب نشان داد که میانگین رواناب دوره آتی در زمستان، بهار و تابستان کاهش می یابد درحالی که روند افزایشی رواناب در پاییز مشهود می باشد. رواناب سالانه تحت RCP 2.6 و RCP 8.5 به ترتیب حدود 6/5 و 30 درصد کاهش یافته است که متعاقبا باعث کاهش تخلیه این رودخانه به دریاچه ارومیه می شود.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، حوضه زرینه رود، رواناب، سناریوهایRCP، مدل SWAT، HadGEM2-ES
  • ارزیابی اثربخشی آموزش های منابع طبیعی و محیط زیست در مدارس منطقه یک شهر تهران با استفاده از مدل کرک پاتریک
    نسترن زهرا مرادصالح، سحر رضایان* صفحات 145-154
    پژوهش پیش رو با هدف ارزیابی اثربخشی آموزش های منابع طبیعی و محیط زیست در مدارس منطقه یک اداره آموزش و پرورش شهر تهران با استفاده از مدل کرک پاتریک به انجام رسیده است. بدین منظور سنجش میزان اطلاعات کتب درسی از بین دانش آموزان پنج مدرسه (دخترانه و پسرانه) مقطع ابتدایی و متوسطه دوره اول این منطقه در سال تحصیلی 1398-1397 صورت پذیرفت. با این هدف ابتدا به مطالعه کتب درسی تمام مقاطع دبستان و دوره اول دبیرستان پرداخته شد و از بین آنها مطالب مرتبط با منابع طبیعی و محیط زیست استخراج و دسته بندی گردید و با توجه به مطالب مندرج در هر پایه و کاستی آن بسته های آموزشی مناسب بر اساس متون و مستندات تهیه شده از سوی مرکز تربیت محیط ‎بان و آموزش های محیط زیستی سازمان حفاظت محیط زیست تهیه و در اختیار دانش آموزان قرار گرفت. این موارد شامل پاورپوینت، فیلم، داستان و نمایش های کوتاه مناسب با موضوع های منابع طبیعی و محیط زیست هر گروه سنی و پایه تحصیلی بود. جلسات آموزشی به صورت یک، دو یا سه جلسه در مدارس داوطلب برگزار شد و در اولین جلسه اقدام به انجام پیش آزمون و پس از پایان جلسات آموزشی نیز پس آزمون از دانش آموزان شد. نتایج بررسی ها در نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد برگزاری کلاس های آموزش های محیط زیست به شکل حضوری و رودررو دارای بیشترین اثربخشی بوده و نتایج نمرات پیش آزمون و پس آزمون و تحلیل آماری پرسشنامه های سطح سوم و چهارم مدل کرک پاتریک نیز حاکی از وجود اثربخشی آموزش های حضوری بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش، اثربخشی، مدل کرک پاتریک، منابع طبیعی
  • بررسی ارتباط خشکیدگی درختان بلوط ایرانی با ساختار توده، عوامل فیزیوگرافی و خاک (مطالعه موردی جنگل های میان تنگ ایلام)
    مهدی احمدی، علی رستمی* صفحات 155-167

    پدیده خشکیدگی پوشش گیاهی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک همواره به عنوان یکی از مشکلات اساسی اکوسیستم های مختلف مطرح بوده است. عوامل متعددی سبب بروز این پدیده در گیاهان می شوند که از جمله مهمترین آنها می توان به عوامل آب و هوایی (کاهش بارندگی و افزایش دما) و حضور آفات و گیاهان نیمه انگلی مانند لورانتوس اشاره کرد. این مطالعه با هدف ارتباط خشکیدگی درختان جنگلی با ساختار توده، عوامل فیزیوگرافی و خاک در جنگل های میان تنگ استان ایلام انجام پذیرفت. برای این منظور پس از تلفیق نقشه های شیب، جهت و ارتفاع از سطح دریا در هر یک از واحدهای همگن یک قطعه نمونه به طور تصادفی پیاده و مشخصه های کمی و کیفی درختان در قطعات نمونه دایره ای شکل به مساحت 12آر اندازه گیری و در فرم های آماربرداری ثبت گردید. طبق نتایج به دست آمده مشخص شد زوال درختان بلوط در منطقه مورد مطالعه تحت تاثیر ترکیبی از درختان، توده و رویشگاه است. نتایج نشان داد 37/5درصد از درختان بلوط منطقه دچار آسیب دیدگی در اثر پدیده خشکیدگی شده اند که 54 درصد آنها دارای فرم رویشی شاخه زاد و 58 درصد آسیب دیدگی در محل سرشاخه ها می باشند. درختان در طبقات قطری 60، 65 و 50 سانتی متری و ارتفاع 6، 8 و 10متری و  همچنین با قطر تاج پوشش 9، 8 و 7 متری بیشتر دچار خسارت از ناحیه پدیده زوال بلوط شده اند. نتایج آنالیز 30 نمونه خاک بر اساس آزمون t مستقل همچنین نشان دهنده معنی دار بودن اختلاف در برخی از خصوصیات خاکمنجمله جرم مخصوص ظاهری، هدایت الکتریکی، ماده آلی، نیتروژن، فسفر و پتاسیم در درختان خشکیده و سالم بود.

    کلیدواژگان: بلوط ایرانی، زوال بلوط، عوامل فیزیوگرافی، عوامل ادافیکی، منطقه میان تنگ
|
  • Mohsen Javamiripour *, Jalil Karami, Jalal Henareh Khalyani, Hamidreza Niazifar, Naseh Babakhani Pages 1-15

    The attention of academic institutions, environmentalists, decision-makers, and trustees to ecosystem services has grown exponentially by increasing attention to ecosystem uses. Quantitative identification and evaluation of the most important ecosystem products and services, mapping the current situation, and predicting changes related to the ecosystem services are the main objectives of this study. In order to conduct this study, a combination of participatory and modeling methods was used to evaluate several selected land-use changes for the Dohezar-Sehezar forest basin. To evaluate the most important ecosystem services in the designated basin area, determination of the study area, commitment to policy and decision making, initial area assessment, planning to evaluate services, selection appropriate methods for the field identified on the region, determination of the alternative status appropriate to the management change or planned policy, selecting of appropriate practices for each of the identified ecosystem services, and the results have been analyzed and informed. The land use map of Dohezar-Sehezar for 1987 and 2014 showed that the use of land has changed in the four main groups of forests, grassland, agricultural lands and lands without cover for 27 years. Generally, in exchange for the reduction of forest levels, changes have been made in other uses. The results obtained from the interpretation of satellite images in combination with field visits and other available documents showed that the extent of forest land use was decreased from 33,348 hectares in 1987 to 24,248 hectares in 2014. The results of the quantitative evaluation showed that in the future scenario, the decline of about 0.8% of the density of dense forests and 0.58% of the semi-dense forests is predictable.

    Keywords: Dohezar- Sehezar area, Ecosystem services, Forest quality, Land-use change
  • Shirin Shafiee, Ali Salehi *, Ehsan Kohneh Pages 17-27

    Changing land use causes changes in the soil, which in turn affect the organic matter, nutrients, and soil organisms including fungi. Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) are terrestrial microorganisms that coexist with the roots of a wide range of forest and non-forest plants. The diversity and distribution of this fungus are affected by the composition of plant species, soil characteristics, environmental conditions, and soil microorganisms. The present study aimed to investigate the effect of changing land use from forest to tea garden on soil chemical properties and the coexistence of arbuscular mycorrhizal fungi. The samples were randomly collected from forest and tea plantation areas near to the heights of Lahijan and 20 samples were collected from each area at a depth of 0-30 cm around the roots in the autumn. At the same time, fine root samples were obtained from the rhizosphere of the trees and tea bushes. The colonization percentage and the number of spores of mycorrhizal fungi, organic carbon, pH, phosphorus, and soil absorbable potassium were measured. The results indicated that the average percentage of colonization and the number of spores in the forest soil was higher than in the tea garden soil. There was a significant difference between pH and organic carbon and absorbable potassium in the soil. There was a negative correlation between the number of mycorrhiza spores and the soil absorbable potassium (r = -0.418) and soil pH (r = -0.571). There was a positive correlation between the percentage of root colonization and pH (r = 0.453 **). Finally, changing of land use and vegetation following by soil chemical properties changing, resulted in decreasing the coexistence and number of mycorrhizal fungi spores in the soil.

    Keywords: forest, Lahijan, land use change, Mycorrhizal fungus, Soil chemical properties
  • Jalal Henareh Khalyani *, Sajad Ghanbari, Maziar Haidari, Mohsen Javanmiri Pour Pages 29-43
    The increasing destruction of the Zagros forests ecosystem in recent years has doubled the need for valuation studies in this area. The progressive development of economic valuations methods in recent decade enables the application of the concept of payments for ecosystem services (PES) in order to conservation of forest biodiversity and habitate functions. In this study, the habitat value of North Zagros forests in Sarvabad basin of Kurdistan province was estimated through conditional valuation method (CVM) and logit model. For this purpose, 260 willingness to pay questionnaires based on Cochran's formula were completed. The internal consistency of the questionnaire items and the reliability of the questionnaires were confirmed by Cronbach's alpha (77.6) and the validity of the items and questions was also judged by a group of related professors. The willingness to pay for habitat protection function was calculated through the logit regression model and using the median willingness to pay method. The expected amount of willingness to pay for the protection of the habitat value of the study area in this study was equal to 52825.8 Rials. Also, the annual value of habitat and wildlife protection of Sarvabad watershed was equal to 121254.6 million Rials and the annual conservation and habitat value of the whole basin (per hectare) was equal to 6.58 million Rials. The results confirms that people who have already visited the area, are members of environmental organizations, or have an environmental orientation are significantly more likely to accept a willingness to pay than those who do not.
    Keywords: Conditional valuation, Habitat value, Logit model, North Zagros, Payments for ecosystem services
  • Mostafa Kohantorabi *, AmirHooman Hemmasi, Mohammad Talaeipour, Mehran Roohnia, Behzad Bazyar Pages 45-52

    In this study, the effect of artificial inhomogeneity of density in the initial and middle of Oak wood beams (Quercus castaneifolia) by the changes in the dynamic shear modulus values obtained from the free vibration in free-free beam method have been investigated. For this purpose, 10 specimens of Oak wood species with a dimension of 720×40×20 mm (longitudinal, radial, and tangential) were tested by the free flexural vibration method to determine the shear modulus in the solid wood beams. After that, the samples were divided into two groups and from the first group, the blocks with a dimension of 40×40×20 mm from the initial part, and from the second group, the blocks with the mentioned dimension were extracted from the middle part of the solid beams, and jointed to each other by polyvinyl acetate adhesive. After the jointing, the free bending vibration test was performed on both groups again. Afterward, the Oak blocks were removed from the junction and in two stages, blocks of two species of Poplar wood (Populus nigra) and Iron wood (Parrotia persica) were replaced and in order to the effect of artificial inhomogeneity created by each of the replaced blocks on the values of the shear modulus, the flexural vibration test was performed on them. The results showed that the development of artificial inhomogeneity of density in the initial area of the beam by all three species of Oak, Poplar, and Iron wood did not have a significant effect on the values of dynamic shear modulus, while creating inhomogeneity in the middle of the beam has caused a significant drop in the values of this factor. Heterogeneous beams by Iron wood species had the highest, and heterogeneous beams by Oak wood species had the lowest percentage decrease in dynamic shear modulus values.

    Keywords: Adhesive, Free vibration, Inhomogeneity, Shear modulus, Wave propagation
  • Sara Abasi, Ahmad Valipour *, Hedayat Ghazanfari Pages 53-69
    In the last two decades, the vast areas of Zagros forests especially in Ilam province have been infected by charcoal oak disease, which killed many Persian oak trees. This study aimed to recognize the structure of the infected stands and to address the relationships between structural features and the tree characteristics with the infection level to the symptoms of charcoal oak disease. For this purpose, a number of 20 sample plots was established along a 6 km transect in Dalab protected forest to collect data such as collar diameter, diameter at breast height, height, crown area, and tree drying degree were measured and recorded for each tree within the sample plots. The number of tree bases was 153 and the surface area was 14.6 m2/ha, indicating a relatively high density and inventory of forests. In general, 85.5% of the individuals had a sign of the charcoal disease and the rate of infection was higher in seed-originated trees, middle-aged and old trees than branching bases and young ones. Based on the results, tree characteristics including collar diameter, diameter at breast height, basal area, total height, and crown area were significantly different among different infection levels of the disease. To understand the dynamics of stands’ structure under the charcoal disease, continuous monitoring of the forests is necessary. Since the higher severity of the disease outbreak in middle-aged and old trees, pruning and shrinking the infected trees’ crown to adjust the crown to root ratio as well as cutting and removing the trees which are not restorable are among the proposed practical plans.
    Keywords: Charcoal disease, Forest structure, Ilam, Oak decline, Zagros
  • Hirsa Jouya Ardekani *, Behzad Bazyar, Amirhooman Hemmasi, Morteza I Khakzar Bafrue Pages 71-87
    In this research, application of statistical quality control process in Kishwood industrial company has been investigated. Statistical quality control process includes control charts and acceptance samplings. In this study, qualitative and quantitave characteristics of raw material and work in progress was investigated using standard tables and control charts ( U) were designed  for grooving, drilling, laminating and edge banding processes. In the raw material and work in progress, medium density fiberboard (16mm) lots, HPL veneer, purchased ABS stripe and the distance of the double hole from the edge of the piece in terms of quantative characteristic were investigated by MIL-STD-414 tables. In addition, purchased veneered particle board lot and the accuracy of the stripe in cabinet bottom parts in terms of qualitative characteristic were investigated by MIL-STD-105E tables. All the results were compatible with the acceptable standards of the company. Since lots data were located in the control limits, we can conclude that the whole process had been under control during the research time and can be used to control the future of the process. By calculating the process capability index (CP), it was found that grooving and drilling process have a very high capability, so the percentage of waste in these two processes is very low.
    Keywords: Control chart, Kishwood industrial company, Military standard, Process capability
  • Investigation on land cover mapping using Sentinel-2A images in the Google Earth Engine Platform
    Naser Ahmadi Sani * Pages 89-99
    Land cover map show the spatial distribution of different landscapes such as agricultue, natural resources, water and man-made area. It is a valuable tool to managing and reducing risk in challenging issues such as drought and its effects, food security, flood control, and urban planning. In order to overcome the limitations of field work in the mapping of land cover, the use of satellite images due to the wide, multispectral and update data seems to be suitable. In the study area, the spatially heterogeneous landscapes also makes it difficult to classify features. Therefore, the main purpose of the study is accurate and high resolution land cover mapping using Sentinel-2A images in the Google Earth Engine platform. In this regard, three classification algorithms including RF, SVM and CART were evaluated and compared. Various indices were prepared using ratioing and transformation methods. The accuracy of the classifications was evaluated in comparison with ground reference data. Individual bands evaluation showed that the best overall accuracy (49%) was obtained using the CVI index.The best overall accuracy and kappa coefficient of 86% and 0.82 were obtained by RF algorithm. Therefore, while pointing to the advantages of the GEE including easily accessible data and the ability to process and quickly compare of data, it can be claimed that Sentinel-2A images for land cover mapping in terms of cost, time and accuracy, have high efficiency and the map can be very useful for the management and decision making in different natural and man-made resources for the successful implementation of sustainable development.
    Keywords: Kappa coefficient, Random Forest Algorithm, Remote sensing, vegetation indices
  • Fire risk mapping using hierarchical analysis and GIS methods along with risk assessment in the Zab-Sardasht forests
    Sasan Babaie Kafaki *, Negar Moradzadeh Azar, Hadi Kiadaliri, Abbas Banj Shafiei, Naimeh Rahimizadeh Pages 101-115
    Fire is an integral part of most ecosystems, which have negative environmental and social consequences. The identification of effective factors in the occurrence of fire and mapping of fire risk in the forest is one of the basic tools to achieve fire control and countermeasures. The purpose of this study is to identify the ecological factors affecting the development of fire and assess the risk of fire in the forests of Sardasht region using a geographic information system. After basic studies, homogeneous environmental units were produced and divided into four classes using the multi-criteria evaluation method. The ecological conditions of the areas with a history of fire were investigated by conducting field studies. Data analysis was performed using a geographic information system and hierarchical analysis. The fire risk assessment was also performed linearly. In conclusion, vegetation and climatic factors are the most important ecological factors affecting the development of fires in the forest ecosystem. Besides, the area was moderate in terms of fire risk, and measures should be taken for high-risk areas, such as building fire stations and watchtowers.
    Keywords: fire, Hierarchical Analysis, Sardasht, GIS, SAW
  • Assessment of the awareness level of local forest communities about the forests in the north of the country in Biliran, Amol
    Hasan Nayim-Hasani, Ali Sheykholeslami * Pages 117-128
    The present study was conducted to assess the levels of awareness and sensitivity of forest dwellers on the northern forest issues in drainage basin number 53 located in Amol city (Blair forests). The study method in this study was the descriptive-analytical method through documentary research and field study. The statistical population of the study included 100 rural households in the forest basin as well as passengers (tourists) and a random sampling method with a questionnaire was used to collect data. The reliability of the measuring instrument was confirmed by calculating the Cronbach's alpha coefficient (0.78). The main results of the study showed that the level of awareness for the benefits and environmental role of northern forests was 89.9% and the level of awareness for the economic benefits was 77.7% and was high. This study also showed that people's interaction with the region's forests is not very satisfactory.
    Keywords: Baliran, Local Communities, North forests, participation, Questionnaire
  • Prediction of runoff changes in Zarrineh river basin under climate change conditions via hydrological simulation
    Maliheh Rahvareh, Baharak Motamedvaziri *, Alireza Moghaddamnia, Ali Moridi Pages 129-143

    It is necessary to study the behavior of the river under the effect of climate change, especially the runoff in the future periods. This study evaluated the effect of climate change on the runoff of Zarrineh river basin (the largest sub-basin of Lake Urmia) considering the General Circulation Model (GCM) under two Representative Concentration Pathway (RCP) scenarios (2.6 and 8.5). For this purpose, temperature and precipitation changes in the future periods in Zarrineh river basin were studied using climate data of Had GEM2-ES model during the period 2025-2050. The Climate Change Toolkit (CCT) was used to downscale climate data. The Soil and Water Assessment Tool (SWAT) hydrological model was used to evaluate the impact of climate change on runoff the basin. Also, the SWAT model was calibrated and validated using monthly runoff. Then, downscaled results of the general circulation model interoduced to the SWAT model. And runoff changes at the outlet of the basin were simulated during 2025-2050. The results showed that the SWAT model has good performance in runoff simulation. The average results of the CCT model revealed that the maximum and minimum temperatures would increase in 2025-2050. The annual precipitation could increase 3.6% under RCP 2.6 and decrease 2.9% under RCP 8.5. The seasonal trends in the runoff showed a decreasing trend in winter, spring and summer while an increasing trend in autumn. Annual runoff under RCP 2.6 and RCP 8.5 has decreased 6.5% and 30% respectively. Which subsequently reduces the discharge of this river to Lake Urmia.

    Keywords: Climate Change, HadGEM2-ES, RCP scenarios runoff, SWAT model, Zarrineh river basin
  • Evaluating the effectiveness of natural resources and environmental education in schools in district one of Tehran using the Kirkpatrick model
    Nastaranzahra Moradsaleh, Sahar Rezaian * Pages 145-154
    The present study was conducted to evaluate the effectiveness of natural resources and environmental education in schools in district one of the Tehran Education Department using the Kirkpatrick model. For this purpose, the amount of textbook information was assessed among the students of five schools (girls and boys) in the primary and secondary schools of this district in the academic year of 1397-1397. For this goal, first, textbooks for all grades of primary school and the first year of high school were studied, and among them, materials related to natural resources and environment were extracted and categorized, and according to the contents of each grade and its shortcomings, appropriate educational packages based on the texts and documents were prepared and available to students by the center for environmental training and environmental education of the environmental protection organization. These included: PowerPoints, films, stories, and short films suitable for the topics of natural resources and environment of each age group and educational level. The training sessions were held in one, two or three sessions in the volunteer schools, and in the first session, a pre-test was conducted and after the end of the training sessions, a post-test was conducted for the students. The results of this study showed that holding face-to-face and face-to-face environmental education classes was the most effective. In this study, the results showed that the most effective way is to hold environmental education classes in face-to-face status. The results were analyzed in SPSS software version 22. The results showed that holding face-to-face and face-to-face environmental education classes was the most effective procedure and the results of pre-test and post-test scores and statistical analysis of the third and fourth levels questionnaires of Kirkpatrick model also indicated the effectiveness of face-to-face training.
    Keywords: Education, Effectiveness, Kirkpatrick model, Natural Resources
  • Investigation of the relationship between drought of Iranian oak trees with stand structure, physiographic factors and soil (Case study: Mian Tang forests of Ilam)
    Mehdi Ahmadi, Ali Rostami * Pages 155-167

    The phenomenon of vegetation drought, especially in arid and semi-arid regions, has always been one of the main problems of various ecosystems. Numerous factors cause this phenomenon in plants, the most important of which are climatic factors (decrease in rainfall and increase in temperature) and the presence of pests and semi-parasitic plants such as loranthus. The aim of this study was to investigate the relationship between forest tree droughts and stand structure, physiographic factors and soil in the Mian Tang forests of Ilam province. For this purpose, after combining slope, direction and altitude maps, a sample plot was randomly implemented in each of the homogeneous units, and the quantitative and qualitative characteristics of the trees were measured in a circular sample plot with an area of 12 r. and recorded in census forms. According to the results, it was found that the decline of oak trees in the study area is affected by a combination of trees, stands and habitat. The results showed that 37.5% of the oak trees in the region were damaged by drought, of which 54% had a vegetative form and 58% of the damage was observed at the branches. The trees in the floors of 65, 60 and 50 cm in diameter and 8, 6 and 10 meters in height, as well as with canopy diameters of 8, 9 and 7 meters were more damaged by the oak decay phenomenon. The results also showed significant differences in some soil properties such as bulk density, electrical conductivity, organic matter, nitrogen, phosphorus and potassium in dry and healthy trees.

    Keywords: Edaphic factors, Mian Tang area, Oak decay, Persian Oak, Physiographic Factors