فهرست مطالب

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1378)

  • تاریخ انتشار: 1378/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تیمور سهرابی*، یوسفعلی خوش خواهش صفحات 1-12

    هدف از این تحقیق تعیین بازده کاربرد آب و بررسی علل پایین بودن و تعیین عوامل موثر در افزایش آن می باشد. در این تحقیق مزارع برنج بر اساس اقلیم، مشخصات خاک، اندازه مزرعه و مدیریت کشاورزان انتخاب شدند و با استفاده از اندازه گیریهای صحرایی، بازده کاربرد آب در شالیزارهای استان گیلان، که تحت پوشش شبکه های آبیاری مدرن و سنتی در سه منطقه فومن، رشت - مرکزی و لاهیجان می باشد، برآورد گردید. در مزارع انتخابی علاوه بر تعیین بازده کاربرد آب در طول فصل آبیاری، تاثیر اندازه مزرعه، دبی و مدیریت آبیاری در بازده مذکور نیز مورد توجه قرار گرفت. مزارع تحت بررسی دارای خاک سنگین بود و میزان نفوذ عمقی کمتر از سه میلیمتر در روز اندازه گیری شد. بازده کاربرد آب در دو حالت بدون استفاده مجدد از رواناب و با استفاده مجدد از رواناب بررسی گردید. در حالت اول متوسط بازده کاربرد آب در مناطق فومن، رشت و لاهیجان به ترتیب برابر 2/51، 0/49 و 4/49 درصد و مقادیر حداکثر آنها به ترتیب 6/52، 7/50 و 7/50 و حداقل مقدار آنها به ترتیب 7/49، 3/47 و 0/48 درصد به دست آمد. در حالت دوم متوسط بازده کاربرد آب در مناطق فوق به ترتیب برابر 4/73، 3/73 و 4/72 درصد و مقادیر حداکثر به ترتیب 3/74، 3/74 و 2/73 درصد و حداقل مقدار آنها به ترتیب 4/72، 1/72 و 5/71 درصد به دست آمد. نسبت پایاب در مناطق سه گانه فوق به ترتیب 30، 33 و 31 درصد برآورد شد. در طول دوره رشد برنج (از نشاکاری تا برداشت) مقدار آب آبیاری متوسط برای منطقه 1130 میلیمتر (11300m3</sup>/ha) و مقدار تبخیر و تعرق برنج به طور متوسط 561 میلیمتر به دست آمد.

    کلیدواژگان: بازده کاربرد آب، گیلان، ارزیابی شبکه آبیاری، برنج
  • محمود عظیمی*، سیروس مسیحا، محمد مقدم، مصطفی ولیزاده صفحات 15-25

    به منظور بررسی میزان تنوع ژنتیکی در پیازهای بومی ایران آزمایشی در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز انجام پذیرفت. تعداد 16 توده پیاز بومی برای صفات مختلف، در شرایط مزرعه ای و از نظر پروتیین های کلی بذر با الکتروفورز عمودی SDS-PAGE مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس تجزیه واریانس داده ها، بین توده ها از نظر رنگ برگ، سفتی بافت پیاز، میانگین عملکرد پیاز تک بوته و تعداد لایه های خوردنی پیاز اختلاف معنی داری وجود داشت. توده های همدان 148-98، اراک 96-98، اراک 87-98، زنجان 223-98 و اراک 103-98 به ترتیب بالاترین میانگین عملکرد تک بوته را به خود اختصاص دادند. به طور کلی اختلاف معنی دار بین توده ها از نظر بسیاری از صفات، نشانگر وجود تنوع ژنتیکی در ژرم پلاسم پیاز ایرانی می باشد. نتایج حاصل از تجزیه کلاستر توده ها برای صفات زراعی و میانگین عملکرد تک بوته مشابه هم بود و 16 توده ارزیابی شده در 4 گروه متفاوت قرار گرفتند. تجزیه کلاستر بر مبنای الگوهای نواربندی، دو گروه متفاوت را در بر داشت و با نتایج تجزیه کلاستر برای صفات زراعی مطابقت نداشت. با انجام تجزیه به مولفه های اصلی، دو مولفه اول 58/97% از کل واریانس متغیرهای اولیه را توجیه کردند. عملکرد مهم ترین نقش را در تبیین مولفه اول داشت و در مرتبه بعدی وزن خشک قرار داشت. در مولفه دوم وزن خشک و قطر پیاز بیشترین تاثیر را دارا بودند. در مجموع، تجزیه به مولفه های اصلی نیز توانست گروه های حاصل از تجزیه کلاستر برای صفات زراعی را از همدیگر متمایز نماید. هر کدام از گروه ها از نظر برخی صفات برتر از سایر گروه ها بودند. به عنوان مثال گروه متشکل از توده های همدان، زنجان و اراک از بیشترین عملکرد تک بوته، وزن خشک و قطر پیاز برخوردار بود.

    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، پیازهای بومی، عملکرد، تجزیه کلاستر، تجزبه به مولفه های اصلی
  • محمدرضا مصدقی*، محمدعلی حاج عباسی، عباس همت، مجید افیونی صفحات 27-39

    مطالعه حاضر به جهت بررسی تاثیر رطوبت خاک و کود دامی بر تراکم پذیری خاک به صورت نوارهای خرد شده، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه آموزشی - پژوهشی دانشگاه صنعتی اصفهان (لورک) اجرا شد. خاک مورد مطالعه از نظر رده بندی تیپیک هاپل آرجید می باشد. کود دامی یک سال مانده، شامل سه سطح صفر، 50 و 100 تن در هکتار تا عمق شخم (20 سانتیمتر) توسط دیسک سنگین با خاک مخلوط شد. پس از گذشت 5 ماه (تیر تا آبان ماه) در رطوبتهای حد خمیری 80 ،(PL)</span> درصد حد خمیری (0/8PL) </span>و 60 درصد حد خمیری (0/6PL)</span> توسط یک تراکتور دوچرخ متحرک مدل اونیورسال 650-U، با یک عبور (1</sub> P) و دو عبور (2</sub> P) تحت تیمار تراکم قرار گرفت و جرم مخصوص ظاهری (BD)، شاخص مخروطی (CI) تا عمق 40 سانتیمتر و نشست خاک به عنوان شاخصهای تراکم پذیری و ترددپذیری اندازه گیری شد.  افزودن کود سبب کاهش قابل توجه تاثیر بارگذاری و رطوبت در زمان بارگذاری بر BD و CI شد. تفاوت معنی دار بین تاثیر دو سطح 50 و 100 تن در هکتار بر BD دیده شد، ولی در مورد CI این تفاوت معنی دار نبود. مواد آلی در رطوبتهای زیاد سبب کاهش و در رطوبتهای پایین سبب افزایش نشست خاک شد. همچنین کود دامی سبب کاهش BD و CI خاک تحت الارضی گردید. در رطوبت  (0/6PL) </span>افزایش معنی دار در درجه تراکم خاک ایجاد نشد. بنابراین در تیمار بدون کود، رطوبت  (0/6PL) </span>مناسب ترددپذیری شناخته شد. در حالی که در تیمارهای کودی این حد به 0/8PL </span>رسید. عبور مجدد (2</sub> P) سبب افزایش معنی دار درجه تراکم خاک شد. مطالعه حاضر نشان داد اضافه نمودن کود دامی در مقادیر حدود 50 تن در هکتار سبب کاهش قابل توجه تراکم پذیری و افزایش دامنه رطوبتی ترددپذیری این خاک می گردد.

    کلیدواژگان: تراکم پذیری، رطوبت خاک، کود دامی و خاک ورزی
  • علی مراد قنبری*، منوچهر مفتون، نجف علی کریمیان صفحات 41-55

    عصاره گیرهای متعددی جهت ارزیابی فسفر قابل استفاده گیاه در خاکهای مختلف پیشنهاد شده است. در حال حاضر در خاکهای آهکی ایران بیشتر از روش اولسن استفاده می شود. اما درباره مقایسه این روش با سایر روش ها مطالعه زیادی صورت نگرفته است. این تحقیق به منظور به دست آوردن چنین اطلاعاتی انجام شد. غلظت فسفر در 39 نمونه از خاکهای آهکی استان فارس با ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی متفاوت، توسط نه عصاره گیر اندازه گیری شد. 20 نمونه از این خاکها در یک آزمایش گلخانه ای با ذرت شامل سطح فسفر (صفر، 50، 100 و 200 میلیگرم فسفر در کیلوگرم خاک) نیز به کار رفت. نتایج به دست آمده نشان داد که فسفر عصاره گیری شده توسط روش های نه گانه به ترتیب زیر کاهش می یابد: رزین >کول ول > مورگان > اولسن > بری 1:50 > سلطانپور و شواب > ای دی تی ا > بری 1:7 > آب. مقدار فسفر استخراجی با کلیه روش ها، به جز بری، دارای همبستگی معنی داری می باشند، در حالی که روش های رزین، کول ول، اولسن و آب دارای ضریب همبستگی بزرگ تری نسبت به بقیه روش ها بودند. تجزیه رگرسیون نشان داد که فسفر اندازه گیری شده با کلیه روش ها، به جز بری، تحت تاثیر ماده آلی و روی بومی خاک می باشد. فسفر استخراج شده با روش اخیر، با افزایش کربنات کلسیم معادل خاک کاهش می یابد. بین وزن خشک قسمت هوایی، رشد نسبی و جذب فسفر توسط ذرت با فسفر عصاره گیری شده به وسیله روش های رزین، کول ول، اولسن و آب همبستگی معنی دار بالایی وجود داشت. این پاسخها با فسفر عصاره گیری شده توسط روش های سلطانپور و شواب و مورگان همبستگی ضعیف و معنی داری نشان داد. غلظت فسفر در گیاه فقط با فسفر عصاره گیری شده توسط روش های اولسن و کول ول همبستگی معنی داری داشت. به طور کلی، در این تحقیق به نظر می رسد که روش های رزین، اولسن، کول ول و آب جهت استخراج فسفر قابل استفاده مناسب می باشند. معذالک جهت انتخاب عصاره گیرهای مناسب، مطالعه بیشتری ضروری است.

    کلیدواژگان: فسفر، خاک، عصاره گیرهای شیمیایی، استان فارس، پاسخهای ذرت
  • مسعود کاوسی*، محمود کلباسی صفحات 57-69

    استان گیلان از عمده ترین مناطق تولید برنج در سطح کشور است که استفاده از ارقام پرمحصول برنج در آن هر روز رونق بیشتری می یابد. با این وجود مطالعات اندکی در مورد وضعیت پتاسیم در مزارع برنج آن صورت گرفته و حتی تاکنون عصاره گیر مناسبی برای استخراج پتاسیم قابل جذب معرفی نگردیده است. لذا این تحقیق با هدف ارزیابی 15 روش عصاره گیری به منظور تعیین عصاره گیر یا عصاره گیرهای مناسب جهت تعیین پتاسیم قابل دسترسی خاک و سطح بحرانی پتاسیم برای برنج رقم سپیدرود در تعدادی از خاکهای استان گیلان به اجرا درآمد. این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و به صورت فاکتوریل شامل 23 نمونه خاک و دو سطح صفر و 300 میلیگرم پتاسیم در کیلوگرم خاک انجام گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از کود پتاسیم در اکثر خاکها باعث افزایش عملکرد دانه، کاه و غلظت پتاسیم در گیاه و نیز افزایش جذب پتاسیم توسط گیاه شده است. بررسی روابط همبستگی گویای این حقیقت بود که روش های عصاره گیری با استات منیزیوم، اسید سولفوریک، مورگان و کلرید کلسیم یک صدم مولار همبستگی بالایی با غلظت پتاسیم در کاه (به ترتیب 83/0، 78/0، 8/0 و 78/0) و غلظت پتاسیم در کل گیاه (به ترتیب 79/0، 76/0، 75/0 و 73/0) داشته است. همچنین ضریب همبستگی بین روش های مذکور و مقدار جذب پتاسیم توسط کاه برنج (به ترتیب 83/0، 82/0، 78/0 و 76/0) و پتاسیم جذب شده توسط کل گیاه (به ترتیب 79/0، 83/0، 74/0 و 71/0) نیز بالا بوده که نشان می دهد این روش ها مناسب می باشند. سطح بحرانی پتاسیم در روش های مختلف عصاره گیری متفاوت بود. سطح بحرانی پتاسیم برای 90 درصد عملکرد نسبی دانه با روش استات منیزیوم 38، روش مورگان 74، روش کلووانا 72، روش تگزاس 160، اسید سولفوریک 111، روش کلرید کلسیم یک صدم مولار 36، روش استات آمونیوم بدون غرقاب 112 و روش استات آمونیوم پس از دو هفته غرقاب 100 میلیگرم در کیلوگرم خاک بود. تقریبا 75 درصد خاکها از نظر پتاسیم قابل استفاده برای گیاه پایین تر از سطح بحرانی بوده اند.

    کلیدواژگان: پتاسیم قابل دسترسی، روشهای عصاره گیری پتاسیم، برنج رقم سپید رود، سطح بحرانی پتاسیم
  • جواد پوررضا*، هاشم نصراللهی، عبدالحسین سمیع، مهدی محمدعلی پور، اکبر اسدیان صفحات 71-81

    به منظور مطالعه اثر کل مواد جامد محلول (TDS) آب مناطق مختلف استان اصفهان بر عملکرد جوجه های گوشتی، پس از بررسی بر روی منابع آبی موجود استان و دسته بندی اطلاعات حاصل از تکرار آزمایشهای فیزیکی - شیمیایی و میکروبیولوژیک، 6 تیمار در سطوح متفاوت TDS (کمتر از 1000، 1000 تا 2000، 2000 تا 3000، 3000 تا 4000، 4000 تا 5000 و بیشتر از 5000 قسمت در میلیون) انتخاب گردید. آزمایشهای اصلی در یک طرح کاملا تصادفی با استفاده از تعداد 288 جوجه در فاصله 7 تا 56 روزگی، با یکنواخت کردن عوامل محیطی و ژنتیکی و با استفاده از تیمارهای انتخابی در یک سالن دارای شرایط یکسان، در 3 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که TDS آب بیشترین اثر را بر روی میزان درصد تلفات جوجه ها در یک دوره دارد، به نحوی که بالاترین سطح TDS باعث 2/56 درصد تلفات گردید. این اثر در سنین 21-7 روزگی بیشتر نمودار بود. در کل دوره میزان مصرف آب همبستگی مثبت و معنی دار (74/0+ = r) با TDS آب نشان داد (05/0>P). همبستگی TDS آب با رطوبت بستر نیز معنی دار (05/0>P) و مثبت بود (65/0+ = r). اختلاف وزن نهایی فقط بین گروه شاهد و TDS بالاتر از 5000 قسمت در میلیون معنی دار بود (05/0>P). مصرف غذا متاثر از سطوح مختلف TDS بود و نتایج مشابهی را نسبت به وزن بدن نشان داد. اثر میزان TDS بالای آب بر روی کاهش چربی محوطه بطنی جوجه های ماده و وزن خاکستر استخوان ران جوجه های نر معنی دار بود (05/0>P). نتیجه این که در توسعه مرغداریهای صنعتی کیفیت آب مصرفی باید به عنوان یک عامل مهم مورد توجه قرار گیرد. بنابراین توصیه می شود آب دارای کیفیت خوب (حداقل TDS کمتر از  3000ppm) استفاده شود و در غیر این صورت از دستگاه های مناسب برای بهسازی ترکیب فیزیکی و شیمیایی آب مصرفی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: سختی آب، جوجه گوشتی، کل مواد جامد محلول، تلفات
  • علی نیکخواه*، بهنام آبشت صفحات 83-94

    با توجه به کمبود بارز خوراک دام در کشور، استفاده از فرآورده های جنبی کارخانجات صنایع غدایی و کشتارگاه ها در جیره غذایی دامها به خصوص دامهای پرواری یک ضرورت است. جهت مطالعه اثر پیه بر قابلیت هضم جیره، توان تولیدی و ترکیبات لاشه گوساله های نر در حال رشد هلشتاین، تعداد 24 راس گوساله با متوسط وزن 191 کیلوگرم، با جیره های کامل 1، 2، 3 و 4 که به ترتیب حاوی صفر، 5/2، 0/5 و 5/7 درصد پیه و پروتیین خام یکسان بودند، به مدت 125 روز در شرایط محیطی یکسان تغذیه شدند. قابلیت هضم ظاهری جیره ها، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی، درصد لاشه و قطعات آن در گوساله ها اندازه گیری گردید. افزودن پیه به جیره ها بر قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، ماده آلی، پروتیین خام و انرژی کل اثری نداشت، ولی قابلیت هضم ظاهری دیواره سلولی را به طور معنی داری کاهش (01/0>P)و قابلیت هضم ظاهری چربی جیره ها را افزایش (05/0>P) داد. میانگین افزایش وزن روزانه گوساله های تغذیه شده با جیره های 1، 2، 3 و 4 به ترتیب برابر 56/1، 61/1، 69/1 و 75/1 کیلوگرم و به همین ترتیب ضریب تبدیل خوراک (ماده خشک) برابر 63/4، 31/4، 12/4 و 98/3 بود که از نظر آماری اختلاف معنی دار (05/0>P) داشتند. وزن بدن خالی و وزن لاشه گرم با افزودن چربی در جیره افزایش (01/0>P)یافت ولی درصد لاشه گرم و درصد وزن بدن خالی نسبت به وزن زنده تحت تاثیر سطوح مختلف پیه قرار نگرفت. اقتصادی ترین سطح مصرف پیه در این آزمایش 5/2 درصد بود.

    کلیدواژگان: گوساله، پیه، قابلیت هضم، توان تولیدی، لاشه، قطعات لاشه
  • غلامحسین طهماسبی*، دردی قوجق، رحیم عبادی، منصور آخوندی صفحات 97-103

    تفکیک و متمایز ساختن جمعیتهای زنبور عسل ایرانی از اقدامات اساسی برای برنامه ریزی اصولی اصلاح نژاد این حشره در ایران می باشد. طی سالهای 1375-1371 تلاش شد تا با استفاده از خصوصیات بیوشیمیایی، وضعیت این جمعیتها در ایران مشخص شود. برای این منظور از 251 کلنی مربوط به 21 استان، 84 شهرستان و 15 زنبورستان نمونه برداری صورت گرفت. سپس با استفاده از روش الکتروفورز افقی پروتیین های قفس سینه زنبوران عسل کارگر، تفاوتها و شباهتهای زنبوران عسل مناطق مختلف کشور مشخص گردید. نتایج نشان داد که کلنی های مربوط به شهرستانهای شمال و شرق کشور، به دلیل نداشتن باند پروتیینی با وزن مولکولی حدود صد هزار دالتون، از کلنی های مناطق غربی و مرکزی کشور متمایز می شوند. با توجه به نتایج به دست آمده از این بررسی و مقایسات مورفولوژیک انجام شده بر روی توده های زنبور عسل ایرانی می توان نتیجه گرفت که حداقل در دو منطقه مذکور می توان مراکز اصلاح نژادی زنبور عسل ایران را سازماندهی نمود و در جهت بهبود خصوصیات بیولوژیک زنبور عسل ایرانی تلاش کرد.

    کلیدواژگان: زنبورعسل نژاد ایرانی، خصوصیات پروتئین ها، الکتروفورز، تفکیک جمعیتها
|
  • T. Sohrabi*, U.A. Khoshkhahesh Pages 1-12

    The purpose of this research is to determine the application efficiency of rice irrigation plots and to analyze the reasons for low efficiency. The study will also try to determine the effective factors which could increase the application efficiency of rice fields. The selection of rice fields was based on climate, soil characteristics, and farmer management. Water application efficiency was determined by field measurements in three modern irrigation networks named Fouman (F), Rasht (G) and Lahidjan (D). In the meantime, a traditional network was included for comparison. In the study areas, the soil texture was heavy with an infiltration rate of less than 3 mm/day. The study was carried out under two different conditions: (1) without return flow and (2) with return flow. In the first case, the average application efficiencies in Fouman (F), Rasht (G) and Lahidjan (D) were about 51.2, 49.0 and 49.4 percent, respectively and the maximum and minimum values were about ((52.6, 49.7)), ((50.7 , 47.3)), and ((50.7 , 48.0)) percent, respectively. In the second case, the average application efficiencies for the above-mentioned regions increased to 73.4, 73.3 and 72.4 percent, respectively and the maximum and minimum values were about ((74.3, 72.4)), ((74.3, 72.1)), and ((73.0, 71.5)) percent, respectively. Runoff ratios in the above-mentioned regions were 30, 33 and 31 percent, respectively. During growing period (from transplanting to harvesting), the average applied irrigation water was about 1130 mm (11300 m3</sup>/ha) and the average evapotranspiration was determined to he about 561mm.

    Keywords: Water application efficiency, Gilan, Irrigation networks evaluation, Rice
  • M. Azimi*, S. Massiha, M. Moghaddam, M. Valizadeh Pages 15-25

    In order to study the genetic variation among local varieties of onion in Iran, an experiment was conducted in the Research Center, Faculty of Agriculture, Tabriz University. Sixteen populations were evaluated for agronomic characteristics and also total seed proteins via SDS-PAGE. Cluster analysis and principal component analysis were used to group the onion populations under study. Analysis of variance showed significant differences among varieties for leaf color, leaf length, texture tightness, onion yield per plant, and number of edible layers. No significant differences were observed for the number of twin onions, bulb diameter, and onion dry weight. Hamadan (98-148), Arak (98-95, 98-96, 98-97, 98-103), and Zanjan (98-223) populations acquired the highest onion yield per plant. The significant differences between populations for the majority of characteristics proved the existence of genetic variation in the Iranian onion germplasm. The results from cluster analysis for agronomic characteristics were the same as those from the cluster analysis for the onion yield per plant. The 16 populations were divided into 4 groups. Cluster analysis for the electrophoresis banding pattern resulted in two groups, which was not similar to the dendrogram of agronomic traits. Using principal component analysis, the first principal components determined 97.57% of the total variation. Onion yield per plant was the most important trait in the first principal component and onion dry weight was the second trait in the rank.

    Keywords: Genetic variation, Onion local varieties, Yield, Cluster analysis, Principal component analysis (PCA)
  • M.R. Mosaddeghi*, M.A. Hajabbasi, A. Hemmat, M. Afyuni Pages 27-39

    Soil structure maintenance and stability is an important index indicating sustainable soil management. In this regard, components such as soil moisture and organic matter affect soil compactibility during farm machinery trafficking. Soils in Central Iran are commonly very low in organic matter (OM) and thus susceptible to compaction. This study was conducted to measure the effects of soil moisture content and manure application on soil compactibility. A randomized complete block design with four blocks (replicates) with the treatments nested (split-block) into the blocks was used in the soil (Typic Haplargids), located in Isfahan University of Technology Research Farm (Lavark). One-year aged manure treatments 0, 50, and 100 t ha-1</sup> were incorporated into soil up to the tillage depth (20 cm) by a heavy disc. After five months (July-November), a two-wheel-drive tractor Universal Model U-650 was passed through the field at soil moisture contents of plastic limit (PL), 80% PL (0.8PL), and 60% PL (0.6L), either once (P1) or twice (P2). Bulk density (BD), cone index (CI), and soil sinkage (S) were measured as indices of soil compactibility and trafficability. Adding manure countered the effects of load and wetness on BD and CI, significantly. There was a significant difference between the effects of 50 and 100 t ha-1</sup> of manure on BD but not on CI. Manure application reduced soil sinkage at high moisture contents (PL) but increased it at low moisture contents (0.6PL). Adding manure also reduced the BD and CI of subsoil. Repeating the passage of tractor (P2) increased compaction significantly. The significant increase in BD and CI did no occur at 0.6PL. When no manure was applied even at 0.6PL, there were limitations for trafficability, whereas this limit for 50 t ha-1</sup> treatment was reached at 0.8PL. Results from this study indicate that the manure application at a rate of 50 t ha-1</sup> reduces soil compactibility and increases soil moisture trafficability range.

    Keywords: Compactibility, Soil moisture, Farm yard manure, Tillage
  • A. Ghanbari*, M. Maftoun, N.A. Karimian Pages 41-55

    Different Extractants have been proposed to assess available P in different soils. Olsen method is widely used to determine available P in calcareous soils of Iran. However, it has not been compared adequately with other extractants. The main objective of this experiment was to compare this procedure with some other methods. Thirty nine calcareous soil samples from Fars Province with different physico-chemical characteristics were examined for available P by nine extractants. Furthermore, the effects of four P levels (0, 50, 100, 200 µgPg-1</sup> soil) on growth, P concentration and P uptake by corn were studied in a greenhouse experiment using 20 soil samples. The results indicated that the amount of extractable P decreased in the order, anion-exchange resin > Colwell > Morgan > Olsen > Bray P1</sub> (1:50) > Soltanpour & Schawb > EDTA > Bray P1</sub> (1:7) > Water. The amounts of P extracted by all methods, except that by Bray method, showed significant correlation. However, the correlation coefficients between resin, Olsen, Colwell and water were higher than the others. Regression analysis showed that P extracted by all methods, except Bray, was affected by organic matter and native Zn. Moreover, P removed by Bray method was decreased with an increase in calcium carbonate equivalent. Correlation between top dry weight, relative growth and P uptake and P extracted by resin, Colwell, Olsen and water were highly significant. Although the correlation coefficients between growth parameters and P extracted by Morgan and Soltanpour & Schawb were significant, they were of lower magnitude. Plant phosphorus concentration showed significant correlation with P extracted by Olsen and Colwell methods. In general, resin, Olsen and Colwell methods seem to be appropriate extractants for available P in the present study. However, to select the appropriate extractants, more research is needed.

    Keywords: Phosphorus, Soil, Chemical extractants, Fars province, Corn responses
  • M. Kavossi*, M. Kalbasi Pages 57-69

    High-yielding rice varieties are prevailing in Guilan Province which is one of the most important rice producing regions in Iran. However, little is known about K status in this region and no suitable extraction method can yet be introduced to the farmers. This experiment was carried out to determine the available K by 15 chemical extractants and also to examine the critical K levels in paddy soils of the region. The treatments included 23 soils and 2 K levels (0 and 300 mg/kg as KCl) in a factorial experiment in a randomized complete block design with three replications. Results indicated that K application increased grain and straw yields, K concentration in straw as well as K uptake by rice. High correlation coefficients were observed between MgOAc, H2</sub>SO4</sub>, Morgan and 0.01 M CaCl2</sub> methods with K concentration in straw (0, 0.83, 0.78, 0.8 and 0.78, respectively) and with K concentration in plant tops (0.79, 0.76, 0.75 and 0.73, respectively). Similarly, high correlation coefficients were observed between the same extraction methods with K absorbed by straw (0.83, 0.82, 0.78 and 0.76, respectively) and with total plant K uptake (0.79, 0.83, 0.74 and 0.71, respectively). Potassium critical levels by different extracting solutions were determined by Cate-Nelson procedure and were 38, 74, 160, 111, 36, 112 and 100 mg kg-1</sup> for MgOAc, Morgan and Kelowana methods, Texas method H2</sub>SO4</sub> 0.01 M CaCl2</sub> and NH4</sub>OAc without and with submergence of soil samples, respectively. In this study, available K was below the critical level in almost 75% of the soils.

    Keywords: Available potassium, Potassium extracting methods, Rice variety, Critical level, Sepeedrood
  • J. Pourreza*, H. Nasrollahi, A.H. Samie, M. Mohammadalipour, A. Assadian Pages 71-81

    In order to study the effects of Total Dissolved Solids (TDS) in water on the performance of broiler chickens, preliminary data were obtained on water resources of Isfahan Province. Complementary tests and analyses were also performed including physical, chemical and microbial ones. Six different water qualities based on TDS contents of less than 1000, 1000-2000, 2000-3000, 3000-4000, 4000-5000 and more than 5000 ppm were selected. The main experiment lasted for 7 weeks (7-56 days), using 288 chickens in a completely randomized design, with 3 replications, while, the environmental and genetic factors were controlled in an identical broiler housing. The results showed that using water with different TDS contents had the most negative effects on mortality rate (%) in the rearing period and up to 56.2% mortality was recorded at the highest TDS content. Water consumption showed high and positive correlation (P < 0.05) with TDS (r = +0.74). Correlation between TDS and bedding moisture was also high (r = +0.65) and significant (P < 0.05). The differences between final body weight of control chickens and highest level of TDS were significant (P < 0.05). Feed intake also was affected by different TDS contents and showed similar results as with body weight. Increasing the TDS level decreased the abdominal fat in the female chickens and ash content of tibia in the male chickens. It is concluded that water TDS should be considered for the development of broiler chicken farms. Therefore, it is recommended that higher quality waters (with a TDS content of 3000 ppm) must be used for this purpose. Otherwise, appropriate systems should be used to improve physical and chemical composition of the water.

    Keywords: Total dissolved solid (TDS), Water, Broiler chickens, Mortality rate
  • A. Nik-Khah*, B. Abeshet Pages 83-94

    Feed shortage is one of the most important characteristics of Iranian livestock industry. Therefore, the utilization of agricultural by-products in animal nutrition, especially for fattening animals, is of great importance. In order to study the effect of the four rations containing various levels of tallow (0, 2.5, 5, and 7.5%), on the performance of male Holstein calves (MHC), responding to the above treatments 1, 2, 3 and 4, twenty four MHC (191±32.1 kg) at age 6-7 months-old in a completely randomized design were used. The calves were fed individually for 195 days ad libitum. Average daily gains (ADG) of the MHC fed diets 1, 2, 3 and 4 were 1.56, 1.61, 1.69 and 1.75 kg (P<0.05), respectively. Feed conversions (as DM) were 4.63, 4.31, 41.2 and 3.98 (P<0.05), respectively. Added tallow to the ration did not affect carcass, empty body weight (EBW), but increased warm carcass weight (P<0.05). The dietary treatments did not increase digestibility (D) of dry matter organic matter, crude protein and gross energy either, but decreased D of neutral detergent fiber and increased apparent crude fat (P<0.05).

    Keywords: Calve, Tallow, Average daily gain (ADG), Feed conversion, Digestibility, Carcass
  • G.H. Tahmasebi*, D. Qujeq, R. Ebadi, M. Akhoundi Pages 97-103

    An important and fundamental step in breeding honeybees is the separation of honeybee populations in Iran. During the years 1992-1996, several research works were directed towards the investigation of genetic populations of the Iranian honeybee (Apis mellifera</em> L.), using biochemical methods. For this purpose, samples of worker bees were taken from 251 colonies of 115 apiaries in 84 cities in 21 provinces. The biochemical studies were conducted on thoracic proteins of worker bees using the horizontal electrophoresis. The thoracic proteins of worker bees from the north and east populations isolated by electrophoretic techniques lacked a protein band having molecular weight of about 100,000 daltons. The results obtained from morphological and biochemical techniques and segregation of populations, indicate that breeding centers can be established in northern as well as western and central regions of Iran to improve genetic potentials of Iranian honeybee population.

    Keywords: (Apis melliferameda, Proteins characteristics, Electrophoresis, Populations separation