فهرست مطالب

مطالعات راهبردی فرهنگ - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1401)

نشریه مطالعات راهبردی فرهنگ
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سینا کلهر* صفحات 9-35

    برنامه ریزی توسعه در هرکشوری عمدتا با هدف انضباط بخشی و جهت دهی به فرایند توسعه انجام می شود و هدف اصلی آن سرعت و شتاب به حرکت توسعه در همه ابعاد است. برای این مهم از همه امکانات و ابزارها از جمله ظرفیت های میراث فرهنگی کشورها استفاده می شود. در نتیجه برنامه ریزی فرهنگی با اهداف توسعه ای یکی از ابعاد ثابت نظام برنامه ریزی است. با این حال پس از پیروزی انقلاب اسلامی، افزون بر خواست توسعه و پیشرفت کشور خواسته دیگری نیز هم زمان و چه بسا با قوت و قدرت بیشتری مطرح شد: ارتقاء و اصلاح نظام فرهنگی کشور در چارچوب ارزش های دینی. از این منظر، نظام برنامه ریزی فرهنگی کشور با این امر مواجه شد که به جای توجه صرف و یک بعدی به توسعه و نقش فرهنگ در پیشبرد و شتاب به آن، باید به تحول و ارتقای هم زمان نظام فرهنگی در چارچوب ارزش های دینی نیز توجه کند. در پژوهش پیش رو به دنبال پاسخ به پرسش ها هستیم که این خواست دوگانه و دو بعدی در نظام برنامه ریزی فرهنگی، چگونه تحقق یافته است؟ آیا امکان پیشبرد هم زمان این دو سیاست در قالب یک برنامه وجود دارد؟ تعارض های احتمالی این دو خواست، چگونه رفع شده است؟ آیا چنین الگویی از برنامه ریزی فرهنگی در برنامه های توسعه، قابل استفاده است؟ این بررسی ترکیبی از روش های اسنادی کتابخانه ای و روش تحلیل محتوای کیفی است. همچنین سعی شده از دانش ضمنی و تجربی برنامه ریزی توسعه بهره گرفته و تجربه برنامه ریزی فرهنگی در برنامه های توسعه در جامعه ایران پس از انقلاب اسلامی، مبنای پاسخ به این پرسش باشد. یافته های مطالعه، برنامه ریزی فرهنگی چند بعدی در برنامه های توسعه، در پنج محور شامل سرمشق فرهنگی، رویکرد برنامه ای، قلمرو فرهنگی، اهداف فرهنگی و ابزارهای برنامه است. براساس نتایج این مطالعه، در الگوی برنامه ریزی توسعه فرهنگی، سرمشق فرهنگی حاکم بر برنامه های توسعه، توسعه گرایی و تعالی گرایی فرهنگی هم زمان، الگوی سیاست گذاری الگوی مسیله محور با محوریت دولت به جای الگوی جهت دهی با نظارت دولت، تلقی هنجاری از فرهنگ بر محور اهداف پنج گانه اصلاح نظام آموزش، اصلاح فرهنگ عمومی، اصلاح الگوی مصرف، کنترل جمعیت و مشارکت اجتماعی و اقتصادی زنان است.

    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، اهداف فرهنگی، سرمشق های فرهنگی
  • وحید محمدی*، حسن خجسته باقرزاده صفحات 37-75

    تفاوت اصلی موضوع با مسیله این است که موضوع در مقام ارایه شاکله و دامنه اصلی متن است و مسیله ناظر به گره اصلی و محل اصطکاک و شاهراه توجه است. بنابراین زمانی که نظام مسایل فیلم های جشنواره بررسی می شود، به نطفه و ایده اصلی فیلم - که سبب شکل گیری دامنه موضوعی آن شده است - پرداخته می شود. فیلم های چهلمین جشنواره فیلم فجر به عنوان محمل بررسی این مقاله، با مشاهده مستقیم تمام فیلم ها در ایام جشنواره (12-22 بهمن 1400) ارزیابی شد و به روش تحلیل توصیفی بیان شده است. سه وجه بررسی فیلم ها عبارت است از: فضاسازی و نقطه ارتباط گیری فیلم، تعلیق و مسیله فیلم، نتیجه و القای فیلم که وجه مسیله و تعلیق به شکل ویژه ای مطرح شده است. تعلیق ماهیت اصلی مسیله است و هر چالشی ابتدا در مقام تعلیق فکری ظاهر می شود که نشانه آن گمشدگی و ابهام است؛ سپس به اعتبار فعلیت، در تعلیق توجیهی خود را نشان می دهد و نشانه آن توازن و عزم جدی نداشتن در انجام درست امور است و سپس در مقام رفتار، به صورت تعلیق عملیاتی جلوه می کند و نشانه آن سستی، تنبلی و بی حرکتی در رفتار است. توابع تعلیقی، بیانگر شیوه مواجه شدن یک پدیده با این سازوکار است. هر فیلمی دارای یک مسیله بنیادین است که نطفه شکل گیری همان فیلم خواهد بود. برآورد مسیله های تمام فیلم های این جشنواره، با عنوان نظام مسایل با تاکید بر هویت مسیله و همچنین فرایند مواجهه با آن مسیله و روش حل آن با عنوان توابع تعلیقی صورت گرفته است. چون تصویر و فیلم، شمایل آینده جامعه را بر روان مخاطب القا می کند، بررسی مسایل آن، جهت گیری و آداب اجتماعی فردای جامعه را روشن می سازد. از این منظر شناخت مسایل فیلم های جشنواره، به شناخت بهتر مسایل فردای جامعه منجر خواهد شد. با ارزیابی فیلم های جشنواره، این نتیجه حاصل شد: بیشتر مسایل فیلم ها در دسته بندی کلی یا دارای وجه خیالی منفکی از جامعه قرار دارد و با مسایل مردم جامعه سنخیتی پیدا نمی کند؛ یا آدرس نادرستی از آرمان ها و مشکلات جامعه ارایه می دهد که وجه مصلحانه ندارد و مخاطب را به شکل گیری و سوق به مسایل مطرح شده دعوت می کند؛ یا گزاره های مسیله محور درستی بیان می کند، اما فضاسازی و القای مناسبی برای ارتباط و اشتیاق مخاطب برقرار نکرده است.

    کلیدواژگان: چهلمین جشنواره فیلم فجر، مسئله، نظام مسائل، توابع تعلیقی
  • ابراهیم غلام پور آهنگر* صفحات 77-100
    هر نظام سیاست گذاری درپی دستیابی به اهدافی در سطوح کلان و بخش مربوطه است. این اهداف برآیندی از خواسته ها و ارزش های مادی و معنوی جامعه و یا سیاست گذاران است. یکی از وظایف اصلی سیاست پژوهی، شناسایی و تبیین این خواسته ها و ارزش ها در هر حوزه ای حتی سینما خواهد بود؛ زیرا از این راه می توان منشاء فکری در سیاست های پیرامون بخش سینما را شناخت. فهم و درک این امر در سینمای ایران، هدف این نوشتار را شکل داده است. با بهره گیری از مفهوم و رهیافت «مرجعیت» در سیاست گذاری، به این پرسش پاسخ می دهیم که «مرجعیت های مربوط به سیاست های سینمایی در سینمای ایران کدام است؟» برای پاسخ مناسب باید با رهیافت نهادی و روش «تحقیق ثانویه» از روش تحقیق اکتشافی به شناسایی و تحلیل محمل های مرجعیت در پارادایم دولت مدرن پرداخته شود و در این مسیر مرجعیت در سیاست های سینمای ایران شناسایی گردد. با مقایسه ابعاد سیاست گذاری در آنها درمی یابیم مرجعیت سیاست گذاری در بخش سینمای ایران به شکل چشمگیری متاثر از مرجعیت کلان سیاست گذاری عمومی در کشور است؛ که به دلیل فقدان ثبات سیاستی، ابهامات بسیاری دارد و سینما نیز در این شرایط، حیات بسیار وابسته ای به دولت داشته و به جای ابتناء بر رابطه با مخاطب، متاثر از سیاست های تقویت کننده مراقبت دولتی است.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری سینما، منشاء سیاست، مرجعیت های سیاستی، سیاست پژوهی، سینمای ایران
  • امیرحسین تمنایی*، حسین ساری صفحات 101-127

    هشت سال جنگ تحمیلی که از آن با عنوان «دفاع مقدس» یاد می شود یکی از نقاط عطف تاریخ معاصر ایران است که در پی ایستادگی و مقاومت ملت ایران به رهبری امام خمینی (ره) تمامیت ارضی ایران حفظ و تبدیل به منبعی برای انسجام و هویت یابی ملی شد. طی دهه گذشته هم زمان با جریان تحریم و نیز رشد روزافزون رسانه های فارسی زبان خارجی (ماهواره ای و اینترنتی) شاهد تولید مستندهای متنوع درباره وقایع و رویدادهای تاریخی پس از انقلاب اسلامی ایران از جمله دوران پرافتخار 8 سال جنگ تحمیلی هستیم. اینکه شبکه های ماهواره ای فارسی زبان درباره جنگ تحمیلی ایران و عراق، چه گفتمانی را برای «ساخت واقعیت» و «کنترل اذهان مخاطبان» می سازند، سوال اصلی این مقاله است. برای پاسخ به این سوال 10 مستند «کودتای خزنده در سپاه، داستان دو سرباز، ماشین روز قیامت، جام زهر، اولین خاکریز، ایران کنترا، فاو، کربلای 5، جنگ برای اروند 1 و 2» که در شبکه های فارسی زبان تولید و پخش شده است، با هدف «شناخت گفتمان تحریف و مولفه های آن»، با روش تحلیل گفتمان لاکلا و موفه، مطالعه شده است. بر اساس یافته ها «برجسته کردن شکست ها»، «پنهان کاری»، «نالایق بودن مسیولان جنگی»، «سواستفاده از احساسات مردم»، «تقدس زدایی از جنگ» «تدبیر و خدمات محمدرضا پهلوی» برای تثبیت مرزها، مدیریت تنش با عراق و کشورهای منطقه و تقویت بنیه نظامی، «غرب خوب»، «پرداختن به آسیب های جنگ» و «دیپلماسی دربرابر جنگ طلبی» دال های اصلی گفتمان مستندهای شبکه های فارسی زبان خارجی درباره جنگ تحمیلی است که حول دال مرکزی «ناکارآمدی نظام جمهوری اسلامی» مفصل بندی شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، تحریف، مستند، شبکه های فارسی زبان خارجی، سیاست بازنمایی
  • فردین منصوری*، حسن غنیمتی، مرتضی سعیدیان صفحات 129-149
    تقویت آیین ها و مناسبت های مذهبی، اجتماعی و ملی و انتقال آنها از نسلی به نسل دیگر رسالتی است که بر دوش مسیولان سازمان ها و نهادهای رسمی و غیررسمی (خانواده) جامعه گذاشته شده است. با توجه به گستردگی ابعاد جوامع و تنوع مشاغل، تخصص و در نتیجه گوناگونی نگرش ها، ساماندهی و اجرای مطلوب آیین ها و مراسم که جزء مهم ترین ابزارهای فرهنگی هستند، از رویکردهای گوناگونی متاثر می شود که گاه کارکردها و اثرگذاری های فرهنگی را مخدوش می سازد. لذا سازمان ها و نهادهای متولی همچون شهرداری ها، صداوسیما، مطبوعات، مسیولان انتظامی، وزارتخانه های فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و... در این زمینه مسیولیت عمده اطلاع رسانی، جلب مشارکت ارادی همراه با مداخله نسبی را به عهده دارند. در این مطالعه کوشش شده است تا یک پژوهش کاربردی جهت اجرای مناسب آیین ها و مراسم ها ارایه گردد. به همین منظور در بررسی پیش رو ضمن مرور ادبیات مرتبط، اقدام به طراحی یک چارچوب نظری و سپس ارایه فرضیات و در نهایت آزمون تجربی آنها گردید. جامعه آماری پژوهش پیش رو شامل جوانان 15 تا 29 ساله مقیم مناطق 22 گانه تهران و حجم نمونه برابر با 400 نفر از این افراد بود که بر اساس شیوه های نمونه گیری انتخاب گردیده اند. نتایج نهایی رگرسیون چند متغیره برای تاثیر مشترک متغیرهای مستقل بر بهبود اجرای آیین ها نشان داده است که مجموع متغیرهای مستقل مورد استفاده این پژوهش تنها توانسته در حدود 19 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کند و مابقی تغییرات ناشی از متغیرهای دیگری خواهد بود که در این پژوهش مورد بررسی قرار نگرفته اند. همچنین این نتایج نیز نقش پراهمیت جامعه پذیری را در بهبود اجرای آیین ها نسبت به سایر متغیرها برجسته تر نمایان ساخته است.
    کلیدواژگان: تحول، اجرا، مناسبت های رسمی، مذهبی، اجتماعی، ملی، هویت، همبستگی
  • اسماعیل نوده فراهانی*، محمد نیازی، امیر نوده فراهانی صفحات 151-180
    اشاره ای به چیستی ایده کمربند راه، اشاره ای است که در این مقاله کتابخانه ای، شناخت چین مدرن را به عنوان مبدع آن ضروری می سازد. درنتیجه، سرگذشت چین مدرن در دو مرحله کمونیست و توسعه اقتصادی شتابان، مرکز توجه قرار می گیرد. یکی از پیامدهای داخلی چنین روندی ایجاد شکاف توسعه ای میان برخی مناطق کشور است که دولت را به اجرای برنامه هایی برای رفع این بی توازنی وامی دارد. پیدایش طبقه متوسط دیگر پیامد این روند است که به مصرف محصولات فرهنگی غربی گرایش دارد. این مسیله، بستر چالش های «تله طبقه متوسط» و «دموکراسی خواهی» را در عرصه های اقتصاد و سیاست پدید می آورد. توسعه اقتصادی شتابان چین، افزون بر پیامدهای داخلی، پیامدهای خارجی ویژه ای دارد که شکاف اقتصادی سیاسی شرق و غرب نظام بین الملل، یکی از آثار آن است. تجربه متفاوت چینی ها در توسعه، به تحول نظریه های توسعه ختم می شود؛ زیرا مقایسه نسبت هم سازی میان دموکراسی و توسعه اقتصادی در تجویز ذهنی امریکایی ها با تجربه عینی چینی ها در تباین قرار دارد. به این مسیله می توان حواشی چشم انداز جهانی توسعه چین و طرح ابرقدرتی آن را افزود که بعضا از سوی امریکایی ها تولید و ترویج می شود؛ و از قضا، مفاهیم راه، جهانی سازی و ابرقدرتی، ظرفیت های مهمی برای پیشبرد این بحث است. از این منظر، امروزه ما با دو دیدگاه مختلف درباره راه ابریشم مواجهیم: راه ابریشم جدید چینی، راه ابریشم نوین امریکایی. درنهایت نیز مسیله ایران و راه ابریشم از جهات مختلف بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: ایده کمربند راه، جمهوری خلق چین، توسعه سریع، لیبرال دموکراسی
|
  • Sina Kalhor * Pages 9-35

    Development planning in any country has been done with the aim of disciplining and directing the development process. Its main purpose is to accelerate the development movement in all dimention in the country. After the Islamic Revolution, in addition to the demand for development, another request was also raised at the same time and perhaps more powerfully: promotion and reform of the cultural system of the country in the religious values framework. Attention to the cultural factor and the use of the country's cultural power and capacity in the development process has been a constant part of development programs. This article aims to answer the questions: How has this dual and two dimensional demand been realized in the cultural planning system? Is it possible to advance these two policies simultaneously in the form of a program? How are the possible conflicts of these two demands resolved? Can such a cultural planning be used in development program? ,  A Combination of documentary-library method and qualitative content analysis method has been used to answer these questions. Also, an attempt has been made to use the tacit and empirical knowledge of development planning and the experience of cultural planning in development programs in Iranian society after the Islamic Revolution. It has been selected as the basis for answering questions. Findings show that multidimensional cultural planning in development programs include: cultural examples, programmatic approach, cultural realm, cultural goals, and program tools. Results also show that in cultural development planning model, cultural examples governing development programs, simultaneous cultural developmentalism and excellence, Policy- making model of    problem-oriented model centered on the government instead of orientation model with government supervision, is a normative perception of culture that based on five goals: reform of education system, reform of public culture, reform of consumption pattern, population control and social and economic participation of women.

    Keywords: cultural development, Cultural goals, Cultural examples
  • Vahid Mohammadi *, Hasan Khojasteh Bagherzadeh Pages 37-75

    The films of the 40th Fajr Film Festival have been considered as the subject of this article, which has been evaluated by direct observation of all films participated in the festival (February 1-11, 1400) and has been expressed by descriptive analysis. The three aspects of reviewing films are the atmosphere and the point of connection of the film, the suspension and problem of the film, the result and the induction of the film. This article has specifically addressed the aspect of problem and suspension. Considering that the image and the film inspire the image of the future of the society on the psyche of the audience, examining its issues, orientation and social etiquette will clarify the future of the society.‌ ‌ From this perspective, understanding the issues of the films present in the festival will lead to a better understanding of the issues of tomorrow's society. Evaluating the films of the festival, it is concluded that most of the issues of the films are in a general category or have a separate imaginary aspect of society that does not correspond to the issues of the people of the society. It provides an incorrect address of the ideals and problems of society and invites the audience to form and lead them to the raised issues, or expresses the correct problem- oriented statements. But has not established proper space creating and induction for communication and desire of the audience.

    Keywords: The 40th Fajr film Festival, Problem, System of issues, Suspension functions
  • Ebrahim Gholampour Ahangar * Pages 77-100
    Every policy- making system seeks to achieve goals at the macro and relevant levels. These goals are the result of the material and spiritual demands and values of society or policy- makers. One of the main tasks of political research is to identify and explain these demands and values in any field, even cinema. Because, in this way, the intellectual origins in the policies about the cinema sector can be  understood. Understanding of this in Iranian cinema is the aim of the present article. By using the concept and approach of "reference" in policy-making, this article seeks to answer the question "What are the references related to cinema policies in Iranian cinema?" For answering this question properly, institutional approach and "secondary research" method of the exploratory research should be used to identify and analyze  and the assumptions of the reference in the paradigm of modern government. Therefore  the reference can be identified in policies of Iranian cinema. Comparing the dimensions of policy-making in them, we find out that the policy-making reference in the Iranian cinema is significantly influenced by the general reference of macro public policy-making in the country. This has many ambiguities due to lack of political stability and life of cinema in this situation, is highly on the government and is influenced by policies that strengthen government care, rather than relying on the relationship with the audience.
    Keywords: Policy- making in cinema, origin of policy, policy references, Policy Research, Iranian cinema, Cultural Policy
  • AmirHossein Tamannaei *, Hossein Sari Pages 101-127

    The eight years of the imposed war, known as the "Holy Defense", is one of the turning points in the contemporary history of Iran. In this war, Iran's territorial integrity was preserved and it became a source of national cohesion and identity. The main question of the article is what discourse Persian-language satellite channels create about "the construction of reality" and "controlling the minds of the audience" about the imposed war between Iran and Iraq. To answer this question, 10 documentaries studied using discourse analysis method with the aim of "recognizing distorted discourse and its components". The findings show that "highlighting failures", "secrecy", "incompetence of war officials", "abuse of people's feelings", "desecration of war", "Mohammad Reza Pahlavi's tactics and services" for stabilizing borders tension management with Iraq and the other countries in the region and strengthening the military foundation, "good West", "addressing war damages" and "Diplomacy versus Militarism" are the main themes of the documentary discourse of Persian-language foreign channels about the imposed war, which are detailed around the central sign of the "inefficiency of the Islamic Republic".

    Keywords: Discourse Analysis, Distortion, documentary, Persian- language satellite channels, Representation Policy
  • Fardin Mansouri *, Hasan Ghanimati, Morteza Saedian Pages 129-149
    Strengthening religious, social, and national rituals and occasions and transferring them from one generation to another is a mission placed on the shoulders of the authorities of the society's official and unofficial organizations and institutions (family). Considering the wide dimensions of societies and diversity of occupations, expertise and as a result diversity of attitudes, the proper organization and implementation of rituals and ceremonies which are part of the most important cultural tools, are affected by various approaches which sometimes distort the functions and cultural effects. Therefore organizations and institutions in charge such as municipalities, radio and television, press, police officials, the ministry of culture and Islamic guidance, and the ministry of education, as well as the ministry of cultural heritage, handicrafts, and tourism are responsible for providing information and attracting voluntary participation with relative intervention in this field. In the present study, an effort has been made to provide practical research for the proper implementation of rituals and ceremonies. For this purpose, in the present study, while reviewing the related literature, a theoretical framework was designed, then hypotheses were presented and tested experimentally. The statistical population of this research included young people aged 15 to 29 living in 22 districts of Tehran. The sample size was equal to 400 of these people selected based on sampling methods. The final results of multivariable regression for the joint effect of independent variables on improving the implementation of rituals have shown that the total of independent variables used in this research could only explain about 19 percent of the changes in the dependent variable and the rest of the changes will be caused by other variables that have not been investigated in this research. Also, these results have highlighted the importance of socialization in improving the implementation of rituals more prominently than other variables.
    Keywords: evolution, Implementation, official, Religious, Social, national occasions, identity, Solidarity
  • Esmaeil Nodeh Farahani *, Mohammad Niyazi, Amir Nodeh Farahani Pages 151-180
    In this article, which was done using library method, first a reference is made to quiddity of the idea of  Belt-way. A hint that makes it necessary to know modern China as its creator. As a result, the history of modern China is considered in two stages: communism and rapid economic development. This could create the context for the "middle class trap" and "democracy desire" challenges in economics and politics. China's rapid economic development, in addition to its internal consequences, has special external consequences, one of the manifestations of which is the economic-political divide between the East and the West of the international system. The different experiences of the Chinese in development can lead to the evolution of development theories; because the comparison of the harmonization ratio between democracy and economic development in the mental prescription of Americans with the objective experience of the Chinese is in contrast. The margins of China's global development vision and its superpower plan can be added to this that sometimes produced and promoted by Americans.  Ironically, the concepts of way, globalization and superpower are important capacities to advance this debate.From this perspective, today we are faced with two different views about the Silk Way: the New Chinese Silk Way, New American Silk Way. Finally, we have tried to examine the issue of Iran and the Silk Way from different directions.
    Keywords: Belt-way Idea, People of the Republic of China, Rapid development, liberal democracy, middle class trap