فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد و کسب و کار - پیاپی 24 (بهار 1401)

پژوهشنامه اقتصاد و کسب و کار
پیاپی 24 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • بهمن خانعلی زاده* صفحات 1-7

    مشتریان هسته اصلی بنگاه های اقتصادی می باشند، عدم توجه به نیازها و سلایق آنها می تواند یک کسب و کار را از چرخه رقابت بازار خارج نماید. وقتی یک سازمان بدون توجه به نیاز مشتری فقط بر تولید محصول تاکید کند، قطعا در بلندمدت دچار مشکلات عدیده ای خواهد شد که جبران آن شاید دیگر امکان پذیر نبوده و نهایتا بنگاه را با ورشکستگی خواهد کشاند. ارتباط با مشتریان در تجارت نقش حیاتی برای شرکت ها دارد ارتباطات خوب به کسب و کارها کمک می کند تا اعتمادی دوطرفه بین مشتریان و بنگاه ها بر قرار شود. برقراری ارتباط موثرتر با مشتری به طور بالقوه می تواند وضعیت یک بنگاه اقتصادی را بهبود بخشد. به همین علت ارتباط با مشتری به جهت شناسایی نیازها، سلیقه ها، نظریات و شکایات آنها امری بدیهی به نظر خواهد آمد. لذا با توجه به اهمیت مدیریت ارتباط با مشتری در بنگاه های اقتصادی، در این پژوهش سعی شده است که با استفاده از روش کتابخانه ای و با مطالعه کتاب ها، مجلات و مقالات معتبر به بررسی جنبه های مختلف مدیریت ارتباط با مشتری پرداخته شود. نتایج این تحقیق بخوبی حاکی از آن است که یک سازمان برای پیشی گرفتن از رقبا و ماندگاری در بازار رقابت می بایست در پی جلب رضایت مشتریان خود باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، رضایت مشتری، مشتری وفادار، کسب و کار، رفتار مشتری
  • حامد انوری پور، فرشید نمامیان*، فخرالدین معروفی نقدهی، فرهاد وفائی صفحات 9-29

    امروزه با گسترش روند جهانی شدن، افزایش رقابت، ورود شرکتهای مختلف داخلی و خارجی، محصولات متنوع و پیشرفت تکنولوژی، حفظ رضایت و وفاداری مشتری مشکل شده است، یکی از ویژگی های شرکتهای موفق امروز، برخورداری از قدرت رقابت پذیری است. هدف اصلی پژوهش حاضر مدلسازی ساختاری - تفسیری رقابت پذیری نشان تجاری در صنعت پتروشیمی می باشد. این پژوهش یک پژوهش آمیخته اکتشافی از نوع کیفی - کمی می باشد. جامعه آماری در بخش کیفی پژوهش شامل اعضای هیات علمی و متخصص در زمینه مدیریت صنعتی، بازاریابی و نشان تجاری ، اساتید آشنا با موضوع پژوهش و مدیران و معاونین با سابقه شرکتهای پتروشیمی کشور می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی تعداد 16 نفر انتخاب شدند. در بخش کمی نیز جامعه آماری شامل پرسنل(مدیران، معاونین و کارشناسان) بخش بازاریابی و فروش شرکتهای پتروشیمی کشور می باشد. برای نمونه گیری نیز با توجه به حجم کم جامعه آماری و احتمال برگشت ناپذیری پرسشنامه ها، از تمام شماری استفاده شده است و همه جامعه در بخش کمی به عنوان نمونه در نظر گرفته شده است(255=N). ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته می باشد و در بخش کمی نیز پرسشنامه محقق ساخته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از تحلیل تم و تکنیک دلفی فازی استفاده شده است و در بخش کمی نیز برای تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک ISM استفاده شده است. در بخش کیفی پژوهش در مجموع 14 متغیر به عنوان عوامل تاثیرگذار بر رقابت پذیری نشان تجاری شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: طراحی الگوی، رقابت پذیری، کسب و کار، مدلسازی ISM، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران
  • شهاب الدین معموری، فاطمه زندی* صفحات 31-50

    تحقیقات مختلف نتایج متفاوتی از تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر رشد اقتصادی کشورها را نشان می دهند. علت این موضوع، به کارگیری متغیرهای مختلف و همچنین روش های محاسبه متفاوت می باشد. ما در این مقاله به بررسی تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر رشد اقتصادی در کشور ایران در بین سالهای 1368 تا 1398 پرداخته ایم. این تحقیق به روش الگوی خودتوضیحی با وقفه های توزیعی (ARDL) بر روی تابع تولید انجام شده است که در آن از سرمایه گذاری فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان یک متغیر توضیحی استفاده شده است. این پژوهش بر خلاف اکثر پژوهشها که بر اساس داده های 10 ساله اخیر به برآورد می پردازند، داده های 30 ساله را مورد بررسی قرار می دهد. برآوردهای این تحقیق نشان می دهند که تاثیر توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات بر رشد اقتصادی، مثبت و معنی دار و نزدیک 0/12 درصد می باشد ولی در برابر تاثیر نیروی کار و مصرف انرژی بر رشد اقتصادی ناچیز محسوب می شود. تاثیر نیروی کار1/17 درصد و مصرف انرژی نزدیک 1 درصد به دست آمده است، همچنین در این تحقیق مشخص شد که ذخیره سرمایه تاثیر مثبت و غیرمعناداری بر رشد اقتصادی در سالهای اخیر دارد.

    کلیدواژگان: توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات، رشد اقتصادی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، تجارت الکترونیک، الگوی خودتوضیحی با وقفه های توزیعی، تابع تولید
  • الناز نوری، حمید کاکائی، مرجان دامن کشیده* صفحات 51-59

    هدف تحقیق حاضر طراحی مدل بازاریابی در سازمان صنعت، معدن و تجارت ایران با رویکرد تحلیل تم و دیمتل است. پژوهش با درک نقش و اهمیت بازاریابی در صنعت مزبور و با توجه به ضعف مطالعات پیشین در خصوص معرفی یک مدل جامع اجرا گردید. جامعه مورد مطالعه در بخش کیفی و کمی شامل خبران دانشگاهی و صنعت مرتبط با موضوع پژوهش بوده است. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختار یافته و در بخش کمی، پرسشنامه مقایسات زوجی برای نظرسنجی از خبرگان بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی با استفاده از روش تحلیل تم و در بخش کمی با استفاده از تکنیک دیمتل صورت پذیرفت. یافته ها نشان داد که مدل بازاریابی سازمان صنعت، معدن و تجارت متشکل از سه بعد قابلیت سنجش بازار، قابلیت ارتباط با مشتری و قابلیت کارکردهای بازاریابی است که دو بعد قابلیت سنجش بازار و قابلیت ارتباط با مشتری از اهمیت بیشتری برای توانمندی بازاریابی سازمان صنعت و معدن و تجارت برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: بازاریابی، قابلیت سنجش بازار، ارتباط با مشتری، کارکرد بازاریابی، دیمتل
  • مجتبی کریمی*، فریده سادات سبحانیان، محمدامین علی اکبری صفحات 61-75

    آگاهی از اینکه آیا نااطمینانی سیاست پولی و مالی برگرایشات احساسی سرمایه گذاران موثر می‏باشند یا خیر، استفاده‏ کنندگان و در راس آن سرمایه‏گذاران و تحلیل‏گران مالی را امیدوار می‏سازد تا جهت دست‏یابی به قیمت منصفانه و به دنبال آن بازدهی معقول از سرمایه‏گذاری، الگورتیمی را تدوین نمایند تا از این متغیرها بعنوان شاخص پیش هشدار در تصمیمات خود استفاده نمایند. هدف مقاله بررسی تاثیر نااطمینانی سیاست های پولی و ارزی بر گرایشات احساسی سرمایه گذاران در شرکتهای منتخب بورس و اوراق بهادار می باشد. این مطالعه تجربی با استفاده از روش پانل پویای GMM برای 109 شرکت پذیرفته شده در سازمان بورس و اوراق بهادار بررسی شده است. نتایج برازش در دوره 1388 تا 1399 حاکی از تاثیر مثبت نااطمینانی سیاست پولی و مالی بر گرایشات احساسی سرمایه گذاران دارد و این اثر مثبت را می توان به دلیل نقش مهمی که نااطمینانی سیاست های پولی و مالی در تعیین قیمت ها و تبیین بازده، بخصوص برای سهام هایی که صادرات و واردات محور دانست. این مهم می بایست در تدوین سیاست های پولی و مالی که هدف آن کنترل رفتار احساسی و توده وار سرمایه گذاران است مورد توجه سیاست گذاران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سیاست های پولی، سیاست های ارزی، گرایشات احساسی سرمایه گذاران، نااطمینانی، روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)
|
  • BAHMAN Khanalizadeh * Pages 1-7

    Customers are the main core of economic enterprises, not paying attention to their needs and tastes can remove a business from the cycle of market competition. When an organization focuses only on product production without paying attention to customer needs, it will definitely face many problems in the long run, which may not be possible to compensate for, and will eventually lead the company to bankruptcy. Communication with customers in business has a vital role for companies. Good communication helps businesses to establish mutual trust between customers and companies. Communicating more effectively with customers can potentially improve a company's bottom line. For this reason, communicating with customers to identify their needs, tastes, opinions and complaints will be obvious. Therefore, considering the importance of customer relationship management in economic enterprises, in this research, it has been tried to investigate various aspects of customer relationship management by using the library method and by studying books, magazines and authentic articles. The results of this research clearly indicate that an organization must seek to satisfy its customers in order to surpass its competitors and survive in the competitive market.

    Keywords: customer relationship managment, customer satisfaction, loyal customer, Business, customer behavior
  • Hamed Anvaripour, Farshid Namamian *, Fakhredin Marofinaghdehi, Farhad Vafayi Pages 9-29

    Today, with the expansion of globalization, increasing competition, the entry of various domestic and foreign companies, diverse products and advances in technology, maintaining customer satisfaction and loyalty has become difficult. One of the characteristics of successful companies today is competitiveness. The main purpose of this study is structural-interpretive modeling of brand competitiveness in the petrochemical industry. This research is a qualitative-quantitative exploratory mixed research. The statistical population in the qualitative part of the research includes faculty members and experts in the field of industrial management, marketing and branding, professors familiar with the subject of research and managers and deputies with experience in petrochemical companies in the country using 16 snowball sampling method were chosen. In a small part, the statistical population includes personnel (managers, deputies and experts) of the marketing and sales department of the country's petrochemical companies. For sampling, due to the small size of the statistical population and the irreversibility of the questionnaires, the whole number has been used and the whole population has been considered as a sample in a small part (N = 255). The research tool in the qualitative part of the interview is semi-structured and in the quantitative part is a researcher-made questionnaire. For data analysis in the qualitative part, fuzzy Delphi theme and technique analysis has been used and in the quantitative part, ISM technique has been used for data analysis. In the qualitative part of the research, a total of 14 variables were identified as factors affecting the competitiveness of the brand.

    Keywords: Model Design, Competitiveness, Business, ISM Modeling, Iran National Petrochemical Industry Company
  • Shahabeddin Mamoory, Fatemeh Zandi * Pages 31-50

    Various research shows different results of the impact of Information and Communication Technology on countries' economic growth. The reason for this is the use of different variables as well as different calculation methods. In this article, we examine the impact of Information and Communication Technology on economic growth in Iran between the ages of 1989 and 2019. This research is conducted by Auto Regressive Distributed Lag Model (ARDL) on the production function, which uses ICT investment as an explanatory variable. Unlike most studies based on recent 10 years data, this study examines 30 years data. Estimates of this study show that the impact of Information and Communication Technology on economic growth is positive and significant and nearly 0.12%, but it is insignificant to the impact of Labor Force and Energy Consumption on economic growth. The impact of the Labor Force was 1.17% and Energy Consumption of nearly 1%, and it also found that Capital Stock has a positive and non-significant effect on economic growth in recent years.

    Keywords: Development of Information, Communication Technology, Economic Growth, information, communication technology, E -Commerce, Auto Regressive Distributed Lag, Production function
  • Elnaz Noori, Hamid Kakaei, Marjan Damankeshideh * Pages 51-59

    The aim of the current research is to design a marketing model in Iran's industry, mining and trade organization with the approach of theme and DIMATEL analysis. The research was carried out by understanding the role and importance of marketing in the mentioned industry and considering the weakness of previous studies regarding the introduction of a comprehensive model. The studied community in the qualitative and quantitative section included academic and industry news related to the research topic. The tool of data collection in the qualitative part was semi-structured interviews and in the quantitative part, a pairwise comparison questionnaire was used to survey experts. Data analysis was done in the qualitative part by using the theme analysis method and in the quantitative part by using DIMATEL technique. The findings showed that the marketing model of the industry, mining and trade organization consists of three dimensions of market measurement capability, customer communication capability, and marketing functions capability, and the two dimensions of market measurement capability and customer communication capability are more important for the industry organization's marketing capability.

    Keywords: Marketing, market measurement capability, Customer Relationship, marketing function, DEMATEL
  • Mojtaba Karimi *, Farideh Sadat Sobhanian, Mohammadamin Aliakbari Pages 61-75

    The knowledge of whether monetary and financial policy uncertainties are effective on investors' emotional responses or not, gives hope to users and above all investors and financial analysts to achieve a fair price and follow That reasonable return on investment, develop an algorithm to use these variables as an early warning indicator in their decisions. The purpose of the article is to investigate the impact of monetary and currency policy uncertainty on the emotional tendencies of investors in selected stock exchange companies. This empirical study has been investigated using the GMM dynamic panel method for 109 companies admitted to the Stock Exchange and Securities Organization. The fitting results in the period from 2018 to 2019 indicate the positive effect of monetary and financial policy uncertainty on the emotional tendencies of investors, and this positive effect can be attributed to the important role of monetary and financial policy uncertainty in determining prices and explaining returns, especially for Stocks that are export and import oriented. This important issue should be taken into consideration by policymakers in formulating monetary and financial policies, whose purpose is to control the emotional and mass-like behavior of investors.

    Keywords: Monetary Policy, Foreign exchange policy, investors emotional Tendencies, Uncertainty, GMM