فهرست مطالب

نشریه پژوهش در آموزش معارف و تربیت اسلامی
سال دوم شماره 1 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حجت الله عباسی* صفحات 7-26
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مبانی، اهداف و اصول تربیت دینی در دو دهه اول انقلاب اسلامی، با محوریت «طرح کلیات نظام آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران»، با روش تحلیل محتوای کیفی انجام شده است. بررسی اسناد بالادستی با هدف ریشه یابی اشکالات گذشته و همچنین اشکالات احتمالی بعدی در حوزه تربیت دینی، از مهم ترین ضرورت های این پژوهش است. بعد از انقلاب اسلامی، با تغییر فلسفه حاکم بر آموزش و پرورش، خانواده ها امر تربیت دینی فرزندان خود را به تنها نهاد تربیت رسمی و عمومی در کشور سپردند. در حالی که گزارش ها حاکی از ضعف تربیت دینی در سطوح مختلف دانش آموزی است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که تربیت دینی برگرفته از آموزه های اسلامی در دو حوزه اعتقادی و عبادی است، در حالی که سند مورد بررسی، تربیت دینی را مساوی با تربیت اسلامی لحاظ داشته و این نگاهی غیرتخصصی به حوزه تربیت دینی است. همچنین در حوزه تربیت اعتقادی به صورت کلی و مبهم برخی از مبانی، اصول و اهداف را مطرح نموده است؛ اما در حوزه تربیت عبادی، توجه چندانی صورت نگرفته است. از بررسی و جمع بندی یافته های پژوهش به دست می آید که رویکرد آموزش دین در سند فوق، رویکردی تلفیقی نیست؛ که این خود از مهم ترین علل ریشه ای در ضعف تربیت دینی دانش آموزان است.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، دانش آموزان، نظام آموزش و پرورش، تربیت اسلامی، نظام آموزشی
  • سید محمدجواد حسینی* صفحات 27-44

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه دینداری و نگرش های مذهبی با گرایش به تقلب در امتحان بین دانشجویان است. این پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی (حدود پنج هزار نفر) واحد قم، مشغول به تحصیل در سال 1398 است. با استفاده از جدول مورگان، 360 دانشجو با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه نگرش مذهبی براهنی، پرسشنامه دینداری گلارک و استارک و پرسشنامه گرایش به تقلب سواری (1391) پاسخ دادند. نتایج پژوهش نشان داد که دینداری و نگرش مذهبی با عدم گرایش به تقلب رابطه مثبت و معناداری دارد. همچنین زیرمقیاس های دینداری با عدم گرایش به تقلب رابطه منفی و معناداری دارند. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که هر دو متغیر دینداری و نگرش مذهبی توان پیش بینی گرایش به تقلب را داشته و از بین ابعاد دینداری، تنها بعد پیامدی توانست گرایش به تقلب را به صورت منفی پیش بینی کند. نتایج آزمون t مستقل نیز نشان داد که بین دختران و پسران از نظر میزان گرایش به تقلب تفاوت معنادار بوده و دختران دارای میانگین بالاتری هستند. براساس نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود، با ارایه آموزش هایی در راستای افزایش باورها و آگاهی های دینی و نگرش مذهبی در دانشجویان، زمینه کاهش میزان تقلب در عرصه های تحصیلی فراهم آید.

    کلیدواژگان: دینداری، نگرش مذهبی، تقلب، دانشجویان، امتحان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم
  • محسن رفیعی، معصومه شریفی* صفحات 45-68

    هدف پژوهش حاضر، بررسی، تحلیل و نقد کتاب «اخلاق حرفه ای در تربیت»، اثر فاطمه وجدانی می باشد. این کتاب با هدف تامین منبع آموزشی برای دانشجو- معلمان دانشگاه فرهنگیان منتشر شده است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و یافته ها نشان داد که کتاب مورد بررسی، در کنار محاسن و نوآوری هایی که دارد، از برخی معایب و کاستی هایی نیز رنج می برد. این معایب و کاستی ها، از دو منظر بررسی گردیده که برجسته ترین آنها عبارت است از: 1) کاستی های ساختاری و شکلی: عدم تطابق عنوان و فهرست کتاب، با سرفصل مصوب، عدم نگارش کتاب با ساختار درسنامه ای، کاستی ها در ارجاعات، عدم ارتباط ساختاری و محتوایی اهداف آموزشی در برخی فصل ها، عدم هماهنگی خلاصه فصل با محتوای فصل، عدم رعایت استانداردهای لازم درپرسش هایی برای تامل، عدم رعایت توازن در بودجه بندی سرفصل ها، فصل ها و عناوین فرعی ذیل هر فصل، کاستی های نگارشی. 2) کاستی های محتوایی: پافشاری بر مباحث مقدماتی و نظری در سه فصل نخست، بهره گیری اندک، نابجا و گرایشی از منابع ناب دینی (قرآن کریم و سیره معصومین)، نادیده انگاری برخی مباحث از منظر نصوص دینی، خلط تاریخچه پیدایش و سیر تطور با پیشینه پژوهش، بسندگی به نقل های مکرر و کوتاهی در تحلیل، نقد و به گزینی، کاستی در تبیین مفاهیم، تمرکز بر مباحث نظری و غفلت از ارایه راهکار و مهارت های اخلاق معلمی. نتایج حاصل بر ضرورت بازنگری های جدی، تدوین مجدد و مبتنی بر سرفصل های مصوب تاکید دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، معلم، نقد کتاب، کتاب اخلاق حرفه ای در تربیت
  • فاطمه علی پور* صفحات 69-100
    هدف پژوهش حاضر تبیین مولفه های تربیت انقلابی زمینه ساز تمدن اسلامی با تاکید بر بیانیه گام دوم است. این پژوهش، کیفی و از حیث هدف اکتشافی می باشد. جامعه و قلمرو پژوهش مشتمل بر بیانیه گام دوم و بیانات مقام معظم رهبری راجع به تربیت انقلابی و تمدن سازی اسلامی است. داده ها با روش مطالعه اسنادی و فیش برداری، گردآوری شده اند. جهت شناسایی و کشف مضامین از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. جهت استخراج مقوله ها، ملاک ها و نشانگرها برای دستیابی به الگوی تربیت انقلابی، متن بیانیه گام دوم و متن سخنرانی مقام معظم رهبری مورد کنکاش قرار گرفت. داده ها نیز با شیوه تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل شدند. طی فرایند تحلیل مضمون، 159 مضمون پایه، 25 مضمون سازمان دهنده معنویت و اخلاق، مبانی و ارزش های انقلاب، مولفه های فرهنگی انقلاب، آگاهی بخشی سیاسی، دستاوردهای انقلاب، اعتماد به درون، بصیرت، آرمان خواهی، دانش، پژوهش و فن آوری، توجه به ظرفیت امیدبخش کشور، پیشرفت، اتحاد ملت، نظارت سازنده، مسیولیت پذیری و سبک زندگی اسلامی و 3 مضمون فراگیر محورهای اساسی انقلاب، عوامل و مقتضیات تربیت انقلابی و موانع تربیت انقلابی نیز استخراج گردید.
    کلیدواژگان: تربیت انقلابی، تمدن اسلامی، بیانیه گام دوم، آیت الله خامنه ای، تحلیل مضمون
  • سید روح الله نورافشان*، سیده زهرا موسویون، فاطمه السادات موسویون صفحات 101-118
    هدف پژوهش حاضر ترسیم آداب معلمی در حین تدریس از دیدگاه شهید ثانی است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و یافته ها نشان می دهد شهید ثانی گرچه شخصیتی دینی و اسلامی است، ولی در ترسیم آداب معلمی در هنگامه تدریس، صرفا به بیان نکات اخلاقی و وظایف دینی معلم بسنده نکرده و بسیاری از فنون تدریس و تجربیات معلمی را نیز تبیین کرده اند. ازجمله مهم ترین آداب معلم در کلاس درس می توان به این موارد اشاره کرد: آداب ظاهری مثل پوشش و آراستگی، آداب معنوی همچون انگیزه الهی برای تدریس و ذکر و یاد خدا در کلاس درس و تقوی معلمی، آداب اخلاقی مثل محبت و احترام به شاگردان، رفق و مدارا و تفقد و دلسوزی بر ایشان و شهامت معلمی، آداب آموزشی مثل انتخاب درس مناسب، روش تدریس، اعتدال در تدریس و ایجاد شوق و رغبت نسبت به تحصیل، آداب کلاس داری مثل زمان و مکان کلاس و مدیریت اخلاقی شاگردان، انتخاب نماینده و جانشین و نکات خاتمه کلاس.
    کلیدواژگان: شهید ثانی، اخلاق، معلم، کلاس درس، سبک تدریس، آداب معلمی
  • کتایون حمیدی زاده*، فاطمه امیریان صفحات 119-136

    هدف پژوهش حاضر تحلیل محتوای کتاب های درسی هدیه های آسمانی دوره ابتدایی از منظر توجه به مولفه های نیازهای اجتماعی و عاطفی است. روش پژوهش تحلیل محتوای توصیفی کیفی بوده و پنج کتاب هدیه های آسمانی پایه دوم، سوم، چهارم، پنجم و ششم ابتدایی سال تحصیلی 1399-1400 مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش از نمونه گیری صرف نظر شده و تمامی جملات، تصاویر، فعالیت ها و پرسش های کتاب ها بررسی شد. ابزار مورد استفاده نیز چک لیست محقق ساخته برای تحلیل محتوا، براساس مولفه های انتخابی بوده و شامل دو مولفه اصلی و 24 مولفه فرعی است. نتایج نشان داد، از میان 24 مولفه مورد بررسی، مولفه نیازهای اجتماعی بیشترین میزان فراوانی را در هر 5 کتاب مورد بررسی به خود اختصاص داده است. بیشترین فراوانی برای مولفه دعوت به دین، پرورش روحیه امر به معروف و نهی از منکر، دستگیری و مهربانی می باشد. کم ترین میزان توجه در میان مولفه های نیازهای عاطفی و اجتماعی مربوط به مولفه های توجه به مسیله یاس و ناامیدی، تبیین استقلال، پرورش روحیه صبر و بردباری، تبیین آزادی و انتخاب، تبیین عدالت، پرورش روحیه احترام به قانون، پرورش روحیه تعاون و همکاری بوده است. متاسفانه این مولفه ها در هیچ یک از سه بخش متن، تصویر و پرسش ها جایگاه مناسبی ندارند. مولفه پرورش روحیه صبر و بردباری در کتب مورد بررسی، در هر سه بخش متن، تصاویر و فعالیت ها، صفر گزارش شد. همچنین در میان مولفه های نیازهای اجتماعی، بیشترین فراوانی مربوط به مولفه دعوت به دین، پرورش روحیه امر به معروف و نهی از منکر، دستگیری و مهربانی بوده است.

    کلیدواژگان: نیازهای عاطفی، نیازهای اجتماعی، کتاب هدیه های آسمانی، مقطع ابتدایی، دانش آموزان
  • فاطمه فرضعلی* صفحات 137-152
    هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل حد و کیفیت تاثیر طینت و ژن در رفتار آدمی و امکان تغییرپذیری در روند تعلیم و تربیت است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج حاکی از آن است که آنچه که از آیات و روایات با مضمون به ظاهر جبرگرایانه با نام «طینت بد و یا خوب» آمده، هیچ منافاتی با اختیار انسان در تغییر و تحول فکری و رفتاری ندارد. انسان ها می توانند با آسیب های طینتی و ژنتیکی که از والدین خود به ارث برده اند، با قرار گرفتن در شرایط خوب و مناسب آن آسیب ها را از وجود خود پاک کنند و یا آنها را با غلبه خوبی و نیکی غیر فعال نمایند. اختیار در وجود آدمی امری بدیهی و تربیت پذیری و تغییر در عالم حوادث و تغییرات ممکن و اجتناب ناپذیر است. اگر جبر طینتی و ژنتیکی بر بشر حاکم می بود، مدح و ذم و مواخذه و پاداش و عقاب هم بی معنا می شد که این خلاف بداهت است.
    کلیدواژگان: طینت، ژن، علم ژنتیک، جبر، اختیار، تغییرپذیری، تربیت پذیری، علم اثبات گرا
|
  • Hojatollah Abasi * Pages 7-26
    The present study has been conducted with the purpose of surveying foundations, purposes, and principles, of religious training, in the first two decades of Islamic revolution revolving around "the general plan of education system in Islamic Republic of Iran" using qualitative content analysis. Exploring upstream documents with the purpose of recognizing the root of defects in the past as well as likely defects in future in terms of religious training are among the most important necessities for conducting this research. After Islamic revolution, along with the change of philosophy dominant in the education system in Iran, families left the issues of their children's training to the only formal and public educational institute in the country. It is while the reports indicate weakness in religious training to students at different levels. The results of this research show that religious training is derived from Islamic instructions in two fields of beliefs and religion, while the document under study regards religious training equal to Islamic training which is an inexpert outlook on this subject. Although some basics, principles, and objectives have generally and vaguely been raised in this regard, not enough attention has been paid to the field of religious training. The analysis and conclusion of the results show that the approach of religious education in the above document is not integrative that is per se one of the most fundamental causes for weakness in the religious training of students.
    Keywords: Religious Training, Students, education system, Islamic Training, educational system
  • Sayyid MuhammadJawad Hosseini * Pages 27-44

    The purpose of the present study is to review the relationship between religiosity/religious attitude and tendency to cheating in exams among university students. This research is descriptive-correlational and its statistical population involves all the students (around 5000) at the faculty of humanities at Islamic Āzād University of Qom in 2019. Using Morgan table, 360 students were chosen by stratified random sampling and they answered to 3 Questionnaires including religious attitude designed by Barāheni, religiosity designed by Glock & Stark, and tendency to cheating designed by Savāri (2012). The results showed that there is a positive and significant relationship between religiosity/religious attitude and tendency to cheating in exams. Moreover, there is a negative relationship between subcategories of religiosity and tendency to cheating. The results of regression analysis showed that both variables of religiosity and religious attitude have the potential to predict the tendency to cheating and just the consequential aspect of religiosity among all its aspects could negatively prediction in this regard. The results of the test showed that there is a significant difference between boys and girls in terms of their tendency to cheat and that girls have a higher average. According to the results, it is suggested that by providing education in line with fostering religious beliefs and awareness and religious attitude among university students, we pave the way to decrease cheating in educational fields.

    Keywords: religiosity, religious attitude, University students, Exam, Islamic Āzād University of Qom
  • Mohsen RafiI, Masoumeh Sharifi * Pages 45-68

    The purpose of the present study is to review, analyze, and criticize the book entitled “Professional Ethics in Education” written by Fātemeh Vejdāni. This book has been published with the purpose of providing an educational source for students-teachers at Farhangiyān University. The method of study is descriptive-analytic and the results showed that the book under study, in addition to its advantages and innovations, suffers from some disadvantages and drawbacks that were considered from two perspectives. The most noticeable drawbacks of the book include: 1) Structural and formal deficiencies: lack of correspondence between title of the book/table of contents and the approved syllabus, lacking a course book structure in writing, deficiency in giving references, lack of structural and conceptual relationship between educational objectives in some chapters, inconsistency between the summary of the chapters and their content, not observing necessary standards in "Questions for Contemplation", lack of balance in the arrangement of sections, chapters, and subchapters, and writing deficiencies; 2) Conceptual deficiencies: insistence on introductory and theoretical discussions in the first three chapters, little, inappropriate, and subjective use of religious genuine resources (The Noble Qur’an and the tradition of the infallible Imams), neglecting some arguments from the view of religious texts, mixing the history of creation and course of development with the background of research, repetitive quotations and lack of analysis, criticism, and precision, deficiency in the explanation of the concepts, concentration on the theoretical issues and negligence to presenting strategies and ethical skills of teaching. The results emphasize on the necessity of a serious consideration and rewriting of the book based on approved syllabi.

    Keywords: Professional ethics, Teacher, Critique of Book, Professional Ethics in Education
  • Fatemeh Alipoor * Pages 69-100
    The purpose of the present study is to explain the components of revolutionary education underlying Islamic civilization with an emphasis on the Statement of the Second Step. This research is qualitative and in terms of purpose is considered explorative. The research population and domain involve the Statement of the Second Step as well as speeches of the Supreme Leader about revolutionary education and Islamic civilization. The data of research was collected using document study and note taking. Besides, content analysis has been used for the identification of the themes. For extracting the subjects, criteria, and indicators for achieving the model of revolutionary education, the text of the Statement of the Second Step as well as the speeches of the Supreme Leader were reviewed. The data was analyzed using the method of content analysis. In this procedure, the following themes were derived: 159 basic contents, 25 organizing contents for spirituality and ethics, foundations and values of the revolution, cultural components of the revolution, raising political awareness, revolutionary achievements, self-esteem, insight, idealism, knowledge, research and technology, paying attention to the promising potential of the country, development, unity of the nation, constructive monitoring, responsibility, Islamic life style as well as pervasive contents including the main axes of the revolution, causes and requirements of revolutionary training, and its obstacles.
    Keywords: Revolutionary Education, Islamic Civilization, Statement of the second step, Āyatolāh Khāmene'i, Content Analysis
  • Sayed Ruhollah Noorafshan *, Zahra Mousaviun, Fatemeh Sadat Mousaviun Pages 101-118
    The purpose of the present study is to explain teaching etiquette in the classroom from the view of Shahid-e Thāni. The method of study is descriptive-analytic and the results show that although Shahid-e Thāni is a religious and Islamic character, he has not just mentioned ethical points and religious responsibilities of a teacher but has also explained many teaching techniques and experiences in his explanations of teaching etiquette in the classroom. Some of the most important features of a teacher in classroom include: outer etiquette such as neat dressing, spiritual etiquette such as having a divine motivation for teaching and remembrance of God in class and piety, ethical etiquette such as kindness and respect for students, tolerance and compassion and sympathy for students, bravery, educational etiquette such as choosing suitable lessons, teaching method, moderation in teaching and creating a sense of eagerness and interest in studying, class management etiquette such as arranging the time and place of the class, ethical management of students, choosing a representative and supplement for class, and points on how to conclude the classroom.
    Keywords: Shahid-e Thāni, ethics, Teacher, classroom, Teaching Style, Teaching Etiquette
  • Katayun Hamidizadeh *, Fatemeh Amirian Pages 119-136

    The purpose of the present study is to analyze the content of the series of elementary school books named Hedye-hāye Āsemāni (Heavenly Gifts) from the view of their regard for the components of social and emotional needs of students. The method of study was qualitative-descriptive content analysis and in this regard, five volumes of books named Hedye-hāye Āsemāni (Heavenly Gifts) taught in the second, third, fourth, fifth, and sixth grade of elementary school in 2020-2021 were taken into consideration. Sampling was not used in this research and instead, all the sentences, pictures, tasks, and questions in the books were studied. The research instrument used in this study was a researcher made checklist for content analysis based on some selected components including 2 main and 24 supplementary ones. The results showed that among the 24 components under study, social needs had the highest frequency in all 5 books under research. The highest frequency was related to the components of invitation to religion, encouraging the spirit of enjoining good and forbidding evil, helpfulness, and kindness. Among the social and emotional needs under study, the least attention has been paid to the components of disappointment and hopelessness, autonomy, patience and tolerance, freedom of choice, justice, respect to law, assistance, and collaboration. Unfortunately, these components have no suitable place in either texts or pictures or questions of the books. The component of educating the spirit of patience and tolerance was reported to be -0- in all three sections of texts, pictures, and tasks of the books under study. Furthermore, among the components of social needs, the highest frequency was related to invitation to religion, encouraging the spirit of enjoining good and forbidding evil, helpfulness, and kindness.

    Keywords: Emotional needs, Social Needs, Hedye-hāye Āsemāni (Heavenly Gifts), elementary school, Students
  • Fatemeh Farzali * Pages 137-152
    The purpose of the present study is to review and analyze the extent and quality of the impact of nature/genetics on human behavior and changeability in the process of education. The method of study is descriptive-analytic and the results indicate what has been mentioned in the Qur’anic verses and traditions as a seemingly deterministic theme called “good and bad nature” is not in contradiction with human free will for changing and intellectual and behavioral transformation. Humans, despite natural and genetic harms that they inherit from their parents, can clear them away from their existence by being in a good and suitable situation or can deactivate them by highlighting their good traits. Free will in the existence of a human is an obvious issue and education and transformation in the world of events and changes is feasible and inevitable. If natural and genetic determinism were dominant on human beings, then praising and blaming and reward and punishment would be meaningless and it is against improvisation.
    Keywords: nature, Gene, Genetics, Determinism, Free Will, Changeability, Education, Positivism