فهرست مطالب

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 108، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عسل فاضلی*، بهروز دولتشاهی، شیما شکیبا صفحات 2-19
    اهداف

     نقایص شناختی به عنوان یکی از ویژگی های اصلی اسکیزوفرنی شناخته شده  که مستقیما با نتایج عملکردی و اجتماعی این اختلال ارتباط دارد. هدف درمان توا ن بخشی شناختی بهبود نقایص و نتایج مرتبط با آن است. هدف این مطالعه، بررسی اثربخشی درمان توا ن بخشی شناختی بر توجه و حافظه فعال در دو گروه از بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی، بیماران با نقص شناختی کم و نقص شناختی متوسط بود.

    مواد و روش ها

     تعداد 30 بیمار بستری با تشخیص بیماری اسکیزوفرنی انتخاب شدند و براساس مصاحبه بالینی و نمره کسب شده در آزمون ارزیابی شناختی مونترآل به دو گروه با نقص شناختی کم و نقص شناختی متوسط تقسیم شدند. سپس پیش و پس از درمان با استفاده از آزمون کلاسیک استروپ (سنجش توجه انتخابی و انعطاف پذیری شناختی)، آزمون عملکرد مداوم (سنجش توجه پایدار) و ان بک (حافظه کاری) ارزیابی شد. هر دو گروه درمان توا ن بخشی شناختی با روش شولبرگ و ماتیر (2001) را دریافت کردند. این برنامه بازتوانی در درمان بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بر توانایی های شناختی حافظه و عناصر آن، توجه و ابعاد توجه  و عملکرد اجرایی تمرکز دارد. برنامه توا ن بخشی فوق برای اجرای فردی یا گروهی تدارک دیده شده است و هدف آن ترمیم نقایص و مهارت های شناختی از طریق تمرین و آموزش است. تعداد جلسات این برنامه ، 16 جلسه است که دستورالعمل هر جلسه کاملا مشخص و معین است. هر یک از جلسات به طور میانگین بین 30 تا 45 دقیقه زمان می برند.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد بازتوانی شناختی در هر دو گروه در سطح پس آزمون به طور معناداری (P≤ 0/05) باعث بهبود عملکرد شناختی در حیطه های توجه پایدار و حافظه کاری شده است. در مقایسه عملکرد بین دو گروه تنها در زمینه توجه پایدار تفاوت معنادار  (P≤ 0/05) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها می توان گفت درمان توا ن بخشی شناختی عملکرد بیماران را در توجه انتخابی، توجه مداوم و حافظه فعال بهبود می بخشد. علاوه بر این، از نظر میزان اثربخشی توا ن بخشی شناختی بین دو گروه با نقایص شناختی کم و متوسط یافته ها بیانگر پیشرفت بیشتر گروه با نقایص شناختی شدیدتر در حیطه عملکرد شناختی توجه پایدار هستند و از نظر میزان پیشرفت در عملکرد توجه انتخابی و حافظه کاری تفاوتی مشاهده نشد

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، توا ن بخشی شناختی، توجه، حافظه، اختلال عملکرد شناختی
  • اکبر طاهری، سید علی مرعشی*، نجمه حمید، کیومرث بشلیده صفحات 20-33
    اهداف

     تعیین اثر بخشی درمان متمرکز بر شفقت بر بهبود بهزیستی روان شناختی و تقویت معناداری زندگی مادران دارای کودک مبتلا به اختلال ذهنی- رشدی بود. 

    مواد و روش ها

    روش این مطالعه از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را همه مادران کودکان مبتلا به اختلال ذهنی- رشدی اهواز در سال تحصیلی 1398-1397 تشکیل دادند که از میان آن ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده، 30 نفر از مادرانی که نمره های بهزیستی روان شناختی و معناداری زندگی شان یک انحراف معیار پایین تر از میانگین نمونه اولیه بود، انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. سپس طرح آزمایش برای گروه آزمایش اجرا شد. برای جمع آوری داده از فرم 84 سوالی مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف و پرسش نامه معنا داری زندگی استیگر استفاده شد. داده ها از طریق آزمون آماری تحلیل کوواریانس تجریه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     آزمون های آماری تحلیل کوواریانس چند متغیری در گروه های آزمایش و کنترل نشان می دهد که این گروه ها حداقل در یکی از متغیرهای وابسته با یکدیگر تفاوت معنا داری دارند. نسبت F تحلیل کوواریانس تک متغیری برای متغیر بهزیستی روان شناختی (32/48= F و 0/001≥P) و برای متغیر معناداری زندگی (51/32= F و 0/001≥P) به دست آمد. به علاوه، نسبت F تحلیل کوواریانس تک متغیری برای متغیر بهزیستی روان شناختی (61/45= F و 001/0≥P) و برای متغیر معناداری زندگی (33/60= F و 0/001≥P) به دست آمد. بنابراین در متغیرهای وابسته (بهزیستی روان شناختی و معناداری زندگی) بین گروه های آزمایش و کنترل در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معنا داری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتیجه مطالعه نشان داد درمان متمرکز بر شفقت به شکل معناداری منجر به بهبود بهزیستی روان شناختی و تقویت معناداری زندگی شد. یک دوره پیگیری چهار هفته ای نیز تغییرات درمانی را پایدار نشان داد. بنابراین درمان متمرکز بر شفقت بر بهبود بهزیستی روان شناختی و تقویت معناداری زندگی مادران دارای کودک مبتلا به اختلال ذهنی- رشدی موثر است و این روش درمانی به عنوان یک درمان مفید برای ارتقای سطح بهزیستی روان شناختی و معناداری زندگی به درمان گران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر شفقت، بهزیستی روان شناختی، معناداری زندگی، اختلال ذهنی- رشدی
  • کامیار منصوری، احمد عاشوری*، بنفشه غرایی، حجت الله فراهانی صفحات 34-47
    اهداف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای ترس از شکست، خود شفقت ورزی و عدم تحمل بلا تکلیفی در رابطه بین اهمال کاری تحصیلی و کمال گرایی انجام شد.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش حاضر، مدل یابی از نوع  معادلات ساختاری بود. جامعه آماری، دانشجویان مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در شهر تهران در سال 1399-1398 بودند. به روش نمونه گیری در دسترس 440 دانشجو به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش به منظور تحلیل داده ها از ماتریس همبستگی در نرم افزار SPSS نسخه 24 و مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار Lisrel  نسخه 8/80 استفاده شد. 

    یافته ها

    نتایج نشان دادند اثر مستقیم کمال گرایی بر ترس از شکست، عدم تحمل بلاتکلیفی، اهمال کاری تحصیلی مثبت و معنادار (P≥0/001) و اثر مستقیم کمال گرایی بر خود شفقت ورزی منفی و معنادار (P≥0/001) است. همچنین اثر مستقیم ترس از شکست بر اهمال کاری تحصیلی مثبت و معنادار (P≥0/001) و اثر مستقیم خود شفقت ورزی بر اهمال کاری تحصیلی منفی و معنادار (P≥0/001) بود. همچنین نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد ترس از شکست، عدم تحمل بلاتکلیفی و شفقت خود در رابطه بین اهمال کاری تحصیلی و کمال گرایی نقش معناداری (P≥0/001) دارند.

    نتیجه گیری

     بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که رابطه بین اهمال کاری تحصیلی و کمال گرایی یک رابطه خطی و ساده نیست و ترس از شکست، خود شفقت ورزی و عدم تحمل بلا تکلیفی در این رابطه نقش واسطه ای دارد.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، اهمال کاری، شفقت به خود، عدم اطمینان
  • زهرا سالاریان کالجی، حمید پورشریفی*، بهروز دولتشاهی، فرشته مومنی صفحات 48-61
    اهداف

     پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه تجربه های اولیه قربانی شدن مرتبط با تصویر بدن و شدت نشانه های پر خوری با میانجی گری شرم نسبت به تصویر بدن و خودانتقادگری انجام شد.

    مواد و روش ها

     روش این مطالعه همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران بود که 283 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه های شرم مرتبط با تصویر بدن دوراتی و پینتو گوویا، شکل های خودانتقادگری و خود اطمینان بخشی گیلبرت و همکاران، نشانه های پرخوری گورمالی و همکاران و تجارب قربانی شدن نسبت به بدن دوراتی و پینتو گوویا، فریررا و باتیستا را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نسخه 24نرم افزارهای SPSS و نسخه 8 LISREL تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد شدت نشانه های پر خوری با شرم نسبت به تصویر بدن (r=0/51, P=0/001)، خودانتقادگری (r=0/51, P=0/001) و تجربیات قربانی شدن مرتبط با تصویر بدن (r=0/56, P=0/001) رابطه مثبت و معنادار دارد. همین طور شرم نسبت به تصویر بدن (B=0/10, P<0/05) و خودانتقادگری (P<0/05, B=012) ارتباط بین تجارب قربانی شدن نسبت به بدن با شدت نشانه های پر خوری را میانجی گری می کند. 

    نتیجه گیری

     براساس نتایج می توان گفت خودانتقادگری و شرم از تصویر بدن می تواند ارتباط بین تجربه های قربانی شدن اولیه مرتبط با تصویر بدن و شدت نشانه های پرخوری را در نمونه ایرانی میانجی گری کند. مطالعه حاضر دلالت های مهمی در مفهوم سازی و درمان علایم پرخوری دارد. پژوهشگران و متخصصان بالینی می توانند نقش این عوامل را در اختلال پرخوری و درمان آن مد نظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: پر خوری، قربانی شدن، تصویر بدن، شرم، انتقادگری
  • نسیم نصیرپور، محمدمهدی عباسیان*، عباسعلی پورآقاجان صفحات 62-75
    اهداف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر سازمان یافتگی شخصیت، استرس شغلی و توانمندی «خود» بر پیش بینی کیفیت حسابرسی در سازمان حسابرسی و شرکت های حسابرسی مستقل است.

    مواد و روش ها

     جامعه آماری این تحقیق شامل همه حسابرسان سازمان حسابرسی در سال 1398 به تعداد 191 نفر و شرکت های حسابرسی مستقل به تعداد 208 شرکت که حداقل 3 حسابرس داشته اند، است که در نهایت 815 نفر کل جامعه آماری را تشکیل می دهند و به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 261 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از ابزار پرسش نامه های استاندارد کیفیت حسابرسی، سازمان یافتگی شخصیت، پرسش نامه استرس شغلی و پرسش نامه روان شناختی قدرت «خود» استفاده شد که در طیف 5 گزینه ای لیکرت طراحی شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد متغیرهای سازمان یافتگی شخصیت (0/425) و توانمندی «خود» (0/222) بر کیفیت حسابرسی حسابرسان شرکت های حسابرسی مستقل تاثیر مثبت و معنا داری داشته و استرس شغلی (0/505-) بر کیفیت حسابرسی حسابرسان شرکت های حسابرسی مستقل تاثیر معکوس و معنادار داشته است.

    نتیجه گیری

     می توان با توجه به متغیرهای سازمان یافتگی شخصیت، توانمندی «خود» و استرس شغلی حسابرسان، کیفیت حسابرسی حسابرسان را پیش بینی کرد که این امر می تواند بر عملکرد شرکت های بورس اوراق بهادار و همچنین سایر شرکت های سرمایه گذاری استفاده شود. یافته های این پژوهش می تواند مباحثی نوظهور در انجمن های حرفه ای جهت دوره های آموزشی داشته باشد.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، توانمندی ایگو، سازمان یافتگی شخصیت، کیفیت حسابرسی
  • بهزاد دماری، حبیب الله مسعودی فرید، احمد حاجبی، فریبا درخشان نیا، الهام احسانی چیمه* صفحات 76-89
    اهداف

    یکی از مهم ترین آسیب های اجتماعی، طلاق است. این مقاله ضمن بررسی روند طلاق در ایران به بررسی علل موثر بر آن و آزمایشات اجرا شده برای بهبود وضعیت آن می پردازد. 

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع کیفی است. اطلاعات از سه طریق مرور متون و مستندات مرتبط، مصاحبه با خبرگان و برگزاری جلسه بحث گروهی با ذی نفعان جمع آوری شده است. نمونه گیری به روش هدفمند و گلوله برفی انجام شده و داده ها به روش تجزیه و تحلیل محتوا ارایه شده است.

    یافته ها

    در سالیان اخیر روند نسبت طلاق به ازدواج رو به افزایش بوده و در سال 1395 به بیشترین میزان خود، یعنی 25/3 در هر 100 ازدواج رسیده است. ضعف مهارت و سواد همسرداری، تغییر شیوه های همسرگزینی، افزایش فردگرایی و منفعت طلبی، بیکاری، اعتیاد و تبلیغات فضای مجازی مهم ترین علل طلاق از نظر خبرگان بود. در حال حاضر، برنامه ملی کنترل و کاهش طلاق اجرا می شود، اما مهم ترین چالش های اجرای این برنامه، ضعف همکاری بین بخشی، ضعف مشارکت مردم، پراکندگی و جزیره ای بودن خدمات اجتماعی و تاثیر عوامل کلان سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فناوری، زیست محیطی و بین المللی بر اقدامات این برنامه ملی است .

    نتیجه گیری

     آسیب های اجتماعی در درون خانواده به هم گره خورده است. این انباشتگی ایجاب می کند خدمات پراکنده و جزیره ای در قالب واحدهای جامع مراقبت از سلامت اجتماعی به ازای جمعیتی معین طراحی و در سراسر کشور فراهم شود و ظرفیت سازی و دانش استقرار برنامه های ملی در دستگاه های مسیول تقویت شود.

    کلیدواژگان: طلاق، جدایی، مداخلات جدایی، مشکلات اجتماعی، وضعیت تاهل
  • افسانه آخانی، احمد عاشوری*، فاطمه حسن زاده، فاطمه پورخاقان، زهرا رئیسی سرتشنیزی صفحات 90-105
    اهداف

    این مطالعه با هدف ارزیابی ویژگی های روانسنجی سیاهه خودشیفتگی بیمارگون و بررسی ویژگی های خودشیفتگی بیمارگون در نمونه ای از دانشجویان ایرانی انجام شد.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر از نوع توصیفی است. این پژوهش بر روی 659 نفر از دانشجویان در مقاطع و رشته های مختلف و در سال تحصیلی 1398-1397 انجام شد که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. روایی صوری با اجرای سیاهه در یک گروه متشکل از 30 نفر محاسبه شد. روایی همگرا با استفاده از آزمون عاطفه خودآگاه، سیاهه شخصیت خودشیفته، سیاهه افسردگی بک و مقیاس عز ت نفس روزنبرگ محاسبه شد. برای بررسی ساختار هفت عاملی سیاهه از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. تفاوت میانگین جنسیت ها به روش تحلیل واریانس چند متغیره محاسبه و تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS  نسخه 20 وISREL  نسخه 8/8 انجام شد.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه، مدل هفت عاملی سیاهه خودشیفتگی بیمارگون در جمعیت دانشجویان دانشگاه های دولتی شهر تهران را تایید کرد. همسانی درونی مقیاس های این سیاهه (به جز مقیاس خشم محق) بین 0/73 تا 0/85 برابر با 0/66 به دست آمد. همچنین همبستگی محاسبه شده میان دو عامل کلی خودشیفتگی بزرگ منشانه و آسیب پذیر با زیرمقیاس های آزمون عاطفه خودآگاه، سیاهه افسردگی بک و مقیاس عزت نفس روزنبرگ معنادار بود و در رابطه با سیاهه شخصیت خودشیفته رابطه معناداری نداشت (در سطح خطای 0/05). مقایسه نمرات خودشیفتگی در جنسیت های مختلف نشان داد مقیاس بزرگ منشی در جنسیت مذکر به طور معناداری بالاتر است.

    نتیجه گیری

     یافته های این مطالعه تایید کننده اعتبار سیاهه خودشیفتگی بیمارگون در جمعیت دانشجویان دانشگاه های دولتی شهر تهران است

    کلیدواژگان: خودشیفتگی، آسیب شناسی، پایایی، سیاهه شخصیت
  • سوسن قهرمانی، فهیمه احمدیان ورگهان، سجاد خانجانی، حجت الله فراهانی، فهیمه فتحعلی لواسانی* صفحات 106-121
    اهداف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه ارزیابی سلامت روان و ناسازگاری اجتماعی در نوجوانان ایرانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی بود که در قالب دو مطالعه مجزا از هم انجام شد. نمونه مطالعه اول شامل 604 نفر از دانش آموزان اسلام شهر (سال تحصیلی 1399-1398) بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. نمونه مطالعه دوم 44 نفر از نوجوانان مراجعه کننده به درمانگاه موسسه روان پزشکی تهران بودند که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه ارزیابی سلامت روان و ناسازگاری نوجوانان و پرسش نامه توانایی ها و مشکلات بود. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی، ضریب آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.

    یافته ها

     نتایج تجزیه و تحلیل ساختار تک عاملی و دوعاملی را تایید کرد. به جز دو مقیاس اختلال خوردن و اختلال شخصیت که ضریب آلفای کرونباخ ضعیفی داشتند (0/570)، ضریب آلفای کرونباخ دیگر مقیاس ها در دامنه0/73 تا 0/94 متغیر بود. پایایی بازآزمایی بیشتر مقیاس ها در دامنه 0/54 تا 0/81 قرار داشت، اما مقیاس های اختلالات شخصیت، اختلال خوردن و اختلال عملکرد مرتبط با اختلال خوردن پایایی بازآزمایی ضعیفی داشتند (48/0-38/0). ضریب همبستگی میان مقیاس های پرسش نامه اصلی با مقیاس های پرسش نامه توانایی ها و مشکلات نشان دهنده روایی هم زمان مناسب ابزار بود (P<0/05).

    نتیجه گیری

     پرسش نامه ارزیابی سلامت روان و ناسازگاری های اجتماعی نوجوانان برای غربالگری مشکلات نوجوانان از ویژگی های روان سنجی مناسبی برخوردار است، اما سه مقیاس سایکوپاتی (مانند نسخه اصلی)، اختلال خوردن و اختلال عملکرد مرتبط با خوردن از ویژگی های روان سنجی ضعیفی برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: سلامت روان، سازگاری اجتماعی، نوجوانان، روان سنجی
  • ساتریا پراناتا، دوی ریزکا هریامی، آنا کورنیا، هرلیندا وولانداری، دوین سپریان، دیفران نوبل بیستارا صفحات 122-136
    مقدمه واهداف

     گسترش سریع بیماری ویروس کرونا (کووید-19) در سال 2019 باعث مرگ‌و‌میر بسیاری درکشور اندونزی شده است. این وضعیت باعث ایجاد تغییرات اجتماعی شده است که پیش از این هرگز تصور نمی شد. هیچ تحقیقی وجود ندارد که درک عموم از وضعیت جامعه‌شناختی را بررسی کند. هدف از این مطالعه، بررسی جامعه‌شناختی درک جامعه از وضعیت همه‌گیری کووید-19 در کشور اندونزی است.

    مواد و روش ها

    برای جمع‌آوری داده‌ها، نمونه‌گیری هدفمند، تک به تک با مصاحبه نیمه ساختاری انجام شد. اشباع داده‌ها پس از مصاحبه با 10 شرکت‌کننده به‌دست آمد. گزارش مصاحبه‌ها با روش 7 مرحله‌ای کلایزی (1978) تحلیل شدند.

    یافته ها

     شش موضوع شناسایی‌شده برای نشان دادن ادراکات جامعه‌شناختی جامعه از وضعیت همه‌گیری کووید-19 در اندونزی عبارت‌اند از: 1. کووید-19 بسیار خطرناک است، 2. تهدیدات بخش زندگی اجتماعی، 3. تهدیدات بخش اقتصادی، 4. تهدیدات برای بخش آموزش، 5. توطیه جهانی و 6. ایجاد یک حوزه کاری جدید.

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج، وضعیت همه‌گیر بسیاری از موارد را در نظم اجتماعی جامعه تغییر داده است و تاثیر مستقیمی بر بخش‌های مختلف از جمله آموزش‌و‌پرورش و اقتصاد دارد. اطلاعات در مورد تاثیر پدیده‌های اجتماعی که در طول یک بیماری همه‌گیر بر جامعه رخ می‌دهد، اطلاعات ارزشمندی برای دولت جهت تعیین سیاست‌های مناسب در مورد کووید-19 در اندونزی خواهد بود.

    کلیدواژگان: ادراک، علوم اجتماعی، کووید-19، همه گیری
  • شیوا ثریا، روح الله صدیق، فاطمه هادی، محمد فرامرزی* صفحات 138-143

    کانابینوییدهای مصنوعی گروهی ناهمگن از مواد مخدر با میل بالای اتصال به گیرنده های کانابینویید هستند. بر خلاف Δ9-تتراهیدروکانابینول، کانابینوییدهای مصنوعی تمایل بسیار قوی تر و موثرتری برای گیرنده های کانابینویید1و2 دارند و برای تسریع اثرات تتراهیدروکانابینول طراحی شده اند. همچنین شواهدی تجربی وجود دارد که نشان می دهد کانابینوییدهای مصنوعی روی گیرنده های غیر کانابینوییدی دیگری مانند گیرنده 5-HT2B و یا گیرنده های دوپامینرژیک نیز اثر می گذارند (1،2).

    کلیدواژگان: کمیکال، کانابیس، اعتیاد
|
  • Asal Fazeli*, Behrooz Dolatshahi, Shima Shakiba Pages 2-19
    Objectives

     Cognitive deficits are a core feature of schizophrenia, which are directly associated with the functional and social outcomes of this disorder. Cognitive remediation therapy aims to improve the deficits and the following outcomes. This study aimed to investigate the effectiveness of cognitive remediation therapy on attention and working memory of two groups of patients with schizophrenia (low and moderate cognitive deficit).   

    Methods

     A total of 30 hospitalized patients with schizophrenia were selected and divided into two different groups by clinical interviews and the scores obtained in the montreal cognitive assessment  (MoCA). The patients with low and moderate cognitive deficits were evaluated by the classic Stroop test, continuous performance test (CPT), and n-back test before and after the treatment. Both groups received cognitive remediation therapy prepared by Sholberg and Mateer (2001). This rehabilitation program in treating patients with schizophrenia focuses on the cognitive abilities of memory and its elements, attention, and dimensions of attention and executive function. The above rehabilitation program has been prepared for individual or group implementation, and its purpose is to repair cognitive deficits and skills through practice and training. The number of sessions of this program includes 16, and the instructions for each session are very specific. Each session takes an average of 30 to 45 minutes.

    Results

     The results showed that cognitive rehabilitation in both groups at the post-test level (P≤0.05) improved cognitive performance significantly in the areas of sustained attention, selective attention, and working memory. Comparing the performance between the two groups, only a significant difference (P≤0.05) was observed between the two groups in the field of sustained attention.

    Conclusion

     Based on the findings, cognitive rehabilitation treatment improves patients’ performance in selective attention, sustained attention, and working memory. In addition, in terms of the effectiveness of cognitive rehabilitation between the two groups with low and moderate cognitive deficits, the findings indicate more progress in the group with more severe cognitive deficits in the field of sustained attention and no difference in selective attention performance and working memory.

    Keywords: Schizophrenia, Cognitive remediation, Attention, Memory, Cognitive dysfunction
  • Akbar Taheri, Seyed Ali Marashi*, Najmeh Hamid, Kioumars Beshlideh Pages 20-33
    Objectives

     This study aimed to determine the effectiveness of compassion-focused therapy on psychological well-being and meaning in the life of mothers of children with intellectual and developmental disorders living in Ahvaz City, Iran. 

    Methods

    The research method was experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The study participants included 30 mothers who were selected by random sampling method. Fifteen mothers were randomly assigned to the experimental group and 15 to the control group, and the intervention was conducted for the experimental group. The study instruments included psychological well-being scale and a meaning in life questionnaire. The obtained data were analyzed by using a multivariate analysis of covariance in SPSS v. 22. 

    Results

     Multivariate analysis of covariance showed that the study groups differed significantly in at least one of the dependent variables. F statistics of univariate analysis of covariance for psychological well-being (F=48.32, P≥0.001) and meaning in life (F=51.32, P≥0.001) were obtained in the pretest. In addition, the F statistics of univariate analysis of covariance were obtained for the psychological well-being variable (F=45.61, P≥0.001) and meaning in life (F=33.60, P≥0.001) in the posttest. Therefore, a significant difference was observed between experimental and control groups in the posttest and follow-up stages in the dependent variables (psychological well-being and meaning in life).

    Conclusion

     The results showed that compassion-focused therapy significantly improved the psychological well-being and meaning of mothers of children with intellectual and developmental disorders. A follow-up of four weeks also indicated the sustainability of the therapeutic improvements. Consequently, this treatment is recommended to psychotherapists as a valuable intervention for increasing psychological well-being and meaning in life.

    Keywords: Psychological well-being, Meaning in life, Mental-developmental disorder, Compassion-focused therapy
  • Kamyar Mansouri, Ahmad Ashouri*, Banafshe Gharraee, Hojjatollah Farahani Pages 34-47
    Objectives

    This study aimed to investigate the mediating role of fear of failure, self-compassion, and intolerance of uncertainty in the relationship between academic procrastination and perfectionism.

    Methods

     This study used structural equation modeling. The statistical population was students studying for a master’s degree in Tehran in 2020-2021. Using the available sampling method, 440 students were selected as the sample. To analyze data, the correlation matrix in SPSS v. 24 software and structural equation modeling in Lisrel 8.80 software were used.

    Results

     The results showed that the direct effect of perfectionism on fear of failure, intolerance of uncertainty, and academic procrastination (P≥0.001) was positive and significant and the direct effect of perfectionism on self-compassion (P≥0.001) was negative and significant. Also, the direct effect of fear of failure on academic procrastination was positive and significant (P≥0.001) and the direct effect of self-compassion on academic procrastination was negative and significant (P≥0.001). Also, the results of data analysis showed that fear of failure, intolerance of uncertainty, and self-compassion had a significant role (P≥0.001) in the relationship between academic procrastination and perfectionism. 

    Conclusion

     Therefore, based on the findings of this study, it can be concluded that the relationship between academic procrastination and perfectionism is not a linear and simple relationship and fear of failure, self-compassion, and intolerance of uncertainty has a mediating role in this relationship.

    Keywords: Perfectionism, Procrastination, Self-compassion, Uncertainty
  • Zahra Salarian Kaleji, Hamid Poursharifi*, Behrooz Dolatshahi, Fereshte Momeni Pages 48-61
    Objectives

     The current study examined the relationship between body image victimization experiences and the severity of binge eating symptoms mediated by body image shame and self-criticism.

    Methods

     In this study, structural equation modeling was employed. Participants were 283 Iranian university students who completed a set of self-report measures of body image shame, forms of Self-Criticizing/Self-Reassuring, binge eating symptoms and body image victimization experiences. 

    Results

    The results showed that the symptoms of binge eating had a positive and significant relationship with body image shame (r=0.51, P=0.001), self-criticism (r=0.51, P=0.001), and body image victimization experiences (r=0.56, p = 0.001). Also, body image shame (P<0.05, ß=10.0) and self-criticism (P<0.05, ß=0.12) mediated the relationship between victimization experiences and the severity of binge eating symptoms.

    Conclusion

    Based on the results, self-criticism and shame of body image could mediate the relationship between the early body image victimization experiences in childhood and adolescence and the severity of binge eating symptoms in the Iranian sample. Therefore, researchers and clinicians can consider the effect of these factors on binge eating disorder.

    Keywords: Binge eating, Body image, Victimization, Shame, Criticism
  • Nasim Nasirpour, MohammadMehdi Abbasian*, Abbas Ali Pour Aghajan Pages 62-75
    Objectives

    The purpose of this study was to investigate the effect of personality organization, job stress, and ego strength on predicting audit quality in auditing organizations and independent audit companies.

    Methods

     The statistical population of this study was all auditors of the audit organization with 191 individuals and independent audit companies with 208 companies, which included at least three auditors in 2019, and finally 815 people were studied. Using a random sampling method 261 individuals were selected. For data collection, the standard questionnaires of Audit Quality, Inventory of Personality Organization (IPO), Job Stress Questionnaire, and Psychosocial Inventory of Ego Strengths (PIES) were used, which were designed based on a five-point Likert scale. 

    Results

     The research results showed that the variables of personality organization (0.425) and ego capability (0.222) had a positive and significant effect on the audit quality of auditors of independent audit companies and job stress (-0.505) had a significant and inverse impact on the audit quality of auditors of independent audit companies.

    Conclusion

     The quality of auditors’ audits can be predicted according to personality organization, ego strength, and job stress of auditors, which can be used in the performance of stock exchange companies as well as other investment companies. The research findings can present new topics in professional associations for training courses.

    Keywords: Personality Organization, Job Stress, Ego Strength, Audit Quality
  • Behzad Damari, Habibollah Masoudi Farid, Ahmad Hajebi, Fariba Derakhshannia, Elham Ehsani-Chimeh* Pages 76-89
    Objectives

    Divorce is one of the most important social harms. This study investigated the divorce trends, causes, and implemented interventions.

    Methods

     A qualitative approach with a content analysis method was conducted. The study data were collected by reviewing relevant documents such as scientific articles and official reports, interviewing experts, and holding focus group Discussion. Sampling was performed with purposive sampling and the snowball technique to identify experts and professionals in this area.

    Results

     In recent years, the ratio of the divorce to marriage has been increasing, and in 2016, it reached its highest level (25.3 divorce per 100 marriages). Weak literacy and marital skills, changing patterns of matching, increased individualism and self-interest seeking, unemployment, addiction, and cyber ads (online advertising) were considered the most important reasons for divorce, according to the experts’ views. Currently, a program for controlling and decreasing the divorce rate is implemented. However, the most critical challenges of the program are weak inter-sectoral collaboration and community participation, dispersing and islanding social services, and also the effect of political, economic, social, technological, environmental, and international macro factors on mentioned national program.

    Conclusion

     Social harms inside the family are complicated. So, it requires the cooperation of scattered and islanding services in the form of comprehensive social care units for the target population throughout the country. Also, capacity building and national programs institution literacy should be strengthened.

    Keywords: Divorce, Social problems, Marital status, Separation, Separation Interventions
  • Afsaneh Akhani, Ahmad Ashouri*, Fatemeh Hassanzadeh, Fatemeh Pourkhaghan, Zahra Reisi Sarteshneizy Pages 90-105
    Objectives

    The present study aimed to investigate the validity and characteristics of pathological narcissism in Iranian public university students.

    Methods

     The present research is a descriptive study performed on 659 students in different degrees and fields in the 2018-2019 academic year. They were selected using the cluster sampling method. The face validity was calculated by administering the questionnaire to a group of 30 students. The convergent validity was assessed using the test of self-conscious affect (TOSCA-3), the narcissistic personality inventory (NPI), the Beck depression inventory (BDI), and the Rosenberg self-esteem scale (RSE). Confirmatory factor analysis was also implemented to evaluate the 7-factor structure of the inventory. Differences between means regarding features of narcissistic personality in genders were evaluated using the multivariate analysis of variance. All data analysis was performed in SPSS v. 20 or LISREL v. 8.8 software.

    Results

     Findings indicate that all impact scores of questions are above 1.5. The internal consistency on the scales of this questionnaire ranges from 0.73 to 0.85, except for the entitlement rage, which is equal to 0.66. Also, the correlations calculated between the two general factors of grandiose and vulnerable narcissism with TOSCA-3, BDI, and RSE were respectively significant and non-significant in relation to the narcissistic personality inventory (at a significance level of 0.05). Findings approve the seven dimensions of PNI-BF in the Iranian population. A comparison of narcissism scores among different genders showed that the grandiose scale was significantly higher in males.

    Conclusion

     The findings confirm the psychometric characteristics of the pathological narcissism questionnaire in the public university students of the Tehran population.

    Keywords: Narcissism, Pathology, Reliability, Personality inventory
  • Susan Ghahremani, Fahime Ahmadian Vargahan, Sajad Khanjani, Hojjatollah Farahani, Fahimeh Fathali Lavasani* Pages 106-121
    Objectives

     This study aimed to investigate the psychometric properties of the mental health and social inadaptation measurement in Iranian adolescents.

    Methods

    The study was cross-sectional and was conducted in two separate phases. The sample of the study’s first phase included 604 students of Islamshahr City, Iran (the academic year 2019-2020) who were selected by the cluster sampling method. The study’s second phase was conducted on 44 adolescents referred to medical centers in Tehran City, Iran, and was selected by a convenient sampling method. Data collection questionnaires were the mental health and social inadaptation assessment (MIA) and the strengths and difficulties questionnaire (SDQ). The data were analyzed using confirmatory factor analysis, the Cronbach α coefficient, and the Pearson correlation coefficient.

    Results

     Of the study supported 1- and 2-factor structures for all psychopathology scales. The Cronbach α coefficient of scales ranged from 0.73 to 0.94 except for eating disorder and psychopathy scales (α=0.57). The test-retest reliability of most scales was moderate to high (0.51<r .

    Conclusion

    The MIA holds promises to give valid and reliable results in screening adolescents’ problems. However,  the psychometric properties of the three scales of psychopathy (such as the original version), eating disorders, and eating-related dysfunction were not supported in this study.</r

    Keywords: Mental health, Social adjustment, Adolescences, Psychometric
  • Satriya Pranata, Dwi Rizka Harriami, Anna Kurnia, Herlinda Wulandari, Dwin Seprian, Difran Nobel Bistara* Pages 122-136
    Background

    The rapid spread of the coronavirus disease 2019 (COVID-19) has caused many fatalities in Indonesia. This condition has triggered social changes that were never imagined before. There is no research that explores the public's perception of the sociological situation.

    Purpose

    To sociologically explore community perceptions of the COVID-19 pandemic situation in Indonesia

    Methods

    Purposive sampling, one-on-one, in-depth with semi-structural interviews were conducted to collect data. Data saturation was achieved after interviewing ten participants. Narratives were analysed by Colaizzi’s (1978) seven-step method.

    Results

    Six themes identified to illustrate sociologically community perceptions of the COVID-19 pandemic situation in Indonesia were: 1. COVID-19 is very dangerous; 2. Threats to the social life sector; 3. Threats to the economic sector; 4. Threats to the education sector; 5. Global conspiracy; 6. Creating a new work area.

    Conclusion

    This pandemic condition has changed many things in the social order of society and has a direct impact on various sectors such as education and the economy. Information about the impact of social phenomena that occur on society during a pandemic will be valuable information for government to determine appropriate policies about COVID-19 in Indonesia.

    Keywords: Perception, Social sciences, COVID-19, Pandemics
  • Shiva Soraya, Ruohollah Seddigh, Fatemeh Hadi, Mohammad Faramarzi* Pages 138-143

    Synthetic cannabinoids (SC) are a heterogeneous group of substances with a high affinity for cannabinoid receptors. Unlike Δ9-tetrahydrocannabinol (THC), synthetic cannabinoids are incredibly potent, highly productive, have more affinity for the Cannabinoid receptor type 1 (CB1), and Cannabinoid receptor type 2 (CB2), and are designed to accelerate the effects of tetrahydrocannabinol. Also, there is experimental evidence that SCs acts on non-cannabinoid receptors, such as the 5-HT2B receptor or dopaminergic receptors. (1, 2).

    Keywords: Chemical, cannabis, addiction