فهرست مطالب

فقه و اصول - پیاپی 129 (تابستان 1401)

فصلنامه فقه و اصول
پیاپی 129 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرزاد پارسا* صفحات 11-29
    تحری، گونه ای تلاش اجتهادی است به منظور دفع اشتباه در حالت ضرورت با تکیه بر ادله و قراین که غالبا در عبادات و گاهی در مسایلی دیگر امکان به کارگیری دارد. تحری با واژگان دیگری چون اجتهاد، توخی، الهام، التماس و فحص از واقع در شبهات موضوعیه مربوط است. این شیوه را برخی به دلیل ضعف استنادی نپذیرفته و مفید ظن غیرمغنی از حق دانسته اند، اما غالبا به عنوان راه حل آخر و در حالت ضرورت و با استناد به سیره عملی رسول خدا(ص)، ایمه، صحابه و برخی دیگر از ادله نقلی و عقلی پذیرفته اند. حجیت تحری، محدود به متحری و غیرقابل تسری به غیر است و دلیل شرعی فراگیر محسوب نمی شود و بسته به موضوع، احکام خاص تکلیفی را دربردارد. روش پژوهش، توصیفی تحلیلی و حاصل پژوهش، پذیرش تحری به عنوان شیوه عملی در هنگامه اضطرار و برای دفع اشتباه و صرفا در برخی مسایل است.
    کلیدواژگان: تحری، اجتهاد، کارکرد تحری، حجیت تحری، فقه اسلامی
  • عبدالجبار زرگوش نسب*، داوود سعیدی صفحات 41-52
    قواعد و چهارچوب های علمی فهم معنا با عنوان معناشناسی و کاربردشناسی در ذیل حوزه های مختلف علم زبان شناسی بیان شده است. باتوجه به اینکه دسترسی به یکی از اصلی ترین منابع دین اسلام، یعنی سنت رسول الله(ص) از طریق روایت گفتاری و نوشتاری سنت و به اصطلاح خبر واحد میسور است تحلیل معناشناختی و کاربردشناختی مقدمات مطرح از سوی اصولی بزرگ امامیه شیخ انصاری در مبحث حجیت خبر واحد می تواند جایگاه ویژه این روش ها را بنمایاند. در این نوشتار با به کارگیری ابزار کتابخانه ای و شیوه توصیفی تحلیلی، در تبیین این جایگاه کوشش شده است. نتایج تحلیل مقدمات سه گانه حجیت اخبار آحاد در بیان شیخ انصاری، از مطابقت آن با اصول کاربردشناسی به طور هم زمان و به موازات آن، اصول معناشناسی همچون اصل همکاری گرایس در ایجاد ارتباط، تلفیق زبان شناسی صورت گرا و نقش گرا در اصالهالظهور و همچنین نظریه بافت در معناشناسی حاکی است.
    کلیدواژگان: معناشناسی، کاربردشناسی، اصول فقه، خبر واحد، مقدمات حجیت خبر
  • فاطمه شعبانی*، علی جعفری صفحات 53-75

    از جمله شروطی که زوجین تحت تاثیر وضعیت اجتماعی اقتصادی کنونی، مایل به گنجاندن آن ضمن عقد نکاح هستند شرط عدم استیلاد است و این در حالی است که مشروعیت این شرط مسیله ای چالش برانگیز در فقه است. در پژوهش پیش رو با روش توصیفی تحلیلی در صدد پاسخ گویی به سوال از مشروعیت شرط عدم استیلاد هستیم؟ حاصل پژوهش اینکه مشروعیت و تعهدآور بودن شرط مذکور از دیدگاه جمعی از فقها، مجوز ارتکاب فعل حرام یا به کارگیری روش های نامشروع به منظور وفای به آن نیست و در صورت اخلال در تمکین واجب زوجین، عمل به شرط جایز نیست. نیز اگر تحت شرایطی فرزند آوری در جامعه ضرورت یابد، حکم ثانوی استیلاد، وجوب است و در این حال اشتراط عدم استیلاد در ضمن عقد یقینا مشروع و الزام آور نیست.

    کلیدواژگان: شرط عدم استیلاد، مشروعیت شرط عدم استیلاد، پیشگیری، حکم ثانوی، الزام آوری شرط
  • علی شفیعی، منصور امیرزاده جیرکلی*، محمدرضا کاظمی گلوردی صفحات 77-95

    فقه افتراضی که با اندکی تسامح می توان آن را فقه در خلا نیز نام نهاد، محصول مبانی، روش ها، علل و عواملی است که باتوجه به حضور پررنگ و پرحجم آن در پیشینه و حال نهاد فقاهت، نیازمند نگاهی انتقادی است تا بتوان دقیق تر و عینی تر با آن روبه رو شد.توجه به فقه افتراضی به مثابه رویکردی فقهی که ازجمله معلول فاصله گرفتن فقه و فقیهان از واقعیت های اجتماعی و چالش های عینی مکلفان از یک سو و مطرود گشتن فقیهان از حکومت و حاشیه نشینی ایشان از سوی دیگر است، پیامدهایی به دنبال داشته که در این مقاله ضمن اشاره به پاره ای از مبانی و آسیب های آن تلاش شده است به صورت موردی به پیامد کم توجهی به موضوع شناسی پرداخته شود، مسیله ای که در این چند دهه بیش ازپیش مدنظر اصحاب اندیشه و دغدغه مندان کارآمدترکردن فقه بوده است.در این جستار به روش توصیفی تحلیلی و با رویکرد انتقادی مسیله مورد اشاره مورد تحقیق واقع شده و این گمانه تقویت شده که کم توجهی به موضوع شناسی فقهی و تقلیل جایگاه آن در عملیات استنباط، عمدتا معلول حاکمیت رویکرد افتراضی به فقه است.

    کلیدواژگان: رویکرد انتقادی، فقه افتراضی، فقه واقعی، آسیب شناسی رویکرد های فقهی، موضوع شناسی
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی*، منصور غریب پور، ابوالحسن بختیاری صفحات 97-116
    از مسایل پردامنه اصولی پس از عصر سلطان العلما بنا بر رای مشهور، اثر مقدمات حکمت در تمسک به اطلاق است. طبق دیدگاه آخوند خراسانی یکی از مقدمات حکمت برای تمسک به اطلاق، قدر متیقن و طرق کشف و فهم آن است. قدر متیقن در مقابل فرد یا حصه مشکوک، فرد یا حصه ای از مطلق است که به یقین در شمول حکم قرار دارد. آخوند با تقسیم بندی قدر متیقن به دو قسم قدر متیقن در مقام تخاطب (داخلی) و قدر متیقن خارجی، قدر متیقن در مقام تخاطب را مانع اطلاق دانسته است، ولی برخی از اصولیان فرقی بین اقسام قدر متیقن در تمسک به اطلاق قایل نشده اند. این جستار پس از واکاوی دقیق اقسام قدر متیقن، درصدد پاسخ به این پرسش مهم است که مقتضای تحقیق و به کارگیری قواعد اصولی در خصوص اعتبار و حجیت قدر متیقن و نیز مقدمیت آن برای تمسک به اطلاق چیست و این قدرمتیقن چگونه کشف می شود؟ در این پژوهش به روش تحلیلی توصیفی با بررسی دیدگاه های متفاوت و با تکیه ویژه بر آرای امام خمینی و شهید صدر، این نتیجه حاصل شده است که اولا اجرای مقدمات حکمت، امر ارتکازی نزد عقلا است. ثانیا قدر متیقن به هر دو قسم خویش مانع اطلاق نیست و در واقع، مقدمیت قدر متیقن به همان احراز در مقام بیان بودن متکلم بر می گردد و قدر متیقن تا به حد انصراف ظهوری نرسد، مخل تمسک به اطلاق نیست و گویی در بیان آخوند خراسانی، بین دلالت کلام بر ذات مقید به وصف حصه ای که مشتمل بر صفت معینی است و کلامی که دلالت می کند بر قیدیت این صفت و دخالت آن در موضوع حکم، خلط شده است. ثالثا شناخت قدر متیقن به روش عرفی و به کمک مناسبت حکم و موضوع و گاه با استفاده از قراین لفظی به دست می آید.
    کلیدواژگان: اطلاق و تقیید، مقدمات حکمت، قدر متیقن، در مقام تخاطب، قدرمتیقن خارجی، انصراف
  • محمدرضا کیخا*، حمید موذنی صفحات 117-135

    زکات از واجبات عبادی است که طبق دیدگاه مشهور مجزی بودن آن، مشروط به نیت خالص و قصد قربت است. در این میان، گاه بر حاکم شرع واجب است مکلف را مجبور به پرداخت زکات کند. در چنین فرضی، چگونگی امکان تحقق قصد قربت و نیز مجزی بودن تادیه زکات، محل بحث است. تحقیق درباره امکان اجبار مکلف به پرداخت ومجزی بودن این پرداخت از سوی وی، در گرو تحقیق درباره حقیقت و ماهیت زکات و نیز بررسی مستندات شرطیت نیت در آن است.طبق یافته های این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته است، زکات از حقیقتی معاملی- عبادی برخوردار است و اشتراط تحصیل قصد قربت در آن، از باب تعدد مطلوب است و مطلوبیت قصد قربت، در فرض امکان تحقق آن از سوی مکلف منحصر است. بنابراین در فرض امکان نداشتن تحصیل قصد قربت، زکات همچنان بر اصل مطلوبیت خود باقی است و باتوجه به اینکه این فریضه الهی مشتمل بر حکمی وضعی و تکلیفی است، تادیه زکات از سوی مودی مجبور، مجزی است و صرفا به عصیان امر تکلیفی می انجامد.

    کلیدواژگان: زکات، نیت، قصد قربت در زکات، عبادی بودن زکات، اجبار بر زکات
  • رضا مقصودی، سید مصطفی محقق داماد*، سید مهدی علامه، علیرضا مظلوم رهنی، هرمز اسدی کوه باد صفحات 137-156

    عاقدان قبل از انشای قرارداد در پی مذاکرات مقدماتی یا برپایه عادت و رویه مسلم تجاری ممکن است الزاماتی را پذیرا شوند و عقد را مبتنی بر آن جاری سازند، ولی در ضمن عقد به آن تصریح نکنند یا به تکرار آن در متن قرارداد، لزومی نیابند. در اعتباربخشی و شناسایی شرط توافق شده قبل از عقد که آن را شرط تبانی، بنایی یا تواطی نیز نامیده اند و تسری اثر و نفوذ شرط ضمن عقد به این گونه شروط، اختلاف پدید آمده است. شرط تبانی ازاین رو توسط فقیهان بزرگی پذیرفته شده است که آن را نه بیگانه از عقد که مرتبط یا قید معنوی عقد و ملحق به شروط ضمن عقد دانسته اند. ازنظر مشهور فقها، شرط معتبر آن است که با عقد گره خورد و با آن درگیر شود و به تعبیر دیگر در صلب عقد، انشا شود. در طرح پیش رو با روش توصیفی تحلیلی، اعتبار شروط بنایی بررسی شده است. ازآنجاکه شرط تبانی در قلمرو انشا قرار ندارد و در حکم شرط ابتدایی است، اعتباربخشی و منشا اثر یافتن آن و تسری اثر و نفوذ شرط ضمن عقد به این نوع توافق که نه به صراحت (دلالت مطابقی) و نه اشاره (دلالت التزامی) در متن عقد ذکر نشده است به آسانی ممکن نیست و پذیرش آن، در مرحله ثبوت و اثبات با تبعات زیان بار حقوقی و موانع جدی روبه رو است.

    کلیدواژگان: شرط تبانی، شرط ضمن عقد، شرط ضمنی، التزام انشایی، قید معنوی
  • اصغر مولائی* صفحات 157-189
    قاعده لاحرج از جمله قواعد فقهی تسهیل کننده در فقه اسلامی و ازجمله زمینه های کاربردی آن، مسایل زندگی شهری است. حرج و مشقت در شهر می تواند در گونه های جسمانی، روحی و روانی، اجتماعی و مالی جلوه گر شود. مطالعه این قاعده در زندگی شهری، مسایلی همچون صعوبت و دشواری در رفت وآمد به دلیل مسافت های زیاد، عدم پیاده مداری، اختلال در ترافیک، کمبود حمل ونقل عمومی، دشواری استفاده فضا ها برای افراد کم توان و معلولان، آلودگی صوتی، ازدحام، سیلاب های شهری را شامل می شود. این جستار درپی تبیین ابعاد و مصادیق قاعده لاحرج در زندگی شهری و جستجوی راهکار های معطوف به شهرسازی اسلامی است که با روش تحلیل محتوای متن و استدلال منطقی با رویکرد مطالعه بین رشته ای و با به کارگیری شیوه کتابخانه ای و اسنادی انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در شهر اسلامی بایستی زمینه عمل به احکام الهی فراهم شود و برنامه ریزی ها و اقدامات آسایش و آرامش مسلمانان را فراهم کند. در شهر اسلامی حرج های شهری باید در فرایند برنامه ریزی، طراحی و مدیریت شهری پیش بینی و مدنظر قرار گیرند. کاربست این قاعده می تواند در تسهیل رفت وآمد به ویژه برای اقشار کم توان، کارایی و راحتی استفاده از مبلمان شهری، فضا های عبوری، دسترسی و توقف و... نتایجی دربرداشته باشد. نیز سهولت و رفاه مذکور باید برای تمامی سنین، گروه های اجتماعی نظیر زنان، کودکان، سالخوردگان و... دستاورد مشخصی دربرداشته باشد.
    کلیدواژگان: قاعده لاحرج، شهر اسلامی، زندگی شهری، مسائل شهری، فضا های شهری، سهولت زندگی در شهر
  • میرزا محمد واعظی، سید محمدتقی قبولی افشان*، محمدتقی فخلعی صفحات 191-209

    سنجه های تشخیص اهم در باب تزاحم ازجمله مباحث ارزشمندی است که تاکنون به صورت دقیق شناسایی و وارسی نشده است. در این نوشتار به یکی از سنجه های ترجیح در تشخیص اهم توجه شده که خاستگاه و آبشخور آن توجه و تنصیص شارع مقدس است؛ یعنی اولویت های مستفاد از متون شرعی از زاویه مرجحیت. در پژوهشی توصیفی تحلیلی پس از بیان مدرک قاعده اهم و مهم، اولویت تعیین بر تخییر در اهم محتمل، چگونگی جمع میان بعضی از روایات متعارض در تعیین اهم ذکر شده است و سرانجام در تزاحم میان پاره ای از احکام باتوجه به آیات و روایات مبین ترجیح به مثابه مرجح قطعی یا احتمالی اهم، موقعیت سنجه هایی ملموس و کاربردی نظیر تقویت پایه های دین، توجه به کیفیت متزاحم، تقابل حقوق و دفع مفسده به هنگام شک، شناسایی شده است. باوجود این، روشن است که برای تعیین اهم قطعی یا احتمالی، عقل باید تمامی سنجه ها و کسر و انکسار آن ها را رصد کند و با درنظر گرفتن شرایط تزاحم، به اهم قطعی یا احتمالی دست یازد.

    کلیدواژگان: اهم و مهم، سنجه اهمیت، مرجح تزاحم، آیات مبین ترجیح، روایات مبین ترجیح
  • علیرضا هدائی، جواد سلطانی فرد*، احمد محمدی، حسین سلطانی فرد صفحات 211-234
    اصل مثبت، بحثی اصولی با کارکرد های فراوان است که قریب به اتفاق اصولیان متاخر آن را در ضمن تنبیهات اصل استصحاب مطرح کرده و راجع به حجیت آن اختلاف نظر دارند. مستصحب می تواند با خود، لازم، ملازم و ملزومی غیرشرعی (عقلی یا عادی) داشته باشد که اثبات هریک از این امور خارجی برای آن، در گرو حجیت اصل مثبت است. دیدگاه معارض حجیت اصل مثبت بر این باور است که تنها امور شرعی بی واسطه می توانند بر مستصحب مترتب شوند.اصولیان حتی در تعریف اصل مثبت با یکدیگر هم داستان نیستند؛ ازاین رو ضروری است پیش از هرگونه بحثی پیرامون حجیت اصل مثبت، نخست حدود مفهومی آن به طور دقیق مشخص و پس از راستی آزمایی مهم ترین تعاریف موجود در این زمینه، تعریفی جامع از اصل مزبور ارایه شود.این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی به این یافته ها دست می یابد که اولا در کنار وسایط عقلی و عادی، واسطه اتفاقی نیز می تواند در زمره مثبتات استصحاب قرار گیرد؛ ثانیا در جریان اصل مثبت، مستصحب علاوه بر موضوع، می تواند حکم، اعم از تکلیفی و وضعی باشد؛ ثالثا جریان اصل مثبت اساسا اختصاصی به استصحاب ندارد و این اصل می تواند در سایر اصول غیرلفظی نیز جریان یابد.
    کلیدواژگان: اصل مثبت، اصول مثبته، مثبتات اصول، مثبتات استصحاب، لوازم عقلی و عادی مستصحب
|
  • Farzad Parsa * Pages 11-29
    Tahari is a kind of ijtihad effort to repel doubts in a state of necessity by relying on evidence that can often be used in worship and sometimes in other matters. Tahari is related to other words such as ijtihad, tavakhi( seeking the best opinion), inspiration, supplication and examination of fact in object doubts. This method has been rejected by some due to its citation weakness and has been considered as conjecture not sufficing to prove the right, but it has often been accepted as a last resort and in case of necessity and based on the practical life of the Prophet, Imams,  prophet's companions and some other narrated and rational arguments.  The authority of "tahari" is limited to the one who does it and it is non-extensible to others, and it is not considered as a comprehensive religious reason, and depending on the subject, it includes specific taklifi rulings. The research method is descriptive-analytical and the result of the research is the acceptance of stimulus as a practical method in case of emergency and to avoid mistakes and only in some issues.
    Keywords: tahari, ijtihad, tahari function, tahari authority, Islamic Jurisprudence
  • Abdul Jabbar Zargosh Nesab *, Dawood Saeedi Pages 41-52
    The scientific rules and frameworks of understanding meaning are described under the title of semantics and pragmatics in different fields of linguistics. Considering that it is possible to access one of the main sources of Islam, that is, the sunnah of the Messenger of God (PBUH) through the oral and written traditions of the sunnah and the so-called khabar kahed, the semantic and pragmatic analysis of the premises raised by the great imami researcher of principles "Sheikh Ansari" in the topic of the authority of khabar vahed can illustrate the importance of  these methods. In this article, an attempt has been made to explain this position by using library tools and descriptive-analytical method. The results of the analysis of the triple preliminaries of the validity of the khabar vaheds in Sheikh Ansari's statement indicate that it corresponds to the principles of pragmatics simultaneously and in parallel, the principles of semantics such as the principle of Grice's cooperation in creating communication, the integration of form-oriented and role-oriented linguistics in the emergence of originality, as well as the context theory in semantics.
    Keywords: semantics, Pragmatics, principles of jurisprudence, khabar vahed, preliminaries of the validity of news
  • Fateme Shabani *, Ali Jafari Pages 53-75

    One of the conditions that couples, under the influence of the current socio-economic situation, are willing to include in marriage is the condition of not having children, while the legitimacy of this condition is a challenging issue in jurisprudence. In the present study, we are trying to answer the question of the legitimacy of the condition of not having children by descriptive-analytical method The result of the research is that the legitimacy and obligation of the mentioned condition from the point of view of certain jurists is not a license to commit a forbidden act or to use illegitimate methods in order to fulfill it, and in case of disturbing the obligatory obedience of the couple, the condition is not permissible. Also, if procreation becomes necessary in the society under certain conditions, the secondary ruling of having children is obligatory, and in this case, the condition of not having children in the marriage contract is certainly not legitimate and obligatory.

    Keywords: not having children, Legitimacy, not having children condition, prevention, secondary ruling, condition binding
  • Ali Shafi&#, I, Mansour Amirzadeh Jirkoli *, Mohammadreza Kazemi Glovardi Pages 77-95

    hypothetical jurisprudence, which with a little leniency can be called jurisprudence in  vacuum, is a product of foundations, methods, causes and factors, which due to its strong presence in the background and present of the institution of jurisprudence, requires a critical look in order to be more precise and objective with it. Paying attention to hypothetical jurisprudence as a jurisprudential approach is due to the fact that jurisprudence and jurists have distanced themselves from social realities and the objective challenges of the obligees on the one hand, they are boycotted from the government and marginalized on the other hand, has had consequences that in this article, while pointing to some of its foundations and harms, have been tried to be addressed on a case-by-case basis as a result of the lack of attention to thematics, an issue that has been considered by thinkers and those concerned about making jurisprudence more efficient in these decades.In this essay, the mentioned problem has been researched with a descriptive, analytical method and with a critical approach, and the hypothesis has been strengthened that the lack of attention to jurisprudential thematics and the decline of its place in the operation of inference is mainly the result of the rule of the hypothetical approach to jurisprudence.

    Keywords: critical approach, hypothetical jurisprudence, real jurisprudence, pathology of jurisprudential approaches, thematics
  • Abolfazl Alishahi Qala Joghi *, Mansoor Gharibpour, Hassan Bakhtiari Pages 97-116
    According to the popular opinion, the effect of the prerequisites of hikmat (wisdom) in tamasok (seeking) is one of the wide-ranging fundamental issues after the era of Sultan Ulama. According to Akhund Khorasani's point of view, one of the prerequisites of the hikmat is to adhere to the etlagh (application), qadr moteyaghan and methods of discovering and understanding it. qadr moteyaghan is a person or a part of the motlagh (applied) that is definitely within the scope of the ruling. By dividing qadr moteyaghan into two types : qadr moteyaghan in the position of takhatob (communication) that is internal and external qadr moteyaghan, Akhund has considered qadr moteyaghan in the position of takhatob as an obstacle to application, but some usulists have not made a difference between the types of qadr moteyaghan in regard to application. After a detailed analysis of the types of qadr moteyaghan, this essay aims to answer this important question: What is the necessity of researching and applying the basic rules regarding the validity and authenticity of qadr moteyaghan, as well as its priority to adhere to its application, and how is this qadr moteyaghan discovered? In this research, by analytical and descriptive method, by examining different points of view and with special reliance on the opinions of Imam Khomeini and Martyr Sadr, the conclusion has been reached that, first of all, the implementation of the principles of hekmat is a consensus matter for the wise. Secondly, qadr moteyaghan does not prevent application to both of its types, and in fact, the primacy of qadr moteyaghan goes back to the fact that the speaker is in the position of communicating and qadr moteyaghan does not prevent application until it reaches the point of apparent enseraf (reffering to something), and as if in the statement of Akund Khorasani the meaning of the word on the bounded essence is confused with the description of a share that contains a certain attribute and the word that indicates the limitation of this attribute and its involvement in the subject of the ruling. Thirdly, knowing qadr moteyaghan is obtained in the customary way, with the help of the appropriateness of the ruling and the subject, and sometimes by using verbal clues.
    Keywords: applicability, limitation, prerequisites of hekmat, qadr moteyaghan, position of takhatob, external qadr moteyaghan, enseraf
  • Mohammad Reza Kaykha *, Hamid Moezani Bistgani Pages 117-135

    Zakat is one of the obligatory acts of worship, which, according to the popular opinion, whose adequacy is conditional on pure intention and the intention of closeness to God. In the meantime, sometimes it is obligatory for the shari'ah ruler to force the obligee to pay zakat. In such an assumption, realization of the intention of closeness and also the adequacy of paying zakat is a matter of debate. The investigation about the possibility of forcing the obligee to pay and the adequacy of this payment by him depends on the investigation about the truth and nature of zakat as well as the examination of the documents of the conditionality of intention in it.According to the findings of this research, which was carried out in a descriptive and analytical method, zakat has a transactional-religious reality and the requirement of acquiring the intention of closeness in it is due to the multiplicity of the desired and the desirability of the intention of closeness is unique in the assumption of the possibility of its fulfillment by the obligee. Therefore, assuming the impossibility of acquiring the intention of closeness, zakat still remains on the principle of its desirability, and considering that this divine duty includes a vazaee and taklifee ruling, the payment of zakat by a forced taxpayer suffices and only leads to the disobedience of taklifee duty.

    Keywords: Zakat, intention, intention to be close in zakat, zakat being religious, zakat compulsion
  • Reza Maqsoodi, Seyed Mostafi Mohagheg Damad *, Seyed Mehdi Allameh, Alireza Mazloum Rahani, Hormuz Asadi Koohbad Pages 137-156

    Before drafting the contract, following preliminary negotiations or on the basis of Islamic business practice and custom, the parties may accept some requirements and make the contract based on it, but do not specify it in the contract or do not need to repeat it in the text of the contract. A dispute has arisen in the validation and identification of the condition agreed before the contract, which is also called banaee, tabani or tavati condition, and the extent of the effect and influence of the condition included in the contract to such conditions.Since the tabani condition is not in the scope of composition and is a preliminary condition, the validity and origin of its effect and the extension of the effect and influence of the condition in the contract to this type of agreement which is neither explicit (conformity) nor implied (implicit) ) is not mentioned in the text of the contract, it is not easily possible and its acceptance faces harmful legal consequences and serious obstacles at the stage of soboot( as something is in reality) and esbat(as we think something is).

    Keywords: tabani condition, banaee condition, implicit condition, compositional commitment, spiritual condition
  • Asghar Molaei * Pages 157-189
    The rule of la-haraj is one of the facilitative jurisprudence rules in Islamic jurisprudence and one of its practical fields is urban life issues. Harassment and hardship in the city can manifest in physical, mental, social and financial forms. The study of this rule in urban life includes issues such as  difficulty in commuting due to long distances, lack of pedestrian orientation, traffic disruption, lack of public transportation, difficulty of using spaces for disabled people, noise pollution, congestion, urban floods. The results of the research show that in the Islamic city, the ground for the implementation of divine commandments should be provided and the planning and measures should provide the comfort and peace of Muslims. In the Islamic city, urban problems should be anticipated and taken into account in the process of urban planning, design and management. The application of this rule can have results in facilitating commuting, especially for the underprivileged, the efficiency and comfort of using urban furniture, transit spaces, access and stopping, etc. Also, the ease and well-being mentioned should be a specific achievement for all ages, social groups such as women, children, elderly, etc.
    Keywords: rule of la-harj, islamic city, urban life, urban issues, Urban Spaces, ease of living in the city
  • Mirza Mohammad Vaezi, Seyyed Mohammad Taghi Ghobuli Darafshan *, Mohammad Taghi Fakhlai Pages 191-209

    Recognizing criteria of aham in tazahom chapter is one of the valuable topics that have not been accurately identified and verified so far. In this article, attention has been paid to one of the criteria of preference in the recognition of aham, the origin and source of which is the consideration and assertions of the holy law; That is, the priorities of those who use Sharia'h texts from the perspective of preference. In a descriptive and analytical research, after stating the proof of the rule of aham and mohem( the matter which is important) the priority of determination over takheer (adopting either one) in possible mohem, the method of reconciling some conflicting traditions in determining the mohem is mentioned, and finally in the conflict between some of the rulings according to the verses and traditions showing preference as a definite or possible morajah (prioritizing reasons) of aham, the position of concrete and practical criteria such as strengthening the foundations of religion, paying attention to the quality of the motezahem (conflicting reason), confronting of the rights and getting rid of the corrupt when in doubt have been identified. Despite this, it is clear that in order to determine the definite or possible aham, the mind must observe all the criteria and their kasr and enkesars, and by considering the condition of tazahom, reach the definite or probable aham.

    Keywords: the important, the more important, criterion of importance, prioritizing reason of conflict, verses showing preference, traditions showing preference
  • Alireza Hodee, Javad Soltani Fard *, Ahmad Mohammadi, Hossein Soltani Fard Pages 211-234
    The mosbet principle is an usuli debate with many functions, which most of the late usulists have raised in the considerations of the principle of estes'hab, and they have disagreed about its validity. mostashab can have non-Shari'ah (rational or normal) requirements with it, which proving  each of these external matters depends on the validity of the mosbet principle. The opposing point of view of the validity of mosbet principle ​​is that only direct Shari'ah matters can apply to mostahab.Usulists do not even agree with each other in defining the mosbet principle; Therefore, before any discussion about the validity of the mosbet principle, it is necessary to define its conceptual limits precisely and after verifying the most important definitions in this field, a comprehensive definition of the said principle should be provided. Using the analytical method, this research achieves these findings that firstly, along with rational and normal media, accidental media can also be included among the mosbets of mostashab; Secondly, in the process of the mosbet principle, in addition to the subject, mostas'hab can be a ruling, both taklifi and vaz'iee; Thirdly, the application of the mosbet principle is basically not exclusive to estes'hab, and this principle can apply to other non-verbal principles as well.
    Keywords: Mosbet principle, Principles of Mosbet, Mosbets of principls, Mosbets of estshab, Ratiional, normal requirements of esteshab