فهرست مطالب

مجله پژوهش های مکانیک ماشین های کشاورزی
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احسان هوشیار*، محمود محمودی، اشکفتکی صفحات 1-7

    در بین فعالیت های کشاورزی، کار و رانندگی با تراکتورهای کشاورزی در شرایط باز محیطی بسیار سخت بوده و باعث ایجاد خستگی و فرسودگی های خاص خود می شود. هدف مطالعه حاضر، بررسی سطح رضایت شغلی و سلامت روان رانندگان تراکتورهای کشاورزی به همراه میزان امیدواری ایشان در شرایط آب و هوایی گرم جهرم بود. رانندگان تراکتور منطقه جهرم فارس جامعه آماری را تشکیل دادند که از بین آنها تعداد 115 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسش نامه های مختلف سنجش مقیاس رضایت شغلی، سلامت روان و میزان امیدواری جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار 18/ SPSS و آزمون u من ویتنی استفاده شد (05/0 =α). نتایج نشان داد که اکثر شاخص های امیدواری، سلامت روان و رضایت شغلی در بین افراد میانسال (50-35 سال) از وضعیت بهتری نسبت به افراد جوان و مسن برخوردار است. یکی از دلایل این امر می تواند وجود درآمد بیشتر در بین این افراد باشد. تحلیل رگرسیون نشان داد که درآمد با رضایت شغلی بخصوص در بین گروه جوان رابطه مثبت و معناداری دارد. در بین گروه های سنی مختلف و همچنین سوابق کاری مختلف تفاوت معناداری در میزان امیدواری و رضایت شغلی مشاهده شد (05/0 > p)؛ اما بین رانندگان تراکتور در مقیاس سلامت روان هیچگونه تفاوتی وجود نداشته و تمامی گروه ها در وضعیت سالم هستند (05/0 < p). با توجه به سطح مناسب امیدواری و سلامت روان رانندگان بایستی از طریق افزایش سطح درآمد به افزایش رضایتمندی شغلی آنها کمک گردد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، سطح درآمد، رانندگان تراکتور، رضایت شغلی
  • حسن غفوری* صفحات 9-18
    استفاده از مواد متخلخل درون خشک کن های آب گرم به دلیل اینکه موجب افزایش انتقال حرارت می شوند، بصورت کاربردی در صنایع مورد استفاده قرار می گیرند. در این موارد، عملکرد گرمایی کانال های حرارتی به مقدار زیادی تحت تاثیر چیدمان مواد متخلخل در داخل کانال است. لذا هدف از این تحقیق که به روش شبیه سازی توسط نرم افزار Ansys Fluent 16 انجام شد، بهبود انتقال حرارت در خشک کن های آب گرم با استفاده از هندسه های جدید مواد متخلخل است. برای این منظور، اثر 5 نوع هندسه مختلف برای ماده متخلخل (با حجم های مساوی) در 5 ارتفاع بی بعد مختلف فوم فلزی (1، 8/0، 6/0، 4/0 و2/0) و اثر دو قطر منافذ مختلف (1/0 و 05/0 سانتی متر) بر روی شاخص های هیدرودینامیکی و انتقال حرارت جریان از جمله عدد میانگین ناسلت و پارامتر ارزیابی عملکرد (PEC) بررسی شد. ماده متخلخل از جنس آلیاژی از آلومینیوم با ضریب هدایت حرارتی W/m2K 40 و تخلخل برابر با 95/0 در یک سینی حرارتی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که قرارگیری مواد متخلخل درون سینی حرارتی موجب افزایش عدد ناسلت و در نتیجه انتقال حرارت گردید. همچنین افزایش قطر منافذ در فوم های فلزی موجب افزایش عدد ناسلت شد. بیشترین عدد PEC مربوط به حالتی بود که قطر منافذ برابر با 1/0 سانتی متر و ارتفاع بدون بعد مواد متخلخل برابر با 2/0 است.
    کلیدواژگان: خشک کن آب گرم، ماده متخلخل، انتقال حرارت، دینامیک سیالات محاسباتی
  • رضا اسفنجاری کناری، مهدی خانی*، سید حسین پیمان صفحات 19-31

    هدف مطالعه حاضر، تجزیه و تحلیل کارایی و نسبت شکاف فناوری مزارع برنج شهرستان رشت می‏باشد. برای انجام تحقیق از اطلاعات 531 کشاورز استفاده شده است. این اطلاعات در سال 1397 با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای متناسب با حجم جامعه به دست آمد. به منظور اجتناب از اریب ناشی از مطالعه کشاورزان دارای صفات و رفتارهای تصمیم گیری متفاوت، مزارع نمونه با استفاده از تحلیل خوشه ای و بر حسب اندازه به سه گروه کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم شدند. در این مطالعه جهت برآورد کارایی فنی نسبت به مرز گروهی، از مدل تحلیل پوششی داده ها (DEA) استفاده شد و برای برآورد نسبت شکاف فناوری(TGR) از روش فرامرزی(Metafrontier) استفاده شده است. نتایج نشان داد که متوسط کارآیی فنی گروهی بهره برداران مزارع کوچک 2/85 درصد، برای بهره برداران مزارع متوسط 3/88 درصد و در مزارع بزرگ 1/89 درصد می باشد. یعنی این واحد ها با به کار بردن میزان مشخصی از نهاده های تولید، به طور متوسط به ترتیب حدود 85 درصد، 88 درصد و 89 درصد مقدار محصولی را تولید می کنند که با استفاده از میزان نهاده فعلی و سطح فناوری موجود می توانست تولید شود. افزون بر این، نتایج حاصل از تخمین کارایی فنی نسبت به تابع فرامرزی نشان داد که شکاف فنی بین بهترین کشاورز و سایر کشاورزان در گروه مزارع بزرگ حداقل و در گروه مزارع کوچک حداکثر بوده است. نسبت شکاف فناوری برای سه گروه فوق به ترتیب 80/0، 82/0 و 90/0 می باشد. یعنی مزارع بزرگ عملکرد تکنیکی بهتری دارند و دارای نسبت شکاف فناوری بالاتری در مقایسه با مزارع کوچک و متوسط می باشند.

    کلیدواژگان: نسبت شکاف فناوری، مدل فرامرزی، تحلیل پوششی داده ها، شهرستان رشت
  • سید احمد مرتضوی باباحیدری، رحیم ابراهیمی*، علی ملکی صفحات 33-39
    انرژی های تجدیدپذیر به علت عدم آلودگی محیط زیست یک جایگزین اصلی برای سوخت های فسیلی در نظر گرفته می شود. در بین انرژی های تجدیدپذیر، انرژی خورشید یکی از انرژی هایی است که می تواند انرژی مورد نیاز ما را تامین نماید. استخر خورشیدی گرادیان نمکی یک روش موثر برای جمع و ذخیره پرتوهای خورشید است که می تواند یک جایگزین جذاب نسبت به سیستم های فتوولتایی برای استفاده در ابزارهای که با اختلاف دمای پایین کار می کنند باشد. این نوع از استخرها با مخلوطی از آب و نمک پر شده و تشکیل سه لایه ی در استخر، لایه ی جابجایی فوقانی، لایه ی بدون جابجایی و لایه ی جابجایی پایینی را می دهد. یک مجموعه ی آزمایشگاهی برای مشاهده رفتار استخر خورشیدی گرادیان نمکی ساخته شد. پارامترهای همچون مقدار دما و شوری در آب استخر خورشیدی به عنوان بخشی از نگهداشت و پایایی استخر اندازه گیری شدند. نتایج به طور قابل توجه ای نشان از وجود سه لایه در استخر را می دهد. ماکزیمم دمای 4/31 درجه سلسیوس در استخر خورشیدی ساخته شده در شهرکرد بدست آمد.پارامترهای همچون مقدار دما و شوری در آب استخر خورشیدی به عنوان بخشی از نگهداشت و پایایی استخر اندازه گیری شدند. نتایج به طور قابل توجه ای نشان از وجود سه لایه در استخر را می دهد. ماکزیمم دمای 4/31 درجه سلسیوس در استخر خورشیدی ساخته شده در شهرکرد بدست آمد.
    کلیدواژگان: انرژی خورشیدی، دما، ذخیره انرژی، شهرکرد
  • داود مومنی* صفحات 41-47

    کشت های گلخانه ای یکی از روش های تولید در کشاورزی است که وابستگی زیادی به انرژی دارند؛ بنابراین بهبود بازده مصرف سوخت در سامانه های گرمایشی گلخانه ها، تاثیر خوبی بر انرژی مصرفی بخش گلخانه در کشور و کاهش آلاینده های محیط زیست خواهد داشت. در این مطالعه برای تعیین بازده مصرف سوخت سامانه های گرمایشی متداول در گلخانه ها، داده برداری در شش گلخانه ی تولید محصولات سبزی و صیفی در شهرستان چهارباغ استان البرز انجام شد. بدین منظور در ابتدا ظرفیت سامانه ی گرمایشی محاسبه شد. سپس با استفاده از آمار هواشناسی بلندمدت، نمودار تناسب اقلیمی رسم گردید تا مدت زمان روشن بودن سامانه مشخص گردد. تعیین بازده احتراق با روش غیرمستقیم و بر پایه اندازه گیری گازهای احتراق شامل کربن-مونواکسید، اکسیژن، کربن دی اکسید، هیدروکربن های سوخته نشده و اکسیدهای نیتروژن انجام شد. همچنین ابعاد و نحوه نصب دودکش در این گلخانه ها بررسی شد. به منظور تحلیل نتایج، تصاویر حرارتی در گلخانه ها نیز ثبت گردید. نتایج نشان داد که گلخانه های احداث شده در مناطق داده برداری شده در استان البرز به 6 ماه گرمایش نیاز دارند تا تولید مطلوب در آن ها صورت گیرد. انتخاب ظرفیت مشعل در سامانه ی گرمایشی بدون توجه به نیاز گرمایشی گلخانه صورت گرفته و میانگین بازده مشعل های بکار رفته در گلخانه ها، 85 درصد بود. بررسی وضعیت آلایندگی سامانه های گرمایشی نیز نشان داد که درصد آلودگی کربن مونواکسید و کربن دی اکسید در گلخانه های استان البرز به ترتیب 06/0 و 085/3 درصد بود. در خصوص هیدروکربن های سوخته نشده و اکسیدهای نیتروژن نیز گلخانه های استان البرز، شاخص 1/9 و 36/13 پی پی ام را شامل می شد. وضعیت اکسیژن خروجی از سامانه های گرمایشی نیز 173/23 درصد بود. بررسی فنی سامانه های گرمایشی نصب شده در این مناطق و تصاویر حرارتی ثبت شده نشان داد که عواملی مانند بکارگیری سامانه های گرمایشی غیراستاندارد، نصب نادرست آن ها در گلخانه و استفاده از گلخانه های غیراستاندارد از مهمترین عوامل ایجاد این آلاینده ها بودند.

    کلیدواژگان: گلخانه، سامانه گرمایشی، گازهای آلاینده، محیط زیست
  • پرستو سلیمانی گرمابکی، رضا طباطبائی کلور*، پوریا بی پروا، مجید ذبیح زاده صفحات 49-59

    اتیلن، با فرمول شیمیایی C2H4 که هورمون پیری نام دارد، علاوه بر اینکه می تواند موجب رسیدگی میوه شود گاهی نیز منجر به افت کیفیت بسیاری از میوه ها از جمله سیب می شود. در این تحقیق، تاثیر استفاده از چهار نوع جاذب اتیلن که به صورت ورقه های کاغذی با پوشش های زیولیت، بایوچار، نانوکلی و LDH (هیدروکسیدهای دولایه ای) آماده شده بود بر عمر نگهداری و خصوصیات کیفی سیب بررسی شد. به منظور بررسی میزان تخلخل حفرات کاغذهای جاذب نام برده، آنالیز های BET و SEM انجام گرفت. نتایج این آزمون ها نشان داد هر چهارکاغذ دارای ذرات متخلخل بوده و توانایی جذب گاز را دارند. همچنین، جهت بررسی ماندگاری و خصوصیات کیفی سه عدد سیب و سه گرم از هر جاذب به همراه تیمار شاهد درون بسته های از جنس پلی وینیل قرار داده شد و با دستگاه وکیوم بسته بندی شده و درون یخچال نگهداری شدند. خصوصیات کیفی این سیب ها شامل درصد کاهش وزن، مقدار مواد جامد محلول(TSS)، اسیدیته قابل تیتراسیون (TA)، سفتی بافت میوه ها و pH، تا پایان روز 35 انبارمانی، هر 7 روز اندازه گیری شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از طرح آماری کاملا تصادفی بر پایه ی آزمون فاکتوریل در سه تکرار و نرم افزار آماری SPSS استفاده شد. مقایسه میانگین ها حاکی از آن است که پس از 35 روز نگهداری، جاذب زیولیت بهترین نتیجه را در حفظ خصوصیات کیفی و افزایش زمان ماندگاری دارد. کم ترین کاهش وزن (74/0 درصد)، بیش ترین سفتی بافت میوه (1/2 N/m2)، کم ترین مقدار TSS (2/14 درصد)، کم ترین کاهش در میزان TA (17/0) و مقدار pH (53/4)، برای تیمار زیولیت به دست آمد. بنابراین استفاده از جاذب های کاغذی به منظور جذب اتیلن از محیط اطراف سیب و در نتیجه افزایش عمر نگهداری آن، تاثیرگذار است اما بیش ترین میزان تاثیر را تیمار زیولیت و سپس تیمار LDH داشته است.

    کلیدواژگان: اتیلن، جاذب، زئولیت، بایوچار، نانوکلی، LDH، سیب
  • منصور زبیری، وحید رستم پور*، عادل رضوانی وند فنائی، علی محمدنیکبخت صفحات 61-67

    محفظه های ته نشینی می توانند در ماشین های برداشت مجهز به سیستم مکش و انتقال پنوماتیکی محصول مانند دستگاه برداشت نخود کارایی داشته باشند. ایجاد نوآوری در ساختار سنتی محفظه های مرسوم تک مکشی و طراحی بهینه این محفظه ها می تواند باعث افزایش بازده ته نشینی محصول و کاهش مصرف انرژی این محفظه ها گردد. در این مطالعه با مقایسه یک محفظه مرسوم تک مکشی و یک طرح نوآورانه شامل محفظه مرسوم تک مکشی مجهز به دو مکنده جانبی کمکی، تاثیر وجود مکنده های جانبی بر روی بازده ته نشینی و دبی هوای مورد نیاز محفظه ارزیابی شد. همچنین برای درک عمیق تر تغییرات اتفاق افتاده، نحوه توزیع سرعت جریان هوا در داخل محفظه، افت فشار در داخل محفظه و مسیر حرکت غلاف ها بررسی شد. از سرعت سنج سیم داغ و فشار سنج برای اندازه گیری سرعت و فشار جریان هوا در نقاط مختلف محفظه استفاده شد. محفظه از جنس پلکسی گلس ساخته و برای مسیریابی غلاف های نخود از روش عکس‎برداری سریع استفاده شد. نتایج نشان داد که استفاده از مکنده های جانبی کمکی، بازده ته نشینی غلاف ها را 14/7% افزایش داد و به مقدار 94/7% رساند. همچنین دبی هوای مورد نیاز محفظه 35/7% کاهش یافت. افت فشار داخلی محفظه نیز کاهش پیدا کرد.

    کلیدواژگان: بازده، مکنده های جانبی، محفظه ته نشینی، نخود
  • محسن دهقانی دیرانلویی*، عباس خمسه صفحات 69-81

    پذیرش فناوری های نوین همواره یکی از مهمترین دغدغه های متخصصان حوزه های مختلف بوده است. اگرچه پیشرفت سریع فناوری در افزایش بهره وری موثر است، با این حال چالش های مربوط به پذیرش فناوری نوین توسط جامعه هدف، از جمله مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد. فناوری های الکترونیکی یکی از مهمترین حوزه هایی هستند که می تواند تاثیر قابل توجهی بر صنعت کشاورزی داشته باشند که علیرغم انجام پژوهش های بسیار در تایید کارایی آنها، سطح پذیرش آنها در حد قابل قبولی قرار نگرفته است. هدف این پژوهش شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر در پذیرش فناوری در حوزه کشاورزی می باشد و افراد نمونه از جامعه آماری پژوهش شامل 50 نفر از متخصصان فعال در شرکت های کشاورزی از جمله آستان قدس رضوی، کشت و صنعت جوین، شرکت کشاورزی باران، شرکت کشاورزی بینالود و شرکت تعاونی روستایی بهار می باشند. در این پژوهش به ارایه مدل و شناسایی عوامل موثر در پذیرش فناوری های نوین و همچنین تحلیل عاملی آنها با استفاده از نرم افزار Smart PLS و رتبه بندی این عوامل با FANP پرداخته شده است. براساس نتایج بدست آمده از این پژوهش، عوامل فرهنگ پذیرش، عوامل اقتصادی، آموزش و ترویج، کارایی و ویژگی های فردی به ترتیب در رتبه اول تا پنجم قرار گرفتند. لذا استفاده از قدرت اجتماعی دولت، ارایه تسهیلات دولتی، سرمایه گذاری در مسایل آموزشی و ترویجی از مهمترین عواملی هستند که می توانند زمینه تبدیل کشاورزی سنتی به صنعتی را فراهم کنند. بنابراین نوع سیاست گذاری های دولت میتواند تاثیر مستقیمی بر افزایش پذیرش فناوری از سوی کاربران حوزه کشاورزی و در نتیجه رونق این حوزه داشته باشد.

    کلیدواژگان: فناوری، فرآیند تحلیل شبکه ای فازی، مدل پذیرش فناوری، صنعت کشاورزی، نوآوری، فرهنگ پذیرش
  • بهنام سپهر، حسین حاجی آقا علیزاده* صفحات 83-93
    به منظور بررسی شش نوع کارنده برای کشت نخود، آزمایشی با استفاده از کرت های نواری در قالب یک طرح با بلوک های کاملا تصادفی و با چهار تکرار در سال زراعی 401-1400 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا همدان به اجرا درآمد. در این طرح، پارامترهای درصد شکستگی، عمق کاشت، یکنواختی توزیع، ریزش بذر، درصد سبز شدن بذور و ظرفیت موثر مزرعه ای اندازه گیری شد. ماشین کاشت در عرض کاری 5/1 متر با دو عامل سرعت پیشروی و نوع کارنده موردبررسی قرار گرفت. سرعت پیشروی در دو سطح 4 و 6 کیلومتر بر ساعت و نوع کارنده در شش سطح V قلمی، U شکل، T وارون، V شکل دو بشقابی، صلیبی و لاله ای شکل آزمایش شدند. هدف کلی از انجام این پژوهش، معرفی بهترین کارنده برای کشت نخود برای ماشین آلات کشت مستقیم در ایران، توسعه دانش فنی کاربرد برخی روش های کاشت، معرفی موزع جدید که میزان شکست را کاهش می دهد و حذف روش های سنتی گذشته بود. نتایج نشان داد که کارنده صلیبی در چهار پارامتر مطالعه شده نسبت به سایر کارنده ها برتری معناداری در سطح 5% دارد. کارنده صلیبی در مقایسه با پنج نوع کارنده دیگر موجب افزایش ضریب یکنواختی عمق کاشت به میزان 7%، یکنواختی فواصل طولی بذر به مقدار 23% و درصد سبز شدن به مقدار 3/2% نسبت به سایر کارنده ها شد. همچنین افزایش سرعت پیشروی تاثیر معنادار بر پارامترهای درصد شکستگی، ضریب یکنواختی عمق کاشت و ضریب یکنواختی فواصل طولی بذر، نداشت ، اما موجب کاهش معنادار درصد سبز شدن بذور و افزایش معنادار ظرفیت مزرعه ای شد.
    کلیدواژگان: آرایش کاشت، بذر، کارنده، ماشین رایزبد، نخود
  • عباس حیدری ورنامخواستی، حسن غفوری* صفحات 95-107
    خشک کن های گلخانه ای نور خورشید را مستقیما از طریق پوشش شفاف روی سقف سازه گلخانه جذب می کنند. جذب تابش خوشید در این خشک کن ها فقط از سمتی که تابش خورشید وجود دارد، انجام می شود و امکان جذب تابش خوشید از سمت مقابل وجود ندارد. هدف از این تحقیق، استفاده از کلکتور سهموی خورشیدی برای انعکاس نور خوشید در طرف دیگر خشک کن است تا بازده ی خشک کن افزایش یابد. برای این منظور، اثر استفاده از کلکتور خوشیدی سهموی خطی و سهموی نقطه ای و اثر شدت تابش خورشید به نمایندگی از ساعات مختلف روز و ماه در شهر اصفهان، روی سرعت و دمای هوای داخل محفظه چهار نوع خشک کن گلخانه ای متداول به روش دینامیک سیالات محاسباتی ارزیابی گردید. رفتار جریان هوای گرم داخل خشک کن با استفاده از نرم افزار تجاری ANSYS fluent 18 شبیه سازی شد. خلاصه نتایج بدست آمده نشان داد که استفاده از کلکتور خورشیدی در خشک کن های گلخانه ای، باعث افزایش سرعت و دمای هوای داخل خشک کن شد. اگر چه کلکتور سهموی نقطه ای نسبت به کلکتور سهموی خطی، نقاط داغ موضعی بیشتری در خشک کن ایجاد کرد ولی کلکتور سهموی خطی نسبت به کلکتور سهموی نقطه ای، سرعت و دمای یکنواخت تری ایجاد کرد. در مجموع در بین خشک کن های شبیه سازی شده، خشک کن نوع چهارم با کلکتور سهموی خطی، بهترین عملکرد را دارا بود.
    کلیدواژگان: خشک کن گلخانه ای، کلکتور خورشیدی سهموی، محصولات کشاورزی، دینامیک سیالات محاسباتی
|
  • Pages 1-7

    Among agricultural activities, working and driving with farm tractors in open weather is very hard and lead to fatigue and especial burnout. The objective of this study was to evaluate the job satisfaction and mental health of farm tractor drivers besides their hope in different weather conditions of Fars province. From tractor drivers in the central region of Fars, 115tractor drivers were selected as the statistical sample. The required information was gathered via different questionnaires related to job satisfaction, mental health, and hope. To analyze the data, we used SPSS/18 and Mann-Whitney U test (α= 0.05). The results showed that the indicators of hope, mental health and job satisfaction of medium age people were higher than those of in young and older people. One of the reasons for this result is that medium age people had a higher range of income. The regression analysis showed a positive and significant relationship between income and job satisfaction for young people. There were significant differences in the hope and job satisfaction between different ages and working experiences (P<0.05), but there was no difference in the mental health of a different group of drivers (P>0.05). Considering the drivers' suitable level of hope and mental health, their job satisfaction should be improved by increasing income levels.

    Keywords: Income level, Job satisfaction, Mental health, Tractors drivers
  • Pages 9-18
    The porous materials in hot water dryers are used in industry because they increase heat transfer. In these cases, the thermal performance of the heat channels is greatly influenced by the arrangement of the porous material inside the duct. Therefore, the aim of this study, which was performed by simulation method by Ansys Fluent 16 software, is to improve heat transfer in hot water dryers using new geometries of porous materials. For this purpose, the effect of 5 different types of geometry for porous material (with equal volumes) at 5 different dimensional heights of metal foam (1, 0.8, 0.6, 0.4, and 0.2) and the effect of two different pore diameters (0.1 and 0.05 cm) were evaluated on the  hydrodynamic and heat transfer indices including average Nu number and performance evaluation criteria (PEC). The porous material was considered aluminum alloy with a thermal conductivity of 40 W / m2K and a porosity of 0.95 throws a thermal sink. The results showed that using porous materials in the heat channel increased the Nu number and heat transfer. Also, increasing the pore diameter in porous materials increased the Nu number. The highest PEC number was related to the case where the pore diameter and the height of the porous material are equal to 0.1 and 0.2 cm, respectively.
    Keywords: Computational Fluid Dynamics, Heat transfer, Hot water dryer, Porous material
  • Pages 19-31

    This study aims to analyze the efficiency and technological gap ratio of rice fields in Rasht. Data from 531 farmers were used for the research. This information was obtained in 2018 using the cluster sampling method proportional to the size of the population. The sample farms were divided into small, medium, and large groups using cluster analysis to avoid the bias caused by differences in farmers' characteristics and decision-making behaviors. In this study, the data envelopment analysis (DEA) model was used to estimate the technical efficiency relative to the group boundary, and the metafrontier method was used for estimating the technological gap ratio (TGR). The results showed that the average group technical efficiency for small, medium, and large farms was 85.2%, 88.3%, and 89.1%, respectively. In other words, using a certain amount of production inputs, these units produce, on average, about 85%, 88%, and 89% of the amount of products that could be produced using the current amount of input and the available technology level. In addition, estimating the technical efficiency based on the metafrontier function showed that the technical gap between the best farmer and other farmers was minimum in the large farm group and was maximum in the small farm group. The technological gap ratio for the above three groups is 0.80, 0.82, and 0.90, respectively. Therefore, large farms have better technical performance and a higher technological gap ratio than small and medium farms.

    Keywords: Data Envelopment Analysis, Technological gap ratio, Metafrontier model, Rasht county
  • Ali Maleki Pages 33-39
    Renewable energies have become a popular alternative to fossil fuels as they can avoid environmental pollution such as air pollution. One of the renewable energies that can be harnessed to meet our energy needs is solar energy. Salinity gradient solar ponds are an effective way to collect and store solar radiation, making them an attractive alternative to photovoltaic systems for applications requiring low-grade heat. The pond is filled with salt and water to form three zones: upper, non-convective, and lower convective zones. An experimental unit is constructed to observe the behavior of a salinity gradient solar pond. The parameters, such as temperature and salinity value of water in the solar pond, are examined as part of the maintenance and stability of the pond. Results showed the existence of the three zones in the pond fruitfully. The highest temperature of the solar pond to be built in Shahr-e-kord was 31.4°C.
    Keywords: Solar Energy, Store energy, Shahr-e-kord, temperature
  • Pages 41-47

    Greenhouse culture is one of the agriculture sector's production methods that is highly dependent on energy. Therefore, if the efficiency of greenhouse heating systems is improved, it will have sound effects on the energy consumption of the greenhouse sector in the country. In this study, to determine the efficiency of fuel consumption of conventional heating systems in greenhouses, data were taken in 6 greenhouses in Alborz province. For this purpose, the thermal requirements of greenhouses were calculated. Then climate suitability graphs were drawn. For determining fuel efficiency, in addition to recording thermal images in the greenhouse, the status of exhaust gases such as CO, CO2, HC, O2, and NOx was recorded in the greenhouse. The results showed that the greenhouses in Alborz province need to heat for 6 months. The average efficiencies of the burners used in the greenhouses were 85%. The pollution of heating systems in these areas also showed that the percentage of CO and CO2 gases were 0.06 and 3.085 in greenhouses, respectively. HC and NOx pollutants were 9.1 and 13.36 ppm, respectively. Factors such as using non-standard heating systems and improper installation of heating systems were the most important factors in creating these pollutants.

    Keywords: Environment, Greenhouse, Heating system, Pollution gases
  • Pages 49-59

    Ethylene, with the chemical formula C2H4, is called the aging hormone; in addition to being able to ripen the fruit, it sometimes leads to a decline in the quality of many fruits, including apples. This study examines the effect of four types of ethylene adsorbents prepared in paper sheets with zeolite, biochar, nano clay, and LDH (bilayer hydroxides) coatings on the shelf life and quality characteristics of ―Red delicious‖ apples were investigated. BET and SEM tests were performed to evaluate the porosity of the absorbent paper cavities. The results of these tests showed that all four papers have porous particles and are capable of absorbing gas. Also, to evaluate the durability and quality characteristics, three apples and three grams of each adsorbent were placed in polyvinyl packages along with the control treatment, sealed with a vacuum device, and stored in the refrigerator. Qualitative characteristics of these apples, including weight loss percentage, soluble solids content (TSS), titratable acidity (TA), fruit firmness, and pH were measured every 7 days until the end of 35 days of storage. A completely randomized statistical design based on the factorial test in three replications and SPSS statistical software were used to analyze the data. A comparison of means shows that after 35 days of storage, zeolite adsorbent has the best results in maintaining quality characteristics and increasing shelf life. Minimum weight loss (0.74%), highest fruit firmness (2.1 N / m2 ), lowest TSS (14.2%), lowest TA (0.17), and pH (4.53) were obtained for zeolite treatment. Therefore, using paper adsorbents to absorb ethylene from the environment around the apple and thus increase its shelf life is effective, but the zeolite treatment and then LDH treatment were the most effective.

    Keywords: Absorbers, Apple, biochar, Ethylene, LDH, Nanoclay, Zeolite
  • Pages 61-67

    Sedimentation chambers can be used in harvesters equipped with a suction and pneumatic conveying system, such as a chickpea harvester. Innovation in the traditional structure of conventional single-suction chambers and optimal design of these chambers can enhance the product sedimentation efficiency and decrease the energy consumption of these chambers. In this study, the effect of side fans on the sedimentation efficiency and airflow required by comparing a conventional single-suction chamber and an innovative design including a conventional single-suction chamber equipped with two lateral fans was evaluated. Also, the air velocity distributions, pressure inside the chamber, and the pods movement path were investigated for a comprehensive understanding of the variations. A hot wire anemometer and differential pressure gauge were used to measure the velocity and pressure of airflow in different parts of the chamber. The chamber was made of Plexiglas, and a fast imaging method was used to navigate the pea pods. The results showed that using auxiliary fans enhanced the sedimentation efficiency by 14.7% and reached 94.7 %. Moreover, the required chamber airflow was decreased by 35.7%. The internal pressure drop of the chamber was reduced.

    Keywords: Auxiliary fans, Chickpeas, efficiency, Sedimentation chamber
  • Pages 69-81

    Adopting new technologies has been one of the most important concerns of experts in variousfields from the past until now. Although the rapid advancement of technology is effective inincreasing productivity, the challenges of accepting new technology by the target communitymust also be considered. Electronic technologies are one of the most important things that cansignificantly impact the agricultural industry. Despite many types of research for confirmingtheir effectiveness, the level of acceptance has not been acceptable. This study aims toidentify and rank the factors affecting the adoption of technology in agriculture, and thestatistical population includes 50 active experts in agricultural companies. This studyidentified and ranked the effective factors in accepting new technologies by presenting amodel. Also, software Smart PLS has been used for factor analysis, and method FANP hasbeen used for ranking the indicators. Based on the results, the factors of acceptance culture,economic factors, education and promotion, efficiency, and individual characteristics wereranked first to fifth, respectively. Therefore, using the social power of the government,providing government facilities, and investing in educational and extension issues are themost important factors that can provide the basis for turning traditional agriculture intoindustry.

    Keywords: Acceptance culture, Agricultural industry, Fuzzy network analysis process, Innovation, Technology, Technology acceptance model
  • Hosein Haji Agha Alizadeh * Pages 83-93
    To study six types of planters for chickpea cultivation, an experiment was performed using strip plots in the form of a design with completely randomized blocks with four replications in the 2021-2022 crop year in the research farm of Bu-Ali-Sina University in Hamadan. In this plan, the parameters of fracture percentage, planting depth, uniformity of distribution, seed fall, seed germination percentage, and effective field capacity were measured. The planting machine was examined in a working width of 1.5 meters with two factors progress speed and type of planter. The forward speed was tested at two levels of 4, and 6 km/h, and the type of planter were tested at six levels: V-shaped, U-shaped, inverted T, V-shaped, two-plate, crossshaped, and tulip-shaped. The overall purpose of this study was to introduce the best planter for growing chickpeas for direct sowing machines in Iran, to develop technical knowledge of the application of some planting methods, to introduce new distributions that reduce failure rates, and to eliminate traditional methods of the past. The results showed that the crusader has a significant advantage at the level of %5 in the four parameters studied. Compared to the other five types of planters, cross-planting increased the uniformity of planting depth by %7, uniformity of seed length distances by %23, and germination percentage by %2.3 compared to other planters. Also, increasing the growth rate did not significantly affect the parameters of fracture percentage, uniformity of planting depth, and uniformity of seed longitudinal distances but caused a significant decrease in seed germination percentage and a significant increase in field capacity.
    Keywords: Chickpea, Planter, Planting arrangement, Raised bed machine, Seeds
  • Pages 95-107
    Greenhouse dryers absorb sunlight directly through the transparent coating on the roof of the greenhouse structure. Absorption of pleasant radiation in these dryers is done only from the side where there is sunlight, and it is not possible to absorb pleasant radiation from the opposite side. The purpose of this study is to use a solar parabolic collector to reflect pleasant light on the other side of the dryer to increase the dryer efficiency. For this purpose, the effect of using linear parabolic and point parabolic pleasant collectors and the effect of solar radiation intensity, representing different hours of the day and month in Isfahan, on the speed and temperature of the air inside the chamber of four types of  common greenhouse dryers were evaluated by computational fluid dynamics method. The behavior of hot air flow insidethe dryer was simulated using ANSYS fluent 18 commercial software. The results showed that using solar collectors in greenhouse dryers increased the speed and temperature of the air inside the dryer. Although the point parabolic collector created more localized hot spots in the dryer than the linear parabolic collector, the linear parabolic collector produced a more uniform speed and temperature than the point parabolic collector. Overall, the fourth type ofdryer with a linear parabolic collector had the best performance among the simulated dryers.
    Keywords: Computational fluid, Dynamics, Greenhouse dryer, Parabolic solar collector, Simulation