فهرست مطالب

بررسی مسائل اقتصاد ایران - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1400)

مجله بررسی مسائل اقتصاد ایران
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمیرا اجتهادی، محمد علی ابوترابی*، حمیدرضا ششجوانی صفحات 1-36

    چرا درآمد هنرمندان نسبت به همتایان‎شان پایین‏ تر است؟ این مساله از مباحث محوری در ادبیات علم اقتصاد فرهنگ است. زیرساختارها که روابط میان نیروهای بازار را شکل می ‏دهند، نقشی کلیدی در تعیین سطح توسعه ‏یافتگی بازار، و در نتیجه، میزان درآمد شاغلان دارند. این پژوهش، با هدف بررسی اثر این زیرساختارها بر درآمد خوش‏نویسان شهر مشهد، چارچوبی سبک‏ وار برای زیرساختارهای بازار هنر در قالب شش ستون محیط نهادی، محیط کسب و کار، جانب عرضه، جانب تقاضا، ساختار بازار و دسترسی به بازار، پیشنهاد می‏ دهد. با استفاده از روش تجزیه مولفه‏ های اصلی، شاخص چندبعدی وضعیت هر ستون استخراج شده است. نتایج برازش‏ های روش حداقل مربعات معمولی، نشان می‏ دهد در کنار «نزدیکی به مراکز تصمیم‏ گیری» و «اکسپوها»، همان‏ گونه که ادبیات علم اقتصاد فرهنگ تاکید زیادی بر آن دارد؛ «چندشغلگی» اثر مثبت معنی‏ داری بر درآمد هنری دارد. با این‏حال، یافته ‏های عمیق ‏تر این پژوهش نشان می‏ دهد در صورت رعایت کامل قوانین «کپی‏ رایت»، کاهش «بی ‏ثباتی قوانین و مقررات» در بخش فرهنگ، برخورداری از یک «نظام توزیع» متشکل، کاهش «هزینه ‏های تاسیس کسب و کار»، افزایش «سهم سفارش ‏های دولتی» برای خرید محصولات هنری، موجب می‏ شود که تخصیص نسبی زمان کار هنرمندان خوش‏نویس، بین فعالیت هنری و غیر هنری، به نفع فعالیت تخصصی هنری تغییر کند. به علاوه، هر چه هنرمندان درآمد روانی بالاتری از هنر کسب می‏ کنند، تمایل بیش‏تری به چندشغلگی و انتقال بخشی از درآمدهای مشاغل دیگر به حرفه اصلی خود دارند.

    کلیدواژگان: زیرساختارها، اقتصاد فرهنگ، بازار کالاها و خدمات، درآمد، چندشغلگی. طبقهبندی JEL: J22، D11، D21، D31، D40، Z11
  • فائزه اسدیان اردکانی*، عاطفه احمدی بیداخویدی صفحات 37-66

    توسعه گردشگری علاوه بر ارزآوری و تسهیل فرایند رشد اقتصادی بر توزیع مجدد ثروت میان ملت های جهان نیز موثر است. امروزه اهمیت گردشگری ادبی به عنوان یکی از اشکال این صنعت افزایش یافته است. با توجه به اهمیت این نوع گردشگری در توسعه اقتصادی کشورها، شناسایی عوامل موثر بر توسعه گردشگری ادبی اهمیت بسیاری دارد.هدف این مطالعه ارایه چارچوبی جامع جهت سطح بندی و درک اثرپذیربودن یا اثرگذاربودن هر یک از عوامل موثر بر توسعه گردشگری ادبی استان یزد است. بدین منظور پژوهشگران در ابتدا با مطالعات کتابخانه ای و نظرخواهی از خبرگان، عوامل موثر بر توسعه گردشگری ادبی را شناسایی و در ادامه این عوامل را با بکارگیری رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری، سطح بندی و تاثیرگذاری و تاثیرپذیری آن ها بر یکدیگر را مشخص کردند. در نهایت این عوامل با استفاده از تحلیلMICMACموردبررسی قرار گرفتند. این پژوهش ازنظر هدف توصیفی و ازنظر نتایج کاربردی است. جامعه ی آماری را خبرگان دانشگاهی و متخصصین فعال در صنعت گردشگری استان تشکیل می دهند. با توجه به یافته های تحقیق «توجه و همکاری مراکز مرتبط به توسعه گردشگری ادبی» و «ایجاد جاذبه های گردشگری ادبی» اساسی ترین عوامل موثر بر توسعه این نوع گردشگری می باشند. این نتایج به سیاست گذاران در تعیین مسیر مناسب تر توسعه گردشگری ادبی در استان کمک می کند.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، اقتصاد گردشگری، گردشگری ادبی، عوامل موثر بر توسعه گردشگری ادبی، مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) طبقه بندی JEL: D83 E29، D91
  • سمانه باقری*، حبیب انصاری سامانی صفحات 67-90

    آلودگی یکی از معضلات قرن حاضر است و کشورها با معاهدات بین المللی سعی در کاهش آلودگی دارند. بر اساس برآورد بانک جهان،  ارزیابی خسارات وارده به محیط زیست ایران، در گزارش هزینه سالیانه تخریب محیط زیست، حدود 5 تا 10 درصد از تولید ناخالص داخلی است. با بررسی گزارش بانک جهانی، ایران جزء کشورهای با انتشار گاز کربنیک بالا است، پس، پژوهش در زمینه انتشار آلودگی اهمیت می یا بد. این پژوهش برای نخستین بار به پیش بینی انتشار گاز کربنیک در ایران و بخش های آلاینده، با روشARIFMA-FIGARCH  در دوره 2017-1971 میلادی پرداخته است. نتایج نشان می دهد، انتشار گاز کربنیک در ایران، بخش های صنعت و خدمات افزایش پیدا خواهد کرد. در سال 2035 میلادی پیش بینی می شود، انتشار گاز کربنیک در کشور به 745876 هزار تن برسد، در بخش صنعت به 18/25 درصد از مصرف سوخت و در بخش خدمات به 89/25 درصد از مصرف سوخت می رسد. برنامه های توسعه، نتوانسته اند میزان انتشار گاز کربنیک را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: پیش بینی، انتشار گاز کربنیک، حافظه بلندمدت، ایران، بخش های آلاینده. طبقه بندیJEL: Q56، Q53، C22، C53
  • سحر توحیدی، امیرحسین مزینی*، حسن حیدری صفحات 71-134

    نظر به وقوع استرس‏ های مالی مکرر در زیربخش‏ های مختلف سیستم مالی ایران، ضرورت طراحی یک شاخص استرس مالی مناسب و اندازه‏گیری و بررسی آثار آن بربخش های مختلف کشور احساس می‏ شود. در مطالعه حاضر، بررسی تاثیر استرس مالی بر رشد بخش ‏های اقتصادی (کشاورزی، صنعت و خدمات) در ایران در دستور کار قرار گرفته است. برای این منظور، از داده‏ های فصلی 1370:1 تا 1396:4 بخش‏های بانکی، بازارهای سهام و ارز استفاده و با بهره‏ گیری از روش تجزیه مولفه‏ های اصلی، وزن‏دهی اعتباری و نیز رویکرد واریانس ناهمسانی شرطی خود توضیح تعمیم یافته نمایی (EGARCH) به برآورد شاخص‏ های قیمتی و مقداری چندبعدی استرس مالی «در داخل» و «در میان» بخش‏های مختلف سیستم مالی (بخش بانکی، بازار سهام و بازار ارز) پرداخته شده است. سپس، تاثیر استرس مالی بر رشد بخشی با استفاده از مدل مارکوف-سوییچینگ بررسی شده است. نتایج حاکی از آن است که با وجود دوره ‏های استرس مالی شدید در ایران در بازه زمانی مورد نظر، تاثیر آن بر رشد بخش ‏های کشاورزی، صنعت و خدمات ناچیز و یا در بیشتر مواقع بی‏ معنی است. به ‏نظر می ‏رسد این نتایج مصداقی است از عدم کارکرد صحیح بخش اسمی و تاثیر نامحسوس آن بر بخش واقعی اقتصاد که ریشه در بانک محور بودن نظام تامین مالی، ناکارایی بازار سرمایه، مداخلات مختلف حاکمیت در بازار پول و سرمایه و... دارد.

    کلیدواژگان: استرس مالی، رشد اقتصادی، رهیافت مارکوف-سوئیچینگ، ریسک سیستمی طبقه بندی JEL: C58، G01، G20
  • رمضان حسین زاده* صفحات 137-157

    تقاضای خانوارها بخش عمده ای از تقاضای نهایی اقتصاد را تشکیل می دهد. بنابراین می تواند اثر عمده ای بر تولید و اشتغال بخش ها داشته باشد. بر این اساس هدف این مطالعه بررسی اثر تغییر ساختار (ترکیب) و حجم مصرف خانوارها در گروه های مختلف درآمدی بر تغییرات اشتغال در بخش های مختلف اقتصادی با استفاده از مدل داده- ستانده بین دو سال 1390 و 1385 می باشد. برای این منظور ماتریس مصرف خانوارها در هر گروه درآمدی به دو ماتریس، یکی ماتریس ترکیب (سهم بخش های مختلف از کل مصرف خانوارها) و دیگری ماتریس سطح مصرف (مجموع مصرف خانوارها از همه بخش های اقتصاد) تفکیک شد. نتایج این مطالعه نشان داد که تغییر سطح مصرف همه گروه های درآمدی موجب افزایش اشتغال کل اقتصاد شده است. افزایش اشتغال کل اقتصاد در اثر افزایش سطح مصرف خانوارها برابر 2797256 نفر بوده است. تغییر ترکیب مصرف خانوارها نیز در همه گروه های درآمدی به جز گروه اول موجب افزایش اشتغال شده است. میزان کاهش اشتغال ناشی از تغییر ترکیب مصرف گروه اول درآمدی برابر 165778 نفر می باشد.

    کلیدواژگان: مصرف خانوارها، ساختار مصرف، اشتغال، داده- ستانده، گروه های درآمدی طبقه بندی JEL: C67، J23، D13
  • فاطمه رجبی، جواد طاهرپور*، حجت الله میرزائی، حبیب سهیلی احمدی صفحات 159-187
    با شیوع ویروس کرونا، دولت ایران به منظور کاهش میزان ابتلا اقدام به سیاست های فاصله گذاری اجتماعی و تعطیلی برخی فعالیت های اقتصادی کرد. این موضوع منجر به اخلال فعالیت های اقتصادی در کشور شد و به طور خاص بخش خدمات با توجه به وابستگی بیشتر آن به تعاملات انسانی تحت تاثیر قرار گرفت. در این مطالعه تلاش شده تا با استفاده از الگوسازی رشد و در نظر گرفتن اثر تحریم ها، ابتدا اثر گسترش ویروس کرونا بر تولید کل مورد ارزیابی قرار گیرد و پس از آن به مقایسه این تاثیر در بخش خدمات با سایر بخش ها پرداخته شود.  دوره زمانی مطالعه بهار 1384 تا زمستان 1399 می باشد. نتایج تخمین الگوی ARDL برای تولید کل کشور نشان می دهد شوک همه گیری کرونا و همچنین تحریم های اقتصادی، اثر منفی بر تولید ناخالص داخلی داشته است. اما نتایج تخمین همین الگو برای بخش های اقتصادی بسیار قابل تامل است: در خصوص بخش صنعت و معدن، این تحریم ها است که اثر منفی معناداری بر این بخش ها دارد و ضریب کرونا بی معنی است اما در خصوص بخش خدمات، کرونا اثر منفی داشته و اثر تحریم بی معنی است.
    کلیدواژگان: ویروس کرونا، تولید ناخالص داخلی، بخش خدمات، ARDL، همه گیری. طبقه بندی JEL: I15، O44، N10
  • ندا ریحانی محب سراج، محمدعلی فلاحی*، محمدطاهر احمدی شادمهری صفحات 189-223
    رشد روزافزون دانش بشر و آثار گسترش آن بر ابعاد مختلف اقتصاد، اگرچه افزایش رفاه جوامع را به دنبال داشته، لیکن با تاثیرگذاری بر ساز و کارها، کارکرد بسیاری از ابزارهای سیاست اقتصادی را نیز تحت تاثیر قرار داده است. بی شک سیستم های مالی نیز با دربرگیری طیف گسترده ای از بازارها و واسط ه ای مالی، از این مهم دور نمانده اند. لذا در این مطالعه، با توجه ویژه به سیاست های پولی ضد تورمی در ایران، تاثیر توسعه مالی بر اثر بخشی سیاست های پولی بررسی می شود. برای این منظور، ضمن بررسی تاثیر سیاست های پولی به کارگیری دو ابزار پایه پولی و نرخ بهره با هدف کنترل تورم، به صورت مجزا و در قالب مدل های خود بازگشت با وقفه های توزیعی برای دوره 1368:1 تا 1395:4 در ایران، اثربخشی هر سیاست با استفاده از مدل های رگرسیون غلتان، طی زمان استخراج شده و نتایج مجددا در مدل خود بازگشت با وقفه های توزیعی دیگری بر روی شاخص توسعه مالی برآورد می شود. بررسی ضرایب برآوردی حاکی از اثر کاهنده شاخص توسعه مالی بر اثربخشی سیاست های پولی است، به این مفهوم که با توسعه سیستم های مالی و افزایش روش های دسترسی به تامین سرمایه، سیاست های پولی تغییر پایه پولی و تغییر نرخ بهره، تاثیر کمتری بر نرخ تورم خواهند داشت.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، تورم، سیاست پولی، رگرسیون غلتان، تجزیه مولفه های اصلی، ایران طبقه بندی JEL: G20، E52، E44، E31
  • افسر عازم*، غلامرضا گرایی نژاد، علیرضا دقیقی اصلی، علی اکبر خسروی نژاد صفحات 225-253

    در این مطالعه براساس عوامل ساختاری و محیطی به بررسی پویایی های ورود و خروج بنگاه ها به بازار و تلاطم Turbulence)) درصنایع ایران پرداخته ایم. برای دستیابی به این هدف، از داده های رشته فعالیت صنعتی کدهای دو رقمی براساس طبقه بندی بین المللی کالا و خدمات (ISIC) در دوره زمانی 1398- 1388 استفاده شده است. در کنار متغیرهای ساختاری و محیطی، تاثیر متغیرهای مهم و کلان اقتصادی از جمله نرخ ارز واقعی، نرخ تورم، نااطمینانی تورم و نااطمینانی نرخ ارز واقعی به عنوان متغیرهای کنترلی در مدل بررسی شده اند. برای اندازه گیری متغیرهای نااطمینانی تورم و نرخ ارز واقعی از الگوی واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو تعمیم یافته (GARCH) استفاده شده است. پس از بررسی مانایی داده ها و هم انباشتگی آنها با استفاده از آزمون کایو، مدل ارایه شده به صورت اثرات ثابت به روش حداقل مربعات تعمیم یافته (FGLS) برآورد شد. نتایج مطالعه حاکی از آن است که طی دوره مورد بررسی عوامل ساختاری و محیطی بر پویایی های ورود و خروج بنگاه ها به بازار تاثیر معنی دار و قابل توجهی دارند.

    کلیدواژگان: تلاطم صنایع، صرفه های مقیاس، نرخ ورود، نرخ خروج، ساختار بازار طبقه بندیJEL : M13، L11، L26، C23
  • معصومه قرنجیک، مصیب پهلوانی*، غلامرضا زمانیان صفحات 255-276

    یکی از متغیرهای اندازه گیری توان رقابتی کشورها در مقایسه با یکدیگر، شاخص رقابت پذیری جهانی می باشد. این شاخص تحت تاثیر عوامل متعددی داخلی کشورها مانند سرمایه انسانی می باشد. از این رو این مطالعه به بررسی اثر سرریز سرمایه انسانی بر رقابت پذیری جهانی کشور ایران و شرکای تجاری با به کار گیری الگوی اقتصادسنجی فضایی بین ایران و شرکای تجاری طی دوره زمانی 2019-2010 می پردازد. مدل دوربین فضایی (SDM) و نرم افزار استاتا 16 برای تخمین مدل نهایی مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل از تخمین مدل نشان داده است که سرمایه انسانی بصورت مستقیم و غیرمستقیم (سرریزی) بر شاخص رقابت پذیری جهانی کشورها تاثیر مثبت و معنادار داشته است. این امر نشان می دهد که سرمایه انسانی نه تنها بر رقابت پذیری خود کشورها بلکه بر رقابت پذیری کشورهای شریک تجاری از طریق سرریزهای تجاری نیز موثر می باشد. نتایج دیگر تحقیق نشان داده است که مخارج تحقیق و توسعه و بهره وری کل عوامل تولید نیز دارای اثر مستقیم مثبت و معنادار بر رقابت پذیری کشورها می باشد.

    کلیدواژگان: رقابت پذیری، سرمایه انسانی، اثرات سرریزی، اقتصادسنجی فضایی طبقه بندی JEL: F14، F20، C23
  • کامران مانی* صفحات 277-304

    با بروز نوسانات اقتصادی و مشکلاتی مانند سیل، زلزله، کرونا و تحریم های اقتصادی، توجه به اقشار آسیب پذیر و اهمیت نقش سازمان تامین اجتماعی و صندوق بیمه بیکاری برای پوشش نیازمندان بیشتر نمایان شده است. اما سوال اساسی این است که این دو نهاد ، تا اندازه ای می توانند برای کنترل بیکاری، توزیع درآمد، رفاه و تامین اجتماعی جامعه مثمر ثمر باشند و در مقابل، چقدر از  متغیرهای کلان اقتصادی تاثیر می پذیرند؟ برای این منظور و با توجه به رابطه تیوریکی متقابل بین این نهادها و رشداقتصادی، در این مطالعه به بررسی رابطه مخارج بیمه ای نهادهای فوق با رشد اقتصادی در دوره 1370 تا 1398 در قالب یک مدل خودرگرسیون برداری(VAR)  پرداخته شده است. یافته های این مطالعه وجود رابطه بلندمدت بین مخارج دو نهاد مذکور و رشد اقتصادی را تایید می کند، به طوری که واکنش مخارج بیمه ای تامین اجتماعی به تغییرات و تکانه های تولید ناخالص داخلی، گرچه نوسانی و هم جهت بوده اما پس از سه دوره، به سوی نوسانات میرا حرکت می کند. در نقطه مقابل، واکنش رشد به تکانه های مخارج تامین اجتماعی بسیار  کم دامنه ومیرااست. همچنین واکنش مخارج صندوق بیمه بیکاری به تغییرات و تکانه های تولید ناخالص داخلی بیشتر و در عین حال با نوساناتی میرا قابل مشاهده است.

    کلیدواژگان: نرخ بیکاری، سازمان تامین اجتماعی، صندوق بیمه بیکاری، رشد اقتصادی، خود رگرسیون برداری طبقه بندی jel: G22، H55، O41
  • روح الله محبت پور، احمد گوگردچیان*، کریم آذربایجانی، عظیم نظری صفحات 307-332

    در این پژوهش به منظور بررسی شکل های مختلف جریان سرمایه بین کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته در حالت پایدار، یک مدل تعادل عمومی پویای تصادفی دو کشوری تحت اطلاعات نامتقارن توسعه داده می شود. جهت شبیه سازی کشورها از پارامترهای مطالعات گذشته استفاده می شود. نتایج نشان می دهد که دو کشور با یک دیگر همبستگی بالایی دارند. بطوری که بروز تکانه در یک کشور، تولید و مصرف کشور دیگر را هم تغییر می دهد. بعلاوه، اشتراک گذاری بین المللی ریسک و هموار سازی مصرف مهم ترین عامل شکل دهنده جریان بین المللی سرمایه هستند. اگرچه، به دلیل تولید نهایی بالای سرمایه، جریان سرمایه به شکل اوراق سهام و      سرمایه گذاری مستقیم خارجی وارد کشورهای درحال توسعه می شود. اما اشتراک گذاری بین المللی ریسک و هموار سازی مصرف باعث می شود تا جریان سرمایه در شکل اوراق بدهی و ذخایر خارجی از این کشورها خارج شود. هم چنین وجود اطلاعات نامتقارن بین عوامل اقتصادی دو کشور در مورد بهره وری دارایی سهام هر کشور، جریان ورودی و خروجی سرمایه در حالت پایدار را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: جریان بین المللی سرمایه، عدم تقارن اطلاعاتی، الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی دو کشوری (DSGE) طبقه بندی JEL: F32، F36، F41
  • حسین هرورانی*، سعید فراهانی فرد صفحات 335-365

    هدف مقاله حاضر احصا و تحلیل کارکرد و اثربخشی موافقتنامه های دو یا چندجانبه گمرکی و بازرگانی است که می تواند در بازبینی قوانین و سیاستهای ناظر بر انعقاد موافقت نامه هایی از این دست با هدف گسترش روابط تجاری با سایر کشورها مورد توجه قرار گیرد. در این مقاله به بررسی موافقت نامه های گمرکی و بازرگانی با استفاده از روش های تحقیق(هنجاری و توصیفی- تحلیلی) پرداخته شده که یافته های حاصله حاکی از آن است که علیرغم انعقاد بیش از 158 موافقتنامه دو یا چند جانبه گمرکی و بازرگانی، عدم نظارت بر نحوه عملکرد و میزان اثربخشی موافقت نامه های فوق، عدم توجه به ابعاد فنی و کارشناسی این موضوع نظیر شاخص اکمال تجاری، پتانسیل تجاری بالقوه، مزیت نسبی صادراتی و... منجر به صوری شدن و از دست دادن کارکرد آن ها شده است. تبعات این امر منجر به از بین رفتن قدرت ابتکار عمل به منظور کاهش اثرات تحریم ها در شرایط حساس کنونی خواهد شد.

    کلیدواژگان: موافقتنامه های گمرکی، موافقتنامه های بازرگانی، تجارت ترجیحی، شرکای تجاری، حجم تجارت طبقه بندی JEL: F13، F14، F53
|
  • Samira Ejtehadi, Mohammad Ali Aboutorabi *, Hamid Reza Sheshjavani Pages 1-36

    Why are artists earning less than their counterparts? This question is a central debate in the literature of cultural economics. Infrastructures, which shape the relationships between market forces, play a key role in determining the level of market development, and consequently, employees’ incomes. To investigate the effect of the infrastructures on the income of calligraphers in Mashhad, this paper suggests a stylized framework for art market infrastructures in the form of six pillars: institutional environment, business environment, supply side, demand side, market structure, and market access. Using Principal Component Analysis (PCA) method, a multidimensional index is extracted for each pillar. The results of Ordinary Least Squares (OLS) regressions indicate that besides “near to decision-making centers” and “expos”; “multiple job-holding” has a significant positive effect on artistic income, in line with the great emphasis placed on it in the literature on cultural economics. However, the deeper findings of this paper show that if the copyright laws are fully applied, the “instability of laws and regulations” in the cultural sector is reduced, and an organized “distribution system” is established, “business start-up costs” is diminished, “share of government budget” to buy art products is increased, the relative allocation of calligraphers’ working time between artistic and non-artistic activities will change in favor of specialized artistic activity. Also, the higher the psychic income of artists, the more inclined they are to pursue multiple job-holding and transfer part of the income from other occupations to their profession.

    Keywords: Infrastructures, Cultural Economics, Goods, services market, income, Multiple job-holding. JEL Classification: J22, D31, D40, Z11
  • Faezeh Asadian Ardakani *, Atefeh Ahmadi Bidakhavidi Pages 37-66

    In addition to currency appreciation and facilitating the process of economic growth, tourism development affects the redistribution of wealth among the nations of the world, the importance of tourism and literature has increased as one of the forms of this industry.Given the importance of this type of tourism in the economic development of countries, identifying the effective factors in the development of literary tourism is very important.The aim of study is identify and assess the direct and indirect effects of each factor affecting the development of literary tourism. For this purpose, first, with comprehensive review of the literature and opinions of experts in this field, factors affecting the Literary tourism of Yazd identified and uses Interpretive Structural Modeling.these factors were investigated using MICMAC analysis.This research is descriptive in terms of purpose and applied in terms of results.The statistical population consists of experts active in the tourism industry. According to the h findings the “attention and cooperation of centers related to the development of literary tourism” and “creation of literary tourist attractions” are the main factors affecting the development of this type of tourism.The results of this study will help policy makers to choose the best path or developing Cultural tourism.

    Keywords: Tourism Industry, Tourism Economy, Literary Tourism, Factor Affecting the Development of Literary Tourism, Interpretive Structural Modeling (ISM) JEL Classification: D83, D91, E29
  • Samaneh Bagheri * Pages 67-90

    Pollution is one of the problems of the present century and countries are trying to reduce pollution with international treaties. According to the World Bank's assessment of the damage to Iran's environment, in the annual report on the cost of environmental degradation is about 5 to 10 percent of GDP. According to the World Bank report, Iran is one of the countries with high carbon dioxide emissions, so research on emissions is important. This study for the first time predicts carbon dioxide emissions in Iran and polluting parts, using ARIFMA-FIGARCH method in the period 1971-71. The results show that carbon dioxide emissions in Iran, industry and services will increase.In 2035, carbon dioxide emissions in the country are expected to reach 745876 thousand tons, in the industrial sector to 25.18 percent of fuel consumption and in the service sector to 25.89 percent of fuel consumption.Development programs have failed to reduce carbon dioxide emissions.

    Keywords: forecast, carbon dioxide emissions, long-term memory, Iran, polluting sectors. JEL Classification Q56, Q53, C22, C53
  • Sahar Tohidi, Amir Hossein Mozayani *, Hassan Heydari Pages 71-134

    Due to the variety of stress Occurance in financial markets and its impact on various sectors of the economy, efficient models and indicators to deal with crisis events and reduce their effects, are needed. In the present study, the effect of financial stress on the growth of economic sectors (including agriculture, industry and services) in Iran is on the agenda. For this purpose, we used the quarterly data (1370:1-1396:4) and applied the method of principal component analysis, credit weighting and EGARCH to estimate multidimensional price & quantitative indicators of financial stress "inter" and "intra" different parts of the financial system (including the banking system, stock markets and foreign exchange). Then, we investigated the effect of financial stress on sectoral growth using the Markov-switching model. The results indicate that despite the periods of severe financial stress in Iran, its impact on the growth of agriculture, industry and services sectors are negligible or in most cases insignificant. It seems that this issue is mainly rooted in the inappropriate performance of the nominal sector and its insignificant effect on the real sector of the economy during the period under study.

    Keywords: Financial Stress, growth, Sectoral Economic, Markov-Switching Approach, Systemic Risk JEL Classification: C58, G20, G01
  • Ramezan Hosseinzadeh * Pages 137-157

    One of the factors affecting production and subsequent labor demand in different sectors is the change in the final demand of the sectors. Among the components of final demand, the demand of households constitutes a major part. Therefore, it can have a major effect on the production and employment of sectors. Accordingly, the purpose of this study is to investigate the effect of changing the structure and volume of household consumption in different income groups on changes in employment in different economic sectors using the input-output model between 2011 and 2016. The results of this study showed that the change in total consumption in the first- and second-income groups has increased the total employment of the economy, but the change in total consumption in the top three income groups has reduced the total employment in the economy. On the other hand, changes in the consumption level of all income groups have increased the employment of the whole economy. Also, the change in the composition or structure of consumption in all income groups has reduced the employment of the whole economy.

    Keywords: Household consumption, consumption structure, Employment, input-output, Income groups JEL Classification: C67, J23, D13
  • Fatemeh Rajabi, Javad Taherpoor *, Hojjatollah Mirzaei, Habib Soheili Pages 159-187
    During the coronavirus outbreak, Iranian government imposed social distancing and lockdown measures to reduce the number of infections. These policies caused economic activities disruption and the services are the most impacted, due to their need for human interactions. In this study, the economic growth modeling is used to investigate the effect of the COVID-19 pandemic on total output, considering the effect of the sanctions. Also, the impact of coronavirus on the service sector is compared with other sectors. The study period is spring 2005 to winter 2021. The empirical results from the ARDL estimates shows the negative impact of coronavirus pandemic on gross domestic product. Furthermore, the estimation results revealed significant negative effect of COVID-19 outbreak on service sector, but the impacts on agriculture and industry sectors are not statistically meaningful.
    Keywords: Corona Virus, GDP, service sector, ARDL, Epidemic. JEL Classification: I15, O44, N10
  • Neda Reihani Moheb Seraj, Mohammad Ali Falahi *, Mohammad Taher Ahmadi Shadmehri Pages 189-223
    Increasing growth of human knowledge and the effects of its expansion on the various dimensions of economy has increased the welfare of societies. It has affected the function of many economic policy instruments by influencing mechanisms. In this paper, the impacts of financial development on the effectiveness of monetary policy have been observed with special attention to anti-inflationary monetary policies in Iran. For this purpose, we examined the effects of monetary policies using the two instruments of monetary base and interest rates with the aim of controlling inflation, separately. Moreover, in the autoregressive distributed lags models for the period 1368:1 to 1395:4, the effectiveness of each policy has been extracted over time by the rolling regression models. The results again re-estimated in another autoregressive distributed lags model based on the financial development indicator. The coefficients showed from the computed regression demonstrates the decreasing effect of the financial development indicator on the effectiveness of the monetary policies, in the sense that with the development of the financial systems and increasing the methods of access to capital, the impacts of monetary policies of monetary base change and interest rates change on the inflation will be decreased.
    Keywords: Financial Development, Inflation, monetary policy, Rolling Regression, Principal Components Analysis, Iran. JEL Classification: E31, E44, E52, G20
  • AFSAR AZEM *, Gholamreza Garainejad, Alireza Daghighiasli, Ali Akbar Khosravi Nejad Khosravi Nejad Pages 225-253

    In this study, based on structural and environmental factors, we have investigated the dynamics of firms entering and exiting the market and turbulence in Iranian industries. To achieve this goal, data from the field of industrial activity of two-digit codes based on the International Classification of Goods and Services (ISIC) during the period 2009 - 2019 has been used. In addition to structural and environmental variables, the impact of macroeconomic variables such as real exchange rate, inflation rate, inflation rate uncertainty and real exchange rate uncertainty have been studied as control variables in the model. The Generalized Autoregressive Conditional Heteroskedasticity (GARCH) model was used to measure the uncertainty variables. After examining the significance of the data and their co-integration using the kao test, the proposed model was estimated as fixed effects by the Feasible Generalized Least Squares (FGLS) method. The results of the study indicate that during the period under review, structural and environmental factors have a significant impact on the dynamics of firms entering and leaving the market.

    Keywords: Industry turbulence, Minimum efficient size, Entry rate, Exit rate, Structures market JEL Classification:M13, L11, L26, C23
  • MASOUMEH GHARANJIK, Mosayeb Pahlavani *, Gh Z Pages 255-276

    One of the variables for measuring the competitiveness of countries in comparison with each other is the global competitiveness index. One of the factors affecting the global competitiveness index is human capital. Therefore, this study examines the effect of human capital spillover on the global competitiveness of Iran and major trading partners using the spatial econometrics model (spatial Durbin model) in the period 2010-2019. The results of model estimation have shown that human capital has a direct and indirect (spillovers) positive and significant effect on the global competitiveness index of countries. This shows that human capital not only have the positive effect on competitiveness of countries but also the competitiveness of trading partner countries through trade spillovers. Other research results have shown that research and development expenditure and total factor productivity also have a positive and significant direct effect on the competitiveness of countries. Therefore, strengthening human capital and also increasing research and development expenditures in order to strengthen competitiveness should be considered by policy makers.

    Keywords: Competitiveness, human capital, Research, Development, spillovers effects, Spatial econometrics JEL Classification: F14, F20, C23
  • Kamran Mani * Pages 277-304

    With the emergence of economic fluctuations and problems such as floods, earthquakes, coronas and economic sanctions, the importance of the role of the Social Security Organization and the Unemployment Insurance Fund to cover the needy has become more apparent. But the question is, to what extent can these two be effective in controlling unemployment, income distribution, welfare and social security of society, and in contrast, how much are they affected by macroeconomic variables? For this purpose and considering the theoretical relationship between these institutions and economic growth, the relationship between insurance expenditures of these institutions and economic growth in the period 1991 to 2019 ‌ in the form of a vector auto-regression (VAR) model was studied. The findings of this study confirm the existence of a long-term relationship between the expenditures of the two institutions and economic growth, so that the response of social security insurance expenditures to changes in GDP, although fluctuating and directional, but after three periods, toward fluctuations. Mira moves. In contrast, the growth response to social security spending shocks is very limited and inherited. The reaction of Unemployment Insurance Fund expenditures to changes and shocks in GDP is also more visible and with damp fluctuations.

    Keywords: auto regression model, Unemployment rate, Social Security, Unemployment Insurance Fund, Economic Growth JEL classification: G22, H55, O41
  • Roholla Mohabatpoor, Ahmad Googerdchian *, Karim Azarbayjani, Azim Nazari Pages 307-332

    In this study, in order to investigate the different forms of capital flow between developing and developed countries in the steady state, a two-country dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) model, under asymmetric information, is developed. For simulating countries, the parameters of previous studies are used. The results showed that there is high correlation between the two groups of countries so that a shock in one country changes the production and consumption in the other one. In addition, international risk sharing and consumption smoothing is the most important factor shaping the international capital flows. Although, due to the high marginal production of capital, capital inflows into the developing country are in the form of stocks and direct investments. Because of the international risk-sharing and consumption smoothing, capital outflows are in the form of bonds and foreign reserves. In addition, when there is asymmetric information between the economic agents of the two countries about the productivity shocks of each country, capital inflows and outflows in the steady-state will be decreased.

    Keywords: International capital flows, asymmetric information, dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) model JEL classification : F32, E36, F41
  • Hossien Haroorani *, Saeed Farahanifard Pages 335-365

    The purpose of this paper is to Counting and analyzing the performance and effectiveness of bilateral or multilateral customs and trade agreements that can be considered in reviewing the laws and policies governing the conclusion of such agreements with the aim of expanding trade relations with other countries. This article examines customs and trade agreements using research methods (normative and descriptive-analytical).The findings indicate that despite the conclusion of more than 158 bilateral or multilateral customs and trade agreements, failure to monitor the performance and effectiveness of the above agreements, lack of attention to technical and expert aspects of this issue such as Trade Potential Index, Trade Complementarity Index, relative export advantage, etc., has led to their formalization and loss of function. The consequences of this will lead to the loss of the power of initiative to reduce the effects of sanctions in the current sensitive situation.

    Keywords: Customs Agreements, Commercial Agreements, Preferred Trade, Commercial Partners, Trade Volume Jel classification: F13, F14, F53