فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالرحیم افخم زاده، ژیان کویک*، بختیار پیروزی، خالد رحمانی صفحات 211-223
    زمینه و هدف

    روند رو به رشد جمعیت سالمندان توجه به سلامت جسمی، اجتماعی، روانی و کیفیت زندگی آن ها را ضروری می سازد. ازاین رو مطالعه حاضر باهدف بررسی کیفیت زندگی سالمندان و ارتباط آن با وضعیت اقتصادی- اجتماعی در شهر سنندج انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی به صورت مقطعی در سال 1398 بر روی 400 نفر از سالمندان شهر سنندج صورت گرفت. روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی استفاده شده و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ارزیابی کیفیت زندگی  SF-36 بود. داده ها از طریق نرم افزار 20 spss و با آزمون T مستقل و تحلیل واریانس تجزیه وتحلیل شدند.

     یافته ها

    بالاترین و پایین ترین میانگین کیفیت زندگی در ابعاد سلامت روانی و به ترتیب در زیر مقیاس های عملکرد اجتماعی (14/68± 89/53) و عملکرد عاطفی (36/43± 28/39) بود. وضعیت اقتصادی - اجتماعی سالمندان با زیرمقیاس های کیفیت زندگی عملکرد جسمی (0/001>p)، اختلال عملکرد به خاطر سلامت جسمی (0/001>p)، درد جسمی (0/04=p)، عملکرد عاطفی (0/001>p) و نشاط و سرزندگی (0/001>p) ارتباط داشت. همچنین وضعیت تاهل (0/001>p)، اشتغال (0/001>p) و میزان درآمد (0/004=p) سالمندان با زیر مقیاس های کیفیت زندگی رابطه معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    بهبود کیفیت زندگی سالمندان نیازمند حمایت مادی و معنوی سازمان ها و موسسات دولتی و خصوصی است. با اختصاص حمایت های یارانه ای، ارتقا کیفیت محل های سکونت، فراگیر شدن بیمه های اجتماعی و بازنشستگی سالمندان و همچنین ایجاد برنامه های متنوع تفریحی و ورزشی می توان در راستای ارتقای وضعیت اقتصادی اجتماعی سالمندان و سطح کیفیت زندگی آن ها گام برداشت.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سالمند، وضعیت اقتصادی-اجتماعی
  • اکبر بابائی حیدر آبادی*، مرضیه عربان، صدیقه نوح جاه، مهدی مجدم، فاطمه کیامرزی صفحات 224-236
    زمینه و هدف

    جلب مشارکت افراد جامعه در اپیدمی کرونا برای حل مشکلات بهداشتی تا رسیدن به سطح قابل قبولی از بهداشت برای همه افراد جامعه لازم است. مشارکت اجتماعی به عنوان جزء اساسی سلامت جامعه و برنامه های توسعه ای در آمده است و تمرکز بر مشارکت جامعه برای دستیابی به سلامت عمومی جهانی مهم است؛ بنابراین هدف از این مطالعه شناسایی مولفه های موثر بر مشارکت مردم در آموزش مردم برای مردم در همه گیری بیماری کرونا بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی، اطلاعات از طریق مصاحبه های انفرادی نیمه ساختار یافته با 18 نفر از متخصصان نظام سلامت و صاحب نظران درگیر در حوزه های مشارکت های مردمی شهرستان اهواز، با روش نمونه گیری هدفمند از نوع حداکثر تنوع، جمع آوری شد. جهت تحلیل داده ها از رویکرد تحلیل محتوا استفاده شد. ابزار تحلیل در این پژوهش، نرم افزار MAXQDA18 بود. برای اطمینان از مقبولیت داده ها از نظرسنجی مشارکت کنندگان استفاده گردید. قابلیت تایید یافته ها با بازنگری ناظران مشخص شد. صحت و استحکام داده ها با استاندارد لینوکلن و گوبا تایید شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها منجر به استخراج تعداد 336 کد اولیه گردید؛ که در شش طبقه اصلی قرار گرفتند که شامل: مفهوم آموزش مردم برای مردم، فواید مشارکت مردم در آموزش، راهبرد های افزایش مشارکت مردم، راهکارهای جلب مشارکت مردم، مشکلات و موانع تضعیف مشارکت مردم و تسهیل گر های افزایش مشارکت مردم بودند. 

    نتیجه گیری

    حاصل این مطالعه دستیابی به راهبرد ها و راهکارهای جلب مشارکت مردم برای آموزش بود، که می تواند مورد استفاده برنامه ریزان و سایر ذی نفعان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش مردم، مشارکت اجتماعی، کووید19، مطالعه کیفی، تحلیل محتوای قراردادی
  • سیما قربانزاده، مینا ماهری، حمیدرضا خلخالی، علیرضا دیدارلو* صفحات 237-250
    زمینه و هدف

    کووید-19 یک عفونت تنفسی مسری است. به دلیل مقاومت گونه های جدید ویروس در برابر واکسن های موجود، بهترین راه مقابله، اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه است. ولی اکثر افراد از آنها تبعیت نمی کنند. درک عوامل موثر بر تصمیم گیری افراد در زمینه تبعیت از رفتارها ضروری است. سازه های مدل ها می توانند در پیش بینی رفتار موثر باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین عوامل پیشگویی کننده اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه از ابتلا به کووید-19 با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی تحلیلی به روش مقطعی در سال 1400 در میان 500 نفر از شهروندان ارومیه انجام شد که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها توسط پرسشنامه محقق ساخته چهاربخشی شامل متغیرهای جمعیت شناختی، سوالات آگاهی، سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی و رفتارهای پیشگیری کننده ازکووید-19جمع آوری شدند. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی در نرم افزارSPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار رفتارهای پیشگیرانه 22/3 ± 37/22 بود. در بین سازه ها، خودکارآمدی، آگاهی، راهنمای عمل، منافع و موانع پیش بینی کننده اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه از کووید-19 بودند. این متغیرها به همراه متغیرهای دموگرافیک قادر به پیش بینی 47% از تغییرات رفتار بودند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این مطالعه در طراحی مداخلات آموزشی باید بر متغیر خودکارآمدی به عنوان مهم ترین پیشگویی کننده اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از کووید-19 در شهروندان تاکید شود.

    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، کووید-19، پیشگیری و کنترل
  • فاطمه دارابی*، مهری نوروزی صفحات 251-262
    زمینه و هدف

    آموزش شهروندی یکی از مهمترین و چالش زا ترین وظایف نظام های آموزشی محسوب می شود، به نحوی که در بسیاری از کشورهای جهان، این فعالیت بخش عظیمی از دغدغه های مسیولان آموزشی را تشکیل می دهد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر تیوری عمل منطقی بر مهارت های شهروندی دانش آموزان پسر مقطع دبیرستان شهر اسدآباد تنظیم شد. 

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع کارازمایی شاهددار تصادفی می باشد، که بر روی 150 نفر از دانش آموزان پسر دبیرستانی شهر اسداباد در سال 1400-1399 صورت گرفت. نمونه گیری به صورت خوشه ای بود و دانش آموزان به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل (هر گروه 75 نفر) قرار گرفتند. پرسشنامه مورد استفاده مشتمل بر سه بخش، اطلاعات جمعیت شناختی، آگاهی و تیوری عمل منطقی بود. برنامه آموزشی براساس تیوری عمل منطقی اجرا شد. داده ها پیش از مداخله آموزشی و 3 ماه پس از آن جمع آوری شدند. 

    یافته ها

    براساس نتایج مطالعه؛ قبل از مداخله آموزشی بین دو گروه مداخله و کنترل از نظر متغیرهای آگاهی، نگرش، هنجارهای انتزاعی و قصد رفتاری اختلاف معناداری وجود نداشت (0/05

    نتیجه گیری

    براساس نتایج مطالعه، تیوری عمل منطقی می تواند به عنوان چهارچوب نظری مناسب برای طراحی و اجرای مداخلات آموزشی در مدارس بکار رود. لذا بر در نظر گرفتن آموزش شهروندی در آموزش های رسمی مدارس و برنامه ریزی های راهبردی مسیولین بخش تعلیم و تربیت تاکید می گردد.

    کلیدواژگان: مهارت های شهروندی، مداخله آموزشی، تئوری عمل منطقی، دانش آموزان
  • علی باقری، رضا جوروند، ساره خاتون شاکریان رستمی* صفحات 263-274
    زمینه و هدف

    سالک یک معضل بهداشت عمومی در مناطق گرمسیری کشور است که به دلیل ایجاد ضایعات بر روی بدن بیماران از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف این مطالعه، تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر مدل بزنف بر کنترل سالک در دانش آموزان متوسطه شهر دهلران بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر به روش مداخله ای با گروه کنترل، بر روی 100 نفر از دانش آموزان متوسطه شهر دهلران، که به صورت نمونه گیری خوشه ای تصادفی وارد مطالعه شدند، انجام گردید. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه استاندارد قدسی مشتمل بر 36 سوال بر اساس آگاهی و سازه های مدل بزنف (باورهای فردی، باورهای هنجاری، هنجارهای انتزاعی، عوامل قادرکننده، باورهای رفتاری، قصدرفتاری و رفتار) بود. تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از نرم افزار Spss 23 و با محاسبه شاخص های توصیفی و تحلیل کوارایانس چند متغیره انجام گردید.

    یافته ها

    یافته های تحلیل واریانس چند متغیره در پس آزمون و پیگیری برای هر چهار آزمون پیلایی، لابمدای ویلکز، اثر هوتلینگ و بزرگترین ریشه روی، معنادار (0/05>p) شد. نتایج یافته های حاصل از تحلیل کو واریانس پس از کنترل اثر پیش آزمون بیانگر تاثیر مداخله در تمامی مولفه ها در پس آزمون(0/05>p) بوده، ولی در بخش پیگیری نتایج در بخش باور های-رفتاری، قصدرفتاری و رفتار معنادار (0/05

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد اجرای مداخلات آموزشی مبتنی بر مدلهای ارتقا سلامت، می تواند تاثیر بسزایی در موفقیت برنامه های پیشگیری و کنترل سالک داشته باشد.

    کلیدواژگان: سالک، مدل بزنف، دانش آموزان پایه متوسطه، آموزش
  • مریم ذکایی، ساره شاکریان* صفحات 275-284
    زمینه و هدف

    ارزیابی اثربخشی روش های مختلف آموزش ضمن خدمت به منظور رسیدن به اهداف موردنظر و کاهش هزینه ها در هر سازمانی ضروری است. لذا تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزشی سنتی و آموزش الکترونیک (از راه دور) بر بهورزان شهرستان نور در خصوص مدیریت پسماند در سال 99 بر اساس الگوی کرک پاتریک انجام گردید. 

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به روش نیمه تجربی در 80 خانه بهداشت شهرستان نور اجرا گردید. 100 مشارکت کننده پژوهش با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی به دو گروه آموزش سنتی و آموزش از راه دور در خصوص آموزش مدیریت پسماند تقسیم شدند. ارزیابی پیامد با استفاده از دو سطح اول مدل کریک پاتریک (سطح رضایت و یاد گیری) انجام گردید. داده ها با استفاده از اماره های توصیفی و آزمون تی زوجی، تی مستقل و رگرسیون خطی، به وسیله نرم افزار SPSS تحلیل شدند. 

    یافته ها

      نتایج آزمون تی زوجی تاثیر هر دو روش را بر ارتقاء میزان یادگیری  (p<0/05). پاسخگویان در خصوص مدیریت پسماند روستایی نشان داد. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد بین میزان نمره رضایت با تفاوت میانگین 0/1 و میزان یاد گیری بهورزان با تفاوت میانگین 0/02 در دو گروه تفاوتی آماری معناداری  (p>0/05).  مشاهده نشد. نتایج آزمون رگرسیون خطی نشان داد سطح سواد دارای ارتباط آماری معنادار (0/3=P≤0/05  β) با میزان یاد گیری داشت. ولی سن ارتباط آماری معنادار  (p<0/05).  با میزان یاد گیری نشان نداد. 

    نتیجه گیری

    یا فته های مطالعه حاضر نشان داد، روش آموزش سنتی و الکترونیک در یادگیری بهورزان در زمینه مدیریت پسماند اثر مشابهی داشت؛ بنابراین پیشنهاد می گردد که در برنامه های آموزش ضمن خدمت بهورزان، از روش های آموزش الکترونیکی به صورت ترکیبی با روش سنتی جهت رشد و توسعه حرفه ای انها بهره گیرند.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیک، آموزش حضوری، آموزش ضمن خدمت، بهورزان
  • آزیتا خویش کار، علیرضا دیدارلو، حمیدرضا خلخالی، مینا ماهری* صفحات 285-298
    زمینه و هدف

    در آرایشگاه ها به دلایل مختلف قابلیت انتقال و انتشار بیماری های عفونی زیاد است. از سویی دیگر اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه یکی از راه های اصلی در کنترل و پیشگیری از این بیماری ها می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین پیش بینی کننده های رفتارهای پیشگیرانه از عفونت های ویروسی حاد تنفسی شایع براساس سازه های نظریه انگیزش محافظت توسعه یافته درمیان آرایشگران زن شهر ارومیه انجام شد. 

    مواد و روش ها

    دراین مطالعه مقطعی400 آرایشگر زن شهر ارومیه به روش نمونه گیری چند مرحله ای وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای محقق ساخته دارای دو بخش بود. بخش اول اطلاعات جمعیت شناختی و بخش دوم سوالات مرتبط با سازه های نظریه انگیزش محافظت توسعه یافته در خصوص عفونت های ویروسی حاد تنفسی شایع بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16، انجام شد.

    یافته ها

    خودکارآمدی درک شده (0/348=P≤0/001   β)، هزینه های پاسخ (0/169-=P=0/002   β)، شدت درک شده ((0/168=P=0/002   β)، انگیزش محافظت (0/140=P=0/041  β) و آگاهی(0/124=P=0/005  β)، به ترتیب بیشترین قدرت پیش بینی کننده های رفتارهای پیشگیرانه از عفونت های ویروسی حاد تنفسی شایع بودند. سازه های نظریه انگیزش محافظت توسعه یافته در مجموع حدود 37درصد از واریانس رفتارهای پیشگیرانه از عفونت های ویروسی حاد تنفسی شایع را در میان آرایشگران زن شهر ارومیه پیش بینی می کردند.

    نتیجه گیری

    سازه های خودکارآمدی درک شده، هزینه های پاسخ، شدت درک شده، انگیزش محافظت و آگاهی جهت توسعه و پیاده سازی مداخلات آموزشی مرتبط با ارتقای رفتارهای پیشگیرانه از عفونت های ویروسی حاد تنفسی شایع در میان آرایشگران زن شهر ارومیه قابل کاربرد می باشند.

    کلیدواژگان: پیشگیری، رفتار، عفونت های ویروسی تنفسی، نظریه انگیزش محافظت، آرایشگر
  • جواد کاظمی، محسن صفاری، مهدی راعی، حجت رشیدی جهان، فاطمه رحمتی* صفحات 299-315
    زمینه و هدف

    وجود ابزاری سنجش تمایل به تزریق واکسن ضروری است. هدف این مطالعه تعیین روایی و پایایی پرسشنامه تمایل به تزریق واکسن کووید 19 درکارکنان یک بیمارستان در شهر تهران بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک پژوهش روش شناسی از نوع ابزارسازی بود. تعداد 56 گویه برای پرسشنامه در نظر گرفته شد. برای روایی ابزار از روایی صوری، روایی محتوایی با نظر 10 نفر از متخصصین و برای پایایی آلفای کرونباخ و آزمون – باز آزمون استفاده شد. در نهایت میزان روایی سازه با 474 نمونه ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، پرسشنامه ی تمایل به تزریق واکسن کووید 19، روایی صوری مناسب با امتیاز تاثیر بالاتر از 1/5، نسبت روایی محتوایی مناسب در دامنه ی 0/70 و روایی محتوایی کافی در دامنه ای از 0/73 الی 0/78 دارد. آلفای کرونباخ در دامنه ای از 0/87 الی 0/96 و پایایی آزمون بازآزمون در دامنه ای از0/68 تا 0/92 بود. در روایی سازه در قسمت اکتشافی 8 عامل، با ارزش عاملی بالاتر از 0/4 تعیین شد. در قسمت تاییدی برای عوامل پرسشنامه نیز نیکویی برازش (دامنه ای از 0/91 تا 0/98) و خطای ریشه مجذور میانگین(در دامنه ای از 0/33 تا 0/49) بدست آمد. در کل در مرحله بررسی نسبت روایی محتوایی 4 سوال و در مرحله ی بررسی شاخص روایی 1 سوال حذف شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که پرسشنامه ی تمایل به تزریق واکسن کووید 19 از روایی و پایایی کافی برخوردار بوده و ابزار مناسبی برای ارزیابی تمایل به واکسن در کارکنان بهداشتی می باشد. این پرسشنامه در نهایت با 8 سازه (حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده، راهنمای عمل، خودکارآمدی، آگاهی و رفتار) و با 51 سوال مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: کووید 19، واکسیناسیون، الگوی اعتقاد بهداشتی
|
  • Abdol- Rahim Afkhamzadeh, Zhian Koiek*, Bakhtiar Piroozi, Khaled Rahmani Pages 211-223
    Background and Objectives

    The growing trend of elderly population makes it necessary to consider their physical, social, mental health and life quality. Therefore, this study was conducted to investigate their life quality and its relationship with socio-economic situation in Sanandaj.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was done on 400 the elderly in Sanandaj in 2020. The stratified random sampling method was used and the data collection tool was the SF-36 Quality of Life Assessment Questionnaire. Data were analyzed by SPSS 20 software using independent T-test and analysis of variance.

    Results

    The highest and lowest average quality of life was in the dimensions of mental health and in the subscales of social functioning (89.53 ± 14.68) and emotional functioning (28.39 ± 43.36), respectively. The socio-economic status of the elderly had a relationship with the life quality subscales such as physical function (p ˂ 0.001), dysfunction due to physical health (p < 0.001), physical pain (p = 0.04), emotional function (p ˂ 0.001), and vitality (p <0.001). Also, marital status (p ˂ 0.001), employment (p ˂ 0.001) and income (p = 0.004) of the elderly had a significant relationship with the life quality subscales

    Conclusion

    Improving the life quality of the elderly requires financial and spiritual support of public and private organizations and institutions. By allocating subsidized support, improving the quality of housing, the inclusion of social security insurance and retirement of the elderly, as well as creating various recreational and sports programs, steps can be taken to improve the socio-economic status of the elderly and their quality of life.

    Keywords: quality of life, Elder, social class
  • Akbar Babaei Heydarabadi*, Marziyeh Araban, Sedigheh Nouhjah, Mehdi Mojadam, Fatemeh Kiamarzi Pages 224-236
    Background and Objectives

    Social mobilization and community partnerships are required for identification and solving health problems in the Corona epidemic. Community participation is a fundamental component of community health and development programs. A renewed emphasis on the importance of community participation improves global public health. The aim of the present study was to explore effect the community engagement component via educating the people for the people during the COVID-19 outbreak. 

    Materials and Methods

    In this qualitative study, data were collected through semi-structured individual interviews whit 18 participants including health system experts and involved in the field of public participation of Ahvaz city, who were selected through purposive sampling of the type of maximum variety. The content analysis approach was used to analyze the data. The analysis tool in this study was MAXQDA18 software. Contributors surveyed to ensure that the data were acceptable. Reviewers carried out confirmation of findings. The accuracy and robustness of the data were confirmed by Lincoln and Guba standards.

    Results

    Data analysis resulted in the extraction of 336 primary codes, which were classified into six main subthemes: the concept of public knowledge sharing practices, the benefits of social participation in education, strategies to increase social participation, tactics for attracting social participation, problems and barriers to weakening social participation, and facilitators that influence social participation.

    Conclusion

    The result of this study was the achievement of strategies and tactics to engage people in education, which can be used by decision-makers and other stakeholders

    Keywords: Public education, social participation, COVID-19, Qualitative study, Contractual content analysis
  • Sima Ghorbanzadeh, Mina Maheri, Hamid Reza Khalkhali, Alireza Didarloo* Pages 237-250
    Background and Objectives

    COVID-19 is a contagious respiratory infection. Due to the resistance of new virus variants to existing vaccines, the best way is to adopt preventive behaviors. But most people don’t follow them. Understanding the factors affecting people's decision making in adherence to behaviors is essential. Constructs of models can be effective in predicting behavior. Hence, the present study aimed to determine the Predictive factors of adopting COVID-19 Preventive behaviors by using the health belief model.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was conducted by cross-sectional method in 1400 among 500 Urmia citizens who were selected by convenience sampling method. Data were collected by using a researcher-made questionnaire with four sections including demographic variables, items of knowledge, constructs of health belief model and COVID-19 Preventive behaviors. Data were analyzed by using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and linear regression in SPSS software.

    Results

    The mean and standard deviation of preventive behaviors was 22.37 ± 3.22. It was also shown that among the constructs of the HBM, self-efficacy, knowledge, cues to action, benefits, and barriers were predictors of COVID-19 preventive behaviors. Overall, these variables, along with demographic characteristics could predict 47% of behavioral changes.

    Conclusion

    In designing educational interventions, special emphasis should be placed on the self-efficacy construct as the most important predictor of adopting COVID-19 preventive behaviors among citizens.

    Keywords: Health Belief Model, COVID-19, Prevention, control
  • Fateme Darabi*, Mehri Noroozi Pages 251-262
    Background and Objectives

    Citizenship education is one of the most important and challenging tasks of educational systems, so that in many countries around the world, this activity is a large part of the concerns of education officials. Therefore, the present study was conducted to investigate the effect of educational intervention based on the theory of rational practice on citizenship skills of high school male students in Assadabad.

    Materials and Methods

    This study was a randomized controlled trial performed on 150 high school male students, in Assadabad in 2020-2021. Sampling was cluster sampling and students were randomly divided into two groups of intervention and control (75 people in each group). Data collection instrument was a questionnaire with the three sections including demographic variables, knowledge, theory of reasoned action constructs. The data were collected three months after educational intervention.

    Results

    Based on the results of the study; Before the educational intervention, there was no significant difference between the intervention and control groups in terms of variables of knowledge, attitude, abstract norms and behavioral intention (p <0.05), But three months after the educational intervention, the experimental group showed a significant increase in knowledge score and each of the structures of theory of rational action (p = 0.001), While in the control group no significant difference was observed (p <0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the study, the theory of resoned action can be used as a suitable theoretical framework for designing and implementing educational interventions in schools.  Therefore, emphasis is placed on considering citizenship education in the formal education of schools and strategic planning of education officials.

    Keywords: Citizenship Skills, Educational Intervention, Theory of Resoned Action, Students
  • Ali Bagheri, Reza Jorvand, Sareh Khatoon Shakerian Rostami* Pages 263-274
    Background and Objectives

    Cutaneous leishmaniosis is a public health problem in many tropical regions of the country which is of great importance due to the formation of lesions on the body of patients. The aim of this study was to determine the effect of education based on BASNEF model on the control of cutaneous leishmaniosis in high school students in Dehloran in 2021. 

    Materials and Methods

    The present study was performed as an intervention method with a control group on 100 high school students in Dehloran city, who were included in the study by random cluster sampling. Data collection tool was a standard Ghodsi questionnaire consisting of 36 questions based on knowledge and constructs of BASNEF model (individual beliefs, normative beliefs, abstract norms, enabling factors, behavioral beliefs, intentional behavior and behavior). The results were analyzed using Spss 23 software by descriptive statistics and multivariate analysis of covariance. 

    Results

    The findings of multivariate analysis of variance in post-test and follow-up were significant (P value ≤ 0.05) for all four tests: Pillais Trace, Wilks Lambda, Hotelling's, Trace Roy's Largest Root. The results of analysis of variance after controlling the effect of pre-test indicate the effect of intervention on all components in the post-test (P value ≤ 0.05).  But findings of behavioral beliefs, intentional behavior and behavior not significant (P value≥ 0.05) in the follow-up period.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that the implementation of educational interventions based on health promotion models can have a significant impact on the success of leishmaniasis prevention and control programs

    Keywords: Cutaneous leishmaniosis, BASNEF Model, High school students, Education
  • Maryam Zokaei, Sare Shakerian* Pages 275-284
    Background and Objectives

    Evaluating the effectiveness of various in-service training methods is essential in order to achieve the desired goals and reduce costs in any organization. Therefore, the present study was conducted to investigate the effect of traditional education and e-learning (distance learning) on health workers in Noor city regarding waste management in 1999 based on the Kirk Patrick model. 

    Materials and Methods

    The present study was performed by quasi-experimental method in 80 health centers of Noor city. 100 participants in the study were randomly divided into two groups of traditional education and distance education on waste management education. Outcome assessment was performed using the first two levels of the Kirk Patrick model using a questionnaire and test. Data were analyzed using descriptive statistics and paired t-test, independent t-test and linear regression by SPSS software.  

    Results

    The results of the paird t-test showed the effect of both methods on improving the learning rate (Pvalue≤0.05) of the respondents regarding rural waste management. The findings of the independent samples t test showed that there was no statistically significant difference (Pvalue≥0.05) between the satisfaction score with a mean difference of 0.1 and the learning rate of health workers with a mean difference of 0.02 in the two groups. The results of linear regression test showed that the level of literacy had a statistically significant relationship (Pvalue≤0.05 = β = 0.30) but about the age, there was no statistically significant relationship (Pvalue≥0.05) with the amount of learning. 

    Conclusion

     Traditional and e-learning methods had a similar effect on health workers' learning in the field of waste management. Therefore, it is necessary that in-service training programs for community health workers, use e-learning methods in combination with other methods for their professional improvement.

    Keywords: E-learning, Face to face training, In-service training, Behvarz (community health worker)
  • Azita Khiskar, Alireza Didarloo, Hamid Reza Khalkhali, Mina Maheri* Pages 285-298
    Background and Objective

    In hairdressers, for various reasons, the potential for transmission and spread of infectious diseases is high. On the other hand, adopting preventive behaviors is one of the main ways to control and prevent these diseases. Therefore, the aim of this study was to determine the predictors of preventive behaviors against the common acute respiratory viral infections based on the constructs of Extended Protection Motivation Theory among the female hairdressers in Urmia.

    Materials and Methods

    In the present cross-sectional study, 400 female hairdressers were entered by multi-stage sampling method. The data collection instrument was a researcher-made questionnaire containing of two sections. The first section was demographic information and the second section was questions related to the Extended Protection Motivation Theory constructs about the common acute respiratory viral infections. Data analysis was performed using SPSS 16 software.

    Results

    Perceived self-efficacy (β=0.348, p<0.001), response costs (β=-0.169, p=0.002), perceived severity (β=0.168, p=0.002), protection motivation (β=0.140, p=0.041), and knowledge (β=0.124, p=0.005), respectively the most power, were predictors of preventive behaviors against the common acute respiratory viral infections. Extended Protection Motivation Theory constructs explained about 37% of the variance of preventive behaviors against the common acute respiratory viral infections among the female hairdressers in Urmia.

    Conclusion

    Constructs of perceived self-efficacy, response costs, perceived severity, protection motivation, and knowledge can be used to develop and implement educational interventions related to the promotion of preventive behaviors against the common acute respiratory viral infections among the female hairdressers in Urmia.

    Keywords: Prevention, Behavior, Respiratory Viral Infections, Protection Motivation Theory, Hairdresser
  • Javad Kazemi, Mohsen Saffari, Mehdi Raei, Hojat Rashidi-Jahan, Fatemeh Rahmati* Pages 299-315
    Background and Objective

    It is necessary to have a suitable tool for measuring the tendency to use the Covid-19 vaccine. The aim of this study was to determine the validity and reliability of the tendency to use Covid-19 vaccine questionnaire among health care workers of a hospital in Tehran, Iran. 

    Materials and Methods

    This is an instrumentation type of methodological. Fifty-six questions were considered as the items of the questionnaire. For testing the validity, the face validity and content validity were used in correspondence with 10 experts’ opinions. Reliability check was performed through the Cronbach's alpha and test- retest. Finally, the structural validity was evaluated with 474 subjects.

    Results

    The results showed that the scales of the tendency to use Covid-19 vaccine questionnaire have an appropriate face validity for all items with an impact score higher than 1.5 and an appropriate content validity ratio in the range of 0.70 and a sufficient content validity index in the range of 0.73 to 087. Also, it had an acceptable internal consistency reliability (Cronbach's alpha) in the range of 0.87 to 0.96. Also, the reliability of the test-retest ranged from 0.68 to 0.92. For the structural validity, 8 factors were selected with a factor value higher than 0.4. Also, in the confirmatory section of the factors an acceptable goodness of fit index (GFI) (Range from 0.91 to 0.98) and the root mean square error in the range of 0.33 to 0.49 was achieved. In total, four questions were removed in the content validity ratio review stage and one question was removed in the content validity index review stage.

    Conclusion

    The results of this study showed that the tendency to use Covid-19 vaccine questionnaire has sufficient validity and reliability and is a suitable tool for evaluating the health staff’s tendency towards vaccination. Ultimately, this questionnaire was approved with 8 factors (perceived sensitivity, perceived severity, perceived benefits, perceived barriers, cues to action, ‌self-efficacy, knowledge and behavior) and 51 questions.

    Keywords: COVID-19, Health Belief Model, Vaccination