فهرست مطالب

تحقیقات نوین میان رشته ای حقوق - پیاپی 3 (زمستان 1400)

نشریه تحقیقات نوین میان رشته ای حقوق
پیاپی 3 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعیدرضا ابدی، جمال رشیدی* صفحات 1-16

    مقاله کنونی در پی فتح بابی در خصوص جنبه‌ی‌ کمتر شناخته‌شده‌ی مفهوم «حق بر شهر» از منظر «حقوق کار» است. بیشترین ارجاعات به این مفهوم توسط برنامه‌ریزان شهری صورت گرفته و کمتر مورد توجه حقوق‌دان‌ها قرار گرفته است. اما اکنون می‌توان به تفسیری از این مفهوم دست یافت که غیر از استراتژی سیاسی شهری برای «فراتر رفتن از شهرهای کنونی» و یا «پروژه‌ای برای شکل دادن به آینده‌ای متفاوت برای جامعه‌ی شهری»، ملاحظات حقوقی-قانونی را ارایه می‌کند که در عالم واقع هم، منشا تاثیر جنبش‌های شهری در سراسر دنیا بوده و حاصل آن‌ها نیز، تدوین اسنادی است که بعضا جنبه‌ی الزام‌آوری قانونی به خود گرفته‌اند و ضمن ارایه‌ی مفهوم «حق بر شهر» به عنوان مطالبه‌ای همه‌گیر، مصادیق مختلف از جمله مضامین حقوق کار را نیز ذیل این مفهوم، عرضه داشته‌اند. با این اوصاف در سطح بین‌الملل و تحت تاثیر جنبش‌های مختلف «حق بر شهر»، منشورهای قانونی و حقوقی متنوعی ملاک عمل دولت‌ها قرار گرفته که در مقاله‌ی کنونی سعی است مروری تحلیلی-پژوهشی بر نحوه‌ی تاثیرگذاری این مفهوم بر نحوه شکل‌گیری منشورهای قانونی صورت بگیرد. روش مورد استفاده، اسنادی با تمرکز بر تحلیل مضمون است. بر اساس یافته‌های تحقیق، 3 عامل اساسی در شکل‌گیری منشورهای قانونی و حقوقی در حوزه «حقوق کار» برگرفته از «حق بر شهر» تاثیرگذار بوده‌اند که عبارتند از: 1. جلب توجه پژوهشگران حقوق به مفهوم حق بر شهر و ارایه تفاسیر حقوقی از این مفهوم 2. جریان‌سازی نهادهای مشروع بین‌المللی در باب توجه به جنبه‌های حقوق کار برخاسته از مفهوم مذکور 3. اقتباس حق بر شهر به عنوان دستور کار جنبش‌های مدنی در صورت‌بندی مطالبات در باب «حقوق کار» جنبش‌های اجتماعی مختلف با الهام از مفهوم «حق بر شهر»، مطالبات خود را به عنوان مصادیق مفهوم مذکور به دست‌اندرکاران قانون‌گذاری و دولت ارایه کرده‌اند و قدرت چانه‌زنی این جنبش‌هاست که تعیین‌کننده مصادیق مفهوم «حق بر شهر» است. بر اساس مرور تجارب بین‌المللی متعدد در خصوص تدوین منشورها و سندهای حقوقی-قراردادی مختلف نیز هویداست که برخی از مصادیق بعضا کلیدی حوزه «حقوق کار» (حق بر کار و اشتغال، عدم تبعیض در دسترسی به کار، حق سازماندهی و تشکل، به رسمیت شناختن اقتصاد غیررسمی، آموزش نیروی کار، بهبود شرایط کار و...) به عنوان مطالبه شهروندان در اسناد مذکور لحاظ شده و جنبه قانونی و الزام‌آور به خود گرفته است.

    کلیدواژگان: حق بر شهر، حقوق کار، قرارداد شهروندی، جامعه شهری، منشور حق بر شهر
  • محمد جواد سامی، الهام درکی* صفحات 17-28

    حمایت همگانی از سرمایه‌گذاری خارجی، ابزاری برای رسیدن به رشد و توسعه اقتصادی در برنامه‌های مدون کشورها، به ویژه ممالک در حال توسعه است. از این‌رو بررسی معیارها و عوامل جذب سرمایه‌گذاری از مهم‌ترین زمینه‌های مطالعاتی اقتصاد‌دانان است. قرارداد فاینانس با بانک‌های خارجی می‌تواند پاسخ‌گوی مشکلات اقتصادی و بر طرف‌کننده نیازها باشد؛ یکی از مسایلی که در حال حاضر اقتصاد ایران با آن روبرو است کمبود منابع مالی برای اهداف بلند مدت پنج ساله می‌باشد. در حال حاضر بیشتر بنگاه‌های تولیدی کشور با این معضل بزرگ مالی دست و پنجه نرم می‌کنند. سرمایه‌گذاری خارجی در قراردادهای فاینانس از مزیت‌های فراوانی برخوردار است. اولین معضل انعقاد قرارداد سرمایه‌گذاری حل مسایل مالی این‌گونه پیمان‌ها می‌باشد. عقد قرارداد فاینانس یک طرف مسیله و تکمیل پروژه‌ و بازگرداندن وام‌ طرف دیگر ماجرا است، باید توجه داشت که منابع مالی حاصل از فاینانس به پروژه‌هایی اختصاص یابند که بازده مناسبی داشته تا بتوان اقساط وام‌ را به موقع پرداخت کرد. مبادا مواردی مشابه اتفاقات دهه‌ی هفتاد میلادی تکرار شده در ضمن موجب نشود در آینده بدهی‌ ارزی برای کشور به بار آورد، هرگاه مدیریت پروژه‌ کارا باشد می‌توان از این منابع درست استفاده کرده، ساختار اقتصاد را بهبود بخشید. این مقاله به روش توصیفی-تحلیلی با بهره‌گیری از منابع کتابخانه‌ای به بررسی رابطه‌ی فاینانس با سرمایه‌گذاری خارجی و تاثیر آن بر اقتصاد ایران پرداخته است.

    کلیدواژگان: اقتصاد، تامین مالی، سرمایه گذاری خارجی، فاینانس، موانع حقوقی
  • پرویز عامری، سکینه بنکی* صفحات 29-44

    قانون مدنی ایران در خصوص شناسایی مسیولیت در قبال خسارت ناشی از دستور موقت و تامین خواسته به طور واضح تعیین تکلیف نکرده است. بدین ترتیب این پرسش اساسی قابل طرح است که چه کسانی را می‌توان مسیول خسارات وارده بر خوانده دعوا دانست؟ بررسی مواد قانونی نشان می‌دهد که عدم رعایت شرایط مذکور در مباحث مربوطه، موجبات مسیولیت را فراهم می‌کند. چنان‌چه به اقتضای مورد ممکن است خواهانی که در دعوای اصلی محکوم به بی‌حقی و یا بطلان دعوا شده است، مسیول باشد یا خوانده که با عدم مطالبه خسارت در موعد مقرر و یا عدم درخواست رفع اثر از تامین، در حالتی که خواهان در مهلت تعیین شده در قانون دعوای اصلی را مطرح نکرده است؛ به ضرر خود اقدام کرده و به نوعی از حق خود انصراف حاصل کرده است‌. در نهایت قاضی با سهل انگاری یا عدم دقت و یا ارتکاب تقصیر و اشتباه در صدور قرار مسیول می‌باشد کما این‌که در صورت عدم تعیین تامین در مواردی که تودیع تامین طبق قانون لازم بوده و یا کفایت آن موجبات مسیولیت وی را فراهم سازد. از این‌رو نگارندگان بر این باورند که با توجه به قواعد عام مسیولیت مدنی، می‌توان مسیولیت اشخاص مذکور را متصور شد.

    کلیدواژگان: تامین خواسته، دستور موقت، شرایط مسیولیت، مسیولیت خواهان، مسیولیت خوانده، مسیولیت قاضی
  • امید صفری*، ارسلان کوشا، ابوالفضل عالی زاده صفحات 45-55

    ورزش از دیرباز تاکنون به عنوان اساسی‌ترین ابزار تربیت در ارتقای سطح سلامت جسمانی، روحی و روانی افراد جامعه مطرح بوده و نهادهای اثرگذار در هر کشوری را بدان وا داشته تا از آن به عنوان ابزار هدایت عامه بهره‌ گیرند و به کمک آن شهروندان همترازی داشته باشند. این پژوهش با توجه به ماهیت و روش انجام کار، توصیفی- تحلیلی می‌باشد که اطلاعات آن به شیوه‌ی اسنادی مبتنی بر منابع معتبر علمی گردآوری شده است و با بررسی و مطالعه‌ی نقش سیاست جنایی مشارکتی ایران در زمینه‌ی کاهش جرایم و تخلفات ورزشی نشان می‌دهد که سیاست جنایی مشارکتی یک سیاست جنایی همراه با مشارکت جامعه‌ی مدنی است که با مشارکت دادن مردم به عنوان یکی از پتانسیل‌های مهم در جامعه می‌تواند جرایم و تخلفات ورزشی را کنترل و کاهش دهد. از جمله راهکارهای موثر در تقویت نقش‌پذیری و مشارکت مردم، آشنا‌سازی بیشتر افراد جامعه با اهداف و مبانی اصولی سیاست جنایی مشارکتی در چگونگی کاهش جرایم و تخلفات ورزشی از طریق تعامل با رسانه‌های جمعی می‌باشد تا منجر به از بین رفتن ضعف فرهنگی موجود در توسعه مشارکت پذیری شود.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، سیاست جنایی مشارکتی، سازمان مردم نهاد، جرایم و تخلفات ورزشی، ورزش
  • امیررضا قانع *، افشین محمدی دره شوری صفحات 56-73

    نهاد زندانبانی، در ادوار تاریخی همواره با رشد جوامع و تمدن بشری در نوسان بوده است. آنچه مسلم است این نهاد در تمدن های باستانی کهن نظیر ایران باستان، میان رودان (بین النهرین)، مصر باستان، آناتولی باستان و سرانجام یونان و رم باستان، به صورت های مختلفی وجود داشته و مورد استفاده قرار می گرفته است. از این رو، آنچه که امروزه تحت عنوان نهاد زندان با رویکرد کیفری شناخته می شود با آنچه که در گذشته به عنوان نهاد زندان با رویکرد نگهدارنده و نه کیفری، مد نظر بوده، متفاوت است. با این وصف، تمایز میان کارکرد و اهداف زندان ها در قرون وسطی که در واقع مکانی برای نگهداری بود و نه به منظور اجرای محکومیت سلب آزادی، با اهداف و مبانی زندان در دنیای پیشرفته امروزی که در واقع کارکردی سزادهنده دارد، روشن و مشخص است. بشر نخستین زندان را همچون یک بازداشتگاه برای نگهداری می دانست و نه مجازات، از سوی دیگر، افراد در قرون وسطی، زندان را از دو جهت مد نظر قرار می دادند؛ از یک جهت آن را مکانی برای تنبیه و بازسازی روح می دانستند و از جهتی دیگر، مکانی برای تنبیه جسم و توبه افراد، و در نهایت امر نیز انسان مدرن، امروزه، زندان را همچون ابزاری سرکوبگر و به جهت نظام بخشی و باز اجتماعی کردن افراد برای ورودی سعادتمندانه به جامعه مد نظر قرار داده است.

    کلیدواژگان: زندانبانی، ادوار تاریخی، زندان، کهن، معاصر
  • علیرضا پاک نژاد* صفحات 74-87

    آمار فرزندکشی ثبت رسمی درسال 1399 در ایران 75 نفر بود (خبرگزاری فارس، 1400). نگرانی از رشد روز افزون این حوادث، ضرورت تفکر اساسی را می‌طلبد. بازنگری در مواد 301 و 306 قانون مجازات اسلامی مصوب1392که عدم قصاص پدر در قتل فرزند را به عنوان مجازات این جرم در نظر گرفته است با شرایط موجود جامعه بازدارنده نیست؛ چراکه این عدم تناسب نتوانسته در کاهش نرخ فرزندکشی موثر باشد. برای رفع این معضل با شرایط فعلی چه تدابیر و راهکارهای کم‌هزینه و سریع می‌تواند موثر واقع شود؟ هدف این مقاله بیان پاسخ‌ها به این پرسش در قالب روش توصیفی و تحلیلی است. البته یافته‌های موجود از بررسی مقالات پژوهشگران در این زمینه به این نتیجه رسید که کارهای فرهنگی و آموزشی در درجه اول حل معضل فرزند کشی است و به این مقوله کمتر پرداخته شده است. البته اقداماتی همچون بسیج رسانه، تدارک تشکل‌هایی برای اعتراضات مسالمت‌آمیز در جامعه برای این امر از بابت اصلاح قانون، محوریت حمایت از کودک در مجالس وعظ و کلاس‌ها و تخصیص دروس دانشگاهی و تربیت مربی ویژه در آسیب‌شناسی فرزندکشی با کمک از فیلم‌ها و پویا نمایی و غیره مدنظر قرار گیرد. در الگوی پدافند غیرعامل این راهکار گنجانده شده است. در درجه‌ی دوم، نشست‌های کارشناسانه فقها و حقوق‌دانان عامل موثری می‌تواند باشد از بابت همسویی با قانون اخیر طرح جوانی جمعیت، اصلاح یا وضع قانون جدید.

    کلیدواژگان: ترمیم قانون، پدافند غیرعامل، کار فرهنگی، فرزندکشی، قانون مجازات اسلامی، عدم قصاص
|
  • Saeed Reza Abadi, Jamal Rashidi Pages 1-16

    The article seeks to open a "portal" about the less well-known aspect of the "right to the city" from the perspective of "Labour laws". Most references to this concept have been made by urban planners and less attention has been paid to lawyers. But one can now come to an interpretation of the concept that, in addition to the urban political strategy of "going beyond current cities" or "a project to shape a different future for urban society", offers legal considerations that in the real world it is also the source of the influence of urban movements around the world and their result is the compilation of documents that have sometimes taken on the aspect of legal binding and while presenting the concept of "right to the city" as a universal demand, various examples including labor rights This concept has been offered. However, at the international level and under the influence of various "rights to the city" movements, various legal charters have been the criteria for governments to act. The method used is documentation focusing on content analysis. According to the research findings, three main factors in the formation of legal charters in the field of "labor law" derived from the "right to the city" are: 1. To draw the attention of legal scholars to the concept of the right to the city and to provide legal interpretations of this concept 2. Mainstreaming legitimate international institutions with regard to aspects of labor law arising from this concept 3. Adoption the right to the city as the agenda of civil movements in formulating claims on "labor rights" Inspired by the concept of "right to the city", various social movements have presented their demands to the legislators and the government as examples of this concept, and it is the bargaining power of these movements that determines the examples of the concept of "right to the city". Based on the review of various international experiences regarding the drafting of various charters and legal-contractual documents, it is also evident that some key examples in the field of "labor law" (right to work and employment, non-discrimination in access to work, right to organization an syndicate membership, Recognition of informal economy, labor training, improvement of working conditions, etc.) have been included in the mentioned documents as citizens' demands and have taken on a legal and binding aspect.

    Keywords: Right to the City, Labour Laws, Citizen Contract, Urban Society, Right to theCity Charter
  • Mohammad Javad Sami, Elham Derki * Pages 17-28

    Public support for foreign investment is a tool to achieve economic growth and development in the development program of countries, especially developing countries. Therefore, the study of criteria and factors of investment attraction is one of the most important fields of study for economists. Financing agreements with foreign banks answer one of the biggest problems of the economy and can be answered; One of the problems that the Iranian economy is currently facing is the lack of financial resources for the implementation of various projects, and most manufacturing companies in the country today are struggling with the problem of lack of financial resources. Although foreign investment has more advantages than financing contracts and is a priority, but in any case, the problem of lack of sufficient financial resources to carry out investment projects with these contracts can be solved. The important thing to keep in mind is that concluding these contracts is an issue, and doing projects and repaying loans is the other side of the story. Pay the loan installments on time so that what happened in the early 70's does not happen again. We should note that these financing should not cause foreign currency debts for the country in the next few years, if project management is efficient enough, we can use these resources and improve the structure of the economy. In this descriptive-analytical article with interest It is a collection of library resources in which the relationship between finance and foreign investment and its impact on the Iranian economy has been studied.

    Keywords: Economics, Financing, Foreign Investment, Finance, Legal Barriers.
  • Parviz Ameri, Sakine Banaki* Pages 29-44

    Examination of the legal materials shows that non-observance of the conditions mentioned in the relevant issues, causes liability. If, as the case may be, the plaintiff, who has been convicted of wrongdoing or annulment in the main lawsuit, may be liable or read, by not claiming damages in due time or by not requesting the removal of the effect of the security, if the plaintiff within the deadline Has not filed the main lawsuit in the law; he has acted to his detriment and has somehow waived his right, and finally the judge who was negligent or careless. or he is responsible for committing faults and mistakes in issuing the contract, as if in the case of not determining the security in cases where the deposit of security was required by law or its adequacy, the reasons for his responsibility are provided. Therefore, the authors believe that according to the general rules of civil liability, the responsibility of these people can be imagined.

    Keywords: Deposit of Collateral, Interim Injunction, Liability Conditions, PlaintiffLiability, Defendants Liability, Judge Liability
  • Omid Safari*, Arsalan Kosha, Abolfazl Alizade Pages 45-55

    Sport has long been regarded as one of the most fundamental tools of education in promoting the physical, mental and psychological health of individuals in the community, and has influenced institutions in every country to use it as a tool for public guidance and to help citizens align it. This study is a descriptive-analytical study, based on the nature and method of work, the data of which is gathered through credible scientifically based documents, and by examining and studying the role of Iran's participatory criminal policy in reducing sports offenses and violations, Participatory criminal policy is a criminal policy with the participation of civil society that can control and reduce sport offenses and offenses by involving people as one of the important potentials in society. One of the effective strategies to enhance people's participation and participation is to familiarize the public with the goals and principles of participatory criminal policy on how to reduce sports offenses by engaging with the mass media to eliminate the cultural weakness in the development of participation. Be.

    Keywords: Penal Policy, Collaborative Criminal Policy, Non-GovernmentalOrganizations, Sport Offenses, Offenses, Sport
  • Afshin Mohamadi DareShori, Amir Reza Ghane* Pages 56-73

    The institution of prisons has always fluctuated with the development of societies and human civilization in historical periods. What is certain is that this institution existed and was used in different forms in ancient civilizations such as ancient Iran, Mesopotamia, ancient Egypt, ancient Anatolia, and finally Greece and ancient Rome. Is. Therefore, what is known today as a prison institution with a criminal approach is different from what was considered in the past as a prison institution with a custodial and not a criminal approach. With this definition, the distinction between the function and goals of prisons in the Middle Ages, which was actually a place of detention and not for the purpose of executing the sentence of deprivation of liberty, with the goals and principles of prisons in today's advanced world, which actually has a different function than in the past, Is different. Today, the prison institution has adopted a new approach with the development of various sciences. The current research aims to explain this issue by descriptiveanalytical method on authentic library sources and documents. The results indicate that with the advancement of science and the introduction of technology into human life, the institution of prison has not been exempted from this and has undergone changes. The advancement of technology and technology has greatly helped the de-incarceration policy in Iran and the penal policies of other countries.

    Keywords: Imprisonment, Historical Periods, Prison, Ancient, Contemporary
  • Alireza Paknezhad Pages 74-87

    The statistics proves that 75 cases of filicide have been recorded in 2020 A.D. in Iran (Fars Media Corporation, 1400). It deems necessary to consider this issue due to its ever- increasing growth. To retrospect articles 301 and 306 of Islamic law of punishment ratified in 2013 A.D., which deal with non-punishment of a father in case of murdering his child, is not deterrent according to the present conditions in the society; since it has not been effective in decreasing the rate of filicide. To settle this dilemma, what fast and inexpensive policies should be adopted? This study aims to answer the following questions using descriptive and analytical methods. The collected data in other researchers' studies demonstrates that cultural and educational activities are among the best strategies to solve the present issue; however, it has not been considered much. In line with this, the following actions have been taken: media mobilization, preparing formations for peaceful protests in the society to amend the law, emphasizing the support of children in the lectures, courses and allocating university courses to it, training individuals to help decrease the number of cases by using related films and animations. This strategy has been included in the passive defense model. Secondly, jurists' and lawyers' expertly meetings, amending the present law and stipulating new laws could be effective due to the overlap with the recent law, the population rejuvenating plan.

    Keywords: Law Amendment, Passive Defense, Cultural Activities, Filicide, Islamic Lawof Punishment, Non-Punishment