فهرست مطالب

تحقیقات نوین میان رشته ای حقوق - سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1402)

نشریه تحقیقات نوین میان رشته ای حقوق
سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صادق مرادی*، مروارید امانی صفحات 6-24

    جبران خسارات مادی و معنوی شخص متضرر و ترمیم آن، مستلزم راهکاری بوده که از آن تحت عنوان مسئولیت مدنی یاد می شود. مسئولیت مدنی، رابطه ای حقوقی بوده که منجر به تکلف یک شخص در برابر دیگری به جبران خسارات وارده می گردد. مصونیت و درنتیجه آن، عدم مسئولیت ممکن است موجب تسامح افراد در رعایت حقوق یکدیگر و به تبع آن، ایراد خسارت گردد. قضات نیز همچون دیگر انسان ها ممکن الخطا هستند؛ بدین جهت، دور از اندیشه نیست که اشتباها و یا حتی با سوءاستفاده از قدرت تحت اختیار، در اعمال قانون سهل انگاری نموده و حقوق اصحاب دعوی را خدشه دار نمایند. خطای قاضی، اهمیتی دوچندان دارد چراکه ممکن است جان، مال و آبروی افراد را به خطر اندازد. بدین ترتیب، ضروری است تدابیری در جهت جبران خسارات وارده به افراد اتخاذ گردد. قانون گذاران، نظر به اصل برابری در مقابل قانون و جهت اجرای هرچه بیشتر دموکراسی، مسئولیت مدنی قاضی را مدنظر قرار داده و به تدریج از اصل مصونیت مطلق به سمت مسئولیت مدنی حرکت نمودند زیرا مسئولیت قضات در پی حاکمیت اصل مصونیت، نادیده گرفته می شد. در پژوهش پیش رو، پس از ایضاح مفهوم مسئولیت مدنی و مبانی آن، به مطالعه تطبیقی مسئولیت مدنی قضات در کشورهای ایران، فرانسه و ایالات متحده آمریکا می پردازیم.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، مسئولیت مدنی قاضی، جبران خسارت، مصونیت قاضی
  • افشین محمدی دره شوری، امیررضا قانع* صفحات 25-32

    امروزه، دشمن با تکیه بر ابزار گوناگون، علی الخصوص در حوزه فضای مجازی، همواره به دنبال دستیابی به اهداف شوم خود، ازجمله تضعیف مسیله مهم حجاب در جوامع اسلامی است. قانون مجازات اسلامی جمهوری اسلامی ایران که ریشه در دین مبین اسلام داشته، این وظیفه مهم و شرعی را از واجبات شرعی قلمداد نموده و مخاطبین آن را مکلف به رعایت این مهم کرده است. شرایط حال حاضر کشور، از تلاش های متعدد دشمن در این خصوص حکایت دارد. متاسفانه، غالب خواهران نیز در این خصوص فریب بیگانه را خورده و تحریک به انجام این اهداف شوم خواهند شد. عدم رعایت حجاب شرعی در شرایط فعلی، ابتدا این تصور را به ذهن قضات رسیدگی کننده ایجاد می آورد که آیا فاعل عمل، صرفا از روی هیجان چنین اقدامی را انجام داده و یا اینکه ارتکاب عمل با سوءنیت و هدف قبلی و به جهت تشویق سایر هم جنسان و هم نوعان مرتکب به انجام عمل مشابه بوده است. این موضوع نیز خود موجبات اختلاف نظر بین قضات و علی الخصوص صدور آرای متضاد را فراهم آورده است. صرف نظر از صحت استدلال هر یک از قایلین به هر دو عقیده، به نظر می رسد در انتخاب نوع بزه و در امتداد آن، تعیین مجازات، می بایست شرایط حاکم بر کشور را نیز در نظر داشت چراکه تصمیم گیری به نحو مطلق در این خصوص، ناصحیح به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تشویق، فساد، حجاب، شرع، عرف
  • مسعود نقدی زرین* صفحات 33-47

    قتل مجاز، موضوع پیچیده ای بوده که قانون گذار، ارتکاب آن را با اعمال استثنایاتی مجاز دانسته و شرایطی را در قانون برای آن به وجود آورده است. این موضوع، ریشه در سنت های قدیمی و فقهی-دینی دارد که به قوانین کشورها رخنه کرده است. در ایران نیز گرچه بحث قتل مجاز در فرهنگ های محلی وجود دارد ولی منشا اصلی قانون مجازات اسلامی ایران، فقه بوده و شرایطی که در این قانون برای قتل های مجاز در نظر گرفته شده، منبعث از فقه است. در ایالات متحده نیز این موضوع بیشتر از نظام کامن لا منشا گرفته ولی فرهنگ محلی نیز بر آن تاثیر گذاشته است. لذا، شاهد این موضوع هستیم که پیرامون موضوع قتل مجاز، در برخی ایالت ها شرایط متفاوتی نسبت به دیگر ایالت ها در نظر گرفته شده است. با لحاظ این موضوع به بررسی تحلیلی-توصیفی موضوع قتل مجاز در نظام های کیفری ایران و آمریکا پرداخته و با روش کتابخانه ای بحث خود را پیش می بریم. نتایج تحقیق نشان می دهد که قتل مجاز در ایران دارای شرایط سخت گیرانه ای بوده که رعایت دقیق موازین قانونی را برای ارتکاب قتل در آن لحظه بسیار دشوار می سازد. این موضوع باعث عدم شناسایی قتل مجاز توسط قانون گذار می شود. در مقابل، قتل مجاز در آمریکا، به خصوص در ایالت تگزاس، دارای شرایطی بوده که قانون گذار، نشانه های مشخصی را برای ارتکاب قتل مجاز در نظر گرفته است. این موضوع باعث انجام قتل‏های بسیاری شده که علت رواج آن، شرایط سهل قانون گذار است.

    کلیدواژگان: قتل مجاز، قتل قانونی، نظام حقوقی آمریکا، نظام حقوقی ایران، قوانین کیفری ایالت تگزاس
  • محسن شوروکی*، جواد جهانشیری صفحات 48-61

    واژه به ظاهر ساده و بی آلایش اسلحه، در عالم حقوق جزا سهل ممتنع به شمار می آید. سابقه قانون گذاری ایران گواه بر این مدعاست که مفهوم حقوقی اسلحه ابهام برانگیز است. مقنن با وضع تبصره الحاقی ماده 651 قانون مجازات اسلامی در سال 1387 و تصویب قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز در سال 1390 و آیین نامه اجرایی آن، تا حدی به تنقیح مطلب پرداخته است لیکن در رابطه با ضابطه و معیار اسلحه در تبصره ماده 614 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375، همچنان محل ابهام باقی است و تضارب آرا و عقاید، هرچند موجب پویایی دانش است اما نگرش های متفاوت و طرز تفکرهای مختلف از تبصره مذکور در مقام عمل، گاه موجب سهل گیری و گاه موجب سختگیری در رسیدگی شکلی و نهایتا تبریه یا محکومیت را در رسیدگی ماهوی برای مرتکب آن در شرایط مشابه یکسان رقم می زند. از ابتدای تشکیل جوامع بشری، جرم و ترس از وقوع آن، یکی از اصلی ترین دغدغه های انسان بوده است. در عصر حاضر که با استفاده از فناوری های جدید عملا مرزها از بین رفته و جهانی شدن نیز به گسترش و تسهیل ارتباطات فرا مرزی دامن می زند، ارتکاب «جنایات سازمان یافته» معضلی است که جامعه جهانی قرن بیست و یکم و کل بشریت را تهدید می کند. اهمیت این موضوع موجب صرف حجم بسیار بالایی از درآمد ملی کشورها به منظور مبارزه با جرم و سازمان دهی تلاش های گوناگون ملی و بین المللی جهت مهار آن شده است. این تلاش ها، گاه به شکل واکنش و سرکوبگری و گاه به شکل اقدامات منفعل و غیرمستقیم نمود پیدا می کنند. در این تحقیق با مطالعات کتابخانه ای به تبیین و تحلیل اقدامات و تدابیری که نیروی پلیس علمی به صورت کنشی و واکنشی با هدف پیشگیری از جرم انجام می دهد، پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: سلاح، مطلق به کارگیری، پلیس علمی، جرایم
  • زینب اسلامی، آیدا مخترع*، بهنام رستگاری صفحات 62-78

    مطالعه حاضر با هدف بررسی آثار حقوقی ادغام بانک ها و موسسات مالی و اعتباری در قبال شخص ثالث و مسیولیت مدنی ناشی از آن صورت گرفته است. در نظام حقوقی ایران به واسطه عوامل متعدد ازجمله پیشگیری از ورشکستگی بانک ها، عدم انطباق قوانین، مقررات، آیین نامه ها و دستورالعمل های حاکم بر حوزه حقوق تجارت و حقوق پولی و بانکی با معیارها و استانداردهای به روز جاری و حاکم در عرصه تجارت و بانکداری بین المللی، ابهامات و خلاهای قانونی قابل توجهی در خصوص ادغام بانک ها وجود دارد. با توجه به ویژگی ها و مزایای ادغام، می تواند یکی از موثرترین روش ها برای پیشگیری از ورشکستگی باشد. ادغام بانک ها یکی از کارسازترین سازوکارهای اقتصادی به منظور نجات بنگاه اقتصادی از شرایط نابسامان مالی و ورشکستگی به شمار می رود. روش پژوهش حاضر از منظر چیستی، اکتشافی و تحلیلی و به لحاظ گردآوری، کتابخانه ای و در پاسخ به ویژگی حقوقی و اقتصادی ادغام بانک ها و موسسات مالی نسبت به سایر ادغام ها و تاثیر ادغام تحمیلی بانک ها و موسسات مالی بر اشخاص ثالث تدوین شده است. آنچه به عنوان نتیجه از مباحث ذکرشده استنباط گردید، آن است که از نظر مقررات تجارتی ، تفاوتی بین ادغام بانک ها و موسسات مالی با سایر بنگاه های اقتصادی وجود ندارد لیکن از نظر قواعد رقابتی به دلیل آثار مالی خطیر، این ادغام ها بایستی با شرایط خاصی مثل موافقت بانک مرکزی صورت پذیرد. در خصوص ویژگی اقتصادی، با توجه به اینکه مشتریان بانک ها نسبت به شرکت های تجاری بسیار زیاد بوده و سپرده های مردمی از خرد تا کلان در بانک ها نگهداری می گردد، سوءاستفاده از آن ها منجر به سلب اعتماد مردمی ، نزول روند اقتصادی دولت و از دست رفتن ثبات و نظم جامعه می گردد. به همین جهت باید ادغام این مجموعه ها با دقت و نظارت بیشتری صورت گیرد. ادغام تحمیلی بانک ها و موسسات مالی باعث افزایش سرمایه و اعتبار مالی بانک پذیرنده ادغام خواهد شد که پشتوانه محکمی برای طلب آن ها به شمار می رود. تاثیر چنین ادغامی بر بدهکاران موسسه، طرف قرار دادن آن ها با بانک پذیرنده ادغام و الزام آن ها به پرداخت دیون به بانک است.

    کلیدواژگان: ادغام، بانک ها و موسسات مالی و اعتباری، ادغام بانک ها، شخص ثالث، مسیولیت مدنی
  • جواد جمشیدی* صفحات 79-88

    حقوق شهروندی، مجموعه حقوق بنیادینی هستند که فرد به عنوان شهروند از آن برخوردار است. اصل آزادی مشروع، اصل برایت، حق دسترسی به وکیل، حق دسترسی به دادگاه صالح و غیره، ازجمله این حقوق هستند. در کشور ما، هم قانون گذار در قانون اساسی به طور ویژه این حقوق را مورد توجه قرار داده است و هم مجلس شورای اسلامی در قانون احترام به آزادی های مشروع و حفظ حقوق شهروندی از آن ها پاسداری کرده است. هر انسان، فارغ از هر اندیشه، قومیت و زبانی که دارد، انسان است و به عنوان بشر، دارای شان و مرتبه انسانی است. به همین دلیل نمی توان با هر بهانه ای کرامت انسانی وی را خدشه دار کرد. از طرفی، هر فرد در هر جامعه ، یک سری حقوق بنیادین و ضروری دارد که لازم است از طرف دولت و حکومت رعایت و حفظ شود. بر همین اساس، این پژوهش با هدف بررسی تطبیقی ماده واحده قانون احترام به آزادی های مشروع و حفظ حقوق شهروندی و پاسخ به این سوال که آیا مفهوم آزادی و مصادیق آزادی در هر دو سند حقوق بشر و حقوق شهروندی یکسان است یا خیر، انجام گرفته است. این مقاله از نوع توصیفی-تحلیلی است. نتایج این پژوهش نشان داد که با توجه به امنیت مدار بودن قانون جدید در پذیرش حقوق شهروندی، قانون گذار جوانب احتیاط را موردنظر داشته و در برخی موارد، محدودیت هایی را نسبت به مطالبه خسارات معنوی مقرر نموده است.

    کلیدواژگان: آزادی، حقوق بشر، حقوق شهروندی، منشور جهانی
|
  • Sadeq Moradi*, Morvarid Amani Pages 6-24

    Compensating for material and moral damages to the affected individual and restoring them requires a solution known as civil liability. Civil liability is a legal relationship that entails one person's obligation to compensate for damages caused to another. Immunity and, consequently, impunity may lead to individuals tolerating the violation of each other's rights, resulting in harm. Judges, like other individuals, are prone to errors, and it is not unthinkable that they may negligently or even maliciously, misuse their discretionary power, causing harm to the rights of the parties involved. The error of a judge is of double importance as it may jeopardize the lives, property, and reputation of individuals. Therefore, it is essential to take measures to compensate for the damages inflicted on individuals. Legislators, in consideration of the principle of equality before the law and to enhance democracy, have brought judicial liability into focus, gradually moving from absolute immunity towards civil liability, as the responsibility of judges was previously overlooked in the pursuit of the principle of absolute immunity. In this research, after clarifying the concept of civil liability and its foundations, we delve into a comparative study of judicial civil liability in Iran, France, and the United States.

    Keywords: civil liability, judicial civil liability, compensation for damages, judicialimmunity
  • Afshin Mohammadi Darrehshouri, Amirreza Ghaane * Pages 25-32

    4In today's world, the enemy, especially relying on various tools in the virtual space, constantly seeks to achieve its sinister goals, including weakening the significant issue of Islamic hijab in Islamic societies. The Islamic Penal Code of the Islamic Republic of Iran, rooted in the Islamic faith, designates this important and religious duty as part of the religious obligations and obligates its recipients to adhere to this principle. The current conditions in the country indicate multiple efforts by the enemy in this regard, and unfortunately, many sisters have fallen for foreign deception and will be incited to pursue these sinister goals. Non-compliance with Islamic hijab in the present circumstances initially raises the question for the judges as to whether the actor has committed this act merely out of emotion, or whether it was, in fact, a deliberate act with a previous intention and for the purpose of encouraging others of the same gender to engage in similar actions. This issue has created differences of opinion among judges, especially resulting in contradictory rulings Regardless of the validity of the reasoning of either proponents of the two viewpoints, it seems that in choosing the type of punishment and, consequently, determining the penalty, the prevailing conditions in the country should also be taken into account, and making an absolute decision in this matter appears inappropriate.

    Keywords: encouragement, corruption, hijab, sharia, custom
  • Masoud Naghdi Zarrin * Pages 33-47

    Authorized murder is a complex issue that the legislator has allowed to be committed with exceptional actions and created conditions for it in the law. This issue is rooted in old traditions or jurisprudence-religion that has infiltrated the laws of countries. In Iran, although there is a discussion of legal murder in local cultures, the main source of Iran's Islamic Penal Code is jurisprudence, and the conditions considered in this law for authorized murders originate from jurisprudence. In the United States, this issue is mostly derived from the common law system, but the local culture has also influenced this issue, and therefore we see that in some states, different conditions are considered in regrd with authorized murder than in other states. Considering this issue, we have done an analytical-descriptive study of the issue of authorized murder in the criminal systems of Iran and America and we have advanced our discussion with the library method. The results of the research show that legal murder in Iran has strict conditions that make it very difficult to strictly comply with the legal standards for committing murder at that moment and this causes the legislator to not recognize authorized murder but instead authorized murder. In contrast, in America, especially in the state of Texas, it has the conditions that the legislator has considered certain signs for committing murder and this issue has caused many murders to be committed and thus, the lax conditions of the legislator have caused the spread of this type of murder.

    Keywords: authorized murder, legal murder, American legal system, Iranian legal system, criminal laws of the state of texas
  • Mohsen Shoruki *, Javad Jahanshiri Pages 48-61

    The word "arms", which is seemingly simple and innocent, is considered to be taboo in the world of criminal law. Iran's legislative history proves that the legal concept of arms is ambiguous. By enacting the supplementary note to Article 651 of the Islamic Penal Code in 2007 and approving the Law on the Punishment of Weapons and Ammunition and Owners of Unauthorized Weapons and Ammunition in 2010 and its Executive Regulations, the legislator has revised the content to some extent, but in relation to the rules and standards of weapons in the note of Article 614 of the Islamic Penal Code approved in 1375, the ambiguity still remains and the conflict of opinions and beliefs, although it is the cause of the dynamic of knowledge, but different attitudes and different ways of thinking from the mentioned note sometimes lead to laxity and sometimes to strictness in formal proceedings and finally, acquittal or conviction in substantive proceedings is the same for the perpetrator in similar circumstances. From the beginning of the formation of human societies, crime and the fear of its occurrence have been one of the main concerns of humans, but in today's age, when using new technology, borders have practically disappeared, and globalization also encourages the expansion and facilitation of cross-border communication. Committing "organized crimes" is a problem that threatens the world society of the 21st century and the entire humanity. The importance of this issue has led countries to spend a large amount of national income to fight crime and organize various national and international efforts to curb it. These efforts sometimes appear in the form of reaction and suppression and sometimes in the form of passive and indirect measures. In this research, library studies have been used to explain and analyze the actions and measures taken by the scientific police in an active and reactive manner to prevent crime.

    Keywords: weapons, absolute use, scientific police, crimes
  • Zainab Eslami, Aida Mokhtare *, Behnam Rastegari Pages 62-78

    The present study aims to examine the legal effects of the merger of banks and financial and credit institutions towards the third party and the resulting civil liability. In Iran's legal system, due to several factors, including the prevention of bank bankruptcy, the non-compliance of laws, rules and regulations, and guidelines governing the field of commercial law and monetary and banking law with the current standards in the field of international trade and banking, there are ambiguities and significant legal loopholes regarding bank mergers. Due to the features and advantages that merger has; it can be one of the most effective methods to prevent bankruptcy. The merger of banks is one of the most effective economic mechanisms to save an economic enterprise from financial turmoil and bankruptcy. The current research method is exploratory and analytical in terms of nature and library-based in terms of data collection. This research has been compiled in response to the legal and economic characteristics of the merger of banks and financial institutions compared to other mergers and in order to investigate the imposed merger of banks and financial institutions on third parties. What was deduced as a result of the mentioned discussions is that in terms of commercial regulations, there is no difference between the merger of banks and financial institutions with other economic enterprises; but in terms of competition rules, due to serious financial effects, these mergers must be done under certain conditions, such as the approval of the central bank. Regarding the economic feature, considering the fact that the customers of the banks are very large compared to the commercial companies, and people's deposits from small to large are kept in the banks, it seems that the abuse of them will lead to loss of people's trust, economic downturn, and loss of social stability and order. Therefore, the merger of these groups should be done with more care and supervision. The forced merger of banks and financial institutions will increase the capital and financial credit of the bank accepting the merger, which is considered a strong support for their demand. The impact of such a merger on the debtors of the institution is that they are placed with the bank accepting the merger and are obligated to pay the debt to the bank.

    Keywords: merger, banks, financial, credit institutions, bank merger, third party, civil liability
  • Javad Jamshidi * Pages 79-88

    Citizenship rights are the set of fundamental rights that a person has as a citizen, which includes the principle of legitimate freedom, the principle of acquittal, the right to access a lawyer, the right to access a competent court, etc. The constitution has given special attention to these rights and the Islamic Council has protected them in the law respecting legitimate freedoms and protecting the rights of citizens. Every human being is a human being regardless of his/her thoughts, ethnicity, and language, and as a human being, he/she has human dignity and rank; for this reason, his human dignity cannot be undermined with any excuse. On the other hand, every person in any society has a series of fundamental and necessary rights that must be respected and protected by the government. Based on this, the present research aims to compare the single article of the Law on Respecting Legitimate Freedoms and Protecting Citizen Rights and answer the question whether the concept of freedom and examples of freedom are the same in both human rights and citizenship rights documents. This article is of a descriptive-analytical type and its results showed that due to the security orientation of the new law in accepting citizenship rights, the legislator has considered the aspects of caution and in some cases has set some limits regarding the claim of moral damages.

    Keywords: freedom, human rights, citizenship rights, the universal charter