فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 63، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه رشیدی پور، امید شکری*، جلیل فتح آبادی، حسین پورشهریار صفحات 11-41
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف ساخت برنامه داربست سازی انگیزشی و تعیین اثربخشی آن بر جهت گیری های هدفی و ارزیابی های شناختیوالدین انجام شد.
    روش
    پس از طراحی برنامه آموزشی داربست سازی انگیزشی بر اساس نقشه نگاری مداخله، به منظور بررسی اثربخشی آن از پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون همراه با پیگیری و گروه گواه استفاده شد. جامعه آماری شامل تمامی والدین دانش آموزان پایه هشتم منطقه 4 آموزش و پرورش شهر تهران و نمونه آماری نیز شامل 30 مادر دارای فرزند کلاس هفتم و هشتم بودند که به کمک روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و پس از واگذاری در گروه های آزمایشی به مقیاس ارزیابی شناختی استرس وابزار جهت گیری هدفی والدینپاسخ دادند. برنامه داربست سازی انگیزشی در ده جلسه دو ساعته به صورت هفتگی و از طریق اپلیکیشن واتساپ برای گروه آزمایش اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج روش آماری تحلیل واریانس مختلط ساده نشان داد که این برنامه با 05/0P<، در افزایش جهت گیری هدفی تسلطی (20/4 =F) و ارزیابی چالشی (40/4 =F) و ارزیابی از منابع (31/6 = F) و در کاهش جهت گیری عملکردی (97/3 =F) و ارزیابی شناختی تهدیدنگر (88/3 =F) موثر بود.
    نتیجه گیری
    در مجموع، نتایج با تاکید بر مشخصه های کارکردی برنامه داربست سازی برای تغییر در وضعیت انگیزشی والدین نشان داد که اصطلاح شناسی انگیزشی معرف نیمرخ انگیزشی والدین با سازه های انگیزشی ناظر بر جهت گیری انگیزشی دانش آموزان مشابه بود. بنابراین، جهت گیری انگیزشی والدین به عنوان یکی از تعیین کننده ترین عناصر بافتاری موثر بر نیمرخ انگیزشی دانش آموزان محسوب می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی های شناختی، جهت گیری هدفی والدین، داربست سازی انگیزشی، نقشه نگاری مداخله
  • محیا ابراهیمی جمارانی، عدنان اکبری، حجت الله فراهانی*، پرویز آزادفلاح صفحات 43-71
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر وارسی ویژگی های روان سنجی مقیاس کشمکش های مذهبی و معنوی[1] (RSSS) اکسلاین و همکاران (2014) در جامعه ی ایرانی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع ارزشیابی است. نمونه ی پژوهش حاضر متشکل از 486 نفر از افراد بزرگسال ایرانی در محدوده ی سنی 14 تا 75 سال بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. نسخه ی فارسی مقیاس همراه با پرسشنامه های به زیستی معنوی الیسون (1983) و تنیدگی ادراک شده کوهن و همکاران (1994) اجرا گردید. برای بررسی روایی مقیاس از روش تحلیل عامل تاییدی و روایی همگرا و واگرا از طریق محاسبه ی همبستگی پیرسون استفاده شد و برای بررسی اعتبار آن نیز از روش محاسبه ی آلفای کرونباخ بهره گرفته شد. جهت بررسی پایایی مقیاس نیز از روش ؛آزمون باز-آزمون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عامل تاییدی حاکی از برازش و مطلوب بودن مدل شش عاملی بود. همبستگی های معنادار میان این مقیاس و مقیاس های به زیستی معنوی و تنیدگی ادراک شده نیز روایی واگرا و همگرای این مقیاس را تایید می کرد. اعتبار مقیاس با استفاده از محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 8/0 و برای عامل های آن در دامنه ی 73/0 تا 91/0 و اعتبار مرکب عوامل در دامنه ی 81/0 تا 94/0 و ضریب همبستگی آزمون-بازآزمون 9/0 به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به مطلوب بودن خصوصیات روان سنجی مقیاس فارسی کشمکش های معنوی می توان از آن به عنوان یک ابزار معتبر در جامعه ایران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کشمکش های مذهبی و معنوی، روایی، اعتبار، تحلیل عامل تاییدی
  • علی محمد میرآقایی*، حمیدرضا پوراعتماد، محمدعلی مظاهری، رضا خسروآبادی صفحات 73-91
    هدف

    سطوح بالای همیاری در جوامعی شکل می گیرد که در آن افرادی که از هنجارهای خاصی تخطی می کنند، با رفتار تنبیهی دیگران مواجه شوند. هدف مطالعه حاضر تفکیک انواع واکنش افراد به پیشهادهای ناعادلانه و بررسی مولفه های الکتروفیزیولوژیک آنان بود.

    روش

    40  نفر با جنسیت مذکر از دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی از طریق نمونه گیری در دسترس در این مطالعه شرکت کردند و واکنش آنها در شکل اصلاح شده بازی های دیکتاتور و اولتیماتوم مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که به طور کلی بیشتر شرکت کنندگان پیشنهادهای ناعادلانه را نپذیرفتند و به همین میزان در DG ناعادلانه رفتار کردند. تحلیل خوشه بندی سلسله مراتبی نشان داد که افراد بر اساس پیوستار عادلانه-ناعادلانه در هر دو بازی، به چهار گروه تقسیم می شوند که رفتار گروه اول (10 نفر) در چهارچوب تنبیه نوع دوستانه خالص قرار گرفت و رفتار سایر گروه ها در بردارنده یک نوع خودخواهی و تناقض رفتاری بود. داده های الکتروفیزیولوژیک نشان داد که در گروه اول دامنه FRN و P300 پایین تری در مقایسه با سایر گروه ها وجود داشت.  

    نتیجه گیری

    این مطالعه فهم ما از زیربنای ادراک عدالت توسط پاسخ دهندگان را عمیق تر می کند و به ما امکان می دهند تا فرآیندهایی را که به طور خاص برای ارزیابی پیشنهادات منصفانه و ناعادلانه وجود دارند را ارزیابی کنیم. بر طبق اطلاعات ما این مطالعه اولین بررسی است که تفاوت داده های عصبی مبتنی بر پتانسیل فراخوانده رویداد، برخواسته از تنبیه نوع دوستانه با سایر شکل های تنبیه را نشان می دهد و تلویحات کاربردی مهمی در مورد تکامل همیاری فراهم می کند.

    کلیدواژگان: تنبیه نوع دوستانه، پتانسیل وابسته به رویداد
  • مهین باجلان، علی زاده محمدی*، رضا قربان جهرمی صفحات 93-112
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان وحدت مدار بر اضطراب مرگ و تاب آوری در بیماران مبتلا به سرطان خون بود.

    روش

    جامعه آماری پژوهش، شامل تمام بیماران مبتلا به سرطان خون  لوسمی  مراجعه کننده به موسسه خیریه مهیار در سال 1398 و 1399 بودند که از میان آنها 34 بیمار با مراجعه به فرمول حجم نمونه کوهن با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و با گمارش تصادفی و همگن سازی سن، جنس و سابقه درمان در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه اضطراب بک (1988)؛ مقیاس اضطراب مرگ تمپلر (1970) و مقیاس تاب آوری کانر دیویدسون (2003) جمع آوری شدند. به منظور انجام مداخله، شرکت کنندگان گروه آزمایش تحت 8 جلسه درمان وحدت مدار قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS-24 استفاده شد.

    یافته ها

    داده های حاصل بیانگر کاهش نمرات پس آزمون (88/4±69/0) و پیگیری (70/4±58/0) اضطراب مرگ نسبت به پیش آزمون (29/10±04/1) و افزایش نمرات پس آزمون (17/16±28/1) و پیگیری (35/16±22/1) تاب آوری نسبت به پیش آزمون (88/8±33/1) و گروه گواه بود. اثر متقابل زمان*گروه موجب کاهش اضطراب مرگ (001/0=P) و افزایش تاب آوری (001/0=P) نسبت به گروه گواه شد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج سودمندی روش و نگرش وحدت مدار به زندگی در  کاهش عوارض روان شناختی سرطان خون در کنار درمان های پزشکی برای  افزایش تاب آوری این بیماران و کاهش اضطراب مرگ آنها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، تاب آوری، درمان وحدت مدار، سرطان
  • سعید ایمانی* صفحات 113-134
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه اثربخشی گروه درمانی شناختی - رفتاری و ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت بر کاهش رفتارهای پرخطر در معتادان ترک افیونی صورت گرفت.

    روش

    روش این پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه کنترل است. جامعه ی آماری شامل کلیه افراد وابسته به مواد افیونی مراجعه کننده به مرکز ترک اعتیاد وابسته به شبکه بهداشت و درمان شهرستان سرپل ذهاب در نیمه اول سال 1396 بود، به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 36 نفر با تشخیص وابستگی به مواد افیونی بر اساس معیارهای راهنمای تشخیصی و آماری نسخه پنجم، از افرادی که داوطلب دریافت خدمات درمانی و واجد معیارهای ورود بودند، به صورت تصادفی (12 نفر گروه آزمایش اول، 12 نفر گروه آزمایش دوم و 12 نفر گروه کنترل) انتخاب شدند. از مصاحبه بالینی ساخت یافته DSM-5 نسخه ی بالینی (SCID-5)، مصاحبه بالینی ساخت یافته DSM-5 نسخه ی بالینی (SCID-5-PD) و مقیاس پیش بینی از بازگشت برای جمع آوری داده ها استفاده شد. روش درمان ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت در 8 جلسه 2 ساعته و روش درمان شناختی- رفتاری در 12 جلسه 90 دقیقه ای در گروه های آزمایشی اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین اثربخشی گروه درمانی شناختی- رفتاری و ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت در کاهش رفتارهای پرخطر در معتادان افیونی تفاوت معناداری وجود ندارد، اما در مقایسه با گروه کنترل این تفاوت معنادار است.

    نتیجه گیری

    گروه درمانی شناختی-رفتاری و ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت از روش های درمانی تاثیرگذار بر کاهش رفتارهای پرخطر در معتادان افیونی است.

    کلیدواژگان: گروه درمانی شناختی - رفتاری، گروه درمانی ذهن آگاهی مبتنی بر شناخت، رفتارهای پرخطر، معتادان افیونی
  • علی خدائی* صفحات 135-153
    هدف

    این پژوهش با هدف تحلیل روان سنجی نسخه کوتاه مقیاس پرطاقتی روانی برای نوجوانان (مک گیوین، کلیر تامپسون و پوتوین، 2016) در بین گروهی از نوجوانان تیزهوش ایرانی انجام شد.

    روش

    در این پژوهش همبستگی، 300 نوجوان تیزهوش (150 پسر و 150 دختر) به مقیاس پرطاقتی روانی و پرسشنامه  نظم بخشی شناختی هیجان (گارنفسکی، کرایج و اسپینهاون، 2001) پاسخ دادند. به منظور تعیین روایی عاملی مقیاس پرطاقتی روانی از روش آماری تحلیل عامل تاییدی و به منظور بررسی همسانی درونی مقیاس پرطاقتی روانی از ضرایب آلفای کرونباخ استفاده شد. همچنین، به منظور مطالعه روایی ملاکی مقیاس پرطاقتی روانی، ضرایب همبستگی بین ابعاد پرطاقتی روانی با راهبردهای انطباقی و غیرانطباقی نظم بخشی شناختی هیجان در نوجوانان گزارش شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی بر پایه نرم افزار AMOS نشان داد که در نمونه نوجوانان تیزهوش ساختار شش عاملی مقیاس پرطاقتی روانی شامل چالش، تعهد، کنترل هیجانی، کنترل زندگی، اعتماد به توانایی ها و اعتماد بین فردی با داده ها برازش مطلوبی داشت. نتایج مربوط به همبستگی بین ابعاد پرطاقتی روانی با راهبردهای انطباقی و ناانطباقی نظم بخشی شناختی هیجان نیز به طور تجربی از روایی سازه مقیاس پرطاقتی روانی حمایت کرد. مقادیر ضرایب همسانی ابعاد مقیاس پرطاقتی روانی شامل چالش، تعهد، کنترل هیجانی، کنترل زندگی، اعتماد به توانایی ها و اعتماد بین فردی به ترتیب برابر با 88/0، 90/0، 80/0، 91/0، 81/0 و 96/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    در مجموع، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مقیاس پرطاقتی روانی برای سنجش خصیصه شخصیتی پرطاقتی روانی در نوجوانان ایرانی ابزاری روا و پایا است.

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی تاییدی، مقیاس پرطاقتی روانی برای نوجوانان، نوجوانان تیزهوش
  • رسول رستمی مال خلیفه*، زهره رافضی، مهدی خانجانی صفحات 155-175
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی رفتار جستجوی شغل بر اساس ویژگی های شخصیتی با نقش تعدیل گری خودارزشیابی های محوری انجام شد.

    روش

    روش پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها همبستگی است. جامعه آماری متقاضیان شغلی بودند که در سال 1397 به موسسات مشاوره شغلی و کاریابی غیردولتی شهر تهران مراجعه کردند. حجم نمونه با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 206 متقاضی شغل انتخاب شد. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه رفتار جستجوی شغل بلو (1994)، پرسشنامه ویژگی های شخصیتی (NEO) و پرسشنامه خودارزشیابی های محوری جاج و همکاران (2003) جمع آوری شدند و تحلیل داد ها از طریق آزمون ضریب همبستگی و رگرسیون با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مدل پیش بینی رفتار جستجوی شغل بر اساس ویژگی های شخصیتی با نقش تعدیل گری خودارزشیابی های محوری از برازش قابل قبولی برخوردار است.

    نتایج

    نتایج حاکی از آن است که می توان از طریق ویژگی های شخصیتی میزان رفتار جستجوی را پیش بینی کرد. بنابراین باید مولفه های ویژگی های شخصیتی به عنوان عوامل مهم در پیش بینی رفتار جستجوی شغل در نظر گرفته شوند. همچنین خودارزشیابی های محوری نقش تعدیل گری را در پیش بینی رفتار جستجوی شغل بر اساس ویژگی های شخصیتی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: رفتار جستجوی شغل، ویژگی های شخصیتی، خود ارزشیابی های محوری
  • خلیل اسماعیل پور، عباس بخشی پور، سمیرا غضنفریان پور* صفحات 177-199
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد با رویکرد ماتریکس و تحریک جدار جمجمه ای با جریان مستقیم (tDCS) بر ولع خوردن و فعالیت بدنی افراد مبتلابه چاقی و اضافه وزن صورت گرفته است.

    روش

    طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه افراد داری اضافه وزن شهر تهران در سال 1400 تشکیل دادند که از میان آن ها 40 نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه فعالیت بدنی بک (1982) و پرسشنامه ولع خوردن سپدا-بنیتو (2000، FCQ-T) بود. گروه آزمایش بسته مداخلاتی را طی 12 هفته در جلسات گروهی آنلاین 2 ساعته و 8 جلسه فردی tDCS تحریک AR/CL (با شدت 2 میلی آمپر و به مدت 20 دقیقه) و گروه کنترل 8 جلسه فردی tDCS تحریک AR/CL (با شدت 2 میلی آمپر و به مدت 20 دقیقه) را دریافت کردند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس آمیخته درون گروهی و بین گروهی نشان داد که بسته مداخلاتی درمانی تلفیقی کنترل وزن مبتنی بر پذیرش و تعهد با رویکرد ماتریکس و تحریک جدار جمجمه ای با جریان مستقیم (tDCS) در مقایسه با tDCS صرف، بر فعالیت بدنی و ولع خوردن افراد داری اضافه وزن تاثیر معناداری داشته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس این یافته ها می توان گفت بسته درمانی مطالعه حاضر می تواند گزینه مناسبی جهت افزایش فعالیت بدنی و کاهش ولع خوردن افراد داری اضافه وزن باشد.

    کلیدواژگان: درمان چاقی، فعالیت بدنی، ماتریکس، ولع خوردن، ACT
  • ویدا فلاح برنجستانکی، هایده صابری*، آرزو شمالی اسکویی صفحات 201-224
    هدف

    پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی واقعیت درمانی گروهی با درمان شناختی رفتاری گروهی بر رضایت زناشویی و خودکنترلی زنان دارای تعارض زناشویی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون- پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام زنان دارای تعارض زناشویی بود که در سال 1398 به مراکز مشاوره منطقه 7 شهر تهران مراجعه کرده بودند، که از میان آنها 60 نفر با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جلسات واقعیت درمانی به صورت گروهی هفته ای یک جلسه دو ساعته طی 7 هفته برگزار شد. جلسات درمان شناختی رفتاری به صورت گروهی هفته ای یک جلسه دو ساعته طی 8 جلسه برگزار شد. شرکت کنندگان جهت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به مقیاس رضایت زناشویی انریچ (1982) و مقیاس خودکنترلی تانجنی و همکاران (2004) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد اثر متقابل زمان*گروه ها موجب افزایش رضایت زناشویی و خودکنترلی (001/0=P) در گروه های آزمایش نسبت به گروه گواه شد. نتایج آزمون تعقیبی بنفرونی حاکی از تفاوت معنادار درمان شناختی- رفتاری و واقعیت درمانی با گروه گواه برای متغیرهای رضایت زناشویی و خودکنترلی بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد واقعیت درمانی و درمان شناختی- رفتاری هر دو، به زنان متاهل با بهبود خودکنترل گری به آنها کمک می کند تا روابط زناشویی خود را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: تعارض، خودکنترلی، درمان شناختی- رفتاری، رضایت زناشویی، واقعیت درمانی
  • مرضیه رضائی، جواد صالحی فدردی*، زهره سپهری شاملو، حسین کارشکی، گودولا ریتز صفحات 225-249
    هدف

    هدف پژوهش بررسی ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه تحقق انگیزه های آشکار و پیش بینی بهزیستی بر اساس انگیزه های آشکار بود.

    روش کار

    روش پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری کلیه زنان و مردان بالای 18 سال ایرانی در سال 1399 بودند. 595 نفر با روش نمونه گیری در دسترس به پرسشنامه 99 سوالی پرسشنامه تحقق انگیزه های آشکار با 24 خرده مقیاس و پرسشنامه نیازهای اساسی گلاسر، پرسشنامه بهزیستی و سوالات جمعیت شناختی پاسخ دادند.

    یافته ها

    روایی صوری و محتوایی پرسشنامه توسط متخصصان روان شناسی، تایید شد. پایایی مقیاس های اصلی پرسشنامه تحقق انگیزه های آشکار با آلفای کرونباخ محاسبه شد (تعلق= 79/0؛ قدرت= 71/0؛ پیشرفت= 67/0؛ آزادی= 83/0). بررسی روایی سازه با روش تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل 24 عاملی پرسشنامه در جامعه ایرانی برازش خوبی دارد. شاخص های برازش در مدل 24 عاملی 05/ 0= RMSEA؛ 72/0= GFI؛ 91/0 = CFI؛ 91/0 = IFI؛ 83/2= x2 /df به دست آمد. روایی همگرا با همبستگی بین پرسشنامه تحقق انگیزه های آشکار و پرسشنامه نیازهای اساسی گلاسر محاسبه شد. یافته های رگرسیون گام به گام نشان داد که خرده مقیاس های انگیزه های آشکار پیشرفت (یکپارچه، شهودی، اضطرابی) و آزادی (یکپارچه و شهودی) توانستند 24 درصد از واریانس بهزیستی را پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد نسخه فارسی پرسشنامه تحقق انگیزه های آشکار دارای ویژگی های روانسنجی خوبی است و می تواند در تحقیقات و مداخلات بالینی استفاده شود. همچنین نتایج نشان داد انگیزه های پیشرفت و آزادی مهمترین پیش بینی کننده های بهزیستی بودند.

    کلیدواژگان: انگیزه های آشکار، آزادی، پیشرفت، تعلق، قدرت، نظریه تعاملات سیستم های شخصیت، ویژگی های روانسنجی
|
  • Fateme Rashidipour, Omid Shokri *, Jalil Fathabadi, Hossein Pourshahriar Pages 11-41
    Aim
    The aim of this study was to developing a motivational scaffolding program and evaluate effectiveness on goal orientations and cognitive appraisal in parents.
    Method
    First, the intervention mapping was used to design a motivational scaffolding training program. Then, quasi-experimental research with pre-test-post-test design with follow-up and control group was used. The statistical population included all parents of eighth grade students in Tehran's 4th education district. The statistical sample included 30 mothers with seventh and eighth grade children who were selected using available sampling method. After assignment in experimental and control groups, they responded to the Cognitive Appraisal Scale and parental goal orientation tool. The motivational scaffolding program was implemented in ten two-hour sessions weekly for the experimental group through the WhatsApp application.
    Results
    The results of simple mixed analysis of variance statistical method showed that this training program (p<0.05) was effective in increasing the mastery goal orientation (F=4.20) and challenging Appraisal (F= 4.40)and evaluation of resources (F= 6.31), as well as reducing performance goal orientation (F= 3.97) and threatening cognitive appraisal (F= 3.88) in the parent group.
    Conclusion
    The results showed that by emphasizing the functional characteristics of the scaffolding program for changing parents' motivational status, motivational terminology identifying the motivational profile of parents was similar to the motivational constructs governing students' motivational orientation. Therefore, parental motivational orientation is considered as one of the most determining contextual elements affecting students' motivational profile.
    Keywords: motivational scaffolding, intervention mapping, parental goal orientation, cognitive Appraisal of stress
  • Mahya Ebrahimi Jamarani, Adnan Akbari, Hojjatollah Farahani *, Parviz Azadfallah Pages 43-71
    Aim

    The aim of this study was to investigate the psychometric properties of Persian version of the Religious and Spiritual Straggles Scale.

    Method

    The population included Iranian adults in Tehran in the age range of 14 to 75 years old, who were selected using the available sampling method. The Persian version of the Scale applied with the Elliott (1983) Spiritual well-being and Cohen et al.'s (1994) Perceived Tension Questionnaire. Confirmatory factor analysis and convergent and divergent validity were used to evaluate the validity of the scale and Cronbach's alpha was used to evaluate its reliability. For examining the reliability of the Religious and Spiritual Struggles Scale, it was performed on 37 subjects and Pearson correlation was used to measure it.

    Results

    The results of confirmatory factor analysis indicated the fit and desirability of the six-factor model. Significant correlations between the factors of the Scale with of Spiritual Well-being and Perceived Tension also confirmed the divergent and convergent validity of this scale. The reliability of the scale using Cronbach's alpha coefficient calculation for the whole scale is 0.8 and the test-retest correlation coefficient of 0.9 Obtained.

    Conclusion

    In general, it can be said that the Persian version of the Religious and Spiritual Struggles Scale, which has six factors, has a factor structure similar to the original version of the scale and has the necessary validity and reliability for using in psychological research in the Iranian sample.

    Keywords: Religious, Spiritual Struggles, validity, Reliability, factor structure
  • Ali Mohammad Miraghaie *, Hamid Reza Pouretemad, Mohammad Ali Mazaheri, Reza Khosroabadi Pages 73-91
    Aim

    High levels of cooperation are formed in societies where people who violate certain norms are punished by the punitive behavior of others. The aim of the present study was to discriminate the types of reactions of individuals to unfair offers and to study their electrophysiological components.

    method

    40 male students of Shahid Beheshti University participated in this study through available sampling and their reaction in the modified form of dictator and ultimatum games was measured and evaluated.

    Findings

    Behavioral findings showed most participants did not accept unfair offers and behaved equally unfairly in DG. The results of the hierarchical clustering analysis showed that groups are divided into four groups based on fair-unfair continuity in both games. The behavior of the first group was in the form of pure altruistic punishment and the other groups included a kind of selfishness and behavioral inconsistency. Electrophysiological data showed that in the first group, the FRN and P300 amplitude were lower than in the other groups.

    Conclusion

    This study deepens our understanding of the foundation of justice as a moral construct by respondents and allows us to assess the processes that exist specifically to evaluate fair and unfair proposals. as far as we know, this study is the first to show the difference between neural data based on event related potential, arising from altruistic punishment, and other forms of punishment, and provide important practical implications for the evolution of collaboration.

    Keywords: Altruistic Punishment, Event-related Potential
  • Mahin Bajelan, Ali Zadeh Mohammadi *, Reza Ghorban Jahromi Pages 93-112
    Aim

    This study aimed to determine the effectiveness of unit-oriented therapy on death anxiety and resiliency in leukemia patients.

    Method

    The statistical population of this study included all patients with leukemia referred to Mahyar Charity in 2019 and 2020, from which 34 patients by referring to the Cohen sample volume the formula was selected using the available sampling method and by random assignment and age, sex and treatment history homogenization, they were divided into two experimental groups and one control group. Participants responded to the Back Anxiety Inventory (1988), the Templer Death Anxiety Scale (1970) and the Connor-Davidson Resilience Scale (2003) for pretest, posttest, and follow-up. In order to perform the intervention, the participants in the experimental group underwent 8 sessions of unity-oriented treatment. Analysis of variance with repeated measures and SPSS-24 software was used to analyze the data.

    Results

    The data showed a decrease in post-test scores (4.88±0.69) and follow-up (4.70±0.58) of death anxiety compared to pre-test (10.29±1.04) and the increase in post-test scores (16.17±1.28) and follow-up (16.35±1.22) of resilience compared to pre-test (8.88±1.33) and the control group. In the present study, the interaction of the time*group reduced death anxiety (P=0.001) and increased resilience (P=0.001) compared to the control group.

    Conclusions

    Based on the results of the present study, experts are recommended, in order to reduce the complications of leukemia by providing unity-oriented treatment along with medical therapies to increase patients' resilience and reduce their death anxiety.

    Keywords: anxiety, cancer, Resilience, unity-oriented treatment
  • Saeed Imani * Pages 113-134
    Aim

    The purpose of this study accomplished to comparing the effectiveness of Congnitive-Behavioral Group therapy and Mindfulness-based Cognitive Therapy on the Reduction of Risky Behaviors in opium addicts.

    Method

      the method of this research is a quasi-experimental with pre-test-post-test plan with a control group. The statistical community includes all of the people dependent on opiates referring to center leaving addiction dependent on healthcare Network City of Saralpul-Zahab that was in the first half of 1396. With method of available sampling 36 people detecting dependency opiates based DSM-5 who people volunteered to receive therapeutic services and eligibility inclusion criteria, randomly )12 people the first test group, 12 people the second test group, 12 people the control group) Were for selected.  Structured clinical interview for DSM-5 clinical version (SCID-5), and structured clinical interview for DSM-5 clinical version (SCID-5-PD) and the questionnaire measurement of craving heroin was used to collect data. The method of MBCT at the 8 meeting 2-hour and The method CBT in 12 sessions  90 minute Was implemented in the pilot groups.

    Results

    The results showed that between Comparing the Effectiveness of  CBGT and MBCT on the Reduction Risky Behaviors in Opium addicts There is no significant difference. But in comparison with the control group this difference is significant.  

    Conclusions

    The results showed that CBGT and MBCT is methods of treatment influencing on the Reduction of  Risky Behaviors in Opium addicts.

    Keywords: Congnitive-Behavioral Group therapy, Mindfulness-based Cognitive Group Therapy, Recurrence, Addiction in Opium
  • Ali Khodaei * Pages 135-153
    Objective

    The main purpose of the present study was to investigate psychometric properties of the Mental Toughness Scale for Adolescents (MTS-A, McGeown, Clair-Thompson & Putwain, 2016) among Iranian gifted adolescents.

    Methods

    300 gifted adolescents (150 male and 150 female) completed the Mental Toughness Scale for Adolescents and the Emotion Cognition Regulation Questionnaire (ECRQ, Garnefski, Kraaij & Spinhoven, 2001). The confirmatory factor analysis method and internal consistency were used to compute the MTSA's factorial validity and reliability, respectively. Also, in order to examine the construct validity of the MTS-A, we computed correlations between different dimensions of MTS-A with adaptive non-adaptive emotion cognition regulation strategies.

    Results

    The results of confirmatory factor analysis based AMOS software showed that 6-factor structure of the challenge, commitment, control of emotions, control of life, confidence in abilities and interpersonal confidence in the Iranian gifted adolescents sample had good fit with data. Correlational analyses between multiple dimensions of the mental toughness with adaptive non-adaptive emotion cognition regulation strategies provided initial evidence for the MTS-A concurrent validity. Internal consistency for the challenge, commitment, control of emotions, control of life, confidence in abilities and interpersonal confidence components was 0/88, 0/90, 0/80, 0/91, 0/81 & 0/96, respectively.

    Conclusion

    In sum, these findings provide evidence for the validity and reliability of the MTS-A as an instrument to measure of mental toughness among Iranian gifted adolescents.

    Keywords: Confirmatory Factor Analysis, Mental Toughness Scale for Adolescents (MTS-A), gifted adolescents
  • Rasoul Rostami Malkhalifeh *, Zohreh Rafezi, Mehdi Khanjani Pages 155-175
    Aim

    The aim of this study was to predicting job search behavior based on personality traits with the moderating role of core self-evaluations.

    Methods

    The research method is applied in terms of purpose and correlational in terms of data collection method. The statistical population includes job applicants referring to non-governmental  job counseling and employment agencies in Tehran in 2019. The sample size is available to 206 people by sampling method. Research data were collected through Blau Job Search Behavior Questionnaire (1994), Personality Traits Questionnaire (NEO) and Jadge et al. (2003) Core Self-Evaluations Questionnaire and data analysis was performed through correlation coefficient and regression tests using soft SPSS software was performed.

    Results

    The results showed that the job search behavior prediction model based on personality traits with the moderating role of core self-evaluations has an acceptable fit.

    Conclusion

    The results indicate that the amount of search behavior can be predicted through personality traits. Therefore, personality traits components should be considered as important factors in predicting job search behavior. Core self-evaluations also play a moderating role in predicting job search behavior based on personality traits.

    Keywords: Job Search Behavior, Personality Traits, Core Self-Evaluations
  • Khalil Esmaeilpuor, Abbas Bakhshipour, Samira Ghazanfariyan Pour * Pages 177-199
    Aim

     The aim of the present research was to evaluate the effectiveness of a therapy package for weight control based on Acceptance and Commitment with the Matrix Approach and Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS) on Food Craving and Physical Activity in overweight individuals. 

    Methods

     The research Design was a quasi- experimental with pretest and posttest and An Active Control group. For this purpose, 40 person were selected via availability sampling and in regard to include and exclude criteria. The instrument of the study were Baecke's Physical Activity Questionnaire (1982) and Food Craving Questionnaire-Trait of Cepeda- Benito (2000, FCQ-T). The experimental group received the intervention package in 12 online group sessions of 2-hour weekly sessions and 8 individual sessions of tDCS AR/CL stimulation(2Ma for 20 minutes) and the control group received only 8 individual tDCS sessions of AR/CL stimulation(2Ma for 20 minutes). 

    Results

     The results of between- within group mixed analysis of variance showed that the combined intervention package of weight control based on Acceptance and Commitment with the Matrix Approach and Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS) had a significant effect on physical activity and cravings of overweight people in comparison with tDCS alone. 

    Conclusion

     According to the results, it can be concluded that the therapeutic package of the present study can be a good option to increase Physical Activity and reduce Food Craving.

    Keywords: Overweight, Obesity Treatment, Matrix, ACT, Food Craving, Physical activity
  • Vida Fallah Berejestanaki, Hayedeh Saberi *, Arezoo Shomali Oskoei Pages 201-224
    Aim

    The aim of this study was to compare the effectiveness of group reality therapy with group cognitive-behavioral therapy on marital satisfaction and self-control of women with marital conflict.

    Method

    The method of the present study was descriptive quasi-experimental with a pre-test-post-test-follow-up design with a control group. The statistical population of the study included all women with marital conflict who were referred to counseling centers in District 7 of Tehran in 2019, from which 60 people were selected using purposive sampling. Reality therapy sessions were held in groups of one two-hour session per week for 7 weeks. Cognitive-behavioral therapy sessions were held in groups of one two-hour session per week for 8 weeks. Participants responded to the ENRICH Marital Satisfaction Scale developed (1982) and the Self-Control Scale developed by Tangney et al. (2004) for pretest, posttest, and follow-up. Data analysis was performed using repeated-measures analysis of variance.

    Results

    The results of the present study showed that the interaction of time*groups increased marital satisfaction and self-control (P=0.001) in the experimental groups compared to the control group. The results of Bonferroni post hoc test showed a significant difference between cognitive-behavioral therapy and reality therapy with the control group for marital satisfaction and self-control variables.

    Conclusion

    It seems that both reality therapy and cognitive-behavioral therapy help married women to improve their marital relationships by improving their self-control.

    Keywords: Cognitive-Behavioral Therapy, conflict, marital satisfaction, Reality Therapy, Self-control
  • Marziyeh Rezaee, Javad Salehi Fadardi *, Zohreh Sepehri Shamloo, Hossein Kareshki, Gudula Ritz Pages 225-249
    Aim

    The purpose of this study was to translate and report the psychometric indices of a Persian version of the original MUT that consists of 99-items, 24 subscales. This study has investigated the role of motivations in predicting well-being.

    Method

    Research method was correlational and the statistical population included all Iranian female and male above 18 years old in the 2020 year. 595 adult Iranians completed an online version of the MUT, a demographic form, adaptive basic Glasser needs inventory and WHO-5 questionnaire through available sampling method.

    Results

    The Face and content validity of the MUT was investigated based on the opinions of experts in basic needs and motivations science. Cronbach’s Alphas for the main 4 scales were affiliation α=.79; power α=.71; achievement α=.67; and freedom α= 0.83. The MUT factor construct validity was confirmed by a series of confirmatory factor analyses (CFA): 56= df /x2؛ RMSEA=.05؛ IFI=.91؛ CFI=.91؛ GFI=0.7 indices confirmed the fitness of the data for CFA. Convergent Validity was calculated with the Glasser Needs Questionnaire.

    Conclusion

    To conclude, (a) the MUT has justifiability of the study were confirmed. MUT has good psychometric properties and can be used for research and clinical interventions with Iranian people. Based on the findings, achievement and freedom motives were the most important predictor of well-being.

    Keywords: Explicit Motives, freedom, achievement, affiliation, Power, Personality Systems Interactions (PSI), Psychometric Analysis