فهرست مطالب

نشریه دین و قانون
سال نهم شماره 32 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد احسانی فرد* صفحات 10-35

    مواد 1121 الی 1126 قانون مدنی به بیان عیوب مجوزه فسخ نکاح و قواعد مربوط به آن می پردازد. در این مواد، بجای ارایه ضوابطی جهت فسخ نکاح، به احصاء مصادیقی از بیماری های جسمی و مقاربتی موجود در عصر تشریع پرداخته که بروز آنها تجویزکننده فسخ نکاح برای طرف دیگر عقد است. بروز بیماری هایی بعد از عصر تشریع که با شدت، خطورات و پیامدهای دردناک بیشتر برای بیمار و نفرت برانگیزتر و انزجارآورتر برای همسر بیمار همراه بود باعث ایجاد این سوال شد که وقتی شارع اجازه فسخ نکاح را در بیماری های ابتدایی موجود در عصر تشریع داده است، آیا نسبت به بیماری های نوپدیدی که از طرفی برای بیمار پرمخاطره تر و صعب العلاج تر بوده و از طرف دیگر برای همسر بیمار نفرت برانگیزتر و منزجرکننده تر از بیماری ها و عیوب عصر تشریع است اجازه فسخ نمی دهد؟
    در راستای پاسخ به این سوال، طرح اصلاح موادی از قانون مدنی در تیرماه 1398 در مجلس شورای اسلامی مطرح شد و علیرغم طرح اولیه در کمیسیون قضایی و حقوقی، کمیسیون بهداشت و درمان و کمیسیون فرهنگی، از سوی تدوین کنندگان آن بصورت جدی برای تصویب طرح پیگیری نشد. گرچه ایراداتی بر مواد این طرح وارد است، لکن فکر اولیه این طرح که ارایه ضوابطی جهت فسخ نکاح می باشد به لحاظ فقهی می تواند مورد تایید قرار گیرد و به همین دلیل احیای این طرح قانونی ضرورت دارد. می توان ضوابطی منضبط از ادله روایی اصطیاد کرد تا با تنقیح مناط از آنها مشروعیت حق فسخ نکاح در بیماری های نوظهور و نفرت برانگیز مقاربتی را مورد تایید قرار داد. مقاله پیش رو درصدد تنقیح ضوابط مزبور از ادله روایی و تطبیق آنها با ضوابط مطروحه در طرح قانونی سال 1398 می باشد.

    کلیدواژگان: عیوب منصوص، عیوب غیرمنصوص، ضوابط مجوزه فسخ نکاح، خیار فسخ، قانون مدنی
  • حمید روستایی، سمیه آهنگران* صفحات 36-58

    معسر فردی است که دارایی وی کفایت از دیونش نمی کند به همین سبب قدرت فعلی برای پرداخت بدهی هایی که سررسید آنها فرا رسیده است را ندارد. در فقه امامیه و حقوق موضوعه ایران دو محور اصلی در ارتباط با مجازات و برخورد با چنین افرادی اتخاذ شده است که یکی انظار و دیگری حبس معسر است.حال این پرسش مطرح است که آیا قوانین فقهی- حقوقی در ارتباط با معسر، با مبانی قرآنی اعسار در آیه 280 سوره بقره که راهکار انظار را معرفی می نماید سازگار است؟ آیا حبس معسر مخالف با مقتضای حکم آیه است؟ آیا مواعد قانونی مندرج در قانون محکومیت مالی مصوب1394 با مبانی فقهی سازگاری دارد؟ در جمع بین آراء فقها و مفسران این مساله مورد تاکید است که اصل عدم حبس معسر در زمان عدم تمکن و استطاعت از پرداخت دیون و جواز حبس در زمان ایجاد حالت تمکن است که در این پژوهش ادله موافقان و مخالفان حبس معسر، تحلیل و بررسی شده است و خلاء قانون افلاس بر مبنای قانون محکومیت های مالی1394 تبیین و واکاوی گردیده است.

    کلیدواژگان: معسر، بدهکار، حبس، قانون محکومیت های مالی1394
  • احسان سلیمی قلعه ئی* صفحات 59-78

    اجرای حدود و احکام الهی در دوران های مختلف از مسایل بحث برانگیز در فقه اسلامی بوده است. محل منازعه در میان فقهای متقدم بیشتر حول محور اختصاص یا عدم اختصاص به متصدی معصوم یا شرط عصمت یا عدم شرطیت آن برای اجرا بوده است. در دوران معاصر با مطرح شدن دو مقوله مجزا یعنی «دانش هرمونیتک» و «حقوق بشر» این بحث نیز تحت تاثیر قرار گرفته است؛ از یک سو محور بحث ها از اختصاص به متصدی معصوم به «اختصاص به عصر بعثت» تغییر یافته است و از دیگر سو به اقتضای طرح مباحث حقوق بشر دوستانه، دغدغه جلوگیری از وهن اسلام نیز به میدان دیگری برای سخن در خصوص عدم اجرای حدود تبدیل شده است. این نوشتار با روشی تحلیلی- انتقادی در صدد است با تمسک به برخی آموزه ها و دلایل مستنبط از قرآن کریم، در راستای اثبات فرا زمانی بودن حدود و احکام الهی، دلایلی فراتر از اطلاق و عموم آیات را که جمهور فقها بدان پرداخته اند، مطرح نماید. یافته های این پژوهش نشان می دهد، ادله مخالفان فرا زمانی بودن حدود اگر با سنجه ی قرآن کریم سنجیده شود، غیر قابل اعتنا است.

    کلیدواژگان: اجرای حدود، فلسفه مجازات در اسلام، حقوق بشر، وهن اسلام، دانش هرمونتیک.
  • حبیب الله رحیمی*، سعیده علیزاده صفحات 80-93

    یکی از معضلات زندگی شهرنشینی در چند دهه اخیر افزایش ساخت و سازها در قالب بازسازی و نوسازی بافت های فرسوده است. یکی از اقداماتی که لازم است در نوسازی ساختمان انجام شود، گودبرداری و پایدارسازی دیواره گود است. روش های متعددی جهت انجام این امر وجود دارد که روش نیلینگ یکی از جدیدترین روش هایی است که امروزه هم به لحاظ اقتصادی به صرفه است و هم از لحاظ اجرایی سهولت بیشتری دارد، اما علی رغم وجود این مزایا، استفاده از این روش منجر به تصرف در ملک همسایه می گردد که همزمان با اجرای این روش ممکن است خساراتی نیز به تاسیسات آب و برق و گاز ملک مجاور نیز گردد. در نتیجه این مقاله در صدد تبیین مسوولیت مدنی مالک در خسارات ناشی از نیلینگ به صاحبان املاک مجاور، عابران و کارگران می باشد.

    کلیدواژگان: نیلینگ، مسوولیت مدنی، مالک، خسارت
  • ابراهیم کتابی* صفحات 94-121

    صنعت فرهنگی اساسا محصول دوران مدرنیته و دستاورد فرایندی است که والتر بنیامین آن را «تکثیر مکانیکی» می نامد. صنایع فرهنگی ارتباط زیادی با فرهنگ توده ای یا مصرف انبوه فرهنگ دارند و علاوه بر انتقال فرهنگ، پتانسیل قابل توجهی در تولید درآمد و ایجاد اشتغال دارد. ولی عدم نگاه کارشناسی و علمی به این حوزه در کشور موجب شده سازمان های فعال در این عرصه، عموما بازدهی معتنابهی نداشته و موسسات و شرکت های غیردولتی فرهنگی نیز که شمار آن ها به بیش از 3000 واحد می رسد، در فعالیت خود در حوزه اقتصاد فرهنگ با موانع مختلفی روبرو باشند. بر این اساس پژوهش حاضر تمامی قوانین و مقررات صنایع فرهنگی در ایران پس از انقلاب -که بالغ بر 866 قانون و مقرره می باشد-را احصاء و سپس مورد بررسی قرار داده تا مشکلات این عرصه در حوزه قانون گذاری را مورد واکاوی قرار دهد. این پژوهش بر اساس نوع هدف، بنیادی بوده و از روش تحلیل محتوا استفاده کرده است. داده های این تحقیق، از «سامانه جامع جستجوی قوانین و مقررات دولت» (dotic) احصاء شده و در 8 زمینه «ادوار زمانی مصوبات»، «مراجع تصویب»، «مجریان مصوبات»، «مرحله مدنظر قانون گذار»، «نوع صنعت»، «منطقه تحت پوشش»، «الزام یا اختیار مجری» و «داشتن بار مالی مستقیم» مورد تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: صنایع فرهنگی، اقتصاد فرهنگ، قانون و مقررات، تحلیل محتوا، خط مشی
  • محمود یوسف وند، مرضیه ملائی* صفحات 123-138

    یکی از مسایلی که امروزه جوامع را با خود درگیر نموده، اعتیاد است. این بلای خانمان سوز در بیشتر کشورها رواج دارد، ولی شدت و گسترش اعتیاد به مواد مخدر در ایران به دهه 1960 بازمی گردد. از آنجا که در تمام کشورها سیاست هایی برای جلوگیری از این امر اتخاذ می شود، در ایران نیز برای جلوگیری از اعتیاد سیاست تقنینی جهت مقابله با قاچاق اتخاذ شد، اما تاثیر مثبتی در کاهش اعتیاد نداشت. عدم تاثیرگذاری مناسب این سیاست و نیز شیوع اعتیاد و آسیب های آن در سال 1289، دولت را به اتخاذ سیاست تقنینی برای جلوگیری از اعتیاد واداشت. این سیاست طی زمان آهنگ یکنواختی نداشته است. دولت در ابتدا برای منافع خود، دریافت مالیات و کشت خشخاش را با سیاست تقنینی در جهت منافع دولت به تصویب رسانید. پس از آن سیاست تشدیدی شلاق و جزای نقدی را برای از بین بردن اعتیاد وارد قلمرو مواد مخدر نمود و این قانون روزبه روز شدت گرفت. در سال 1389 قانونگذار، سیاست کیفری ارفاقی را در مورد اعتیاد در پیش گرفت. از موارد تاثیرگذار بر این سیاست تقنینی که لازم به ذکر است اینکه روان شناسان معتقدند اعتیاد جرم نیست، بلکه بیماری است. با توجه به نکته مذکور و نیز مقاومتی که رویه قضایی در مجازات معتاد نشان داده، ضمن اینکه دیدگاه مردم نسبت به افراد معتاد تغییر پیدا کرده، همه این موارد سبب اتخاذ سیاست تقنینی معقول تری در مورد مجازات و برخورد با معتاد شده است. با این حال انتقاداتی بر سیاست تقنینی وارد است. سیاست تقنینی ایران در دوره ای از زمان، سختگیرانه و در دوره هایی نیز با بی تفاوتی و کم اهمیتی با این مقوله برخورد کرده و آنچه در زمان حال پیش گرفته، تدبیر درمان است.

    کلیدواژگان: قانون، سیاست تقنینی، اعتیاد
|
  • Pages 10-35

    Articles 1121 to 1126 of the Civil Code discuss the defects by which the permission to dissolve the marriage contract is issued and state the related rules. In these articles, instead of providing criteria for termination of marriage, the cases of physical disorders and sexually transmitted diseases that have existed at the time of legislation and their occurrence has been the major reason to prescribe the dissolution of marriage for the other party to the contract have been enlisted. The emergence of some new diseases after the legislative age, being associated with more severity, dangers and painful consequences for the patient and more disgusting for the patient's spouse, raised the question that when the legislator has allowed the dissolution of marriage contract in the primary diseases of the legislative age, why should not it allow the termination of marriage in case of the newly-emerged diseases which on the one hand are riskier and incurable for the patient and on the other hand more disgusting for the patient's spouse than the diseases and defects of the age of legislation? In order to answer this question, a proposal to amend articles of the Civil Code was submitted to the Islamic Consultative Assembly in Tir 1398 S.H. (July 2009 AD), and despite the initial actions followed by the proposal in the Judiciary and Legal, Health, and Cultural Commissions, it was not seriously pursued to be approved by its drafters. The present study seeks to expurgate the above criteria from the validity evidence and adapt them to the criteria proposed in the 1398 legal draft.

    Keywords: sexually transmitted disease, physical disorders, legislative age, dissolution of marriage contract
  • Pages 36-58

    Mo’ser is a person whose assets are not sufficient for his debts, so that for the time being he does not have solvency in paying the debts in their due time. In Imamiyyah fiqh and the subject law of Iran, two main approaches have been taken in relation to the punishment of such people, one of which is incarceration of the insolvent and the other is ’Inzar [1] of the insolvent. Now, a question is raised that whether the fiqhi and legal regulations with regard to mo’ser are compatible with the Quranic principles of I’sar[2] in the verse 280 of Surah Al-Baqarah, which introduces the solution of Anzar? Is incarceration of mo’ser inconsistent with the requirements of the verse? In general, among the opinions of jurists and commentators, this issue is emphasized. The emptiness of the bankruptcy law has been explained and analyzed based on the 2015 Financial Punishments Law.

    Keywords: Mo’ser, debtor, imprisonment, Law of Financial
  • Pages 59-78

    The implementation of hudud[1] and divine Laws in different eras has been a controversial issue in Islamic jurisprudence (fiqh). The point of contention among the earlier jurists (foqaha) has been mostly about the issue of allocating or not allocating hudud and divine laws to the infallible custodian or the one holding the condition of infallibility or its unconditionality for implementation. In the contemporary era, with the introduction of two separate categories, namely ‘hermeneutics’ and ‘human rights’, this debate has also been affected. On the one hand, the focus of the debate has shifted from being allocated to an infallible custodian to "being allocated to the era of be’that[2]," and on the other hand, due to the need to raise humanitarian rights issues, the concern of preventing the display of a bad picture of Islam has become another field for proposing the non-implementation of hudud and divine laws. This article, through an analytical and critical approach, with the purpose of proving the timelessness of divine limits and rules intends to rely on some teachings and reasons related to the Holy Qur'an and provide reasons beyond the scope and generality of the verses that majority of foqaha have addressed. The findings of this study show that the arguments of the opponents of the timelessness of hudud are insignificant if measured by the Holy Quran as criterion or the main source of measurement.

    Keywords: Implementation of hudud, infallibility, unconditionality, hermeneutics, human rights, be’that
  • Pages 80-93

    One of the problems of urban life in the recent decades is the increase in construction in the form of reconstruction and renovation of worn-out buildings. One of the things that needs to be done in the renovation of the building is excavation and stabilization of the pit wall. There are several ways to do this, and the nailing method is one of the newest ones, which is both economical and more convenient, but despite these advantages, utilizing this method leads to trespassing the neighboring territory, and at the same time, the water, electricity and gas facilities of the adjacent or neighboring building may be damaged. As a result, this article seeks to explain the owner's civil liability for damages caused by the nailing regarding the owners of the adjacent buildings, passers-by and workers

    Keywords: Nailing, civil liability, owner, damage
  • Pages 94-121

    The cultural industry is essentially the product of modernity and the achievement of a process that Walter Benjamin calls "mechanical reproduction". Cultural industries have a lot to do with mass culture or mass consumption of culture and in addition to transmitting culture, they have significant potential in generating income and creating jobs. However, the lack of expert and scientific view of this field in the country has caused the active organizations in this field generally not to have significant returns, and non-governmental cultural institutions and companies, whose number reaches more than 3000 units, face various obstacles in their activities in the field of cultural economy with various obstacles. Accordingly, the present study has collected and enumerated all the laws and regulations of the cultural industries in post-revolutionary Iran - 866 laws and regulations - and then has examined them in order to analyze the problems in this field in the scope of legislation. On the type of goal, the study is fundamental and in terms of method, it is qualitative. The data of this research have been obtained from the "Comprehensive Search System for Government Laws and Regulations Portal of Iran” (dotic) in 8 fields of "approval periods", "approval authorities", "approval executors", "legislator's considered stage", "industry type", "area of the coverage", "obligation or authority of the executor" and "having a direct financial burden" have been analyzed.

    Keywords: Cultural Industries, mechanical reproduction, content analysis, public policy
  • Pages 123-138

    One of the issues that has plagued societies today is addiction. This calamity exists in most countries, but the severity and spread of drug addiction in Iran dates back to the 1960s. Since some specific policies are adopted in all countries to prevent this, a specific legislative policy was adopted in Iran to combat trafficking, but it did not have any positive effect on reducing addiction. The ineffectiveness of this policy as well as the prevalence of addiction and its harms in 2010 pushed the government to adopt a legislative policy to prevent addiction. This policy has not enjoyed a harmony over time. In 2010, the legislature adopted an ‘irfaqi[1] criminal policy on addiction. According to the psychologists, addiction is not a crime but a disease. Given this point, as well as the resistance of the judiciary to the punishment of addicts, while the public view of addicts has changed, there still exist some criticisms of legislative policy. Iran's legislative policy regarding addiction has been very strict in a period of time, while in some other periods it has treated the issue with indifference and insignificance, and now in the present time what has been progressed is treatment strategy.

    Keywords: law, legislative policy, addiction, irfaqi criminal policy