فهرست مطالب

نشریه دین و قانون
سال دهم شماره 36 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا دبیرنیا*، احسان موحدی پور، اعظم طالب نجف آبادی صفحات 7-26

    امنیت قضایی با هدف تضمین اصل حاکمیت قانون و حمایت از حقوق بنیادین شهروندان، از طریق اعمال قواعد و رویه های دادرسی منصفانه، در عرصه حقوق عمومی مورد شناسایی قرار گرفته است. این هدف ابتدا در انقلاب مشروطه، با تلاش برای تاسیس عدالت خانه و رعایت عدالت و برابری در اعمال قواعد و قوانین شرعی و عرفی دنبال شد و سپس در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، با شناسایی حق امنیت قضایی عادلانه و تساوی همگان در برابر قانون، نهادینه شد و قوه قضاییه، متعهد به پشتیبانی از حقوق‏ فردی‏ و اجتماعی‏ و مسیول‏ تحقق‏ بخشیدن‏ به‏ عدالت‏ معرفی گردید.‏ در این راستا، تصویب سند امنیت قضایی در مهرماه 1399 که بازنشر اصول مهم حقوقی و حقوق بنیادین شهروندان در سپهر حقوق عمومی ایران است، مجموعه قضایی را، بیش ازپیش متعهد و ملزم به رعایت حقوق شهروندی و پاسداری از آزادی های قانونی می داند. این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی توصیفی دنبال پاسخ به این سوال است که آیا امنیت قضایی در قانون اساسی مشروطه و جمهوری اسلامی ایران، به عنوان یک حق اساسی به رسمیت شناخته شده است؟ آنچه از این نوشتار قابل استنباط است این است که اندیشه عدالت و تامین و تضمین حق امنیت قضایی شهروندان، هم در قانون اساسی مشروطه و هم با تفصیل و تاکید بیشتری در قانون اساسی 1358 مورد توجه قانونگذار اساسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: امنیت قضایی، حق دادخواهی، استقلال قضایی، قانون اساسی
  • سید سجاد رزاقی موسوی*، مهرداد رایجیان اصلی صفحات 27-51

    بزهکاری کودکان و نوجوانان،علاوه بر ناسازگاری با جامعه، یک نشانه خطر در زمینه احتمال ماندگاری آنان در فضای مجرمانه به شمار می رود. لذا بازپروری کودکان بزهکار یکی از مهم ترین مسایل مطرح در سیاست جنایی است. ازاین رو، هدف اصلی اعمال ضمانت اجراهای کیفری در قبال بزهکاری کودکان، اصلاح، تربیت و بازسازگاری آنها ست که کانون اصلاح و تربیت، یکی از ابزارهای آن به شمار می رود. و بیش از هر چیز، هدف تدابیر عدالت جنایی، بازپروری و آماده نمودن فرد در بازگشت به جامعه است. به این سان، به نظر می رسد حبس و مجازات سالب آزادی نمی تواند جهت دستیابی به این اهداف چندان کارآمد باشد و چه بسا برخوردهای قهرآمیز و شدید ممکن است به سوگیری درست و نادرست نظام رفتاری آنان بیانجامد.
    ارتکاب جرم از سوی کودکان و نوجوانان به طور معمول به شکل اتفاقی رخ می دهد و عوامل زیادی مثل حساسیت های دوره سنی، ضعف های روان شناختی، عدم آگاهی و...در این امر موثر اند، پس، اتخاذ اقدامات تامینی تربیتی و بازپرورانه، در مقایسه با پاسخهای کیفری صرف، از تاثیرگذاری بیشتری برخوردار است. در مقاله حاضر، با استفاده از روش کتابخانه ای-اسنادی و توصیفی/تحلیلی با رویکردی مبتنی بر معرفی و نقد به نظام حقوقی ایران، تلاش شده تا واکنش های اجتماعی اصلاح مدار، با هدف حمایت از کودکان و نوجوانان بزهکار، بررسی شده و الگویی برای سیاست جنایی کارآمد برای این گروه از بزهکاران ارایه شود.

    کلیدواژگان: کودکان و نوجوانان بزهکار، بازپروری، سلب آزادی، نگهداری در کانون اصلاح و تربیت، عدالت جنایی
  • احمد احسانی فر* صفحات 53-71

    اگر با یک رفتار یا چند رفتار، چند مهره از مهره های ستون فقرات در ناحیه کمر آسیب از نوع شکستگی ببیند، در مقدار دیه سه دیدگاه در دکترین حقوقی و آرای قضایی مطرح است. دیدگاه نخست با استناد به ظهور تبصره ماده 647 قانون مجازات اسلامی قایل به آن است که دیه همه مهره های ستون فقرات تداخل کرده و درنتیجه باید بابت شکستگی همه مهره ها یک دیه پرداخت شود. دیدگاه دوم با استناد به بند پ ماده 543 قانون مجازات اسلامی قایل به آن است که دیه مهره های مجاور تداخل کرده و دیه مهره های غیرمجاور باید به صورت مجزا پرداخت شود. سومین دیدگاه قایل به آن است که دیه هیچ یک از مهره ها در یکدیگر تداخل ندارد و درنتیجه دیه هریک از مهره ها باید به نحو مجزا پرداخت گردد. مقاله پیش رو با نقد ظهور تبصره ماده 647 و بند پ ماده 543 قانون مجازات اسلامی، ضعف دو دیدگاه نخست را نتیجه می گیرد و دیدگاه سوم را از مبانی و ادله متعدد فقهی و حقوقی برمی گزیند.

    کلیدواژگان: دیه، شکستگی مهره، ستون فقرات، تداخل دیات، عدم تداخل دیات
  • امهال بدهی در قراردادهای قرض الحسنه
    سعید کریمی*، مرتضی گله صفحات 73-89
    رفتار اقتصادی اسلام در مقوله قرض با سایر نظامات اقتصادی متفاوت است. قرض الحسنه عقدی است که انگیزه تحقق آن از منظر عرضه کننده، ایثار است. از سویی از میان سه دسته متقاضیان وجوه (قرض) یعنی آنها که صرفا توانایی بازپرداخت اصل وجه را دارند، آنانی که علاوه بر اصل وجه، توانایی بازپرداخت سهمی از بهره را هم دارند و گروهی که توانایی پرداخت هیچ یک را ندارند، قرض الحسنه در زمره دسته اول قرار می گیرد.
    ممکن است برخی از متقاضیان با وجود تمایل به پرداخت اصل بدهی ، به دلیل شرایط خاص اقتصادی یا بیماری، توان پرداخت بدهی را در موعد نداشته باشند. در چنین مواردی افراد به دنبال استمهال قرارداد قرض خواهند بود. راهکار مرسوم ازدیاد مبلغ بدهی در ازای افزایش مهلت، به حرمت ربای جاهلی می انجامد. این مشکل در نظام بانکی بیشتر رخ می نماید. بررسی راهکارهای موجود نظام بانکی جهت امهال بدهی و تطبیق آن با فقه امامیه، هدف اصلی مقاله پیش روست. یافته های پژوهش حاکی از امکان پذیر بودن شیوه های تمدید، تجدید و تامین مالی قرارداد قرض الحسنه از طریق عقود دیگر می باشد.
    کلیدواژگان: قرض الحسنه، ربا، امهال، تمدید قرارداد، تجدید قرارداد، تامین مالی
  • بازشناسی فروع قاعده فراش و تعارض آن با ادله پزشکی در حقوق ایران و مصر
    سیامک قیاسی سررکی*، فائزه عباسی صفحات 91-114
    قاعده فراش که از گزاره «الولد للفراش و للعاهر الحجر» برگرفته شده، وضعیتی است که طفل متولد در آن شرایط ملحق به شوهر می شود. اما گستره این مفهوم حقوقی و تعارض آن با ادله پزشکی در حقوق ایران و مصر، به ویژه در فرض ناهمگونی نتایج ادله پزشکی با اماره فراش چندان هویدا نیست. به جهت آنکه تحقیقی موسع و یکپارچه در این باره صورت نگرفته است. ازاین رو پرسش از فروع قاعده فراش و تعارض آن با ادله پزشکی در دو نظام حقوقی، مسیله ای است که نیازمند کاویدن تا مرحله پاسخی درخور است. به نظر می رسد اماره فراش در رابطه با نکاح و خارج از نکاح قابل اعمال است که هریک از این دو حالت مبتنی بر فروعات مختلفی است که در این پژوهش به هریک از این فروعات در حقوق دو کشور پرداخته شده است. نیل به این مقصد در سایه توصیف و تحلیل گزاره های فقهی با گردآوری داده های کتابخانه ای میسر است که نتیجه آن، تبیین گستره و حیطه اماره فراش، تعارض دو اماره، اماره فراش در حالت زنا، تلقیح مصنوعی و نکاح موقت در حقوق ایران و مصر است
    کلیدواژگان: اماره فراش، قاعده حقوقی، تعارض امارات، تلقیح مصنوعی، وطی به شبهه، ولدالزنا
  • سعیده سلیمانی پای طاق*، حمید روستایی صدر آبادی صفحات 115-127

    با پیشرفت های جوامع و تولید روزافزون محصولات پیچیده ازجمله تراریخته ها، لزوم آگاهی مصرف کننده نسبت به کالای تولیدشده، به ویژه خطرات آن بیش ازپیش احساس می شود. قاعده تحذیر یکی از قواعد در حوزه مسیولیت مدنی ناشی از تولید است که به نقش هشدار در رفع ضمان می پردازد. براساس این قاعده چنانچه تولیدکننده، قبل از عرضه محصولات تراریخته، هشدار و رهنمود های لازم را به افراد خاص درمعرض خطر ارایه نماید، لکن مخاطب هشدار با بی توجهی، سبب ورود زیان به خود شود، هشداردهنده از مسیولیت معاف می شود. بدون تردید برای معافیت هشداردهنده، شرایط هشدار، یعنی تناسب هشدار با خطر، مشروعیت اقدامات هشداردهنده، وصول هشدار به مخاطب، امکان اجتناب از خطر برای مخاطب باید رعایت شود و چنانچه هشداردهی به نحو مطلوب صورت نگیرد، در جهت حمایت از مصرف کننده، ضمانت اجرای تعمیر یا تعویض کالا، فسخ و بطلان قرارداد را می توان درنظر گرفت.

    کلیدواژگان: قاعده هشدار، سلب مسئولیت مدنی، محصولات تراریخته
|
  • Pages 7-26

    Judicial security has been identified in the field of public law with the aim of guaranteeing the principle of “sovereignty” of law and protecting the fundamental rights of citizens through the application of fair trial rules and procedures. This goal was pursued first in the constitutional revolution, by trying to establish a house of justice and observing justice and equality in the application of Sharia rules and customary laws, and then it was institutionalized in the Constitution of the Islamic Republic of Iran, by recognizing the right to fair judicial security and equality of all before the law, and the Judicial System of the Islamic Republic of Iran was introduced as committed to supporting individual and social rights and responsible for the realization of justice. In this regard, approving the document of judicial security in October 2019, which is actually regarded as reviving the important legal principles and the fundamental rights of citizens in the domain of Iran's public law, considers the judiciary to be more committed and obliged to observe citizen's rights and protect legal freedoms than ever. Using analytical-descriptive method, this research seeks to answer the question whether judicial security has been recognized as a fundamental right in the constitutional law of the Islamic Republic of Iran. What can be deduced from this article is that the idea of ​​justice and providing and guaranteeing the right to judicial security of the citizens has been taken into consideration by the constitutional legislator both in the Persian Constitution of 1906 and with more detail and emphasis in the 1979 constitution; i.e., the Constitution of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: judicial security, right to sue, judicial independence, constitutional law
  • Pages 27-51

    Juvenile delinquency is a risk symptom for criminal resistance, and also demonstrates a social disintegration. Thus, rehabilitation of juvenile delinquents is one of the considerable issues of criminal justice policy. The main goal of criminal sanctions in the field of juvenile delinquency is correction and rehabilitation, and the correction and rehabilitation center is one of the instruments in order to achieve this goal. Furthermore, the goal of criminal justice measures is rehabilitation and social reintegration. Thus, it seems that imprisonment fails at realizing this goal, and even severe responses may result in a bias in their behavioral system. Juvenile delinquency is an occasional situation and many causes such as age sensitivities, psychological deficiencies, and unawareness contribute to the occurrence of such type of delinquency. Therefore, adopting secure and correctional measures as rehabilitative policy, in comparison to mere penal responses, has effective consequences. The present study by means of library research and descriptive-analytical methods explores rehabilitation-based social responses, and with a critical approach to Iranian legal system, and for the purpose of a more effective criminal policy vis a vis this group of delinquents offers some solutions.

    Keywords: Juvenile delinquency, rehabilitation, Correction, Rehabilitation Center, Iran’s Criminal Justice System
  • Pages 53-71

    If several vertebrae of the spine in the lumbar region are damaged by one behavior or several behaviors, there are three points of view in the legal doctrine and judicial opinions regarding the amount of diya. The first viewpoint, referring to the expression of the note of Article 647 of the Islamic Penal Code, believes that the diya of all the vertebrae of the spine is integrated, and as a result, one diya must be paid for the fracture of all the vertebrae. The second viewpoint, referring to Article 543, Paragraph C of the Islamic Penal Code, believes that the diya of adjacent vertebrae (bones) are one and the same as a whole, while the diya of the non-adjacent vertebrae each should be paid separately. The third viewpoint is that the payment of the diya of none of the vertebrae interfere with each other and as a result, the payment of each vertebra should be paid separately. By criticizing the expression of the note to Article 647 and Paragraph C of Article 543 of the Islamic Penal Code, the present study concludes the weakness of the first two viewpoints and selects the third viewpoint on the basis of numerous jurisprudential and legal principles and evidences.

    Keywords: diya, vertebral fracture, spine, Islamic Penal Code, adjacent vertebrae, non-adjacent vertebrae
  • Debt Deferral in Interest-free Loan Contracts
    Pages 73-89
    The economic behavior of Islam in the category of debt is different from other economic systems. Gharz al-Hasna[1] is a contract that is motivated and based on the lender's sense of self-sacrifice. Among the three categories of applicants for funds (loans), i.e., those who are only able to repay the principal [borrowed money], those who, in addition to the principal, are able to repay a share of interest, and the group who are able to pay none of them, Qarz al-Hasna is in the first category. Some applicants may not be able to pay their debts on time due to certain economic conditions or illness, despite their willingness to pay the principal. In such cases, individuals will seek to defer the loan agreement. The usual way of increasing the amount of debt in exchange for increasing the deadline leads to the sanctity of riba-ye- jahili[2]. This problem is more common in the banking system. The main purpose of this article is to study the existing strategies of the banking system for debt deferral and its compliance with Imami fiqh. The study findings indicate that the methods of deferral, renewal and financing of Gharz al-Hasna contract are possible through other contracts.

     

    [1] Interest-free Loan; Qarz al-Hasna or Qarz-ol-Hassaneh is one of the precepts of the religion of Islam, which is exactly opposite to usury. In the Holy Quran and the hadiths of the Prophet of Islam and the Imams, its importance and necessity have been emphasized and it is one of the measures in economic adjustment and helping the needy in the Islamic society. A good loan is a type of loan in which there is no interest. In another definition, it is a contract according to which banks (as a lender) lend a certain amount to a natural or legal person (as a borrower) in accordance with the rules set forth in the relevant instructions.

    [2] A type of riba (usury) wherein the debtor is given a deadline to pay his debt and in return for the given deadline, extra money is taken from him, which is used in business, and is one of the examples of usury and haram.
    Keywords: Gharz al-Hasna, riba, deferral, contract extension, contract renewal, financing
  • Reviewing the Subcategories of the Rule of Ferash and its Conflict with Medical Evidence in the Laws of Iran and Egypt
    Pages 91-114
    The rule of ferash or imarah of ferash assossiates a situation or condition in which a child who is born in that situation or condition belongs to the husband. But the extent of this legal concept and its conflict with medical evidence in Iranian and Egyptian laws, especially assuming the incongruity of medical evidence results with imarah of ferash, is not very clear since there has not been an extensive and integrated research on the subject. Therefore, the question of the branches of rule of ferash and its conflict with medical evidence in the two legal systems is an issue that needs to be explored until an appropriate answer is reached. It seems that imarah of ferash can be applied in relation to nikah[1] and out of nikah, and each of these two situations is based on different branches, which in this research has been addressed to in the laws of the two countries. Achieving this goal is possible through the description and analysis of jurisprudential propositions by collecting library data, the result of which are the explanation of the scope of imarah of ferash, the existing conflict, imarah of ferash in the state of adultery, artificial insemination and nikah-e mowaqqat [2] in the laws of Iran and Egypt.

     

    [1]  marriage

    [2]  temporay marriage
    Keywords: rule of ferash, imarah of ferash, artificial insemination, adultery, nikah-e mowaqqat
  • Pages 115-127

    With the development of societies and the increasing production of complex products, including genetically modified organisms, the need for consumer awareness of the products produced, especially the possible risks, is increasingly felt. The warning rule is one of the rules in civil liability of production origin which deals with the role of warning in removal of liability. According to this rule, if the producer, before the supply of genetically modified products, provides the necessary warnings and guidelines to certain people at risk, but the addressee of the warning causes harm to himself by negligence, the warning provider is exempted from accountability. Indisputably, for the exemption of the person who warns, the warning conditions, i.e., the proportionality of the warning with the risk, the legitimacy of the warning measures, the receipt of the warning to the addressee, and the possibility of avoiding the risk for the addressee must be observed, and if the warning is not properly carried out in order to protect the consumer, the guarantee of repair or replacement of the goods, termination and invalidation of the contract can be considered

    Keywords: civil liability, warning rule, genetically modified, removal of liability, producer, Consumer