فهرست مطالب

نشریه دین و قانون
سال هفتم شماره 26 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرج الله هدایت نیا* صفحات 11-35

    در فقه اسلامی، درباره اختیار ولی قهری در تزویج خردسالان نابالغ، نظریه های متعددی وجود دارد؛ گروهی از فقها، تزویج کودکان را به شرط عدم مفسده و گروهی دیگر آن را به شرط رعایت مصلحت مجاز شمرده اند. این نظریه همچنین استمتاع خاص از کودک همسران را منع ولی سایر استمتاعات را مجاز می شمارد. در مقابل، بعضی فقهای معاصر خواهان جلوگیری از ازدواج کودکان شده اند. به اعتقاد آنان، تزویج کودکان مفسده آمیز بوده و مصلحتی برای آن فرض نمی شود. نظام قانونگذاری ما از آغاز تا کنون، سیاست های متفاوتی را نسبت به کودک همسری تجربه کرده و هم اکنون، تزویج کودکان و استمتاع از کودک همسران را به صورت مشروط و محدود روا می شمارد. بررسی های این نوشتار نشان می دهد که رویکرد تجویز مشروط و محدود کودک همسری در فقه و قوانین خانواده ایران، برخلاف حق سلامت جسمی و روانی کودکان بوده و زمینه ساز کودک آزاری است. همچنین ثابت می نماید که در زمان ما مصلحتی در تزویج کودکان برای آنان فرض نمی شود. این نوشتار در نهایت، مبانی نظریه تحریم کودک همسری را بررسی و اثبات می نماید.

    کلیدواژگان: کودک همسری، تزویج کودکان، استمتاع از کودک همسران، حقوق کودکان
  • حسین کفشگر جلودار*، سمیه طهماسبی گتاب صفحات 37-64

    امروزه مالیات بر ارزش افزوده در تعداد زیادی از کشورها اجرا و دریافت می شود و سیستم اجرایی این نوع مالیات ها در کشورهای پیشرفته به نوعی است که معاملات تا حد ممکن، به صورت برخط و دریافت مالیات و استرداد مازاد به صورت لحظه ای صورت می گیرد. اما در نظام مالیاتی کشور ایران تاخیر پرداخت های طرفین یکی از مسایل مهم است و قانون برای رفع این معضل از ابزار بازدارنده پرداخت خسارت به صورت ثابت درصدی استفاده کرده است که شبهه مهم ربوی بودن این خسارت ها و اکل مال به باطل مطرح می شود. از یک طرف زبان قانونگذاری کشور اسلامی ایران مالیات و خسارت های آن را دین تلقی نموده و با توجه به مبانی فقهی، شبهه ربوی در جبران خسارت قوانین مالیاتی به صورت جدی ایجاد می شود. از طرف دیگر جبران خسارت های مالیاتی با نرخ ثابت غالبا موجب دریافت یا پرداخت مازاد به نفع یکی از طرفین می گردد و این موجب اکل مال بالباطل و همچنین گسترش بدهی افراد و سازمان امور مالیاتی می گردد. دستاورد این مقاله شبهه ربوی بودن این خسارت ها و شبهه اکل مال بالباطل و غرری بودن آنها با استفاده از تکنیک های مختلف فقهی اقتصادی است.

    کلیدواژگان: مالیات، مالیات بر ارزش افزوده، خسارت، شبهه ربا، اکل مال به باطل، غرر، بازی با مجموع صفر
  • حبیب صادقی*، رضا نیکخواه سرنقی، محمدحسن جوادی صفحات 67-84

    در این جستار سعی گردیده است یکی از نوآوری های قانون جدید حمایت خانواده (مصوب1391) مورد نقد و تحلیل قرار گیرد. بدون تردید ایجاد مراکز مشاوره خانواده، عملی ارزشمند، گام قابل تحسینی است که قانونگذار آن را در معیت دستگاه قضا برای تحکیم مبانی خانواده و جلوگیری از افزایش اختلافات خانوادگی و طلاق ایجاد نموده تا علاوه بر کمک به قاضی در کشف حقیقت، سعی در برقراری صلح و سازش بین زوجین نماید. نقد و فهم کارکرد این نهاد، در بستر شناخت همه جانبه از دعاوی خانوادگی روی می دهد. در این نوشتار ضمن معرفی، شناسایی و تبیین جایگاه حقوقی مراکز مشاوره، با نگاهی تحلیلی انتقادی به تعارض وظایف این مراکز با وظایف ذاتی قوه قضاییه، حدود صلاحیت و درجه تکلیف دادگاه در پیروی از نظر مراکز پرداخته شده و در نهایت نقایص قانون تبیین و پیشنهادهای لازم ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: قانون حمایت خانواده، دادگاه خانواده، مراکز مشاوره، داوری
  • علی بنایی*، سید علیرضا میربد صفحات 85-115

    مهم ترین دستاورد مشروطه خواهی در ایران، تشکیل مجلس شورای ملی بود. یکی از واژه های رایجی که از ابتدای تاسیس این نهاد و چه بسا پیش از آن به نمایندگان مجلس اطلاق می شد، واژه «وکیل» بود. وکالت در ابواب فقهی شیعه واجد آثار و احکام خاص خود بود و در نگاه اول گویای یک رابطه دوطرفه محدود در حقوق خصوصی بود. این استعمال سبب طرح نظریه مشابهت نهاد نمایندگی مجلس با وکالت فقهی شد. این مقاله درصدد است با واکاوی تاریخی مفهوم وکالت در غرب و تشریح فضای فکری و عمومی تشکیل مجلس اول شورای ملی، این نکته را مشخص سازد که آیا می توان با قطعیت، موجودیت نظریه مشابهت وکالت فقهی با نمایندگی را به عنوان یک نظریه رایج در عصر تشکیل مجلس اول پذیرفت یا خیر؟ بر اساس یافته های این مقاله، نظریه مشابهت در زمانه تشکیل مجلس، هوادار جدی ای نداشته و بی توجهی به تبار غربی این واژه و نیز غفلت از وقایع تاریخی، موجب طرح شدن این امر به عنوان یک نظریه رایج بوده است. این نتیجه در بررسی اقدامات و مکتوبات جریانات اصلی در صدر مشروطه، متشکل از روشنفکران و علمای دینی، نمایندگان مجلس و در نهایت عامه مردم و با روش کتابخانه ای به دست آمده است.

    کلیدواژگان: وکالت فقهی، نمایندگی، وکیل، نماینده، مجلس شورای ملی، مشروطه
  • مجید حبیبیان نقیبی* صفحات 117-144

    مالیات، همزاد زندگی اجتماعی انسان ها و تشکیل حکومت هاست. این نهاد در ابتدا به شکل بسیط، محدود و محلی بوده و با گذشت زمان، تکامل یافته و البته اوج و حضیض هایی داشته است. نوشتار حاضر درصدد ارایه ایده جدیدی با عنوان «مالیات تکافلی» است که اخذ و تخصیص درآمدهای مالیاتی به شکل محدود به بخش مردم نهاد با محوریت شوراها و مساجد محله ها را مد نظر قرار داده است. بر این اساس، پرسش های قابل ذکر عبارت است از: 1. آیا جعل چنین اصطلاحی صحیح است؟ 2. آیا با نظام مالیه اسلامی، سازگاری دارد؟ 3. آیا با فرهنگ مالیاتی جامعه ایران همخوانی دارد؟ 4. آیا در نظام مالیاتی متعارف، نمونه ای نزدیک به آن را می توان یافت؟ 5. در صورت وجود نهادی نزدیک (مانند مالیات محلی)، بر اساس معیار مالیات های خوب و ویژگی های تکالیف مالی اسلامی، مالیات تکافلی در مقایسه با آن از چه جایگاهی برخوردار است؟ 6. و در نهایت آیا زمان آن نرسیده است که نسبت به نهادی بومی (ایرانی اسلامی) امکان سنجی و زمینه سازی ارایه طرح یا لایحه مناسب صورت پذیرد؟ تحقیق حاضر در تلاش است ضمن بررسی مفاهیم مالیات، تکافل، مالیات محلی و مالیات تکافلی، مروری بر ویژگی های تکالیف مالی اسلامی و مالیات خوب داشته باشد و دو نوع مالیات مذکور را بر اساس این ویژگی ها به اجمال مقایسه کند و ترجیح مالیات تکافلی بر مالیات محلی را نشان دهد. اگر این مقاله بتواند ضمن معرفی «مالیات تکافلی» به عنوان نهادی بومی (اسلامی ایرانی)، محله محور و مسجدمحور، توجه اندیشمندان، کارگزاران و قانونگذاران را نسبت به این نوع از مالیات، جلب کند و زمینه ارایه طرح و لایحه مناسبی را برای آن فراهم آورد، به هدف خود رسیده است.

    کلیدواژگان: مالیات، مالیات تکافلی، مالیات محلی
  • سید محمدمهدی غمامی*، وحید حیدری صفحات 145-163

    مسیله قانون، مسیله ای است که از دیرباز و از زمانی که مشروطیت در ایران آغاز شد، در مجامع علمی نه تنها رنگ نباخته، بلکه روزبه روز بر اهمیت آن افزوده گشته است. در این میان علمای دوران مشروطه که مرجعیت فکری و دینی جامعه را بر عهده داشتند، در این موضوع ورود کردند و علی رغم تایید اولیه و به صورت یکپارچه، رفته رفته دو جریان در میان فقها شکل گرفت که برخی تایید اولیه را پس زده و برخی دیگر بر کلام خویش پابرجا ماندند. هر دو گروه در اینکه کبرای حکمی که در مورد مشروطه صادر می کردند، صبغه و سبقه شرعی دارد متفق القول بودند، لکن در این بحث که آیا صغرای قضیه از مصادیق مندرج در تحت کبرای حکم است یا نه، اشکال داشتند. شیخ فضل الله نوری، عالم و فقیه برجسته تهران، از کسانی بود که علی رغم تایید اولیه به مخالفت ثانویه با قانون و مجلس شورای ملی پرداخت و قید مشروعه بودن را برای جریان صحیح امور شرط نمود و ایشان صاحب آن رایی است که در نفی صغری، تکیه بر واقع دارد، که البته بیان آن خواهد آمد. مقاله حاضر بر مبنای مطالعه اسناد و منابع کتابخانه ای و با رویکردی توصیفی تحلیلی در پی پاسخ به این سوال است که ادله ناظر بر عدم شمولیت حکم شرعی بودن بر مفاهیم مشروطه غیرمشروعه از نظر شیخ فضل الله نوری چیست؟ به تبع آن، پرداختن به پاسخ، مستلزم بررسی زوایای قضیه از لحاظ نظر و آرای گوناگون فقهی و حقوقی هم خواهد بود. شایان ذکر است که تحقیق پیش رو به دنبال بررسی توالی تاریخی موضوع نیست؛ چراکه علاوه بر خروج موضوعی از بحث، از حوصله نوشته پیش رو نیز خارج است.

    کلیدواژگان: قانون، شیخ فضل الله نوری، مشروطه، احکام شرعی، مقدمه واجب، اصل طراز
|
  • Pages 11-35

    In Islamic fiqh[1], there are diverse views about the compulsory guardianship regarding the child marriage. Some foqaha[2] have allowed child marriage on the condition that it is not counted as sexual abuse. Some others have allowed it on the condition of expediency. Some contemporary jurists have opposed the latter view and have called for the prevention of child marriage. They believe that child marriage is corrupting, against children’s rights and it cannot be justified as their expediency. Suggesting that in our time no advantage or usefulness can be assumed in child marriage, the present article examines and proves the foundations of the prohibition of child marriage.

    Keywords: Child marriage, sexual abuse, children's rights, expediency
  • Pages 37-64

    Value-added tax (VAT), nowadays, is implemented, assessed, and collected in a large number of countries, and the implementation system of this type of tax in developed countries is such that transactions take place as much as possible online, and receiving tax and refunding the excess are done on the spot. In Iranian Taxation System, however, the delay of payments of the parties is one of the important issues wherein the law has used the hindering element of paying a fixed percentage as compensation to solve the problem, by which the important ambiguity or suspicion that these damages can be example of usury and akl-e bel-batil[1] is raised. On the one hand, the legislative parlance of the Islamic Republic of Iran considers taxes and their damages as debt, and according to the fiqhi principles, the suspicion of these debts as usury in compensating the damages of tax laws is seriously created. On the other hand, compensation of tax losses at a fixed rate often leads to the excess payment or receipt in favor of one of the parties, and this leads to akl-e bel-batil and the accumulation of invalid property as well as the expansion of the debts of individuals and National Tax Administration. Using various fiqhi-economic techniques, the present study believes the suspicion of usury of these damages and the suspicion of akl-e bel-batil of the property, and suggests that the above-mentioned excess payments or receipts mean gharar[2].

    Keywords: tax, value-added tax, losses, usury, akl-e bel-batil, gharar
  • Pages 67-84

    In this article, an attempt has been made to critique and analyze one of the innovations of the new Family Protection Law approved in 2012. Undoubtedly, the establishment of family counseling centers is a valuable action, an admirable step that the legislator has created with the help of the Judiciary to strengthen the foundations of the family and prevent the increase of family disputes and divorce, in addition to helping the judge to find out the truth and try to establish peace and reconciliation between couples. Criticism and understanding of the functioning of this institution takes place in the context of a comprehensive understanding of family lawsuits. In this article, we try to identify and explain the legal status of counseling centers, with an analytical-critical look at the conflict between the duties of these centers and the inherent duties of the judiciary, as well as the limits of jurisdiction and the duty of the court to follow the centers and finally explain the deficiencies of the law and we will provide the necessary suggestions.

    Keywords: Family Protection Law, family court, counseling centers, judiciary
  • Pages 85-115

    The most important achievement of constitutionalism in Iran was the formation of the National Assembly. One of the common terms being applied to the members of parliament from the beginning of the establishment of this institution and even before it, was the term ‘vakil’[1]. In Shiite fiqh, ‘vekalat’[2] had its own effects and rules, and at first glance indicated a limited bilateral relationship in private law. This use led to proposing the theory of the similarity of the parliamentary representation institution with fiqhi (jurisprudential) representation. By defining the concept of vekalat in the West and describing the intellectual and public atmosphere of the formation of the first National Assembly, this article aims to determine if one can with certainty accept the existence of the theory of similarity of fiqhi vekalat (jurisprudential advocacy) with parliamentary representation as a common theory in the era of the formation of the first parliament. According to the findings of this article, the theory of similarity at the time of the formation of the parliament did not have a serious supporter, and ignoring the western origin of this term and neglecting historical events has led to the proposal as a common theory. This result has been obtained by using the library method and examining the actions and writings of the main currents at the beginning of the constitution, consisting of intellectuals and religious scholars, members of parliament and finally the general people.

    Keywords: Fiqhi vekalat, vakil, representation, National Assembly, Constitutional Revolution
  • Pages 117-144

    Taxes seem to be the twin of human social life and the formation of governments. Initially, this institution was simple, limited and local, and over time, it has evolved and, of course, it has always had its ups and downs. The present article seeks to present a new idea called takaful tax[1] based on which some questions are posed as follows: 1. Is coining such a term; i.e., takaful correct? 2. Is it compatible with the Islamic finance? 3. Is it in line with the tax culture of Iranian society? 4. Can a close example be found in the conventional tax system? 5. In case of the existence of a close institution such as local tax, based on the criteria of good taxes and the characteristics of Islamic financial obligations, what is the position of takaful tax in comparison with it? and finally 6. Isn't it time to assess the feasibility of and paving the ground for presenting a suitable plan or bill for a local Islamic-Iranian institution? While examining the concepts of taxation, the present study reviews the characteristics of Islamic financial obligations and good tax. Moreover, this study aims at introducing takaful tax as a local Islamic-Iranian institution, attracting brokers and legislators to this type of tax, and providing a suitable plan and bill for this type of tax.

    Keywords: Takaful tax, local tax, Islamic finance, good tax, local Islamic-Iranian institution
  • Pages 145-163

    The issue of law is an issue that has been increasingly important in the   scientific community since the beginning of constitutionalism in Iran and in scientific societies, its importance has increased day by day. In the meantime, the scholars of the constitutional era, who were charge of the intellectual and religious authority of the society, entered into this issue. Gradually, two currents formed among the jurists, some of whom rejected the initial confirmation and others who adhered to their word. Both groups agreed that the ruling on the Constitution should be religious in nature. Sheikh Fazlullah Nouri, a prominent scholar and jurist in Tehran, was one of those who opposed the law[1] and the National Consultative Assembly, stipulating the condition of legitimacy for the proper course of affairs. The present article is based on the study of library documents and resources and with a descriptive-analytical approach seeks to answer the question that; according to Sheikh Fazlullah Nouri, what are the evidences regarding the non-inclusion of the sharia ruling on illegitimate constitutional concepts? Consequently, addressing the answer will require examining the angles of the case in terms of various jurisprudential and legal views and opinions.

    Keywords: law, Sheikh Fazlullah Nouri, constitutionalism, National Consultative Assembly, sharia ruling