فهرست مطالب

نشریه دین و قانون
سال سوم شماره 10 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرج الله هدایت نبا* صفحات 11-38

    خانواده محوری اصطلاحی است که در سال های اخیر وارد ادبیات حقوقی ج.ا. ایران شده و الزامی حقوقی برای دستگاه های قانونگذاری، اجرایی و قضایی است. این اصطلاح در حقوق خصوصی و عمومی خانواده با دو مفهوم متفاوت به کار رفته است، و به رغم اهمیتی که دارد، مورد توجه پژوهشگران و نویسندگان حقوق قرار نگرفته و مسایل آن به خوبی تبیین نشده است. این نوشتار بعضی لوازم تقنینی خانواده محوری در حقوق خصوصی و عمومی خانواده را تبیین نموده و تحولات تقنینی خانواده محور را مورد بررسی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: خانواده، خانواده محور، حقوق، قانون گذاری، حقوق خصوصی، حقوق عمومی
  • ابوالحسن حسنی* صفحات 39-69

    چند سالی است که مسیله خطابات مقاصدی در حوزه های فقهی شیعه به عنوان یک مسیله جدی طرح شده است. با این حال، کسانی که در مبانی تفقه شیعی متبحرند، در بهره گیری از این خطابات احتیاط می کنند. از سوی دیگر، کسانی که به این خطابات گرایش دارند، غالبا منطقی مناسب و سازگار با فقه شیعی برای بهره گیری از این خطابات ندارند. این نوشتار در پی برداشتن قدمی اولیه برای ارایه چنین منطقی است. مسیله اساسی این مقاله این است که خطابات مقاصدی چه نقشی در فقه می توانند داشته باشند؟ به نظر می رسد که بر خلاف تفکر رایج، بتوان نقشی گسترده برای این خطابات تعریف کرد و در همان حال، از ورود آن به حیطه خطابات حکمی جلوگیری کرد. هدف این مقاله دفاع از اندیشه «نص محور با گرایش به مقاصد» است. در این اندیشه که فقیهانی چون ابن ادریس حلی و مقدس اردبیلی از آن حمایت کرده اند، خطابات حکمی به عنوان محور اجتهاد به شمار می آیند و فقیه با وجود خطاب حکمی معتبر، هرگز مفاد حکمی آن را کنار نمی گذارد؛ اما در عین حال، مقاصد عام شریعت را در نظر گرفته و با توجه به اقتضای فطرت انسانی و شرایط محیطی به استنباط احکام از خطابات حکمی می پردازد. نویسنده در ضمن پاسخ به نقد آیت الله علی دوست بر دیدگاه مختار خود، بر آن استدلال می آورد.

    کلیدواژگان: فقه، خطابات مقاصدی، خطابات حکمی، مصلحت
  • سید احمد حبیب نژاد*، محمد منصوری بروجنی صفحات 95-117

    با استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران جنس جدیدی از پرسش ها فرا روی پژوهندگان حقوق عمومی قرار گرفت. یکی از این پرسش ها آن است که چرا شهروندان باید از قانون تبعیت کنند؟ ماهیت دوگانه دینی این جهانی نظام جمهوری اسلامی ایران این پرسش را جذاب تر می سازد. این نوشته می کوشد با بازخوانی تقریرهای برخی نویسندگان از ماهیت قانون، به این مسیله دست یابد که ایشان چه قرایتی از ماهیت قانون به عنوان یک گزاره به خودی خود الزام آور به دست داده اند. آیا می توان برای قانون بما هو قانون ماهیتی فقهی تصور کرد که آن را الزام آور سازد؟ به نظر می رسد تقریرهای فقهی از ماهیت قانون از برقراری این نسبت ناتوان باشند. تقریرهای غیرفقهی نویسندگان ایرانی از ماهیت قانون نیز یا به مسیله قرارداد اجتماعی راجع می شوند یا سعادت. به نظر می رسد کارآترین تقریر از ماهیت قانون، همان قرارداد اجتماعی است. اگر فقها برآنند که قانون ماهیتی فقهی دارد و ازاین رو برای همگان الزام آور است، باید تقریری جدید ارایه کنند که فاقد کاستی مشترک همه تقریرهای قبلی باشد.

    کلیدواژگان: ماهیت قانون، فقه، فتوا، حکم حکومتی، حکم، دولت اسلامی، قانون گذاری
  • میثم خزایی*، سعید نظری توکلی صفحات 119-155

    اعتبارات اسنادی از رایج ترین روش های پرداخت وجه کالا در تجارت بین الملل است که با واسطه بانک فروشنده و خریدار انجام می گیرد. اعتبارات اسنادی دارای ارکان متقاضی، بانک گشاینده و ذینفع اعتبار است که پژوهش حاضر، نقش و تعهدات بانک گشاینده را به عنوان یکی از ارکان اعتبار مورد بررسی قرار می دهد. با بررسی ویژگی ها و شرایط اعتبارات اسنادی، قرارداد مذکور، قراردادی خصوصی است که انعقاد آن متوقف بر رضایت سه طرف متقاضی، ذینفع و بانک گشاینده اعتبار است، لکن انعقاد آن با ایجاب متقاضی و قبول بانک گشاینده اعتبار انجام می گیرد. گشایش اعتبار، دریافت وثیقه (پوشش) از متقاضی، بررسی اسناد و تطبیق آنها با اعتبار، ابلاغ اعتبار به ذینفع، پرداخت وجه اعتبار، تحویل اسناد به متقاضی و تسویه با او، از جمله وظایف بانک گشاینده اعتبار است. این تعهدات با وظایف عامل در جعاله قابل تطبیق نیست. با این حال بانک گشاینده اعتبار طبق اصل صحت قراردادها و حاکمیت اراده، می تواند ضمن قراردادی، خود را متعهد به انجام اعمالی کند که با توجه به اصل لزوم قراردادها نتواند از آن برگردد.

    کلیدواژگان: اعتبارات اسنادی، ارکان اعتبار، بانک گشاینده، جعاله
  • ابوالفضل احمدزاده*، مهدی برهان صفحات 157-186

    ترور و تروریسم از جمله پدیده هایی است که امروزه از سوی دولت ها، جریان های گوناگون سیاسی و اجتماعی از یک سو و نیز رسانه ها و وسایل ارتباط جمعی و شبکه های خبری و اطلاع رسانی از سوی دیگر، مورد توجه قرار گرفته و به نوعی بهره برداری های خاصی از آن صورت می گیرد تا جایی که، به ویژه در دهه اخیر، دین اسلام را طرفدار ترور و تروریسم و شخص مسلمان را به عنوان تروریست، معرفی و تعریف می نمایند؛ ازاین رو بازکاوی فقهی ترور و مفهوم آن از دیدگاه اسلام در راستای پاسخی صحیح و شایسته به هجمه تبلیغاتی دشمنان و معارضان اسلام، ضروری می نماید. این مقاله، در ابتدا به مفهوم ترور در ادبیات سیاسی و حقوقی با استفاده از فرهنگ نامه های علوم سیاسی و برخی کتب موضوعی تالیف شده در این باره می پردازد و سپس مفهوم ترور را در ادبیات قدیم و جدید لغویون عرب از یک سو و تحلیل فقهی مفاهیم مرتبط از جمله محاربه، فتک، اغتیال و إرهاب از سوی دیگر، مورد تحلیل قرار می دهد. در ادامه به تناسب و تاکید موضوع مقاله، مفهوم ترور و محاربه به علت ارتباط مفهومی و مصداقی از دیدگاه حضرت امام خمینی (ره) با استقرا در آرا و سخنرانی های ایشان تنقیح شده است.

    کلیدواژگان: ترور، محاربه، فتک، اغتیال، إرهاب، افساد
  • احمد احسانی فر* صفحات 187-225

    سلاح هسته ای پیشرفته ترین ابزار نظامی در قرن اخیر و البته قدرتمندترین سلاح در انهدام بنیان حیات انسانی، حیوانی و گیاهی و تخریب عمیق و گسترده در محل انفجار می باشد. تولید و انباشت این سلاح، اعم از آنکه به قصد استفاده باشد یا به نیت بازدارندگی و ارعاب دشمن، از اموری است که در سال های اخیر محل بحث و نظر در میان صاحبان اندیشه قرار گرفته است. موضع شریعت اسلام درباره تولید این سلاح را می توان بر اساس ادله لفظی و عقلی به دست آورد. این تلقی که سلاح هسته ای از لحاظ امنیتی و استراتژیکی دارای کارایی بسزایی است، دلیل عمده مدعیان جواز تولید این سلاح است و گاه با استناد به عموم و اطلاق ادله قرآنی، لزوم و وجوب تولید این سلاح ادعا شده است. مقاله پیش روی با طرح و بسط دلایل جواز و همچنین دلایل منع ساخت و انباشت سلاح هسته ای و جرح و تعدیل و تحقیق آنها، به تبیین نظریه نظام حقوقی اسلام درباره این مسیله پرچالش عصر کنونی خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: سلاح هسته ای، بازدارندگی، نفی سبیل، رقابت تسلیحاتی
|
  • Pages 11-38

    Being family-oriented”, a legal requirement for lawmaking, executive, and judiciary systems, is an expression which has recently entered the legal literature of the Islamic Republic of Iran. The expression has been used in both private law and public law of the family but with two different implications. Despite the importance of the issue of “being family-oriented”, it has not been attended by the scholars of law, nor has it been explained in the true sense of the word. The present study aims at clarifying some legislative requirements for “being family-oriented” in both private and public law. It also examines family-oriented legislative development process.

    Keywords: family, being family-oriented, law, legislation, private law, public law
  • Pages 39-69

    Khetabat-e Maqasedi is a very important approach which has been proposed in the field of Shiite fiqh in recent years. Although the experts in the field of Shiite tafaqqoh are cautious in utilizing such an approach, there are some experts who have a tendency toward it; yet, they often do not suggest any adequate reason compatible with Shiite fiqh for employing the approach. The present study is going to take the first steps to present such an adequate reason. The main question of this research is “What role can be assumed for khetabat-e maqasedi in fiqh?” It seems that in spite of the existing prevalent opinion, a big role for khetabat-e maqasedi can be assumed, yet, its entrance to the scope of khetabat-e hokmi can be prevented. As such, the present article defends the idea of evidence-centeredness with a tendency toward maqased. In this ideology which has been supported by some well-known scholars of jurisprudence such as Muoghaddas Ardabili and Ibn-e Idris Helli, khetabat-e hokmi is counted as the pivot of ijtihad on which the issuance of all religious decrees occurs. In case of the existence of the reliable khetabat-e hokmi, faqih never puts the related contexts aside; however, he may consider the purposes (maqased) and the overall interests of the religion, and with regard to the necessity of the human nature and existing conditions, the faqih can deduce a religious decree from khetabat-e hokmi. In the study, the researcher responds Ayatollah Alidoust’s critique against him and also brings his own argumentation to support his views.

  • Pages 95-117

    With the establishment of the Islamic Republic of Iran, the researchers in public law faced some new types of questions. One of those questions is “Why do citizens have to obey the law?” The dual ‘worldly-religious’ nature of the ruling system of the Islamic Republic of Iran has made such a question even more interesting and challenging. Reviewing the commentary reports of some scholars about the nature of law, the present study attempts at figuring out what type of interpretation the scholars have presented for the nature of law as a binding proposition per se. Can we assume any jurisprudential nature for the law, as what we know about the law that can bring about the law binding? It seems that jurisprudential interpretations regarding the nature of law are all incapable of establishing such a relationship. The non-jurisprudential interpretations of Iranian scholars regarding the nature of law are either attached to the issue of the social contract or to the happiness. Seemingly, from among them, the social contract has ever remained to be the most efficient interpretation of the nature of the law. If fuqaha hold that the law enjoys a jurisprudential nature, and thus it is binding for everybody regardless of being a Muslim or non-Muslim, then they should present a new interpretation [model] which does not possess the problems commomn with all previous interpretations.

    Keywords: the binding nature of law, fuqaha, Islamic ruling system, legislation
  • Pages 119-155

    The documentary credit is the most prevalent methods of paying the costs of goods in international trade wherein the payment is done through financial intermediary of the seller’s bank and the buyer. The documenary credit includes three pillars:  applicant, issuing /opening bank, and the beneficiary. The present research aims at studying the roles and commitments of the issuing bank as one of the pillars of credit. Taking features and conditions of the documentary credits into consideration, the contract made is a type of contract whose conclusion is subject to the satisfaction of the three parties, that is, the applicant, the beneficiary, and the issuing bank. However, conclusion of the contract is upon the request of the applicant and the acceptance of the bank issuing the credit. Opening [a letter of] credit, taking deposit from the applicant, examining documentary with regard to the credit, issuing the credit in the beneficiary’s favor, paying the credit  benefit,  and delievering the documents to the applicant and full payment to him upon presentation of the correct documents, all are some of the responsibilities of the issuing bank.Taking these issues into closer consideration, one can obviously see that such committments are not in harmony with the duties of  the offeror /agent in ju’alah . Nonetheless, based on the validity of contracts’ principle and the autonomy of the will, the issuing bank, through a contract, can oblige itself to shoulder some responsibilities whose burden can not be unshouldered since it violates the principle of contract enforcement.

    Keywords: documentary credits, pillars of credit, issuing bank, ju’alah
  • Pages 157-186

    Assassination and terrorism are of the phenomenons which have been these days attended to by goverments and different social currents and political parties on one hand, and mass media, news and information technology networks on the other. The issue has been abused, espaecially in the recent decades, to the extent that Islam has been accused of supporting assassination and terrorism, and Muslims are unfairly introduced as terrorists. Therefore, to defend Islam against its enemies’ propaganda, there exists a dire need for a thourough jurisprudential review of assassination and terrorism and their concepts from the viewpoint of Islam. As such, in the first place, the present research studies the concept of terrorism in the old and new literatue of the Arab’s Philology and morphology, and then, it analyzes the jurisprudential concepts of some related isssues such as moharebe[1], fatk[2], eghtiyal[3], and erhab[4].

    Keywords: assassination, terrorism, moharebe, fatk, eghtiyal, erhab
  • Pages 187-225

    Nuclear weapon, the most advanced military equipment of the century, is the most powerful weapon in destructing the foundation of human, animal, and plant life, causing a wide and deep annihilation where the explosion takes place.  The production or stockpile of the nuclear weapons, whether with intent to use them or threat and deter the enemies, is one of the controversial issues which has been focused by many thinkers and scholars in recent years. The viewpoints of Islam about the production of such weapons can be educed from the textual and rational reasons. The interpretation that nuclear weapons are effectively important from a security as well as a strategic point of view is the main cause of the claimants for issuing the production license of nuclear weapons. Sometimes the proponents of the nuclear weapons production support themselves with interpreting and overgeneralizing some texts from Quran. Discussing both the reasons for permitting or prohibiting the producing or stockpiling the nuclear weapons, and also expurgating and modifying them, the present article aims at clarifying the viewpoints of the legal system of Islam about this contemporary challenging issue.

    Keywords: nuclear weapon, deterrence, nafye sabil, arms race, erhab, power