فهرست مطالب

اقتصاد و الگوسازی - پیاپی 49 (بهار 1401)

نشریه اقتصاد و الگوسازی
پیاپی 49 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوالفضل شاه ابادی*، وحید امیدی، نرگس علی کرم زاده صفحات 1-25

    با توجه به حرکت روزافزون اقتصاد جهانی به سوی اقتصاد دانش محور، بررسی اثر پیچیدگی اقتصادی بر سایر متغیرهای اقتصادی ضروری و مهم به نظر می رسد. در این مطالعه از پیچیدگی اقتصادی به عنوان یکی از مهمترین مولفه های اقتصاد دانش بنیان استفاده شده است. بهبود این شاخص می تواند با افزایش قابلیت های فناورانه کشورها در تولید محصولات بر میزان تقاضای آن ها در فضای بین الملل اثر بگذارد و از این طریق نرخ ارز را دچار تغییر کند. با توجه به اهمیت نرخ ارز و اثر پیچیدگی اقتصادی بر تجارت، پژوهش حاضر با رویکرد داده های تابلویی و روش گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی دومرحله ای به بررسی اثر پیچیدگی اقتصادی بر نرخ ارز در کشورهای درحال توسعه منتخب دانش محور طی دوره 2019-2007 پرداخته است. نتایج نشان می دهد پیچیدگی اقتصادی تاثیر منفی و معناداری بر نرخ ارز داشته است. به علاوه، تاثیر سایر متغیرهای توضیحی بکارگرفته شده در این تحقیق از جمله عرضه پول بر نرخ ارز مثبت و معنادار و ترازتجاری و ثبات سیاسی بر نرخ ارز منفی و معنادار بوده است . بنابراین توصیه می شود با افزایش ارتباط فعالیت های اقتصادی و زنجیره های تولیدی با یکدیگر در مسیر افزایش پیچیدگی گام برداشته شود تا بتوان از طریق افزایش قدرت رقابت پذیری در بازار جهانی، به سمت حفظ ارزش پول ملی حرکت کرد.

    کلیدواژگان: نرخ ارز، پیچیدگی اقتصادی، تراز تجاری، ثبات سیاسی
  • الهه رضائیان*، احمد صلاح منش، حسن فرازمند، معصومه خیرخواه زاده صفحات 27-55
    در مطالعه حاضر، به بررسی یکپارچگی تجاری و نقش ایران در دو موافقت نامه تجاری اکو و D8 پرداخته شده است. بدین منظور، با استفاده از داده های 150 کشور طی سال های 2019-1980 و به کارگیری رهیافت شبکه های پیچیده، شاخص یکپارچگی تجارت منطقه ای و شاخص های مرکزیت برای دو موافقت نامه تجاری اکو و D8 محاسبه و بررسی شد. نتایج حاصل از شاخص یکپارچگی تجارت منطقه ای نشان داد که تجارت کشورهای عضو موافقت نامه تجاری اکو و D8 با یکدیگر نسبت به تجارت اعضا با کشورهای خارج از موافقت نامه بسیار پایین است. نتایج حاصل از شاخص یکپارچگی تجارت ایران در دو موافقت نامه تجاری اکو و D8 بیانگر پایین بودن تجارت ایران با کشورهای عضو موافقت نامه در مقایسه با کشورهای خارج از موافقت نامه است. بنابراین موافقت نامه های تجاری اکو و D8 در افزایش تجارت کشور با سایر اعضای موافقت نامه نقش چندانی نداشته است. شاخص مرکزیت قدرت نشان می دهد سهم تجارت دو جانبه کشور با اعضای موافقت نامه تجاری اکو و D8 طی سال های مورد مطالعه کاهش یافته و شاخص مرکزیت بردار ویژه برای اعضای موافقت نامه تجاری اکو و D8  در سال های 1980، 1990 و 2000 نسبتا پایین و در سال های 2010 و 2019 بهبود یافته است. شاخص تراکم برای دو موافقت نامه تجاری اکو و D8 نشان می دهد که روابط تجاری بین کشورهای عضو این دو موافقت نامه از انسجام و یکپارچگی بالایی برخوردار نیست.
    کلیدواژگان: یکپارچگی تجارت منطقه ای، موافقت نامه تجاری، مرکزیت، نظریه گراف
  • خالد احمدزاده*، صلاح الدین منوچهری، رامین امانی، شهلا صمدی پور صفحات 57-92
    تجارت بین کشورها و تغییرات اقلیمی از عوامل اثرگذار بر نابرابری درآمدی است؛ به طوری که پدیده جهانی شدن و ارتباط متقابل تجاری بین کشورها، نابرابری درآمدی در کشورهای طرف تجارت را کاهش داده است. از طرفی تغییرات اقلیمی به عنوان مساله مهم و حال حاضر جهان، اثراتی را بر رشد اقتصادی و نابرابری درآمدی کشورها داشته که بررسی و تحلیل ارتباط بین تجارت و تغییرات اقلیمی با نابرابری درآمدی، هدف اصلی این پژوهش است. در این پژوهش، از الگوی رگرسیون کوانتایل داده های تابلویی برای بررسی اثرات نامتقارن تجارت و تغییرات اقلیمی بر نابرابری درآمدی در 60 کشور عضو شاخص عملکرد تغییرات اقلیمی برای دوره 2020-2010 استفاده شده است. به علاوه برای تغییرات اقلیمی از شاخص عملکرد تغییرات اقلیمی و برای تجارت از شاخص درجه باز بودن تجاری استفاده شده است. نتایج نشان می دهد تغییرات اقلیمی در طول این سال ها، نابرابری درآمدی را در کشورهای منتخب افزایش داده است. همچنین دهک سوم تا دهک هفتم درآمدی بیشترین اثرپذیری را از تغییرات اقلیمی در طول سال های مورد بررسی داشته است. از طرفی تجارت بین کشورها نابرابری درآمدی کشورهای منتخب را در دهک های مختلف درآمدی کاهش داده است.
    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، تجارت، نابرابری درآمدی، رگرسیون چندکی
  • پرویز رستم زاده*، زینب یادگار صفحات 93-118
    در دنیای امروز، ساختارهای بهم پیوسته اقتصادهای مدرن باعث شده تا سرایت بحران از یک بخش یا یک کشور به سایر کشورها یا بخش های اقتصادی رخ بدهد. شواهد تجربی نشان داده است که بازارها با یکدیگر در ارتباط هستند و حرکت آن ها از هم جدا نیست. در پژوهش حاضر به منظور بررسی سرایت در بازار سهام ایران رویکردی نو ارایه می شود. نخست با رویکرد تحلیل اقتصادی، یک شبکه از 36 صنعت منتخب اقتصاد ایران مطابق با صنایع فعال در بازار سهام تشکیل و وزن یال هایی که آن ها را بهم متصل می کند مطابق با آخرین جدول 36 بخشی داده- ستانده مربوط به سال 1395 که در سال 1399 انتشار یافته تعیین می شود. در مرحله بعد یک شبکه همبستگی میان شاخص بازار سهام این 36 صنعت مطابق با داده های 243 روز معاملاتی در سال 1399 تشکیل می گردد. در این پژوهش با استفاده از معیارهای مرکزیت رویکردی ارایه می شود تا صنایع کلیدی بازار سهام مشخص گردند. مقایسه نتایج دو شبکه نشان می دهد در موارد محدودی در هر دو شبکه، صنعت فلزات اساسی، صنعت بانک ها، سرمایه گذاری و سایر واسطه های مالی و صنعت زراعت مطابق با تعدادی از معیارهای مرکزیت رتبه اول را کسب نموده اند و صنایع مهمی در ارتباط با اثر سرایت به شمار می آیند. اما در سایر موارد دو شبکه نتیجه مشابهی نداشته اند که نشان می دهد روابط میان شاخص بازار سهام صنایع صرفا بر مبنای روابط اقتصادی میان صنایع شکل نگرفته است. نتایج این پژوهش هم به سیاست گذاران و هم به سهامداران کمک می کند تا به محض مشاهده بحران در بخش های مهم بازار سهام تصمیمات مناسب اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: بازار سهام، اثر سرایت، شبکه های پیچیده، جدول داده- ستانده، ایران
  • شاهرخ سعیدی*، حسین صمصامی، پرویز داودی صفحات 119-151

    در این تحقیق به بررسی اثرات عوامل نهادی و سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی کشورهای درحال توسعه پرداخته شده است. بدین منظور با به کارگیری رویکرد داده های تابلویی طی سال های 2018 - 2010 برای منتخبی ازکشورهای درحال توسعه، نتایج نشان داد که عوامل نهادی از جمله شاخص های مقررات کسب و کار و کارآفرینی نوپا، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سرمایه انسانی و تشکیل سرمایه ثابت ناخالص داخلی تاثیر مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی کشورهای منتخب دارند. علاوه براین، شاخص مقررات کسب و کار، هزینه دولت در آموزش و نرخ رشد اقتصادی تاثیر مثبت و معناداری بر شاخص فضای کسب و کار در کشورهای در حال توسعه دارند. لذا ضرورت برنامه ریزی راهبردی توسعه گرا به منظور اجرای الزامات نهادی و قانونی در تسهیل فضای کسب و کار و ترغیب فضای کارآفرینی، همچنین اصلاح و تغییر برنامه های آموزش عمومی و حرفه ای و تخصصی با رویکرد تربیت کارآفرینان بالقوه، می تواند شرایط مناسب جهت ظهور کسب و کارهای کارآفرینانه، به ویژه فناوری محور را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: فضای کسب و کار، کیفیت نهادی، رشد اقتصادی، داده های تابلویی
  • ناریمان ازغیر*، ویدا ورهرامی صفحات 153-178

    از آنجا که زنان زیربنای توسعه ی اقتصادی هر جامعه را رقم می زنند، امروزه نگاه جهان بیشتر به سوی نقش آنان در فعالیت های اقتصادی معطوف شده است. لذا اگر به زنان به عنوان نیروی فعال و سازنده نگریسته شود، اثرگذاری بسیاری در روند توسعه و افزایش سرمایه انسانی آن جامعه از لحاظ کیفی و کمی خواهند داشت. نرخ مشارکت زنان در سوریه مانند بسیاری از کشورهای خاورمیانه پایین تر از کشورهای صنعتی و حتی کمتر از برخی کشورهای توسعه نیافته است. در این پژوهش، به بررسی تاثیر متغیرهای تحصیلات، نرخ باروری، نرخ ثبت نام در مدرسه و نرخ مهاجرت بر نرخ مشارکت زنان در اقتصاد سوریه طی دوره زمانی 2019-2000 با استفاده از روش خودرگرسیون با وقفه توزیعی پرداخته شده است. نتایج برآوردها حاکی از آن است که متغیرهای تحصیلات و نرخ مهاجرت (با توجه به این که مردان بیشترین درصد مهاجران را تشکیل می دهند)، تاثیر مثبت و معنادار بر نرخ مشارکت اقتصادی زنان داشته و متغیرهای نرخ باروری و نرخ ثبت نام در مدرسه، تاثیر منفی بر نرخ مشارکت اقتصادی زنان در سوریه دارند.

    کلیدواژگان: اشتغال، نرخ مشارکت زنان، نیروی کار، خودرگرسیون با وقفه توزیعی
|
  • Abolfazl Shahabadi *, Vahid Omidi, Narges Alikaramzadeh Pages 1-25

    The exchange rate refers to the ratio of prices in two countries and its deviation from the balanced rate causes instability in macroeconomic variables such as Import, Export, price level, and financial markets. Also, regarding the increasing pace of the global economy toward a knowledge-based economy, it seems important to study the effect of the economic complexity on other economic variables. In this study, economic complexity, which indicates the degree of diversity and ubiquity of countries' products, has been used as one of the most important components of the knowledge-based economy. it is clear that more economic complexity leads to more competitive ability in the global market and, as a consequence, will lower the exchange rate. The present study has investigated the impact of Economic Complexity on exchange rates in selected developing knowledge-based countries during 2007-2019 using GMM. The results show that Economic Complexity had a negative and significant effect on the exchange rate. In addition, other control variables like money supply had a positive effect, and trade balance and political stability had a negative impact on the exchange rate. Therefore, governments' policies should lead to more economic complexity.

    Keywords: Exchange rate, Economic Complexity, trade balance, Political stability
  • Elahe Rezaiyan *, Ahmad Salahmanesh, Hasan Frazmand, Masoumeh Kheirkhahzadeh Pages 27-55
    This study investigated trade integration and the role of Iran in ECO and D8 trade agreements in this study. The regional trade integration index and centrality indices for ECO and D8 agreements were measured by using the data of 150 countries during 1980-2019 and complex networks approach. The results from regional trade integration index revealed that trade relations of these two agreements’ members with each other, was very lower than their trade relations with other countries out of the agreements. Also, the findings from Iranian’s regional trade integration index in ECO and D8 agreements showed that trade relations of Iran with the members of these two agreements was very lower than trade relations with other countries. Therefore, ECO and D8 agreements have not had considerable impact on developing trade relations of Iran with other members of the afore mentioned agreements. strength centrality index indicated that bilateral trade of the country with the members of ECO and D8 has decreased during the years of study. Also, eigenvector centrality index for the members of ECO and D8 was relatively low in 1980,1990 and 2000 and it was improved in 2010 and 2019. Density index for ECO and D8 show that the trade relations between their members have insufficient integration.
    Keywords: Regional Trade Integration, Trade Agreement, Centrality, Graph theory
  • Khaled Ahmadzadeh *, Salaheddin Manochehri, Ramin Amani, Shahla Samadipour Pages 57-92
    Trade and climate change are some of the important factors affecting income inequality. With the globalization and trade interrelationships between countries, income inequality has been reduced to some extent. On the other hand, climate change as an important and current issue in the world has had great effects on economic growth and income inequality of countries. The purpose of this study is to analyze the relationship between trade and climate change and income inequality. To examine the asymmetric effects of trade and climate change on income inequality in 60 countries, the quantile panel regression model is used by 2010 to 2020 data. In addition, the Climate Change Performance Index for climate change and the Trade Openness Index for trade has been used. The results show that climate change over the years has increased income inequality in selected countries. Also, the results show that the third to seventh quantiles of income have been most affected by climate change. On the other hand, trade between countries has reduced the inequality of selected countries in different income quantiles.
    Keywords: climate change, Trad, Income inequality, Quantile Panel Regression
  • Parviz Rostamzadeh *, Zeinab Yadegar Pages 93-118
    In today's world, the interconnected structures of modern economies have caused the crisis to spread from one sector or country to other countries or sectors of the economy. Empirical evidence has shown that markets are interconnected and do not move apart. In the present study, a new approach is presented to investigate the contagion effect in Iran stock market. First, with the economic analysis, a network of 36 selected industries of Iran's economy is formed in accordance with the industries active in the stock market and the weight of the edges that connect them is determined according to the input- output table of Iran. In the next step, a correlation network is formed between the stock market indices of these 36 industries by using centrality criteria, Key industries are identified and then attacked. Comparison of the results of the two networks show that only in a limited number of cases in both networks, the basic metals industry, the banking industry, investment and other financial intermediaries, and the agricultural industry have won first place in accordance with a number of centrality criteria. But in other cases, the two networks have not the same results, which shows that economic relations among industries do not dominate their stock market index relations alone. The results of this study help both policymakers and shareholders to make appropriate decisions as soon as they see a crisis in important industries of the stock market.
    Keywords: Contagion Effect, Stock market, Complex Networks, Input-output Table
  • Shahrokh Saeidi *, Hossein Samsami, Parviz Davoodi Pages 119-151

    In this study, the effects of institutional factors and human capital on economic growth in developing countries are examined. For this purpose, by using the panel data during the years 2010-2018 for a selection of developing countries, the results show that institutional factors such as indicators of business regulation and emerging entrepreneurship foreign direct investment, human capital and the formation of gross domestic fixed capital has a positive and significant effect on the economic growth of selected countries. In addition, the business regulation index, government spending on education and economic growth rate has ‌a positive and significant effect on the business climate index in developing countries. Therefore, based on the findings of the study, the need for development oriented strategic planning in order to implement institutional and legal requirements to facilitate business environment and encourage entrepreneurship, as well as reform and changing general, vocational and specialized education programs with the approach of training potential entrepreneurs, can provide suitable conditions for the emergence of entrepreneurial businesses, especially technology based.

    Keywords: business environment, Institutional Quality, Economic Growth, panel data
  • Nariman Ezghayer *, Vida Varahrami Pages 153-178

    Since Women are the foundation of economic development in any society, nowadays the world is more focused on their role in economic activity. Therefore, considering women as an active and constructive sector will certainly have a great impact on the development and increase of human resources in that society in terms of quality and quantity. The participation rate of women in Syria, like many countries in the Middle East, is lower than developed countries and even some developing countries. In this study, the effects of education, fertility rate, school enrollment rate, and migration rate on the rate of female labor force participation in the Syrian economy during the period 2000-2019 have been studied by using the auto-regressive distributed lag model. The results indicate that the variables of education and migration rate (where men make up most of the migrants) have a positive and significant effect on women's economic participation rate. However, fertility rate and school enrollment rate have a negative effect on Syrian women's economic participation.

    Keywords: employment, women participation rate, Labor Force, Auto-regressive Distributed Lag Model