فهرست مطالب

رستنیها - سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 64، بهار و تابستان 1401)

نشریه رستنیها
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 64، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • لاله انصاری، بیتا عسگری*، رسول زارع، حمیدرضا زمانی زاده صفحات 1-24

    به منظور بررسی تنوع زیستی جنس های Penicillium و Talaromyces در ریزوسفر نیشکر در استان خوزستان، تعداد 64 نمونه خاک جمع آوری شده از هشت کشت و صنعت نیشکر مورد بررسی قرار گرفت که از این تعداد، 187 جدایه از جنس Penicillium و هشت جدایه از جنس Talaromyces به دست آمد. بیش ترین تعداد جدایه Penicillium به دست آمده در این تحقیق، به ترتیب مربوط به کشت و صنعت های نیشکر کارون (39 جدایه)، امیرکبیر (33 جدایه) و هفت تپه (30 جدایه) بود. به منظور انتخاب نماینده هایی از جدایه ها جهت انجام مطالعات ریخت شناختی، روش PCR-RFLPs براساس فرآورده تکثیر یافته ژن β-tubulin  کلیه جدایه های به دست آمده مورد استفاده قرار گرفت. براساس مطالعات ریخت شناختی و مولکولی مبتنی بر ژن β-tubulin، گونه T. pinophilus و 11 گونه Penicillium شامل P. chrysogenum ،P. citrinum ،P. crocicola ،P. crustosum ،P. oxalicum ، P. palitans، P. parvulum، P. polonicum، P. restrictum ،P. rubens و P. simile شناسایی شدند که در این میان، گونه های P. parvulum و P. simile برای نخستین بار از ایران گزارش می شوند. گونه P. citri فراوان ترین گونه (61/64 %) شناسایی شده در این تحقیق بود که از تمامی کشت و صنعت های نیشکر جداسازی شد. بیشترین تنوع گونه ای Penicillium مربوط به کشت و صنعت سلمان فارسی بود. اعضای جنس Talaromyces هم با فراوانی و تنوع بسیار کم و تنها از کشت و صنعت های امیر کبیر، دعبل خزاعی، سلمان فارسی و کارون شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: تاکسونومی، ژن های تک نسخه ای، میکروبیولوژی خاک، Aspergillaceae، Saccharum officinarum، Trichocomaceae
  • زهرا حسنی، زهره کریمی* صفحات 25-44

    دانه گرده 33 گونه متعلق به 20 جنس از نعناییان، پراکنده در برخی رویشگاه های ایران با استفاده از میکروسکوپ نوری و الکترونی روبشی  (SEM) مورد بررسی قرار گرفت. ریخت شناسی گرده گونه های Otostegia persica، Hymenocrater oxyodontus و مشخصات سطح اگزین در Salvia splendens وS. hypoleuca  و Phlomis herba-venti subsp. lenkoranica  برای نخستین بار مورد مطالعه قرار گرفت. این بررسی اندازه های متغیر قابل توجهی را در دانه های گرده به صورت بسیار کوچک، کوچک، متوسط تا بزرگ نشان داد. به علاوه، در مطالعه حاضر، پنج نوع شکل دانه گرده به صورت دوکی-گرد، نیمه دوکی، دوکی-کشیده، مخروطی-گرد و نیمه دوکی-پهن مشاهده شد. شیار در دانه های گرده اعضای این تیره به دو شکل سه شیاری و شش شیاری بود، گرچه به صورت هشت شیاری نیز در گونه هایZiziphora clinopodioides  وZ. tenuior  مشاهده شد. ده نوع تزیینات مختلف اگزین نیز به صورت مشبک (reticulate) و ریزمشبک (micro-reticulate)، چاله یا حفره دار (foveolate)، چین دار (rugulate)، چین ظریف (rugulose)، دوبار مشبک (bi-reticulate)، حفره دار-چین دار (rugolate-foveolate)، حفره دار-مشبک (foveolate-reticulate)، حفره دار-چین ظریف (foveolate-rugulose) و ریزحفره دار-چین دار (micro-foveolate-rugolate) مشاهده شد. این بررسی نشان داد که مشخصات دانه های گرده برای کاربردهای طبقه بندی ارزشمند بوده و ممکن است ابزار مفیدی برای تمایز بین جنس ها و گونه ها در طبقه بندی نعناییان باشد.

    کلیدواژگان: اگزین، تزیینات، سه شیاری، شش شیاری، شکل دانه گرده
  • امین زراعتکار*، فرخ قهرمانی نژاد، مصطفی اسدی، احمدرضا خسروی صفحات 45-58

    ریخت شناسی ساختار بافت نوشجای در جنس چلیپا (Matthiola) متعلق به کلمیان در محدوده فلورا ایرانیکا با استفاده از استریومیکروسکوپ به منظور درک ارزش سیستماتیکی و روابط فروجنسی آن مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه، مشخص شد که بیشتر ویژگی های این بافت در بین جمعیت های یک گونه ثابت ولی بین گونه های مختلف این جنس متنوع هستند. ویژگی های قابل اتکا عبارتند بودند از: نوع و تعداد نوشجای ها، شکل نوشجای کناری، حضور یا فقدان، طول و فاصله ضمایم نوشجای کناری. در بین این ویژگی ها نوع و تعداد نوشجای در ارایه یک گروه بندی مفید هستند. سه نوع نوشجای در جنس مذکور دیده شد که ساختار آن ها در بیشتر گونه ها به صورت دو نوشجای قمری شکل بود. Matthiola alyssifolia و M. longipetala از نظر نوع و تعداد نوشجای بین گونه ها منحصر به فرد بودند. همچنین، شکل این بافت در بین افراد جمعیت های مختلف گونه های چندریختی در M. longipetala، M. revoluta و M. chenopodiifolia نسبتا یکسان بود.

    کلیدواژگان: انواع نوشجای، چلیپاییان، رده بندی، ریخت شناسی، غده شهد، نوشجای گلی
  • امیرحسین پهلوانی* صفحات 59-78

    فرفیون با بیش از 2000 گونه به عنوان دومین ابرجنس گیاهی در سرتاسر خشکی های کره زمین به غیر از مناطق قطبی پراکنش دارد. ایران با چهار زیرجنس، 19 بخش، سه زیربخش و 93 گونه یکی از مراکز تنوع زیستی و پس از ترکیه غنی ترین کشور در منطقه غرب آسیا برای این جنس محسوب می شود. همچنین، ایران با 21 گونه انحصاری و 33 گونه نیمه انحصاری بیشترین تعداد گونه های انحصاری را در منطقه در خود جای داده است. بالاترین تنوع گونه ای این جنس در ایران به ترتیب در استان های مازندران (30 گونه)، خراسان (27 گونه)، البرز و آذربایجان شرقی (هر یک با 26 گونه) می باشد. کم ترین تنوع گونه ای این جنس به ترتیب در استان های قم (شش گونه) و بوشهر (هشت گونه) می باشد. بیشترین تنوع گونه های انحصاری به ترتیب در استان های اصفهان و فارس با هشت و هفت گونه و سپس کرمان، خراسان و مازندران هر یک با پنج گونه مشاهده شده در حالی که در دو استان قم و کرمانشاه، گونه انحصاری گزارش نشده است. ارزیابی جایگاه حفاظتی 60 گونه انحصاری، نیمه انحصاری و کمیاب در سطح کشور، 30 گونه در رتبه حداقل نگرانی (LC)، سه گونه در مرتبه نزدیک تهدید (NT)، نه گونه در مرتبه آسیب پذیر (VU)، نه گونه در جایگاه خطر انقراض (EN) و نه گونه در بحران انقراض (CR) را نشان داد.

    کلیدواژگان: علف های هرز، فرفیونیان، گیاهان دارویی، گیاهان زینتی، گیاهان سمی، Euphorbia
  • بهاره نوروزی*، حسین فهیمی صفحات 79-104

    هدف از این مطالعه، یافتن روابط فیلوژنتیک سیانوباکتری ها براساس ژن های 16S rRNA و ITS و توالی های پالیندرومی HIP، ERIC و STRR بوده است. به این منظور، نمونه برداری از پنج چشمه از قنات های کم عمق روستاهای گنبدکاووس (استان گلستان) انجام شد و در محیط کشت Z8 خالص سازی گردید. پس از استخراج DNA، ژن های 16S rRNA و ITS تکثیر و توالی یابی شدند. درخت فیلوژنتیک با استفاده از روش Likelihood Maximum و مدل مناسب به کمک وب سرور برخط Iqtree server ساخته شد. ساختار ثانویه ITS، در بخش های مختلف مارپیچ D1-D1′، D2، D3، tRNAIle، tRNAAla، BOX B، BOX A و V3 به کمک برنامه Mfold رسم شد. سپس، آنالیز فیلوژنتیک انگشت نگاری ها به کمک حضور و عدم حضور باندهای مجزا و قابل تکثیر در هر الگوی انگشت نگاری DNA تولید شده با پروفایل های PCR HIP، ERIC و STRR، به اطلاعات دوتایی تبدیل برای ساختن دندروگرام مرکب، استفاده شد. نتایج نشان داد که سویه های مورد بررسی متعلق به چهار تیره به اسامی Aphanizomenonaceae، Nostocaceae، Hapalosiphonaceae و Calotrichaceae از زیربخش راسته Nostocales بودند. نتایج کلاسترهای دندروگرام های رسم شده حاصل از تکثیر توالی های پالیندرومی تاییدکننده کلاستربندی های درخت های فیلوژنتیکی بود. به هر حال، نتایج حاصل از بخش های متغیر در بخش های D1-D1′ و Box-B ژن ITS، ساختارهای ثانویه منحصر به فردی یافت گردید که الگوی مشابهی با سویه های نزدیک به خود را نداشتند. نتایج کلی نشان داد که داده های حاصل از انگشت نگاری های ژنومیک، آنالیزهای درون رایانه ای و فیلوژنتیکی، برای تمایز سویه های نزدیک به هم سیانوباکتری ها بسیار مفید می باشند.

    کلیدواژگان: آنالیزهای درون رایانه ای، Aphanizomenonaceae، Calotrichaceae، Hapalosiphonaceae، Nostocaceae
  • شیما صدیقی، علیرضا ایرانبخش*، سید محمدمهدی حمدی، ایرج مهرگان صفحات 105-113

    جنس Seidlitzia (تاج خروسیان) دارای سه گونه علفی و یک گونه درختچه ای است. گیاه اشنان (Seidlitzia rosmarinus) یکی از گیاهان مقاوم جوامع شورپسند است که نقش مهمی در حفاظت خاک ایفا می کند. در این تحقیق، نشانگر مولکولی RAPD برای بررسی تنوع ژنتیکی جمعیت گونه مذکور، 85 نمونه گیاهی از 17 جمعیت، مورد مطالعه قرار گرفت. تعداد پنج آغازگر تصادفی در انجام واکنش RAPD به کار گرفته شد و در کل 400 باند DNA به دست آمد. بیشترین تعداد باندها از دو آغازگر OPM-06 وOPS-07  به دست آمد. در تجزیه کلاستر ژنوتیپ ها برای تفسیر داده های آنالیز RAPD از نرم افزار NTSYS Ver. 2.02 استفاده شد. ماتریس تشابه ایجاد شده در نرم افزار NTSYS با روش UPGMA با استفاده از مدل خوشه بندی SAHN به دست آمد. در تحقیق حاضر، جمعیت  کاشان (PSE) با بیشترین فاصله، به عنوان گروه خواهری سایر جمعیت های موجود در نظر گرفته شد. بعد از تشکیل ماتریس صفر و یک با کمک نرم افزار Gen Alex 6.41، برای تفسیر داده های آنالیز RAPD، از نرم افزار آنالیز واریانس مولکولی (AMOVA) به منظور برآورد تنوع ژنتیکی استفاده شد. از مجموع کل تنوع، بیشترین میزان تنوع ژنتیکی یعنی 69% آن مربوط به تنوع درون جمعیتی، 31% تنوع بین جمعیتی محاسبه شد. با توجه به اهداف این تحقیق، می توان نتیجه گرفت که نشانگر مولکولی RAPD روشی سودمند برای بررسی پراکندگی ژنتیکی جمعیت اشنان بوده است.

    کلیدواژگان: آنالیز واریانس مولکولی، تاج خروسیان، تجزیه خوشه ای، روش UPGMA، Seidlitzia rosmarinus
  • عباس آتشی خلیل آباد، خلیل بردی فتوحی فر* صفحات 114-130

    در تابستان و پاییز سال 1399، برای شناسایی برخی آرایه های قارچی مرتبط با گیاهان، از باغ ها و جنگل های استان های البرز، گلستان، گیلان و مازندران بازدید به عمل آمد و از گیاهان مو (Vitis vinifera)، سرو زربین (Cupressus sempervirens)، آلو بخارا (Prunus spinosa) و علف قناری (Phalaris minor) دارای علایم بیماری، نمونه برداری انجام شد. پس از جداسازی و خالص سازی، شناسایی ریخت شناختی و مولکولی آرایه ها با استفاده از توالی یابی نواحی ژنومی ITS rDNA صورت گرفت. براساس تلفیق داده های حاصل از ریخت شناسی و مولکولی، در تحقیق حاضر، چهار گونه متعلق به چهار جنس مختلف از تیره Chaetomiaceae (رده Sordariomycetes، راسته Sordariales) شامل گونه های Ovatospora brasiliensis از مو، Dichotomopilus erectus از سرو زربین و Staphylotrichum longicolle از علف قناری و همچنین تیره Didymosphaeriaceae (رده Dothideomycetes، راسته Pleosporales) شامل گونه Pseudopithomyces chartarum از آلو بخارا، شناسایی و معرفی می شوند که تمام جنس ها و گونه های به دست آمده برای فونگای ایران جدید هستند. همچنین درختان مو، سرو زربین، آلو بخارا و علف قناری به عنوان میزبان های جدید برای این آرایه ها در دنیا گزارش می شوند.

    کلیدواژگان: آرایه، تبارزایی، تنوع زیستی، رده بندی، میکرومیست
  • سعید شیرزادیان* صفحات 131-156

    از آغاز تاسیس هرباریوم وزارت جهاد کشاورزی ("IRAN") در سال 1324، طی ماموریت های صحرایی به مناطق مختلف ایران و نمونه برداری از گیاهان آوندی، علاوه بر جمع آوری های اندکی که از خزه ها نیز صورت می گرفت، پس از تاسیس مجموعه خزه ها یکی از زیرمجموعه های هرباریوم فوق در سال 1376، به منظور توسعه آن، نمونه برداری های منظم در قالب پروژه های تحقیقاتی توسط نگارنده آغاز گردید. ضمن مبادرت به شناسایی نمونه ها، به مواردی برخورد می شد که با بررسی های مولکولی و تجزیه و تحلیل های تبارزایشی که طی دهه های اخیر در مورد این گیاهان انجام گرفته، اسامی علمی آن ها نیز همچون دیگر رستنی ها، همواره دستخوش تغییراتی در سطوح مختلف تاکسونومیکی گردیده که لازم است هر از چندگاهی این اطلاعات روزآمد شوند. بر این اساس، با بازنگری کل نمونه های خزه موجود در هرباریوم مذکور با استفاده از منابع معتبر، بیش از 240 گونه شناسایی گردید که از این میان، نام 39 آرایه بروزرسانی و تصحیح شد. لذا هدف از این نوشتار، ارایه نخستین فهرست خزه های هرباریوم "IRAN" شامل 248 گونه، 92 جنس متعلق به 37 تیره تحت 12 راسته و چهار رده می باشد.

    کلیدواژگان: آرایه، ایران، تاکسونومی، شناسایی، نمونه برداری
  • سپیده ساجدی*، مجید اسکندری، پژواک مستوفی صفحات 157-159

    در بررسی نمونه های جمع آوری شده از شمال کشور، نمونه ای متعلق به جنسDaphne L. از تیره Thymelaeaceae جمع آوری گردید که دارای مشخصات ریخت شناختی زیر می باشد:گیاه درختچه ای افراشته، به ارتفاع تا یک متر، ساقه ها محکم، شاخه های مسن قهوه ای، شاخه های جوان سبز رنگ؛ پوست قرمز- قهوه ای؛ برگ ها چرمی، متراکم در انتهای شاخه، واژتخم مرغی- قاشقی، بیضوی و یا مستطیلی- بیضوی، نوک تیز و در قاعده باریک شونده، به ابعاد 5/3-5/1 × 9-3 سانتی متر، بدون کرک؛ گل آذین محوری، متشکل از یک جفت گل، دم گل آذین به طول 25-10 میلی متر؛ دم گل به طول 8-3 میلی متر؛ گل ها به رنگ سبز مایل به زرد؛ لوب گل بنه باریک، نیزه ای، نامساوی، دو لوب کوتاه تر از بقیه؛ تخمدان بدون کرک؛ میوه شفت، قرمز رنگ، به طول 5-5 میلی متر و عرض 4-3 میلی متر (شکل 1).براساس ویژگی های ذکر شده و به استناد منابع موجود (Boissier et al. 1879, Pobedimova, 1949, Parsa 1951, Peterson 1972, Tan 1982)، این نمونه ها haematocarpa subsp. G. Woronow Daphne pontica تعیین نام شد. این زیرگونه برای نخستین بار برای ایران گزارش می شود. این گیاه از جنوب شرق اروپا تا منطقه قفقاز پراکنش داشته و در درختزارها یا شیب های پربوته رشد می کند، همیشه سبز، بسیار گل ده، میوه ده و معطر بوده و به ویژه هنگام غروب دارای بوی قوی می باشد. در طبقه بندی های موجود، گونه Daphne albowiana نیز با زیرگونه haematocarpa مترادف شده است (theplantlist.org).

    کلیدواژگان: تیره، جمع آوری، ریخت شناسی، نمونه، شمال ایران
|
  • Laleh Ansari, Bita Asgari *, Rasoul Zare, HamidReza Zamanizadeh Pages 1-24

    Members of Penicillium and Talaromyces that are among the most frequent fungi in sugarcane (Saccharum officinarum L.) rhizosphere, gain attention from various research fields such as agriculture, medicine, biotechnology and food industry. To evaluate the species diversity of these fungi in sugarcane rhizosphere in Khuzestan province of Iran, 64 samples were collected from eight sugarcane agro-industrial plantations, from which 187 isolates of Penicillium and eight isolates of Talaromyces were obtained. Penicillium isolates were recovered largely from the sugarcane cultivation areas Karoon (39 isolates), Amir Kabir (33 isolates) and Hafttappeh (30 isolates), respectively. To select representative isolates for morphological studies, the amplified parts of the β-tubulin gene of all strains were subjected to PCR-RFLPs. Based on morphological and molecular data (sequences of β-tubulin gene), Talaromyces pinophilus and 11 species of Penicillium including P. chrysogenum, P. citrinum, P. crocicola, P. crustosum, P. oxalicum, P. palitans, P. parvulum, P. polonicum, P. restrictum, P. rubens, and P. simile were identified. Among these, P. parvulum, and P. simile are new to the Iranian funga. The results indicate that, Penicillium citrinum, isolated from all examined sugarcane cultivation areas, was the most frequent species (64.61%). Species diversity of Penicillium was highest in Salman Farsi sugarcane agro-industry plantation while members of Talaromyces were less frequent and diverse as they were only recovered from Amir Kabir, Debel Khazaei, Salman Farsi and Karoon sites.

    Keywords: Aspergillaceae, Saccharum officinarum, single-copy genes, soil microbiology, Taxonomy, Trichocomaceae
  • Zahra Hasani, Zohreh Karimi * Pages 25-44

    Pollen grains of 33 species species belonging to 20 genera of the family Lamiaceae distributed in some habitats in Iran were studied using light and scanning electron microscope. For this purpose, pollen grains of Otostegia persica, Hymenocrater oxyodontus, and exine sculpture of three species, namely, Salvia splendens, S. hypoleuca, and Phlomis herba-venti subsp. lenkoranica were studied for the first time based on pollen morphology. The present study, therefore, showed considerable variation from very small, small, and medium to large size in pollen grains. In addition, the shapes varied from prolate-spheroidal, sub-prolate, sub-spheroidal, and sub-oblate to spheroidal in our study. The pollen grains colps observed into two different shapes i.e. tricolpate and hexacolpate, although octacolpate was observed in two species of Ziziphora clinopodioides and Z. tenuior. In the present study, 10 different exine ornamentation of pollen grains viz. micro-reticulate, reticulate, foveolate, foveolate-rugulose, foveolate-reticulate, bi-reticulate, rugolate-foveolate rugulose, regulate, and micro-foveolate-rugolate were also found. The present survey, therefore, indicateed that, pollen characters are valuable for taxonomic applications and may be a useful tool to differentiate variation between genera and species in the family Lamiaceae classification.

    Keywords: exine, hexacolpate, pollen grains shape, sculpture, tricolpate
  • Amin Zeraatkar *, Farrokh Ghahremaninejad, Mostafa Assadi, Ahmadreza Khosravi Pages 45-58

    Nectary morphology of Matthiola species (Brassicaceae) in the Flora Iranica area was examined using a stereomicroscope to evaluate its systematic significance and assess infrageneric relationships. The study demonstrated that, most characters of the nectaries were constant among different populations of a given species and were taxonomically useful in the delimitation of species, and their grouping. However, nectary morphology was variable in some species. Reliable diagnostic features included; type and number of nectaries, morphology of lateral nectary, presence vs. absence, length, and distance of ramifications extending of lateral nectaries. The type and number of nectaries were useful in grouping of species. Three basic types of nectaries were present in the genus of which two lunar-shaped nectaries were predominated. The type and number of nectaries were unique in Matthiola alyssifolia and M. longipetala. The nectar structure was usually constant among individuals of different populations of polymorphic species of M. chenopodiifolia, M. revolute, and M. longipetala.

    Keywords: Classification, Cruciferae, floral nectary, Morphology, nectar glands, nectary types
  • Amirhossein Pahlevani * Pages 59-78

    Euphorbia (Euphorbiaceae) with more than 2000 species is the second largest giant genus distributed throughout the continent except the Arctic. Iran with four subgenera, 19 sections, three subsections, and 93 species is the second richest country after Turkey and one of the most important biodiversity centers in west Asia. Iran, is the richest concentration of endemic and subendemic Euphorbia species among West Asian countries with 21 and 33 species, respectively. Four northern provinces of Iran viz. Mazandaran, Khorasan, Alborz, and Eastern Azarbaijan, are the most diverse ones with 30, 27, 26, and 26 species, respectively. The lowest diversity of the genus with six and eight species occur in Qom and Bushehr provinces, respectively. The highest number of endemics was observed in Esfahan and Fars with eight and seven species, respectively, followed by Kerman, Khorasan and Mazandaran provinces with five species each. There is no endemics in Qom and Kermanshah provinces. All endemic and subendemic species in Iran were evaluated by the IUCN Red List categories and criteria. Of the 60 known evaluated species at the country level, 27 species was classified under threatened categories including, CR, EN, and VU with nine species each. The 33 remaining species were considered as NT and LC with three and 30 species, respectively.

    Keywords: endemics, Euphorbiaceae, Medicinal plants, ornamental plants, Poisonous plants, Weeds
  • Bahareh Nowruzi *, Hossein Fahimi Pages 79-104

    This study aimed to investigate phylogenetic relationships of cyanobacteria based on the 16S rRNA, ITS genes and palindromic sequences of HIP, ERIC, and STRR. The use of Internal Transcribed Spacer (ITS) region secondary structures has been proposed for phylogenetic reconstructions. Sampling was done from five Ghanats of shallow aqueducts located at Gonbad Kavous villages (Golestan province, NE of Iran), and purified in Z8 culture medium. After DNA extraction, 16S rRNA and ITS genes were amplified and sequenced. The phylogenetic tree was created using the Likelihood Maximum method and the appropriate model with the help of Iqtree online web server. The secondary structure of ITS was drawn in different parts of helix D1-D1′, D2, D3, tRNAIle, tRNAAla, BOX B, BOX A, and V3 using Mfold program. Then, phylogenetic analysis of fingerprints was converted to binary information with the presence and absence of separate, and reproducible bands in each DNA fingerprint pattern generated by PCR profiles of HIP, ERIC and STRR, and binary information was used to construct a composite dendrograms. The results showed that, the studied strains belonged to four families viz. Aphanizomenonaceae, Nostocaceae, Hapalosiphonaceae, and Calotrichaceae of subsections of order Nostocales. The results of the dendrograms clusters drawn from the proliferation of palindrome sequences confirmed the clustering of phylogenetic trees. However, the results of the variable sections found in sections D1-D1′ and Box-B of the ITS gene revealed unique secondary structures that did not have a similar pattern to their close counterparts. The overall results showed that, the data obtained from genomic fingerprints, in silico and phylogenetic analysis are very useful for distinguishing closely related strains of cyanobacteria.

    Keywords: Aphanizomenonaceae, Calotrichaceae, Hapalosiphonaceae, in silico analysis, Nostocaceae
  • Shima Sedighi, Alireza Iranbakhsh *, Seyed MohammadMehdi Hamdi, Iraj Mehregan Pages 105-113

    The genus Sedlitzia (Amaranthaceae) includes four herbaceous and one shrubby species. Sedlitzia rosmarinus is resistant to salinity that plays an important role in soil conservation. In this research, RAPD molecular markers were used to evaluate the genetic diversity among 85 plant samples from 17 populations of S. rosmarinus. Five primers were used to perform RAPD reactions and a total of 400 DNA bands were obtained. After forming 0 and 1 matrix with the help of GenAlex 6.41 and UPGMA methods using SHAN clustering model, NTSYS Ver. 2.02 software was used to interpret RAPD analysis data. Molecular analysis of variance (AMOVA) was performed to estimate genetic diversity out of 85 individuals. Out of the total diversity, it was calculated that, the highest amount of genetic diversity i.e. 69% was related to intra-population and 31% to inter-population diversity, respectively.

    Keywords: Amaranthaceae, AMOVA, cluster analysis, Salinity, UPGMA method
  • Abbas Atashi Khalilabad, Khalil-Berdi Fotouhifar * Pages 114-130

    During the summer and autumn of 2020, in order to identification of some fungal taxa associated with plants, gardens, weeds and forests of Alborz, Gorgan, Guilan and Mazandaran provinces (north of Iran) were surveyed and infected plant samples were collected from grapevine (Vitis vinifera), Mediterranean cypress (Cupressus sempervirens), blackthorn (Prunus spinosa), and little seed canary grass (Phalaris minor) plants. After isolation and purification of fungal strains, morphological and molecular investigations were performed using the sequences of the ITS rDNA genomic regions. Based on combined morphology and molecular data, four fungal species belonging to four different genera of Chaetomiaceae (Sordariales, Sordariomycetes) including Ovatospora brasiliensis from grapevine tree, Dichotomopilus erectus from Mediterranean cypress and Staphylotrichum longicolle from little seed canary grass, and Didymosphaeriaceae (Pleosporales, Dothideomycetes) including Pseudopithomyces chartarum from blackthorn are identified and introduced here for the first time. In the present study, all identified genera and species are new for the funga of Iran. In addition, little seed canary grass, grapevine tree, blackthorn, and Mediterranean cypress are reported as new hosts (matrix nova) for these recovered fungal taxa in the world.

    Keywords: micromycetes, Biodiversity, Taxonomy, taxon, phylogeny
  • Saeed Shirzadian * Pages 131-156

    Since establishment of the Herbarium Ministerii Iranici Agriculturae ("IRAN") in 1945, during field excursions to different regions of Iran, while sampling flowering plants along with some minor collections of mosses, after establishment of the herbarium of mosses in 1997, in order to expanding the said herbarium, regular samplings were started by the author in the form of research projects. While trying to identify the moss samples, taking into consideration of extensive molecular researches and phylogenetic analyses which are being carried out worlwidely, the scientific names of this group of plants, resembling other plants, are always subject to change at different taxonomic levels, hence it becomes necessary to update this information every now and then. Based on this, by reviewing all the moss samples in the above-mentioned herbarium using reliable sources, more than 240 species were identified, of which the names of 39 taxa were updated. The aim of this paper is, therefore, to present the first list of mosses of the “IRAN” herbarium including 248 species, 92 genera belonging to 37 families under 12 orders and four classes.

    Keywords: bryophyte, identification, Sampling, taxon, Taxonomy
  • Sepideh Sajedi *, Majid Eskandari, Pejvak Mostoufi Pages 157-159

    Specimens belonging to the species Daphne L. (Thymelaeaceae) were collected from the northern parts of the country, which has the following morphological specifications:Shrub to 1 m high, stems firm, older ones brown, younger ones green; bark brown; leaves leathery, crowded at ends of branches, obovate-lanceolate or oblong-elliptical, acute, narrowed at base, glabrous, 3-9 cm × 1.5-3.5; inflorescence axillary, 2-flowered; peduncles axillary, 10-25 mm long; pedicles 3-8 mm long; flowers yellowish green; hypanthium narrow, lanceolate, unequal, two lobes shorter than others; ovary glabrous; drupe red, 5-6 mm long, 3-4 broad. (Fig. 1)In view of these specifications, and taking into account the available references (Boissier et al. 1879, Pobedimova 1949, Parsa 1951, Peterson 1972, Tan 1982), the specimen were identified as Daphne pontica subsp. haematocarpa G. Woronow. It is reported for the first time for the flora of Iran. Distributed from the Eastern Europe to Caucasia, this subspecies grows in the woods or shrubby slopes. It is evergreen, with many flowers and fruits, and it has a strong scent, especially in the evenings. In the existing classifications, the species Daphne albowiana is made a synonym of this subspecies (theplantlist.org).

    Keywords: Daphne, Thymelaeaceae, Specimens, Collected, northern parts