فهرست مطالب

رهبری آموزشی کاربردی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1401)

نشریه رهبری آموزشی کاربردی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن زارعی، امیرحسین سلطانی فلاح*، علی فلاحتکار، محمد باقری دادوکلایی صفحات 1-10
    هدف از پژوهش حاضر بررسی و تبیین شایستگی مدیران مدارس در اسناد بالادستی نظام آموزش و پرورش می باشد. روش پژوهش حاضر کیفی و تحلیلی- توصیفی می باشد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. جامعه و نمونه پژوهش برابر می باشد. جامعه پژوهش 4 سند مهم نظام آموزشی کشور از جمله سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، مبانی نظری تحول بنیادین در نظام تعلیم و تربیت، نقشه جامع علمی کشور و برنامه درسی ملی می باشد. محتوای 4 سند مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند و گزاره هایی که با شایستگی مدیران مدارس مروبط بودند جمع آوری و استخراج شده اند. سپس گزاره های بدست آمده از چهار سند به منظور بررسی دقیق تر مورد مقایسه و بررسی قرار گرفته اند. نتایج پژوهش حاضر نشان داده است که سه مولفه اعتقادی، حرفه ای و اجرایی به عنوان الگویی برای شایستگی مدیران مدارس انتخاب شده است. کاربست این الگو ابعاد، مولفه ها و شاخص های آن در انتصاب و انتخاب مدیران آموزش و پرورش و مدارس کشور را قادر می کند تا تب علمی خود را از لحاظ انتخاب و انتصاب مدیران شایسته بسنجند و به عنوان یک قطب نما حرکت علمی خود را از برنامه روزی به برنامه ریزی تغییر و سمت و سوی حرکت خود را جهت ارتقا کیفی آن را روشن نمایند.
    کلیدواژگان: شایستگی، مدیران مدارس، اسناد بالادستی، آموزش و پرورش
  • محبوبه شاه جوان*، حسین مومنی مهمویی، مرضیه عالی، تورج فلاح مهنه صفحات 11-26
    توجه به بهزیستی و ارتقاء کیفیت زندگی از اهداف مهم در جوامع در سالیان اخیر است، از سویی در نظام های تعلیم و تربیت سعی می شود تا زمینه بهزیستی فراگیران در ابعاد مختلف را فراهم سازند. لذا هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد و مولفه های برنامه درسی مبتنی بر بهزیستی فراگیران دوره دوم ابتدایی است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی و روش آن سنتزپژوهی است. جامعه پژوهش کلیه مقالاتی می باشند (186 مقاله) که از سال 2012 میلادی و 1392 شمسی تاکنون در مورد الگوی برنامه درسی مبتنی بر بهزیستی فراگیران در پایگاه های تخصصی و علمی ارایه شده اند. نمونه پژوهش 30 مقاله است که این تعداد بر اساس پایش موضوعی، اشباع نظری داده ها و به صورت هدفمند انتخاب شدند. داده های پژوهش از تحلیل کیفی اسناد مورد مطالعه، گردآوری شده اند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل محتوا به شیوه مقوله بندی برمبنای الگوی سنتزپژوهی روبرتس استفاده شده است. جهت بررسی اعتبار یافته ها از کدگذاری مجدد یافته ها بر مبنای روش اسکات (2012) استفاده شده و ضریب توافق بین ارزشیابان 83 درصد محاسبه گردید. مولفه ها و شاخص های الگوی برنامه درسی مبتنی بر بهزیستی در 7 بعد، 27 محور و 115 مقوله شامل ابعاد ویژگی های فراگیران، ویژگی معلم، رویکردهای یاددهی-یادگیری، محتوا، شاخص های بهزیستی، محیط و ویژگی های ارزشیابی سازماندهی شدند.
    کلیدواژگان: مولفه های، برنامه درسی، بهزیستی، دوره دوم ابتدایی، سنتزپژوهی
  • عمار جعفری، نرگس سعیدیان*، بدری شاه طالبی حسین آبادی صفحات 27-48
    هدف از انجام این پژوهش طراحی و اعتبارسنجی مدل رهبری دانشی در شرکت های دانش بنیان ایران بود. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها توصیفی-پیمایشی و از نظر نوع داده ها آمیخته (کمی و کیفی با رویکرد پدیدارشناسی) است. جامعه آماری در بخش کیفی (بخش مصاحبه) 12 نفر از مدیران شرکت های دانش بنیان با روش نمونه گیری گلوله برفی و پس از اشباع نظری انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش 7 مرحله ای کلایزی استفاده گردید. نتایج این بخش حاکی از استخراج 209 کد در ابتدا بود که با توجه به تحلیل های صورت گرفته تجارب زیسته مدیران شرکت های دانش بنیان ایران در زمینه رهبری دانشی شامل: 4 بعد اصلی (شامل: هدفگذاری، سیاستگذاری های آموزشی، سیاستگذاری های حمایتی، سیاستگذاری های عملکردی)، 8 مولفه (تعالی فردی، فرابالندگی سازمانی، ,...) با توجه به مفاهیم صورت بندی شده استخراج گردید. در بخش کمی از روش توصیفی پیمایشی استفاده گردید.جامعه آماری شامل کلیه مدیران شرکت های دانش بنیان بودند که با استفاده از جدول مورگان360 نفر حجم نمونه تعیین و با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه حاصل از بخش کیفی استفاده گردید که پایایی بر پایه ضریب آلفای کرونباخ 91/0 بدست آمد. همچنین به منظور بررسی مناسبت مدل از روش تحلیل عاملی تاییدی (CAF) با رویکرد کوواریانس محور از نرم افزار AMOS استفاده شد. نتایج نشان داد تمام مدل رهبری دانشی از برازش و اعتبار مناسبی برخوردار است و تما می متغیر های بدست آمده می توانند در طراحی مدل نهایی مورد توجه باشند.
    کلیدواژگان: طراحی، اعتبارسنجی، رهبری دانشی، دانش بنیان
  • سارا امیرحصاری، حسین عماری*، حسین قره بیگلو، حسین بوداقی صفحات 49-64
    وجود فرهنگ اسلامی در کسب و کار و اصول بشر دوستانه در دین، می تواند کارایی رهبری نوع دوستانه در کسب و کار اسلامی را ارتقاء دهد و موجب تعالی جامعه اسلامی شود. بنابراین، نیت اصلی این پژوهش مفهوم سازی و عملیاتی کردن "رهبری نوع دوستانه" در مدیریت سازمان ها و کسب وکارهای اسلامی جهت ارایه یک الگوی آموزشی برای مدیران فعلی و آینده، مطرح است. روش پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، آمیخته(کیفی-کمی) است. جامعه ی آماری پژوهش در بخش کیفی شامل اساتید شاغل در حوزه های علمیه استان آذربایجان شرقی" و نمونه گیری نیز به صورت قضاوتی تا رسیدن به مرز اشباع بود که در مصاحبه دوازدهم به اشباع رسید، و در بخش کمی "طلبه های حوزه های علمی استان آذربایجان شرقی به تعداد340 نفر" بوده است. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از تحلیل محتوای پنهان و در بخش کمی از تحلیل عامل تاییدی استفاده شده است. برای تایید روایی از آزمون های روایی محتوا، روایی همگرا و روایی واگرا، و برای سنجش پایایی، از آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی و بارهای عاملی استفاده گردید. بعد از تحلیل داده ها برای این سازه، با استناد به آیات و احادیث مرتبط، پنج مقوله هنجارهای اجتماعی، تابوها، رفتارهای ناشایست اجتماعی، حقوق انسانی و رفتارهای ناشایست فردی به همراه 24 آیتم شناسایی شدند. مفهوم سازی مجدد سازه رهبری نوع دوستانه بر اساس آموزه های دین اسلام، جنبه نوآوری این پژوهش محسوب می شود که می تواند به عنوان یک الگوی کارآمد در اختیار مدیران و سیاست گذاران راهبردی بخش تجارت و کسب وکار قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: رهبری نوع دوستانه، کسب و کار اسلامی، بازاریابی اسلامی، فرهنگ بازاریابی
  • پیمان اکبری*، محمد مهدی زارع شحنه، مصطفی رستمی صفحات 65-74
    هدف از این پژوهش، تحلیل تاثیر رهبری تحول آفرین سبز بر عملکرد مالی با تاکید بر نقش میانجی مدیریت منابع انسانی سبز و ظرفیت نوآوری سبز می‏باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل (180نفر) از کارکنان ستادی شهرک صنعتی تفت بود، که با فرمول کوکران 123 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‏ها، پرسش ‏نامه‏ استاندارد بود. روایی و پایایی پرسش ‏نامه‏ها حاکی از آن بودند که ابزارهای اندازه‏گیری از روایی و پایایی خوبی برخوردارند. نتایج فرضیات، نشان داد دهنده تایید فرضیه ها و نقش میانجی متغیرها (مدیریت منابع انسانی و ظرفیت نوآوری سبز) بود. با وجود مدل طراحی شده، می توان انتظار داشت که مدیران شرکت ‏ بتواند به منظور پیشبرد اهداف خود به رهبری تحول آفرین سبز به منظور افزایش عملکرد مالی خود توجه کافی داشته باشد. بدین منظور می توانند از مدیریت منابع انسانی سبز و ظرفیت نوآوری سبز در جهت ارتقا آن کمک بگیرند
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین سبز، عملکرد مالی، مدیریت منابع انسانی سبز، ظرفیت نوآوری سبز
  • علی اصغری صارم*، حشمت الله اسدی تکلم، مهدی اجلی صفحات 75-93
    هدف اصلی پژوهش حاضر، ارایه راه کارهایی جهت موفقیت شغلی کارکنان آموزش وپرورش با بررسی تاثیر مدیریت تصویرپردازی (تاثیرگذاری) بر موفقیت شغلی با نقش واسط رابطه رهبر-پیرو در کارکنان آموزش وپرورش است. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت جزء پژوهش های فرضیه ای- قیاسی است. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه کارکنان و معلمان اداره آموزش پرورش منطقه سردرود در سال تحصیلی 99 -1398 به تعداد 190 نفر بود. حجم نمونه بر اساس جدول دمورگان، 123 نفر به دست آمد، به خاطر افت آزمودنی 130 نفر انتخاب شد و درنهایت 125 پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی مورد تحلیل قرار گرفت. ابزار پژوهش پرسش نامه های استاندارد برگرفته از پژوهش های بولینو و ترنلی (1999) شامل 22 سوال مدیریت تصویرپردازی؛ پرسشنامه راهبر- پیرو لیدن و ماسلین (1998) شامل 12 سوال در 4 مقیاس علاقه و دوست داشتن، وفاداری، مشارکت و احترام حرفه ای؛ و پرسشنامه موفقیت شغلی رادسیپ (1984) با 30 سوال بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS22 و Smart PLS انجام شد. یافته ها نشان داد که رابطه رهبر- پیرو نقش واسط در تاثیر مثبت مدیریت تاثیرگذاری بر موفقیت شغلی کارکنان آموزش وپرورش منطقه سردرود دارد. همچنین مدیریت تاثیرگذاری بر موفقیت شغلی کارکنان آموزش وپرورش منطقه سردرود تاثیر مثبت دارد، مدیریت تاثیرگذاری بر رابطه رهبر- پیرو کارکنان آموزش وپرورش منطقه سردرود تاثیر مثبت دارد و رابطه رهبر- پیرو بر موفقیت شغلی کارکنان آموزش وپرورش منطقه سردرود تاثیر مثبت دارد. نتیجه گیری نشان داد که با افزایش مهارت های مدیریت تصویرپردازی مثبت و تنظیم درست رابطه رهبر- پیرو در سازمان آموزش وپرورش، زمینه های افزایش و ارتقای موفقیت شغلی فرآهم خواهد شد.
    کلیدواژگان: مدیریت تصویرپردازی، موفقیت شغلی، نظریه رهبر-پیرو، آموزش وپرورش منطقه سردرود
|
  • Mohsen Zarei, Amir Hossein Soltani Fallah *, Ali Falahatkar, Mohammad Bagheri Dadokolaei Pages 1-10
    The purpose of this research is to investigate and explain the competence of school principals in the upstream documents of the education system. The present research method is qualitative and analytical-descriptive. Content analysis method was used to analyze the data. The society and the research sample are equal. The research community includes 4 important documents of the country's education system, including the document of the fundamental transformation of education, the theoretical foundations of the fundamental transformation in the education system, the comprehensive scientific map of the country and the national curriculum. The contents of 4 documents were analyzed and the propositions related to the competence of school principals were collected and extracted. Then the propositions obtained from four documents have been compared and examined for a more detailed examination. The results of the present research have shown that three components of faith, professional and executive have been chosen as a model for the competence of school administrators. The application of this model, its dimensions, components and indicators in the appointment and selection of education managers and schools of the country enables them to measure their scientific fever in terms of the selection and appointment of competent managers and as a compass, their scientific movement from Change the daily plan to plan and clarify the direction of your movement to improve its quality
    Keywords: Competencies, school principals, upstream documents, Education
  • Mahboubeh Shahjavan *, Hossein Momenimahmouei, Marzieh Aai, Turaj Falah Pages 11-26
    Paying attention to welfare and improving the quality of life is one of the important goals in societies in recent years. On the other hand, in education systems, efforts are made to provide the welfare of learners in various dimensions. Therefore, the aim of this study is to identify the dimensions and components of the curriculum based on the well-being of second grade students. The approach of the present study is qualitative and its method is synthesis research. The research population is all articles (186 articles) that have been presented in the specialized and scientific databases since 2012 and 2013 on the curriculum model based on the well-being of learners. The research sample is 30 articles, which were purposefully selected based on thematic monitoring, theoretical data saturation. Research data were collected from qualitative analysis of the studied documents. In order to analyze the data, content analysis was used in a categorical manner based on Roberts's research synthesis model. In order to check the validity of the findings, the coding of the findings based on Scott (2012) method was used and the agreement coefficient between the evaluators was calculated to be 83%. Components and indicators of welfare-based curriculum model in 7 dimensions, 27 axes and 115 categories including dimensions of learners' characteristics, teacher's characteristics, teaching-learning approaches, content, welfare indicators, environment and characteristics Evaluations were organized.
    Keywords: COMPONENTS, curriculum, Welfare, secondary school, SYNTHESIS
  • Ammar Jafari, Narges Saeidian *, Badri Sh Pages 27-48
    The purpose of this research was to design and validate the model of knowledge leadership in Iran's knowledge-based companies. The research method is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of data collection and mixed method (quantitative and qualitative with phenomenological approach) in terms of data type. The statistical population in the qualitative section of 12 managers of knowledge-based companies was selected and investigated by snowball sampling method and after theoretical saturation. The 7-step Colaizy method was used to analyze the data. The results indicated the extraction of 209 codes in the beginning, which according to the analysis of the lived experiences of managers of knowledge-based companies in Iran in the field of knowledge leadership, including: 4 main dimensions (including: goal setting, educational policies, support policies, functional policies), 8 The component (including: individual excellence,...) was extracted according to formulated concepts. In order to evaluate the findings of the research in the qualitative part, the qualitative form (Guba and Lincoln method) and the quantitative form of the Holesti coefficient (0.898) and the relative content validity coefficient (CVR) were used. In the quantitative part, a descriptive survey method was used. The statistical population in this part included all managers of knowledge-based companies, who were selected by simple random sampling method to determine the sample size of 360 people using Morgan's table. The results showed entire knowledge leadership model has a good fit and validity and all the obtained variables can be considered in the design of the final model.
    Keywords: Design, validation, knowledge leadership, knowledge-based
  • Sara Amirhesari, Hossein Amari *, Hosein Gharebeiglou, Hossein Boudaghi Pages 49-64
    The presence of Islamic culture in business and humanitarian principles in religion can improve the efficiency of altruistic leadership in Islamic business and lead to the excellence of Islamic society. Therefore, the main intention of this research is to conceptualize and operationalize "altruistic leadership" in the management of Islamic organizations and businesses in order to provide an educational model for current and future managers. The present research method is applied in terms of purpose and mixed (qualitative-quantitative) in terms of nature. The statistical population of the research in the qualitative part included professors working in the seminaries of East Azarbaijan province, and the sampling was judgmental until reaching the saturation limit, which reached saturation in the twelfth interview, and in the quantitative part, "students of the seminaries of East Azarbaijan province, numbering 340 people. For data analysis, latent content analysis was used in the qualitative part, and confirmatory factor analysis was used in the quantitative part. To confirm the validity, content validity, convergent validity and divergent validity tests were used, and to measure reliability, Cronbach's alpha and composite reliability were used. and factor loadings were used. After analyzing the data for this structure, referring to related verses and hadiths, five categories of social norms, taboos, inappropriate social behaviors, human rights, and inappropriate individual behaviors were identified along with 24 items. Reconceptualization of the leadership structure Altruism, based on the teachings of Islam,
    Keywords: altruistic leadership, Islamic business, Islamic marketing, marketing culture
  • Peyman Akbari *, Mohammad Mehdi Zare Shahne, Mostafa Rostami Pages 65-74
    The purpose of this study is to analyze the impact of green transformational leadership on financial performance with emphasis on the mediating role of green human resource management and green innovation capacity. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature and method. The statistical population of this study included (180 people) from the staff of Taft industrial town, who were selected by Cochran's formula of 123 people. The data collection tool was a standard questionnaire. Validity and reliability of the questionnaires indicated that the measuring instruments had good validity and reliability. The results of the hypotheses showed the confirmation of the hypotheses and the mediating role of the variables(Human resource management and green innovation capacity). Despite the designed model, It can be expected that the managers of the company can pay enough attention to the transformational leadership of Green in order to increase their financial performance in order to advance their goals. To this end, they can get help from green human resource management and green innovation capacity to improve it.
    Keywords: Green transformational leadership, financial performance, green human resource management, green innovation capacity
  • Ali Asghari Sarem *, Heshmatollah Asadi Takallom, Mehdi Ajalli Pages 75-93
    The main purpose of this study is to provide solutions for career success of education staff by examining the impact of impact management (imagery) on job success with the mediating role of the leader-follower relationship in education staff in Sardrood region. The research method is applied in terms of purpose and in terms of nature is part of hypothetical-deductive research. Its statistical population included all staff and teachers of Sardrood Education Department in the academic year 1398-99. The sample size was 120 based on Tapaching and Fidel (2007) sampling, 130 people were selected due to dropout, and finally 125 questionnaires were analyzed by non-random sampling method. The research tool was standard questionnaires. Data analysis was performed using SPSS22 and Smart PLS statistical software. The results showed that the leader-follower relationship has an intermediary role in the impact of impact management (illustration) on the job success of education staff in Sardrood region. Also, effective management (imaging) affects the career success of education staff in Sardrood region, effective management (imaging) affects the leader-follower relationship of education staff in Sardrood region and the leader-follower relationship affects the career success of education staff Sardrood region is affected. Therefore, it is suggested that by increasing the positive imaging management skills and the correct relationship between the leader and the follower in the education organization, it will increase and promote the job success of the employees.
    Keywords: Impression Management, job success, Leader-Member Exchange Theory, Sardrood Education