فهرست مطالب

نشریه گفتمان طراحی شهری
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نیلوفر پناهی، محمدرضا پورجعفر*، احسان رنجبر، علی سلطانی صفحات 1-21
    بیان مسئله

    بخشی از مسایل کنونی مرتبط با جابه جایی در فضاهای شهری به نوع تعریف و سنجش مفهوم جابه جایی برمی گردد. جابه جایی ظرفیت متمایز متحرک بودن است و برحسب اینکه این ظرفیت با ذهن افراد یا محیط ساخته شده مرتبط شود؛ به شیوه های متفاوتی تعریف می شود.

    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، مرور نظریات مرتبط با جابه جایی و درنتیجه ارایه چارچوبی نظری و عملیاتی برای سنجش جابه جایی در فضاهای شهری است. 

    روش

    در این راستا به تحلیل محتوی نظریات مرتبط با جابه جایی در سه مرحله آماده سازی، سازمان دهی و طبقه بندی و خلاصه سازی پرداخته شده است.
    یافته ها: تحلیل محتوی نظریات نشان دهنده این است که این نظریات در مجموع به سه دسته نظریات ذهن گرا، محیط گرا و تکثرگرا قابل تقسیم هستند؛ نظریات ذهن گرا بر ماهیت ذهنی جابه جایی توجه دارند و جابه جایی را تابعی از عادات، نگرش ها، انگیزه ها و هنجارهای افراد می دانند؛ در مقابل، نظریات محیط گرا به تاثیر عوامل محیطی نظیر تراکم، اختلاط کاربری و دسترسی بر جابه جایی افراد توجه ویژه ای دارند. نظریات تکثرگرا نیز تفاوت های شهروندان را با توجه به ویژگی های فردی و موقعیتی آنها مدنظر قرار می دهند و از این رو تنوع و تفاوت را در جابه جایی موثر می دانند و آن را در ارزیابی و سنجش دخالت می دهند.

    نتیجه گیری

    بررسی عوامل تاثیرگذار بر جابه جایی نشان دهنده این است که جابه جایی مفهومی پیچیده و چند سطحی است که تحت تاثیر عوامل بسیاری قرار دارد؛ بنابراین چنانچه برنامه ریزان شهری درصدد بهبود سیستم جابه جایی درون شهری باشند، باید به نقش مجموع این عوامل و ارتباطات بین آنها توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: جابه جایی، فضاهای شهری، ذهن گرایی، محیط گرایی، تکثرگرایی
  • سعیده علی کائی، سید علی نوری* صفحات 24-42
    اهداف

    مبتنی بر عوامل بیرونی موثر بر خلاقیت و ازآنجاکه خلاقیت عملی است که از محیط آموخته می شود و تحت تاثیر شرایط محیطی است، محیط آموزشی به عنوان ظرفی که آموزش و یادگیری در آن اتفاق می افتد در آموزش و پرورش خلاقیت بسیار حایز اهمیت است. هدف از پژوهش حاضر شناسایی کیفیات فضایی موثر بر خلاقیت دانشجویان در محیط آموزشی از دیدگاه دانشجویان و تحلیل آن مبتنی بر مرور مبانی نظری است.

    روش ها

    روش تحلیل محتوای کیفی عرفی و نرم افزار MAXQDA به عنوان ابزار تحلیل، برای تحلیل داده های حاصل از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با دانشجویان و تدوین مولفه های فضایی موثر بر خلاقیت، انتخاب گردیده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش به شناسایی هفت کیفیت فضایی شامل تحریک کنندگی، انعطاف پذیری، پیوند با طبیعت، گوناگونی قلمروهای رفتاری، وحدت، آسایش و غنای حسی به عنوان مولفه های موثر بر بروز، ارتقا و تداوم خلاقیت و شاخص های تبیین کننده آنان انجامیده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد خلاقیت تابع زمان و مکان مشخص و نیازهای از پیش تعیین شده نیست و افراد بر اساس روحیات و نیازهای خاص خود برای هرکدام از مراحل فرایند خلاقیت کیفیاتی را ترجیح می دهند. آنچه در این میان حایز اهمیت است وجود طیف وسیعی از قابلیت های محیطی است که بتواند پاسخگوی نیاز دانشجویان در پیمایش فرایند خلاقیت باشد. محیطی که بتواند امکان کنجکاوی، ایده پردازی، تفکر، تعامل، ابتکار، سیالیت، انعطاف پذیری و سایر مولفه های خلاقیت را برای آنان فراهم آورد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، محیط آموزشی، کیفیات فضایی، تحلیل محتوای عرفی
  • محمدحسین بادامچی* صفحات 43-51
    مواد و روش

    با فروریختن معرفت شناختی و حرفه ای برنامه ریزی عقلانی-تکنوکراتیک، نظریه برنامه ریزی شهری ظرفیت نظری تازه ای برای در نظر گرفتن و تحلیل تحولات جامعه شناختی شهر و تاثیرات گفتمان های مختلف در شکل دادن به فضاهای شهری پیدا کرده است. بر پایه این درک پسامدرن از برنامه ریزی شهری ذیل یکی از میدان های استراتژیک جامعه شناسی ایرانی یعنی میدان «جنسیت و الهیات»، فضای شهری آماج دو دسته نیروهای اجتماعی زنانه و الهیات حکمرانی جنسیتی متناسب با آن قرار گرفته است.

    هدف

    این مقاله پس از مرور تحول مذکور در حوزه نظریه برنامه ریزی، خواهد کوشید که نظریه جامعه شناختی «زنانه شدن شهر» نعمت الله فاضلی را در زمینه گفتمان های الهیاتی حکمرانی فضای جنسیتی شهری پس از پیروزی انقلاب قرار دهد.

    یافته ها

    ازنظر الهیات برنامه ریزی شهری به نظر می رسد که باید میان دو گفتمان «حجاب» (veiling) و «عفاف» (piety) درون رخداد انقلاب اسلامی 57 تمایز قایل شد: گفتمان سنتی حجاب که به خانه نشین کردن زنان و تک جنسیتی کردن فضاهای عمومی نظر دارد و گفتمان انقلابی عفاف که از حضور زنان در عرصه عمومی و سلامت اخلاقی و عاری از تعرضات و ابژه سازی جنسی در روابط مدنی و پایاپای میان زن و مرد دفاع می کند.

    نتیجه گیری

    این دو گفتمان نتایج به کلی متفاوتی در برنامه ریزی فضاهای شهری پس از انقلاب بر جای نهاده که یکی از نمونه های مهم آن تفاوت میان حضور برابر زنان و مردان در «رواق امام خمینی» حرم مطهر رضوی در مقایسه با طرح کلی مستوری و حاشیه نشینی زنان در بخش سنتی حرم و معماری سنتی و معمول مساجد است که به خوبی بر رقابت میان دو گفتمان الهیاتی حجاب و عفاف در برنامه ریزی فضاهای شهری و مواجهه مثبت یا منفی با زنانه شدن محیط های شهری دلالت دارد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، زنانه شدن شهر، الهیات حکمرانی جنسیتی، گفتمان حجاب، گفتمان عفاف، الهیات فضای شهری، گفتمان طراحی فضای شهری
  • سیروس جمالی، علی مدبریان* صفحات 52-68
    اهداف

    امروزه پس از تجربه اپیدمی کرونا برای بسیاری از کارشناسان، تاثیر برنامه های توسعه شهری بر انتشار ویروس مسجل شده است که نظریه های جدید در معماری و شهرسازی در رابطه با وضعیت پاندمی کرونا می تواند راه حل های مناسبی پیش روی طراحان قرار دهد.

    روش تحقیق:

    بر اساس مطالعات تحلیلی و توصیفی بوده و بر اساس روابط متقابل و مقایسه میان متغیرهای مستقل و نظریه های جدید در معماری و شهرسازی در رابطه با وضعیت پاندمی کرونا و متغیرهای وابسته تدوین گردیده است.

    یافته ها

    توسعه متراکم شهرها و ارتباط زیاد مردم با یکدیگر به دلیل زندگی شهری متراکم، راه های شکستن زنجیره انتشار ویروس را سخت تر می کند؛ بنابراین تاب آوری شهرها با وجود نادیده گرفته شدن در مرحله توسعه، در هنگام بروز بحران اهمیت بالایی دارد. عواملی مانند الگو سکونت، استفاده از نهادهای محلی، شهرسازی محله محور، عرصه عمومی، حمل ونقل شهری، کسب وکارهای خرد و محلی و زیرساخت های هوشمند مانند توسعه خدمات شهری الکترونیک، در گسترش بیماری های واگیردار در شهرها و کلان شهرها بسیار تاثیرگذار هستند شیوع COVID-19 تغییرات الگوی بالقوه جدیدی را پیشنهاد می کند که احتمالا الگوهای توسعه ما را تغییر می دهد، به ویژه از هر دو بخش ساخت وساز و محیط زیست.

     نتیجه گیری

    همه گیری چشمگیرترین اختلال در فعالیت های انسانی در یک نسل بوده است. برای بسیاری از طراحان، زمانی برای تمرکز مجدد و بازنگری در نحوه طراحی محصولات، ساختمان ها و شهرها بوده است.

    کلیدواژگان: پاندمی کرونا(COVID-19)، نظریه های معماری و شهرسازی، الگوی توسعه شهری
  • نگین سادات مقدسی، مرجان خانمحمدی*، حمیدرضا صارمی، مهدی حقیقت بین صفحات 69-96
    اهداف

    در سال های اخیر، مطالعه درباره ی مفاهیم تاب آوری در مناطق مختلف شهری در مقیاس های مختلف، توجه ویژه ای را به خود جلب کرده است، هرچند سطح و تعداد این مطالعات بسیار کم می باشد. به ویژه در شهر تهران که به یک باره از دوره سنت وارد دوره مدرن شده است این موضوع می تواند مورد توجه قرار گیرد.

    روش ها

    در پژوهش کنونی ابتدا از طریق مطالعات کتابخانه ای در این زمینه، آیتم های مربوط به تاب آوری های کالبدی محیطی و اجتماعی در مجتمع های مسکونی،  استخراج گردید.  سپس در این مجتمع ها حالت های متعددی از این نوع تاب آوری ها وجود دارد که با مطالعه و طبقه بندی آن ها می تواند به میزان مطلوبیت این مجتمع ها دست یافت. نمونه موردی مورد مطالعه در این پژوهش، مجتمع مسکونی کوی نوبنیاد می باشد، زیرا بااینکه سال ساخت آن بالای آن، از محبوبیت بسیاری برخوردار است. این پژوهش با روش تفسیری و در قالب تحلیل کیفی و کمی صورت پذیرفته است.  پرسشنامه که در مورد سنجش میزان تاب آوری کالبدی-محیطی و اجتماعی میان ساکنین این مجتمع توزیع گردید. 

    یافته ها

    از یافته های این پژوهش می توان دریافت که مجتمع کوی نوبنیاد (برج های آ.اس.پ) علی رغم قدمت بالای آن، میزان تاب آوری متوسط تا زیاد دارند.

    نتیجه گیری

    با بررسی انجام شده، می توان الگوهای استفاده شده در این مجتمع را که باعث ماندگاری، محبوبیت و تاب آوری بالای آن شده، در طراحی مجتمع های مسکونی مدرن به کاربرد تا بتوانیم ساختمان های ماندگار داشته باشیم.

    کلیدواژگان: تاب آوری کالبدی-محیطی، تاب آوری اجتماعی، مجتمع مسکونی
  • فاطمه شیخی، ملیحه باباخانی* صفحات 97-114
    مسیله

    پاندمی کرونا آسیب پذیری شهرها را در شرایط فعلی شان نشان داد و یکی از محرک های قوی برای نیاز به بازاندیشی ریشه ای در برنامه ریزی شهری را آشکار کرد. یکی از رویکردهای نظری که در شرایط همه گیری مورد توجه برخی از کشورهای توسعه یافته قرار گرفت، رویکرد شهر 15-دقیقه ای است که تراکم بهینه، مجاورت عملکردهای مکمل و سازگار از اصول اساسی آن می باشد.

    اهداف

    هدف مقاله بررسی مفهوم شهر 15 دقیقه ای، شناسایی مولفه های دستیابی به آن و نحوه انطباق آن در نمونه موردی مطالعه مهرشهر کرج است.

    روش ها

    از موضع هدف پژوهش حاضر کاربردی و به لحاظ روش تحقیق ماهیت توصیفی- تحلیلی دارد. در تحلیل بررسی دسترسی به کاربری های شاخص که از محورهای کلیدی در شهر 15-دقیقه ای است از تحلیل شبکه معابر پیاده در نرم افزار GIS بهره برده شد و با استفاده از تکنیک SWOT و QSPM به تعیین و اولویت بندی راهبردهایی برای توسعه آتی محدوده مطالعاتی در راستای شهر 15 دقیقه ای پرداخته شد.

    یافته ها

    عدم وجود تنوع عملکردی (خلاء در کاربری های آموزشی، مذهبی و درمانی) و نبود پیوستگی مسیر و کفسازی بسیار نابسامان برای پیاده از جمله مهمترین مسایل پیشروی این محدوده برای انطباق با رویکرد شهر 15 دقیقه ای است.

    نتیجه گیری

    تامین ایمنی و امنیت افراد پیاده و دوچرخه سوار، تامین زیرساخت و خدمات مورد نیاز پیاده روی و دوچرخه سواری، به کارگیری اصول کاربری اراضی مختلط و چندگانه و توزیع متعادل خدمات از مهمترین راهبردهای پیشنهادی پژوهش حاضر برای این محدوده جهت انطباق با رویکرد 15دقیقه ای و تاب آور در برابر پاندمی های احتمالی آتی است.

    کلیدواژگان: شهر 15-دقیقه ای، پاندمی کرونا، پیاده مداری، مهرشهر کرج
  • احد نژاد ابراهیمی*، پریسا قبادی صفحات 115-130
    اهداف

    هدف این نوشتار، پرداختن به مقوله سازمان فضایی شهر قزوین در دوره صفوی با رویکرد مطالعات فرهنگی است.

    روش ها

    پژوهش حاضر با رویکرد مطالعات فرهنگی و روش اکتشافی- اسنادی ، با هدف توصیف و تفسیر داده های تاریخی شهر قزوین در دوره صفوی را مورد تحلیل قرار می دهد. در این راستا، منابع ، اسناد و مدارک تاریخی، جمع آوری و تحلیل شدند. در کنار مطالعات کتابخانه ای، بررسی های میدانی صورت گرفته و نشانه ها پیمایش و مطالعه شدند.

    یافته‌ها

    نتایج تحلیل ها نشان داد: نظم دهی به شهر، همگنی و ناهمگنی محلات و کاربری فضاهای شهری و مفاهیم مستدل از آنها در تحلیل سازمان فضایی شهر قزوین در دوران پایتختی صفویان مورد استفاده قرار گرفته است و تغییرات ساختاری شهر قزوین در دوره صفویه متناسب با فرهنگ جدید ایجاد شده به هدفی تبدیل می‌شود که خواسته‌های بیرونی را نیز پاسخگو باشد و پیوند تنگاتنگی با مجموع چند عامل دارد که از آن میان بعد "فضا" که زیر مجموعه نظم دهی به شهر است نقش پررنگ تری ایفا می کند و چون از طریق کالبد و توسط طراحان نمود پیدا می‌کند ملموس تر است و بقیه ابعاد در ارتباط با آن قرار دارند.

    نتیجه‌گیری

    بعد "فضا" نشیت گرفته از قدرت حکومتی در آن برهه از زمان در شهر قزوین بوده است و مجموعه شاهی صرفا یک طراحی شهری نبوده بلکه ابزاری برای رسیدن به اهداف سیاسی، اقتصادی و مذهبی محسوب می شده و فرهنگ شهر نیز بر اساس همان ساختار نمود پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: فضای شهری، قزوین، دوران صفوی، فرهنگ و شهر
|
  • Niloofar Panahi, Mohamadreza Pourjafar*, Ehsan Ranjbar, Ali Soltani Pages 1-21
    Background

    Part of the current issues related to mobility in urban spaces goes back to the definition and measurement of mobility. Mobility is the capacity to be mobile. Regarding that capacity relates to the individual's mind or the built environment, mobility is defined differently.

    Objectives

    This study aims to review the theories related to mobility and thus provide a theoretical and operational framework for measuring mobility in urban spaces.

    Method

    In this regard, the Content analysis method has been used to analyze the data in phases of Preparation, Organization, and classification.

    Results

    The results of content analysis show that these theories can be divided into three categories of subjectivist, environmentalist, and pluralist theories; Subjective theories focus on the mental nature of mobility and regard mobility as a function of individuals' habits, attitudes, motivations, and norms; In contrast, environmentalist theories pay special attention to the impact of environmental factors such as density, land use mix, and accessibility on the mobility of individuals. Pluralist theories consider citizens' differences according to their personal characteristics and situation, and therefore consider diversity and difference effective in mobility and involve them in the evaluation and measurement process.

    Conclusion

    The study of the factors affecting mobility shows that mobility is a complex and multilevel concept that is influenced by many factors; therefore, if urban planners want to improve the urban mobility system, they must pay special attention to the role of all these factors and the relationships between them.

    Keywords: Mobility, Urban Spaces, Subjectivism, Environmentalism, Pluralism
  • Saeede Alikaei, Seyyedali Nouri* Pages 24-42
    Objectives

    Based on external factors affecting creativity, and since creativity is a practice that is learned from the environment and is influenced by environmental conditions, the educational environment as a container in which teaching and learning takes place is very important in teaching and fostering creativity. The purpose of this study is to identify the spatial qualities affecting students 'creativity in the educational environment from the students' point of view and its analysis based on a review of theoretical foundations.

    Methods

      The Conventionat qualitative Content Analysis method and MAXQDA software have been selected as the analysis tool to analyze the data obtained from semi-structured interviews with students and to compile spatial components affecting creativity.

    Findings

    The research findings have identified seven spatial qualities including stimulation, flexibility, connection with nature, diversity of behavioral domains, unity, comfort and sensory richness as effective components on the emergence, promotion and continuity of creativity and their explanatory characteristics.

    Conclusion

    The results show that creativity is not a function of specific time and place and predetermined needs, and people prefer quality based on their specific moods and needs for each stage of the creative process. What is important here is the existence of a wide range of environmental capabilities that can meet the needs of students in navigating the creative process. An environment that can allow them curiosity, ideation, thinking, interaction, initiative, fluidity, flexibility and other components of creativity.

    Keywords: Creativity, Educational Environment, Spatial Qualities, Conventionat Content Analysis
  • Mohammadhossein Badamchi* Pages 43-51
    Method and Materials

    after epistemological collapse of rational-technocratic planning which resulted in professional collapse, urban planning theory have got new capacity to study the sociological urban changes and analyze the influence of different discourses on constructing urban spaces. Based on this postmodern understanding of urban planning as a main product of historical challenges in “theology-gender” field of contemporary Iran, urban space seems to be the ground of conflicts between two forces: feminine social force VS theology of gender governance.

    Goal

    after literature review of planning theory evolution in past decades, this paper is going to study Ne’matollah Fazeli’s theory of “feminization of city” in the context of theological discourses of governing gender urban spaces, after Islamic revolution 1979.  

    Findings

    from the perspective of theology of urban planning, it looks that we should segregate between two different discourses in revolution: Veiling and Piety; the former traditional discourse willing to hold women at home out of masculine public sphere while the latter, revolutionary discourse advocates of women political participation in a respectful, cleaned from sexual harassments.

    Conclusion

    Iranian urban space from a gender sensitive view is construction of contestation between these two discourses of veiling VS piety, embedded by two different forces of feminization of urban spaces and patriarchal reaction. A prominent example is the Holy Shrine in Mashhad which includes two opposite spaces: in the new build hall of “Imam Khomeini Ravaagh” we confront an unsegregated space of male and female attendance, while the old part of Holy Shrine is the chambers assigned for men, making walls to veil women from the main part.

    Keywords: Urban Planning, Discourses of urban space designing, Theology of gender govermentality, Veiling discourse, piety discourse, feminization of urban spaces
  • Sirus Jamali, Ali Modabrian* Pages 52-68
    Objectives

    Today, after the experience of the corona epidemic for many experts, the impact of urban development programs on the spread of the virus has been proven that new theories in architecture and urban planning regarding the corona pandemic situation can provide suitable solutions for designers.

    Research Method

    It is based on analytical and descriptive studies and has been compiled based on mutual relations and comparisons between independent variables and new theories in architecture and urban planning in relation to the corona pandemic situation and related variables.

    Findings and Conclusion

    The dense development of cities and the high communication of people with each other due to the dense urban life, make the ways of breaking the virus distribution chain more difficult. Therefore, the resilience of cities, despite being ignored in the development phase, is very important in times of crisis. Factors such as housing pattern, use of local institutions, neighborhood-based urban planning, public arena, urban transportation, small and local business acquisition and smart infrastructure such as the development of e-urban services are very influential in the spread of infectious diseases in cities and metropolises. The prevalence of COVID-19 suggests potential new pattern changes that are likely to change our development patterns, particularly in both the construction and environmental sectors. Epidemic has been the most significant disruption of human activity in a generation. For many designers, it has been a time to refocus and rethink how products, buildings and cities are designed.

    Keywords: Corona Pandemic (COVID-19), Theories of Architecture, Urbanism, The Model of Urban Development
  • Neginsadat Moghadasi, Marjan Khanmohammadi*, Hamidreza Saremi, Mehdi Haghighatbin Pages 69-96
    Objectives

    In recent years, the study of the concepts of resilience in different urban areas at different scales has attracted special attention, although the level and number of these studies are very small. Especially in the city of Tehran, which has entered the modern period from traditionl period ,the issue can be considered.

    Methods

    in the current research , first through library studies in the filed, items related to physical , environmental and social resilience in residential complexes were extracted.then, in these complexes, there are many modes of this type of resilience , which can be achieved by studying and classifying them to the degree of desirability of these complexes. the case study ,studied in this research is kOI No bonyad residential complex, because it is very popular despite the fact that it was built a long time ago .this research is done with interpretive method and in the form of qualitative and quantitative analysis. questionnaire, which was distributed among the residents of this complex to measure the level of physical -environmental and social resilience.

    finding

    from the findings of this research , it can be seen tha ASP foundation complex(ASP towers)has high level of resilience despite its high construction year.

    conclusion

    with the investigation done, the patterns used in the complex, which caused its durability , popularity and high resilience , can be used in the design of modern residential complexes so that we can have lasting buildings.

    Keywords: physical-environmental resilience, social resilience, residential complex
  • Fatemeh Sheykhi, Maliheh Babakhani* Pages 97-114
    Issue

    The Covied-19 Pandemic showed the vulnerability of cities in their current state and revealed one of the strongest stimuli for the need for radical rethinking in Urban Planning. One of the theoretical approaches that has been considered by many cities in developed countries is the 15-Minute City Approach. density, proximity to complementary and consistent functions are its basic principles.

    Aims

    The purpose of this article is to study the concept of a 15-Minute City, identify the components of achieving it and feasibility study of the adaptation this approach in Iranian cities as a post-pandemic urban planning approach. As a case study, Mehrshahr, Karaj has been studied.

    Methodology

    It is applied research that is applied descriptive-analytical method. In the analysis of access to index uses, the analysis of the pedestrian network in GIS software was used and using SWOT and QSPM techniques to determine and prioritize strategies for future development. The study area in the direction of the city was 15 Minutes.

    Findings

    The lack of functional diversity (vacuum in educational, religious and medical uses) and the lack of path continuity and very poor flooring for pedestrians are important issues in this area to adapt to the 15-Minute City approach.

    Conclusion

    Ensuring the safety and security of pedestrians and cyclists, providing infrastructure and services required for pedestrians and cyclists, applying the principles of mixed and multiple land use and balanced distribution of services are the most important strategies proposed.

    Keywords: 15-minute city, Corona pandemic, Pedestrian, Mehrshahr, Karaj
  • Ahad Nejad ebrahimi*, Parisa Ghobadi Pages 115-130
    Aims

    The purpose of this article is to address the issue of Qazvin Space Organization in the Safavid period with the approach of cultural studies.

    Methods

    The present study has been carried out with the approach of cultural studies and exploratory-documentary method, with the aim of describing and interpreting the historical data of Qazvin city in the Safavid period and its analysis. In this regard, first-hand sources, documents were collected, studied and analyzed. In parallel with the library studies, field surveys were conducted and the signs were surveyed and studied.

    Findings

    In the present study, three views result from the approach of cultural studies, namely: 1- Regulation of the city- 2- Homogeneity and heterogeneity of neighborhoods and 3- Use of urban spaces and their rational concepts in the analysis of Qazvin spatial organization used during the Safavid capital it placed. The result of the research indicates that the structural changes of Qazvin city in the Safavid period in accordance with the newly created culture and is closely related to a set of several factors, including the "space" dimension which is a subset. It regulates the city, it plays a more prominent role, and because it is expressed through the body and by the designers, it is more tangible, and the other dimensions are related to it.

    Conclusion

    The "space" originated from the power of the government at that time in the city of Qazvin and the royal complex was not just an urban design but a tool to achieve political, economic and religious goals and the city's culture is based on the same structure. Has appeared.

    Keywords: Urban environment, Qazvin, Safavid era, Culture, city