فهرست مطالب

پژوهش های حسابداری مالی و حسابرسی - پیاپی 54 (تابستان 1401)

نشریه پژوهش های حسابداری مالی و حسابرسی
پیاپی 54 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفدر علی پور، اسفندیار ملکیان*، حسین فخاری صفحات 1-48

    هدف مقاله، توسعه مدلی جهت ارزیابی کیفیت اطلاعات واحدهای گزارشگر با استفاده از مدلسازی شبکهای تحلیل پوششی داده ها است. انگیزه پژوهش، ماهیت چندبعدی مفهوم کیفیت اطلاعات از منظر شاخصها و پیامدهای کیفیت اطلاعات و توانمندی مدلهای تحلیل پوششی داده ها در ارزیابی کارایی واحدهای تصمیمگیرنده (در اینجا واحدهای گزارشگر) بر اساس ورودیها و خروجیهای چندگانه است. بر این اساس، مهمترین شاخصها و پیامدهای کیفیت اطلاعات، با استفاده از پیشینهپژوهی استخراج شده و بنا به ارتباط آنها با مفهوم کیفیت اطلاعات، در قالب ورودی و خروجی مراحل دوگانه پیامدی مدل شبکهای تحلیل پوششی داده ها قرار گرفته و کارایی اطلاعات واحدهای گزارشگر با استفاده همزمان از شاخصها و پیامدهای کیفیت اطلاعات اندازه گیری شده است. نتایج حاکی از تفاوت کارایی اطلاعات واحدهای گزارشگر در مراحل مختلف است که نشاندهنده ضعف دیدگاه سنتی مدلهای تحلیل پوششی داده ها در ارزیابی کارایی واحدهای تصمیمگیرنده است. افزون بر این، کارایی واحدها در مرحله شاخصهای کیفیت اطلاعات، بالاتر از کارایی آنها در مرحله تبدیل شاخصها به پیامدهای کیفیت اطلاعات است و کارایی شبکه که حاصل بهینهسازی تمام مراحل مجزای شبکه است، در جایی بین کارایی مراحل قرار میگیرد. از دیگر نتایج پژوهش علاوه بر ارایه یک رقم منحصر به فرد کارایی شبکه، توضیح دلایل ناکارایی شبکه و اجزا و معرفی الگوهای مرجع جهت بهینهسازی ورودیها و خروجیهای هر مرحله و تعیین مسیر دستیابی به مرز کارایی است.

    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، شاخصهای کیفیت اطلاعات، پیامدهای کیفیت اطلاعات، مدلسازی شبکهای تحلیل پوششی داده ها
  • لیلا علی زاده گان، محمود صمدی لرگانی*، محسن ایمنی صفحات 49-78

    هدف ازمقاله حاضر بررسی تاثیر تیپ شخصیتی و اخلاق حرفه ای بر توانایی حسابرسان در کشف تقلب در گزارشگری مالی با استفاده از تیوری رفتار برنامه ریزی شده با توجه به نقش میانجی تردید حرفه ای است. جامعه آماری پژوهش شامل حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران است. با استفاده از جدول مورگان، تعداد 302 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. روش پژوهش حاضر توصیفی-پیمایشی بوده و ابزار مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه است. به منظور بررسی تاثیر متغیرها از روش معادلات ساختاری  و برای تحلیل الگوها از رویکرد حداقل مربعات جزیی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که انواع تیپ های شخصیتی حسابرسان، اخلاق حرفه ای و تردید حرفه ای، بر توانایی کشف تقلب در صورت های مالی توسط حسابرسان، رابطه مثبت و معناداری دارند. همچنین، تیپ شخصیتی و اخلاق حرفه ای به طور غیرمستقیم با توجه به نقش میانجی تردید حرفه ای بر کشف تقلب در صورت های مالی رابطه مثبت و معناداری دارند. براساس یافته های پژوهش، هر چه حسابرسان در هنگام حسابرسی شک و تردید حرفه ای بیشتری نشان دهند، تمایل آن ها برای جستجوی اطلاعات در خصوص علایم تقلب بیشتر و از این رو توانایی کشف تقلب آن ها بالاتر است.

    کلیدواژگان: تیپ شخصیتی، اخلاق حرفه ای، کشف تقلب، تردید حرفه ای، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • زهره عارف منش*، منیژه رامشه، حامد شکوهی صفحات 79-100

    تحولات عمده در محیط کسب وکار و سرعت بالای تغییرات فناوری، محیط کسب وکار را بسیار پیچیده و نامطمین ساخته است. مدیریت ریسک یکی از راهکارهای شرکت ها برای مقابله با نااطمینانی در محیط کسب وکار است که نقش موثری در حفظ و ارتقای کارایی و اثربخشی و در نتیجه، بهبود عملکرد شرکت دارد. علاوه بر این، مدیریت ریسک یک عامل مهم در کنترل هزینه ها و تنوع محصولات و در نتیجه، کسب مزیت رقابتی است که منجر به بهبود عملکرد شرکت می شود. این در حالی است که وجود مدیران دارای تحصیلات مالی (سواد مالی مدیران) در فرآیند مدیریت ریسک، کسب مزیت رقابتی و دست یابی به عملکرد بهتر را تسهیل می کند. با چنین رویکردی، تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه بین مدیریت ریسک سازمانی و عملکرد شرکت با نقش میانجی گر مزیت رقابتی و تعدیل گر سواد مالی در واحدهای تولیدی مستقر در شهرک صنعتی یزد به انجام رسیده است. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری تحلیل گردیده است. نتایج تحلیل 220 پرسشنامه تکمیلی نشان می دهد که رابطه مزیت رقابتی با عملکرد شرکت به لحاظ آماری معنی دار نیست، اما مدیریت ریسک رابطه مثبت و معنی داری با مزیت رقابتی و عملکرد شرکت دارد. همچنین، رابطه سواد مالی با مزیت رقابتی مثبت و معنی دار است. نقش میانجی گر مزیت رقابتی در رابطه مدیریت ریسک با عملکرد شرکت مورد تایید قرار نمی گیرد، اما نقش تعدیل گر سواد مالی در رابطه مدیریت ریسک با مزیت رقابتی پذیرفته می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، عملکرد شرکت، مزیت رقابتی، سواد مالی، واحدهای تولیدی مستقر در شهرک صنعتی یزد
  • اکرم کریمی، رویا دارابی*، محمدرضا پورفخاران، حسین مقدم صفحات 101-140

    از آنجایی که سهامداران، سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و سایر استفاده کنندگان از صورتهای مالی برای مقاصد تصمیم گیری از اطلاعات درونی شرکت آگاهی کافی ندارند و همواره به دنبال کسب اطلاعاتی برای ارزیابی عملکرد و ریسک سنجی شرکت های مورد نظر خود میباشند تا بتوانند در آنها سرمایه گذاری کنند، لذا کیفیت اطلاعات حسابداری که شرکت ها افشا می نمایند جهت تصمیم گیری آن ها  دارای اهمیت می باشد. این پژوهش پیش بینی رتبه بندی کیفیت اطلاعات با رویکرد تحلیل عاملی و هوش مصنوعی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را مورد بررسی قرار می دهد. متغیر مستقل استفاده شده در این پژوهش، معیار های نظام راهبری می باشد و متغیر وابسته، معیار های کیفیت اطلاعات حسابداری است که بر اساس روش تحلیل عاملی تمام معیار ها بصورت یک متغیر واحد تبدیل شده است. پژوهش حاضر جز تحقیقات تجربی حسابداری بوده و جهت آزمون فرضیه های پژوهش از روش هوش مصنوعی استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که طبق روش متغیر گزینی هوش مصنوعی آنالیز همسایگی از بین متغیر های نظام راهبری "درصد مالکان نهادی"، "نقش دوگانه مدیرعامل"، "دوره تصدی مدیرعامل"، "مالکیت مدیریت" و "مالکیت دولتی" بالاترین همبستگی را با رتبه کیفیت اطلاعات دارند. سایر نتایج تحقیق حاکی از این است که روش هوش مصنوعی خطی و غیر خطی توانایی بالایی در پیش بینی رتبه کیفیت اطلاعات حسابداری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را دارند.

    کلیدواژگان: کیفیت اطلاعات، نظام راهبری، هوش مصنوعی، تحلیل عاملی
  • یزدان گودرزی فراهانی*، بابک اسماعیلی، امیدعلی عادلی صفحات 141-158

    هدف مقاله حاضر بررسی ارتباط بین عدماطمینان سیاستی با ارزهای مجازی با رویکرد حسابداری دارایی های مالی رمزنگاری شده بوده است. شاخص عدماطمینان سیاستی بر اساس رویکرد بکر و همکاران (2016) با لحاظ ابعاد سیاست پولی، مالی و ارزی برای کشورهای ایران، چین، آمریکا و انگلستان محاسبه گردید و ارتباط آن با بازار ارزهای مجازی ، بطور خاص بیت کوین، مورد ارزیابی قرار گرفت. در این مطالعه سعی شده با استفاده از رویکرد حسابداری داراییهای رمزنگاری شده که مهمترین مورد آن بیت کوین بوده این رابطه مورد ارزیابی قرار گیرد. دوره زمانی این مطالعه بازه 2012-2021 بر اساس فراوانی داده های ماهانه بوده است. نتایج بدست آمده از این برآورد مدل گشتاورهای تعمیم یافته بیانگر این بود که شاخص عدماطمینان سیاستی در کشور چین، آمریکا، انگلستان و ایران رابطه مثبت با بازدهی ماهانه ارزهای مجازی داشته است و تنها تعداد وقفه های اثرگذاری متغیرها متفاوت بوده است. بر این اساس سرمایهگذاران در بازار ارزهای مجازی میتوانند با پذیرش ریسک ناشی از عدماطمینان سیاستی و پیشبینی وضعیت متغیرهای کلان اقتصادی، بازدهی انتظاری بالاتری را داشته باشند.

    کلیدواژگان: ارز مجازی، عدماطمینان سیاستهای اقتصادی، حسابداری مالی، نرخ ارز، دارایی رمز نگاری شده
  • صادق همه خانی، رمضانعلی رویایی* صفحات 159-178

    در ادبیات حسابداری در فهم این نکته توجه ویژه شده است که چگونه تفاوت ها در فرهنگ ملی بر نتایج و عواقب حسابداری و بازارهای مالی تاثیر می گذارد، بنابراین بخش عمده ای از پژوهش های انجام شده در این زمینه به بررسی تاثیر فرهنگ بر تصمیم گیری های مدیریت و گزارش دهی گسترده تمرکز دارد بر این اساس هدف این  مقاله، مطالعه شواهد عینی درباره رابطه ریز فرهنگ ها بر پدیده چسبندگی هزینه ها می باشد، جامعه آماری پژوهش 104 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار انتخاب گردید. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه اجرا توصیفی، پیمایشی و از نوع همبستگی است.  نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها، بیانگر آن است که بین ریزفرهنگ‍‍‍ ها (مردگرایی/زن گرایی، فردگرایی/جمع گرایی، فاصله قدرت و اجتناب از عدم اطمینان) بر پدیده چسبندگی هزینه با اطمینان 99درصد ‍‍ تاثیر معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: مردگرایی، زن گرایی، فردگرایی، جمع گرایی، فاصله قدرت، اجتناب از عدم اطمینان، چسبندگی هزینه
  • علیرضا رحیمی*، عارف فروغی، مجید آزادی ششده صفحات 179-206

    سود خالص و تعدیلات آن از باارزش ترین اطلاعات مورد استفادهسرمایه گذاراناست. این مقالهبه دنبال پاسخ به این سوال است که آیا شرایط شرکت (ابهام یا ناتوانی در درک اطلاعات اقتصادی) بر رابطه بین خطای پیش بینی و تعدیل پیش بینی سود توسط مدیریت اثر گذار است یا خیر؟بدین منظور ابتدا رابطه بین اقلام تعهدیغیرعادی و جمع اقلام تعهدی و خطا و تعدیل پیش بینی سود، آزمون و سپس تاثیر ابهام و ناتوانی شرکتی در درک اطلاعات اقتصادی بر رابطه فوق مورد بررسی قرار گرفت. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون چند متغیره بهره گرفته شده است. نمونه مورد مطالعه شامل91 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. یافته های پژوهش بیانگر این است که بین اقلام تعهدی سرمایه درگردش و اقلام تعهدی غیرعادی سرمایه در گردش باخطای پیش بینی سود توسط مدیریت رابطه مستقیم وجود دارد،اما بین اقلام تعهدی سرمایه در گردش و اقلام تعهدی غیرعادی سرمایه در گردش باتعدیل پیش بینی رابطه معکوس وجود دارد. همچنین ناتوانی در درک اطلاعات اقتصادی این رابطه را تقویت می کند در حالی که شرایط ابهام بر رابطه مذکور اثر گذار نمی باشد.

    کلیدواژگان: اقلام تعهدی، اقلام تعهدی غیرعادی، خطای پیش بینی سود مدیریت، تعدیل پیش بینی سود
  • یعقوب دانشی، علی اسماعیل زاده* صفحات 207-232

    طی چند دهه گذشته، شهرت شرکت اهمیت فزایندهای برای مدیران و دانشگاهیان پیدا کرده است. تحقیقات نشان داده است که ریسک شهرت، یا خطر از دست دادن شهرت، از همه ریسک های شرکت نشات می گیرد. هنگامی که یک ریسک، شرکت را وارد بحران می کند، ممکن است منافع برخی از ذینفعان برآورده نشود و شهرت شرکت ممکن است از بین برود. هرچه کیفیت سیستم مدیریت ریسک سازمانی موثرتر باشد، شرکت با بحران های کمتری مواجه خواهد شد و خطر کمتری برای از دست دادن شهرت شرکت وجود خواهد داشت. هدف از این مقاله بررسی تاثیر کیفیت سیستم مدیریت ریسک سازمانی و ویژگی های کمیته حسابرسی بر شهرت شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. جامعه آماری پژوهش شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد که از این میان تعداد 100 شرکت به عنوان نمونه انتخاب و بررسی گردیدند. نتایج حاصل از آزمون مدل رگرسیونی به روش توبیت نشان داد که کیفیت سیستم مدیریت ریسک سازمانی و ویژگی های کمیته حسابرسی بر شهرت شرکت های موردمطالعه تاثیر معنیدار دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت سیستم مدیریت ریسک سازمانی، ویژگی های کمیته حسابرسی، شهرت شرکت
  • علی بدیعی نژاد، افسانه توانگر* صفحات 233-262

    افشای اطلاعات، نقش اساسی در تصمیم گیری های صحیح و آگاهانه گروه های مختلف استفاده کننده به ویژه سرمایه گذاران دارد اما واحدهای اقتصادی بدون فشارهای خارج از سازمان و الزامات قانونی و حرفه ای، تمایلی به افشای کافی اطلاعات ندارند زیرا افشای اطلاعات هزینه بر است. این مقاله تاثیر اغفال توجه سهامداران نهادی منفعل بر شفافیت اطلاعاتی شرکت ها را با در نظر گرفتن سطح تمرکز مالکیت نهادی منفعل، رقابت بازار محصول و دوره تصدی مدیرعامل بررسی می کند. در این پژوهش با استفاده از داده های 150 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار به بررسی موضوع پرداخته شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل های رگرسیونی چند متغیره با روش داده تابلویی و رویکرد اثرات ثابت استفاده گردید. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که اغفال توجه سرمایه گذاران نهادی منفعل تاثیر منفی و معناداری بر شفافیت اطلاعاتی شرکت ها دارد و علی رغم این که تمرکز مالکیت سرمایه گذاران نهادی منفعل در دو سطح تمرکز بیشتر از 5% و تمرکز بیشتر از 15%، تاثیر مثبت و معناداری بر شفافیت اطلاعاتی شرکت ها دارند لیکن اغفال توجه سرمایه گذاران نهادی منفعل تنها در شرکت های دارای سطح تمرکز مالکیت نهادی منفعل بیشتر از 15%، تاثیر منفی و معناداری بر شفافیت اطلاعاتی شرکت ها دارد. همچنین، بر اساس نتایج آزمون فرضیه های پژوهش، اغفال توجه سرمایه گذاران نهادی منفعل در شرکت های دارای مدیران عامل جدید، تاثیر مثبت و معناداری بر شفافیت اطلاعاتی شرکت ها دارد ولی در شرکت های دارای رقابت سطح بازار محصول، تاثیر معناداری بر شفافیت اطلاعاتی شرکت ها ندارد.

    کلیدواژگان: اغفال توجه سرمایه گذاران نهادی منفعل، شفافیت اطلاعاتی، تمرکز مالکیت نهادی منفعل، دوره تصدی مدیرعامل و رقابت بازار
  • عباس خادم پور آرانی، امیررضا کیقبادی*، مهدی معدنچی زاج، غلامرضا زمردیان صفحات 263-292

    برای رشد و توسعه کشورها، بنگاه ها و حتی افراد جامعه، سرمایه گذاری از جانب آنها امری ضروری و حیاتی است و برای بهره گیری و اثربخشی بیشتر، این سرمایه گذاری ها میبایست بهینه باشد. از زمان معرفی تیوری مارکویتز و حتی قبل از آن، مفهوم سرمایه گذاری بهینه به عنوان مصالحه ای بین ریسک و بازده، مورد توجه قرار گرفته بود. در طول چندین دهه بعد از آن، تعابیر و ابعاد جدیدی از معیارهای بهینه و خصوصا ریسک مطرح شده است.در این مقاله سعی شده است با ارایه مدلی از ریسک نقدشوندگی با بهره گیری از مفهوم متنوع سازی در قالب آنتروپی شانون و رویکرد اقتصادسنجی، سبد بهینه ای از سرمایه گذاری با کمترین ریسک و بیشترین بازده، در قالب یک پرتفوی از 4 گروه صنعتی بورس تهران شامل گروه های فلزات اساسی، بانکها، فرآورده های نفتی و کانه های فلزی که بیشترین ارزش بازار بورس ایران را در اختیار دارند، ارایه شود.داده های آماری این پژوهش برای صنایع منتخب، شامل بازده شاخص قیمتی روزانه و بازده شکاف قیمتی روزانه در فاصله سال های 1395 تا پایان سال 1399 است. برای محاسبه ریسک نقدشوندگی، با استفاده از روش های گارچ چند متغیره ، ماتریس واریانس-کوواریانس بازده شاخص قیمتی و شکاف قیمتی، محاسبه و در مدل ارایه شده، استفاده شده و نهایتا وزن بهینه با استفاده از کد نویسی در نرم افزار متلب و استفاده از روش بهینه سازی الگوریتم ژنتیک رتبه بندی نامغلوب نسخه دوم ، برای صنایع منتخب محاسبه شده است.نتایج خروجی مدل نشان می دهند وزن بهینه گروه هایی که واریانس کمتری دارند در سبد بهینه بیشتر است. ضمن اینکه تاثیر حذف مفهوم نقدشوندگی از مدل منجر به افزایش وزن صنایعی می شود که نقدشوندگی کمتری دارند و به همراه افزایش ریسک، بازده پرتفوی بهینه نیز در این حالت افزایش می یابد. همچنین با حذف محدودیت شاخص متنوع سازی شانون، نتایج خروجی نشان می دهند این محدودیت تقریبا تاثیری بر اوزان بهینه (حداقل در این مدل) نمی گذارد.

    کلیدواژگان: پرتفوی بهینه، اقتصادسنجی، گارچ چند متغیره، ریسک نقدشوندگی، الگوریتم ژنتیک
|
  • Safdar Alipour, Esfandyar Malekian *, Hossein Fakhari Pages 1-48

    The research objective is to develop a model for evaluating information quality of reporting entities using network data envelopment analysis (NDEA) models. The main motivation is the multidimensional feature of information quality concept with respect to the proxies and consequences of information quality along with the capabilities of DEA models in evaluating efficiency of decision-making units (DMUs: here the reporting entities) based on different inputs and outputs. In this regard, firstly the most important proxies and consequences of information quality are extracted from literature review and secondly considered as inputs and outputs of consequential two-stage NDEA model depending on their relationships with information quality concept and finally the information efficiency of reporting entities measured using simultaneously the proxies and consequences of information quality. The results revealed differences in DMUs' information efficiencies in different stages suggesting classic viewpoint deficiency of DEA models in evaluating DMUs' efficiency. Moreover, DMUs' efficiencies in first stage (proxies of information quality) are greater than their corresponding efficiencies in second stage (transforming proxies to consequences) and network efficiencies, resulted from optimization of all distinct stages, take an amount between first- and second-stage efficiencies. Among other results of the research in addition to providing a unique amount of network efficiency, is giving explanations for network and its components inefficiency, and identifying benchmarks for optimizations of inputs and outputs of each stage and overall network and setting a way to efficient frontier.

    Keywords: Financial Reporting Quality, Proxies of Information Quality, Consequences of Information Quality, Network Data Envelopment Analysis (NDEA) Modeling
  • Leyla Alizadegan, Mahmoud Samadilargani *, Mohsen Imeni Pages 49-78

    The purpose of this study was to investigate the effect of personality type and professional ethics on the ability of auditors' to detect financial reporting fraud using the theory of planned behavior with respect to the mediating role of professional skepticism. The statistical population of the study includes auditors working in the auditing organization and auditing firms that are members of the Iranian Society of Certified Public Accountants. Using Morgan table, 302 people were selected as the research sample. The method of the present study is descriptive-survey and the tool used in the research is a questionnaire. The structural equation Modeling (SEM) was used to investigate the effect of variables and the partial least squares (PLS) approach was used to analyze the patterns. The results showed that the types of auditors' personality types, professional ethics and professional skepticism, have a positive and significant relationship directly on the auditors' ability to detect financial statements fraud. Also, personality type and professional ethics have an indirect and positive relationship with respect to the mediating role of professional skepticism on the detection of fraud in financial statements.According to the research findings, the more professional skeptics auditors are during the audit, the more willing they are to seek information about the signs of fraud and hence the greater their ability to detect fraud.

    Keywords: Personality Type, Professional Ethics, fraud detection, Professional Doubt, Planned Behavior Theory
  • Zohreh Arefmanesh *, Hamed Shokohi Pages 79-100

    Important changes in business environment and acceleration of technological change have made the business environment very complex and uncertain. Risk management is one of the solutions for companies to deal with uncertainty in the business environment, which has an effective role in maintaining and improving efficiency and effectiveness and, consequently, improving company performance. In addition, risk management is an important factor in controlling costs and diversification product and, consequently, achieving competitive advantage that leads to better performance. However, presence of financially educated managers (financial literacy of managers) in the risk management process facilitates achieving competitive advantage and better performance. The aim of this study is to investigate the relationship between enterprise risk management and company performance with mediating role of competitive advantage and moderating role of financial literacy in manufacturing firms of Yazd industrial town. Data were collected using questionnaire and analyzed by structural equation modeling. The results of 220 completed questionnaires show that the relationship between competitive advantage and company performance is not statistically significant, but risk management has a positive and significant relationship with competitive advantage and company performance. Also, the relationship between financial literacy and competitive advantage is positive and significant. The mediating role of competitive advantage in the relationship between risk management and company performance is not confirmed, but the moderating role of financial literacy in the relationship between risk management and competitive advantage is accepted.

    Keywords: Risk Management, company performance, Competitive Advantage, financial literacy, Manufacturing Firms of Yazd Industrial Town
  • Akram Karimi, Roya Darabi *, Mohammadreza Poor Fakharan, Hossein Moghadam Pages 101-140

    This study examines the ranking of information quality ranking with the approach of factor analysis and artificial intelligence in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The independent variable used in this research is the criteria of the management system and the dependent variable of this research is the criteria of accounting information quality, which based on factor analysis method, all criteria have been converted into a single variable. The present study is part of experimental accounting research and artificial intelligence method has been used to test the research hypotheses. The results indicate that according to the variable selection method of neighborhood analysis, among the variables of the management system, the percentage of institutional owners "," dual role of CEO "," CEO tenure "," management ownership "," government ownership "have the highest correlation with rank Other results of Jackie's research are that the linear and non-linear artificial intelligence method pls has a high ability to predict the quality rating of accounting information of companies listed on the Tehran Stock Exchange.

    Keywords: Information Quality, Management System, Artificial Intelligence, factor analysis
  • Yazdan Gudarzi Farahani *, Babak Esmaeili, Omidali Adeli Pages 141-158

    The aim of the present study was to investigate the relationship between policy uncertainty and cryptocurrencies with the financial accounting approach of cryptocurrency assets. The political uncertainty index was calculated based on the approach of Becker et al. (2016) in terms of monetary, financial and exchange rate policy dimensions for the countries of Iran, China, the United States and the United Kingdom, and its relationship with the cryptocurrencies market ,Bitcoin, was evaluated. In this study, an attempt was made to evaluate this relationship using the financial accounting approach of cryptocurrencies assets, the most important of which is Bitcoin. The time period of this study was 2012-2021 based on the frequency of monthly data. The results obtained from this estimation of the general method of movement model indicated that the index of political uncertainty in China, America, England and Iran had a positive relationship with the monthly yield of cryptocurrencies and only the number of interruptions of the variable's influence was different. . Therefore, investors in the cryptocurrencies market can have a higher expected return by accepting the risk caused by political uncertainty and predicting the state of macroeconomic variables.

    Keywords: Cryptocurrencies, Uncertainty of economic policies, Financial Accounting, exchange rate, Crypto Assets
  • Sadegh Hamehkhani, Ramazanali Royaei * Pages 159-178

    In the accounting literature, attention has been paid to understanding how differences in national culture affect the outcomes and consequences of accounting and financial markets, so much of the research done in this area focuses on examining the impact of culture on broad management and reporting decisions. Accordingly, the aim of this study is to study the objective evidence of the relationship between small cultures on the cost-stickiness phenomenon. The statistical population of the study was 104 companies listed on the stock exchange during a 6-year period from 2014 to 2020. The research methodology is applied in terms of purpose, and in terms of its implementation, descriptive, survey and correlation type. Also, in order to analyze the data of the research using EVIEWS 9 and SPSS software, the results of hypothesis testing indicate that between the microcrops (masculinity / femininity, individualism / collectivism, power distance and avoidance of uncertainty) on the adhesion phenomenon Cost with a 99% confidence is significant

    Keywords: Maleism, Womenism, individualism, collectivism, Power Distance, Avoiding Uncertainty, Cost Stickine
  • Alireza Rahimi *, Aref Foroughi, Majid Azadi Pages 179-206

    Net profit and its adjustments are among the most valuable information used by investors. This study seeks to answer the question whether company conditions (ambiguity or inability to understand economic information) affect the relationship between forecasting error and adjustment of profit forecasting by management or not? For this purpose, first, the relationship between accruals (abnormal) and error and adjustment of profit forecast, test and then the effect of ambiguity and inability to understand economic information on the above relationship is examined. The research sample includes 91 companies listed on the Tehran Stock Exchange. Findings indicate that there is a positive and significant relationship between working capital accruals and abnormal working capital accruals with management forecast error, but there is a negative relationship between working capital accruals and abnormal working capital accruals wThere is significance. Also, conditions of ambiguity did not affect this relationship, but the inability to understand economic information strengthens this relationship.ith negative forecast and adjustment.

    Keywords: Accruals, Unusual Accruals, Management Profit Forecasting Error, Profit Forecast Adjustment
  • Yaghoob Daneshi, Ali Esmaeelzadeh * Pages 207-232

    Over the last several decades, corporate reputation has gained increasing importance for both managers and academics. Research on corporate reputation has generally argued that reputational risk, or risk of reputation loss, stems from all company risks. When a risk drives a firm into a crisis, some stakeholders' interests may go unsatisfied, and the firm's corporate reputation may be eroded. The more effective the enterprise risk management system is, the fewer crises a company will face and the less risk there will be to lose its corporate reputation.The purpose of this study is to investigate the effect of the quality of enterprise risk management system and the characteristics of the audit committee on the reputation of companies listed on the Tehran Stock Exchange. The statistical population of the study is the companies listed on the Tehran Stock Exchange, of which 100 companies were selected as a sample. The results of Tobit regression model test showed that the quality of enterprise risk management system and the characteristics of the audit committee have a significant effect on the reputation of the companies under study.

    Keywords: Quality of Enterprise Risk Management System, Characteristics of the Audit Committee, Company reputation
  • Ali Badiee Nezhad, Afsaneh Tavangar * Pages 233-262

    Disclosure of information plays a key role in the correct and informed decisions of various user groups, especially investors, but economic units without external pressures and legal and professional requirements, are reluctant to disclose sufficient information because disclosure of information is costly(Pourheidari, and.Foroughi, 2019).This study examines the effect of distracted passive institutional shareholders on firm transparency by considering the level of concentration of passive institutional ownership, product market competition and the tenure of the CEO.In this study, using data from 150 companies listed on the Tehran Stock Exchange, the issue was investigated.To test the research hypotheses, multivariate regression models were used with panel data method and fixed effects approach.The results of testing the research hypotheses showed that distracted passive institutional investors has negative and significant effect on the firm transparency and despite the fact that the ownership concentration of passive institutional investors in both levels of concentration more than 5% and concentration more than 15% have aposotive and significant Have a posotive and significant effect on firm transparency, but distrated institutional investors only in companies with a level of passive institutional ownership concentration of more than 15%, has a negative and significant effect on companies' with information transparency.Also, based on the results of testing research hypotheses, Distractedpassive institutional investors in companies with new CEOs has a posotive and significant effect on the firmstransparency,However, in companies with competitive product market level, it does not have a significant effect on companies' firm transparency.

    Keywords: Distracted Passive Institutional Investors, Firm Transparency, the Level of Concentration of Passive Institutional Ownership, Product Market Competition, the Tenure of the CEO
  • Abbas Khadempourarani, Amirreza Keyghobadi *, Mehdi Madanchizaj, Gholamreza Zomorodian Pages 263-292

    For the growth and development of countries, companies, and even individuals, investment on their part is necessary and vital, and these investments should be optimal for more benefit and effectiveness. Since the introduction of Markowitz's theory and even before that, the concept of optimal investment as a compromise between risk and return has been considered. During several decades after that, new definitions and dimensions of optimal criteria and especially risk have been proposed.In this article, an attempt has been made to present a model of liquidity risk using the concept of diversification in the form of Shannon's entropy and an econometric approach, an optimal portfolio of investments with the lowest risk and the highest return, in the form of a portfolio of 4 industrial groups of the Tehran Stock Exchange, including metal groups. Essentially, banks, oil products and metal ores, which have the highest market value of the Iranian stock market, should be provided.The statistical data of this research for selected industries include daily price index return and daily price gap return between 2015 and the end of 2019. To calculate the liquidity risk, using multivariate GARCH methods, the variance-covariance matrix of price index return and price gap, calculated and used in the presented model, and finally the optimal weight using coding in MATLAB software and using algorithm optimization method The genetics of non-excessive ranking of the second edition has been calculated for selected industries.The output results of the model show that the optimal weight of the groups with less variance in the optimal portfolio is higher. Besides, the effect of removing the concept of liquidity from the model leads to an increase in the weight of industries that have less liquidity, and along with the increase in risk, the return of the optimal portfolio also increases in this case. Also, by removing the limitation of Shannon's diversification index, the output results show that this limitation has almost no effect on the optimal weights (at least in this model).

    Keywords: Optimal Portfolio, econometrics, Multivariate GARCH, Liquidity Risk, Genetic Algorithm