فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حسابداری مالی و حسابرسی
پیاپی 61 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیده نرجس شیرمردی، مجید صامتی*، حسین شریفی رنانی صفحات 1-50

    هدف از این مقاله بررسی نقش شوک های نااطمینانی مالی، نااطمینانی اقتصادی، نااطمینانی سیاست های اقتصادی به عنوان ریسک سیستماتیک و مدل پنج عاملی فاما و فرنچ به همراه مومنتوم به عنوان ریسک غیر سیستماتیک در بازار سرمایه کشور امریکا و اثرات کوتاه مدت و بلندمدت آن بر بازده سهام (شاخص اس اند پی بورس نیویورک) با استفاده از الگوی خودبازگشت برداری ساختاری و داده های فصلی می باشد. نتایج حاکی از آن است که در کوتاه مدت بیشترین تاثیر شوک های منفی به ترتیب ناشی از متغیرهایی همچون بازده سهام، عامل سودآوری، تفاوت میانگین بازده پرتفوی سهام شرکت های کوچک و پرتفوی سهام شرکت های بزرگ و مومنتوم می باشد. همچنین نااطمینانی سیاست های اقتصادی در کوتاه مدت شوک مثبتی بر بازده سهام داشته است. لذا متغیرهای نااطمینانی اقتصادی و نااطمینانی مالی نیز همانند سایر عوامل ریسک غیر سیستماتیک تقریبا به یک اندازه و بصورت منفی بر بازده سهام تاثیرگذار بوده اند. در بلندمدت نیز بیشترین تاثیر شوک های منفی به ترتیب ناشی از متغیرهایی همچون نااطمینانی سیاست های اقتصادی، بازده سهام، نااطمینانی اقتصادی و عامل سرمایه گذاری بوده است. در بلندمدت بیشترین تاثیر شوک های مثبت به ترتیب ناشی از متغیرهایی همچون تفاوت میانگین بازده پرتفوی سهام شرکت های کوچک و پرتفوی سهام شرکت های بزرگ، تفاوت میانگین بازده پرتفوی سهام شرکت هایی با نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار بالا و پرتفوی سهام شرکت هایی با نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار پایین، عامل سودآوری، مومنتوم، نسبت نرخ بازده بازار و نرخ بازده بدون ریسک و در نهایت نااطمینانی مالی بوده است.

    کلیدواژگان: بازار سرمایه، بازده سهام، ریسک سیستماتیک و غیر سیستماتیک، مدل پنج عاملی فاما و فرنچ- مومنتوم، نااطمینانی
  • وحید توسلی، یدالله تاری وردی * صفحات 51-78

    بر اساس تیوری نمایندگی، دولت و بنگاه های تجاری از نظر پرداخت مالیات منافع متفاوتی دارند. انگیزه استفاده از دارایی و بدهی مالیات انتقالی برای شناسایی مدیریت سود این است که معمولا اختیار بیشتری در اصول پذیرفته شده حسابداری نسبت به قوانین مالیاتی وجود دارد. مدیران ممکن است انگیزه ای برای افزایش سود در صورتهای مالی بدون افزایش سود در گزارش مالیاتی داشته باشند. دلیل احتمالی که مدیران نمی خواهند سود مشمول مالیات را افزایش دهند این است که این امر منجر به افزایش هزینه های مالیاتی خواهد شد. بنابراین یکی از مواردی که احتمالا بر مدیریت سود تاثیر گذار است مالیات های انتقالی است.هدف پژوهش بررسی این موضوع است که آیا مالیات های انتقالی ناشی از صورت های مالی گزارش شده بر اساس استاندارد حسابداری 35 به عنوان راهبردی برای مدیران جهت دستیابی به مدیریت سود می باشد یا خیر. برای دستیابی به هدف پژوهش، داده های 169 شرکت نمونه از بورس اوراق بهادار تهران، با استفاده از رویکرد حذف سیستماتیک گرد آوری شد و به شیوه تحلیل توصیفی-همبستگی با اجرای آزمون رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها نشان داد که دارایی مالیات انتقالی بر مدیریت سود تاثیر دارد ولی بدهی مالیات انتقالی بر مدیریت سود تاثیری ندارد. نتایج بدست آمده نشانگر این است که مدیران جهت دستکاری سود از دارایی های مالیات انتقالی بهره می گیرند.

    کلیدواژگان: مدیریت سود، دارایی مالیات انتقالی، بدهی مالیات انتقالی
  • محمد وحدانی*، جواد محمدی مهر صفحات 79-104

    گزارشگری مالی یکپارچه باعث درک جامع و بینش سرمایه گذاران از شرکت و کاهش هزینه های کسب اطلاعات، پردازش، تسهیل و ترکیب اطلاعات مربوط و اثرگذار و در نهایت آگاهی بخشی قیمت سهام، بهبود کیفیت اطلاعات و تسهیل تخصیص کارآمدتر سرمایه می شود، هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین گزارشگری مالی یکپارچه با سوگیری پیش بینی سود و آگاهی دهندگی قیمت سهام می باشد. جامعه آماری این پژوهش، کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هستند و 167 شرکت در دوره زمانی 1391 تا 1399 به روش حذف سامانمند انتخاب شده اند. همچنین برای آزمون فرضیه های پژوهش، از الگوی رگرسیون چند متغیره مبتنی بر داده های ترکیبی استفاده شد.نتایج فرضیه اول حاکی از آن است که بین گزارشگری مالی یکپارچه و سوگیری مالی رفتاری در پیش بینی قیمت سهام رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. نتیجه آزمون فرضیه دوم نشان داد گزارشگری مالی یکپارچه و دقت پیش بینی سود رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. گزارشگری مالی یکپارچه با افشای اطلاعات مالی و غیرمالی از فرایند گزارشگری مالی و فعالیت شرکت ها باعث می شود سرمایه گذاران و تحلیل گران پیش بینی های دقیق تری داشته باشند. نتیجه آزمون فرضیه سوم نشان داد بین گزارشگری مالی یکپارچه و آگاهی دهندگی قیمت سهام رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. می توان گفت ارایه گزارشگری یکپارچه اطلاعات مالی و غیرمالی فرایند خلق ارزش شرکت در قالب گزارشگری مالی باعث می شود محتوای اطلاعاتی قیمت سهام آگاهی دهنده بوده و سرمایه گذاران در سهام به توجه به تیوری سرمایه گذاری منطقی، تصمیمات بهینه داشته باشند

    کلیدواژگان: آگاهی دهندگی قیمت سهام، گزارشگری مالی یکپارچه، سوگیری پیش بینی سود
  • فریده محمدی، رویا دارابی*، حسین بدیعی صفحات 105-126

    امروزه بانک ها با چالش هایی نظیر تغییر انتظارات مشتریان، تحولات فن آوری، الزامات قوانین و مقررات و بحران در اقتصاد مواجه اند و این مسیله منجر به تغییر و تحول در نظام بانکی شده است، بنابراین بهتر است بانک ها از توسعه ی شرکت ها یا استارتاپ های حوزه ی فن آوری مالی(فین تک) به نفع خود بهره ببرند.هدف اصلی تحقیق حاضر، شناسایی و ارایه ی مدل عوامل اثرگذار بر پیاده سازی فین تک در نظام بانکی کشور با استفاده از رویکرد ترکیبی می باشد.محقق با استفاده از روش ترکیبی، در مرحله ی اول در بخش کیفی، به تجزیه و تحلیل مصاحبه های 30 نفر از متخصصان عرصه ی بانکی و طی مراحل مختلف تحلیل مضمون پرداختند. در مرحله ی دوم در بخش کمی با استفاده از نرم افزار smart PLS و رویکرد معادلات ساختاری نحوه ی تاثیرگذاری متغیرها توسط توزیع پرسشنامه بین 267 نفر از کارکنان بانک های رفاه کارگران ، پارسیان ،پاسارگاد ،ملت و ملی مورد ارزیابی قرار گرفت.نتایج تحلیل مضمون حاکی از آن داشت که " حکمرانی اقتصادی دولت " ، "فرهنگ سازی و آموزشی"، " تمهیدات ساختاری"، " شفاف سازی سیستم بانکی" و "تسهیلات و مشوق ها" بر پیاده سازی فین تک در نظام بانکی تاثیرگذار هستند. همچنین بررسی های مرحله کمی نشان داد که تمامی سازه های تحقیق در قالب پنج فرضیه بر پیاده سازی فین تک در نظام مالی تاثیر معنادار مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: نظام بانکی، اعتبارسنجی، پیاده سازی، فین تک، استارتاپ های مالی
  • سعید امیدی کردشولی، محمدرضا پژوهی * صفحات 127-150

    کمیته مدیریت ریسک به تنهایی حسابرس ها را به اجرای حسابرسی های منظم تر و تقاضای سطح بالاتری از نظارت در حوزه حسابرسی ملزم می کند. به عبارت دیگر، حسابرسان بیرونی ملزم می شوند بیشتر به گزارش های مالی توجه کنند و زمان طولانی تری صرف می شود در نتیجه حق الزحمه حسابرسی بالاتری درخواست می شود. همچنین وجود کمیته ریسک ممکن است شرکت ها را به اختصاص منابع کافی و توجه به سیستم های کنترل داخلی خود ترغیب کند، که این امر باید منجر به صورت های مالی قابل اتکاتر شود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر کمیته ریسک بر کیفیت گزارشگری مالی و حق الزحمه حسابرسی است. به این منظور، نمونه ای از 103 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب گردید. روش آماری مورد استفاده برای آزمون فرضیه های پژوهش روش داده های تابلویی و تحلیل مولفه اصلی بوده و آزمون ها با استفاده از نرم افزار آماری R انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که کمیته ریسک بر کیفیت گزارشگری مالی و حق الزحمه حسابرسی تاثیر معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، حق الزحمه حسابرسی، واژه های کلیدی: کمیته ریسک
  • زینب یزدی، بهمن بنی مهد*، هاشم نیکو مرام صفحات 151-185

    هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر فشار اخلاقی درک شده بر اعتقادات اخلاقی در گزارشگری مالی (گزارشگری مالی متقلبانه برای مبالغ بااهمیت و کم اهمیت، مدیریت سود کارا و فرصت طلبانه) است. این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی است.جامعه آماری این پژوهش افراد شاغل در حرفه حسابداری شامل مدیران مالی، سرپرستان حسابداری و کارشناسان حسابداری شرکت های خصوصی و شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1400 است. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه به روش تصادفی جمع آوری شده و با استفاده از مدل معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی (PLS) مورد تحلیل قرارگرفته است. برای تعیین حجم نمونه از ده برابر بیشترین شاخص مدل اندازه گیری استفاده شد که تعداد 201 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید. یافته ها نشان می دهد که فشار اخلاقی درک شده، تاثیر منفی و معنی داری بر اعتقادات اخلاقی دارد. همچنین اعتقادات اخلاقی تاثیر منفی و معنی داری بر مدیریت سود کارا، فرصت طلبانه، گزارشگری مالی متقلبانه برای مبالغ بااهمیت و کم اهمیت دارد؛ بنابراین فشار درک شده توسط حسابداران می تواند باعث ایجاد استرس در آن ها شود و زمینه هایی را فراهم کند که عمل به روش های اخلاقی نادیده گرفته شده، نگرش و عملکرد حسابداران تحت تاثیر قرار گیرد و منجر به تغییر اعتقادات در افراد و درنهایت رفتارهای سوال برانگیز در گزارشگری مالی شود.تحقیقات بی شماری نشان داده اند که شرکت ها از طریق مدیریت سود و تقلب اقدام به دست کاری در صورت های مالی برای دستیابی به اهداف خود می کنند؛ اما آنچه ناشناخته است؛ عوامل رفتاری است که از نظر روانی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد تا اقدام به دست کاری در صورت های مالی نماید؛ بنابراین نیاز به درک بهتر ماهیت اخلاقی فرد و عوامل مرتبط با آن که افراد را ترغیب می کند تا باورهای اخلاقی را کنار بگذارند و در رفتارهای غیراخلاقی مشارکت نمایند، وجود دارد. این مطالعه با آشکارسازی این جنبه ناشناخته از رفتار که مطالعات ناقصی در مورد آن وجود دارد به این شکاف تحقیقاتی در ادبیات می پردازد.

    کلیدواژگان: فشار اخلاقی درک شده، اعتقادات اخلاقی، گزارشگری مالی متقلبانه برای مبالغ بااهمیت و کم اهمیت، مدیریت سود کارا و فرصت طلبانه
  • علیرضا رحیمی *، علی کیانی صفحات 187-218

    این مطالعه تاثیر قابلیت مقایسه حسابداری بر کیفیت گزارشگری مالی و اجتناب مالیاتی را بررسی می کند. افزایش قابلیت مقایسه حسابداری، محیط اطلاعاتی را بهبود می بخشد،که نه تنها موجب افزایش توانایی مدیران برای ارزیابی شفافیت گزارشگری مالی با دقت بیشترمی شود و اطلاعات محرمانه ی آنها را نشان می دهد، بلکه درک سرمایه گذاران از شفافیت گزارشگری مالی را نیز بهبود می بخشد. در گزارشگری مالیاتی، اطلاعات مالی شفاف و قابل مقایسه رکن اساسی تصمیم گیری های مالیاتی محسوب می شود. بر این اساس در این مطالعه با تمرکز بر یک جنبه از محیط گزارشگری مالی، یعنی قابلیت مقایسه حسابداری، به بررسی تاثیر آن بر کیفیت گزارشگری مالی و اجتناب مالیاتی پرداخته شده است. نمونه آماری پژوهش شامل 110 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای آزمون فرضیه های طرح شده در پژوهش از رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که قابلیت مقایسه حسابداری بر کیفیت گزرشگری مالی تاثیر مثبت و معناداری دارد. قابلیت مقایسه حسابداری به منزله یک سازوکار حاکمیتی، از رفتارهای فرصت طلبانه مدیران ازجمله اجتناب مالیاتی ممانعت می کند. همچنین قابلیت مقایسه حسابداری بر اجتناب مالیاتی تاثیر منفی و معناداری دارد. بر اساس نتایج این پژوهش، زمانی که کیفیت گزارشگری مالی، بالا و اجتناب مالیاتی با شدت کمتری است، قابلیت مقایسه حسابداری، توانایی استفاده کنندگان از اطلاعات را به منظور شناسایی شباهت ها و تفاوت ها بین پدیده های اقتصادی، بهبود می بخشد. در نتیجه، استفاده کنندگان، بهترین اطلاعات مالی را انتخاب می کنند که سبب می شود، تصمیم گیری به صورت موثر تر صورت گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت گزارشگری مالی، اجتناب مالیاتی، قابلیت مقایسه حسابداری
  • علی نوری، مهدی صفری گرایلی*، ابراهیم گیوکی، علی لعل بار صفحات 219-246

    دانش حسابداری با گذشت زمان همسو با تغییرات اجتماعی از شکل صرفا اثبات گرایانه به سمت تعامل گرایی حرکت نموده است و ظهور دیدگاه هایی همچون روایتگری در حسابداری و یا زبان گزارشگری نتیجه وجود چنین تغییرات در این حرفه می باشد. حسابداری شنیداری به عنوان یکی از نوظهورترین ابعاد این دانش به دنبال ایجاد چشم اندازهایی از حسابداری آینده می باشد تا براساس آن بتواند ظرفیت های پاسخگویی به انتظارات و نیازهای اطلاعاتی را بهبود بخشد. لذا هدف این مقاله ارایه الگو الزامات توسعه حسابداری شنیداری و ارزیابی ابعاد آن در شرکت های بازار سرمایه براساس فرآیند رتبه بندی تفسیری می باشد. در این مقاله که به لحاظ روش شناسی ترکیبی بود ابتدا از طریق غربالگری محتوایی نسبت به تعیین الزامات توسعه حسابداری شنیداری در حد فاصل پژوهش های 2017 تا 2022 اقدام نمود. با تعیین 10 پژوهش اولیه، ارزیابی انتقادی با کمک 14 نفر از خبرگان حسابداری انجام شد و در نهایت 7 بعد از الزامات توسعه حسابداری شنیداری تعیین گردید. در ادامه نسبت به تعیین پایایی این ابعاد از طریق تحلیل دلفی اقدام شد. در بخش کمی پژوهش نیز با کمک 20 نفر از مدیران مالی و روسای حسابداری شرکت های بورس اوراق بهادار تهران نسبت به انجام فرآیند رتبه بندی تفسیری اقدام شد. نتایج پژوهش نشان داد، میزان تاثیرگذاری مولفه ی توسعه سیستم های اطلاعات مالی به عنوان مبنای حسابداری شنیداری نسبت به بقیه مولفه های الزامات حسابداری شنیداری بالاتر می باشد، که به معنای آن است که حسابداری شنیداری جهت شناخت انتظارات برآمده از بسترهای اجتماعی می بایست سیستم های فناوری اطلاعات مالی را تقویت نماید تا بتواند به انتظارات اطلاعاتی ذینفعان پاسخ متناسب و قابل اتکاء ارایه دهد

    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات مالی، فرآیند رتبه بندی تفسیری، حسابداری شنیداری
  • بهزاد جعفری، فرشید خیراللهی* صفحات 247-268

    امروزه ارزش استفاده از حسابداری نسلی در کشورهای دنیا رو به گسترش است. به منظور دستیابی به عدالت اجتماعی و بین نسلی، استفاده ازحسابداری نسلی و به روز کردن خطمشیهای بودجهای و مالیاتی مهم بر شمرده میشود. هدف از این پژوهش تبیین رابطه استراتژیهای بودجهای و عدالت اجتماعی با در نظر گرفتن حسابداری نسلی در ایران میباشد. در مرحله اول، مقالات انگلیسی و فارسی مربوطه با استفاده ازبرنامه مهارت های ارزیابی حیاتی CASP انتخاب شدند. سپس با استفاده از آنها به شناسایی متغیرهای اصلی یعنی حسابداری نسلی به عنوان متغیر مستقل، عدالت بین نسلی به عنوان متغیر وابسته و خط مشیهای بودجهای به عنوان متغیر میانجی و مولفه های آنها پرداخته شد. در ادامه این متغیرها و مولفه های مربوط به آنها از طریق پرسشنامه دلفی فازی در اختیار 15نفر از خبرگان قرار گرفتنند تا پایایی آنها مسجل شود . سپس به منظور اعتبارسنجی مدل نهایی پژوهش، پرسشنامه 5 گزینهای به همراه مولفه های تایید شده، طراحی و از طریق سایت پرسا بین 235 نفر از کارشناسان، حسابداران و خبرگان توزیع گردید و ضریب همبستگی و رگرسیون فرضیه ها با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که بین حسابداری نسلی، تعهدات و خط مشیهای بودجهای ، استراتژیهای بودجه و عدالت بین نسلی با عدالت اجتماعی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. لذا با توجه به اهمیت استراتژیهای بودجهای برای نسلهای آینده و تاثیر آن برعدالت اجتماعی و نسلی لازم است کشورمان آنها را مد نظر قرار دهد.

    کلیدواژگان: حسابداری نسلی، عدالت نسلی، استراتژیهای بودجه ای، خط مشی های بودجه ای
  • احتشام شهابی راد، خسرو فغانی ماکرانی*، علی ذبیحی صفحات 269-300

    هدف از مقاله حاضر ارایه مدلی به منظور شناسایی تاثیر هوش معنوی بر هوش هیجانی و تورش های رفتاری مبتنی بر قضاوت شخصی جهت بهبود فرآیند تصمیم گیری سرمایه گذاران است. روش پژوهش توصیفی (غیرآزمایشی) است و از روش پیمایشی استفاده شد . در روش میدانی داده ها از یک پرسشنامه عادی بی نام حاوی سوالات بسته با مقیاس ترتیبی و گزینه ای در ارتباط با فرضیات پژوهش استفاده شده است. پرسشنامه محقق ساخته در اختیار 232 نفر از سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار تهران برای سال 1398که بر اساس فرمول کوکران و بطور تصادفی انتخاب شدند قرار داده شد.برای رد یا اثبات هر فرضیه پژوهش از روش آمار استنباطی به روش ضریب همبستگی پیرسون و آزمون معادلات ساختاری استفاده گردیده است.تجزیه و تحلیل اطلاعات بوسیله نرم افزارآماری SPSS و نمودارها توسط نرم افزارEXCEL ترسیم و رگرسیون و حل معادلات ساختاری توسط نرم افزار AMOS بوده است. نتایج حاکی از آن است که متغیر پیشگاه معنوی/رهبری اجتماع بیشترین تاثیر در هوش معنوی و متغیر اتخاذ استراتژی بیشترین تاثیر در هوش هیجانی و متغیر خطای زیان گریز بیشترین تاثیر در متغیر تورش رفتاری را دارد ومیزان تاثیر هوش معنوی بر هوش هیجانی و توروش رفتاری به ترتیب با بار عاملی0.62 و 0.574 و میزان تاثیر هوش هیجانی و متغیر توروش رفتاری بر تصمیمات سرمایه گذار به ترتیب با بار عاملی 0.9 و 0.83 بوده است.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، هوش معنوی، تصمیمات سرمایه گذار
|
  • Seyedeh Narges Shirmardi, Majid Sameti*, Hossein Sharifi Renan Pages 1-50

    The purpose of this study was to investigate the role of financial uncertainty, economic uncertainty, economic policy uncertainty as a systematic risk and the fama french five factor model along with Momentum as a unsystematic risk in the US capital market and short-term and long-term effects on stock returns (S&P New York Stock Exchange Index) Using a structural vector autoregressive model Quarterly data. The results show that in the short run, the greatest impact of negative shocks, respectively, due to variables such as stock returns, profitability factor, small minus big (SMB) and momentum respectively. Economic policy uncertainty has also had a positive short-term shock to stock returns. Therefore, the variables of economic uncertainty and financial uncertainty, like other Unsystematic risk factors, have almost equally and negatively affected stock returns. In the long run, the greatest impact of negative shocks was due to variables such as economic policy uncertainty, stock returns, economic uncertainty and investment factor, respectively. In the long run, the greatest impact of positive shocks is due to variables such as Small Minus Big (SMB), High Minus Low (HML), profitability factor, momentum, Market portfolio return ratio and risk free rate of return and finally financial uncertainty.

    Keywords: Capital Market, Stock Returns, uncertainty, Systematic, Unsystematic Risk, Fama, French Five Factor Model- Momentum
  • Vahid Tavasoli, Yadollah Tariverdi* Pages 51-78

    According to agency theory, the government and business enterprises have different interests in paying taxes. The motivation for using deferred tax asset and liability to identify earnings management is that there is usually more discretion in generally accepted accounting principles than in tax laws. Managers may have an incentive to increase income in the financial statements without increasing income in the tax report. A possible reason why managers do not want to increase taxable income is that this will lead to an increase in tax costs. Therefore, one of the things that probably affects the earnings management is deferred taxes.  The aim of the research is to investigated whether the deferred taxes resulting from the financial statements reported based on accounting standard 35 as a strategy for managers to achieve earnings management or not. To achieve the goal of the research, the data of 169 sample companies from the Tehran Stock Exchange, were collected using the systematic elimination approach and were analyzed using the method of descriptive-correlation analysis by performing logistic regression test. The findings showed that the deferred tax assets have an effect on earnings management, but deferred tax liabilities have no effect on earnings management. The obtained results indicate that managers use deferred tax assets to manipulate earnings.

    Keywords: earnings management, deferred tax asset, deferred tax liability
  • Muhammad Vahdani *, Javad Muhammadi Mehr Pages 79-104

    Integrated financial reporting provides investors with a comprehensive understanding and insight into the company and reduces the costs of obtaining information, processing, facilitating and combining relevant and effective information, and ultimately raising stock price awareness, improving information quality and facilitating more efficient capital allocation.The purpose of this study is to investigate the relationship between integrated financial reporting with earnings forecasting bias and stock price awareness. The statistical population of this research is all companies listed on the Tehran Stock Exchange and 167 companies in the period 1391 to 1399 have been selected by systematic elimination method. Also, to test the research hypotheses, a multivariate regression model based on composite data was used.The results of the first hypothesis indicate that there is a direct and significant relationship between integrated financial reporting and behavioral financial bias in stock price forecasting. The results of testing the second hypothesis showed that there is a direct and significant relationship between integrated financial reporting and accuracy of profit forecasting. Integrated financial reporting with disclosure of financial and non-financial information from the financial reporting process and corporate activity makes investors and analysts more accurate forecasts. The results of testing the third hypothesis showed that there is a direct and significant relationship between integrated financial reporting and stock price awareness. He said that by combining financial and non-financial information, the process of creating value for the company in the form of financial reporting makes the information content of stock prices informative and investors in stocks make optimal decisions according to rational investment theory.

    Keywords: Integrated Report Quality, Earnings Forecasting Bias, Share Price Informativeness
  • Farideh Mohammadi, Roya Darabi *, Hossein Badiei Pages 105-126

    This paper aims to identify and present a model for contributing factors to FinTech implementation in the country's Banking system using the blended approach.Using the blended approach, the scholar first (in the qualitative section) analyzed 30 specialists in the banking system in several phases. Second, in the quantitative section, by using the smart PLS Software and structural equation approach, the effectiveness of variables is assessed by distributing a questionnaire among 267 employees of Bank RefahKargaran.The results show that “economic governance of the state”, “culture building and training”, “structural preparation”, “banking system transparency”, and “facilities and incentives” can affect FinTech implementation in the Banking system. Further, quantitative phase analyses show that all research constructs, In the form of five hypotheses, directly contribute to the FinTech implementation in the financial system.Since the traditional banking in the world is about to change into digital-evolution banking; this paper is concerned with one of the significant digital banking events, FinTech. in the FinTech area, few studies have presented on the implementation.

    Keywords: Validation, Implementation, Banking system, Fintech, Financial Startups
  • Saeed Omidi Kordsholi, Mohammadreza Pajoohi* Pages 127-150

    Risk Management Committee alone obliges auditors to conduct more regular audits and call for escalated levels of audit oversight. In other words, external auditors are obliged to dig deeper into financial statements which is more time consuming and incurs higher audit fees. The risk management committee may also encourage companies to allocate sufficient resources to their internal control systems and place them at the center of attention, which should in turn lead to more reliable financial statements. The present study was an attempt to investigate the impact of the risk management committee on the quality of financial reporting and auditing fees. To this end, a sample of 103 companies listed on the Tehran Stock Exchange was selected. The panel data method and principal component analysis (carried out within the framework of R statistical software) were used to test the hypotheses. The results showed that the risk management committee has no significant effect on the quality of financial reporting and auditing fees.

    Keywords: Financial Reporting Quality, audit fee, Risk management Committee
  • Zeynab Yazdi, Bahman Banimahd*, Hashem Nikoomaram Pages 151-185

    The purpose of this study is to investigate the effect of perceived ethical pressure on ethical beliefs in financial reporting (fraudulent financial reporting for significant and insignificant amounts, opportunistic and efficient earnings management). This research is an applied research. The statistical population of this research is people working in the accounting profession, including financial managers, accounting supervisors, and accounting experts of private companies and companies admitted to the Tehran Stock Exchange. The data of the research was collected through a questionnaire in a random way and using the structural equation model with the approach of Partial Least Squares (PLS) was analyzed. To determine the sample size, ten times the highest index of the measurement model was used, and 201 people were selected as the sample size. Findings show that perceived ethical pressure has a negative and significant effect on ethical beliefs. Ethical beliefs also have a negative and significant effect on opportunistic and efficient earnings management, fraudulent financial reporting for significant and insignificant amount. Therefore, the pressure perceived by accountants creates stress in them and prepares the ground to neglect ethical approaches and affects their performance. It also alters one's beliefs and causes questionable behaviors in financial reporting.Numerous studies have shown that companies manipulate financial statements to achieve their goals through Income management and fraud. But what is unknown; is behavioral factors that psychologically influence the person to manipulate the financial statements. Therefore, there is a need to better understand the moral nature of a person and the factors related to it that encourage people to abandon moral beliefs and participate in unethical behaviors. This study addresses this research gap in the literature by revealing this unknown aspect of behavior on which there are incomplete studies.

    Keywords: Perceived Ethical Pressure, Ethical Beliefs, Fraudulent Financial Reporting for Significant, Insignificant Amounts, Opportunistic, Efficient Earnings Management
  • Alireza Rahimi *, Ali Kiani Pages 187-218

    This study investigated the effect of accounting comparability on financial reporting quality and tax avoidance. Accounting comparability improves information environment. Increased financial reporting transparency caused by increased accounting comparability provides users a better understanding of the information content of financial reports, furthermore it reduces the opportunistic behaviour of managers. Meanwhile in reporting financial information for tax purposes transparent and comparable information plays an important role in in tax decisions.In this study by focusing on on an important aspect of financial reporting environment, that is accounting comparability, we are supposed to investigate the effects it could have on financial reporting quality and tax avoidance. To do so we have sampled out 110 companies listed with stock exchange. We have used multiple linear regression models to test the hypotheses. Our findings are indicative of positive relation between accounting comparability and financial reporting. the financial statement comparability as a governance mechanism prevents managers opportunistic behaviors including tax avoidance. quality as well as negative relation between accounting comparability and tax avoidance which are both in accordance with the hypotheses. based on the results of this study, when the quality of financial reporting, high and lower tax avoidance and tax avoidance, the capacity of accounting comparison improves the ability of users to identify similarities and differences between economic phenomena. As a result, consumers choose the best financial information that makes decisions more effective.

    Keywords: Accounting Comparability, Tax Avoidance
  • Ali Nouri, Mehdi Safari Gerayli*, Ebrahim givaki, Ali Lalbar Pages 219-246

    Over time, accounting knowledge has shifted from a purely positivist form to interactionism in line with social changes, and the emergence of perspectives such as narration in accounting or the language of reporting is the result of such changes in the profession. Aural Accounting, as one of the most emerging aspects of this knowledge, seeks to create perspectives on future accounting so that it can improve its capacity to meet information expectations and needs. The purpose of this research is provide a model of aural accounting development requirements and appraisal its dimensions in Tehran Stock Exchange (TSE). In this study, which was a methodology mixed, first, through content screening, to determine the requirements for the development of aural accounting in the period between 2017 and 2022. By determining 10 initial studies, critical appraisal was performed with the help of 14 accounting experts and finally 7 dimensions of aural accounting development requirements were determined. Then, the reliability of these dimensions was determined through Delphi analysis. In the quantitative part of the research, with the help of 20 accounting managers and financial directors of Tehran Stock Exchange companies, was performed an interpretive ranking process. The results showed that the percentage of effectiveness of the component of financial information systems development as the basis of aural accounting is higher than other components of aural accounting requirements, which means that aural accounting to strengthen the expectations of social contexts should strengthen financial information systems that to be able to respond appropriately and reliably to the information expectations of stakeholders.

    Keywords: Financial Information Systems, Interpretive Ranking Process, Aural Accounting
  • Behzad Jafari, farshid khirolahi* Pages 247-268

    Today, the value of using generational accounting is expanding in the countries of the world. In order to achieve social and intergenerational justice, it is considered important to use generational accounting and update the budget and tax policies. The purpose of this research is to explain the relationship between budget strategies and social justice by considering generational accounting in Iran. In the first stage, relevant English and Farsi articles were selected using the CASP Critical Assessment Skills program. Then, using them, the main variables were identified, i.e., generational accounting as an independent variable, intergenerational justice as a dependent variable, and budget policies as a mediating variable and their components. In the following, these variables and their related components were given to 15 experts through a fuzzy Delphi questionnaire to confirm their reliability. Then, in order to validate the final model of the research, a 5-choice questionnaire with approved components was designed and distributed to 235 experts, accountants and experts through the Persa site, and the correlation coefficient and regression of the hypotheses using It was analyzed by spss software. The findings showed that there is a positive and significant relationship between generational accounting, budget commitments and policies, budget strategies and intergenerational justice with social justice. Therefore, considering the importance of budget strategies for future generations and its impact on social and generational justice, it is necessary for our country to consider them.

    Keywords: generational accounting, budget policies, generational justice, budget strategies
  • Ehtsham Shahabi Rad, Khosro Faghani Makrani *, Ali Zabihi Pages 269-300

    The purpose of this paper is to provide a model to identify the impact of spiritual intelligence on emotional intelligence and behavioral tendencies based on personal judgment to improve the decision-making process of investors. The research method is "descriptive (non-experimental)" and a survey method was used. In the data field method, a normal anonymous questionnaire containing closed questions with an ordinal and optional scale was used in connection with the research hypotheses. A researcher-made questionnaire was provided to 232 investors of the Tehran Stock Exchange, who were randomly selected based on the Cochran formula. To reject or prove each research hypothesis, inferential statistics, Pearson's correlation coefficient, and structural equation test were used. It has been done. Analyzing the data using SPSS statistical software and graphs using EXCEL software, drawing and regression and solving structural equations using AMOS software. The results indicate that the variable of spiritual leadership/community leadership has the greatest impact on spiritual intelligence and the variable of strategy adoption has the greatest impact on emotional intelligence and the variable of harmful error has the greatest impact on the variable of behavioral bias and the degree of influence of spiritual intelligence on emotional intelligence and behavioral bias The order with the factor load of 0.62 and 0.574, and the impact of emotional intelligence and the variable of behavioral change on the investor's decisions was with the factor load of 0.9 and 0.83, respectively.

    Keywords: emotional intelligence, Spiritual intelligence, Investor decisions