فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 151، اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا مسعودی، مجید شیرانی، لیلی ربیعی، لیلا ابراهیمی، شهرام اعتمای فر* صفحات 94-101
    پیش زمینه و هدف

    فرسودگی تحصیلی دانشجویان اهمیت زیادی دارد. فرسودگی تحصیلی باعث کاهش خودکارآمدی، عملکرد و پیشرفت تحصیلی، تعهد دانشجویان به انجام امور آموزشی، علاقه به ادامه تحصیل و مشارکت علمی پایین در حین تحصیل و بعد از تحصیل می شود. لذا این مطالعه به بررسی ارتباط بین فرسودگی تحصیلی با خودکارآمدی و عملکرد تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد پرداخته شده است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، تعداد 866 دانشجو از بین دانشجویان پزشکی، پرستاری، هوشبری، اتاق عمل و فوریت پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در سال تحصیلی 95-96 به صورت غیر تصادفی سهمیه ای انتخاب شدند. پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک - تحصیلی، پرسشنامه تعدیل شده فرسودگی تحصیلی برسو و پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی دانشجویان فرامن و نیز شاخص سنجش عملکرد تحصیلی دانشجویان بر اساس معدل کل نیمسال قبلی برای گردآوری داده ها استفاده شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS21 و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی در سطح معنی داری 5 درصد مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     یافته های این مطالعه نشان می دهد که عملکرد تحصیلی (92/0±26/16)، خستگی هیجانی (38/6±12/16)، بی علاقگی (61/3±92/11)، ناکارآمدی (68/3±99/21) و خودکارآمدی (21/5 ±74/18) بودند. آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین فرسودگی تحصیلی و خودکارآمدی (r =-0/92, p<0/001 و بین فرسودگی تحصیلی با عملکرد تحصیلی. (r =-0/87, p<0/001) ارتباط منفی و معنی دار وجود داشت. بااین حال، ارتباط بین مولفه ناکارآمدی و خود کارآمدی معنی دار نبود. (r =0/42, p<0/06).

    بحث و نتیجه گیری:

     بر اساس یافته های این مطالعه، دانشجویان دارای خودکارآمدی بالاتر، آسیب پذیری کمتری در برابر فرسودگی تحصیلی دارند و کمتر دچار افت تحصیلی می شوند. بنابراین تقویت این متغیر در بین دانشجویان سبب بهبود عملکرد تحصیلی آن ها خواهد شد.

    کلیدواژگان: دانشجویان علوم پزشکی، عملکرد تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، فرسودگی تحصیلی
  • نجمه عبادی، فاطمه، معصومه برخورداری شریف آباد* صفحات 102-111
    پیش زمینه و هدف

    دانشجویان پرستاری، به عنوان پرستاران آینده، نقش عمده ای در ارتقاء سلامت جامعه دارند. آن ها با اتخاذ سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامتی می توانند بر رفتارهای سلامتی و انگیزش پیشرفت، نه تنها در زندگی شخصی خود، بلکه در رفتارها و سبک زندگی افراد دیگر نیز تاثیر بگذارند. هدف از انجام این پژوهش، تعیین ارتباط بین سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت و انگیزش پیشرفت در دانشجویان پرستاری بود.

    مواد و روش کار

    این پژوهش از نوع توصیفی - مقطعی می باشد که بر روی 164 نفر از دانشجویان پرستاری شاغل به تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد در سال 1400 انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه های مشخصات دموگرافیک، سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت Walker و انگیزه پیشرفت Hermans گردآوری گردید. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 19 با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی تحلیل شد.

    یافته ها: 

    میانگین نمره سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت دانشجویان پرستاری 92/20±35/127 و میانگین نمره انگیزش پیشرفت 42/6±70/78 به دست آمد. در بین زیرگروه های سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت، بالاترین میانگین مربوط به بعد خودشکوفایی و پایین ترین میانگین مربوط به بعد ورزش بود. همچنین سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت دانشجویان و ابعاد خودشکوفایی و بین فردی با انگیزش پیشرفت رابطه مستقیم و معناداری داشت (05/0>P).

    نتیجه گیری:

     میانگین نمره سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت و پیشرفت تحصیلی دانشجویان پرستاری در حد سطح متوسط بود و بین سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت با انگیزش پیشرفت ارتباط وجود داشت. به بیانی دیگر هر چه سبک زندگی بهتر، انگیزش پیشرفت بالاتر بود. بنابراین می توان با برنامه ریزی در راستای بهبود سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت دانشجویان، انگیزش پیشرفت آنان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت، انگیزش پیشرفت، دانشجویان پرستاری
  • سیمین شمس جاوی، پوران رئیسی*، امیراشکان نصیری پور صفحات 112-124
    پیش زمینه و هدف

    ازجمله تغییرات بنیادین در نظام سلامت کشور ایران، اجرای "طرح تحول نظام سلامت" است که اثرات آن می بایست از ابعاد گوناگون بررسی گردد. هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر طرح تحول بر شاخص های عملکردی حوزه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز است.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه توصیفی-تحلیلی؛ داده های شاخص های بهداشتی منتخب دانشگاه علوم پزشکی اهواز در بازه زمانی قبل و بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت (سال 91 لغایت 97)؛ جمع آوری و با نرم افزار SPSS، توصیف و تحلیل گردید. نوع آزمون "آنالیز واریانس اندازه های تکراری" و شاخص های مطالعه؛ پوشش غربالگری هیپوتیروییدی نوزادی، بروز سالانه هیپوتیروییدی نوزادی، شیوع فشارخون بالا، شیوع دیابت، پوشش پزشک خانواده روستایی، درصد خانوارهای روستایی دارای توالت بهداشتی و درصد خانوارهای روستایی با دفع بهداشتی زباله است.

    یافته ها:

     بیشترین میزان تغییر در پوشش پزشک خانواده روستایی بین سال 92 و 96 با اختلاف میانگین 263/22 و در خصوص خانوارهای روستایی با دفع بهداشتی زباله؛ بین سال 91 و 96 با اختلاف میانگین 169/9 بوده است (به ترتیب 002/0p= و 009/0. (p= همچنین میزان شاخص شیوع فشارخون بالا و شیوع دیابت معنی دار بوده است. پوشش غربالگری هیپوتیروییدی نوزادی، بروز سالانه هیپوتیروییدی نوزادی و درصد خانوارهای روستایی دارای توالت بهداشتی، معنی دار نبوده است.

    بحث و نتیجه گیری:

     پوشش پزشک خانواده روستایی و درصد خانوارهای روستایی با دفع بهداشتی زباله، بعد از طرح تحول افزایش یافته است. شیوع فشارخون بالا و دیابت در جمعیت بالای 30 سال نیز افزایش یافته که متاثر از عوامل متعدد است. طرح تحول سلامت بر پوشش غربالگری هیپوتیروییدی نوزادی، بروز سالانه هیپوتیروییدی نوزادی و درصد خانوارهای روستایی دارای توالت بهداشتی تاثیر نداشته است.

    کلیدواژگان: طرح تحول سلامت، شاخص های وضعیت سلامت، ایران
  • سیما جعفری، ناصر پریزاد*، مولود رادفر، حمیدرضا خلخالی صفحات 125-136
    پیش زمینه و هدف

    کودکان مبتلا به اوتیسم اغلب در رفتارهای کلیشه ای مشکل دارند. بازی درمانی به کودکان کمک می کند مهارت های جدید اجتماعی و رفتاری را بیاموزند. لذا این مطالعه باهدف تعیین تاثیر بازی درمانی بومی شده با مشارکت والدین بر رفتارهای کلیشه ای کودکان مبتلا به اوتیسم انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بر روی 40 کودک مبتلا به اوتیسم در سن مدرسه در شهر ارومیه در سال 1400 انجام شد. 40 نفر از کودکان مبتلا به اوتیسم با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی ساده به دو گروه کنترل و مداخله تخصیص داده شدند. و مقیاس درجه بندی اوتیسم- گیلی ام (گارز 2) و پرسشنامه دموگرافیک برای جمع آوری داده ها استفاده شد. در گروه مداخله، بازی درمانی خانواده محور در 6 جلسه 2 ساعته به صورت مجازی از طریق تماس ویدیویی انجام گرفت. داده ها توسط نرم افزار SPSS (ver.22) تحلیل گردید.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که در روند میانگین نمرات رفتارهای کلیشه ای کودکان تفاوت معنی داری بین گروه مداخله و کنترل وجود داشت (001/0 <p). نتایج مقایسات دوتایی بر اساس آزمون بون فرونی نشان داد که در ارتباط با نمره رفتارهای کلیشه ای شرکت کننده ها در گروه کنترل در بازه های زمانی قبل و بعد از مداخله اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت (P =1/000). اما در گروه مداخله بین بازه های زمانی قبل از مداخله، بعد از مداخله و سه ماه بعد از مداخله اختلاف آماری معنی داری وجود داشت (P<0/001).

    بحث و نتیجه گیری: 

    بازی درمانی بومی شده با مشارکت والدین به عنوان فعالیتی با قابلیت انطباق پذیری درخور توجه، نوعی وسیله برای درک و برقراری ارتباط با کودک به شمار می رود و بر کاهش رفتارهای کلیشه ای کودکان مبتلا به اوتیسم در سن مدرسه تاثیر مثبت داشته باشد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، اوتیسم، کودکان، رفتارهای کلیشه ای، مطالعه نیمه تجربی
  • سیامک طهماسبی، فهیمه ثابتی، حمید حقانی، راحله محمدی* صفحات 137-146
    پیش زمینه و هدف

    تصمیم گیری بالینی به موقع و منطقی از مهم ترین ویژگی های پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه می باشد. فرآیند تصمیم گیری در مراقبت از کودک می تواند زمینه ساز دیسترس اخلاقی در پرستاران گردد. با توجه به اهمیت عواقب ناشی از عدم تصمیم گیری مناسب و ایجاد دیسترس اخلاقی در پرستاران و تاثیر مستقیم آن در عملکرد حرفه ای آن ها، پژوهش حاضر در جهت تعیین ارتباط بین تصمیم گیری بالینی و دیسترس اخلاقی در پرستاران بخش مراقبت ویژه کودکان انجام گرفت.

    مواد و روش کار:

     این پژوهش، یک مطالعه توصیفی-همبستگی می باشد. نمونه پژوهش شامل 200 نفر از پرستاران شاغل در بخش مراقبت ویژه کودکان مراکز آموزشی درمانی دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران بوده که به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامه دیسترس اخلاقی کورلی (2002) و پرسشنامه تصمیم گیری بالینی لوری (2001) بود. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS16 و با بهره گیری از روش های آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد) و آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه، کروسکال والیس و تی تست تحلیل شد.

    یافته ها: 

    تصمیم گیری بالینی در 43 درصد از پرستاران موردپژوهش از نوع تحلیلی سیستماتیک و در 57 درصد موارد از نوع تحلیلی شهودی بود. میانگین نمره تصمیم گیری بالینی در پرستاران 01/4 ±71/68 بود. هیچ یک از پرستاران تصمیم گیری بالینی شهودی تفسیری نداشتند. میانگین دیسترس اخلاقی 41/22±36/109 و در سطح متوسط بود. در این مطالعه بین تصمیم گیری بالینی و دیسترس اخلاقی ارتباط معنی دار آماری یافت نشد. تصمیم گیری بالینی با شیفت کاری (05/0=p) و سابقه کار (045/0=p) در پرستاران موردپژوهش ارتباط معنی دار آماری داشت. بین دیسترس اخلاقی نیز با وضعیت تاهل (032/0=p) و تعداد فرزندان (04/0=p) ارتباط معنی دار آماری وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری:

     تصمیم گیری بالینی در بیش از نیمی از پرستاران بخش مراقبت ویژه کودکان از نوع شهودی بود. با توجه به اهمیت تصمیم گیری بالینی سیستماتیک و تفسیری در بخش مراقبت ویژه کودکان ضروری است در جهت ارتقا تصمیم گیری بالینی در پرستاران گام برداشته شود. هم چنین دیسترس اخلاقی در پرستاران موردمطالعه در سطح متوسط بود که با توجه به تاثیر آن بر رفتارهای مراقبتی پرستاران بخش مراقبت ویژه کودکان، طراحی و تدوین برنامه ها و کارگاه های آموزشی برای کمک به کاهش سطح دیسترس اخلاقی در پرستاران الزامی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: دیسترس اخلاقی، تصمیم گیری بالینی، پرستاران، بخش مراقبت ویژه کودکان
  • منصوره صوفی، مهسا السادات موسوی* صفحات 147-154
    پیش زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین حقوق بیماران که رعایت آن از سوی همه افراد به ویژه کادر درمان لازم است حریم خصوصی بیمار است. اضطراب یکی از مشکلات اساسی بیماران قبل انجام روش های تشخیصی و درمانی است. این مطالعه باهدف تعیین ارتباط رعایت حریم خصوصی و اضطراب قبل از عمل در مادران باردار تحت سزارین انتخابی در بخش اتاق عمل انجام گردید.

    مواد و روش کار

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که 105 نفر از مادران باردار تحت سزارین انتخابی در بخش های اتاق عمل بیمارستان های منتخب اراک در سال 1399 به صورت نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی، حریم خصوصی بیمار و نیز پرسشنامه حالت اضطراب قبل از جراحی اسپیلبرگر بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و در سطح استنباطی از آزمون های پیرسون، کای دو و دقیق فیشر با استفاده از نسخه 12 نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها:

     آزمون ضریب همبستگی پیرسون ارتباط معناداری بین رعایت حریم خصوصی بیمار و اضطراب آشکار بیماران نشان نداد (736/0=p). همچنین ارتباط معناداری بین رعایت حریم خصوصی بیمار و اضطراب پنهان بیماران مشاهده نشد (172/0=p). درمجموع رعایت حریم خصوصی بیماران در سطح مطلوب و سطوح اضطراب بیماران در سطح متوسط به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری:

     با توجه به سطح مطلوب رعایت حریم خصوصی بیماران و سطح متوسط اضطراب و نیز عدم ارتباط معناداری این شاخص ها، پیشنهاد می شود مطالعات مشابه با حجم نمونه بیشتر انجام گردد. در پژوهش حاضر با توجه به رعایت حریم خصوصی مطلوب ، می توان سطح اضطراب متوسط بیماران را به سایر عوامل زمینه ای نسبت داد.

    کلیدواژگان: حریم خصوصی، اضطراب، سزارین
  • ریحانه رجعتی، طلعت خدیوزاده*، حبیب الله اسماعیلی، فرشته دانش صفحات 155-162
    پیش زمینه و هدف

    هدف از انجام این مطالعه تعیین ارتباط کیفیت رابطه زوجین با انگیزه ها باروری زنان شاغل و همسران آن ها است.

    مواد و روش کار

    این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بر روی 270 نفر از زنان شاغل متاهل و همسران آن ها (جمعا 540 زوج) در طول سال های 1396 و 1397 در مشهد صورت گرفت. پرسشنامه کیفیت ارتباط زوجین و پرسشنامه انگیزه های باروری میلر تکمیل گردید. داده های گردآوری شده، پس از کسب اطمینان از صحت ورود داده ها، توسط نسخه 24 نرم افزارSPSS  تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها:

     در این پژوهش در کل 540 نفر (270 زوج) با میانگین سنی 6.61±34.46 سال برای زنان و 6.97±38.15 سال برای مردان وارد مطالعه شدند. نمرات مربوط به کیفیت ارتباط زوجین در زنان و مردان باهم تفاوت معناداری داشته (P=0.001)، که نشان دهنده این بود که میانگین نمرات ارتباط زوجین در گروه زنان شاغل نسبت به همسران آن ها بیشتر است. میانگین انگیزه های مثبت در زنان و مردان نیز باهم اختلاف معنی داری داشت (P=0.001). همچنین میانگین انگیزه های منفی در زنان و مردان باهم اختلاف معنی داری داشت (P=0.001).

    بحث و نتیجه گیری: 

    نمرات پرسشنامه کیفیت ارتباط زوجین ارتباط مستقیمی با انگیزه های باروری در زنان شاغل دارد که این امر به نوبه خود می تواند بر روی تمایل به فرزندآوری و تربیت فرزندان تاثیرگذار باشد. بنابراین توجه به کیفیت ارتباط زوجین و تقویت و بهبود این روابط به عنوان روش مناسبی برای ارتقای سلامت روان شناختی، شادکامی و رضایتمندی از زندگی زناشویی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: باروری، انگیزه ها، زنان شاغل، کیفیت ارتباط زوجین
  • مجتبی نظری*، ابراهیم بابایی، مرتضی منصوریان صفحات 163-169
    پیش زمینه و هدف

    بروسلوز یکی از مهم ترین بیماری های مشترک بین انسان و دام است که از جنبه اقتصادی، بهداشت عمومی و درمانی موردتوجه ویژه است. در حال حاضر یکی از مشکلات مهم در بیماری بروسلوز میزان نسبتا بالای عود و موارد مزمن بیماری می باشد که ممکن است به دلیل روش های درمانی متفاوت در این بیماران باشد. این مطالعه باهدف تعیین میزان تبعیت پزشکان از پروتکل کشوری درمان تب مالت انجام شد.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی در استان همدان در سال 1400 بر روی 5524 نفر که در فاصله سال های 98-1394 به بیماری تب مالت مبتلا بوده اند و توسط مراکز بهداشت شهرستان های استان همدان پیگیری شده و فرم بررسی اپیدمیولوژیک برای آن ها تکمیل شده بود انجام گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 24 SPSS با استفاده از آزمون های تی تست، و آزمون کای اسکویر یا تست دقیق فیشر آنالیز آماری شد.

    یافته ها

    از 5524 بیمار بررسی شده، در بزرگ سالان 3450 بیمار (8/66 درصد) رژیم درمانی 1، 1123 بیمار (7/23 درصد) رژیم درمانی 2 و 41 نفر (8/0 درصد) رژیم کودکان را دریافت کردند و 115 نفر از کودکان (8/31 درصد) رژیم درمانی 1 بزرگ سالان، 50 نفر (8/13 درصد) رژیم درمانی 2 بزرگ سالان و 21 نفر (8/5 درصد) رژیم درمانی کودکان را دریافت کردند. 82 درصد بزرگ سالان و 37 درصد کودکان طبق پروتکل، و در مقابل 18 درصد بزرگ سالان و 63 درصد کودکان مغایر با دستورالعمل کشوری دارو دریافت کرده بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد وضعیت تبعیت و اجرای پروتکل کشوری در سطح استان همدان مطلوب نیست و ضروری است جهت بهبود وضعیت موجود، برنامه‏های آموزشی و مداخله‏ای مدنظر مسوولین قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تب مالت، درمان، زئونوز، پروتکل
|
  • Reza Masoodi, Majid Shirani, Leili Rabiee, Leila Ebrahimi, Shahram Etemadifar* Pages 94-101
    Background & Aim

    Academic burnout of the students is of critical important. Academic burnout reduces self-efficacy, academic performance and progress, students' commitment to educational activities, interest in continuing education, and low academic participation during and after education. So, this study was designed to investigate the relationship between academic burnout with self-efficacy and academic performance of thestudents of Shahrekord University of Medical Sciences.

    Material & Methods

    In this descriptive-analytical study, 866 students were selected by a non-random quota sampling method among the students of medicine, nursing, psychiatry, operating room, and emergency medicine of Shahrekord University of Medical Sciences in the academic year of 2006-2007. Demographic-educational information questionnaire, Berso adjusted academic burnout questionnaire, students' academic self-efficacy questionnaire of Faraman, and academic performance measurement index of the students based on the total grade point average (GPA) of the previous semester were used to collect data. Data were analyzed using SPSS21 statistical software using descriptive and analytical statistical tests at a significance level of 5%.

    Results

    Findings of this study show that the academic performance was (16.26±0.92), emotional fatigue was (16.12±6.38), apathy was (11.92±3.61), inefficiency was (21.99±3.68), and self-efficacy was (18.74± 5.21). Pearson correlation test showed that there was a relationship between academic burnout with self-efficacy (r= -0.92, p<0.001) and with academic performance (r= 0.87, p<0.001). However, the relationship between inefficiency component and self-efficacy was not significant (r= 0.42, p<0.06).

    Conclusion

    According to the findings of this study, students with higher self-efficacy are less vulnerable to academic burnout and are less likely to suffer from academic failure. So consolidation of this variable among medical students will improve their academic performance.

    Keywords: Medical Students, Academic Performance, Academic Self-Efficacy, Academic Burnout
  • Bibi-Najmeh Ebadi, Fatemeh Dehghani, Maasoumeh Barkhordari-Sharifabad* Pages 102-111
    Background & Aim

    Nursing students, as future nurses, play a major role in improving the health of the society. By adopting a health-promoting lifestyle, they can influence health behaviors and achievement motivation, not only in their own lives, but also in the behaviors and lifestyles of others. The purpose of this research was to determine the relationship between health-promoting lifestyle and achievement motivation in nursing students.

    Materials and Method

    This descriptive cross-sectional study was performed on 164 nursing students studying at the Islamic Azad University of Yazd in 2021. Data were collected using questionnaires of demographic characteristics, Walker health-promoting lifestyle, and Herman’s achievement motivation. Data were analyzed by SPSS19 using descriptive and analytical statistics.

    Results

    The mean score of nursing students' health-promoting lifestyle and achievement motivation were 127.35±20.92 and 78.70±6.42, respectively. Among the dimensions of health-promoting lifestyle, the highest mean was related to the self-actualization dimension and the lowest average was related to the exercise dimension. Also, nursing students' health-promoting lifestyle and dimensions of self-actualization and interpersonal had direct and significant relationships with achievement motivation (P<0.05).

    Conclusion

    The average score of nursing students' health-promoting lifestyle and academic achievement was at the moderate level, and there was a relationship between lifestyle and motivation to progress. In other words, the better the lifestyle, the higher the achievement motivation. Therefore, it is possible to increase the achievement motivation by planning to improve the health-promoting lifestyle of the students.

    Keywords: Health-Promoting Lifestyle, Achievement Motivation, Nursing Students
  • Simin Shams Javi, Pouran Raeissi*, AmirAshkan Nasiripour Pages 112-124
    Background & Aims

    One of the fundamental changes in the health system of Iran is the implementation of the "Health System Reform Plan", the effects of which should be examined from various dimensions. The purpose of this study was to determine the effect of reform plan on performance indicators of health at Ahvaz University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    In this descriptive-analytical study, the data of the selected health indicators of Ahvaz University of Medical Sciences in the period before and after the health system reform plan (from 2012 to 2018) were collected, described and analyzed with SPSS. Study indicators include the coverage of neonatal hypothyroidism screening, annual incidence of neonatal hypothyroidism, the prevalence of hypertension, prevalence of diabetes, coverage of rural family physicians, percentage of rural households with sanitary toilets, and percentage of rural households with sanitary disposal.

    Results

    The highest rate of change with regard to rural family physician index was between 2013 and 2017 years with a mean difference of 22.263 and the highest percentage of rural households with sanitary disposal index was between 2012 and 2017 years with a mean difference of 9.169 (p=0.002 & p=0.009, respectively). Also the rate of hypertension and diabetes prevalence indices were significant. The coverage of neonatal hypothyroidism screening index, annual incidence of neonatal hypothyroidism, and the percentage of rural households with sanitary toilets was not significant.

    Conclusion

    The coverage of rural family physicians and the percentage of rural households with sanitary disposal has increased after the reform plan. Also, the prevalence of hypertension and diabetes in populations over 30 years increased which is affected by various factors. The health reform plan has not affected coverage of neonatal hypothyroidism screening, annual incidence of neonatal hypothyroidism, and the percentage of rural households with sanitary toilets.

    Keywords: Health Care Reform, Health Status Indicators, Iran
  • Sima Jafari, Naser Parizad*, Moloud Radfar, Hamidreza Khalkhali Pages 125-136
    Background & Aims

    Children with autism often have difficulty with stereotyped behaviors. Play therapy helps children learn new social and behavioral skills. Therefore, this study was conducted to determine the effect of localized play therapy with parental participation on stereotyped behaviors of children with autism.

    Materials & Method

    This quasi-experimental study with pre-test and post-test design with control group was conducted on 40 school-age children with autism in Urmia during 2021. Forty children with autism were recruited using convenience sampling and then randomly assigned into two groups of intervention and control. Data were collected using the Gilliam Autism Rating Scale-Second Edition (GARS-2) and a demographic questionnaire. Then parents and children in the intervention group received six 2-hour sessions of family-based play therapy using online video calls. Data were analyzed using SPSS, version 22.0.

    Results

    The results showed a significant difference in the mean scores of stereotyped behaviors between the intervention and the control group after the intervention (p<.001). The results of binary comparisons based on Bonferroni correction also indicated no statistically significant difference between the mean scores of the stereotyped behavior before and after the intervention in the control group (p=1.000). However, the difference between the mean scores of the above dependent variables at three time points (before, immediately after, and three months after the intervention) was found to be statistically significant in the intervention group (p<.001).

    Conclusion

    Localized play therapy with parental involvement, as an activity with considerable adaptability, is a means of understanding and communicating with the child, positively reducing stereotyped behavior of school-age children with autism.

    Keywords: Play therapy, Autism, Child, stereotyped behavior, Quasi-experimental study
  • Siyamak Tahmasebi, Fahimeh Sabeti, Hamid Hagani, Raheleh Mohammadi* Pages 137-146
    Background & Aim

    Timely and rational clinical decision making is one of the most important characteristics of nurses working in intensive care units. The decision-making process while caring the children can lead to moral distress in the nurses. Due to the importance of complications resulted from the lack of proper decision making and from creating moral distress in the nurses and its direct effect on their professional performance, the present study was conducted to determine the relationship between clinical decision making and moral distress of nurses working in pediatric intensive care units.

    Materials & Method

    This research is a cross-sectional correlational study. The research sample consisted of 200 nurses working in PICU Educational and Medical Centers of Tehran University of Medical Sciences who were included in the study by continuous sampling method. Data were collected using demographic questionnaire, Corelli Demographic and Moral Distress questionnaire (2002), and Laurie's Clinical Decision questionnaire (2001). Research data were analyzed by SPSS16 software using descriptive statistics (frequency, mean and standard deviation) as well as one-way analysis of variance, Kruskal Wallis, and t-test.

    Results

    Clinical decision-making in 43% of the researched nurses was of systematic analytical type and in 57% of them was of intuitive analytical type. The mean score of clinical decision making in the nurses was 68.71±4.01. None of the studied nurses had interpretive/intuitive clinical decision-making. The mean value for moral distress was at a medium level of 109.36±22.41. In this study, no statistically significant relationship was found between clinical decision making and moral distress. Clinical decision making had a statistically significant relationship with work shift (p=0.05) and with work experience (p=0.045) in the researched nurses. There was a statistically significant relationship between moral distress and marital status (p=0.032) and number of children (p=0.04).

    Conclusion

    Clinical decision making in more than half of the nurses of the PICU. Considering the importance of systematic and interpretive clinical decision making in the PICU, it is necessary to take efficient steps to improve clinical decision making in the nurses. Also, the moral distress in the studied nurses was at an average level, and due to its effect on the care behaviors of the nurses in the PICU, it is necessary to design and compile training programs and workshops to help reduce the level of moral distress in the nurses.

    Keywords: Moral Distress, Clinical Decision Making, Nurses, Pediatric Intensive Care Unit
  • Mansoure Soufi, Mahsa Sadat Mousavi* Pages 147-154
    Background & Aim

    One of the most important medical rights that requires the observance of all people, especially medical staff, is the privacy of the patient. The aim of this study was to determine the relationship between privacy and preoperative anxiety in pregnant women undergoing elective caesarean section in the operating room.

    Materials & Method

    This study was a descriptive cross-sectional study in which 105 pregnant women underwent elective cesarean section in the operating room wards of selected hospitals in Arak, Iran, who were included in the study by convenient sampling. Data collection tools were demographic information questionnaire, patient privacy questionnaire, and preoperative anxiety Spielberger's questionnaire, whose validity and reliability were confirmed. Data analysis was performed using descriptive statistics as well as Pearson's correlation, Fisher's exact, and chi-square tests at the inferential level using SPSS software version 12.

    Results

    Pearson's correlation coefficient analysis did not show any significant relationship between respect for patient privacy and overt anxiety of patients (p=0.736). Also, there was no significant relationship between patient privacy and patients' covert anxiety (p=0.172). In total, the privacy of the patients was at a good level and the anxiety levels of the patients were at an average level.

    Conclusion

    Considering the desired level of respect for patients' privacy and the average level of anxiety as well as the lack of significant correlation between these indicators, it is suggested to conduct similar studies with a larger sample size. Due to the observance of good privacy in the present study, the average anxiety level of the patients could be attributed to other underlying factors.

    Keywords: privacy, anxiety, cesarean section
  • Reihane Rajati, Talat Khadivzade*, Habibollah Esmaeili, Fereshte Danesh Pages 155-162
    Background & Aim

    The purpose of this study was to investigate the relationship between the quality of couples' relationship with fertility desires of working women and their spouses.

    Materials & Methods

    This descriptive correlational study was performed on 270 married working women and their spouses (total 540 couples) from 2017 to 2018 in Mashhad, Iran. Questionnaires of Couples’ Relationship Quality and Miller Reproductive Motivation were completed. The collected data were analyzed by SPSS software version 24 after ensuring the correctness of data entry.

    Results

    In this study, a total of 540 people (270 couples) were included in this study with a mean age of 34.46±6.61 years for women and 38.15±6.97 years for men. There was a significant difference in the scores related to the quality of the relationship between men and women (P=0.001), which indicated that the average scores of couples' relationship in the group of working women is higher than their husbands. The mean of positive motivations in men and women was also different significantly (P=0.001). Furthermore, the mean of negative motivations in men and women was significantly different (P=0.001).

    Conclusion

    The scores of the questionnaire of Couples’ Relationship Quality are directly related to the desire of fertility in working women. This in turn can affect the desire to have and raise the children. Therefore, paying attention to the quality of couples' relationship and strengthening and improving these relationships is suggested as a suitable way to promote mental health, happiness, and satisfaction of the marriage life.

    Keywords: Fertility, Motivations, Working Women, Quality of Couples’ Relationship
  • Mojtaba Nazari*, Ebrahim Babaee, Morteza Mansourian Pages 163-169
    Background & Aim

    Brucellosis is one of the most important diseases between humans and animals that has been specially considered in terms of economics, public health, and treatment. Currently, a major problem in brucellosis is its relatively high recurrence and high rate of chronic cases, which may be caused by variety of treatment methods for these patients. This study was performed to determine the degree of compliance of the physicians with the National Protocol to treat brucellosis in different population groups in Hamadan province in 2015-2019.

    Materials & Methods

    This cross-sectional study investigated 5524 patients who had brucellosis between 2015 and 2019 and were followed up by the health centers of the cities of Hamadan province and their epidemiological examination form was completed. Data were analyzed by SPSS 24 software using t-test, Chi-square test, and Fisher's exact test.

    Result

    Out of 5524 patients, 3450 (66.8%) received treatment diet 1, 1123 (23.7%) received treatment diet 2, and 41 (0.8%) received the pediatric regimen Moreover, 115 children (31.8%) received treatment adult diet 1, 50 (13.8%) received treatment adult diet 2, and 21 paients (5.8%) received the pediatric treatment diet. In addition, 82% of adults and 37% of children received a protocol-based medication but 18% of adults and 63% of children received medication contrary to the national guidelines.

    Conclusion

    The findings of the present study demonstrated that compliance and implementation of the national protocol have not reached a desired level in the Hamadan province. Therefore, educational and intervention programs should be considered by the respective authorities to improve the current situation.

    Keywords: Brucellosis, Zoonosis, Clinical Protocols, Therapeutics