فهرست مطالب

علوم مدیریت ایران - پیاپی 65 (بهار 1401)

فصلنامه علوم مدیریت ایران
پیاپی 65 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهریار شیرویه پور، صفر فضلی*، عین الله کشاورز ترک صفحات 1-28
    امروزه به دلیل پیشرفت های پرشتاب علم و فناوری، تغییر روزافزون نیازها و مطالبات مشتریان، محیط سازمان ها بیش از پیش پویا، نامطمین و پیچیده شده است. در واقع این تغییرات منجر به پیدایش عصری به نام عدم قطعیت شده است. برای مواجهه با این عدم قطعیت و شکل دهی به محیط های نامطمین، محققان عموما موافق هستند که سازمان ها به قابلیت های پویا نیاز دارند. اما مطالعات محدودی در حوزه توسعه این قابلیت ها انجام شده است. مقاله حاضر به این شکاف پرداخته و آینده نگاری راهبردی را به عنوان پیش نیاز مهمی برای توسعه قابلیت های پویا، تدوین راهبردها و سیاست های بلندمدت در شرایط عدم قطعیت محیطی معرفی می کند. این پژوهش از بعد هدف توصیفی،از بعد مخاطب کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، همبستگی است. واحد تحلیل و جامعه آماری در این پژوهش سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان های کشور هستند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار SmartPLS مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش بیانگر آن است که قابلیت های آینده نگاری راهبردی نقش بسزایی در ارتقا و بهبود قابلیت های انعطاف پذیری راهبردی، عقلانیت تصمیم گیری و دوسوتوانی دارد. علاوه بر این، نقش تعدیل کنندگی عدم قطعیت محیطی بر رابطه آینده نگاری راهبردی و قابلیت های پویای ذکر شده تایید شد و مشخص شد که  آینده نگاری راهبردی به عنوان پیشینه اساسی قابلیت های پویا هستند و آینده نگاری راهبردی یکی از موثرترین حوزه های مطالعاتی جهت سیاست گذاری، مقابله با عدم قطعیت ها و چالش های ناشی از آن در سازمان ها می باشد.
    کلیدواژگان: قابلیت های آینده نگاری راهبردی، قابلیت های پویا، عدم قطعیت
  • جمال بوستان زر*، حسین رحمان سرشت، فتاح شریف زاده، محمدتقی تقوی فرد صفحات 29-51

    موفقیت خط مشی های عمومی، فقط تابع مرحله تدوین خط مشی نیست، بلکه مدیریت فرصت ها و چالش های اجرا، نقش موثری در این موفقیت دارند. تغییرات مستمر متغیرهای موثر بر اجرا سبب شده است خط مشی های عمومی در شرایطی تصمیم گیری و اجرا شوند که درجه بالایی از عدم اطمینان و پیچیدگی وجود دارد، این عدم اطمینان و پیچیدگی، هوشمندی اجرای خط مشی ها را ضروری می سازد، زیرا قابلیت شناخت تغییرات محیط و برنامه ریزی مناسب برای اجرای موفق خط مشی ها با بکارگیری هوش سازمانی و متناسب سازی قابلیت ها براساس آموخته ها امکان پذیراست. هدف این پژوهش، طراحی مدل اجرای هوشمند خط مشی های عمومی درسازمانهای دولتی ایران است. پژوهش حاضر با بکارگیری نظریه داده بنیاد انجام شد، داده های مورد نیاز با استفاده از مصاحبه اکتشافی جمع آوری و پس از کدگذاری، مفاهیم و مقوله ها شناسایی شدند. خط داستان و ایده ای که باید راهبردهای مشخص برای عملیاتی کردن آن مشخص شود بر محور اصلی اجرای هوشمند خط مشی های عمومی شکل گرفت. با توجه به کدگذاری انجام شده و ارتباط مقوله ها، مدلی با 5 بعد عوامل علی، بستر اجرا، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها طراحی شد. مدل اجرای هوشمند خط مشی های عمومی توجه مجریان را به بکارگیری هوش و یادگیری برای ایجاد قابلیت هایی متناسب با شرایط اجرا جلب می کند و به آنها کمک می کند تا درک کنند که هر خط مشی برای اجرای موفقیت آمیز نیاز به قابلیت های اجرایی خاص خود را دارد.

    کلیدواژگان: خط مشی عمومی، هوش سازمانی، اجرای هوشمند، یادگیری
  • مهدی نداف*، سارا محمدی، سید جعفر موسوی صفحات 53-82
    کارآفرینی یکی از محرک های اصلی توسعه اقتصاد به شمار می‎ آید که هم تحت تاثیر مشخصه های فردی کارآفرینان و هم متاثر از ویژگی های محیط پیرامونی آنان است. برآیند این دو عامل، موقعیتی را ایجاب می کند که در مجموع، افراد را به سوی توسعه ایده های خلاقانه و قصد کارآفرینی سوق می دهد. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر شناسایی و تبیین تاثیر اکوسیستم کارآفرینی بر قصد کارآفرینی با نقش میانجی خودکارآمدی، هوشیاری و اشتیاق کارآفرینی است. این پژوهش از بعد هدف توصیفی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، از نوع همبستگی-علی است. جامعه آماری دانش جویان فارغ التحصیل، جویندگان کار، سربازهای تحصیل کرده و شاغلان جویای کار بهتر در کلان شهر اهواز بود که در مجموع 413 نفر به عنوان نمونه در نظر گرفته شد. داده های لازم بر اساس پرسشنامه، به روش نمونه گیری تصادفی جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی در نرم افزار Smart PLS نسخه 3.3.3 استفاده شد. یافته ها نقش میانجی سازه های خودکارآمدی، هوشیاری و اشتیاق کارآفرینی در تاثیر اکوسیستم بر قصد کارآفرینی را تایید می کنند. در این راستا مشخص شد، اکوسیستم کارآفرینی بر خودکارآمدی، هوشیاری و اشتیاق کارآفرینی اثر معنادار و مثبتی داشته و این سازه ها بر قصد کارآفرینی تاثیر دارند. همچنین نقش میانجی اشتیاق و هوشیاری کارآفرینی در رابطه بین اکوسیستم و خودکارآمدی کارآفرینی تایید شد. در نهایت  به طور معناداری نقش میانجی خودکارآمدی، اشتیاق و هوشیاری کارآفرینی با قصد کارآفرینی مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: اکوسیستم کارآفرینی، خودکارآمدی کارآفرینی، قصد کارآفرینی، اشتیاق کارآفرینی، هوشیاری کارآفرینی
  • عزت الله مهری بابادی، سلیمان ایران زاده*، کیامرث فتحی هفشجانی صفحات 83-121

    ارزیابی عملکرد زنجیره تامین شرکت های فعال در صنایع نفت وگاز،کارکردهای متنوعی در عرصه​ی  بهبود عملکرد ، مدیریت مطلوب منابع ، شناسایی راهبردهای رفع چالشها وضعف های موجود در زنجیره تامین فعلی​و​​​نهایتا توسعه پایدار این شرکت​ها دارد.  با توجه به کمیاب بودن تحقیقات در این حوزه وشکاف دانشی موجود هدف این مقاله، ارایه مدلی برای ارزیابی عملکرد زنجیره تامین لارج [1]در صنایع نفت و گاز است. با مرور ادبیات موضوع و مصاحبه​ی نیمه ساختاریافته با 15  تن ازخبرگان اجرایی ودانشگاهی که به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده​بودند، شاخص های اولیه جمع آوری گردید ودر قالب پرسشنامه دلفی فازی، فهرستی از شیوه ها و اقدام های مدیریت زنجیره تامین لارج شناسایی گردید. در این پژوهش با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی وزن هرکدام از شیوه ها مشخص و بر همین اساس اولویت بندی گردیدند، با توجه به سنجه های عملکردی منتخب که رابطه آن ها توسط دیماتل فازی با شیوه ها محرز گشته، مدلی یکپارچه از شیوه های مدیریت زنجیره تامین لارج و سنجه های ارزیابی عملکرد آن در صنایع نفت و گاز شبیه سازی گردید و با استفاده از رویکرد پویایی سیستم اثر شیوه های مدیریت زنجیره تامین لارج در صنعت نفت و گاز بر عملکرد زنجیره تامین مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که شیوه های فرهنگ مدیریت ریسک و برنامه ریزی پیشرفته منابع و گواهینامه ایزو 14001 و چشم انداز بلندمدت بازار در زنجیره تامین لارج نفت و گاز همگرا می باشند و باعث تقویت عملکرد زنجیره می گردند.مدل ارایه شده به مدیران صنعت و تصمیم گیرندگان کمک می کند که با اجرای شیوه های مدیریت زنجیره تامین لارج و بازطراحی زنجیره تامین و اتخاذ تدابیری متناسب با مدل ارایه شده، عملکرد زنجیره تامین را به طور قابل توجه ای بهبود دهند.

    کلیدواژگان: عملکرد زنجیره تامین لارج، پویایی سیستم، فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی، دیمتل فازی، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
  • ایوب محمدیان*، سید حامد وارث، نرگس نبی زاده صفحات 123-147

    امروزه تولید بیش ازحد پسماند، کمبود شدید منابع و نیز آسیب های زیست محیطی از معضلات جدی مدل های کسب وکار می باشند. طراحی مدل های کسب وکار مدور علاوه بر اینکه راه حل مناسبی برای حل این مسایل است بلکه فرصت مناسبی برای کسب مزیت رقابتی و دستیابی به منافع اقتصادی نیز می باشد. با توجه به ماهیت متفاوت کسب وکارهای مدور و نیز ضرورت گذار از اقتصاد خطی به اقتصاد مدور و به منظور تسهیل اجرای اقتصاد مدور از سطح کلان به سطح خرد در بنگاه ها نیاز به وجود بوم های ویژه برای طراحی مدل های کسب وکار مدور می باشد. هدف این پژوهش طراحی مدل    بومی کسب وکار مدور از طریق شناسایی و طبقه بندی گزینه های طراحی برای هر یک از عناصر سازنده مدل های کسب وکار مدور است. در این پژوهش از روش فراترکیب مشتمل بر هفت مرحله پیشنهادی توسط ساندوسکی و باروسو برای شناسایی مقالات حوزه مدل های کسب وکار مدور و نیز از روش تحلیل مضمون برای تحلیل یافته ها استفاده شده است. براساس یافته های این پژوهش عناصر سازنده مدل کسب وکار مدور در 3 مقوله اصلی، 9 مقوله فرعی و 40 کد نهایی به عنوان گزینه های طراحی طبقه بندی شده است. علاوه بر این متناظر با گزینه های طراحی به معرفی مصادیق کاربردی جهت اجرای موفق مدل های کسب وکار مدور نیز اشاره شده است. بوم پیشنهادی در این پژوهش می تواند به عنوان ابزاری تسهیل کننده جهت راهنمایی مدیران و متخصصان در طراحی مدل های کسب وکار مدور در سازمان ها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اقتصاد مدور (چرخشی)، بوم مدل کسب وکار، مدل کسب وکار مدور، عناصر سازنده مدل، چارچوب طراحی
  • رضا ابراهیم زاده دستجردی*، عباس قائدامینی هارونی، افشین ترابیان صفحات 149-194

    هدف این پژوهش، تعیین اثرات سبک های ارتباطی رهبر بر گرایش به تغییر از طریق متغیرهای درک ارتباط اثربخش درون سازمانی و آمادگی برای تغییر انجام شد. این پژوهش، از بعد هدف، توصیفی- همبستگی و از بعد مخاطب کاربردی است و جامعه آماری آن را کارکنان و مدیران شعب بانک رفاه شهر اصفهان با تعداد 374 نفر تشکیل دادند، که با توجه به فرمول کوکران، از میان آن ها 270 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. داده ها، با استفاده از مطالعات آرشیوی و سه پرسشنامه سبک های ارتباطی، ارتباط اثربخش و گرایش به تغییر، گردآوری شد. روایی محتوایی پرسشنامه ها توسط اساتید و خبرگان حوزه های مدیریت و رفتار سازمانی؛ و روایی صوری آنها، به وسیله چند تن از اعضای جامعه آماری تایید شد. پایایی پرسشنامه ها با اندازه گیری ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات از روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) در نرم افزار (وارپ پی.ال.اس) بهره بردیم. بر اساس نتایج بدست آمده، سبک ارتباطی گیرنده ارتباط، بر ادراک ارتباط اثربخش و آمادگی برای تغییر دارای تاثیر مثبت بود؛ لیکن سبک های ارتباطی تهاجمی، منفعل و تهاجمی- منفعل بر درک ارتباط اثربخش و آمادگی برای تغییر تاثیر منفی داشتند. همچنین طبق نتایج حاصل از مدلسازی معادلات ساختاری، نقش میانجی درک ارتباط اثربخش درون سازمانی و آمادگی برای تغییر در رابطه بین سبک های ارتباطی رهبر و گرایش به تغییر در سطح اطمینان 99% تایید شد.

    کلیدواژگان: سبک های ارتباطی رهبر، ارتباطات اثربخش درون سازمانی، آمادگی برای تغییر، گرایش به تغییر
|
  • Shahriar Shirooyehpour, Safar Fazli *, Einollah Keshavarz Turk Pages 1-28
    Today, due to the rapid advances in science and technology, the ever-changing needs and demands of customers, the environment of organizations has become more dynamic, uncertain and complex. In fact, these changes have led to an era called uncertainty. To cope with uncertainty and shape uncertain environments, researchers generally agree that organizations need dynamic capabilities. However, limited studies have been conducted to develop these capabilities so far. This study addresses this gap and introduces strategic foresight as an important antecedent for the development of dynamic capabilities and formulating long-term strategies and policies in conditions of environmental uncertainty. The present study is descriptive from purpose dimension, applied from audience dimension  and in terms of data collection method, is correlation. The unit of analysis and the statistical population in the study are the Management and planning organizations of the country’s provinces, which were selected on a simple random sampling method. The collected data were analyzed using structural equation modeling and Smart PLS software. The results indicate that strategic foresight capabilities have a significant role in promoting and improving strategic flexibility, decision rationality and ambidexterity. In addition, the findings confirmed the moderating role of environmental uncertainty in relationship between strategic foresight and the mentioned dynamic capabilities. The study also found that the strategic foresight is the basic antecedent of dynamic capabilities and is one of the most effective fields of study for policy-making, dealing with uncertainties and the resulting challenges in organizations.
    Keywords: Strategic foresight capabilities, dynamic capabilities, Uncertainty
  • Jamal Boustanzar *, Hossein Rahmanseresht, Fattah Sharifzadeh, MohammadTaghi Taghavifard Pages 29-51

    Apart from formulation step, effective implementation of public policies is a challenging phase in the public policy making process. So, several models have been developed to implement public policies in a way to achieve the highest success rate. Also, the management of opportunities and challenges play important role for achieving success in policy implementation step. In addition, the time interval between formulation and implementation phases creates a gap that can change policy goals. Continuous changes in implementation variables may cause this step encounter a high degree of uncertainty and complexity. These uncertainty and complexity require public policies being implemented intelligently and insightful. The ability to recognize possible changes needs appropriate plans for successful implementation stage of public policies. The purpose of this study is to design an organizational intelligence implementation model. In this qualitative research, we collected data by using semi-interviews with 12 academics and experts who were selected by judgmental sampling approach. Findings indicate that the model embrace 5 dimensions that covers causal factors, implementation context, intervention conditions, strategies and outcomes.

    Keywords: Public Policy, organizational intelligence, intelligence implementation, Learning
  • Mahdi Nadaf *, Sara Mohammadi, Seyed Jafar Mousavi Pages 53-82
    Entrepreneurships is one of the main drivers of the economy, which is affected both by individuals’ characteristics and the surrounding environment. Accumulating of the two factors results in a situation in which leads people to develop their creative ideas and entrepreneurship intention. On this basis, the purpose of the study is to identify and explain the impact of entrepreneurial ecosystem on entrepreneurial intention with the mediating role of entrepreneurial self-efficacy, alertness and passion. This research is an applied one from the audience dimension, descriptive from purpose dimension and cross sectional in terms of time. Its method from data collection dimension ,is correlational-causal research. The statistical population of the study was graduate students, job seekers, educated soldiers and better job seekers in Ahvaz city, in which a total of 413 people were considered as a sample. The data were collected based on a questionnaire by random sampling. Structural equation modeling using partial least squares method in Smart PLS software version 3.3.3 was used to analyze the data. Findings show that the entrepreneurial ecosystem has a significant positive effect on entrepreneurial self-efficacy, alertness and passion and the three contracts have significant positive effect on entrepreneurial intention. Moreover, the mediation role of entrepreneurial passion and alertness in the relationship between ecosystem and entrepreneurial self-efficacy was confirmed. Finally, entrepreneurial self-efficacy has a significant mediating role in the relationships among entrepreneurial passion and alertness with entrepreneurial intention.
    Keywords: Entrepreneurial Ecosystem, Entrepreneurial Self-Efficacy, Entrepreneurial Intention, Entrepreneurial Passion, Entrepreneurial alertness
  • EzatOllah Mehri Babadi, Soleyman Iranzadeh *, Kiamars Fathi Hafshejani Pages 83-121

    Assessing the supply chain performance of companies active in the oil and gas industry, has diverse positive functions in areas of performance improvement, optimal resource management, identifying strategies to address challenges and weaknesses in the current supply chain and sustainable development of these companies. Due to the lack of adequate research and existing knowledge gaps on this subject, this study is aimed at presenting a model for evaluating the LARG supply chain performance in the oil and gas industry. By reviewing the literature and using semi-structured interviews with 15 executives and university experts who were selected by the snowball sampling approach, we collected the initial data on indicators. We also, distributed a Delphi Fuzzy questionnaire, to gather data on the LARG supply chain management practices and actions. In this study, we utilized the fuzzy hierarchical analysis process in order to identify the weight of each of the practices and prioritize them accordingly. We simulated the model of the LARG supply chain and its performance evaluation measures to find the effect of LARG supply chain management practices in oil and gas industry.  Using the system dynamics approach, the effect of the LARG supply chain management on the performance of oil and gas industry was tested. The results show that the practices of risk management culture, advanced resource planning, ISO 14001 certification and the long-term market vision are convergent in the oil and gas LARG supply chain and strengthen the performance of the chain. The LARG supply chain, the supply chain redesign and adopting measures in accordance with the proposed model, significantly improve supply chain performance.

    Keywords: LARG Supply Chain Performance, system dynamics, Fuzzy Delphi Analysis Hierarchical Process, Fuzzy DEMATEL, National Iranian South Oil Company
  • Ayoub Mohammadian *, Seyed Hamed Vares, Narges Nabizade Pages 123-147

    Today, excessive waste generation, severe resource scarcity and environmental damages are serious problems of current business models. Designing circular business models is not only a good solution to these problems, but also a good opportunity to gain a competitive advantage and achieve economic benefits. The purpose of this study was to comprehensively identify the building blocks of circular business models and provide a framework for the circular business models. We used the Sandelowski  and Barros  7-step meta-synthesis method to identify the building blocks of circular business models and the thematic analysis to analyze  and combine the findings. Based on the findings of the study, the building blocks of the circular business model are classified into 3 main categories, 9 sub-categories and 40 final codes. In addition, our design options has introduced the practical instances to be used  for implementing the circular business models. Also, the proposed canvas of the research can be applied as a facilitator tool to lead the way that the professionals and managers design circular business models in   organizations.

    Keywords: Circular economy, business model canvas, circular business model, building blocks of circular business model, design framework
  • Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi *, Abbas Ghaedamini Harouni, Afshin Torabian Pages 149-194

    The present study is aimed at determining the effects of leader’s communication styles on tendency to change through understanding effective inter-organizational conveyance and readiness for change. This research is a descriptive-correlation study from purpose dimension and  applied from audience dimension.. The statistical population of the study was 374 employees of the  Refah Bank branches at city of Isfahan. According to the Cochran formula, 270 of them were selected through stratified sampling. We collected data from archival research three questionnaires. Content validity of the questionnaire was confirmed by the viewpoints of professors and experts in   organizational behavior and management disiplines. The face validity of questonnairs was confirmed by the several members of the statistical community. The reliability of the questionnaires was measured by the Cronbach's alpha coefficient. For analysis of the data and test the hypothesis, Structural Equation Modeling (SEM) method in Warp PLS software were used. Results show that, the assertive style had a positive effect on perceptions of effective communication and readiness for change. However, aggressive, passive, and aggressive-passive communication styles had a negative impact on perceptions of effective communication as well as readiness to change. Also, results of structural equation modeling, confirmed the mediating role of understanding effective inter-organizational conveyance and readiness for change between leader’s communication styles and the tendency to change at 99% confidence level.. In order to investigate the fit of the research model, Fit indices were used.

    Keywords: leadership communication styles, effective interorganizational relationship, readiness for change, tendency to change